FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
24.11.2024 klo 06:39:10 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1]
 
Kirjoittaja Aihe: Reissuraportti Krakovasta 09/2024  (Luettu 970 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Underdogg

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat & JIPPO


: 15.09.2024 klo 20:37:08

Kokeillaas ekaa kertaa tällaista turrerapon tekemistä. Tämän kalenterivuoden viimeinen futisturistikeikka suuntautui eteläiseen Puolaan ja Krakovan historiaa tihkuvaan kaupunkiin. Puola tuli näin myös maana itsellä unlockattua. Keskiviikkona Finskin siivillä paikan päälle ja sunnuntaina aamulla paluu Suomeen. Kun kaupungin nähtävyydet oli pääpiirteittäin nähty ja Auschwitz koettu, oli aika pyhittää kaksi viimeistä iltaa paikalliselle jalkapallolle.

Wisla Krakow-Warta Poznan 13.9.2024 klo 20:30 0-1 (0-1)

Kun perjantain aamupäiväohjelma eli Kazimierzin ja Podgorzen kaupunginosat juutalaiskortteleineen oli kierrelty ja erinomaiset (sekä reissun ainoat) pierogit oli nautittu, oli aika ottaa hotellihuoneessa hetki lepoa ja perehtyä tarkemmin illan joukkueisiin.

Pari viime kautta divarissa kyntänyt, yksi Puolan vanhimmista seuroista, Wisla Krakova perustetttiin vuonna 1906. Vihatusta ja fasismimaineen saaneesta seurasta voivat tietämättömämmät lukea enemmän esim. Puolan matkailutopicin avaussivulta. Ekstraklasasta Valkoinen Tähti tippui kauden 2021-2022 päätteeksi. Viime kauden Wisla päätti sijaan kymmenen ykkösdivisioonassa, mutta onnistui kuitenkin keväällä nappaamaan historiansa viidennen cup-mestaruutensa voittamalla finaalissa Pogon Szczenin jatkoajan jälkeen 1-2. Tämä oikeutti paikkaan UEL-karsinnoissa, jossa avauskierroksella tuli jatkopaikka kosovolaista KF Llapia vastaan. Rapid Wien pudotti Wislan jatkosta seuraavalla kierroksella yhteismaalein 2-8. Homma jatkui konferenssiliigakarsinnoissa slovakialaista Trnavaa vastaan. Jatkopaikka lopulta taskuun 14 paria käsittäneen rangaistuspotkukilvan päätteeksi. Play-offkierroksella Wisla kuitenkin joutui Cercle Bruggen yliajamaksi avausosassa 1-6. Vierasottelussa kiri jäi hieman vajaaksi, tuloksena 1-4 voitto. Tälle(kin) kaudelle seuralla on vain yksi tavoite ja se on nousu takaisin Ekstraklasaan. Osin eurokiireidenkin vuoksi Wisla oli pelannut ennen perjantaita vain viisi sarjaottelua keräten niistä 6 pistettä.

Vierasjoukkue Warta Poznan tippui täpärästi Ekstraklasasta viime kauden päätteeksi. Myös tämän kauden alku on ollut myös Zielonille haastava, kun se oli ennen perjantaita Wislankin alapuolella sarjataulukossa viidellä pisteellä. Krakovaan joukkue matkusti toista peliä joukkueen peräsimessä olleen uuden valmentajansa Piotr Klepczarekin johdolla. Edelliset kolme kauttahan joukkuetta edusti suomalaisista Niilo Mäenpää.

Matka hotellilta aivan vanhankaupungin pohjoispuolelta Henryk Reymana Stadionille taittui kätevästi raitiovaunussa, kaikkinensa matka-aika oli noin 20 minuuttia. Raitiovaunussa  vastaan tulivat myös ensimmäiset Wisla-huivit. Entisen Wislalegendan mukaan nimetyltä sporapysäkiltä saman legendan nimeä kantavalle stadionille oli noin kolmen minuutin kävelymatka. Matkantekoa joudutti hiljalleen alkava sade, jota olikin ennustettu Krakovaan tulevan oikein asian kanssa viikonloppuna. Henryk Reymana Stadion vetää sisäänsä 33 326 katsojaa, mutta viime vuosina katsojamäärät ovat pyörineet ilmeisesti valtaosin alle 20 00 katsojassa, niin myös perjantaina (AM 15 017). Tämän kauden yleisöennätys (30 542) tuli Rapid Wien-otteluparin avausosassa. Tuon tiukan ottelun Krakovan hornankattilassa tuomaroi muuten Mohammad Al-Emara.


Henryka Reymana Stadion.

15 euron ottelulipun poistamisen jälkeen hetkeksi pyörimään Wislan fanituotemyymälään, jossa oli myös vitriinissä esillä keväällä voitettu cup-pokaali. Tästä yläkertaan portaita pitkin turvatarkastuksen kautta. Syynääminen järkkärin toimesta oli aika paljon huolellisempaa, kuin muissa tämän vuoden futisreissukohteissa eli Alkmaarissa, Utrechtissa ja Tukholmassa.
Zabiekanka-leivän ja kahden pirtelön jälkeen sitten istumaan lähes ylähyllylle keskiviivan ja kotikannattajapäädyn välimaastoon ja fiilistelemään tunnelmaa, jota kotiyleisö kannattajapäädyn johdolla alkoi lietsomaan seurahymnein ja chantein noin vartti ennen kick-offia.


Huivikulttuuri eli ja voi hyvin.

Wislan kannattajapääty käsitti todellakin koko korkealle ulottuvan päädyn, joka piti kyllä alusta lähtien mainiota tunnelmaa yllä jokaisen päädyssä olijan toimesta. Ajoittain myös pitkällä sivulla istujat yhtyivät noihin chantteihin ja huutoihin. Taas(kaan) ei voinut suhteellisen noviisi futisturisti kuin ihailla, miten selkärangassa kannattajakulttuuri on ULKOMAILLA. Minkäänlaisia pyroja tai vieraskannattajia ei stadionilla tällä kertaa nähty.


Zapiekankaa ja bisseä huiviin ennen peliä.

Isojen panosten ottelussa ei isäntäjoukkue Wisla lähtenyt peruuttelemaan. Päävalmentaja Kazimierz Moskal oli luvannut ennakoissa joukkueensa pelaavan hyökkäävää jalkapalloa ja sitä todella nähtiin. Tähtipaidat myllyttivät hyökkäyksiä kaatosateessa kerta toisensa perään ja ensimmäisen 30 minuutin aikana tuntui siltä, että on vain ajankysymys milloin isännät siirtyisivät johtoon. Palloa kolisteltiin tolppaankin ainakin kahteen otteeseen. Warta Poznanin maalintekotilaisuuksien laskemiseen riittää yhden käden sormet. Nämä tulivat enimmäkseen erikoistilanteista, mutta mitään vaarallista eivät vieraat saaneet luotua. Aivan viimeisillä minuuteilla Zieloni sai kuitenkin toimitettua pallon Wislan rangaistusalueelle, jossa pallo osui espanjalaiskeskikenttämies Marc Carbon käteen. Tuomari tarkasti tilanteen VAR:lta ja määräsi pallon täplälle. Wartan Kacper Michalski pamautti nahkakuulan vasempaan alakulmaan maalivahdin käsien kautta. Wislan pelaajat painelivat tauolle pohtimaan maalinteon saloja epäuskoisessa ilmapiirissä tunteikkaan kotiyleisön rajusti viheltäessä.

Toisen jakson alusta meni itseltäni muutama minuutti ohi kaljajonossa. Kokovihreissä pelannut vierasjoukkue pääsi paremmin peliin mukaan toisen jakson aikana, vaikka isoa kuvaa Wisla edelleen hallitsikin. Suurin osa maalintekoyrityksistä painui kuitenkin joko yli tai ohi Warta-maalin. Kauhunhetkiä kotiyleisö koki noin tunnin kohdalla, kun pallo pelattiin lähes Wislan maaliviivalle vastahyökkäyksen päätteeksi. Sateen runtelema ja pehmentämä kenttä aivan maalin edessä saattoi olla kotijoukkueen pelastus tällä kertaa. Ennen 70 peliminuutin täyttymistä alkoi ensimmäisille Wisla-kannattajille riittää ja nämä alkoivat valumaan pois katsomosta. Vai halusivatko välttää vain ruuhkat -mene ja tiedä. Jokatapauksessa Wislan ei onnistunut tehdä tasoitusmaalia Wartan verkkoon, jonka puolustuspeli oli vuotanut alkukaudesta kuin seula sen päästettyä eniten maaleja koko sarjassa. Mahdollisuuksia edes siihen lohdutuspisteeseen oli, Flashscoren mukaan koko ottelussa maalintekoyritykset 35-11, laukaukset kohti maalia 4-5 ja ohi maalin 21-3, kulmapotkut 13-2 ja pallonhallinta 65-35. Perjantai 13:nnen päivän hengessä kirjoitettiin tästä ottelusta kuitenkin yksi luku lisää Wislan surkeaan lähihistoriaan Puolan kentillä.

https://www.youtube.com/watch?v=-AYS69yAJlc Ottelun kooste Youtubessa

KS Cracovia-Pogon Szczecin 14.09.2024 klo 17:30 2-1 (1-0)

Jos perjantain ottelu oli hyvää lämmittelyä, nousee tämä lauantain kokemus kaikkinensa hyvin korkealle omalla "mieleenjäävimmät futispelit" -listalla.

Lauantai-aamupäiväksi suunniteltu opastettu kierros Wavelin linnassa peruttiin todennäköisesti sateiden takia, joten aamupäivä vierähti rankkasadetta pidellessä ja shoppaillessa Krakow Galery ostoskeskuksessa. Sieltä sitten hotellin ravintolaan lounaalle ja tekemään taustatyötä illan ottelua varten jonkun verran puolenpäivän jälkeen.

Taustoitus alkoi tyrmäävillä uutisilla: ottelu tultaisiin todennäköisesti perumaan rankkasateen aiheuttamien vahinkojen vuoksi. Vesi oli tulvinut mm. pukuhuoneisiin ja kenttä oli luonnollisesti surkeassa kunnossa. Odoteltaisiin ilmeisesti vain otteludelegaatin vahvistusta ottelun peruuntumiselle. Delegaatti, tuomaristo ja joukkueet tapaisivat stadionilla klo 15:00. Tässä vaiheessa molemmat joukkueet olivat ilmeisesti sitä mieltä, että peli tulisi siirtää toiseen ajankohtaan.

Minkäs tuolle mahtaa, sadetta oli todella tullut edellisillan ottelun alusta lähtien kuin saavista kaatamalla. Esimerkiksi Tsekissä oli kaikki pääsarjan ottelut peruttu. Siispä hotlahuoneeseen tappamaan aikaa ja rämpyttämään äfvitosta.

Ei tullut päätöstä kolmen jälkeen, vaan Cracovian joukkueen tiedottajan twiitti, että klo 16:00 selviää ottelun kohtalo. Jos ottelu pelattaisiin, se tapahtuisi ilman katsojia. Syyksi tähän ilmoitettiin se, että turvallisuusviranomaiset olivat kiireisiä muualla kaupungissa sateiden aiheuttamien tuhojen vuoksi.

Monilajiseura KS Cracovia tituleeraa itseään Puolan vanhimmaksi seuraksi, vaikka se on perustettu samana vuonna kuin The Holy War -derbyn toinen osapuoli eli Wisla Krakow. Puolan mestaruuden Pasy eli Raidat ovat voittaneet viisi kertaa, viimeisin on kuitenkin niinkin kaukaa kuin vuodelta 1948. Myöskään kakkossijoja ei ole vuoden 1949 jälkeen herunut. Puolan cupin ja supercupin voitot sentään tulivat vuonna 2020.

Aivan Saksan rajan kupeessa, luoteis-Puolassa sijaitsevasta Szczecinin kaupungista tuleva Pogon Szczecin perustettiin samana vuonna, kun Cracovia juhli edellisen kerran liigamestaruutta -vuonna 1948. Pokaaleita seura ei ole voittanut, mutta kaksi Ekstraklasan kakkossijaa ja neljä cupin finaalipaikka löytyy -viimeisin tosiaan viime keväältä, mutta silloinkin divari-Wisla tuhosi satamatyöläisten haaveet seurahistorian ensimmäisestä pokaalista. Viime kausina Pogon Szczecin on kuitenkin ollut systemaattisesti kauden päätteeksi kuuden parhaan joukossa ja löytyypä tuolta pari kolmossijaakin.

Jos perjantain divariottelu oli kahden alisuorittaneen ja pisteitä kaipaavan seuran mittelö, lauantain Ekstraklasa-peliin lähdettäisiin (jos lähdettäisiin) mielenkiintoisista asetelmista. Cracovia ja Pogon Szczecin olivat tasapisteissä sarjataulukossa sijoilla 4 ja 5. Jossain tuli vastaan maininta, että näiden joukkueiden väliset ottelut olisivat jonkun asteisia derbyjä. Muuta jännitettä en seurojen välille löytänyt, kuin että Cracovian kannattaja oli puukottanut jonkun Szczecinin kannattajan hengiltä Puolan maajoukkueen ottelun yhteydessä joskus 20-30 vuotta sitten.

16:45 (eli kolme varttia ennen pelin alkua) Cracovian tiedottaja sitten vihdoin muisti ilmoittaa, että peli pelataan mutta ilman katsojia. Automaattisen twiittikääntäjän mukaan nyt syyksi ilmoitettiin veden määrä katsomoissa ja jotain epäkunnossa olevasta ilmanvaihdosta.

Tässä vaiheessa olin jo ottanut suunnaksi Josef Pilsudski Stadionin. Peliin valmistautuminen jäi nyt harmittavan vähälle, kun tämän piti olla se reissun "pääottelu", johon olin ostanut lipun etukäteen ilman mitään ongelmia seuran sivuilta huokeaan 12.5e hintaan. Menenpähän palloilemaan ja aistimaan tunnelmaa jos ei stadionin portit aukene. Entisen puolalaisen sotamarsalkan mukaan nimetty 15 016 paikkainen stadion on 600 metrin päässä Henryk Reyman stadionista ja 1-2 ratikkapysäkkiä lähempänä vanhaa kaupunkia sieltä päin tullessa.

Stadionin ympäristöön oli tullut aika moni muukin palloilemaan. Kannattajien chantit ja huudot (mitä ikinä ne koskivatkaan, veikkaan ettei ne olleet ainakaan korulauseita seurajohdon suuntaan) kajahtivat komeasti sisäpihalla.
Noin kymmentä minuuttia ennen pelin alkua kannattajat sitten saivat murrettua (näin ainakin haluan uskoa, koska narratiivi jne.) yhden stadionin porteista. Kansa vyöryi sisään vauvasta vaariin. Stadionilla ei ollut koko aikana yhtäkään järjestyksenvalvojaa, poliisia tai tietenkään minkäänlaista oheismyyntiä. Pimeitä käytäviä pitkin vaelsin omalle paikalle lähes kulmaukseen lähelle kannattajapäätyä, kun peliä oli jo parisen minuuttia pelattu.

Varsin pian hulipäädyn capot alkoivat ohjeistamaan ja kaikkia katsojia kohti kannattajapäätyä. Itsekin siirryin päätyyn istumaan, mutta vielä tässä vaiheessa jäin ensimmäisen puoliajan ajaksi hieman ujosti ehkä 40-50:n muun kanssa hulipäädyn aidan toiselle puolelle.


Alussa eivät aivan kaikki vielä olleet kannattajaosastossa.

Pelin seuraaminen kaiken tämän performanssin vuoksi jäi aluksi hieman toissijaiseksi. Luonnollisesti katseeni seurasi eniten Cracovian tämän kauden vakioavaajan Benjamin Källmanin otteita. Källman pääsi pariinkin kertaan hyvään paikkaan avausjaksolla, mutta viimeistely epäonnistui. Pikkuisen Benkku myös hävisi kuvasta pelin edetessä, mutta oli kyllä läpi pelin rakentelemassa Pasyn hyökkäyksiä. Valitettavasti päävalmentaja Dawid Kroczekin suunnitelmaan kuului pitää lauantaina Arttu Bosskonen tsemppaajan ja vaihtopelaajan roolissa. Rolleyes



Itse peli oli alusta lähtien mukavan avointa, jossa molemmilla oli tasaiseen tahtiin maalipaikkoja. Ottelua oli pelattu 19 minuuttia, kun Cracovian georgialainen kapteeni Otar Kakabadze keskitti oikelta laidalta pienestä kulmasta. Maalivahti sai tähän näppejään väliin mutta norjalainen keskikenttämies Mikkel Maigaard laukoi irtopallon sisään ja Cracovian johtoon. Kaiken kaikkiaan Pasylla oli paremmat maalipaikat avausjaksolla, vaikka vieraillakin oli paikkansa. Lähimpänä maalintekoa oli euroopan isommilta kentiltä syntymäkaupunkiinsa palannut Kamil Grosicki, mutta laukaus jäi lähietäisyydeltä suutariksi.

Tauolla Cracovian yksi lihanleikkaajalta näyttävä capo tuli jo kovaäänisemmin kehoittamaan loppuakin porukkaa siirtymään kannattajapäätyyn. No eihän siinä sitten, kun korvakuulolta puolaksi chanttamaan/ölisemään jotain puolalaisten sekaan. Kylläpä sitä sai täälläkin äänensä käheäksi. Toisella jaksolla pitkillä sivuilla ei ollut käytännössä ristinsielua. Päädyn AM:ää on vaikea arvioida, mutta heittäisin arviolta 5000-6000. Toisella jaksolla joku oli päädyn ylärivillä virittelemässä pyrohommia, mutta tämä vaiennettiin hyvin nopeasti tuimilla katseilla ja huudoilla. Syytä en tuohon keksi, sillä näin kovien panosten ottelussa luulisi pyrojen olleen normaalitilanteessa ihan selviö. Harmi sinänsä, että puolalainen pyrokulttuuri jäi nyt kokematta ja näkemättä. Aika mittava kannattajamarssikin oli suunnitteilla ennen ottelua, mutta sade vesitti tämän. Tunnelma ja desibelitasot olivat erittäinkin kohdillaan myös tässä ottelussa.


Zapiekankat ja piwot jäi tällä kertaa nauttimatta.

Jos avausjakso oli Cracovian niin toisella jaksolla vieraat, Portowcy, olivat niskan päällä isossa kuvassa. Johdon lisääminen ei kuitenkaan isännillä ei ollut kaukana, kun Kamil Glikin pusku meni hiukan ohi maalin ja hollantilaishyökkääjä Mick van Burenin läpiajon katkaisi tunnin kohdalla viime hetken liu'ulla brassitoppari Leo Borges. Sama mies vastasi tasoitusmaalista vajaata kymmentäminuuttia myöhemmin kulmapotkusta. Viimeisellä minuutilla isännät saivat vapaapotkun noin 25 metristä. Vaihdosta kentälle tullut Irakin maajoukkuemies Amir Al-Ammari antoi nappikeskityksen romanialaistoppari Virgil Ghitan päähän kannattajapää.. koko yleisön nenän edessä. Näin Cracovialle kolme pistettä, jotka siivitti heidät hetkeksi Ekstraklasan jaetulle kärkipaikalle. Pasyn ystävyysseura Lech Poznan tosin otti myöhemmin illalla tuon paikan itselleen voittamalla oman 8. kierroksen ottelunsa.

Stadionilta poistuessani näin edelleen sen saman kolonnan poliisiautoja vilkut päällä, joka oli ollut päivystämässä stadionin välittömässä läheisyydessä jo ennen ottelua lotkauttamatta kuitenkaan eväänsäkään kannattajien stadionille rynnimiselle. Ottelun järjestäjien päätös oli olla pyytämättä poliisia väliin.


Josef Pilsudski Stadion matsin jälkeen iltavalaistuksessa.

Näistä kahdesta Krakovan jengistä Cracovia ehdottomasti jäi mieleen positiivisemmassa valossa, ja oli se kyllä sitä jo ennakkotietojenkin perusteella. Tietysti tähän vaikuttaa myös suomalaisten preesens seurassa. Joskin tuo ottelun pelaamisesta tiedottaminen oli kyllä melkoista suorittamista -tai sitten ihan vaan slaavilaista suhmurointia. :) Eiköhän Puolaan tule lähdettyä toisenkin kerran futisturreasioissa, oli kohteena sitten esimerkiksi Poznan, Wroclaw, Varsova tai Josef Pilsudski stadion.
https://www.youtube.com/watch?v=DGViSi8-Des Linkki ottelun koosteeseen.

E: Tulipas vähän turhan isot kuvat.
« Viimeksi muokattu: 16.09.2024 klo 05:59:31 kirjoittanut Underdogg »
Todo Poderoso

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Allsång på Alpenhaus


Vastaus #1 : 15.09.2024 klo 21:28:23

Laatua Tuoppi
Jimmy Cooper

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Toksinen maskuliinisuus jalkapallokatsomoissa


Vastaus #2 : 15.09.2024 klo 21:40:09

Rapo laatua joo... toisin kuin zapiekanka, joka omilla kokemuksillani sellainen polakkien pikaruokaerikoisuus, jonka voi myös myös jättää kokematta eikä mitään menetä.
Meteli

Poissa Poissa


Vastaus #3 : 17.09.2024 klo 11:11:37

Loistorapo. Virtuaali - Tuoppi

Lisäsin samalla Puolan omalle listalleni futismatkakohteeksi.
Belmero

Poissa Poissa


Vastaus #4 : 17.09.2024 klo 12:49:13

Rapolle Ylos

Puola ja Varsova oli ainakin itselleni ennakko-odotuksia mukavampi matkakohde, siisti kaupunki ja ihan mukavia ihmisiä. Silloin tuli nähtyä Legia - Lechia Gdansk ja meno katsomossa oli varsin reipasta :)

 
Sivuja: [1]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa