Laitalinkki
Poissa
|
|
: 21.11.2024 klo 11:39:14 |
|
Ainakaan vielä ei ole kesän 2025 U21-EM-turnaukselle omaa alakategoriaa avattu, mutta tekee jo mieli aloittaa spekulaatiot Suomen kisajoukkueesta. Siksipä otsikkoa tulille.
Pikkuhuuhkajien ryhmässä oli loppusyksyn aikana enää melko niukasti vaihtuvuutta - pl. kolme Huuhkaja-lainaa - mutta teoriassa paljon ehtii vielä tapahtua noin seitsemän kuukauden aikana ennen joukkuevalintojen tekemistä. Päävalmentaja Mika Lehkosuo myös muistutti kisapaikan ratkettua, että joukkueen matkassa on ollut projektin aikana noin 60 pelaajaa, joista noin 40 oli mukana karsinnoissa, joten valinnanvaraa senkin puolesta on.
Kisajoukkueen koko on 3+20 pelaajaa, kun esimerkiksi ratkaiseviin Norja-otteluihin nimettiin 3+21 pelaajaa. Varmaan jotain kolme neljäsosaa kisajoukkueesta voitaisiin nimetä jo melkein vaikka heti, mutta lopuista paikoista saattaa olla edessä vielä tiukkaa kisaa. Penkille jämähtäminen kevätkaudeksi voi viedä paikan arvokisoissa, joten siirtoa pohtivien kannattaa olla järkeviä valintansa kanssa.
Toivotaan hartaasti, ettei Suomi kokisi merkittäviä loukkaantumisia, mutta valitettavasti melkein jokaiselle joukkueelle jokunen poisjäänti terveyssyistä osuu. Siksi aloitan joukkuespekulaatiot hyvin laajalla seulalla, sillä loistavan kevätkauden pelaaminen voi nostaa yllättäviäkin nimiä mukaan. Suomen joukkueessa on jo nyt ollut mukana jokunen -05 syntynyt pelaaja, mutta muutaman -06 ja -07 syntyneenkin nostan esille. Noin nuorten ikäluokkien pelaajia lienee muillakin mailla jokunen kisoissa, ja olipa Suomellakin edellisisissä ikäluokan kisoissa 2009 yksi neljä vuotta ali-ikäinen pelaaja, Teemu Pukki.
UEFA muuten maksaa majoituksen ja matkat kahdelletoista taustaryhmän jäsenelle, kun Suomen joukkueen taustoihin on lukeutunut 16 miehen ryhmä. Jostain pitänee kisoihin mennessä karsia (tai sitten Palloliitto maksaa ylimääräistä).
Koostan tähän alle laajaa ehdokaslistaa pelipaikoittain. Karsinnoissa pelanneille merkitty perään karsinnoissa pelatut ottelut/peliminuutit sekä maalit + syötöt (lähteenä TM). Pelaajat listattu kategorioihinsa yleisimmän pelipaikkansa mukaan. Kunkin kategorian alla lyhyet kommentit pelaajatilanteesta. Pelipaikkakategorioissa pelaajat ovat kahdessa ryhmässä, ylempänä EM-karsintaotteluiden joukkueeseen valitut pelaajat ja alempana oma subjektiivisesti valitsemani haastajaryhmä.
Maalivahdit:
Lucas Bergström (-02), Chelsea - 12/1080 Elmo Henriksson (-03), Sporting Gijón II - 0/0 Roope Paunio (-02), SJK - 0/0 Lasse Schulz (-03), Vendsyssel - 0/0
Karsintojen aikana ringissä oli neljä maalivahtia, mutta Lucas Bergström pelasi ainoana koko joukkueesta jokaisen peliminuutin. Bergström onkin kisoihin täysin varma valinta ja Suomen selkeä ykkösvahti. Toki olisi ehdottomasti suotavaa, että Bergström pelaisi syksyn aikana pelejä myös jossain seurajoukkueessa, sillä Chelseassa ei vastuuta heru. Suomi on aika riippuvainenkin Bergströmin pysymisestä terveenä ja hyvässä pelivireessä, sillä sparraajat eivät ole samalla tasolla. Henriksson pelaa Espanjan viidennellä (vai oliko neljäs?) sarjatasolla ja Schulz Tanskan kakkostasolla.
Eetu Huuhtanen (-03), Inter Turku - 0/0 Jasper Samooja (-03), Lecce - 0/0
Joukkueeseen voi mahtua veikkausliigamaalivahtikin, ja Huuhtanen haastanee Paunion kisaan (muitakin vaihtoehtoja on). Jasper Samoojan seurastatus on "tavallaan" Bergströmiäkin parempi, sillä hänkin on TOP 5 -liigan seuran maalivahti, ja säännöllisesti mukana edustusjoukkueen harjoituksissa ja vaihtopenkillä. Serie A:ssa saa vaihtopenkille nimetä jopa kolme maalivahtia, eikä Samooja edustusjoukkuedebyyttiään ole kuitenkaan tehnyt.
