FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
26.11.2024 klo 18:32:49 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1] 2
 
Kirjoittaja Aihe: Keskilinkki  (Luettu 4348 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
PGC

Poissa Poissa


: 28.12.2007 klo 10:20:55

Kun ajattelemme, miten jalkapalloa kuuluu pelata, vaikuttavat siihen monenlaiset ennakko-oletukset. Kymmenvuotiaskin laitapuolustaja osaa automaattisesti suorittaa taustakierron sivurajaa myöten ja nousta tukemaan hyökkäyksiä. Tällaiset käsitykset robertocarlosmaisesta modernista laitapakista ja muut jalkapalloajattelun apuvälineet väistämättä rajaavat ulos joitakin mielenkiintoisia taktisia mahdollisuuksia. Yksi näistä hyödyntämättömistä mahdollisuuksista on keskilinkki. Tiedämme, että laitapelaajien kuuluu kuin luonnostaan sahata laitaa ensin ylös ja sitten alas kieli vyön alla, mutta keskellä niin ei voi toki tehdä. Niin, miksi ei?

Keskilinkki ei toki ole sinänsä mikään uusi keksintö, mieleen tulee välittömästi Franz Beckenbauer. Liberopelin jäätyä unholaan 80-luvun aikana ei juuri keskilinkkejä ole nähty. Sitäpaitsi Beckenbauer oli pitkälti pelintekijä, mutta tässä kirjoituksessa hahmotellaan keskilinkille toisenlaista roolia.

Keskilinkin tehtävä on olla joukkueen johtaja, joka pyrkii olemaan mahdollisuuksien mukaan siellä, missä tapahtuu ja missä pelit ratkaistaan. Modernin keskilinkin tulee olla joukkueensa parhaita pelaajia, joten roolin menestyksekäs toteuttaminen vaatii yksilötasolla monia ominaisuuksia. Tällaisia ovat kova kunto, voimakkuus, pääpelitaito, päättäväisyys, johtajuus ja hyvä sijoittuminen. Ideana on siis, että keskilinkki fyysisesti ylivoimaisena pelaajana pyrkii mahdollisuuksien mukaan dominoimaan pelikentän keskikaistaa, voittamaan palloja joukkueelleen, johtamaan joukkuetta ja ratkomaan otteluita kummankin rangaistusalueen sisällä. Toki ennenkin on ollut box-to-box -keskikenttäpelaajia, mutta keskilinkki pelaisi lähtökohtaisesti puolustuslinjassa, josta aina tilanteen tullen (usein) lähtisi nousemaan mukaan hyökkäyksiin. Puolustuksessa keskilinkin on tarkoitus hieman vetää henkeä ennen seuraavaa nousua ja taistelua jossakin kohtaa keskikaistaa. Keskilinkin henkilökohtaisille ominaisuuksille on siis kovat vaatimukset, mutta ihan kaikkea ei sentään tarvitse olla. Erityisen tekninen keskilinkin ei tarvitse olla, ei nopea eikä hyvä kuljettamaan palloa.

Keskilinkin hyödyntäminen avaa valmentajalle aivan uusia taktisia mahdollisuuksia. Pelin tempoa pystyy kätevästi säätelemään keskilinkin nousujen mukaan. Ensin voi olla viitisen minuuttia aivan hiljaista keskilinkin levätessä puolustuslinjassa, mutta seuraavat minuutit järkyttävää koko kentän painostusta keskilinkin aktivoituessa ja taistellessa ylös ja alas keskikaistaa. Lisäksi voi vain kuvitella, kuinka valtaisia ongelmia vastustajan merkkauspelille aiheuttaa yllättäen mukaan hyökkäykseen rynnistävä 195-senttinen voimanpesä. Parhaimmillaan keskilinkkiä voi siis käyttää eräänlaisena muurinmurtajana, joka silkalla voimallisella läsnäolollaan repii rikki organisoituneitakin joukkueita kuin aaltopahvia. Iso osa keskilinkin roolia on olla fyysinen pelote, joka taklaa ja taistelee vastustajan järjiltään.

