FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
30.11.2024 klo 14:03:05 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1]
 
Kirjoittaja Aihe: Quo vadis, Kansallinen kokonaisuus?  (Luettu 1143 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
haikaran uhri

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Sarjataulukkofetisisti


: 19.10.2024 klo 09:14:36

Quo vadis, Kansallinen kokonaisuus?

   Kymmenen, ehkä viisitoista minuuttia iloa joukkueen isosta saavutuksesta. Sitten alkaa tapahtumapurkaustyö stadionilla. Ehkä katettu kiinteä katsomo, kuulutuskoppi ja valot riittävät juuri ja juuri, että termi ”stadion” on oikeutettu. Tässä paistaa läpi yksi argumentti Kansallisen Liigan supistamiselle, jotta saadaan laajempaa kokonaisuutta (Kuka pystyy sanomaan sen ilman naurua?). Liigaan vain ne, joilla olosuhteet ovat kunnossa. Valitettavasti jalkapalloa ratkaistaan kentällä: Tammelan stadion häipyy divariin, päivä PK-35:n katto-sanktion jälkeen ja samalla kun Jyväskylän katsomossa syntyy uusi hittilaulu ”Kuulutuslaitteet toimi ja taivalla loistaa kuu…” Noh, ei ole vielä monta vuotta siitä, kun Tampereella sammui valot kesken peliä.

   Tavallaan – ja tähän nostaisin mukaan myös fast-trackilaisten tapauksen, jotka ovat (sarkasmi-varoitus!) upeasti näyttäneet, mitä saa aikaiseksi, kun saa Palloliiton luottamuksen – tulokset kentällä ja tosiasia, että pihlajamäen PK-35, JyPK ja HPS säilyy Liigassa, on myös mahdollisuus, koska seuroilla on helpompi saada olosuhteetkin kehitettyä, kun status on Liiga-seura. Jyväskyläänhän on tulossa jo nyt uusi jalkapallohalli ja modernisoitu Harjun stadion johonkin vuodelle 2026. Kompromisseja toki nekin, muuta EOM.

   Mutta missä ollaan nyt Kansallisen kokonaisuuden osalta? Ja mihin olemme menossa?
Liiga on supistunut muutama vuoden aikana 12:sta 8:an. Kaksi joukkuetta osallistuvat Liigaan käytännössä vain kevätkierroksella (7 kotipeliä), loput kuusi pelaa kauden aikana neljä kertaa vastakkain. Liiga-ottelua per kierros on alussa neljä, loppukaudella kolme. Kuulostaahan varsin kiinnostuvalta tuotteelta... kröhöm.

   Mitä tekee tästä nyt se isompi kokonaisuus? Saako Kansallinen Ykkönen nyt kenties enemmän näkyvyyttä? Saako kymmenen kierroksen karsintasarja joku hienon markkinointinimi à la ”Kansallinen 1B-Liiga”? Lisenssivaatimukset Ykkösessä nousevat, mutta mistä kustantaa, kun näkyvyys on, mitä on?
Ehkä perinneseurojen putoamiset Ykköseen ovat tässä jopa ihan mahdollisuus. Onhan 2. Bundesligakin jo melkein yhtä suosittu kuin Saksan Bundesliga (on yksittäisiä kierroksia, jolloin 2. Bundesligassa käy enemmän yleisöä). Mutta onhan tosi vaikea uskoa, että Ruutu lähettää tiimejä myös Ykköseen. Heillekin ratkaisee kolikot ja jotenkin en usko, että edes Liiga on kannattava. Tuskinpas enemmän meitä tulee tilaamaan Ruutua, kun siellä näytetään vähemmän pelejä.

   Minun mielestä ei päästä sen ympäri, että ensi kauden sarjamalli on ihan perseestä. Varsinkin jos mikään muu ei muutu, kiinnostus laskisi entistään. Nyt kun muutos on kuitenkin tehty, se voi olla vain väliaskel parempaan tulevaisuuteen!
   Tämä vaati kuitenkin, että nostetaan keskustelun julkisuuteen. En näe mikään ongelma, että nostettaisi julkisuuteen seurojen, liiton, kannattajien jne. erimielisyyksiä ja väittelyä, mikä olisi se sopiva malli. Otetaan eri näkökulmia huomioon ja tehdään tästä yhteistä tuotetta!

   Olisi se tietysti parempi keskustella off-seasonia, koska kauden kesken mielipiteet vaihtuvat ihmeellisesti sarjasijoituksen kanssa. Itsekin haluan osallistua julkisen keskusteluun ehdottomasti myös muu kanavan kautta kuin pelkkä foorumin. Vaati se tässä vaiheessa vielä aika paljon eri aiheiden läksyjen tekemistä, jotta olisi resurssia nostaa profiilia. Täälläkin päivä koostuu vain 24 tunnista.

   Prosessi tulee toki kestämään. Kaudelle 2025 se on luonnollisesti myöhästä (joskin näitä muutoksia on tehty historian aikana usein vasta talvella ennen sarjan alkua). Enkä jaksa uskoa, että kaudelle 2026 saadaan muutosta, koska se pitäisi olla sovittu ennen ensi kauden alkua.
   Joka tapauksessa: minun ja ilmeisesti moni foorumilaisen mielestä tämä ei voi jäädä pysyväksi ratkaisuksi. Ei tietä vielä, kenestä tulee Heidi Kivelän seuraaja. Toiveeni hänelle kuitenkin, että tämän kerran saisimme kunnon päätösprosessin, johon otetaan mukaan seurat, fanit yms.
Stürmer

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: YJPKKÄ & Suomen naiset.


Vastaus #1 : 19.10.2024 klo 10:02:30


Luin ensin "Kansallinen Kokoomus" :D

Seurathan tätä uutta sarjajärjestelmää ovat olleet haluamassa, ainakin jos uskoo Palloliiton viestintää:

https://www.palloliitto.fi/ajankohtaista/naisten-ylimpien-sarjojen-kansallinen-kokonaisuus-on-syksyn-aikana-tarkastelussa.

Uutinen

Alkukesästä 2022 julkaistun kansainvälisen pelin analyysin johtopäätöksistä voi nähdä, että Suomessa naisten pääsarjan otteluissa on tärkeää kehittää erityisesti tilaan ja aikaan liittyvää vaatimustasoa sekä pelin intensiteettiä valmistaakseen joukkueita ja pelaajia paremmin kansainvälisiin otteluihin. Samalla läpi Euroopan on nähtävillä myös seuraorganisaatioiden kehittyminen: UEFAn kanssa tehty analyysityö on osoittanut, että Suomessa naisten edustusjoukkueet toimivat ohkaisella taustaorganisaatiolla vertailumaihin tarkasteluna. Samaan aikaan Suomessa on nähty varsinkin pääsarjatason joukkueiden keskittymistä Etelä-Suomeen sekä pääsarjajoukkueiden välisten tasoerojen kasvua.

- - -

Jo syksyllä 2020 tehdyssä naisten ylimpien sarjojen analyysissa todettiin, että ympäri Suomen seuroissa jaetaan vahva tahtotila kehittää sekä Kansallista Liigaa että Kansallista Ykköstä entistä kilpailukykyisemmiksi ja vetovoimaisemmiksi sarjoiksi. Tänä syksynä seuroille suunnatussa kyselyssä nousi esiin, että tahtotilan tueksi kannustusta ja tukea konkreettisiin toimenpiteisiin on tärkeää jatkaa, jotta naisten edustusjoukkueiden seuraorganisaatioissa ollaan entistä paremmin varautuneita kasvattamaan naisten pelaaman jalkapallon toimintaedellytyksiä ja kaupallista puolta. – Seuroille teetetyn kyselyn kautta saamamme tilannekuva paljasti, että meidän on tärkeää terästää vaatimustasoa, jotta naisten pääsarjajoukkueiden organisaatiot olisivat valmiimpia kasvattamaan toimintaedellytyksiään, hyödyntämään käsillä olevaa potentiaalia sekä löytämään keinoja pelaajien uran jatkumiseksi pidempään, Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja sanoo.



https://www.kansallinenliiga.fi/news/naisten-ylimmat-sarjatasot-laajentuvat-18-joukkueen-kansallinen-kokonaisuudeksi/

Uutinen

Prosessiin on osallistettu laajasti seuroja ja pelaajia. Uudistuksen taustalla keskeistä on naisten ylimmissä sarjoissa pelaavien seurojen ammattimaisen, huippu-urheilullisen ja kansainväliseen kilpailuun valmistavan toiminnan kehittäminen. Eri mittareilla tarkasteltuna suomalaiset naisten pääsarjajoukkueet jäävät jälkeen eurooppalaisista vertailumaistaan esimerkiksi naisten edustusjoukkueen päätoimisissa taustaresursseissa, kaupallisissa kumppanuuksissa, pelin vauhdikkuudessa sekä pelaajien palkkatasossa.


haikaran uhri

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Sarjataulukkofetisisti


Vastaus #2 : 19.10.2024 klo 11:03:31

Vaikea sanoa, ketkä seuroja ja pelaajia tarkoitetaan, kun julkisesti sitä ei ole missään vaiheessa kommunikoitu ja (minun ymmärtäkseni) tiettyjä seuroja informoitu vasta pari viikkoa ennen päätöstä.

On myös vaikea uskoa, että Kakkosen seuroja, joiden pitäisi/olisi pitänyt mennä pullonkaulan läpi (esim. N2 -> N1) olisi etukäteen informoitu. Eikö olisi ollut terveellistä päästä Kakkosesta enemmän kuin yksi nousija Ykköseen? FT-kaudella se oli sama. Kysytäänpäs vaikka MuSa, SJK sekä häviäjän otteluparista HJS - RoPS. Tietysti neljä nousijaa olisi ollut liikaa ja onhan se myös hienoa draaman kannalta, että hyvästä kaudesta huolimatta ei kaikki saavat palkinnon. Mutta minun mielestä voittaja/häviäjä-suhde on tässä jälleen liian pieni.

Samaa koskee hieman kohta N1 -> KL, vaikka uusi karsinta mahdollista nousun kahdelle. Väitän, että etu on lähtökohtaisesti joukkueella, joka aloittaa kauden Liiga-statuksena. Saapas nähdä, onko ensi kausi poikkeus, koska uskoisin Hongan ja Ilveksen olemaan harvinaisen vahvoja (koska kokeneita) edustajia Ykkösessä. Jos ei edes he saa kaudella 2025 rosteria nurmelle, joka pärjää karsinnassa, se olisi tosi huono merkki tulevaisuudelle. Myönnän, että alan nyt jossitella hieman liikaa.
Nigel Kugelschfeir

Paikalla Paikalla


Vastaus #3 : 19.10.2024 klo 11:59:32

Kaikki ongelmat juontaa siitä kun ei ole rahaa. Rahaa ei taas tule näin yhtään lisää joten se ei ratkaise mitään. Globaalit rahavirrat alkaa kasvaa naistenkin puolella ja homma riippuu siitä miten ne rahat tänne saadaan. Joukkueita pitäisi olla päinvastoin lisää jotta saadaan muitakin kaupunkeja mukaan ja niiden tyttöjäkin kiinnostaisi jalkapalloon panostaminen.
Sivurajaltaseuraaja

Paikalla Paikalla


Vastaus #4 : 19.10.2024 klo 12:32:40

Varmasti on tullut selväksi että olen ollut alusta alkaen sarjauudistusta vastaan.

Uudistus vie pohjan koko naisfutiksen kehittämiseltä. Kun pohja romahtaa niin sen rakentamiseen menee 10 kertaa enemmän aikaa kuin sen tuhoamiseen. Tämä on se pahin asia.

Liiton näkökulma on väärä ja harhainen mikä johtaa vääriin päätöksiin.

Naisten liiga on kasvattajasarja eikä sitä pidä kehittää samalla tavalla ammattilaissarjaksi kuin vaikka Espanjassa.

Sarjan ja kehityksen pitää valtakunnallisuuden sijaan keskittyä paikallisuuteen niin sponsoreiden kuin katsojien osalta.

Nyt nimenomaan tämä paikallisuus on tuhottu. On vain kourallinen katsojia jotka seuraavat tvsta muita kuin omaa joukkuetta.

Jopa Euroopan isoissa sarjoissa katsojamäärät ovat alhaisia ja olosuhteet huonot. Huonommat mitä Suomessa.

Tuskin missään sarjassa toteutuu se yhtälö, että seura/joukkue on taloudellisesti omavarainen.

Miten se olisi Suomessa mahdollista?

 
Sivuja: [1]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa