Noniin, vaikka tätä kautta on vielä jäljellä kaksi ottelua, niin on aika vähitellen suunnata katse kohti tulevaa, eli kohti Hongan historian ensimmäistä mestaruuskautta. Saadaan vähän eloa tähän ff:n Honka-keskusteluun, lisäksi Honka on yksi ainoista joukkueista ilman kauden 2008 kausiotsikkoa.
Hongan kaudesta 2007 jäi allekirjoittaneelle mieleen muun muassa seuraavat asiat:
- niin kuin joku sen jo jossain toisessa otsikossa mainitsi, niin Joga Esbonito vaihtui kyyniseksi tulospalloksi
- se kuuluisa toinen kausi oli nousijajoukkueelle ensimmäistä vaikeampi: kaudella 2006 pistemenetykset tulivat enimmäkseen kovia joukkueita vastaan, kun taas kaudella 2007 koviltakin joukkueilta pystyttiin haalimaan pisteitä, mutta vastapainoksi pisteitä menetettiin heikommille joukkueille
- ensimmäistä kertaa Veikkausliigassa Hongan pelistä pystyi aistimaan suuremman kokoluokan ja ottelusta toiseen kestäviä ongelmia - jotkut foorumilla puhuivat peräti "Hongan kriisistä"
- ongelmista huolimatta sijoitus sarjassa kauden päätyttyä oli jälleen neljäs
- eurotaival saatiin käynnistettyä, mutta tippumisesta jäi osittain katkera maku suuhun: yhtään ottelua ei hävitty euroopan viheriöillä
- ensi vuonna europelejä pelataan uefa-cupissa, Suomen Cupin voiton ansiosta
Seuraavassa analyysiä Hongan tämänhetkisistä pelaajista. Kursivoituna pelaajat jotka eivät jatka tai joiden jatko Hongassa on epävarmaa, ja suluissa vuosiluku jolloin kyseisen pelaajan sopimus Hongan kanssa päättyy:
MaalivahditTuomas Peltonen (2009): Jakoi kaudella 2007 edellisestä kaudesta poiketen ykkösmaalivahtipaikan Maanojan kanssa. Vieläkin oikein hyvä jalalla, mutta miehen suurin ongelma - pituutta maalivahdiksi vaivaiset 182 cm - näkyi turhankin selvästi kentällä ja otteluiden lopputuloksissa. Toivottavasti kausi 2007 oli siirtymäkausi, jonka aikana Maanojaa totuteltiin ykkösmaalivahdin rooliin. Loppukauden käsittämätöntä maalivahtirotaatiota en halua todistaa ensi kaudella, varsinkin kun sen pitäisi olla kaikille täysin selvää kuka sinne tolppien väliin kuuluu. Oiva kakkosmaalivahti ensi kaudeksi, vaikka Peltosen heikoimmat ottelut on yleensä nähty silloin kun hänellä on pelituntuma kateissa.
Tomi Maanoja (2009): Kauden positiivisin yllättäjä. Alkukauden harjoitusotteluissa ja liigacupissa tuli useaan otteeseen kirottua "Psykon" käsittämättömiä ratkaisuja. Sai kauden aikana uskomattoman vähän huomiota. Tilastojen valossa Veikkausliigakauden 2007 ylivoimaisesti paras maalivahti (
http://www.veikkausliiga.com/mvtorjunnat.asp), ja jos kehitys jatkuu samanlaisena, niin ensi kausi tulee toivottavasti olemaan 21-vuotiaan Maanojan läpimurtokausi. Ykkösmaalivahti.
Jan Vesterinen (2008): Tuli vaihdosta kahdesti kauden aikana tolppien väliin. Peltostakin lyhyempi tapaus. Kai tuo kolmosveskarina käy.
Altti Mäkinen (2008): Banalla jokin fiksaatio lyhyisiin maalivahteihin? Ei mitään sanottavaa Mäkisestä, kerta olen nähnyt hänet niin vähän tolppien välissä.
PulustajatVille Jalasto (2008): Avauksen oikean laidan miehiä. Kausi 2007 oli Jalastolta "perushyvää duunia". Jalasto pelasi käytännössä kauden aikana kahdenlaisia otteluita: kohtalaisia ja tyydyttäviä. Parissa ottelussa esiintyi kuitenkin selvästi edukseen. Loppukautta kohti alkoi ylöspäin pelaaminenkin sujua paremmin. Mielestäni avauksen neutraaleimpia pelaajia. Jos Honka haluaa mestaruutta tavoitella, niin Jalaston paikalle olisi hyvä hankkia vahvistuksia, tai sitten toivotaan että Jalasto kehittyy ja parantaa otteitaan ensi kaudella. Kun on kyse nuoresta kundista Banan alaisuudessa, niin en näkisi jälkimmäistä mitenkään mahdottomana vaihtoehtona.
Hannu Patronen (2008): Nyt äkkiä jatkosopimusta tämän miehen kouraan! Veikkausliigan paras toppari kauden 2007 ensimmäisen puoliskon aikana, mistä kertoo muun muassa pääsy aina maajoukkueen penkille asti. Valitettavasti loukkaantui elokuussa. En muista Hantan hävinneen yhtään pääpalloa tai kaksinkamppailua koko kauden aikana. Todennäköisesti Hongan seuraava ulkomaille lähtevä pelaaja. Toivottavasti saa tarpeeksi pelituntumaa ennen ensi kautta.
Roope Heilala (2007): Sai loppukaudesta peliaikaa Patrosen loukkaannuttua, ja pelasikin ihan hyvin. Oikein kivoja pelinavauksia topparin tontilta
Jatkaako Hongassa ensi kaudella?
Lasse Lagerblom (2007): Loukkaantumisista alituiseen kärsivä Lagerblom ei jatkane Hongassa.
Tuomo Turunen (2010): Oikein mukiinmenevä (hehe) ensimmäinen kausi Keltamustissa kotkalaiselta, ajoittaisista black-outeista huolimatta. Yllätti hitaudellaan. Muodostanee Patrosen kanssa Veikkausliigan tyylikkäimmän toppariparin kaudella 2008. Ja !HUOM! ikää vasta 20 vuotta.
Hannu Haarala (2009): Pelasi yhden hyvän ottelun kauden aikana. Harjoituskauden ottelut olkoon Haaralan viimeinen näytönpaikka, ja jos ei esitä mitään tyydyttävää, niin heivaisin tämän ikuisen lupauksen armotta hiuksista vittuun.
Niko Kukka (2008): Nuoresta Kukasta jäi oikein hyvä maku suuhun niistä alkukauden otteluista joissa pelasi, jos oikein muistan. Ei vielä avauksen tasoa jos mielitään mestaruudesta taistella, mutta mielelläni näkisin hänen jatkavan Hongassa ensi kaudella, vaikka huhuja Kukan siirtymisestä muualle liikkuukin.
Mika Helin (2007): Hanakasti nouseva vasen laitapakki Helin oli oikeastaan Hongan paras laitapakki - ainakin ylöspäin pelatessa - kaudella 2007. Siitä huolimatta jatko Hongassa epävarmaa.
Janne Saarinen (2008): Siirtyy Ruotsiin ilmaiseksi. Eipä varmaan kukaan jää kaipaamaan Saarista kentällä, imagollisesti paljon pahempi kolaus kuin pelillisesti.
KeskikenttäpelaajatIlpo Verno (2008): Vaikka Saarinen lähtee Ruotsiin ja näin ollen helpottaa Vernon pääsyä kentälle puolustavan keskikenttäpelaajan paikalle, niin en näe "Ilelle" käyttöä ensi kauden Hongassa. Perovuo ja Hakanpää ovat ainakin hänen edellään valittaessa Hongalle puolustavaa keskikenttäpelaaja. Syöttötyöskentely ei ole Veikkausliigatasoa, mikä näkyy Vernon tavassa avata lähes aina pitkällä.
John Weckström (2009): Loppukaudesta John pelasi yhä vain ylempänä ja paikoitellen "Taikuri" oli kuin toinen hyökkääjä. Kaiken lisäksi pelasi hyökkääjän paikalla paremmin kuin esimerkiksi Jami. Loppukaudesta keskikentän ja hyökkäyksen pirteimpiä pelaajia Perovuon ja Otarun lisäksi. Riippuu hyvinkin paljon tulevan talven hankinnoista pelaako John kaudella 2008 pääsäntöisesti avauksessa vai vaihdossa. (Pitääkö se yksi maali mainita?)
Vesa Vasara (2007): Huhut kertovat että Vesku olisi lopettamassa uraansa. Selvää lienee kuitenkin se, että Hongassa nähdään korkeintaan yksi Vasara kaudella 2008, ja hänen etunimensä on Jussi.
Jussi Vasara (2009): Kuulopuheiden mukaan pelasi aina hyvin kun minä en ollut näkemässä.
Joel Perovuo (2008): Toivottavasti Perovuo saa ehjän harjoituskauden alle ennen kauden alkua, sillä parhaimmillaan Joel on yksi Veikkausliigan parhaimmista peliä avaavista keskikenttämiehistä. Rupesi kaiken lisäksi tehtailemaan oikein urakalla maaleja loppukaudesta.
Nicholas Otaru (2010): Sai tällä kaudella enemmän vastuuta kuin kaudella 2006, ja ihan ansaitustikin. Nousi kauden aikana vaihtomiehestä avauksen mieheksi. Uskomaton työmäärä ja asenne. Nopeassa ylöspäin pelaamisessa näen kuitenkin parantamisen varaa, Hongan peli pysähtyi turhan usein Otarun kohdalla. Useammassa ottelussa Hongan parhaimpia. Ensi kausi voi hyvinkin olla Otarun todellinen läpimurtokausi.
Jaakko Lepola (2007): Vuonna 90 syntynyt Lepola oli ainoa Hongan junnuista joka sai vähän enemmän vastuuta, ja eiköhän sitä tule tulevaisuudessa vielä enemmän.
Tero Koskela (2008): Ei pitäisi olla tämän kauden esitysten perusteella mitään asiaa avaukseen. Toki Koskelan kauteen mahtuu joitain hyviä pelejä, mutta suurin osa "Kossun" pelaamisesta oli ala-arvoista. Syötöt menevät järjestäen vastustajalle. Kuitenkin Bana peluutti paluumuuttajaa yllättävän paljon. Ei enää kiitos!
Rami Hakanpää (2009): Kausi 2007 oli yllättävän ehjä kausi "Rambolle". Koskelan kanssa muodosti keskikentän keskustan, joka ei kauheasti syöttöjä omille syöttänyt. Mieluummin näen Hakanpään paikalla ensi kaudella jonkun nuoremman ja paremman pelaajan, kuten Perovuon.
Roni Porokara (2008): Kyllä, Porokaran kausi ei sujunut yhtä hyvin kuin edellinen kausi. Roni pelasi siis huonosti? Ei nyt sentään, odotukset vain olivat (ymmärrettävästi) kovinkin korkealla. Ilahduttavasti Hongan ainoita pelaajia jotka uskalsivat loppukaudesta pallon kanssa edetä eteenpäin. Vielä kun uskaltaisi kauden 2006 tapaan haastaa pelaajia rohkeammin: vastustajistahan Roni pääsee lähes entiseen tapaan ohi, vaikka nämä Ronin temput tuntevatkin. Yllättävyys onkin hyvin tärkeä tekijä Porokaran pelissä; sen huomasi europeleissä, joissa Roni oli parhaimmillaan ja vastustajat pyörityksessä. Tärkeä osatekijä myös Hongassa ensi kaudella, toivottavasti nyt kun paineita on vähemmän niin pääsee samanlaiseen vireeseen kuin vuosi sitten. "Worst case scenario" on, että Porokara siirtyy kauden jälkeen ilmaiseksi pois.
HyökkääjätJami Puustinen (2009): Jamin (tämänhetkinen) taso ei ihan mukavista tilastoista huolimatta riitä, jos Honka mielii mestaruudesta taistella ensi kaudella. Kaksinkamppailuissa mies on onneton, ja viimeistelykin voisi olla tehokkaampaa. Lisäksi riplaili ajoittain liikaa tilanteissa, joissa olisi vaadittu nopeita ratkaisuja. Hongan peli ei tällä hetkellä sovi Jamin parhaalle vahvuudelle, nopeudelle. Vapauttavia pystysyöttöjä ei Hongan verkkaisella ja hitaaksi muuttuneella pelityylillä kauheasti synny.
Peke Huuhtanen (2007): Aivan käsittämättömän huono tekniikka. Edes Puustiselta puuttuvan suoraviivaisuuden löytyminen ei riitä kompensoimaan puutetta tekniikassa. Hongan tasoisessa joukkueessa Huuhtasen tasoinen pelaaja saisi korkeintaan olla neljäs vaihtoehto hyökkääjän paikalle.
Aleksandr Kokko (2008): Aina Kokon pelattua päällimmäisin tunne on "Ehkä tuo pelaaja voisi saada jotain hyvääkin aikaiseksi, tänään ei vain onnistunut". Valitettavasti noita onnistumisia en ole päässyt todistamaan. "Bambi jäällä". Hyvinkin persoonallinen hyökkääjä, jonka vahvuutena on pallon suojaaminen. Talven harjoitusotteluissa voisi vielä viimeisen kerran katsoa riittääkö taso.
Epäilen vahvasti että joku olisi jaksanut tänne asti. Kuitenkin, kuten ylläolevasta tekstistä varmasti huomaa, niin Hongan
suurin ongelma löytyy hyökkääjistä, tai pikemmin kunnollisten sellaisten puutteesta. Muita nyt mieleen tulevia ongelmia kaudelta 2007:
- vastahyökkäyksiin, ja ylipäätänsä nopeisiin hyökkäyksiin, lähdettiin todella verkkaisesti (sic!)
- hyökkääjät olivat huonoja
- syöttöprosentti ei varmastikaan ollut samaa tasoa kuin viime vuonna, tai sitten aika kultaa muistot
- mikä siinä on, että kun joku Honkalainen pääsee laidalta keskittämään (yleensä Roni), niin vastustajan maalin etutolpalta löytyy pahimmassa tapauksessa kolme-neljä Hongan pelaajaa ja pilkun kohdalta ja takatolpalta pyöreät nolla? Honka tarvitsee hyökkääjän, joka muun muassa osaa haistaa nämä tilanteet paljon paremmin kuin nykyiset hyökkääjät
- Koskela
- Banalta lähes koko kauden ajan käsittämättömiä vaihtoja. Joku epäilikin, että Bana päättää vaihdoista ottelua edeltävänä päivänä. Kentän tapahtumat eivät ainakaan vaihtoihin vaikuta, yleensä Hongan pirtein ja paras pelaaja otetaan vaihtoon
- Banalta myöskin ajoittain käsittämätöntä peluuttamista, parhaana esimerkkinä mainittakoon Haarala
- summa summarum: eräänlainen
rohkeus puuttui Hongan pelistä kaudella 2007
- mainitsinko jo, että Honka tarvitsee parempia hyökkääjiä ensi kaudelle?
Hongan avaus kaudella 2008:
--------------Herkku-------------
-------------------Litti---------
-Roni--------Johnny---------Niki-
-------------Perovuo-------------
-Aalto---Hantta---Muki---Jalasto-
-------------Maanoja-------------
Kesäkuussa Litti ja Hantta matkustavat maajoukkueen kanssa Alpeille, jolloin Roiha siirtyy Herkun seuraksi kärkeen ja Hantan paikan puolustuksessa ottaa pelaaja x, ainoa pelaaja jonka nimeä Harjunpää ei tässä taannoin suostunut kertomaan