Signori
Poissa
Suosikkijoukkue: S.S Lazio
|
|
: 14.08.2007 klo 12:26:33 |
|
LAZIO 06/07
Calciopolin piti tehdä viime kaudesta kärsimysnäytelmä, mutta päinvastoin skandaali kääntyi kirouksesta siunaukseksi. Siinä samalla vaihtuivat tavoitteet sarjapaikasta, Uefa-cupiin ja lopulta yli kaikkien odotusten Mestareiden liigaan. Kausi päättyi juhlahumuun. Biancocelestin saavuttamaa pronssia himmensi ainoastaan pitkäaikaisen ykkösmaalivahdin Angelo Peruzzin eläkepäätös. Lazio käytti paremmin kuin kukaan muu Calciopolin jättämän tyhjiön.
Poikkeuksellinen menestys oli monen tekijän summa. Muutos nähtiin selvimmin, kun taktiikka vaihtui syksyn surkeuden jälkeen 4-4-2:sta 4-3-1-2:een. Uusi muodostelma siivitti kotkat ikimuistoiseen derbyvoittoon ja etenkin tärkeään Palermon valloitukseen lukemin 3-0. Jälkimmäisen ottelun jälkeen Lazio purjehti myötätuulessa niin pitkään, etteivät loppukevään vaikeudet ehtineet ajaa unelmaa CL:stä karille. Moni pelaaja onnistui paremmin kuin koskaan. Etenkin Gaby Mudingayi, Sebastiano Siviglia ja Stefano Mauri nousivat arvoon arvaamattomaan sitä mukaa kuin kausi eteni.
Menestys kentällä ei valitettavasti tarkoittanut samaa katsomoissa. Presidentti Claudio Lotiton tyyli jakoi Olimpicon ennennäkemättömällä tavalla kahtia. Curva Nord protestoi Di Canion ja capojensa kohtaloon vedoten suurimman osan kaudesta, mutta palasi täyteen ääneen kevään myötä. Irriducibilin tuki onkin joukkueen kannalta elintärkeää, varsinkin kun odotettavissa on hyvin haasteellinen kausi.
Katsaus eiliseen ennen huomenta on paikallaan, joten viime kauden menestyjät ja muutamat epäonnistujatkin on alla arvioitu omin sanoin. Suluissa ottelut ja maalit.
Maalivahdit
Angelo Peruzzi (28) 8: Vain 70-luvulla mestaruuden torjunut Felice Pulici kilpailee Pyhää Angeloa vastaan, kun puhutaan Lazion historian parhaasta maalivahdista. Historia puhui myös viime kaudella Peruzzin puolesta, kun veteraani esiintyi hienosti ottelusta toiseen. Valtavan kokemuksen, hyvien hermojen ja eläimellisten refleksien johdosta yksi Serie A:n parhaista, ellei paras maalivahti jälleen kerran. Miinus, jolla ei ole tekemistä Peruzzin pelitaitojen kanssa tulee miestä jatkuvasti vaivanneista pikkuvammoista. Siinä, missä niitä ennen oli joka toinen kuukausi tuli niistä nyt lähes jatkuvan riesa. Kestävyys tai atleettisuus (varsinkaan ulkoapäin katsottaessa), eivät Tysonin vahvoja puolia oikein ikinä olleetkaan. Ja tänä keväänä tultiin siihen pisteeseen, jolloin Peruzzi ei enää jaksanut, vaan pienen venkoilun jälkeen ilmoitti, että ura ja vaivaisen elämä saavat luvan loppua. Ei vain Lotito sekä Rossi, vaan kaikki Laziota seuraavat yrittivät parhaansa kääntääkseen Peruzzin mielen, mutta turhaan. Parma-ottelun haikeiden jäähyväisten jälkeen, alkoi puhe veteraanin tulevaisuudesta Lazion valmennuspuolella. Ikävä kyllä Lotito ja Peruzzi eivät ilmeisesti päässeet sopuun muusta kuin sopimuksen purkamisesta, joten Peruzzin tie taisi viedä lopullisesti ulos Formellosta. Manttelinperijäksi saapuu Juan Pablo Carrizo, mies jota Peruzzi itse suositteli. Lähtiessäänkin vaatimaton Peruzzi jakoi viisaita neuvoja, Biancocelestin johtoportaalle.
Marco Ballotta (11) 7: Italialaiset eivät tunnetusti ole ikärasisteja jalkapalloilijoiden suhteen, mutta rajansa kaikella sanoi moni, kun 43-vuotias Ballotta jatkoi jälleen sopimustaan vuodella. Ballotta ei kuitenkaan taida rajoja tuntea ja toisaalta miksipä tuntisi? ”Isoisä” pelasi hyvän kauden, ei yhtään virhettä, joiden vuoksi Lazio olisi menettänyt pisteitä, mutta muutama sitäkin tärkeämpi torjunta. Fyysisesti edelleen valmis 10-ottelua/kausi-vauhtiin. Motivaatio Mestareiden liigan porteilla noussee jälleen totutulle tasolle ja kun palkkakin juoksee taitaa Ballotta päästä keski-iän kriisikynnyksen yli mukavasti huippujalkapalloilijana.
Tommaso Berni (2) 6: Aloitti kauden lainapelaajana, mutta hämäräksi jääneen syyn takia hankittiin kokonaan Ternanasta tammikuussa. Kun Primaverassa torjui lupaava Santarelli ja kolumbialaisjuniori Arenaskin oli käyttökelpoinen ei Bernin hankinta järkisyillä selviä. Kauden kaksi viimeistä ottelua pelannut Berni ei erityisemmin vakuuttanut, vaan hätäili useammassakin tilanteessa turhaan.
Puolustajat
Manuel Belleri (22/1) 6: Ei huono, muttei hyväkään. Bellerin kausi oli totutun harmaa, muutamien pikkuvirheiden ja yhden osuman sävyttämänä. Alkukaudesta kokeili siipiään laiturina, mutta tekniikan riittämättömyys kävi turhan ilmeiseksi. Oddon lähdettyä odotti suurempaa vastuuta, silti Behrami vei paikan Bellerin edestä. Keväällä Belleri olisi ehkäpä ansainnutkin pelata enemmän, vaan viimeistä vaihdetta ei löytynyt ja sveitsiläinen sai jatkaa avauksessa. Huhut ovat vieneet Belleriä milloin minnekin, viimeksi Livornoon, mutta saattaa hyvin olla, että nöyrästi roolinsa omaksunut Belleri jatkaa vielä yhden kauden.
Valon Behrami (17/1) 6: Laituri, josta tuli olosuhteiden pakosta laitapakki ja puolustava keskikenttäpelaaja. Kun pelipaikan hukkumiseen lisätään koko syyskauden mittainen loukkaantuminen ei Behramin kautta voi ainakaan helpoksi mainostaa. Silti Behrami oli liian heikko läpi kevään ja menetti malttinsa turhan usein. Todisti oman ennustuksensa oikeaksi, ettei ole yhtä hyvä laitapakkina kuin puhtaana laiturina. Rossin kanssa käydyn palaverin päätteeksi kävi selväksi, että ensi kaudella Valon viilettää jälleen keskikentällä. Potentiaalia riittää todella pitkälle ja kysymys onkin lähinnä siitä löytääkö Rossi Behramille oikean roolin. Mahdotonta sen ei pitäisi olla jos Manfredinikin oppi pelaamaan puolustavammin.
Lorenzo De Silvestri (2) 7+: Lazion lupaavimman juniorin titteliä pitkään kantanut De Silvestri debytoi vihdoin pääsarjatasolla. Kaksi ja puoli ottelua Serie A:ta vakuuttivat lähes kaikki. Fyysisesti vahva ja teknisestikin hyvä De Silvestri lähtee ensi kauteen uudesta tilanteesta jos ja kun Belleri myydään. Tällöin De Silvestrin siirtyminen Primaverasta A-joukkueeseen käy toteen ja vastuu kasvaa sitä mukaa.
Luciano Zauri (36) 8-: Monitoimikone, näkymättömän työn mestari ja joukkueen kapteeni. Zaurin kausi oli jälleen lähes virheetön, eikä muuta mieheltä joka on avauskokoonpanon itsestään selvin osa sovi odottaa. Loukkaantumissuman kaataessa taivaansinistä puolustuslinjaa Zauri vaihtoi laitapuolustajasta toppariksi ja puolustuksesta keskikentälle, kun hätä oli suurimmillaan. Suoritustaso ei tästä hetkahtanut. Ainoa puute, joka Zauria vaivaa on hyökkäyspeli, jossa hän auttamattomasti häviää monille laitapakkikollegoilleen. Mikäli Zauri olisi edes hieman parempi pallon kanssa, keskityksissä tai vaikeammissa syötöissä, Laziolla olisi oma Zambrottansa. Katkolla ollut sopimus huolestutti monia lazialeja, mutta jo alkukesästä Zauri lunasti lupauksensa, allekirjoitti uuden kontrahdin ja ilmoitti pelaavansa Laziosa uransa loppuun asti.
Riccardo Bonetto (9) 7: Rooli Zaurin varavaihtoehtona piti Bonetton käytännössä koko syksyn vaihtopenkillä ja vastuuta tuli vasta loukkaantumisten myötä. Kentälle päästyään hyvin hyökännyt Bonetto ei pettänyt. Toi välillä, jopa tervetullutta vauhtia ja taitoa Lazion hyökkäyksiin. Tästäkin huolimatta hänet heivattiin osana Meghnin ostosopimusta Bolognaan. Serie B:ssä Bonetton pitäisi kuulua sarjan laituri/laitapakki eliittiin.
Sebastiano Siviglia (32/3) 8: Mahtava kausi. Sebastiano Siviglia nousi alkusyksyn haparoinnin jälkeen joukkueen kantavaksi voimavaraksi ja puolustuslinjan johtohahmoksi. Todisti, että päälle kolmekymppisenä voi saavuttaa uuden nousun. Monien mielestä vuosia Serie A:ta tahkonnut Siviglia pelasikin vasta nyt potentiaalinsa edellyttämällä tasolla. Teki kolme elintärkeää erikoistilannemaalia ja puolusti vastustajilta monta pois. Kauden paras ottelu sijoittui joulukuun derbyyn, jossa ”Seba” heristi sormeaan voittajana hermostuneelle Tottille. Tyylikäs pelaaja kaiken kaikkiaan, vaikkakin hitaus kangistaa jo hieman veteraanin jalkoja. Siksipä onkin paha takaisku, että Siviglia on leikkauksen vuoksi CL-karsinnat sivussa.
Emilson Cribari (23/1) 7: Onnistuneen debyyttikauden jälkeen Cribari pelasi odotettua paljon huonomman syksyn. Nosti tasoaan keväällä koko muun joukkueen mukana. Siviglia rauhoitti brassin peliä juuri sopivasti ja arviointivirheet vähenivät silmissä. Mukaan mahtui myös Cribarin ensimmäinen maali Laziossa, eikä Stendardo edes parhaassa terässään pystynyt pudottamaan Cribaria penkille, vaikka hetken sille vaikuttikin. Jos Lazio ei hanki uutta topparia on Cribarin avauspaikka taattu ensi kaudella. Kaudella josta tuleekin brasilialaisen uran tärkein. Pieni kohennus ja Cribari varmistaa paikkansa vanhenevan Siviglian manttelinperijänä.
Guglielmo Stendardo (21/3) 7: Yksi Serie A:n kovimmista pääpelaajista niitti mainetta tutuilla avuillaan. Voimakas, iso ja röyhkeä Stendardo on vastustajan puolustuspäässä paha pideltävä ja erikoistilanteissa erinomainen vaihtoehto. Maalejaan Stendardo tuulettaa Curvan alla, aina yhtä suurella sydämellä, mikä on jo yksistään nostanut miehen fanien jonkinasteiseen suosioon. Eipä sillä, että pelkällä puskemisella tai yrittämisellä kuitenkaan korvattaisiin Stendardon holtittomuutta ja korttiherkkyyttä. Jos Stendardo hieman rauhoittuisi ja miettisi taklauksiaan kaksi kertaa ennemmin, olisi kyseessä todella hyvä, ellei täydellinen toppari. Tulevalla kaudella taitaa auttamattomasti jämähtää takaisin vaihtopenkille.
Mobido Diakite (3) 7+: Pescarasta yhden Serie B-ottelun kokemuksella tullut ranskalaisjuniori astui isoihin ympyröihin ehkä yllättävänkin nopeasti. Asiaan kuuluneesta hermoilusta huolimatta Diakite pelasi hyvin. Lainasopimus pikkuseuraan ja sitä myöten varmat peliminuutit kehittäisivät ranskalaista parhaiten, vaikka totta kai Primaverastakin tilaa löytyy. Debyytin lisäksi Diakite muistaa viime kaudesta loppuhetkien maalinsa primaverojen derbyssä Romaa vastaan. Sitä rataa, kun jatkaa aikuisten mukana on tulevaisuus ruusuinen.
Keskikenttä
Cristian Ledesma (33/2) 7+: Vuosi sitten Ledesma otettiin vastaan suurin odotuksin, syyskuussa nousi esiin epäilys ja loka-marraskuussa argentiinalainen olikin jo yleinen sylkykuppi. Sitten tuli derby, derby jota ennen moni ajatteli vakavasti Fabio Firmania Ledesman tilalle, mutta Rossi joka oli vast’ikään muuttanut 4-4-2:den 4-3-1-2:n tiesi kenen varassa uusi systeemi elää ja kuolee. Ledesmasta syttyi sinä iltana sankari, upean maalin ja tarkan syöttöpelin seurauksena. Jälkimmäisestä tulikin argon tavaramerkki koko loppukaudeksi, kun Ledesma johti Laziota ”pirlomaisella” tarkkuudella kohti Eurooppaa. Muodonmuutos syyskauden jälkeen oli silmiinpistävä niin Ledesman itseluottamuksessa kuin pelitasossa muutenkin. Ledesma on paljosta velkaa Rossille, joka luotti varauksettomasti ykköshankintaansa, vaikka kaikki muut käänsivät selkänsä ”flopille”. Nyt edessä on tärkeä kausi ja Ledesmalta odotetaan uutta johtajuutta, mutta paineet argentiinalainen rikkoi jo joulukuun derbyssä. Argentiinan maajoukkueakkaan on tuskin kaukana jos tahti jatkuu samana.
Gaby Mudingayi (28) 8-: Sen mitä Mudingayi taidoissa häviää hän taistelulla voittaa kaksinkertaisesti takaisin. Tuntemattomasta ihailluksi noussut belgialainen teki järkyttävän määrän töitä läpi kauden, taklasi, tappeli ja sohi kaikkea liikkuvaa, siihen malliin että Milanin ja Liverpoolin kerrottiin olevan vakavasti Mudin perässä. Gaby oli läpi kauden tasaisen hyvä, eikä Firmanista, Baroniosta nyt puhumattakaan ollut Mudingayille kilpailijaksi. Mutta aivan niin kuin Stendardollakin on belgialaisella selkeitä puutteita arviointikyvyssä, syöttöpelissä ja peliälyssä. Tästä johtuen Gabysta tuli kauden virallinen korttikuningas, kun pallon sijaan mies kävi ärhäkämmin vastustajan nilkkojen kimppuun. Jos Mudingayi onnistuu jatkossa säätelemään tunnettaan pallollisen pelin hyväksi, pystyisi harva kyseenalaistamaan belgin erinomaisuuden. Harjoituskaudella Behrami on ajanut Mudin edelle, joten avauspaikka ei ole hienosta kaudesta huolimatta mikään selviö.
Massimo Mutarelli (24/2) 7+: Alku ei luvannut hyvää, kun Dabon korvaajaksi hankittu Mutarelli joutui onnettomasta tekniikastaan huolimatta pelaamaan, laiturina milloin pelintekijänä. Todellinen kurssinmuutos tapahtui ensimmäisessä derbyssä, kun Mutarelli taklasi itsensä fanien sydämiin. Kirsikkana kakun päällä loistanut maali varmisti Mutan työrauhan. Loppukaudesta keskikentän trio Mutarelli-Ledesma-Mudingayi olikin jo erottamaton yhdistelmä, jossa älykkään Ledesman henkivartijoina taistellut puimurikaksikko nousi suureen arvoon. Mutarelli pääsi pelaamaan vahvuuksillaan, jotka eivät merkittävästi eroa Mudingayista. Raaka fyysinen peli sai harvoin vastustajat hymyilemään ja hyvä niin koska silloin Ledesmalle avautui mahdollisuus avata hyökkäyksiä. Ero Mudingayihin näkyi selvimmin kokemuksen tuomassa varmuudessa, jonka avulla Mutarellin korttimäärä pysyi inhimillisissä rajoissa. Hyökkäyspelissä Mutarelli oli ja tulee jatkossakin olemaan pitkälti heikko tai todella heikko, mutta Rossia se ei haittaa. Ensi kaudella vastuu vain kasvaa ja optimistisimmissa kaavailuissa välähtänyt Azzurri-paita on askeleen lähempänä.