Keskuspuolustajat:
Ville Koski (-02), Istra - 11/978 1+0 Tony Miettinen (-02), Odds BK - 11/804 1+1 Rony Jansson (-04), Kalmar FF - 6/287 Samuli Miettinen (-04), KuPS - 1/11 Miika Koskela (-03), Tromsö - 1/1 Luka Kuittinen (-03), Inter Turku 0/0 Oliver Pettersson (-03), Gnistan 0/0 Nikolas Talo (-03), Haka 0/0
Ainakin kaksi ensinmainittua voivat olla varmoja kisapaikastaan, ja vahvoilla on Janssonkin. Sekä T. Miettisen että Janssonin seurat kuitenkin putosivat pääsarjasta, joten nyt sopii miettiä, vetääkö Norjan ja Ruotsin divarissa kevätkausi vai hakeako pääsarjapaikkaa jostain muualta. Tony Miettinen oli tulta, tappuraa ja timanttia Norja-otteluparissa ja hurmasi suomalaisfanien lisäksi epäilemättä scoutitkin. Varakapteeni Ville Koskesta on myös tullut ehdoton luottomies. Koski huilasi karsinnoissa vain ulosajonsa ja yhden ottelun pelikieltonsa takia, mutta oli muutoin aina kentällä. Koski on myös eniten U21-maaotteluita joukkueessa pelannut pelaaja. Neljännen topparin paikasta on edessä avoin ja kova kisa. Miika Koskela on ollut pitkään loukkaantuneena, ja ainakin Samuli Miettinen ja Luka Kuittinen ovat Veikkausliigassa luottopelaajan roolissa.
Robin Tihi (-02) - Al Ahli Arttu Lötjönen (-04) - ? Lucas Von Hellens (-05) - Maritimo B Ilari Kangasniemi (-07) - Internazionale U20
Tässä haastajaryhmässä on melkoisia kysymysmerkkejä. Robin Tihi vaihtoi Allsvenskanin Qatarin liigaan, eikä ole varmaa, haluaako tulevaisuudessa pelata maajoukkueessa enää lainkaan (ainakaan Suomen). Kertaalleen ehti maajoukkuekutsusta jo kieltäytyäkin. Arttu Lötjönen on hakenut oppia Sampdorian akatemiasta, mutta ollut sittemmin pitkään loukkaantuneena. Jos tervehtyy, toipuu hyvälle tasolle ja löytää paljon peliaikaa antavan laadukkaan seuran, voi nousta mukaan kisapaikan tavoittelijoihin. Von Hellens on todellinen long shot, mutta jos yllättäen nousisi pikavauhtia Maritimon edustukseen, voisi saada kevään harjoituspeleissä näyttöpaikan. Tuskinpa kuitenkaan ehtii näihin kisoihin mukaan. Ilari Kangasniemi on U19-maajoukkueen luottotoppari, joka on päässyt pelaamaan Interissä jo Youth Leagueta. Nämä kisat tulevat varmaan kuitenkin vielä liian aikaisin.
Vasemmat laitapuolustajat:
Tomas Galvez (-05), LASK Linz - 5/450 1+1 Jussi Niska (-02), Inter Turku - 2/47 Daniel Armstrong (-05), Atalanta U23 - 0/0
Omasta mielestäni Pikkuhuuhkajien Huuhkaja-lainoista Tomas Galvez olisi kaikkein tärkeintä saada kesällä kisajoukkueen käyttöön. Vasemman pakin tontille ei ole hirveästi tarjontaa, ja Galvez vahvisti joukkuetta selvästi Norja-peleissä. Haluaisin uskoa, että Huuhkajat pärjäisi kesäkuun otteluissaan - mitä sitten ikinä ovatkaan - myös ilman Galvezia. Vasemmalla on pelannut myös Galvezin ikätoveri Dario Naamo, ja rinkiin nostettiin loppusyksyllä samanikäinen Daniel Armstrong, joka on toistaiseksi pelannut vain junnupelejä. Laitapuolustukseen on tyrkyllä siis peräti kolme kolme vuotta ali-ikäistä (-05 syntynyttä) pelaajaa. Kolme vuotta vanhemmalla, kokeneella veikkausliigapelaajalla Jussi Niskalla on vahvat saumat mahtua mukaan joukkueeseen, mutta hirveästi luottamusta Niska ei ole Lehkosuolta saanut.
Ryan Mahuta (-02), ? Elias Äijälä (-03), ?
Galvezinkin tilanteesta riippuen vasemman laitapakin paikalle (tai varamieheksi) voi nousta joku nykyryhmän ulkopuoleltakin. Ryan Mahuta ja Elias Äijälä ovat pelanneet Veikkausliigassa melko paljon, ja tulevat ensimmäisinä mieleen. Molempien ensi kauden pelipaikka on vielä auki, mutta Mahutaa on muistaakseni huhuttu SJK:hon.
Oikeat laitapuolustajat:
Kalle Wallius (-03), IK Start - 10/742 0+2 Miska Ylitolva (-04), HJK - 9/474 1+2 Dario Naamo (-05), St. Pölten - 4/332 Juho Lehtiranta (-02), KTP - 2/180
Kolme ensinmainittua ovat aika vahvoilla, sillä ainakin Naamoa on peluutettu myös vasemmalla. Ylitolva otti Norja-otteluparissa pienen yliotteen Walliuksesta, mutta kilpailutilanne on varmasti vielä auki. Walliuksella tarkan harkinnan paikka ensi kauden pelipaikkansa suhteen, sillä Startissa asema on ollut aika kehno. Naamo on mielenkiintoinen pelaaja sikälikin, että hän voisi edelleen valita myös Irakin maajoukkueen, ja Irak on jo varsin lähellä selviytyä vuoden 2026 aikuisten MM-kisoihin. HJK:n junnuista Oulun kautta Kotkaan päätynyt Lehtiranta saanee sarjanousija KTP:n riveissä ison roolin. Lehtirannan kaksi täyttä 90-minuuttista näissä karsinnoissa tulivat vasemman laitapakin paikalla viime maaliskuussa, joten hänelläkin on hyvät valmiudet molempiin laitoihin.
Otto Kemppainen (-03), AC Oulu Akseli Puukko (-06), Bologna U20
Kemppaisella on potentiaalia breikata ensi kaudella isosti Oulussa, joten hän lienee vielä mustana hevosena kisaamassa paikasta turnausjoukkueeseen. Akseli Puukko löi Lahdessa läpi päättyneellä kaudella ja pelaa tätä nykyä Bolognan akatemiassa. Arvokasta kokemusta Puukko on saanut pelaamalla runsaasti mm. Bolognan Youth League -joukkueessa.
Keskikenttäpelaajat:
Adam Marhiev (-02), Riga FS - 10/654 Santeri Väänänen (-02), Rosenborg - 7/594 Luka Hyryläinen (-04), SSV Ulm - 6/476 0+1 Leo Walta (-03), Sirius - 6/461 1+1 Niklas Pyyhtiä (-03), Bologna - 6/451 0+2 Matti Peltola (-02), DC United - 1/90 1+1 Doni Arifi (-02), Ilves - 4/71 Jere Kallinen (-02), ? - 2/22 Juho Kilo (-02), ADO Den Haag - 0/0
Tästä joukosta arvelisin vain neljän, tai korkeintaan viiden pääsevän kisoihin mukaan. Adam Marhievia ja Luka Hyryläistä on hyvin vaikea kisajoukkueesta syrjäyttää, ja sama pätee tietysti myös joukkueen kapteeni Santeri Väänäseen, joka urakoi aiemmin, mutta missasi karsintojen loppusuoran polvivamman vuoksi. 1.1.2002 syntyneenä Väänänen lienee koko kisojen vanhin pelaaja. Leo Walta olisi joukkueeseen erittäin kova vahvistus, mutta voi hyvin olla, että on kesäkuussa A-maajoukkueen mukana. Sama pätee tietysti myös Matti Peltolaan. Tämä avaa sauman muun muassa Doni Arifille, joka nousi ryhmän mukaan vasta sykyllä hyvän veikkausliigakautensa ansiosta. Niklas Pyyhtiä on ollut loukkaantuneena pitkään pelaamatta, mutta jos toipuu kuntoon ja pelaa vahvan kevään, ehtii vielä kisajoukkueeseen mukaan. HJK:hon huhuttu Jere Kallinen ja Hollannin kakkostasolla paljon pelaava Juho Kilo kärkkyvät viimeisiä paikkoja.
Jimi Tauriainen (-04), Chelsea Emmanuel Patut (-03), IFK Mariehamn Jesse Kilo (-04), HSV II Oscar Wiklöf (-03), SC Freiburg II
Patut pelasi IFK Mariehamnissa isoja minuutteja Veikkausliigassa ja on saanut arvokasta oppia Wolfsburgin akatemiassa. Huhuttiin kauden aikana Allsvenskaniin, joten nostaisiko lentomatka mukaan joukkueeseen? Superlupaukseksi nimitetty Tauriainen on ollut syksyn telakalla. Jesse Kilo huhkii puolestaan Anssi Suhosen kanssa HSV:n ressuissa Regionalligaa, eikä ole välttämättä äärettömän kaukana nostosta edustuksenkaan mukaan. Veikkausliigassa jo nuorena debytoinut Wiklöf on pelannut koko urallaan vain yhden juniorimaaottelun (U20), vaikka vyöllä on jo kahden kauden takaa 24 ottelua Dritteä. Tällä kaudella pelaa isossa roolissa Saksan 4. sarjatasolla Regionalligassa, kärkkymässä tilaisuutta Freiburgin edustuksessa.
Hyökkäyspää:
Otso Liimatta (-04), Famalicao - 12/827 7+4 Casper Terho (-03), Union SG - 10/813 4+3 Naatan Skyttä (-02), Dunkerque - 8/613 3+3 Juho Talvitie (-05), Heracles - 10/469 2+0 Topi Keskinen (-03), Aberdeen - 5/400 2+2 Oiva Jukkola (-02), Ilves - 4/151 2+0 Henri Salomaa (-03), Casertana - 5/128 Liam Möller (-04), HJK - 5/94 Agon Sadiku (-03), Emmen - 2/94 Kai Meriluoto (-03), HJK - 4/62 1+2 Eetu Mömmö (-02), ? - 1/16 Teemu Hytönen (-02), Ilves - 2/3 Marius Söderbäck (-04), Ilves - 0/0
Hyökkäyspää on Suomen joukkueen vahvin ja etenkin levein osa-alue, sillä laadukasta tarjontaa on paljon. Tästä joukosta (haastajaryhmä mukaan lukien) varmaankin kahdeksan tai vähintään seitsemän mahtuu mukaan kisajoukkueeseen. Liimatta, Terho, Skyttä, Talvitie ja Keskinen ovat käytännössä varmoja valintoja jo nyt, mutta sillä varauksella, ettei A-maajoukkue vie miehiä ennen sitä - "vaaravyöhykkeellä" ainakin Keskinen, Skyttä ja Terho. Toivon koko kolmikon/viisikon pelaavan EM-kisajoukkueessa. Skyttä on U21-joukkueen paras maalintekijä kaikki ottelun huomioiden, ja Liimatta oli karsintojen tehokkain ja maaliahnein pelaaja, vaikkei Norja-matseissa onnistunutkaan. Neljän muun edellämainitun tilanne on seurajoukkueessa selkeä ja melko hyvä (no, Terho siinä rajoilla), mutta Liimatalle toivoisi kevätkaudelle enemmän peliaikaa aikuisten peleissä - Famalicaossa tai sitten jossain muualla. Loput paikat joukkueessa ovat vielä melko lailla auki. Salomaa on monivuotinen luottomies, mutta Oiva Jukkola on noussut häntä vahvasti haastamaan. Myös Liam Möllerin osakkeet ovar jyrkässä nousussa. Jos Lehkosuo haluaa joukkueeseen myös (edes) yhden varsinaisen kärkimiehen, esiin voidaan nostaa Agon Sadikun ja Kai Meriluodon nimet. Sanoisin kuitenkin vahvimmilla olevan viime aikojen perusteella haastajaryhmän Jonathan Muzingan.
Roni Hudd (-05), HJK Maksim Stjopin (-03), Ilves Vincent Ulundu (-05), Ilves Jonathan Muzinga (-02), KuPS Marius Könkkölä (-03), SJK Djoully Nzoko (-07), Jong Genk
Haastajaryhmään kuuluu pääasiassa veikkausliigapelaajia. Jos joku mainituista - tai joku muu listan ulkopuolelta - pelaa vahvan huhti-toukokuun Veikkausliigassa, voi nousta vielä kalkkiviivoilla kisajoukkueen penkkiveikoksi. Muzinga, kuten todettua, nousee itselläni hieman muita vahvemmin esiin. Long shottina nostan esiin viisi vuotta ali-ikäisen Nzokon siltä varalta, että alkaisi tehoilla ihan tosissaan Belgian kakkostasolla - saati, että alkaisi kolkutella Genkin ykkösjoukkueen portteja. Todennäköisesti kisat tulevat Nzokolle kuitenkin liian aikaisin, eikä osakkeita nosta sekään, että hän pelaa Suomen parhaiten miehitetyllä pelipaikalla.
Jospa tästä olisi keskustelun avaukseksi? Ketkä muut olisivat ansainneet tulla mainituiksi?
|