KorkkiKiinni
Poissa
Suosikkijoukkue: Mystis: Kausikorttimyynti korkeakorkoista lainaa.
|
|
Vastaus #875 : 05.09.2016 klo 15:29:13 |
|
Vaikka kaikki eivät tuon yj-toiminnan hyödyistä samaa mieltä ole, niin haluaisin edelleen tuon toiminnan hyödyllisyyden näille alueen "pienemmille" seuroille nostaa esille. Yj-toiminnan vetäminen ja suurin osa pojista on tullut Tervarit-junioreista (josta homma lähti Jari Pyykölän ideasta liikkeelle), ja Ajax-Sarkkirannasta (jonka vastuuvalkku Mikko Väänänen on yhdessä Tervareiden Ville Veijalaisen kanssa suurimman osan vetovastuusta kantanut). Nähdäkseni toiminta on nostanut molemman porukan tasoa, ja etenkin perusidea pelaamisessa on molemmissa jengeissä hyvinkin samanlaista. Yksilön taitoa korostava, ei liian orjallinen, pelinhallintaan pyrkivä, tarvittaessa suoraviivainen, tarvittaessa palloa joukkueellaan pitävä. Kummastakaan jengistä ei ole tarvinnut monottaa porukkaa pois tryouttien tai tryinnien kautta, vaan molemmat ryhmät ovat pitäneet rinkinsä laajoina ja harrastajamäärät suurina. Sekä Tervarit-j että Ajax pystyvät tarjoamaan pelaajille haasteita omalla tasollaan, ja aidon mahdollisuuden nousta kehityksen myötä kovempiin peleihin.
Olen junioritoiminnasta pihalla kuin puliukko, mutta kuulostaa kummalliselta, että joku olisi tälläistä yt-joukkueajattelua vastaan. Itse ainakin luulen / tiedän että kovat pelit / reenit vievät eteenpäin ja motivoivat niitä haluavia. Minkälaisia argumenttejä on on esitetty ko. järjrestelyä vastaan? Niin ja 10 -vuotiaiden jakaminen menestyjiin ja menetettyihin tapauksiin on kyllä täyttä bull shittiä, joka pitäisi lopettaa kaikissa lajeissa. Siinä vaiheessa kun ollaan kriittisessä mopoiässä, jyvät kyllä erottuvat akanoista.
|
|
|
|
ACHiironen
Poissa
|
|
Vastaus #876 : 05.09.2016 klo 21:16:14 |
|
On akatemioita ja on akatemioita. On harrastejoukkueita ja on harrastejoukkueita. On try-outteja ja on try-outteja. Jopa yj-toiminnan voi nähdä sekä hyvässä että huonossa valossa riippuen siitä mikä on se oman seuran toiminta. En usko, että kukaan uskoo, että 10 vuotiaasta näkee varmuudella, että hänestä tulee huippu aikanaan. Eikä etenkään, että hän tulisi jatkamaan varmuudella lajissa vielä murrosiän ylitsekin.
On siis turha lähteä hakemaan noista nimityksistä syypäitä. Vyyhti on sen verran kompleksinen, että todellakin kaipaisi kattavaa tutkimusta asian suhteen.
Voidaan ehkä korkeintaan miettiä esimerkkien perusteella mitkä ovat ne hyvät ainekset tämän sopan keittämiseen siten, että a) mahdollisimman moni pysyisi tällaisessa sinänsä järkevässä toiminnassa mukana mahdollisimman pitkään, jotteivät päätyisi huonoille teille, b) samaan aikaan se pysyisi mielekkäänä myös valmentajapuolella ja c) ne lahjakkuudet menestyisivät myös systeemin ansiosta eikä pelkästään siitä huolimatta.
Ehkäpä mielenkiintoisin tässä yhtälössä on valmentajan rooli. Jos katsotaan muutamia paikallisia hyviä kokeneita junnuvalmentajaesimerkkejä niin mieleen tulevista suuri osa on toiminut opettajina. Tulisiko siis valmentajan omata myös opetuskokemusta? Pitäisikö jopa uutta valmentajaa haettaessa seuraan painottaa enemmän tämän tyyppistä kiinnostuneisuutta kuin intohimoa itse lajia kohtaan? Toki tämäkin kysymys on useimmiten hypoteettinen, kun valmentajia ei kasva joka puussa. Isommissa seuroissa tällainen valinta voisi olla mahdollista... Aina voidaan puhua myös valmentajakoulutuksesta ja sen painotuksista. Taas tulee mieleen tuhat ja yksi kysymystä... Joko gradu on kansissa? Täällä sitä odottelen..
|
|
|
|
OneFour
Poissa
Suosikkijoukkue: JJS
|
|
Vastaus #877 : 06.09.2016 klo 07:08:32 |
|
Se iso Ajaxin kaveri muuten ei ollut hyökkääjä, vaan turnauksen parhaaksi keskikenttäpelaajaksi valittu Narit Sarkkinen. Toki taisi muutamaan otteeseen käväistä kärjessäkin. Narit rikkoi Niklas Jokelaisen tekemän Kaleva-turnauksen kaikkien aikojen maaliennätyksen 13 maalillaan, hieno temppu Naritilta!
Kun katsoo ko. turnauksen maalintekijätilastoa ja vertaa sitä aikaisempiin 46:n vuoteen, maalimäärät ovat selvästi suuremmat kuin aikaisemmin. Henkilökohtaisesti en usko, että syynä on aikaisempia ikäluokkia paremmat pelaajat, vaan alusta. Monena vuotena 3-4:n maalin tekeminen on ollut vaikeaa, mutta tänä vuonna lähes joka jamppa on paukonut maaleja liukuhihnalta, joten tämän nasirin "ennätys" on ihan hyvä tekonurmelle, mutta olisiko kaveri pystynyt hitaammalla alustalla paukomaan yhtä monta maalia jää ikuiseksi arvoitukseksi. Ennätyksenä tuota on kuitenkin vaikea mieltää. Vaikka kaikki eivät tuon yj-toiminnan hyödyistä samaa mieltä ole, niin haluaisin edelleen tuon toiminnan hyödyllisyyden näille alueen "pienemmille" seuroille nostaa esille. Yj-toiminnan vetäminen ja suurin osa pojista on tullut Tervarit-junioreista (josta homma lähti Jari Pyykölän ideasta liikkeelle), ja Ajax-Sarkkirannasta (jonka vastuuvalkku Mikko Väänänen on yhdessä Tervareiden Ville Veijalaisen kanssa suurimman osan vetovastuusta kantanut).
Jari on hieno mies, mutta idea ei alunperin ollut Pyykölän. Jartsa kuulemma pistettiin yj-asialle koskien erästä toista ikäluokkaa, mutta aina ei voi onnistua. Ei edes joka kerta.
|
|
|
|
OneFour
Poissa
Suosikkijoukkue: JJS
|
|
Vastaus #878 : 06.09.2016 klo 07:51:37 |
|
Lainaus käyttäjältä: jokkedokke - 15.06.2016 klo 12:01:57 HauPakin ilmeisesti puuhaa harjoituskeskusta Oulun pohjoislaidalle?
Lainaus käyttäjältä: Haupan Puheenjohtajan palsta 4-2016 8.6.2016 Kaleva uutisoi tänään keskiviikkona Oulun kaupungin myönteisestä päätöksestä mahdollisen uuden hallin vuokratonttia koskien. Kaavailtu paikka on nykyisen hallin läheisyydessä. Monet tietävät, että hankkeesta on puhuttu vuosia ja olosuhteiden kehittäminen on kirjattu myös seuran toimintasuunnitelmaan. Rakennuspaikan varmistaminen on ensimmäinen konkreettinen askel hankkeen edistämiseski, ei enempää eikä vähempää. Ilman rakennuspaikkaa on hanketta mahdotonta yrittää viedä eteenpäin. Tarve monipuoliselle suuremmalle sisäliikuntapaikalle on Haukiputaalla huutava. Eri käyttäjäryhmiä on jalkapallon lisäksi useita. Toki meilläkin on tällä hetkellä lähes 30 joukkuetta ja se asettaa suuren haasteen jo kesän harjoitusvuoroillekin. Tällä hetkellä halliasiassa ei ole enempää tiedotettavaa, mutta johtokunta tulee kertomaan hankkeen etenemisestä.
Haukiputaan harjoitushallista hanke-esitys Oulun kaupungille 5.9.2016
Yhteensä 16 oululaista urheiluseuraa ja järjestöä esittävät Oulun kaupunginhallitukselle tekonurmipintaisen harjoitushallin rakentamista Haukiputaalle vuonna 2017. Halli parantaisi eri lajien harjoitusmahdollisuuksia erityisesti talvikaudella, jolloin nykyiset liikuntatilat ovat äärimmilleen varattuja. Haukiputaan Pallo ry, joka toimii hankkeen käynnistäjänä, jätti tänään hanke-esityksen Oulun kaupungille. Halli on suunniteltu palvelemaan useita urheilulajeja ja hallin reunalle on suunnitteilla muunmuassa 50 metrin päällystetty juoksusuora.
- Hallin olemassaolo auttaisi suuresti pesäpalloilijoidenkin olosuhteiden paranemista, toteaa Oulun Lippo Pesis ry:n puheenjohtaja Kari Helanen. Tällä hetkellä Lipon juniorit matkaavat harjoituksiin talvisin jopa Raaheen asti, missä sijaitsee vastaavanlainen harjoitushalli kuin Haukiputaalle suunniteltu. Matka lyhenisi kolmannekseen, joten harjoitteluolosuhteiden saaminen lähemmäs lippolaisia olisi erittäin hieno asia, Helanen jatkaa.
Haukiputaan Heiton puheenjohtaja Jukka Ukkola näkee hallin hyödyttävän välillisesti myös heittolaisia.
– Tiedän, että jalkapalloilijoillakin on talvisin varattuna paljon liikuntasalivuoroja Pohjois-Oulun alueella. Mikäli jalkapalloilijat voisivat siirtyä muualle harjoittelemaan, saliaikaa ja tilaa vapautuisi meillä harrastettaviin salibandyyn, voimisteluun ja lentopalloon. Kaiken kaikkiaan uusien liikuntatilojen syntyminen on aina tervetullut asia, Ukkola toteaa.
-HauPa:ssa on suuresta harrastajamäärästä johtuen valtava tarve talviharjoittelutilalle, kertoo Haukiputaan Pallon puheenjohtaja Jarmo Okkonen. Vaikka saamme osamme Ouluhallin vuoroista ja Heinäpään Arina Areenalta, meillä on vaikeuksia järjestää kaikille joukkueille edes yhtä vuoroa viikossa jalkapallon harjoitteluun tarkoitetulla alustalla. Käytämme koulujen liikuntasaleja, joita voitaisiin vastaavasti vapauttaa muiden lajien käyttöön, mikäli hankkeemme toteutuu. Lisäksi hallin sijainti Haukiputaalla toisi helpotusta myös arkisiin kuljetushaasteisiin, jolla on toki myös ympäristönäkökulmasta merkitystä.
Noin 700 000 Euron hallihankkeen kustannusarviosta kaupungin osuus on esityksen mukaan hieman yli 40%.
Eli pikaisesti laskettuna kaupunki maksaisi HauPan-hallista 280 000. Ihan hieno juttu, että Haukiputaalle ollaan puuhaamassa hallia, mutta jos ja kun Oulun kaupungissa on pulaa hallivuoroista, eikö olisi järkevämpää sijoittaa tuo 280 000 vaikka Heinäpään tekonurmen kattamiseen. Jos kaupunki hallia rahoittaa, silloin kaupunki oletettavasti saa sieltä vuoroja ja kuntalaisten näkökulmasta on parempi, että halli on kaupungissa kuin kaupungin laidalla. Esimerkiksi Oulunsalosta taitaa olla rapiat 35 kilometriä Haukiputaalle, joten ekologisestikkin ajateltuna, maapallo ei ihan taida pelastua, mutta tuho on pikkasen kauempana kun ajomatka on 35 kilometrin sijaan 15.