Fabio Firmani (11) 7-: Firmanin kohtalo on olla askeleen jäljessä Mutarellista ja Mudingayista. Niinpä peliaika oli kortilla. Ei Firmani vähiä minuuttejaan huonosti käyttänyt, vaan pelasi totutusti tunteella ja jakoi välistä mukaviakin syöttöjä. Halpana ja perusosaavana kaverina Firmanilla on vielä taivaansinistä uraa jäljellä. Laziota Firmani on omien sanojensa mukaan oppinut rakastamaan, eikä peliajan vähyys taida ajaa keskikenttäpelaajaa ensi kaudellakaan ulos Roomasta.
Roberto Baronio (11) 5: Yhtä turhan kanssa. Baronio on vakiintunut alisuorittaja, eikä hänestä ainakaan Laziossa tulla saamaan mitään irti. Sen on näyttänyt kaksi edellistä kautta. Vara-Ledesmana Rossin papereissa pelannut Baronio ei onnistunut käytännössä missään, vaan vaikutti olevan alituiseen hukassa. Toivottavasti huhuttu siirto Espanjaan toteutuu pikimmiten.
Christian Manfredini (25/2) 7-: Syksyllä Manfredinia kirottiin kovaan ääneen. Kukaan tuskin odotti, että onnettomaksi puujalaksi ja koomiseksi honkkeliksi haukuttu laituri nousisi keväällä avauskokoonpanoon. Manfredini näytti epäilijöilleen, sivullekirjoittanut mukaan luettuna, ettei häntä ole pelkästään haukkuminen. Rossi sai Manfredinin pelaamaan erittäin kurinalaisesti, eikä tuttuja pallon menetyksiä ja surkeita harhautuksia näkynyt lainkaan entiseen malliin. Empolia vastaan Manfredini laukoi hurjan kaukovedon maalin ylänurkkaan ja vakuutti viimeisetkin siitä, että kyseessä on ajoittaisesta surkuhupaisuudestaan huolimatta vakavasti otettava jalkapalloilija. Ikä ja kasvava kilpakumppanien joukko sysäävät Manfredinin kuitenkin väkisin syrjään, jos ei heti niin kohtapuoliin joka tapauksessa.
Stefano Mauri (29/6) 8: Erittäin onnistunut vuosi Maurilta, niin onnistunut, että monien mielestä hän oli koko joukkueen paras pelaaja. Mauri pysyi tasaisesti tasollaan aina loka-marraskuun vaikeuksista kevään voittoputkeen asti. Todellisessa huippuiskussa maajoukkuepelaaja oli, kun Rossi ensi kertaa siirsi hänet laidalta kärkien taakse. Vastustajat yllättänyt liike iski nopeasti kultasuoneen ja näytti sille, että Maurilla olisi mahdollisuudet nousta koko kauden sensaatioksi. Sensaatiota monzalaisesta ei tullut ja keväällä luultua pahempi loukkaantuminen vei Maurin loppukaudeksi sairashuoneelle. Suurin piirtein siitä hetkestä alkoi myös Lazion pienimuotoinen suvantovaihe. Kulunut kausi nosti Maurin vahvuudet entistä paremmin esiin. Hyvän laukauksen lisäksi, syöttöpeli kärkiparin kanssa oli saumatonta ja useasti ratkaisevaa pisteiden kannalta. Jimenezin lähdettyä Maurin avauspaikka on itsestäänselvyys. Mauri onkin tärkeydessään verrattavissa vain Ledesmaan, joten kädet ristissä toivotaan, että loukkaantumisia ei trequartistan kontolle tule.
Luis Jimenez (16/2) 7: Noin kahdeksan kuukautta pitkän siirtosaagan jälkeen Jimenez saatiin vihdoin Lazioon viime tammikuussa. Tosin vain lainalle osto-option kanssa. Peliaika jäi aluksi vähiin, mutta Maurin loukkaannuttua Jimenez sai haluamansa tilaisuuden. Ensimmäiset ottelut eivät menneet hyvin ja vaikutti entistä selvemmin sille, ettei chileläisestä olisi todelliseksi vastuunkantajaksi. Ascoli-ottelun upea maali ja CL-paikan lopullisesti varmistanut osuma Livornon verkkoon muuttivat monen mielen. ”El Mago” nosti osakkeitaan tulevaa kautta varten, kunnes mies itse lopetti leikin lyhyeen ja ilmoitti halustaan Interiin. Moratti tuli ja otti omansa, mikä ei tietysti ole omituista. Omituista on, että Jimenezin kaltainen pelaaja lähtee kehittyvän seuran projektista, jota hänet oli hankittu johtamaan sinimustien penkille. Asenteensa vuoksi chileläisestä tuskin koskaan tulee sitä pelaaja johon hänen potentiaali eittämättä riittäisi.
Pasquale Foggia (11/1) 7-: Viime Mercaton loppuhetkillä lainattu Foggia siirtyi Lazioon pysyvästi osana Oddon myymistä. Ikävä kyllä Foggia taisi tulla yllätyksenä Rossillekin, eikä nuorukaiselle koskaan löytynyt roolia taivaansinisessä paidassa. Niinpä talvella Reggina lainasi Foggian riveihinsä. Foggia oli vahvasti mukana Regginan ihmeessä ja pelaajan taito rinnastettiin Rosinan tasolle. Kesällä moni toivoi, ettei Pasqualinoa päästetä minnekään. Jimenezin lähdettyä vaikuttikin sille, kunnes Cagliari saapui paikalle ja nappasi pelaajan riveihinsä. Marco Giampaolo teki Foggian kanssa loistotyötä jo Ascolissa, joten odotettavissa on, että Foggiasta kuullaan vielä paljon lisää.
Hyökkääjät:
Tommaso Rocchi (36/16) 8: Lazion maalikuningas kolmatta kautta putkeen. Rocchi pelasi elämänsä kauden, vaikka maalimäärä ei edellisvuodesta kasvanutkaan. Juoksuvoimainen Rocchi ahkeroi ottelusta toiseen laajalla säteellä, paikaten Pandevin ajoittaista laiskuutta omalla panoksellaan. Maalintekijänä Rocchin kehitys jatkui, kun täysosumia tuli niin boksin ulkopuolelta kuin vaativien soolojen ja pilkkujenkin tuloksena. Rocchin ase on myös tappava tasaisuus, joka takaa etteivät kuivat jaksot koskaan venähdä tuskastuttavan pitkiksi. Joukkue saattoi luottaa Bomberin osumiin vastustajasta riippumatta. Rocchi on kuitenkin tietyntyyppinen väliinputoaja. Vaikka kukaan ei voi kieltää hänen tehokkuuttaan, tuskin tie vie koskaan terävimmälle huipulle. 30-vuotiaana Rocchilla on edessä uran merkittävin kausi. Mestareiden liiga ja tulevat EM-kisat tuovat uusia paineita Biancocelestin maalitykille, jota painaa myös sopimusneuvottelut. Nykyinen sopimus päättyy ensi kesään, eikä uudesta ole saatu takuita johtuen Lotiton tiukasta palkkakatosta. Fanien tuesta sopimus ei varmasti jää kiinni. Rocchi kun taitaa olla joukkueen suosituin pelaaja kautta kannattajakunnan.
Goran Pandev (36/11) 7: Läpimurto odottaa edelleen itseään. Teknisesti kaikki on valmista, mutta asenne sekä työmoraali laahaavat perässä. Makedonian ykköstähti teki mukavan maalisaldon ja tuki hyvin Rocchia, mutta laiskuus ja epätasaisuus verottavat kokonaisuutta. Parhaimmillaan Pandev on ”Pandevinho”, mutta huonoimmillaan mies tuntuu katoavan koko kentältä. Pandevin ongelmat kärjistyvät otteluissa isoja vastaan, joissa makedonialaisen onnistumiset voi laskea yhden käden sormilla. Jos Pandev pelaisi yksinkertaisemmin, eikä hukkaisi voimiaan uhkarohkeisiin maaliyrityksiin voisi osumia olla päälle viidentoista. Maalit eivät kuitenkaan yksistään mittaa Pandevin merkitystä nyky-Laziolle. Luovana pelaajana Pandev tekee yllättävänkin paljon paikkoja Rocchille. Ensi kaudella avauspaikalle ei löydy uhkaajaa, mikäli ennusmerkit pitävät paikkansa.
Stephen Makinwa (25/3) 7-: Kolme maalia ei anna aihetta näin hyvälle arvosanalle, mutta henkilökohtaisesti pidin nigerialaisen pelityylistä todella paljon. Nopea, suoraviivainen ja voimakas, eli juuri afrikkalaisen kärjen tyyppinen Makinwa toi Biancocelestille uuden vaihtoehdon kärkeen. Joka kerta, kun vaikutti sille, että Makinwa sysää Pandevin penkille onnistui mies loukkaantumaan. Loukkaantumiset veivätkin parhaan terän Makinwan kaudesta ja moni oli valmis vannomaan, ettei häntä hankita pysyvästi tänä kesänä. Lotito kuitenkin sijoitti päälle kolme miljoonaa Makinwaan ja voitti tarjouskilpailussa Palermon. Tulevalla kaudella Makinwan on todistettava olevansa tosissaan vaivan arvoinen hankinta. Rossi tuntee kärjen vuosien takaa Atalantasta ja juuri silloin Makinwa pelasikin uransa parasta jalkapalloa.
Igli Tare (14) 6+: Mainettaan jonkin verran parempi pelaaja. Ei Tare maaleja tee, mutta hädän keskellä tuo sopivasti target-voimaa kentälle. Paras esimerkki tästä oli keväinen kotiottelu Cataniaa vastaan, jossa albaani tuli kentälle ja syötti päällään ratkaisevan osuman, aivan loppuhetkillä. Huhut ovat vieneet milloin Serie B:hen milloin Sevillaan asti, mutta ottajaa ei taida sittenkään löytyä. Tare siis todennäköisesti jatkaa vielä ensi kauden Roomassa.
Simone Inzaghi (5) 5: Lazion kulta-aikojen viimeinen muistokappale on sen verran säälittävä tapaus, että samaan pystyy harva Serie A-pelaaja. Ison palkkansa ansiosta pitänyt ostajat loitolla, mikä pistääkin miettimään miksei ”Inzaghino” ole jo siirtynyt arabisheikkien keskuuteen, rahapussinsa ja missien seurassa. Parman piti jo pikku-Inzaghi hankkia, mutta näköjään tulivat järkiinsä ja jättivät miehen Lazion riesaksi.
Päävalmentaja ja professori, Delio Rossi 9: Mies jolle mikään ongelma ei ole liikaa ratkaistavaksi. Ymmärsi nopeasti ettei 4-4-2 ole ratkaisu ja vaihtoi lokakuussa umpisurkean Catania-ottelun jälkeen 4-3-1-2:een. Uudessa muodostelmassa huomioitiin Ledesma aiempaa paremmin, jätettiin huonosti onnistunut laitapeli vähiin ja annettiin trequartistan tehtävät Stefano Maurille. Palaset loksahtivat kohdalleen kuin itsestään. Vuosi 2006 kruunattiin voitolla romasta ja 2007 otettiin vastaan ennätyksiä hätyytelleellä voittoputkella. Rossi tuntui jatkuvasti taikovan ihmeitä esiin rajallisesta materiaalista, eikä loppukauden hyytyminen pysäyttänyt Lazion eurojunaa. Rossi taiteili Calciopolin, Lotiton ja fanien asettamien paineiden läpi voittajana. Misterin tapa elää otteluissa mukana teki hänestä jopa Curvan suosikin. Edessä on Rossin ensimmäiset todelliset ottelut Euroopassa, mutta työrauha on varmasti taatumpi kuin kahdella edelliskaudella.
MERCATO
Optimistisimmat puhuivat kauden päätyttyä huikeista vahvistuksista ja mestaruustaistosta. Tässä vaiheessa voidaan jo sanoa, että turhaan haihattelivat. Lazion hankintapolitiikka on ollut itselleni niin kuin monille muillekin pettymys.
Tunnustelevan alun jälkeen joukkuetta vahvistettiin Serbian U21-maajoukkueen menestyksessä mukana olleella Aleksander Kolarovilla. Belgradista Roomaan ostettu nuorukainen ottaa Bonetton paikan Zaurin varamiehenä. Huhupuheiden mukaan kyseessä on jonkin sortin Robero Carlos, kovalla potkulla ja hyökkäysvoimalla varustettu laitapakki. Oikealle laitapakiksi hankittiin Lionel Scaloni. Toisin kuin Kolarov Scaloni tulee kantamaan suuren vastuun ensi kaudella, eikä monikaan tiedä mitä argentiinalaiselta on odotettavissa. Hyökkäysintoa piisaa, mutta hyppy La Ligasta Serie A:n on useasti vaikea. Englannissa Scaloni ehti jo epäonnistumaan, tällä kertaa siihen ei ole varaa. Toistaiseksi Kolarov ja Scaloni ovat jääneet puolustuspään ainoiksi vahvistuksiksi, mutta Amsterdam Cupissa havaitut ongelmat ovat pistäneet lisäpontta puheille Empolin Pratalista ja Messinan Zanchista.
Keskikenttää uusittiin nuorilla pelaajilla. Jimenezin lähtö paikattiin Mourad Meghnillä. Ranskalainen uhkaa kuitenkin flopata ennen yhtäkään ottelua. Bolognan koulima Meghni kärsii pahasta loukkaantumisesta, eikä miehen kuntoutumisesta ole mitään takeita. Onpa jopa uutisoitu, että Lazio lähettäisi Meghnin takaisin sinne mistä tulikin. Keskikentän ja hyökkäyksen väliin hankittiin Simone Del Nero Bresciasta. Yhden maalin mies Serie B:stä tuli pitkälti puskista. Rossi arvostama ex-suurlupaus ei luultavasti paljoa tule pelaamaan, vaan korvaa hätätilassa Pandevia tai Mauria. Jimenezin lisäksi keskikentältä lähtivät Foggia sekä Quadri ja Correa lainalle.
Hyökkäykseen oltiin tuomassa milloin ketäkin huippupelaaja, mutta lopulta Lotito panosti Makinwaan ja hankki nigerialaisen kokonaan Laziolle. Vaihtoehdot ovat kesän mittaan harventuneet sitä tahtia, että realistisista uutuuskärjistä jäljellä on Chievon Bogdani sekä Pellisier ja Regginan konkari Nicolas Amoruso. Ehkäpä tärkeämpää olisikin hankkiutua Taresta ja Inzaghista eroon ennen uusia hankintoja.
Pisin saaga syntyi, kun lähdettiin uuden maalivahdin perään. Viikosta toiseen uutisoitiin uusista ehdokkaista, mutta mitään konkreettista ei näyttänyt tapahtuvan. Lopulta Juan Pablo Carrizo, ykkösvaihtoehto alusta lähtien, ostettiin isolla rahalla River Platesta. Superlupaavana pidetyn argentiinalaisen hankinta rauhoitti fanien mieltä, kunnes selvisi ettei kaikki ole lainkaan selvää. Carrizolle ei myönnetty EU-passia odotetulla vauhdilla. Italialainen byrokratia pitkitti prosessia niin pitkälle, ettei kaikki ole vieläkään varmaa. Selvää on tosin se, ettei Carrizoa nähdä CL-karsinnoissa. Koko sähläys pisti jälleen miettimään miten ammattitaitoisesti Lazion johto siirtomarkkinoita hoitaa. Viime kesänä Jimenez ja nyt Carrizo tuottivat siirtoineen seuralle suuria ongelmia, eivätkä varmasti auttaneet joukkueen valmistautumista.
LYHYESTI TULEVAISUUDESTA
Yhtä kaikki kausi alkaa tänään. Biancocelesti palaa kentille kotikatsomonsa edessä ja toivottaa tervetulleeksi Dinamo Bucharestin. Romanialaiset ovat tottuneet tiputtamaan suuriakin seuroja Euroopassa, eikä pelikunnossa vaaka voi kääntyä muuta kuin pitkälle kautensa kanssa ehtineiden bucharestilaisten puolelle. Näistä seikoista huolimatta vain jatkopaikka on hyväksyttävä suoritus. Lazion valmistelut ovat edenneet hyvin, joukkue on Sivigliaa lukuun ottamatta terve ja usko omiin on horjumaton. Kaikkien takaiskujen ja varsinkin viime kauden uroteon jälkeen Mestareiden liiga on liian lähellä menettäväksi nyt. Jatkopaikka ei olisi vain henkisesti vaan luonnollisesti myös taloudellisesti erittäin merkittävä seuralle, joka on elänyt säästökuurilla jo pitkään.
Serie A:ssa kilpailu on entistä kovempaa, kun Juventus on tullut takaisin ja Fiorentina aloittaa puhtaalta pöydältä. Suoraan paperilla Lazio häviää molemmille milanolaisille, Romalle asteen verran Violalle ja aloittaa melko samalta viivalta Juven sekä Palermon kanssa. Tavoitteista realistisin onkin Uefa-cupiin oikeuttava sijoitus ja CL:ssä alkulohkon kolmas tai toinen sija. Toisaalta jo edelliskausi todisti ettei mikään ole tälle joukkueelle mahdottomuus. Aito ”Non mollare mai-henki” voi vielä viedä Italian tyylikkäimmän seuran taivaansinisine väreineen pitemmälle kuin moni osaa odottaa. Pöytä on siis katettu ja kaikki on valmista tämänpäiväiselle koetinkivelle, josta toivottavasti käynnistyy menestyksekäs kausi.
VOLA LAZIO!
|