Blokkipuolustaminen, laitakaistatOn luontevaa siirtyä tarkastelemaan tarkemmin esimerkkejä laitojen puolustamisesta. Kuten todettua,
ristipalloille jäi tilaa painottomalle puolelle, kun Suomi tuppasi kaventaa koko kollektiivin voimin painolliseen laitaan melko voimakkaasti. Tässä pallo oli ensin Kreikan oikealla laidalla ja sitten Mavropanos käänsi yhdellä kosketuksella pelin vasempaan laitaan.
Ståhl ja Lod joutuivat juoksemaan pitkän matkan sivusuuntaisesti ehtiäkseen prässäämään Tsimikasia. Onneksi tämän kuoletus ei onnistunut...
... ja Ståhl pääsi ajoissa väliin, mutta paremmalla haltuunotolla vastustaja olisi saanut laadullisen ylivoimatilanteen, jollei sitten Lod olisi ehtinyt takamatkalta tuplaamaan. Mutta tällaisten hetkien kanssa Suomi on ilmeisesti valmis elämään, koska jotain vastustajalle väkisin jää hyödynnettäväksi.
Laitapuolustajien tulee vain ennakoida ristipallot kuten Ståhl kohtalaisesti tekikin ja pääsi estämään haaston.
28. minuutilla kreikkalaispeluri kuljetti yksilötaidolla pois ahtaasta tilasta vaihtaen puolen Tsimikasille, joten sulkeminen ei onnistunut.
Tällä kertaa Tsimikas otti pallon mukaansa päästen laadulliseen ylivoimatilanteeseen, koska
Ståhl ei ehtinyt "häiritsemään koppausta" koripallotermein.
Mutta Ståhl hoiti homman kliinisesti lopulta, kun Tsimikas yritti syöttää Pelkasille.
Kreikka siirtyi
2-0 johtoon 36. minuutilla. Vapaapotkun jälkeen Suomi ei täysin ehtinyt organisoitua normaalisti, mutta idea Kreikalla oli sama kuin aiemminkin eli nopea painopisteen vaihto. Peltola yritti sulkea jalan irtoamalla kk-linjasta vastaan, mutta pallopaine jäi vajaaksi.
Ståhl ennakoi riittävän hyvin päästen hidastamaan Ioannidisia ja Schüller laiturin tontilla tuki kivasti.
Mutta Tsimikasin taustakiertoon Ståhl havahtui myöhässä eikä saanut peitettyä keskitystä laadullisesta ylivoimatilanteesta. Kreikalla oli jopa neljä pelaajaa parhaalla maalintekosektorilla.
Tsimikasin luukkupallo löysi Koulierakisin, joka ohjasi Källmanin edestä lukemiksi Kreikka kaksi, Suomi nolla. Takaisku, jollaisen kanssa Suomi on valmis elämään, sanoisin.
Boksipuolustamisen ja laitakaistojen 2v2-tasavoimatilanteiden puolustamisen on vain oltava piirun terävämpää ja huolellisempaa, jos Suomi aikoo jatkaa samoin.51. minuutilla Kreikka eteni taas leveyden kautta. Rajaheittotilanteessa Suomen pakka oli taas melko voimakkaasti pallon puoleisessa laidassa, mutta Kreikka tuli ahtaasta tilasta ulos ja pääsi kääntämään taas painopisteen painottomaan laitaan.
Kamara ehti kipittää ihan OK tukemaan Ståhlia, mutta tämä nukkui taas taustakierron merkkaamisessa 2v2-tilanteessa.
Kenties tällaisten tasavoimatilanteiden häviämisen takia Englanti-pelissä Suomi halusi luoda niitä 3v2-ylivoimia laidoille mieluusti.Hoskosen paikkaus oli myöhässä ja Tsimikas keskitti hänen lävitseen viiteen metriin.
Galvez piti vaivoin Pelkasin kurissa ja Luke poimi pallon.
Parin minuutin päästä seuraava tilanne.
Suomi yrittää periaatteessa seitsemällä miehellä sulkea Kreikan sen vasemmalle laita- ja välikaistalle. Antmankin on puolittanut painottomana laiturina tietysti kentän. Kreikka ei tällä kertaa lähtenyt vaihtamaan painopistettä...
... koska Mantalos yksilötaidolla pyörähti laiskan Kamaran ohitse muodon sisään, ei näin.
Jatkotilanne sujui paremmin. Mantalos levitti Konstanteliasille ja Tsimikas teki kiertonsa, mutta Lod-Ståhl kaksikon kommunikaatio pelasi ja Ståhl seurasi tällä kertaa ajoissa juoksun, joten Konstantelias ei lähtenyt syöttämään Ståhlin selustaan...
... vaan keskitti itse ohi Lodin pallopaineen. Tassu olisi pitänyt sulkea terävämmin. Taka-alueella odotti toiselle jaksolle oikeaan laitaan tosiaan vaihtanut Pelkas eikä Galvez ehtinyt kaventaa häntä kohden tarpeeksi ajoissa. Ennakointi oli siis pielessä kuten pari kertaa Ståhlillakin. Suomen onneksi Ivanov purki pudotusyrityksen keskeltä muualle.