|
|
|
|
jokkedokke
Poissa
Suosikkijoukkue: Oulu
|
|
Vastaus #879 : 06.09.2016 klo 08:06:28 |
|
Eli pikaisesti laskettuna kaupunki maksaisi HauPan-hallista 280 000. Ihan hieno juttu, että Haukiputaalle ollaan puuhaamassa hallia, mutta jos ja kun Oulun kaupungissa on pulaa hallivuoroista, eikö olisi järkevämpää sijoittaa tuo 280 000 vaikka Heinäpään tekonurmen kattamiseen. Jos kaupunki hallia rahoittaa, silloin kaupunki oletettavasti saa sieltä vuoroja ja kuntalaisten näkökulmasta on parempi, että halli on kaupungissa kuin kaupungin laidalla. Esimerkiksi Oulunsalosta taitaa olla rapiat 35 kilometriä Haukiputaalle, joten ekologisestikkin ajateltuna, maapallo ei ihan taida pelastua, mutta tuho on pikkasen kauempana kun ajomatka on 35 kilometrin sijaan 15.
No eipä tuota hallia ole tarkoitettukaan meidän etelän pellejen käyttöön. Hellittäneehän Haukiputaan hallihanke myös Arinan käyttöastetta HauPalaisten verran. Oletan että talviturnauksia pikkupenskoille tuon hallin kautta joka tapauksessa saataisiin, vaikka vakioharkkavuoroja ei tulisikaan. Eteenpäin oltaisiin menossa. Nythän oululaiset joukkueet joutuvat ramppaamaan talviturnauksissa Kemissä ja Torniossa. Paljon enemmän Oulunsalossa kiinnostaa Kempeleen hallihanke, josta tietoa Ajaxin sivuilta. IMO paljon järkevämpi tilanne on, jos halleja on yksi pohjoisessa, yksi keskustassa ja yksi etelässä. Tai no, vielä parempi tilanne tottakai olisi jos myös Heinäpään ulkotekari olisi katettu.
|
|
|
|
jokkedokke
Poissa
Suosikkijoukkue: Oulu
|
|
Vastaus #880 : 06.09.2016 klo 08:10:52 |
|
nasirin
Narit. Kempeleen Sarkkisia. Kannattaa Naksun nimi opetella nyt jo hyvissä ajoin, tulee hyvin suurella todennäköisyydellä vielä usein vastaan. Naksu paukutteli maaleja aika jäätävällä prosentilla myös Helsinki cupissa, jossa pelattiin otteluita luonnonnurmellakin. Ja ennenkuin vedät esille korttia hobbytason vastustajista, siellä oli vastassa kuitenkin alkusarjan eliittilohkossa kohtuullisen tasokkaita jengejä.
|
|
|
|
Jortsukka
Poissa
|
|
Vastaus #881 : 06.09.2016 klo 12:31:40 |
|
Huom! Ei ainoastaan OLS. Kyllä näitä lapsiakatemioita muillakin on. Ehkä ei kuitenkaan kannata kauheasti nyt nostella esiin/jalustalle 12-vuotiaita poikia. Ihan "fine" mainita sillä tavalla että "ketä voisi katsella" jossain turnauksessa, mutta muuten sitten turha kauheasti puhua.
|
|
|
|
jokkedokke
Poissa
Suosikkijoukkue: Oulu
|
|
Vastaus #882 : 06.09.2016 klo 12:44:33 |
|
Ehkä ei kuitenkaan kannata kauheasti nyt nostella esiin/jalustalle 12-vuotiaita poikia. Ihan "fine" mainita sillä tavalla että "ketä voisi katsella" jossain turnauksessa, mutta muuten sitten turha kauheasti puhua.
Joo, tämäkin on totta, eihän näistä nappuloista tietenkään pysty sanomaan kenestä mitäkin tulee. Itse kylläkin huomattavasti mieluummin nostaisin esille nimenomaan näitä lahjakkaita nuoria, seurojen egojen pönkittämisen sijaan. Pojat ja tytöthän siellä kentällä pelaavat, eivät valmentajat ja seurajohtajat.
|
|
|
|
Jortsukka
Poissa
|
|
Vastaus #883 : 06.09.2016 klo 12:48:24 |
|
Joo, tämäkin on totta, eihän näistä nappuloista tietenkään pysty sanomaan kenestä mitäkin tulee. Itse kylläkin huomattavasti mieluummin nostaisin esille nimenomaan näitä lahjakkaita nuoria, seurojen egojen pönkittämisen sijaan. Pojat ja tytöthän siellä kentällä pelaavat, eivät valmentajat ja seurajohtajat. Ymmärrän pointtisi ja en koe että seuroja tarvitsee nostaa esiin, mutta voihan sen myös tehdä niin että "tässä joukkueessa X on muutama oikein hyvä pelaaja, kannattaa käydä katsomassa heidän taitojaan". Lähinnä siis koen sen ongelmaksi, että Suomessakin nostetaan liian nuorena pelaaja "jalustalle"(en nyt viittaa siis sinuun, vaan yleisesti) ja sitten helposti pelaajallekkin voi tulla itselleen luulo että nyt ollaan saavutettu jotain. Kuitenkin esim. 14-vuotiaana olet vasta 3-4vuoden päässä edes ammattilaissopimuksesta ja siinäkin vaiheessa työmäärän pitäisi vain kasvaa.
|
|
|
|
jokkedokke
Poissa
Suosikkijoukkue: Oulu
|
|
Vastaus #884 : 06.09.2016 klo 13:59:21 |
|
Ymmärrän pointtisi ja en koe että seuroja tarvitsee nostaa esiin, mutta voihan sen myös tehdä niin että "tässä joukkueessa X on muutama oikein hyvä pelaaja, kannattaa käydä katsomassa heidän taitojaan".
Lähinnä siis koen sen ongelmaksi, että Suomessakin nostetaan liian nuorena pelaaja "jalustalle"(en nyt viittaa siis sinuun, vaan yleisesti) ja sitten helposti pelaajallekkin voi tulla itselleen luulo että nyt ollaan saavutettu jotain. Kuitenkin esim. 14-vuotiaana olet vasta 3-4vuoden päässä edes ammattilaissopimuksesta ja siinäkin vaiheessa työmäärän pitäisi vain kasvaa.
Joo, hyviä pointteja, ja osin samaa mieltä. Meidän kulttuurissammehan tuo jalustalle nostaminen muutenkin on yleisesti aika arveluttavaa. Kusihan se on noussut päähän varmasti, varsinkin jos jossakin lehtien palstoilla hehkutetaan. Ei ole Reiskakaan enää sama häiskä kuin ennen lehtijuttuja, pää pystyssä kulkee nykyään. Hymiö. Itse kuitenkin (varsinkin valmentajana ja seurojen johtopuolella) hieman miettisin sitä, kuka tässä harrastuksessa on keskiössä. Onko se pelaaja, valmentaja, joukkue vai seura? Missä vaiheessa niitä sankaritarinoita aletaan lehtiin ja someen kirjoittelemaan? Mitä jos joku voittaa taitokisoissa mestaruuksia ja tekee uusia ennätyksiä? Nouseeko neste välittömästi päähän jos junnun saavutukset, ja tiettyyn ikään mennessä tehty harjoittelu kantaa hedelmää, vai kannustaako huomionosoitus eteenpäin ja nostaa itsetuntoa? Usein näillä turnaussaavutusten pippelimiekkailuilla ratsastetaan, ja kutitellaan myös isä- ja äitimanagereiden itsetuntoa houkuttelemalla lapsia vaihtamaan seuroja. "Kyllä teidän pikku Tauno vois olla tarpeeksi hyvä kantamaan meidän seuran sinipunaisiakeltaisia värejä. Eikö se ole sama kun pistetään Taunolle tästä oikeanväriset verkkarit päälle?" kuiskuttelee seurarekrytoija vanhemmille Perähikiän Sanomat-turnauksen voiton jälkeen. Itse arvostan huomattavasti enemmän sitä, että tarjotaan laajalle massalle mahdollisuudet harjoitteluun omalla tasolla. Tarvittaessa sitten niitä innokkaimpia ja tavoitteellisimpia kannustetaan eteenpäin, ja tuosta massasta sitten koulitaan ne kirkkaimmat tähdet. En tykkää avoimista tryouteista, enkä tryinneistä. Jos jotakin radikaaleja ideoita tässä heittelisi ilmaan, niin mitäs jos kiellettäisiin alle 15-vuotiaiden seurasiirrot paikkakunnan sisällä ilman oikeasti pätevää syytä (esimerkiksi muutto jostakin Tupoksesta Iihin, tai kuukausimaksujen liika kalleus perheen talouteen nähden, noin kärjistettynä). Näin jokainen seura joutuisi tekemään tarpeeksi laadukasta ja pitkäjänteistä työtä alkaen aivan pikkujunnuista, eikä pikavoittoja voisi tavoitella rekrytoimalla näitä Naritteja ja Niklaksia omiin joukkueisiin takomaan maaleja "isoissa turnauksissa". Alueen seuroista tällä hetkellä tällaiseen toimintaan aivan varmasti olisi mahdollisuuksia OLSilla, HauPalla, Tervareilla, Ajaxilla ja ONSilla. Pohjat ovat hyvässä kunnossa, taloudet kunnossa (suurilta osin) ja tekijöitä kivasti mukana toiminnassa. Ja ilman muuta myös OTP/ORPa/OPS-juniorit-seuralla, kunhan sielläkin maltetaan katsoa rauhassa pidemmälle tulevaisuuteen, ja alkaa rakentamaan kivijalkaa perinneseuralle kaikessa rauhassa nappulaliigojen ja pienimpien pelureiden jalkapallokoulujen kautta. Tryoutit tulisi tarjota ainoastaan oman seuran sisällä tasojoukkueisiin, eikä muuta tarvittaisi. Piirisarjoista ja alueen turnauksista varmasti löytyisi jokaiselle penskalle tarvittavaa haastetta ihan jees toimivan tasojärjestelmän, tai vanhemmissa/yli-ikäisyysluvalla nuoremmissa pelaamisen kautta. Ja en minä tiiä ollaanko me Oulun seudulla yhtään sen huonompia tai parempia kuin muuallakaan. Tiedän Oulun alueelta yhden 10-vuotiaan pikkuvesselin, joka on vaihtanut lupausten perusteella seuraa jo neljä kertaa. Tai no, saattaa kai näitä olla jo useampiakin. Eiköhän näitä tarinoita löydy muiltakin paikkakunnilta, valitettavasti. Ennenkuin moinen turhanpäiväinen puuhastelu loppuu, jäädään me junnaamaan edelleen samaan suohon missä nyt jo korvia myöten ollaan. Tappelemaan keskenämme sen sijaan, että oikeasti kasvatettaisiin pelaajamassoja laadukkaasti.
|
|
|
|
takakarvaus
Poissa
|
|
Vastaus #885 : 06.09.2016 klo 14:28:01 |
|
Kaleva Cup on kohtuullisen pieni ja paikallinen turnaus, lähinnä turnauksesta voi vetää johtopäätöksen että pohjois-Suomessa oululainen jalkapallo on tasollisesti kärjessä ja toisaalta että vuotta nuoremmissakin on pari hyvää oululaista joukkuetta vaikka eivät aivan kärkeen sijoittuneetkaan toisin kuin ORPa03 oli toissa vuonna finaalissa vuotta nuorempana. ORPa03 saavutukset tiedetään jo tältäkin kaudelta...
Yksittäisiä pelaajia voi ja kannattaakin kehua, hienoja suorituksia jotka toivottavasti motivoivat harjoittelemaan lisää. Oulun 04-ikäluokka on siinä mielessä mielekäs kokonaisuus että kaupungissa on 3 joukkuetta jotka pystyvät pelaamaan tasaisia pelejä toisiaan vastaan ja vielä ainakin Ajaxin ja Tervareiden (+muut) osalta osallistumaan YJ-toimintaan. OLS on liian "hyvä" tähän kuvioon ja kertoo että siitä ei ole mitään hyötyä heidän pelaajilleen. Muutamat pelaajat ovat asiasta eri mieltä...
Joukkueenvaihtokausi on kohta alkamassa ja varmasti jonkin verran taaskin tapahtuu liikehdintää, osa hyvästä syystä kovempaan ja haastavampaan jengiin pelaamaan ja toisin päin. Hyvä kun on vaihtoehtoja. Kuitenkin kaupungissa on aika harvassa ne joukkueet/seurat jotka voivat tarjota esim. kansainvälisiä haasteita omassa ikäluokassaan. Kuvio on aivan normaalia kaikilla jalkapallon tasoilla kaikissa maissa, parhaat pääsevät akatemioihin ja mahdollisuuden kehittyä siten eteenpäin.
|
|
|
|
ACHiironen
Poissa
|
|
Vastaus #886 : 06.09.2016 klo 21:25:02 |
|
Ei tainnut kukaan tässä keskustelijoiden joukossa uskoa tätä lahjakkuusmyyttiä, mutta aiheesta kuitenkin ohessa: http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/huippu-urheilun-myytit-romuiksi-lahjakkaasta-lapsesta-ei-useinkaan-kehity-tulevaisuuden-urheilutahtea/Ja joo, ei Kaleva Cupin tuloksista voi mitään suuria johtopäätöksiä alueen ulkopuolelle vetää. Oulun 04-ikäluokka on siinä mielessä mielekäs kokonaisuus että kaupungissa on 3 joukkuetta jotka pystyvät pelaamaan tasaisia pelejä toisiaan vastaan ja vielä ainakin Ajaxin ja Tervareiden (+muut) osalta osallistumaan YJ-toimintaan. OLS on liian "hyvä" tähän kuvioon ja kertoo että siitä ei ole mitään hyötyä heidän pelaajilleen. Muutamat pelaajat ovat asiasta eri mieltä...
Mistä tämä OLS-kortti aina tulee esille? Jokainen seura taaplaa tyylillään. Ihan varmasti OLS:ssakin mietitään mikä on sopiva kuormitus kullekin pojalle. On hyvin helppo nähdä syitä miksi yj-toiminta olisi liikaa tai ei sopisi omalle joukkueelle. Jos OLS:lla on esim. SHA-tapahtumat + normipiirisarja + omat turnaukset Suomessa + omat harjoitukset, niin kyllä siinä luulisi olevan riittävästi tekemistä monelle pojalle. Jos sen päälle tulisi osallistumiset yj-joukkueen toimintaan, vaikka olisikin tarjolla laadukkaita pelejä ja toimintaa, niin olisi helppo kuvitella rasituksen nousevan liian suureksi. Joka tapauksessa tällaiset heitot pitäisi laittaa faktan kera. Miten ylipäätään se, että jotkin pojat osallistuvat yj-toimintaan kertoo, että kyse olisi erimielisyydestä? Senhän voi nähdä myös täysin toisin päin eli OLS osallistuu yj-toimintaan, muttei niin laajasti kuin muut siihen osallistuvat seurat.
|
|
|
|
jokkedokke
Poissa
Suosikkijoukkue: Oulu
|
|
Vastaus #887 : 06.09.2016 klo 22:13:51 |
|
Mistä tämä OLS-kortti aina tulee esille? Jokainen seura taaplaa tyylillään.
Joo, eiköhän tämä ole kahlattu läpi tarpeeksi monta kertaa. Ja niinkuin tuossa jo aiemminkin totesin, on OLS nostanut tasoaan myös 04-ikäluokassa tänä vuonna kovasti, ihan ilman yhteistyötäkin.
|
|
|
|
oululaisia
Poissa
Suosikkijoukkue: oululaiset
|
|
Vastaus #888 : 07.09.2016 klo 23:20:17 |
|
Ihmetystä herättää taas tämä OLS:n dissaus.
Mitä pahaa OLS on tehnyt? Oulun nuorten jalkapallon paras ikäluokka lienee pitkään aikaan OLS 96 keltainen, joukkueesta on 1/2 joukkueellista pelaajia AC Oulun sopimuspelaajina ja muutama muu muualla Suomessa, lisäksi monta tuon joukkueen pelaajaa toimii aktiivisesti valmentajina kukin roolissaan. Vastaavasti monta ikäluokkaa OLS:ssa ei ole ollut yhtä menestyksekkäitä, tosin muutamia hyviä pelureita on tulossa 98, 99 ja 2000 syntyneissä , samoin 2002 syntyneissä on muutama pilikistävä lahjakkuus.
OLS 96 keltainen oli laadukkaasti valmennettu ja riittävän motivoitunut & lahjakas ryhmä. Joukkue harjoitteli laadukkaasti ilman mitään YJ, OY, Akatemia, RY, tms. kuvioita, pelaajat saivat hyvää valmennusta ja kehittyivät pelaajina. Eikö oululaisten junnuseurojen tehtävä ole ENSISIJAISESTI tuottaa pelaajia kaupungin ykkösjoukkueen riveihin, sieltä lahjakkaimmat pojat (16-18 v) värvätään isompiin ympyröihin. Näillä 12-v junnupeleillä tms. ei ole mitään merkitystä, 80% maailman parhaisiin akatemioihin valituista pelaajista ei ikinä saa ammattilaissopimusta, ammattilaiset tulevat Voikkaalta, Islannin tulivuorilta tai Afrikan pikkukylistä.
Pointti on se, että kenenkään toimintamallia ei tarvitse ampua alas. OLS on valinnut linjansa ja tekee niin, jos toiset seurat valitsevat toisen tavan niin hienoa. Ei tämän pitäisi kenenkään elämää pilata, pojille ja tytöille pitää vain tarjota mahdollisuus treenata mahdollisimman hyvässä ympäristössä omaan elämään sopivissa olosuhteissa.
|
|
« Viimeksi muokattu: 07.09.2016 klo 23:26:38 kirjoittanut oululaisia »
|
|
|
|
|
jokkedokke
Poissa
Suosikkijoukkue: Oulu
|
|
Vastaus #889 : 08.09.2016 klo 08:42:34 |
|
Pointti on se, että kenenkään toimintamallia ei tarvitse ampua alas.
Oma motiivini on puhtaasti oululaisen jalkapallon tason nostaminen. Jos me tyydymme tilanteeseen, jossa jalkapalloammattilaisia tuotetaan vuodessa aika tarkkaan 0 tai 1 / vuosi, ja samalla ne suuret massat lopettavat pelaamisen 16-vuotiaina, emme tule ikinä saamaan lajia lentoon. Yksittäisistä hyvistä ikäluokista huolimatta. Ilman keskustelua ja kritiikkiä ei ole kehitystä. Oululainen junnufutis tarvitsee herätyksen - niin kauan kuin meidän pitää tapella 10-vuotiaista junnuista seurojen välillä, emme tule ikinä menemään pitkällä tähtäimellä eteenpäin. Hälytyskellojen pitäisi soida jokaisen päässä isolla, kun todetaan niiden ihan normaalien seuranvaihtoviikkojen alkavan joka syksy piirisarjaturnausten jälkeen. Missä on pitkäjänteisyys ja sitoutuminen? Suunnitelmallisuus? Tutkimustiedon perusteella ei 10-vuotiaiden kerääminen mihinkään huippuakatemiaan ole ratkaisu, lue vaikka tuo ylläoleva Salasuon haastattelu. Keräämällä parhaat 10-vuotiaat samaan joukkueeseen pönkitetään vain vanhempien ja valmentajien illuusiota "kovasta porukasta ja huippulupauksista". Katsetta ei pitäisi kiinnittää niihin kymmeneen ikäkauden parhaaseen peluriin, jotka ovat päässeet parhaimmillaan pelaamaan Ykköstä - Kakkosta, vaan siihen koko muuhun massaan, joka on pahimmillaan lopettanut futiksen kokonaan. Ja se miksi esim. itse mainitsin junnupelaajia nimeltä 12-vuotiaiden turnaukseen lähdettäessä, on se yksittäisen nuoren keskiössä oleminen. Vaikka mitään takeita ei olekaan siitä, että juuri tuosta lapsesta joskus ammattilainen tulisi, tai että edes harrastus jatkuisi aikuisiälle, täytyy lasten ja nuorten saavutuksia jotenkin huomioida muutenkin kuin voitettuina peleinä ja pokaaleina. Ja tämä sen takia, että kannustettaisiin yksilöitä edelleen eteenpäin, valettaisiin uskoa ja nostettaisiin itsetuntoa. Suomalaisen junnulätkän itsetunto ja itseluottamus on viime vuosina noussut kadehdittavan hienolle tasolle. Vastaavaa pää pystyssä kulkemista ja uskallusta soisin näkeväni jonakin päivänä myös suomifutiksessa. Ja korostetaan nyt vielä kerran, että ei OLS ole ainoa jonka toimintatavoissa tarkastelua on. Meillä on tällä hetkellä kakkosta pelaamassa kaksi joukkuetta, joilla on yhteensä 0 juniorijoukkuetta. Paremmin tietävät voivat kertoa montako oululaisjunnua joukkueilla on ringissä. En ole tyytyväinen myöskään AC Oulun kotipaikkakuntalaisuusasteeseen, jos moista vertaa esimerkiksi kahteen muuhun Ykkösen kärkijoukkueeseen. Ihan jokaisen kasvattajaseuran täytyy kehittää toimintaansa laadukkaammaksi, jotta jalkapallon perusteet saataisiin suuremmalla massalla kuntoon. Kasvattajaseurojen pitäisi myös kyetä ratkaisemaan koko suomalaista futis- ja urheiluskeneä riipivä dropout-ilmiö jollakin tavalla. Miten? Kerropa se. Ja tarvitaan me myös se lippulaiva seudulla johon pyritään siellä junnuputken loppupäässä ja aikuisuran alussa. Mielellään tarvittaisiin myös se seuraava mahdollinen askel lippulaivasta täysammattilaisurheiluun. Lapset loppupeleissä kuitenkin tarvitsevat esikuvia ja unelmia.
|
|
|
|
Knakkertton
Poissa
|
|
Vastaus #890 : 08.09.2016 klo 09:06:54 |
|
Tiedän Oulun alueelta yhden 10-vuotiaan pikkuvesselin, joka on vaihtanut lupausten perusteella seuraa jo neljä kertaa. Tai no, saattaa kai näitä olla jo useampiakin. Eiköhän näitä tarinoita löydy muiltakin paikkakunnilta, valitettavasti. Jos kerran jokkedokke tiedät, niin kerroppa mitä tälle 10v pikkuvesselille on luvattu? Ja mikä mennyt pieleen, kun seura vaihtunut noin usein?
|
|
« Viimeksi muokattu: 08.09.2016 klo 09:09:53 kirjoittanut Knakkertton »
|
|
|
|
|
jokkedokke
Poissa
Suosikkijoukkue: Oulu
|
|
Vastaus #891 : 08.09.2016 klo 09:11:03 |
|
Jos kerran jokkedokke tiedät, niin kerroppa mitä tälle 10v pikkuvesselille on luvattu? Ja mikä mennyt pieleen, kun seura vaihtunut noin usein?
En ole yhdessäkään vaihdoksessa ollut mukana, joten en tiedä mitä on luvattu, ja miksi näitä siirtoja on pitänyt tehdä.
|
|
|
|
timovii
Poissa
Suosikkijoukkue: Kotijoukkue
|
|
Vastaus #892 : 08.09.2016 klo 11:10:24 |
|
Muutama sana mietinnäksi. Viime vuosituhannella "taistelu" seurojen sisällä oli vieläkin rajumpaa. Oli myös poliittiset siteet minkä perusteella lapset(vanhemmat) valitsivat seuran. Siihen aikaan OLS,OTP ja OPS "tuottivat" lähes joka ikäluokassa hyviä pelaajia. Muistaa tulee että tuolloin ei ollut tietoteknisiä houkutuksia ja lapset tekivät asioita paljon vapaa-ajalla. Jo silloin parhaiden valmentajien valmentamina tuli jatkuvasti hyviä pelaajia. Ei edes puhuttu se ja se hyvä ikäluokka , vaan kun sama valmentaja valmensi esim. 1979 syntyneitä poikia , tuli sieltä paljon hyviä pelimiehiä. Tuohon Jokkedoken aiempaan lisäten kun oli kilpailua em. seurojen kesken myös se toi enemmän tasokkaita pelaajia. Pelaajille oli selkeä tie mihin pyrkivät tulevaisuudessa ja B- ja A-nuorten joukkueet olivat maanlaajuisessa mestaruussarjassa jopa useammasta seurasta oli yhtäaikaa joukkue. Kastellin opettajana kun joskus olin Malisen Juhan sijaisena oli 18 pelaajasta 13-16 eri ikäluokan nuorten maajoukkueissa:)
|
|
« Viimeksi muokattu: 08.09.2016 klo 11:36:53 kirjoittanut timovii »
|
|
|
|
|
ACHiironen
Poissa
|
|
Vastaus #893 : 08.09.2016 klo 14:09:39 |
|
Muistaa tulee että tuolloin ei ollut tietoteknisiä houkutuksia ja lapset tekivät asioita paljon vapaa-ajalla.
Voi kun tuota tosiasiaa voisi syyttää, mutta muuallakin on tietysti sama tilanne. Kastellin opettajana kun joskus olin Malisen Juhan sijaisena oli 18 pelaajasta 13-16 eri ikäluokan nuorten maajoukkueissa:)
Siinä olisi tavoitetta kerrakseen nykytilanteessa. Tuo vastaisi ehkäpä jotain Käpan nykyistä määrää.
|
|
|
|
timovii
Poissa
Suosikkijoukkue: Kotijoukkue
|
|
Vastaus #894 : 08.09.2016 klo 14:36:22 |
|
Voi kun tuota tosiasiaa voisi syyttää, mutta muuallakin on tietysti sama tilanne. Siinä olisi tavoitetta kerrakseen nykytilanteessa. Tuo vastaisi ehkäpä jotain Käpan nykyistä määrää.
Nuo on millä asioita nykyään selitellään. Kiekon puolella ei tarvi jos yksi ei jaksa on toinen tulossa tilalle. Amsterdamissa tilanne oli että 500 odotti aidan ulkopuolella josko paikka vapautuisi😎 Nykyään pitää olla kivaa ja kun masu on täynnä viihdykettä voikin laittaa nappulat naulaan 15vuotiaana. Vaatimustaso on aivan liian alhainen ja mennään keskitason mukaan jolloin kohta kaikki on samalla tasolla. Pelipaikkakohtainen harjoittelu ja yksilön kehittäminen on vähäistä. Päästetään läpi huonoja suorituksia joita ei joko nähdä tai viitsitä korjata. Turha sitten miettiä että Teemu Pukki on aina avauksessa majussa, onko paljon haastajia.
|
|
|
|
jokkedokke
Poissa
Suosikkijoukkue: Oulu
|
|
Vastaus #895 : 09.09.2016 klo 12:01:14 |
|
OLS panostaa ammattikoutseihinJoka ainoa asia tuossa julkaistussa uutisessa on hemmetin positiivinen juttu ja vie varmasti alueen futista taas pykälällä eteenpäin. Vähemmän bussissa istumista, ammattivalkut ja laajentuvat ikäryhmät. Hienoa OLS!
|
|
|
|
ACHiironen
Poissa
|
|
Vastaus #896 : 09.09.2016 klo 17:00:14 |
|
OLS panostaa ammattikoutseihinJoka ainoa asia tuossa julkaistussa uutisessa on hemmetin positiivinen juttu ja vie varmasti alueen futista taas pykälällä eteenpäin. Vähemmän bussissa istumista, ammattivalkut ja laajentuvat ikäryhmät. Hienoa OLS! Helppo kompata. Nyt sitten maltilla odottelemaan miten tuo alkaa vaikuttamaan. Toivottavasti valmentajien valinnassa painottuu pedagoginen osaaminen eikä se onko UEFA B vai korkeampi valmentajakoulutus.
|
|
|
|
Riukulehto
Poissa
Suosikkijoukkue: Taisteleva-Rohkea-Ylpeä-Yhtenäinen
|
|
Vastaus #897 : 10.09.2016 klo 13:41:56 |
|
eKaleva sivu 36 tänään. OLS siirtyy puheesta tekoihin
Seura palkkaa junioripuolelle kaksi päätoimista valmentajaa. Ratkaisua on suunniteltu yli vuoden ajan.
Jalkapallo Kai Nevala
Siitä on puhuttu paljon ja kauan: seuroissa pitäisi saada ammattimaista valmennusta nuorimpiin ikäluokkiin.
Siitä huolimatta päätoimiset valmentajat ovat lähes poikkeuksetta edustustasolla tai aivan vanhimmissa juniorijoukkueissa.
Oulun alueen suurin junioriseura OLS on siirtymässä puheesta tekoihin, sillä se palkkaa kaksi päätoimista juniorivalmentajaa. Rekrytointi aloitettiin perjantaina.
Toinen valmentajista toimii vuosina 2008–2010 syntyneiden eli U7–U9-ikäluokkien kanssa. Hänen tehtäväänsä sisältyy myös seuratyötä. Toinen päätoiminen valmentaja on mukana 2003–2004 syntyneiden eli U13–U14-ikäluokassa.
– Tätä on suunniteltu yli vuoden ajan. Pääpointti on, että tarvitsemme ammattivalmentajia junioripuolelle. Rakenteet ja linjaukset ovat seurassa kunnossa, joten nyt on oikea hetki tuoda junnuihin ammattivalmennusta, OLS:n valmennuspäällikkö Antti Pehkonen taustoittaa.
Pehkosen mukaan tämä on ensimmäinen askel isossa kuvassa. – Tavoite on, että seuraavana syksynä eri ikäluokissa olisi ammattivalmentajia eli saisimme vähitellen alle 7-vuotiaista lähtien putken toimimaan. Tarvitsemme edelleenkin oto-valmentajia, mutta tämä vain parantaa heidän jaksamistaan.
Tiedot päätoimisten valmentajien palkkaamisesta ovat panneet liikkeelle huhut valtavasti nousevista kuukausimaksuista. OLS on kuitenkin hakenut tilanteeseen erilaista ratkaisumallia, jotta mahdolliset lisämaksut olisivat minimaalisia.
– Yksittäinen joukkue reissaa Oulusta noin kymmeneen eri turnaukseen vuodessa. Yhden pelaajan kustannus on noin 300 euroa per turnaus. Jos napsimme joukkueilta kalenteria järkevöittämällä kaksi turnausta pois, satsaus päätoimiseen valmentajaan on lähes katettu, jalkapallojaoston toiminnanjohtaja Janne Mahlakaarto kertoo.
OLS:n hallitus on siunannut suunnitelman. Puheenjohtaja Timo Salmi pitää tärkeänä, ettei ratkaisun hinta ylitä kipukynnystä. – Meillä oli monta vaihtoehtoa, mutta päädyimme aluksi pilotoinnin avulla tutkimaan, miten saamme tästä hyödyn irti. Tavoitteena on tukea pelaajapolkua tässä kaupungissa.
Seurajohtaja Samuli Niskasen mukaan OLS ottaa taloudellisen riskin vastuulleen. – Sillä pidämme huolen, etteivät maksut nouse vaan seura ottaa mahdollisen iskun vastaan.
Valmennuspäällikkö Pehkonen korostaa, että pienten juniorien kohdalla on mahdotonta sanoa, tuleeko pelaajasta huippu vai ei. Hänen mielestään päätoiminen valmennus tarjoaa junioreille ennen kaikkea laadukasta arkea.
Ammattimainen valmennus ei tarkoita totisuuden lisäämistä. – Uskomme, että juniori viihtyy lajin parissa pidempään, kun hän saa ammattimaista valmennusta. Suomessa on ollut ongelma, että harjoittelu muuttuu liian aikaisin liian aikuismaiseksi, kun on liian kiire saada tuloksia aikaan, Pehkonen toteaa. Jos OLS:n ratkaisu onnistuu, se helpottaa pelaajan polkua eteenpäin. Yksi asia ei silti muutu mihinkään: mikäli pelaaja haluaa huipulle, se vaatii valtavan määrän omaehtoista harjoittelua joukkuetreenien ulkopuolella.
|
|
|
|
OneFour
Poissa
Suosikkijoukkue: JJS
|
|
Vastaus #898 : 10.09.2016 klo 16:34:03 |
|
Muutama sana mietinnäksi. Viime vuosituhannella "taistelu" seurojen sisällä oli vieläkin rajumpaa. Oli myös poliittiset siteet minkä perusteella lapset(vanhemmat) valitsivat seuran. Siihen aikaan OLS,OTP ja OPS "tuottivat" lähes joka ikäluokassa hyviä pelaajia. Muistaa tulee että tuolloin ei ollut tietoteknisiä houkutuksia ja lapset tekivät asioita paljon vapaa-ajalla. Jo silloin parhaiden valmentajien valmentamina tuli jatkuvasti hyviä pelaajia. Ei edes puhuttu se ja se hyvä ikäluokka , vaan kun sama valmentaja valmensi esim. 1979 syntyneitä poikia , tuli sieltä paljon hyviä pelimiehiä. Tuohon Jokkedoken aiempaan lisäten kun oli kilpailua em. seurojen kesken myös se toi enemmän tasokkaita pelaajia. Pelaajille oli selkeä tie mihin pyrkivät tulevaisuudessa ja B- ja A-nuorten joukkueet olivat maanlaajuisessa mestaruussarjassa jopa useammasta seurasta oli yhtäaikaa joukkue. Kastellin opettajana kun joskus olin Malisen Juhan sijaisena oli 18 pelaajasta 13-16 eri ikäluokan nuorten maajoukkueissa:)
Tarinoiden mukaan tuohonkin maailman aikaan pelaajia värvättiin seurasta toiseen. Legendan mukaan eräskin valmentaja oli tunnettu siitä, että soitteli joka syksy pelaajien äideille, josko poika siirtyisi meidän seuraan. Nykymaailmaan verrattuna meno oli aika villiä. Eräskin pelaaja sai uudelta seuralta uuden vaihdepyörän, kun suostui D-ikäisenä vaihtamaan seuraa. Hurjin tarina lienee se, että eräs juniori oli jo lopettanut pelaamisen kun toisesta seurasta otettiin yhteyttä, että voisitko tulla meille pelaamaan. Pelaajalle tämä sopi ja myös vanhalle seuralle, jos uusi seura suostuu maksamaan 150 000 markkaa siirtokorvausta pelioikeuden siirrosta. No, ymmärrettävistä syistä tämä siirto jäi tekemättä ja peliura loppui siihen. Summa summarum. Aika nakuttaa tasaisesti eteenpäin, mutta oululainen jalkapallo on ja pysyy.
|
|
|
|
OneFour
Poissa
Suosikkijoukkue: JJS
|
|
Vastaus #899 : 10.09.2016 klo 16:37:13 |
|
No eipä tuota hallia ole tarkoitettukaan meidän etelän pellejen käyttöön. Hellittäneehän Haukiputaan hallihanke myös Arinan käyttöastetta HauPalaisten verran. Oletan että talviturnauksia pikkupenskoille tuon hallin kautta joka tapauksessa saataisiin, vaikka vakioharkkavuoroja ei tulisikaan. Eteenpäin oltaisiin menossa. Nythän oululaiset joukkueet joutuvat ramppaamaan talviturnauksissa Kemissä ja Torniossa. Paljon enemmän Oulunsalossa kiinnostaa Kempeleen hallihanke, josta tietoa Ajaxin sivuilta. IMO paljon järkevämpi tilanne on, jos halleja on yksi pohjoisessa, yksi keskustassa ja yksi etelässä. Tai no, vielä parempi tilanne tottakai olisi jos myös Heinäpään ulkotekari olisi katettu. Henkilökohtaisesti en ole niin sinisilmäinen, että luotan siihen, että Haupa luopuu hallin myötä AA-vuoroistaan. Toisaalta hallit eivät ole mikään ratkaisu pelaajakehityksessä. Olosuhteet eivät tähänkään saakka ole tehneet pelaajia.
|
|
|
|
|
|