Vaikka kyseinen aihe liittyy kiekkoon, niin futista sivutaan kirjoituksessa useasti eri nimikeillä.
Jääkoneenkuljettaja anna palaa perkele:
Tämä keskustelu on vellonut jo pitkään. Mutta kaikki tämä parran pärinä, eikä muutosta?
Ensimmäiseksi, itseäni lähinnä naurattaa tämä potkupallokatsomoiden apinointi. Mikähän helvetin itseisarvo se on, että "tunnustamalla väriä" ja laulamalla jotain hiton värssyjä, kannustus olisi parempaa? En ymmärrä, selittäkää ihmeessä minulle joka en fäänklab tai heidän ääri-fäni-siiven mukana hengaile (saati potkupallopeleissä), että miten joku kiireessä kopioitu laulaminen toisi minkäänlaista lisäsisältöä ottelutapahtumalle? Kenen muun kuin tifojen tekijöiden tunnelmaa ottelutapahtumassa se piristää, kehitellä jotain katsomomosaiikkeja (Pohjois-Koreaakos tässä ihannoidaan)? Olen tähän mennessä vieraillut kaikki muut hallit liigapaikkakunnilta, paitsi Rinkelinmäellä ja Typhoon/Elysee/mikäsenykyäänonkaan-hallissa (Kupittaa kyllä nähtynä). Silti näissä kaikissa, on paras kannustus tullut ottelutapahtumien ja myötäelämisen kautta, ei oheistuotteita hankkimalla tai hoilottamalla tekemällä tehtyjä joukkolaulantaan toivottuja "lauluja". Puhumattakaan jostain tifoista tahi soihduista, joiden kiekkokatsomoon tuojat ovat ilmeisesti tutustuneet kiekkoon "kannustamansa" seuran menestyksen muota, kun sillä rakkaalla futisjengillä on mahdollisesti mennyt huonosti.
Mielestäni on täydellisen naurettavaa, kahdelta kantilta, että kiekkokatsomoissa pitäisi olla jotain apinoitua tuolta potkupallistien tavoista. Ensiksikin, antaa itkupallokannattajien tehdä omaa juttuaan, toimiihan se monikymmentuhatpäisessä yleisössä mainiosti, jos edes 1/8 tietää nuotin ja sanat. Ikävä kyllä, Suomessa vain Hartwallilla olisi teoreettiset mahdollisuudet tuollaiseen kannustamiseen.
Toiseksi, Suomessa on kautta aikojen ollut suomalainen (nyt filmipallon kannattajien "kulttuuria" ihannoivat tarkkana), eli junttimainen mutta suurimman osan yleisöstä mukaansa vievä kannustustapa. Se ei ole koskaan ollut kovinkaan monimutkaista, sen kuin taputetaan, huudetaan hävyttömyyksiä, eläydytään ottelutapahtuman mukana... ei mitään tekemällä tehtyä ja ohjattua höpötystä pelkän äänentuoton (tai oman faniutensa korostamiseksi muiden vastaavien joukossa) vuoksi. Yleisö kyllä elää vahvasti mukana, jos yksinkertaiselle ihmiselle annetaan tarpeeksi virikkeitä. Lähtökohtaisesti, väittäisin olemassaoleviksi virikkeiksi tai "triggereiksi" kaksi tekijää, kentän tapahtumat ja muun yleisön myötäeläminen. Tuostahan tulee selkeästi itseään ruokkiva tapahtumaketju, jossa toisen myötäeläminen madaltaa kynnystä omaan reagoimiseen. Tämä taasen johtanee sitten siihen ainoaan ongelmaan.
Miksi ottelutapahtuma eli tunnelma hallissa on niin useasti todella valju? Monia syitä löytyy, joista pienet purot jotka johtavat suuremmiksi vesistöiksi. Liiallinen sponsoreiden miellyttäminen ottelutapahtuman järjestäjän toimesta, mainokset ja screenspotit, ennen ottelutapahtuman kertaamista. Sponsoreiden läsnäolo ottelutapahtumassa, eli suorakauluksinen osasto josta löytyy ääntä vain lauantaiottelun kolmannessa erässä. Nämä käsipuuhkaiset tuppisuut kuitenkin vievät hallista kuin hallista niitä parhaimpia paikkoja pelin seuraamiseen ja myöskin tunnelman luontiin. Tämä taasen on kaksiteräinen miekka, sillä sponsorit vaativat vain parasta, seurajohto tietysti toimittaa heidän rahoilleen vastinetta, mitä nyt näyttävät persettä kiekkokannattajille ja tunnelmalle hallissa. Mutta tämän kanssa on elettävä, tuppisuut tuottavat tämän liigan!
Suurin syy ottelutapahtumien valjuuteen on kuitenkin ottelutapahtuman taso, eli se yllämainitun kappaleen valumavesien loppusijoituspaikka, tunnelmattomuuden meri. Liigan taso menee vuosi vuodelta huonompaan suuntaan. Viime kausi vielä, näytti hyvältä, kun "sovellettu nollatoleranssimainen linja" tuli kaukaloihin. Se toi tunnetta peliin, kun pelinopeus nousi. Pelissä tapahtui enemmän niitä pelitapahtuman äärilaitoja (onnistumisten ja epäonnistumisten ero oli selkeämpi), joiden runsaus vain madaltaa kynnystä reagoida yleisöstä! Tällä kaudella, ollaan otettu askel taaksepäin, antaa kahvata ja estää, se tuo tasaisuutta liigaan. Hyi vittu sanon minä, ei todellakaan paranna ottelutapahtumaa, ynnätään vielä tuo aiemman kappaleen paskanmaku, niin miksi ihmeessä korottaa ääntään? Ei, minä tavan kiekkoa seuraava en jaksa ääntäni korottaa enää, kun en osaa laulujen sanoja edes kotihallissa. Taputtakoot muut, eläkää ottelutapahtumassa miten tahdotte, mutta levälläänhän tämä kannustamisen kulttuuri on kuin Jokisen eväät.
Miten siis päästäisiin edes tuonne 90-luvun tunnelmaan (ennen oli asiat paremmin)? Hyvin yksinkertaisesti, rokki soimaan, laidat ryskymään ja ammattitaitoiset tuomarit tuomitsemaan otteluita puolueettomasti (eli ei todellakaan tilastollisen tasapuolisesti!). Fanclubit tuottakoot nyt sen äänenavauksen muulle kansanosalle hallissa, peruskannatusta vain. Kyllä sieltä sponsorikatsomoiden seastakin ääntä lähtee, kunhan vain peli on peliä rehellisimmillään sekä muu katsomo antaa oikeutuksen hukuttaa oma mölinänsä muiden meteleöinnin sekaan. Mikäli hallista löytyy uusinta uutta, eli jonkinsortin screeni, vittuun ne mainokset sieltä, ensin ottelutapahtuman kertaaminen, sitten vasta mainokset, jos mahtuu!. Ottakaa nyt perkele liigapomot tämä memo talteen ja lukekaa huolella. Sitten, katsokaa veehooässältä entisaikojen menoa halleissa, ilman teidän nykyajan hullutuksianne, miettikää mikä merkittävä ero...
No joo, tulipa vuodatettua, te jotka ette kaikkea jaksa lukea, tässä lyhyesti:
- vanhassa vara parempi
- itse ottelu on kuitenkin aina se suurin tekijä tunnelman luomiseen
- kännissä kaikilla on kivempaa...
En nyt ymmärrä, että mitä kehitystä siellä on tapahtunut. Ilmeisesti tuo futiksesta apinoitu kannustuskulttuuri on saavuttanut enemmän suosiota fänien keskuudessa, jonka lasket kehitykseksi? Itse taas muistan entisiä aikoja, esimerkiksi Kärppien ensimmäiseltä liigataipaleelta, jolloin tuo junttimainen ja perinteinen "kendon kannattamaninen" toimi helvetin paljon paremmin kuin tämä delfiinipallosta apinoitu malli. Mutta ilmeisesti se nyt vaan on pakko apinoida tuota "kulttuuria" muualta ja koettaa väkisin näyttää samalta kuin kaikkialla muuallakin. Ihme pätemisen tarve tuossakin.
Kerro ihmeessä minulle, että mitä on tämä "katsomokulttuuri". Onko olemassa vain tuota yhtä ja oikeaa katsomokulttuuria, joka on itkupallokannattajilta kopioitu? En nimittäin näe asiaa noin, sillä mikäs perinteissä on vialla? Futiskannattajat ylpeilevät perinteillään, kuten pitääkin. Nyt sitten "kehitetään katsomokulttuuria" Suomessa kiekon osalta, ilmeisenä tarkoituksena tuoda perinteet, eikä ylläpitää niitä. Huvittavan ahdaskatseista ja päälleliimattua paskaahan tuo on.
Rähinää kentälle ja viinaa katsomoon, siitä se lätkäkannustus lähtee.
Bröm bröm, MM 95 never forget ja ketjun aloittajalle bänniä jne. Olipahan paksaa...
Jääkoneenkuljettajalle nyt kuitenkin yleisesti :keskari:
:keskari: