Viime yönä kotiuduimme pitkältä futisviikonlopulta Saksasta. Itsellä oli ennestään 25–30 Saksan-pelireissua vyöllä, matkakaverilla 1. Olo on nyt kuin Osuuskaupan hoitajalla: samaan aikaan tämä oli parasta ikinä ja osa itsestä sanoo, että ei koskaan toiste enää.
Tässä matkaraportti kokemuksineen ja vinkkeineen Leverkusenista, Mönchengladbachista ja Dortmundista, yöpymispaikkana Düsseldorf.
Päivä 1: Tervetuliaisillallinen DüsseldorfissaTämä oli viides reissuni Düsseldorfiin. Tiesin tarkalleen, mitä olimme tekemässä. Lentomme saapui kaupunkiin alkuillasta, joten aikaa oli nauttia tervetuliaisillallinen – enimmäkseen sisäänajoa brenkkuun ja hulinaan.
Hotellin olin valinnut strategisesti tärkeältä seudulta päärautatieaseman läheltä. Ensimmäisenä iltana siitä oli helppo suunnata myös Fortuna Düsseldorf -henkiseen kebabluolaan,
Dene & Göriin. Olivat omistajat saaneet uuden komean valokyltin sitten viime näkemän (2021).
Altbier oli maistunut mielessä jo alkuviikon, joten dönereiltä suuntasimme nurkan taa
Schumacher Stammhausiin. Altbier-olutravintoloissa on hyvä nauttia kahteen pekkaan vähintään toistakymmentä 0,25 litran tuoppia kuparinruskeita oluita, jotka on valutettu tuoreeltaan tynnyristä. Pöytiintarjoilu pelasi ruuhkaisessa panimoravintolassa tehokkaasti.
Düsseldorfin vanhakaupunki tunnetaan 260 baarin keskittymästään. Näin torstaina siellä ei ollut vielä vilkasta, mutta pari paikkaa toimitti meininkiä jo.
Kuhstallin diskon pöydällä näytti tanssivan vähäpukeinen hyvännäköinen tanssijatar, joten suuntasimme sinne. Aiemmilla reissulla en ollutkaan täällä käynyt. Ihan OK nuorisomeininkiä ilman narikkasäätöä.
Päivä 2: Leverkusen–Mainz 2–1Ensimmäinen pelipäivä alkoi herkkupalalla. Luke Hradeckýn Leverkusen haki 33. perättäistä tappiotonta kilpailuottelua ja siten uutta Saksan ennätystä – ja sellainen nähtiinkin.
Totta tosiaan, Leverkusen on kylänpahanen reilun vartin junamatkan päässä Düsseldorfista etelään. Pelinäyttömö
BayArena sijatsee parinkymmenen minsan kävelyn päässä Leverkusen Mitte -asemasta. Keskustan puolella ei ollut prematch-meininkiä, mutta stadionin pohjoispäädyn takaa löysimme
BAX Biergartenin. Se oli oikein mukava paikka, jossa puolestaan vaaleampi kölsch-olut virtasi.
Stadion oli hyväkuntoinen, toimivanoloinen 32 010 hengen näyttämö. Matsissa nähtiin heti alkuun kummaltakin maalit. Peli ratkesi toisen puoliajan alkupuoliskolla, kun Mainzin veskalta lipsui kaukolaukauksesta pallo maaliviivan yli. Mainzin vierasmobi oli äänekäs, ja etenkin Abban Money, Money, Money -melodian chantti nostatti meissä hymyä.
Päivä 3: Mönchengladbach–Bochum 5–2Gladbachin kotistadion oli reissun stadioneista ainoa, joka oli minulle ennestään tuttu. Düsseldorfista junalla matkaa noin 25 minuuttia. Shuttlebussit stadionille alkoivat liikennöidä päärautatieaseman edestä kolme tuntia ennen pelin alkua. Bussimatka stadionille kesti n. 20 minuuttia.
Stadionin kotipäädyn takana palvelee asiallinen biergarten, jossa oluina alt, pils ja vehnä. Ruokatarjonnassa löytyi perinteisten makkaroiden lisäksi burgereita ja makeita crepejä.
Itse ottelu oli täyttä maalitykitystä alusta loppuun. Bochumin avausmaali hylättiin käsivirheenä ja sen jälkeen "Mönkky" alkoi painaa maaleja sisään. Kotijoukkueeltakin hylättiin yksi maali ensimmäisellä puoliajalla. Kaiken kaikkiaan Bochum oli aseeton.
Shuttlebussijono stadionilta takaisin asemalle ottaa alkuun aikansa, mutta setämiehet myyvät ostoskärryistään jonoon kylmää olutta. Puolisen tuntia sai jonottaa, kunnes busseja liikkui rivakampaan tahtiin ja mekin pääsimme asemalle.
Päivä 4: Dortmund–Hoffenheim 2–3Dortmundiin lähdimme varmaan 5–6 tuntia ennen peliä, olihan stadionille taas odotettavissa lähes 82 000 katsojaa ja ottelulippuihin kuuluvat matkaliput voimassa jo vuorokauden alusta. Junamatka kesti 50 minuuttia. Dortmundin keskusasemalta spottasin kävelymatkan päästä
Einkehrin, joka on hämyisä pikkupubi. Meidät otettiin asiallisesti vastaan. Dortmunder Kronenia virtasi pöytään tasaisella syötöllä.
Einkehrin nurkan takaa suuntasimme reilun 10 minuutin metromatkan voimin stadionin yhdelle pysäkille. Kaikkiaan neljä eri U-metrolinjaa liikennöi stadionille.
Dortmundin stadionalueella palvelee erinäisiä olut- ja makkarakioskeja, mutta kaksi isompaa keskittymää. Kävimme
Biergarten im Stadion Rote Erdessä ennen peliä ja
Strobelsissa pelin jälkeen.
Ottelussa olimme Hoffenheimin vierassektiossa. Seisomokatsomo oli sektion etuosassa ja me istujat takana. Oli kyllä huikea peli "vieraskatsojana". Alkuun Hoffenheim yllätti ylänurkkamaalilla, kunnes Dortmund otti ohjat ja meni pikatahtia 2–1-johtoon. Vaan kuinka ollakaan, toisella puoliajalla vieraat tekivät kaksi maalia suorista hyökkäyksistä. Nuoret gimmat jännittävät pelin loppua selkä kentälle päin edessämme. Vanhemmat herrasmiehet puolestaan odottivat kiivaasti päätösvihellystä takanamme vähän vankemmalla kokemuksella. Yllättävän vähän kaljaa lensi kotikatsomosta niskaan pelin aikana.
Päivä 5: Kotiinlähdön aikaMaanantaina neljän päivän rytmirytmitys alkoi jo puhalluttaa, mutta aikamoinen kattaus jalkapalloa oli ollut takana. Lähdimme alkuillan lennolla pois. Metromatkalla kentälle kestää mukavat 15 minuuttia.
Yhteenveto: + Kiitos avuliaille foorumisteille, jotka auttoivat loppuunmyytyjen pelien ottelulippujen hommaamisessa – tätä on foorumin henki parhaimmillaan
+ Matkustusoikeus Düsseldorfista kuului ottelulippuihin: tosin Leverkusenissa vasta 4 h ennen peliä ja Dortmundiin oikein erillisen matkalipun sai tilattua nettipalvelusta vasta muutama päivä ennen ottelupäivää
+ Deutsche Bahn ei kussut aikataulujaan
+ Kyllähän tuo tuore olut maittoi
+ Düsseldorfin vanhakaupunki toimitti bailumeininkiä etenkin perjantaina ja lauantaina
+ Matseissa maaleja riitti