58. minuutilla Lod ei jaksanut nousta kk-linjasta prässäämään sivutopparia kuten matsin alussa. Källman ei ennättänyt ravata sivuttain sulkemaan Koulierakisin jalkaa ja tämä ohitti kaksi prässilinjaa kerralla poimien Tsimikasin leveydestä.
Ståhl irtosi prässäämään. Konstantelias jäi auki välikaistalle, kun Kamara oli joutunut nostamaan ylemmäs tukeakseen Källmanin prässiä.
Peltolan ja Hoskosen yhtäaikainen paine pallolliseen ei auttanut, kun heidän välistään oli mahdollista pelata seinä Ioannidisille. Mutta tämänkin piti tosiaan pelata seinä yhdellä tatsilla, koska tilaa ja aikaa 10-alueella ei sen enempää Suomea vastaan ole.
Konstantelias vaihtoi puolen Pelkasille, mutta Galvez ennakoi sen ihan hyvin saaden painetta pallolle ajoissa. Niinpä Pelkas ei lähtenyt haastamaan.
Bakasetas sai pallon välikaistalle Pelkasilta ja lähti pelaamaan kombinaatiota muodon sisään, mutta kuten todettua, nyky-Suomea vastaan keskeltä ei ole asiaa läpi, kun kaksi alinta linjaa valuvat lähekkäin toisiaan. Ioannidis pystyi kuitenkin pelaamaan taas seinän toppareiden edestä.
Bakasetas käänsi vielä kerran pelin painottomaan laitaan, mutta Ståhl ennakoi ja hidasti haastoaikeet ajoissa.
Hyvin puolustettu sitten loppupeleissä Huuhkajilta laitapuolustajien ennakoinnin ja riittävän tiiviyden myötä.Wembleylla tosiaan Suomi oli vähän muokannut laitapuolustamistaan ja päättänyt tasavoimien sijaan panostaa vielä selkeämpiin ylivoimiin matalalla puolustettaessa eritoten Urosen ja Keskisen laidalla. Kane käänsi kuitenkin heti avausminuutilla rajaheiton jälkeen painopisteen vasempaan laitaan Gordonille.
Ståhl ennakoi hyvin puolenvaihdon ja hidasti ajoissa Gordonin haltuunottoa, jottei tämä päässyt haastamaan kunnolla. Peltola ja Jensen putosivat nopeasti luomaan 3v2-ylivoiman, koska tasavoimaiseen puolustamiseen ei voinut luottaa Kreikka-pelin perusteella varsinkaan Englannin yksilöitä vastaan. Tästä tilanteesta ei sitten sen kummempaa seurannutkaan kuin palautus alakertaan. Mitä tulee Peltolaan, tämä tosiaan putosi käytännössä sivutoppariksi hetkellisesti oltuaan valmiudessa seuraamaan välikaistajuoksuja ja Jensen sitten auttoi enemmän laitakaistan varsinaisessa puolustamisessa, mutta ihan joka kerta Jensenkaan ei kyennyt auttamaan, vaan välillä piti sietää tasavoimaisuuttakin.
Hetken päästä Gomes käänsi pelin vuorostaan vasemmalle GG-kaksikolle.
... nämä eivät odotelleet, että Jensen ehtisi pudota ylimmästä prässilinjasta luomaan ylivoiman, vaan haastoivat Ståhlin ja pystyjuoksun merkanneen Peltolan.
2v2-tilanteesta Kreikka-matsin tapaan turhan helposti vastustaja pääsi syöttämään rangaistusalueelle, kun nyt väylä löytyi suomalaisten välistä.
Schüllerin ja Jensenin yhtäaikainen paino pallolle kuitenkin vesitti Grealishin etenemisen ja hän joutui palauttamaan pelivälineen alas törmättyään tiiviisiin kahteen alimpaan linjaan boksin nurkilla. Englanti maistoi omaa lääkettään täten.
Kahden minuutin kohdalla tosiaan Stones lähetti ristipallon painottomaan laitaan pyrkien saamaan Sakalle laadullisen ylivoimatilanteen, koska Keskinen painottomana laiturina oli vuorostaan kaventanut todella paljon keskustaan vaikeuttamaan muodon sisään syöttämistä ja Englannin pohjapelaajista Gomeskin oli hakeutunut muodon ulkopuolelle pois prässilinjojen välisestä sumpusta. Suomelle tällaiset ristipallot ovat siis OK.
Uronen irtosi leveyteen tarpeeksi ennakoivasti ja sai hidastettua Sakaa sen verran, että Keskinen ehti ravata pallon alle toiseksi pelaajaksi puolustamaan laitakaistaa. Ivanovkin oli tässä hyvin hereillä, kun hän näki, ettei Kamara ehdi merkkaamaan välikaistajuoksua tuolla kertaa, joten hän teki sen ja Glen sitten älykkäästi putosi stunttaamaan Ivanovia topparina. Saka ei lopulta lähtenyt haastamaan, vaan toivotusti kierrätti takaisin alaspäin. Sanotaanko näin, että
alustavasti tapa, jossa laitakaistoja puolustetaan kahdella pelaajalla ja kolmas sitten seuraa välikaistajuoksun, vaikuttaisi ainakin tarpeeksi selkeältä pelaajistolle.Kolmen minuutin jälkeen Englanti pääsi ensimmäistä kertaa murtautumaan keskityspaikkaan leveyteen jätetystä tilasta. Gomes kierrätti ohi Jensenin prässin Gordonille.
Jensen ei ehtinyt tukemaan Ståhlia, joka jäi tasavoimaiseen ja laadulliseen alivoimatilanteeseen, joita Kreikassa nähtiin siis jatkuvasti, kun valmennus luotti pelaajiston hoitavan tällaiset tilanteet voitokkaasti.
Gordon veivasi tassunsa auki.
Samalla boksipuolustamisessa miehien jako petti, kun Kanea ei kukaan merkannut, vaan Uronen ja Ivanov olivat samassa miehessä Sakassa. Kommunikaation on oltava parempaa eli miehet olisi pitänyt vaihtaa lennosta niin, että Uronen olisi ottanut peruuttaneen Kanen haltuunsa ja jättänyt Sakan Ivanoville.
Hoskonen ehti onneksi Kanen pudotukseen ennen Sakaa ja irtopallon putsasi kulmapotkuksi sitten Peltola. Kreikka-pelin tapaan kuitenkin tasavoimaisten hetkien sietäminen ja rangaistusalueen puolustaminen keskitystilanteissa ovat yksi iso kehityskohde lokakuun matseihin.
Seitsemäs minuutti. Peltola on pudonnut vaihteeksi viidenneksi mieheksi alimpaan linjaan eli käytännössä sivutoppariksi seuraamaan välikaistajuoksun ja tukkimaan aukon laitapakin ja topparin välissä, kun Ståhl irtoaa prässäämään Gordonia laitaan. Jensen on palannut kk-linjaan, jolloin muoto on syvällä enemmän 5-4-1 kuin 5-3-1-1. Lewis siirtää pelivälineen ohi Jensenin prässin leveyteen.
Jälleen Suomi luotti Ståhlin pärjäävän tasavoimaisena, mutta Gordon sai jalan auki keskittäen takatolpalle. En tiedä, miksei Jensen voimakkaammin jatkanut liikettään Ståhlin avuksi, vaan jäi hölkkäämään keskemmälle.
Tällä kertaa englantilaiset olivat paremmin kontrollissa eikä Saka yltänyt Gordonin keskitykseen.
18. minuutilla Englanti vyöryi taas vasemmalta. Grealish vapaana kymppinä uhkasi kuljettamalla Suomen muotoa, mutta Glen seisoi edessä pakottaen syöttämään leveydessä olleeseen tilaan.
Tälläkin kertaa Jensen tyytyi jättämään Ståhlin laadulliseen alivoimatilanteeseen, joten tauolla tapahtunut kahden tulen välissä ravaamisen vähentäminen oli ihan paikallaan. Gordonin keskitys kimposi Kamarasta kulmapotkuksi. Nyt kun tilanteita siis katsoi uudestaan,
Ståhl oli Urosta enemmän viennissä siksi, että tämä kyllä sai Keskiseltä enemmän apuja kuin Ståhl Jenseniltä, vaikka livenä tuntuikin siltä, että Jensen oikeasti auttaisi luomaan selkeämmin lukumääräisen ylivoiman leveyteen.22. minuutilla Englannilta
hylättiin paitsiona 1-0 maali. Kuten näkyy, Keskinen tuplaa paljon selkeämmin Sakan Urosen apuna toisin kuin Jensen.
Siltikin Saka sai toki keskitettyä maalille parilla terävällä askeleella.
Kane hyökkäsi Hoskosen pimeälle puolelle nikaten pallon alakulmaan, mutta Suomen onneksi hän oli paitsiossa. Yhtä kaikki, periaatteessa taas keskityksen puolustaminen aiheutti huolta.
28. minuutilla Keskinen pysyi paremmin Sakan kyydissä ja blokkasi keskityksen kulmaksi, erinomaista nuori mies.
Moraali ja kyvykkyys alaspäin oli minusta positiivinen asia, vaikka Saka edeltävässä näytteessä vasurinsa auki saikin.
35. minuutilla puolestaan Uronen selviytyi hetkellisestä 1v1-tilanteesta hyvin seuraten sitkeästi Sakan ajon keskustaan eikä tämä saanut jalkaansa auki. Vaikka Ståhliin verrattuna Uronen sai enemmän apuja, sanoisin tämän silti myös hoitaneen ne harvat tasavoimaiset hetket laadukkaasti, koska tämän tilanteen ohella jäi mieleen yksi katkottu ristipallo.
45. minuutilla Keskinen ei ehtinyt tuplaamaan Sakaa, joten Glen paikkasi, mutta silti Saka sai vasurinsa auki. Boksissa Lewis on täysin vapaana, kun Jensen tuijottaa vain palloa.
Hoskosen ja Ståhlin pelaajavaihto toimi paremmin kuin Uros-Ivanovilla matsin alussa. Ståhl otti haltuunsa Kanen ja Hoskonen Gordonin. Ståhl piti Kanen kurissa kivasti tässä keskitystilanteessa!
Muutama näyte vielä toiselta puoliajalta. 51. minuutilla Keskinen jaksoi yhä raastaa alaspäin ja tuplasi Iivon kanssa Sakan. Glenkin ongelmitta yhä tukki syntynyttä aukkoa laitapakin ja topparin välissä osana puolustuskolmiota.
Rice keskikentän pohjalta älykkäästi nousi Keskisen jättämään tilaan sitten keskittämään. Mutta kaikkea ei voi ottaa pois kuten Ato sanoi selostamossa.
Ståhl oli toistamiseen kuningas taka-alueella, joten vaikka 1v1-puolustamisessa laidalla hän oli viennissä, keskitysten puolustamisessa boksissa taka-alueella hän loisti.
Tästä voi tietysti tehdä sen päätelmän, että Suomen pitäisi jatkossa jotenkin saada ohjattua vastustajat ennemmin hyökkäämään oikealta laidalta, koska vasemman laidan tuplaukset toimivat ainakin kohtalaisesti ja Ståhl on Urosta/Galvezia parempi pääpelaaja keskitystilanteissa.
53. minuutilla
oikean laidan puolustuskolmio toimi eikä Grealish lähtenyt haastamaan, kun Jensen oli nyt valmiiksi osana kk-linjaa 4-5-1:ssa Ståhlia lähempänä. Suomi ei kuitenkaan saanut riistettyä palloa tukossa olleella kaistalla, vaan Grealish vaihtoi taidokkaasti painopisteen painottomalle puolelle, jolloin Keskiselle kertyi taas rutkasti metrejä, jotta hän ehti Niskasen avuksi.
Tuki oli myöhässä ja Alexander-Arnold rotatoituaan vuorostaan leveyteen pääsi keskittämään laadullisesta ylivoimatilanteesta boksiin. Koska kollektiivi liikkui äkillisesti sivuttain, taaskaan merkkaaminen ei ollut optimaalista. Schüller tuijotti hitusen liikaa palloa Ricen sijaan.
Tämä jäi auki toiseen aaltoon, mutta veto blokattiin. Kaikkinensa hyvin tutun näköinen esimerkki siitä, että Suomi sallii ristipallot ja toivoo, että muoto ehtii liikkua ajoissa puolelta toiselle niin, että joko keskitys saadaan ehkäistyä tuplaamalla tai sitten ainakin boksipuolustus hoitaa homman, jos laitapakki on vuotanut tasavoimaisessa tilanteessa. Uskoisin, että Irlantikin tulee kokeilemaan Suomen murtamista tällä kaavalla eli se houkuttelee muodon ensin toiseen laitaan ja sitten painopisteen vaihdon jälkeen syöttää ruokaa luukulle.
72. minuutti ja vastaava ristipallo. Pallopaine jää liian etäälle puolenvaihdon jälkeen. Niskasen olisi pitänyt ennakoida paremmin. Keskinen teki varmasti parhaansa ehtiäkseen sulkemaan jalkaa.
Tällä kertaa Ståhl teki ehkä väärän valinnan seurattuaan Grealishia ja jättäen Ezen auki taakse. Toki ymmärrän sen, että hän halusi eliminoida vaarallisimman uhan periaatteella keskemmällä olleen Grealishin, koska Hoskosen piti periaatteessa merkata Madueken juoksu. Suomen onneksi volley meni yli maalin.
Yksi tilanne vielä toiseltakin laidalta. Lod korvasi Jensenin yksi-yhteen 4-5-1:ssa oikeana laiturina tuplaten laitapelaajaa Ståhlin kanssa. Tuplauksesta huolimatta Eze sai jalkansa auki väkisin.
Tälläkään keskityksellä Englanti ei halunnut testata Suomen topparien pääpelaamista, vaan laitapakkien. Niskanen piti onnistuneesti Madueken selkäpuolelleen hankkien vapaapotkun tämän rikkeestä. Summa summarum, vaikka Wembleylla varsinkin vasemmalle laidalleen Suomi loi selkeämmin lukumääräisiä ylivoimia (2v1/3v2) toisin kuin Kreikassa, jossa se nojasi enemmän siihen, että laitakaistojen puolustaminen ja keskitysten ehkäisy hoituu tasavoimalla (2v2), yhä edelleen keskitysten ehkäisy ja niiden puolustaminen boksissa vaativat terävöittämistä, vaikkakin Keskisen tuki laitapuolustajille olikin hienoa katsottavaa ja Ståhl pari kertaa dominoi ilmassa taka-alueella.
Blokkipuolustaminen, muodon sisään pelaamisen estäminenTutkitaanpa sitten tarkemmin näytteitä siitä, miten Huuhkajat sai estettyä etenemisiä sen muodon sisään. Osin tätä tuli jo sivuttua ylempänä joissain näytteissä, kun kaksi alinta linjaa tosiaan olivat tiiviinä oman boksin läheisyydessä matalalla puolustettaessa eikä 10-alueelle jäänyt vastustajalle aikaa kuin 1-2 kosketuksen valintoihin, hyvä niin. Ja ylipäätään jos vastustaja syötti muodon sisään,
Suomi laittoi palloon heti painetta useammasta suunnasta. Tässä Schüller irtoaa kk-linjasta paineistamaan pallollista pelaajaa ja Ivanov seuraa Kanen putoamisen Raden jättämään tilaan, jottei linjojen väliin jäisi tilaa.
Suomen tiivistäkin tiiviimpi 4-4-1-1/4-5-1, miten tuon haluaakaan tulkita. Englanti joutuu hieromaan muodon ulkopuolella pelivälinettä tai etenemään selustaan/laidoilta, koska kombinaatioille ei pahemmin tilaa ole keskikentän linjassa ollessa kapeana.
32. minuutilla Gordon on hetkellisesti oikealla laidalla. Uronen-Keskinen tuplaa tutusti ja Kamara tukkii laitapakin ja topparin väliin revenneen aukon välikaistalla. Sijoittuminen on priimaa ja Glen ehtii syöttöön ennen Lewisia.
40. minuutti ja koko Suomen pakka on 15 metrin sisässä toisistaan syvyyssuunnassa. Grealish on vapaassa roolissa muodon ulkopuolella vaihteeksi, mutta syöttäminen 10-alueelle on mahdotonta, kun Rade, Glen ja Hoskonen ovat kaikki valmiudessa iskemään kiinni yhtä aikaa mahdollisen syötön tullessa puolustuslinjan etupuolelle, erinomaista.
Grealish yritti seinää Sakan kanssa, mutta Schüller riisti pelivälineen. Englanti ei päässyt keskeltä läpi.
Minuutin päästä TAA kokeili sitten kaukolaukausta, kun Keskistä stuntanneen Kamaran prässi jäi liian etäälle. Suomen onneksi kuti meni niukasti ohi takakulman.
Näillä tuota tiivistä bussia voi tietysti haavoittaa, mutta Suomelle se sopii, kun uunissa on Hradecky.47. minuutilla Rice liikkui painottomalta puolelta hetkellisesti tyhjennettyyn tilaan 10-alueella pelaten vaativan seinän Grealishille.
Yksilötaitoa kuitenkin riitti ja seinä onnistui. Grealish pääsi myös keskittämään Jensenin ja Ståhlin välistä, mutta Ivanov putsasi pallon pois. Yhtä kaikki, eipä tuossakaan Ricellä ollut aikaa kuin korkeintaan kahteen kosketukseen ja ne onnistuivat tuolla kertaa.
T. Koskela puhui Ylen studiossa tosiaan siitä, että
syvälläkin voi olla intensiivinen. Tässä susijengimaista aggressiivisuutta nähtiin parhaimmillaan. Keskis-Niskasen tupla pakotti Sakan kääntymään omiin päin, mutta tämä löysi näppäränä pelurina silti Kanen muodon sisästä, mutta puolestaan Peltolan ja Hoskosen yhtäaikainen 10-alueen tukkiminen esti murtautumisen keskeltä.
70. minuutilta toinen GIF. Ensin Lod ja Ståhl hiillostavat iholla Grealishia. Sen jälkeen Källman, Keskinen ja Niskanen synkronoidusti puolustavat eteenpäin. TAA ehti toki keskittää Englannin liikutettua palloa ihailtavasti sivuttain, mutta hätäisesti suoraan Hoskosen päähän.
Oikeastaan vain
20 minuutin hujakoilla oli heikko hetki ja Englanti pääsi kahdesti etenemään keskeltä maalipaikkaan. Gomes uskalsi kääntyä rohkeasti Suomen kahden ylimmän prässilinjan välissä Konsan löydettyä hänet.
Raden ja Kamaran paine oli hitusen myöhässä. Gomes ehti jatkaa pallon kohti Kanea. Ivanov oli oikeaoppisesti valmiudessa puolustamaan eteenpäin tukkiakseen puolustuslinjan edustan.
Gomesin syöttö kimposi onnekkaasti Schüllerin jalasta Kanelle, joka hyökkäsi Ivanovin jättämään aukkoon, mutta laukaus suuntautui päin mestarikassaria.
Minuutin päästä tapahtui pahempi nukahdus. Alexander-Arnold oli kuudentena miehenä ylhäällä linjojen väleissä lewismaisesti. Gomes pääsi toistamiseen kääntymään Konsan syötöstä ja nyt Schullerin prässi jäi selvästi liian etäälle, joten Gomes puhkoi kk-linjan maitse ilman kimmokettakin.
TAA salasi syöttönsä upeasti ja poimi sitten Ivanovin jättämästä aukosta Sakan, jonka perässä Uronen ei aivan pysynyt ja täten Kanerva sai syyn vaihtaa hänet tauolla, heh.
Ivanov ehti onneksi tukkimaan synnyttämänsä raon ja blokkasi Sakan kudin/keskityksen kulmapotkuksi. Yhtä kaikki, kun Englanninkaan tasoinen joukkue ei tämän enempää päässyt keskeltä läpi, oli se sulka Suomen pyrstöön.
Eteenpäin puolustaminen matalalla toimi. Puolustuslinja pumppasi hyvin niinä hetkinä, kun kapea kk-linja vuoti, mutta pääosin kk-linja laittoi paria tilannetta lukuun ottamatta painetta pallolle mukavasti pakottaen Englannin etenemään laidoilta/suoraan selustaan.
Siirrytään osion lopuksi Kreikkaan. Kuten todettua, kahden ylimmän prässilinjankin välin Suomi halusi pitää tiiviinä. Peltola ja Schüller puolustivat tässä hyvin eteenpäin puolessa kentässä osana 4-4-1-1:n kk-linjaa, kun Mavropanos onnistui syöttämään ohi Kamaran.
Rade ahdisti Bouchalakisin syöttämään suoraan Lodin jalkaan, kun Kreikka erehtyi kokeilemaan etenemistä keskeltä.
Tutusti Suomi halusi heti riiston jälkeen edetä pystyyn, mutta Mavropanos pysäytti Kamaran ja tämän epätarkka jatko oli liian vaikea Antmanille.
Toisen jakson alussa kimmokkeen kautta Bakasetas sai pallon 10-alueelle, mutta Ivanov sulki hyvin avoimen jalan nopeasti.
Jatkotilanteessa kuitenkin Kreikka kierrätti pallon laitaan. Peltola seurasi välikaistajuoksun Ståhlin taakse ja samalla Bakasetas putosi tyhjentyneeseen tilaan. Hoskonen nukahti pumppaamisessaan eteenpäin.
Nukahdus oli kostautua, koska Bakasetas pääsi jatkamaan pallon tällä kertaa eteenpäin avoimella jalallaan. Ioannidis löytyi boksin sisästä.
Kääntölaukaus kolahti tolppaan.
68. minuutilta GIF. Kreikassa puolustuskorkeus blokissa oli korkeampi ja toki tappiollakin piti puolustaa eteenpäin entistä enemmän riskilläkin. Se avasi välejä. Hoskonen toki tässäkin silti oli hitusen unessa, vaikka saikin estettyä kääntymisen linjojen väleissä ja pakotettua Konstanteliasin kohti omaa maalia, jonka jälkeen sitten kk-linjassa Glen ja Peltola puolustivat kenties väsymyksestä johtuen pehmeästi. Konstantelias puhkoi kk-linjan ja Bakasetas löytyi omalta paikaltaan oikealta välikaistalta eritoten Peltolan vuotamisesta johtuen. Soolo päättyi vetoon päin Hradeckya.
Mutta onneksi tällaiset tilanteet olivat todella harvassa syyskuun peleissä ja pääosin Kreikassakaan muodon sisään ei asiaa helposti ollut.
74. minuutilla tiiviydestä ei ole tietoakaan puolen kentän blokissa. Suomi ei oikein tiennyt, että prässätäkö vai vetäytyä. Välimalli oli karseannäköinen ja Kreikka ohitti yhdellä syötöllä ylimmät linjat.
Ensimmäisiä kertoja tässä kohden peliä yläkuusikko ei myöskään palannut alas niin vikkelästi kuin pelin edessä, kun väsymys alkoi painaa. Terävämmällä askeleella Peltola olisi ehtinyt katkomaan syötön Bakasetasille.
Galvez yritti paikata, mutta oli rahtusen myöhässä.
Pelkas pääsi etenemään boksiin, mutta Ivanov oli viimeinen lukko antaen tilanteen jälkeen ansaitusti huutia muille. Summa summarum, keskikorkean blokin tiiviydessä on vielä petrattavaa jatkoa ajatellen ja linjojen oltava vähän lähempänä toisiaan.
Blokkipuolustaminen, selustan suojausVarsinkin Kreikka-matsin puolustuskorkeus jätti
sloveniamaisesti selustaan jonkin verran tilaa pystysyötöille. Norja ja Ruotsihan esimerkiksi viljelivät pystysyöttöjä puolesta kentästä Slovenian muodon taakse aikoinaan ja Kreikkakin teki sitä viime Kansojen liigassa Pohjois-Irlantia vastaan, joten sikäli en yllättynyt, että joitain pystypalloja nytkin nähtiin. 12. minuutilla Mantalos pääsi kääntymään prässilinjojen välissä ja syöttämään pystyyn.
Hradecky kuitenkin toimi liberona ongelmitta tukkien tilan puolustuslinjan takana.
Myöhemmin Bakasetasin vasuria ei suljettu ajoissa.
Mutta Ståhl piti Pelkasin kurissa.
Tässä vuorostaan TAA kokeili poimia pystyjuoksun Suomen laitapakin selustaan.
Mutta syöttö karkasi Lukelle asti ja toki Keskisellä oli tilanne hallussa Ricea vastaan.
Ricen välikaistajuoksuista varoittelin etukäteen, koska ne olivat Irlanti-pelin perusteella uusi elementti Englannin hyökkäyspelaamisessa, kun hän sai häärätä ylempänä. 14. minuutilla sellainen nähtiin, kun Saka tuplattunakin onnistui poimimaan pystyjuoksun, mutta Peltola oli hereillä ja tukki aika hyvin Urosen ja Ivanovin väliin syntyneen aukon.
Hradecky haki matalan keskityksen hyppysiinsä.
Arajuuri oli aikoinaan aliarvostettu katkomaan selustaan suuntautuneita pystysyöttöjä ja pärjäämään juoksukisoissakin kohti omaa maalia. Hoskosesta tuli samanlaiset vibat ja tavallaan pidin topparien työnjaosta eli Ivanov puolusti hitusen enemmän eteenpäin tukkimaan 10-aluetta ja Hoskonen sitten katkoi rahtusen enemmän pystysyöttöjä. Tässä Kreikka pelaa pystyyn rajaheiton jälkeen...
... mutta Hoskosen liuku estää läpiajon.
Tässä TAA kuljetti muodon sisään ja noukki sitten Kanen juoksun, koska tilaa kombinaatiolle keskustassa ei ollut, vaan tyhjä tila oli selustassa.
Mutta Hoskonen yletti väliin.
Grealish vuorostaan tavoitteli Ezea toisella jaksolla.
Lopputulos oli sama.
Toki Ivanovkin oli hyvä kahdesti Englantia vastaan eikä täten toppareiden kyvykkyyttä puolustaa selustassa olevaa tilaa tarvitse minusta jatkossa jännittää. Peltolan paine palloon oli itusen myöhässä ja Alexander-Arnold käytti sen heti hyväkseen.
Ivanov oli välissä ennen Kanea.
35. minuutilla Gomes haki samanlaista chippiä Kanelle tuloksetta.
Osion lopuksi pari negatiivisempaa näytettä Englanti-pelistä. Vastustajan laadukkuus oli hitusen liikaa pariin otteeseen. Tässä Konsa pääsi kuljettamaan liian lähelle kk-linjaa ja antamaan murtavan syötön sen läheltä, jolloin tarkkuus paranee.
Englannin laiturit normaalisti vastaavat enimmäkseen pystyjuoksuista, vaikka Kaneltakin niitä nähtiin tässä pelissä yllättävän paljon. Yhtä kaikki, Sakan pystyjuoksuherkkyyden piti olla Urosen tiedossa, mutta hän jäi askeleen jälkeen.
Hoskonen esti varman maalin katkollaan.
75. minuutilla sama laita vuoti
2-0 maalissa. Ensin Englanti houkutteli Suomen sen vasempaan laitaan ja sitten Grealish lähetti tutun ristipallon. Antman ehti tuoreena toki ravata aika hyvin Niskasen avuksi eikä Madueke lähtenyt haastamaan alivoimaisena, vaan palautti alas.
Aggressiivisuustaso Suomen laitapuolustuskaksikolla oli toivotun hyvä ja tavoite etenemisen estämisestä toteutui. Sitten vain tapahtui se, että Madueke saatuaan seinäsyötön takaisin laadukkaampana futarina vain voitti Niskasen juoksukisassa selustaan eikä Antman kyennyt sijoittumaan siten, että olisi saanut syöttöä katkaistuksi. Koska kyseessä ei ollut varsinainen välikaistajuoksu, Kamarakaan ei lähtenyt sitä seuraamaan, vaan luotti Niskasen nopeuteen. Ivanov ei millään ehtinyt tukkimaan Niskasen taakse jäänyttä tilaa eikä Hoskonen vuorostaan kaventaa ajoissa Kaneen. Mutta joo, ainoa virhe oli Niskasen hävitty juoksukisa. Muutoin Huuhkajat puolusti halutusti yrittäen ensin sulkea ensin Englannin painolliseen laitaan ja sitten tuplasi laitapelaajan nopeasti painottomalla puolella. Ehkä Soirin nopeus olisi saattanut riittää Maduekea vastaan, kun jo kesällä totesin, että Englantia vastaan laitapuolustajien/wingbackien on oltava nopeita, jotta he pärjäävät juoksukisoissa Englannin leveyspelaajien pystyaloitteita vastaan.
Positiiviset tilanteenvaihdotOmalta kenttäpuoliskolta lähteneissä positiivissa tilanteenvaihdoissa
ykköshuomioni oli se, että Suomi halusi pallon mahd. nopeasti vasemman laiturin (Antman/Keskinen) jalkaan sen sijaan, että se etsisi kärjestä Pukkia tai Källmania. Tuo oli tietysti luonnollistakin, kun sekä Keskinen että Antman osaavat tempokuljettaa ehkä parhaiten Lodin ohella. 28. minuutilla Kreikassa Ståhlin katkon jälkeen Lod haki heti Antmania.
Antman kuljetti hetken ennen siirtoa Kamaralle, mutta Mavropanos kampesi tämän irti pallosta.
47. minuutilla Suomi pysäytti vastaiskun ja pallo siirrettiin Antmanille, mutta tämä lopetti juoksunsa heti, kun kreikkalainen jäi makaamaan nurmeen.
53. minuutilla Kreikan keskityksen jälkeen kakkospallo tuli suomalaisille boksin ulkopuolelle. Tavoite oli siirtää peliväline Antmanille.
Lodin ja Nissilän kautta se onnistui.
Yksi kova kosketus pilasi kuljetuksen ja vastaisku tyrehtyi.
Wembleylla Keskinen oli vastaisku-uhka. Hän katkaisi kahden minuutin jälkeen Gomesin puskun kohti Alexander-Arnoldia.
Kansainvälinen nopeus näkyi siinä, että Topi pujahti kahden maailmantähden välistä eteenpäin väistäen välittömän vastaprässin upeasti.
Tämä kosketus kuitenkin karkasi Konsalle ennen puhkovaa syöttöä Pukille.
Parin minuutin päästä TAA yritti poimia Grealishin kahden alimman linjan välistä, mutta epätarkka syöttö karkasi Hoskoselle.
Rade käynnisti vastaiskun siirrolla Keskisen lapaan. Suomi pääsi jo toistamiseen pois vastaprässin alta ja Englantihan on ollut horjumassa negatiivisissa tilanteenvaihdoissa aiemmin, joten ei se sikäli täysin yllättänyt.
Konsa kuitenkin sulki Keskisen sivurajalle ja nappasi pallon pois lopulta.
10. minuutilla Englanti vaihteeksi pelasi ristipallon leveyteen Gomesin toimesta. Keskinen ei ehtinyt tukemaan Urosta, muttei se haitannut, kun Alexander-Arnoldin keskitys katkesi Kamaraan.
Kamara kuljetti turhan pitkään ja Keskinen ehti ajautua taas umpikujaan yritettyään haavoittaa TAA:n jättämää tilaa. Saka tukki sen. Positiivista oli silti se, että vastaprässin väistö onnistui tässäkin, koska suinkaan aina kovia maita vastaan se ei ole ollut selviö Suomelle.
Viiden minuutin päästä Gordon sai jalan auki vaihteeksi Ståhlia vastaan, kun Jensenin tuki oli etäällä kuten niin monesti avausjaksolla. Mutta Kamara oli mies paikallaan taas välikaistalla katkoen keskityksen.
Pukki pudotti irtopallon boksin ulkopuolelta takaisin Glenille, joka ohitti vastaprässin ilmassa nerokkaasti.
Epätarkka syöttö pilasi 2v3-vastaiskuaihion, pöh.
20. minuutilla oli sitten se paras vastaiskusauma. Ivanov purki keskityksen ja Konsa lahjoitti kakkospallon Keskiselle. Tämän 2v3-vastaiskun Topi vei itse pohjaan asti, mutta sijoitus takanurkkaan oli leveä. P
ukki yritti repiä tiensä topparien taakse, koska neg. tilanteenvaihdoissa juuri siellä se tila on ollut nopealle pystysyötölle, muttei oikein päässyt sinne, joten sikäli Keskinen teki oikein kuljetettuaan itse loppuun asti.
Matsin lopussa Keskisen korvannut Antman sai pari vastaiskusaumaa. Ivanov puolusti lisäajalla eteenpäin loistavasti päästen palloon ennen Bowenia.
Sen jälkeen kuitenkin syöttö ohi Ricen vastaprässin epäonnistui ja tämä liukui väliin eikä Antman päässyt juoksemaan.
88. minuutilla Englannin kombinaatiopelaaminen tiiviin muodon sisässä epäonnistui. Kamara laittoi Antmanin heti vauhtiin ja tämä peippaili upeasti kolmen pelaajan vastaprässiä vastaan, mutta sitten se edistävä syöttö jäi piippuun, vaikka painottomalla puolella oli hurjasti tilaa. Eiköhän jatkossa Antmankin kuitenkin havainnoi paremmin. Pääosin EM-karsintojen tapaan vastaiskujen vieminen maaliin asti jätti toivomisen varaa syyskuussa, mutta on tuossa Keskisen ja Antmanin kautta etenemisessä minusta potentiaalia. Lodmaisiin avainsyöttöihin he eivät toki suoraan kuljetuksesta välttämättä kykene.
Pallollinen vaihe valmistuu lähipäivinä.