FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
30.11.2024 klo 21:38:21 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 [2] 3
 
Kirjoittaja Aihe: Mihin katosi libero?  (Luettu 17711 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
muurisen paniikkinappula

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin


Vastaus #25 : 25.06.2007 klo 14:50:58

Nykyinen puolustava keskikenttä taitaa muistuttaa eniten liberoa vai?
Zimba

Poissa Poissa


Vastaus #26 : 25.06.2007 klo 15:16:45

Minut taas laitettiin ekana pelivuotena piilokärjeksi. 5 v junnun päähän pälkähti ajatus kentän penkereen takana väijyvästä sniperistä, joka salaman lailla iskee vastustajan puollustukseen.

hmm... Ei liene kenellekkään yllätys etten tehnyt maalin maalia koko kaudella - edes harjoituksissa  :-[ Ylos
Lortto

Poissa Poissa


Vastaus #27 : 25.06.2007 klo 15:25:08

Nykyinen puolustava keskikenttä taitaa muistuttaa eniten liberoa vai?

Ehkä juuri näissä pystyynjuoksuissa puolustava kk muistutta liberoa, joissa yleensä puolustava kk on se "ylimääräinen" pelaaja, jota ei kunnolla pidetä. Toki liberopeliä muistuttaa myös aluepuolustuksessa toppareiden porrastus pitkissä palloissa, joskin aluepelissä molemmilla toppareilla on vartiointi velvollisuus, toisin kuin liberopelissä, missä libero ei periaatteessa vartio ketään muuten kuin poikkeustilanteissa.
claudio

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: FF Jaro & Huuhkajat!


Vastaus #28 : 25.06.2007 klo 20:48:02

Suora kysymys:

Mihin katosi libero?

Suora vastaus:

Aluepeli teki liberon tarpeettomaksi.

Tuossa se oli kiteytettynä yhteen lauseeseen.

Libero siis juuri aiemmin mainittu "vapaa" pelaaja, jonka ei tarvitse vartioida ketään. Tätä käytetään vielä nykyäänkin, mutta yleensä vain puolustusvoittoisessa taktiikassa suurta ennakkosuosikkia vastaan. Mm Touru käytti Jarossa välillä liberoa ja muistan nähneeni Malisen Kupsin ottaneen 0-1 voiton HJK:ta vastaan Hartikainen liberona.

Kaksi topparia toimii usein ihan samalla tavalla kuin vanha libero ja (etu-)toppari -yhdistelmä, kun porrastamalla toinen (yleensä parempi pääpelaaja) menee katkomaan ja toinen varmistaa takana.

Voidaan myös olla montaa mieltä siitä minne vanha libero on "siirretty". Se riippuu vastustajan pelitavasta ja siitä missä päin kenttää pallo on. Aluepelissä "vapaa pelaaja" voi olla missä vain tukemassa prässäävää pelaajaa (eli sitä joka häiritsee vastustajan pallollista). Myös keskikentällä käytetään joskus suoraa neljän linjaa, vaikkakin aika harvoin.
Freddy

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Mikkelin Palloilijat


Vastaus #29 : 25.06.2007 klo 20:52:55

enkä kehannut kysyä. Alas
näin se aina menee  :(
Isopää

Poissa Poissa


Vastaus #30 : 26.06.2007 klo 10:37:39

Liberoaikana muistan myös sen, kun ns. etutopparin täytyi olla melkoisen kovakuntoinen jantteri, jonka piti aina olla pelin painollisella puolella vastustajan hyökätessä. Liberolla pelatessa laitapakit olivat puolustavampia pelaajia kuin nykyään ja pelasivat monesti nimenomaan vastustajan kahta hyökkääjää vastaan. Linkkien homma oli tuolloin kaikkein paskamaisin, sillä he joutuivat kelaamaan kiskoilla kentän päästä päähän. 
Zorbas

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Veikkausliigajoukkueet, joilla olosuhteet kunnossa