Toki kaikki muistamme Virkkusen hehkutukset luciomaisista nousuista. Juuri tämänkaltaisia suorituksia tarvitaan enemmän jalkapallossa. Ainakin seuraavilla nykypelaajilla olisi hyvät hekilökohtaiset ominaisuudet suoriutua onnistuneesti keskilinkin roolista:
Lucio Ballack Bouba Diop Vieira

Vaikkapa näin voisivat miehet ryhmittyä kentälle:

-----------------------Kärkimies------------------------------
Vasen laituri----------------------------------------Oikea laituri
------------Keskikenttä----Keskikenttä------------------
Vasen pakki------------------------------------Oikea pakki

---------Toppari--------Keskilinkki-------Toppari---------------

Mielipiteitä, voisiko keskilinkkiin perustuva taktiikka toimia? Mistä johtuu, ettei keskilinkki ole oikeastaan lainkaan käytössä nykyjalkapallossa?
Zapista

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Vapaa Velkua


Vastaus #1 : 28.12.2007 klo 10:54:37

Mites tuo olennaisesti poikkeaa sammerimaisesta liberosta? Tai muutenkin klassisesta hyökkäysvoittoisesta liberosta? 
p4ska

Poissa Poissa


Vastaus #2 : 28.12.2007 klo 12:10:28

Ehdottomasti eräs sohvavalmennuksen suurimpia pioneereja taitanet olla.Ei pidä keksiä pyörää uudestaan,hyökkäävä libero on jo vanha juttu.
Jii

Poissa Poissa


Vastaus #3 : 28.12.2007 klo 12:34:23

Heti kärkeen pari muutaman lauseen viisastelua Ylos
Zapista

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Vapaa Velkua


Vastaus #4 : 28.12.2007 klo 13:26:20

Heti kärkeen pari muutaman lauseen viisastelua Ylos

Niin. Miksi todella keksiä pyörää uudelleen, kun aloitusviestissä niin hienosti kuvattiin klassisen dominoivan liberon ominaisuudet.
Kysymykseen miksei näin pelata voisi kai sanoa sen, että nykypelissä tuon kai pitäisi kai kuulua toiselle topparille OTO pohjalta.
Aapinen

Poissa Poissa


Vastaus #5 : 28.12.2007 klo 13:40:20

Toimiiko FM:ssä?  :)
Dieter Bohlen

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Uli Hoeness im Knast is wie 'ne Meisterschaft!


Vastaus #6 : 28.12.2007 klo 13:46:46

Ballack pelaa jo samankaltaisessa roolissa Saksan maajoukkueessa. (Ja pelasi sitä ennen Bayernissakin.) Ylempänä tosin ja vierellä taikka takana on aina ollut Torsten Frings - tai joku heikompitasoinen kaveri, esimerkiksi Hargreaves -  tukemassa. Joka tapauksessa Natin peli ykkösmiehityksellä perustuu monessa suhteessa siihen, että Ballack tekee valtavasti työtä boxista boxiin ja täyttää hyökkäyssuunnassa kahden kärkimiehen ja keskikentän välistä löytyvän tyhjän tilan. Tällä ja loistavien laitapakkien nousilla sinne saadaan heti seitsemän pelaajaa painamaan kohti vastustajan maalia, tarpeen mukaan Fringsistä tulee kahdeksas. Yksinkertaista, tehokasta ja ihanan saksalaista.

Ainoa moite, mikä Ballackin suuntaan voidaan heittää on se aiempien saman roolin pelaajien esittämä. Ballackilta puuttuu persoonallisuus, dominoiva asenne ja vittumaisuus. Liian varovaista ja muut huomioon ottavaa peliä. Hyvä asia joukkuehengelle, mutta ei paras mahdollinen pelille.
J.P. Sarja

Poissa Poissa


Vastaus #7 : 28.12.2007 klo 14:07:35

Kahden suunnan pelaajia (jo mainitut Vieira, Ballack + Gerrardit jne) löytyy vähän joka joukkueesta, ainakin viimeksi kun tarkastin.

e. näköjään jo mainittiinkin, en jaksanut lukea avausviestiä loppuun (liian pitkä viesti). Esimerkkisi ovat kuitenkin nimenomaan noita tyypillisiä kahden suunnan pelaajia (Suomessa on tuskin tarpeen käyttää mitään v*tun box-to-box -termejä. "On vähä niinq.. depressed fiilis, junou?"). Ja jos tuo yön timo on Pape Bouba Diop (tjsp) niin siitä nyt ei ole mihinkään, perus-rotaatio-eihirveänpaskaoikeinmissäänmuttaeierityisenhyväänkään eli nipinnapin tyydyttävän tasoinen jalkapalloiluja pienehköön / keskisuureen seuraan. Pyhäinhäväistys sinänsä mainita hänet edes samassa viestissä Beckenbauerin kanssa.
« Viimeksi muokattu: 28.12.2007 klo 14:12:32 kirjoittanut jp72672 »
Gooner88

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Szczęsnyn lädiaksentti


Vastaus #8 : 28.12.2007 klo 14:10:46

Toimiiko FM:ssä?  :)
Itsekin mietin samaa. :D Pitänee kokeilla ;)
Keskilinkki

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Skype: keskilinkki1


Vastaus #9 : 29.12.2007 klo 15:44:41

Huh, hätkähdin vähän otsikkoa, mutta itse aloitus oli asiaa  :). Suomalaisilta kentiltä tulee heti mieleen Cheyne Fowler, joka pelaa Hakassa vähän tuon tyyppistä roolia. Nykyisin keskikentän keskimmäisen miehen yksi tehtävistä on rauhoittaa peliä ja pitää palloa hallussa sen verran pitkään että laitalinkit ehtivät nousta. Siksi pallon suojaaminen on mielestäni tärkeä keskilinkin ominaisuus. Ja se ei onnistu ilman jonkinlaista tekniikkaa. Joten en ole täysin samaa mieltä, etteikö keskilinkki tarvitsisi myös tekniikkaa. Alussa mainitulla Beckenbauerilla pysyi kyllä pallo koukussa.
_rok

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tampere United - Jämsänkosken Ilves


Vastaus #10 : 30.12.2007 klo 06:23:46

Itse olen hankkinut yliannostuksen kalinasta viimeisen kuukauden aikana ja mua on ruvennut hämään todella paljon kalinan alimmat keskikentät. Tämämpä takia väitän että keskilinkkejä käyttää lähestulkoon jokainen joukkue valioliigassa.

Keskikentän pohjat nousee tukeen hyökkäyksiä todella ahkerasti. Hakevat vetopaikkoja ja ovat todella aktiivisia vetään kaukaa, ns.toisesta aallosta usein.

Mutta samalla toisessa päässä keskikentän pohjat tiputtavat toppareiden väliin todella usein jättämällä sen todella suuren tyhjän aukon josta taas vastustajan pojat pääsee tykitteleen rauhas riveille 13-24 palloja. Tai sit välillä unohtuukin että oho se pallo onkin Lampardilla ja pallo on kohta verkos tai kulmalipulla.

Vavá

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Barcelona, Palmeiras, Haka - (Spurs, N'ham Forest)


Vastaus #11 : 30.12.2007 klo 12:07:16

Kymppipaikka on mielestäni nykyään nimenomaan "puolustavalla" keskikenttäpelaajalla. Brasilialaisessa jalkapallossa tästä on esimerkkinä Lucas Leiva, jonka menestystä sumuissa odotan kuin kuuta nousevaa. Rooli: laskeutuu topparien väliin puolustaessa, rakentaa hyökkäyksiä laitojen kautta/killer passeilla hyökkääjille, nousee itse pallon kanssa nopeasti ja tehokkaasti jopa maalintekotilanteeseen asti, hätistelee maalivahtia kaukolaukauksilla. Muita esimerkkejä roolista ovat mm. Pirlo ja Gerrard sekä viime peleissä Barcelonan Yaya Touré.

http://www.youtube.com/watch?v=ArqQo0EY77c
Ally

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Rangers, Jeesusbrassit


Vastaus #12 : 30.12.2007 klo 13:18:45

Sao Paulo on käyttänyt Muricy Ramalhon aikana menestyksekkäästi keskilinkkeihin perustuvaa pelitapaa, jossa puolustava keskikenttäpelaaja (Josue/Richarlyson) ja joku toppareista (Breno/Alex Silva) osallistuvat voimakkaasti hyökkäyksiin. Joskus jopa molemmat yhtä aikaa.
Luís Fernando

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Pupelluksen mestarit 2008, 2009


Vastaus #13 : 02.01.2008 klo 23:48:14

Odotin Keskilinkin uutta aluevaltausta. Jos hän nyt kuitenkin taas innostuisi suomifutiksesta :)
Keskilinkki

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Skype: keskilinkki1


Vastaus #14 : 03.01.2008 klo 18:38:19

Odotin Keskilinkin uutta aluevaltausta. Jos hän nyt kuitenkin taas innostuisi suomifutiksesta :)

Itse ehdin jo pelästyä, että olisiko joku laittanut tänne linkin ulkomaille (ja kotimaahan) tekemieni fillarimatkojen kuvauksiin, mutta nehän kuuluisivat virallisesti Muu urheilu-osion alle [Kyseiset (humoristisiksi tarkoitetut) matkakertomukset on kirjoitettu vuosia sitten, mutta tulivat vasta Tapaninpäivänä julkiseksi, koska erään yhdistyksen jäsenlehdistä poistettiin salasanasuojaus]. ;)
Vastapallo

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Isabelle Forrerin massiivinen juomapullo


Vastaus #15 : 06.01.2008 klo 13:37:49

Mites tuo olennaisesti poikkeaa sammerimaisesta liberosta? Tai muutenkin klassisesta hyökkäysvoittoisesta liberosta? 

Samaa ihmettelen. Avauksesta tuli samantien mieleen Sammer.
²

Poissa Poissa


Vastaus #16 : 31.12.2009 klo 17:50:21

Ylös! Mielipiteitä asiasta? Kuullostaa fiksulta idealta ja ihmetyttää miksei ole yleisesti käytössä. Älkääkä vetäkö tätä vanhat nousevat liberot-korttia esiin, sillä keskilinkki tekee 10x enemmän nousuja, kuin vanhanajan nousevat liberot.
outdraw

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Sempre Xavi


Vastaus #17 : 31.12.2009 klo 20:13:07

Joko Piqué on mainittu? Ansainnut muutamia ratkaisevia maaleja nousuillaan keskeltä, jolloin vastustajan pulustus menee sekaisin kahta hujoppia vastaan ja Zlatan tai Messi pääsee iskemään. Näinhän esim. Madrid-matsin voittomaali muistaakseni syntyi.
Rikkiviisas

Poissa Poissa


Vastaus #18 : 31.12.2009 klo 20:41:03

Tässä ilmeisesti ajatellaan topparia keskilinkkinä eikä niinkään puolustavaa keskikenttäpelaajaa tai keskikentän keskimmäistä laatikosta-laatikkoon kaveria.

Ongelmahan on, että pelaajilta eri paikoilla vaaditaan erilaisia ominaisuuksia.
Topparin tulee pystyä taistelemaan pääpalloista ja mielellään toisen topparin pitää pystyä katkomaan myös maata pitkin tulevat hyökkäykset. Yhtä aikaa kaikkeen pystyviä toppareita on aika vähän. Vaihtoehtoisesti sitten puolustavat keskikentät luuttuavat toppareiden edustan, jolloin toppariparina voi olla melkoisia torneja, mutta tornit ovat usein hitaita ja kankeita. Tästä seuraa, että tällainen hidas ja kankea torni ei sovellu kovin hyvin nousemaan. Toisaalta jos se vikkelämpi ja teknisempi toppari nousee niin silloin tornitoppari jää yksin.

Kysymyshän on kuitenkin aina ylivoimaista kulloisessakin tilanteessa.
Nouseva toppari eli keskilenkki tuo ylivoiman hyökkäyspäähän, mutta pallonmenetyksen jälkeen alas on tultava vauhdilla tai sitten puolustava keskikenttä paikkaa. Jälkimmäisessä lähinnä sotketaan miesvartiointiin perustuvaa prässiä koska ylivoimaa ei synny.

Maailmassa on loppujen lopuksi aika vähän toppareita, jotka ehtivät hyökkäyspäähän, ovat siellä hyödyksi ja ehtivät vielä takaisin alas. Useammin näitä käytetäänkin puolustavina keskikenttäpelaajina eikä ole todellakaan epätavallista, että puolustava kk osaa pelata myös topparina.

Lisäksi onhan noita liberoaikojen jälkeisissä neljän puolustajan linjoissakin kuten edellä mainitut Lucio, Naldo, Pique ja onhan maajoukkueessa Hyypiä tehnyt vastaavia nousuja sekä Suomessa Tuomas Aho ratkaissut vastaavalla yhden cup-finaalin.

Ongelma on vaan siinä, että jos se toppari lähtee ylös niin jonkun pitää paikata tai sitten otetaan iso riski, että vastustaja tulee ylivoimalla läpi.

Kuuluisikos tämä enemmän tuonne taktiikkakeskusteluun?
hombre

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Hannu Tihinen kännissä


Vastaus #19 : 01.01.2010 klo 10:51:08

Sergio Ramosilla olisi mielestäni kaikki ominaisuudet tämän kaltaiseen rooliin.
Berba#9

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: ManU, FC Viikingit


Vastaus #20 : 01.01.2010 klo 11:12:31

Chiellini?
Susi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Roma, Fingerpori & Kaisa Mäkäräinen


Vastaus #21 : 01.01.2010 klo 12:14:27

Kuulostaa siis siltä kuin keskilinkin pitäisi vyöryä aktiivisesti normaalilta pelipaikaltaan puolustuksesta repimään vastustajan puolustusta. Häneltä vaadittaisiin tietenkin timanttista fysiikkaa ja juoksuvoimaa.
Sen sijaan hän saisi kaiketi olla hieman kuriton pelaaja, niinsanotusti villi ja vapaa. Esimerkiksi keskikanavan tukkimista tai perussyöttelyyn pyörittämistä häneltä ei odotettaisi Pirlon kaltaisten taustapelinrakentajien tapaan. Ja kuten on jo mainittu, hänellä ei saa olla topparin tapaan velvollisuutta vartioida, silloinhan joka nousu jättäisi ison aukon omaan päähän.

Onhan tämä mahdollinen ajatus, mutta aika pian joukkueet keksisi keinot puolustaa keskilinkkiä. Kurinalainen kymppipaikan pelaaja voi saada tehtäväkseen vartioida tätä samaan tapaan kuin usein käytetään laituria vartioimaan harvinaisen hyökkäävää laitapakkia (esim. Venäjän Saenko Gioa EM:eissä). Muistaakseni Luciota on Saksassa yritetty merkata näin, mutta kaveri veti kerran vartijalleen länget.

Fuentealbilla

Poissa Poissa


Vastaus #22 : 01.01.2010 klo 16:26:05

Lucio on tässä aivan omalla tasollaan, Vermaelen hyvänä kakkosena. Piquella myös tehokkaita nousuja, mutta kovin vähän niitä vielä tulee. On kyllä hienoa katsella Lucion peliä, vaikka oma joukkue johtaisi maalilla 10min ennen pelin loppua, voi hän lähteä aivan yltiöpäiseen nousuun. Maailman viihdyttävin toppari Tuoppi
oikeapoika

Poissa Poissa


Vastaus #23 : 02.01.2010 klo 13:33:18

Toimiiko FM:ssä?  :)
FM:ssä toimii taktiikka kuin taktiikka :D
Hornando
Vastaus #24 : 02.01.2010 klo 16:22:08

Wiganin Paul Scharner Ylos

 
Sivuja: [1] 2
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa