haikaran uhri
Poissa
Suosikkijoukkue: Sarjataulukkofetisisti
|
|
: 19.10.2024 klo 09:14:36 |
|
Quo vadis, Kansallinen kokonaisuus?
Kymmenen, ehkä viisitoista minuuttia iloa joukkueen isosta saavutuksesta. Sitten alkaa tapahtumapurkaustyö stadionilla. Ehkä katettu kiinteä katsomo, kuulutuskoppi ja valot riittävät juuri ja juuri, että termi ”stadion” on oikeutettu. Tässä paistaa läpi yksi argumentti Kansallisen Liigan supistamiselle, jotta saadaan laajempaa kokonaisuutta (Kuka pystyy sanomaan sen ilman naurua?). Liigaan vain ne, joilla olosuhteet ovat kunnossa. Valitettavasti jalkapalloa ratkaistaan kentällä: Tammelan stadion häipyy divariin, päivä PK-35:n katto-sanktion jälkeen ja samalla kun Jyväskylän katsomossa syntyy uusi hittilaulu ”Kuulutuslaitteet toimi ja taivalla loistaa kuu…” Noh, ei ole vielä monta vuotta siitä, kun Tampereella sammui valot kesken peliä.
Tavallaan – ja tähän nostaisin mukaan myös fast-trackilaisten tapauksen, jotka ovat (sarkasmi-varoitus!) upeasti näyttäneet, mitä saa aikaiseksi, kun saa Palloliiton luottamuksen – tulokset kentällä ja tosiasia, että pihlajamäen PK-35, JyPK ja HPS säilyy Liigassa, on myös mahdollisuus, koska seuroilla on helpompi saada olosuhteetkin kehitettyä, kun status on Liiga-seura. Jyväskyläänhän on tulossa jo nyt uusi jalkapallohalli ja modernisoitu Harjun stadion johonkin vuodelle 2026. Kompromisseja toki nekin, muuta EOM.
Mutta missä ollaan nyt Kansallisen kokonaisuuden osalta? Ja mihin olemme menossa? Liiga on supistunut muutama vuoden aikana 12:sta 8:an. Kaksi joukkuetta osallistuvat Liigaan käytännössä vain kevätkierroksella (7 kotipeliä), loput kuusi pelaa kauden aikana neljä kertaa vastakkain. Liiga-ottelua per kierros on alussa neljä, loppukaudella kolme. Kuulostaahan varsin kiinnostuvalta tuotteelta... kröhöm.
Mitä tekee tästä nyt se isompi kokonaisuus? Saako Kansallinen Ykkönen nyt kenties enemmän näkyvyyttä? Saako kymmenen kierroksen karsintasarja joku hienon markkinointinimi à la ”Kansallinen 1B-Liiga”? Lisenssivaatimukset Ykkösessä nousevat, mutta mistä kustantaa, kun näkyvyys on, mitä on? Ehkä perinneseurojen putoamiset Ykköseen ovat tässä jopa ihan mahdollisuus. Onhan 2. Bundesligakin jo melkein yhtä suosittu kuin Saksan Bundesliga (on yksittäisiä kierroksia, jolloin 2. Bundesligassa käy enemmän yleisöä). Mutta onhan tosi vaikea uskoa, että Ruutu lähettää tiimejä myös Ykköseen. Heillekin ratkaisee kolikot ja jotenkin en usko, että edes Liiga on kannattava. Tuskinpas enemmän meitä tulee tilaamaan Ruutua, kun siellä näytetään vähemmän pelejä.
Minun mielestä ei päästä sen ympäri, että ensi kauden sarjamalli on ihan perseestä. Varsinkin jos mikään muu ei muutu, kiinnostus laskisi entistään. Nyt kun muutos on kuitenkin tehty, se voi olla vain väliaskel parempaan tulevaisuuteen! Tämä vaati kuitenkin, että nostetaan keskustelun julkisuuteen. En näe mikään ongelma, että nostettaisi julkisuuteen seurojen, liiton, kannattajien jne. erimielisyyksiä ja väittelyä, mikä olisi se sopiva malli. Otetaan eri näkökulmia huomioon ja tehdään tästä yhteistä tuotetta!
Olisi se tietysti parempi keskustella off-seasonia, koska kauden kesken mielipiteet vaihtuvat ihmeellisesti sarjasijoituksen kanssa. Itsekin haluan osallistua julkisen keskusteluun ehdottomasti myös muu kanavan kautta kuin pelkkä foorumin. Vaati se tässä vaiheessa vielä aika paljon eri aiheiden läksyjen tekemistä, jotta olisi resurssia nostaa profiilia. Täälläkin päivä koostuu vain 24 tunnista.
Prosessi tulee toki kestämään. Kaudelle 2025 se on luonnollisesti myöhästä (joskin näitä muutoksia on tehty historian aikana usein vasta talvella ennen sarjan alkua). Enkä jaksa uskoa, että kaudelle 2026 saadaan muutosta, koska se pitäisi olla sovittu ennen ensi kauden alkua. Joka tapauksessa: minun ja ilmeisesti moni foorumilaisen mielestä tämä ei voi jäädä pysyväksi ratkaisuksi. Ei tietä vielä, kenestä tulee Heidi Kivelän seuraaja. Toiveeni hänelle kuitenkin, että tämän kerran saisimme kunnon päätösprosessin, johon otetaan mukaan seurat, fanit yms.
|