Vastaus #31 : 26.06.2007 klo 12:59:48

pelasin hyökkääjänä brasilialaisia vastaan ja he käyttivät 20 metriä linjaa alempaa pelannutta liberoa
Hmmm... oliko tällä "liberolla" kenties erivärinen pelipaita kuin muilla?
Borvoo

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: MiKi, HJK


Vastaus #32 : 26.06.2007 klo 13:00:40

Liberoaikana muistan myös sen, kun ns. etutopparin täytyi olla melkoisen kovakuntoinen jantteri, jonka piti aina olla pelin painollisella puolella vastustajan hyökätessä. Liberolla pelatessa laitapakit olivat puolustavampia pelaajia kuin nykyään ja pelasivat monesti nimenomaan vastustajan kahta hyökkääjää vastaan. Linkkien homma oli tuolloin kaikkein paskamaisin, sillä he joutuivat kelaamaan kiskoilla kentän päästä päähän. 

Linkkinä ravaamiselle 442:ssa liberolla  :keskari: Piti puolustaa kaverin laituri pois ja reidet hapoilla hyökkäämiseen ei riittäny enään voimat (taidot?)

Melkein kaikki junnujengit taisivat pelata liberolla 90-luvun puolella (ainakin useat). Muistan mikä shokki oli koutsille kun ulkomaalaiset jengit ei pelanneetkaan kahdella kärjellä ja linkeillä.  :D  Kaavoihin kangistunut janari jäi sanattomaks  ::)
Leyton Orient

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: LO, SGE


Vastaus #33 : 26.06.2007 klo 14:10:14

Entäs sitten keskustuki? Missä pelaa nykyään?  ;)
Hirmukierre

Poissa Poissa


Vastaus #34 : 26.06.2007 klo 19:19:21

Tämähän on mielenkiintoinen ketju.

Omasta mielestäni liberon on juurikin korvannut maalivahti, joka pakotettiin opettelemaan jalalla pelaaminen. Enää moket eivät kökötä viivoilla perse verkossa kuten jääkiekossa ajatellen että kyllä jätkät hoitaa. No tulihan se Toni Schumacher kerran vastaan... mutta ei siitä sen enempää.  Moken aktiivisuus on siis korvannut liberot.

Itelläkin kieltämättä tuli mieleen tuosta 20 metriä muita alempana pelanneestä brasilialaisesta liberosta nykyaikasempi maalivahti. Muistuuko sitä pelipaidan väriä mieleen?? ;)
jaja

Poissa Poissa


Vastaus #35 : 26.06.2007 klo 19:25:36

Suora kysymys:

Mihin katosi libero?

Suora vastaus:

Aluepeli teki liberon tarpeettomaksi.

Tässähän tämä, ketju lukkoon!
Johnny99

Poissa Poissa


Vastaus #36 : 27.06.2007 klo 10:00:48



Omasta mielestäni liberon on juurikin korvannut maalivahti, joka pakotettiin opettelemaan jalalla pelaaminen. - - Moken aktiivisuus on siis korvannut liberot.

Liberon tehtävä puolustussuuntaanhan oli varmistaminen. Ei kuitenkaan vain niissä puolustuksen selustaan tulevissa syötöissä, vaan myös esimerkiksi puolustajien 1vs1 tilanteissa. Olemme varmaan kaikki samaa mieltä siitä, että maalivahti ei ole ottanut tätä roolia, vaan se hoidetaan (jos hoidetaan) tietoisesti tai tiedostamatta aluepelaamisen periaatteiden mukaan, eli 2. prässääjä varmistaa.

Eli maalivahtien aktiivisuus ei ole korvannut liberopeliä. Aluepeli teki liberopelin tarpeettomaksi, mutta aluepeli myös nosti maalivahdin vahvemmin osaksi puolustuslinjan toimintaa.
Mystinen metsätyömies

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Taide, tiede ja rikollisuus.


Vastaus #37 : 27.06.2007 klo 11:50:09

Liberot ovat törkeän ylihintaisia. Jopa Lidlin vaipat, Euroshoppereista tai muiden ketjujen halpisbrändeistä puhumattamaan, peittoavat nämä mennen tullen hinta/laatusuhteessa. Jälleen hyvä esimerkki siitä kuinka mainonnan lisääminen usein nostaa ainoastaan tuotteen hintaa, ei sen suosituimmuutta.
Speedi
Vastaus #38 : 10.11.2008 klo 10:16:12

RoPS on viime vuosina käyttänyt liberopeliä käytännössä jokaisella kaudella jossain vaiheessa. Yleensä kysymys on ollut siitä, että peli on ollut ihan sekaisin ja jotain on pitänyt keksiä. Vanhat rovaniemeläisjäärät uskovat liberopelin olevan ratkaisu aina, kun peli ei kulje. Vankkumatonta liberokoulukuntaa edustavat Rovaniemellä ainakin Jouko Kiistala, Matti Vikman, Matti Helin, Jorma Turpeenniemi ja Olavi Tammimies. Myös tämän koulukunnan kasvattama Mika Lumijärvi on ammettanut jalkapallon taktisia hienouksia kyseisiltä veljiltä. Kiistalan puolustukseksi on sanottava, että hän on päivittänyt oman taktiikkataulunsa nykyfutista vastaavaksi, muista ei hyvällä tahdollakaan voi sanoa samaa. Silti, Kiistala kaivoi menneellä kaudella liberopelin takataskustaan ja onnistui pelastamaan uppoamassa olevan RoPS-laivan tuholta.

Onko liberopeli sitten onnistunut RoPSissa modernin jalkapallon aikakaudella? On ja ei. Kaudella 2004 RoPSin peli oli sekaisin kuin seinäkello, puolustus vuosi kuin seula. Valmentajaksi tullut Mika Lumijärvi otti avuksi liberopelin. Systeemi oli kai lähellä tuota avausviestissä mainittua kuviota. Kuitenkin niin, että puolustuksessa oli 4 miestä. Keskikenttä oli mallia sumppu. Topparin paikalla pelasi jalalla hidas, mutta loistava pääpelaaja Petri Jalava. Liberona pelasi Jalavaa nopeampi ja taitavampi, hyvän pelikäsityksen omannut Slavko Mandic.

-------------------------------------
vasen pakki-----Jalava------oikea pakki
-------------Mandic------------------

Tuolla kaudella liberopelin voidaan sanoa olleen ainakin osasyyllinen RoPSin liigapaikan säilymiseen. Toki syitä oli muitakin, esimerkiksi pelaajahankinnat, mutta puolustuspelin katsotaan tiivistyneen toisen topparin siirtyessä liberoksi. Ainakin puheissa.

Kaudella 2005 peli oli harjoituskaudella sekaisin. RoPS hävisi harjoituspelissä ykkösen PK-35:lle 3-0, kunnes edessä oli ottelu FC Honkaa vastaan Finnair Stadiumilla. Lumijärvi turvautui taas liberopeliin, vastuun otti Markus Paija. Topparina jatkoi Petri Jalava. Tuloksena 1-5 voitto sittemmin ykkösen suvereeniksi voittajaksi jyränneeltä Hongalta. Tuolla kertaa liberopelin toimivuus ei kantanut sarjakaudelle asti ja RoPS putosi karsintojen kautta ykköseen. Markus Paijan pelaaminen liberona tuntuu kyseenalaiselta, kun mies on pallollisena aivan jalaton ja kokeneeksi pelaajaksi säntäilee yllättävän paljon sinne sun tänne. Samalla kaudella myös taitavaa kroaatikeskikenttäpelaajaa, Dejan Godaria, käytettiin liberona mm. perussarjan viimeisessä ottelussa Hakaa vastaan.

Menneellä kaudella pahassa voitottomien otteluiden putkessa RoPS katkaisi syöksykierteensä tutulla konstilla. Jouko Kiistala operoi liberopelin kotiotteluun HJK:ta vastaan. Tällä kertaa liberopeliä pelattiin hieman eri tavalla. Neljän linjapuolustuksen varmistajana toimi Stephen Kunda. Tarkoituksena oli, että Kunda nopeahkona ja älykkäänä pelaajana voisi paikkailla muiden virheitä ja varmistaa, sekä avata peliä alakerrasta. Muu tuloksellisesti onnistuikin, mutta peliä ei Kunda päässyt avaamaan. Puolustuslinjan yläpuolella pelasi 4 miehen keskikenttä, jossa keskustassa vanhat herrat Saileti ja Nurmela. Ei voida sanoa, että kumpikaan heistä olisi ollut puolustava keskikenttämies, vaan topparit nousivat parhaansa mukaan katkomaan tilanteita keskikentän pohjalta. 

--------------------------------------------
Uimaniemi----Kulik------Ollo-----Turpeenniemi
------------------Kunda---------------------

Onko näistä kumpikin/kumpikaan ryhmitys ns. oikeaa liberopeliä? On hyvin vaikea maallikkona näkeä milloin pelataan liberopeliä ja milloin ei. Ainakin RoPSin kohdalla. Kun pelataan kahdella topparilla, toista nimitetään liberoksi. Tämä ainakin minusta tuntuu olevan veteen piirretty viiva nykypäivänä, ehkä kyse on joistain erikoisohjeista. Tuossa viiden miehen puolustuksessa Kundan liberopeli tuli ehkä selvemmin esille.  Huomioitava seikka voi olla, että RoPS pelasi yhdellä kärjellä, joten paperilla ryhmitys menee puhtaasti 5-4-1.

Miten tunnistat liberopelin, muuten kuin lukemalla seuraavan päivän lehdestä?
Fela Hutikuti

Poissa Poissa


Vastaus #39 : 10.11.2008 klo 14:57:03

Hyvä topik. Vielä erikseen parille mukahassuttelulle, jotka olisin myös itse tullut tänne laittamaan  Ylos
mahoney

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tore André Flo


Vastaus #40 : 12.11.2008 klo 12:44:10

Liberon käytöstä tulee mieleen yksi erikoinen matsi 90-luvun lopusta. Kyseessä oli muistaakseni B-1div matsi, jossa pelasimme Kuusysiä vastaan kahdella liberolla :o. Liberojen edessä oli vielä normaali neljän pelaajan puolustuslinja, keskikentällä kolme pelaajaa ja kärjessä yksinäinen targetti eli pelisysteeminä 6-3-1. Ensimmäisen puoliajan jälkeen taisimme johtaa 1-0, mutta jossain vaiheessa yksi pelaajistamme ajettiin ulos kahden keltaisen kortin takia. En muista mikä oli tilanne tässä vaiheessa, mutta toisella puoliajalla lahtelaiset murskasivat meidät ja loppunumerot taisivat olla 1-6.   
# 15

Poissa Poissa


Vastaus #41 : 15.11.2008 klo 00:32:09

Liberon käytöstä tulee mieleen yksi erikoinen matsi 90-luvun lopusta. Kyseessä oli muistaakseni B-1div matsi, jossa pelasimme Kuusysiä vastaan kahdella liberolla :o. Liberojen edessä oli vielä normaali neljän pelaajan puolustuslinja, keskikentällä kolme pelaajaa ja kärjessä yksinäinen targetti eli pelisysteeminä 6-3-1. Ensimmäisen puoliajan jälkeen taisimme johtaa 1-0, mutta jossain vaiheessa yksi pelaajistamme ajettiin ulos kahden keltaisen kortin takia. En muista mikä oli tilanne tässä vaiheessa, mutta toisella puoliajalla lahtelaiset murskasivat meidät ja loppunumerot taisivat olla 1-6.   
Oikein teille. Hyökkäys on paras pulustus. 8)
jmh77

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Sir Ryan Giggs


Vastaus #42 : 15.11.2008 klo 08:59:27

Mihin katosi libero: Lentopalloon ::)
Maakuntasatraappi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Sääntöjen rajamaat


Vastaus #43 : 01.12.2008 klo 15:52:56

Tässä on jo tullut hyviä (ja toimineita) esimerkkejä siitä, miten liberopeliä on moderninakin aikana käytetty. Ns. taktiikkaguruille se on yksi potentiaalinen ässä hihassa, omaan eom:äänsä uskoville valmentajille taas vanhanaikaiseksi koetun tyylin käyttäminen taas on melko korkean kynnyksen takana.

Torehan käytti Jarossa mieluummin ilmaisua "varmistava pelaaja".  8)
Viltsu

Poissa Poissa


Vastaus #44 : 02.12.2008 klo 10:40:09

Liberon käytöstä tulee mieleen yksi erikoinen matsi 90-luvun lopusta. Kyseessä oli muistaakseni B-1div matsi, jossa pelasimme Kuusysiä vastaan kahdella liberolla :o. Liberojen edessä oli vielä normaali neljän pelaajan puolustuslinja, keskikentällä kolme pelaajaa ja kärjessä yksinäinen targetti eli pelisysteeminä 6-3-1. Ensimmäisen puoliajan jälkeen taisimme johtaa 1-0, mutta jossain vaiheessa yksi pelaajistamme ajettiin ulos kahden keltaisen kortin takia. En muista mikä oli tilanne tässä vaiheessa, mutta toisella puoliajalla lahtelaiset murskasivat meidät ja loppunumerot taisivat olla 1-6.   

Ihan samalla tavalla turpiin otti Kuusysi europelissään jotain, oliko nyt jugoslaaveja vastaan 90-luvun tienoilla. Muurinen sai idean varmistella puolustusta kahdella liberolla, mutta 1-6 tuli tukkaan.

A-maajoukkueessa Möller Nielsen käytti liberoa suurimmassa osassa peleistään.

Hieman tämä liberon paikka on Suomessa ollut ikään kuin jonkinlainen kunnianosoitus seuran pitkäaikaiselle pelaajalle. Pikkuhiljaa hyökkäävä pelaaja on tiputettu alemmas ja alemmas kenttäryhmityksessä, ennen kuin lopullinen siirto kentän laidalle on tapahtunut. Takavuosina etenkin kriisitilanteissa, joukkueen kokenein pelaaja, hyökkääväkin, saatettiin laittaa liberoksi.

Onhan Suomessa ollut hyviäkin liberoita, mutta ei kuitenkaan niin paljon, kuin voisi luulla.

A-maajoukkueen liberoita: Arto Tolsa, Juha Helin, Pauno Kymäläinen, Jukka Ikäläinen, Kari Ukkonen, Harri Ylönen, muutamia mainitakseni. Tunnettuja sarjajyriä liberon paikalta: Jyrki Nieminen, Simo Kokko, Ari Lehkosuo, Jouko Suomalainen, Ari Heikkinen(OPS ja KuPS), Pekka Vepsäläinen jne...
Maakuntasatraappi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Sääntöjen rajamaat


Vastaus #45 : 03.12.2008 klo 14:53:16

A-maajoukkueen liberoita: Arto Tolsa, Juha Helin, Pauno Kymäläinen, Jukka Ikäläinen, Kari Ukkonen, Harri Ylönen, muutamia mainitakseni. Tunnettuja sarjajyriä liberon paikalta: Jyrki Nieminen, Simo Kokko, Ari Lehkosuo, Jouko Suomalainen, Ari Heikkinen(OPS ja KuPS), Pekka Vepsäläinen jne...

Pauno Kymäläisen otteet liberonpaikalla maajoukkueessa tuovat vieläkin kauhunväristyksiä.  ;)
Viltsu

Poissa Poissa


Vastaus #46 : 04.12.2008 klo 08:38:56

A-maajoukkueen liberoita: Arto Tolsa, Juha Helin, Pauno Kymäläinen, Jukka Ikäläinen, Kari Ukkonen, Harri Ylönen, muutamia mainitakseni. Tunnettuja sarjajyriä liberon paikalta: Jyrki Nieminen, Simo Kokko, Ari Lehkosuo, Jouko Suomalainen, Ari Heikkinen(OPS ja KuPS), Pekka Vepsäläinen jne...

Kuusysin Hannu Jäntti ansaitsee tulla kyllä mainituksi.  Ylos
Konkola

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Aluekeskus


Vastaus #47 : 04.12.2008 klo 16:07:58

Itse pelasin junnuna liberona ja katkoin varmasti vastustajan pitkät pallot.  :) Mutta aika tylsää se oli vain katkoa pitkiä palloja ja varmistaa ettei vastustajan hyökkääjät pääse karkuun, joten siirryin hyökkääjäksi :D
Jau

Poissa Poissa


Vastaus #48 : 20.12.2008 klo 00:40:53

Itsekin olen pelannut tavallaan liberoa. Homma toimi siten, että toinen toppareista(hän oli parempi pääpalloissa rymistelemään) oli aina tilanteissa, joissa oli aikaa; huomattavasti ylempi pelaaja. Eli kaikissa maalipotkuissa, maalivahdin käsistä lähteneistä, keskikentän vapareissa jne, joissa oli aikaa ryhmittäytyä edes vähää alusta hän meni ylemmäksi ja itse pudottauduin jonkin verran alemmas. Homma toimi itseasiassa melko mallikkaasti ja minulle tulleet pallot oli helppo vetäistä ykkösellä helvettiin. 8) Toki pelin ollessa käynnissä homma toimi ihan "normaalisti".
Holmgård

Poissa Poissa


Vastaus #49 : 21.12.2008 klo 03:33:37

Neljän alakerralla pelattaessa puolustajat ovat suurimman ajan mies vastaan mies tilanteessa. Homman brakatessa tuen on usein vaikeata / hidasta irrota paikkaamaan. Toki neljän linjalla voidaan vältellä 1vs1- tilanteita, mutta se johtaa vakavaan passivoitumiseen ja keskialueen laskemista. Myös tasapaino tärkeässä pelin aktiivisuus kontra selustan turva- dilemassa on epäselvä.

Onhan selvä että jos puolustaa tasavahvuudella, puolustajat häviävät tilanteita useasti ja maalipaikkoja syntyy. Ei myöskään ole mieleistä langettaa keskialueelle puolustuslinjan tehtäviä. Siinä liberopelin valtti;

Maalit syntyvät 80- prossasesti linjan taakse peluusta. Libero on vastuussa lähes kaikista selusta- palloista. Tämä vapauttaa kaksi ( tai neljä, kuinka lasket) muuta puolustajaa aktiivisempaan peliin, sillä heidän ei pahemmin tarvitse murehtia selustasta. He voivat siksi agressiivisemmin ja ylempää katkoa etupuolen palloja. Samoin työnjako on selvempi. Myös paikko tomii paremmin; libero paikkaa välittömästi aiemmin pettäneen lenkin, ja olemme vasta mies- mies tilanteessa. Myös - yllättävän yleiset- halvat maalit saadaan kitkettyä pois, kun orkesteria johtaa selkeästi vapaa mies. Vastustajan täytyykin itse ansaita jokainen maalipaikkansa, almuja ei tule. Hyökkäyspeliin liberopohjainen 3-5-2 tuo parempia tiloja ja vaihtoehtoja. Pallollisena ei tule samalla tapaa ahdasta ja pulaa vaihtoehdoista kuin perus laituri- tavalla. Ja pelitapa ei hyvin toteutettuna ole yhtään puolustusvoittoinen tai negatiivinen. Sitä paitsi keskeltä meno, minkä tämä tyyli tuo tullessaan, lienee useimpien mielestä viihdyttävämpää kuin laitahinkkaus.

Olen vakuuttunut liberon paluusta, kunhan nykyinen taktiikkatrendi on saatu pelleiltyä loppuun.

 
Sivuja: 1 [2] 3
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa