Päätin nyt perustaa uuden topikin Englannin maajoukkueelle, kun tuo keskustelu on karannut niin pahasti varsinaisesta aiheesta vanhassa topikissa. Se on toki selvää, että kun pelejä ei ole näköpiirissä, niin voihan sitä vääntää hieman tutusta Saksa-Englanti aiheestakin. Nyt kuitenkin tuntuu, että maajoukkueasiat ovat jääneet jo selvästi kakkoseksi yleiselle loanheitolle. Pyydänkin, että nämä väännöt käydään muissa kuin tässä topikissa, kun kerran niitä on varta vasten luotukin. Englanti vastaan muu maailma -otsikko on oikea paikka esim. vertailla Saksan ja Englannin välisiä saavutuksia menneinä vuosina, jos se aihe edelleen kiinnostaa. On ollut hieno lukea vanhasta topikista vaikkapa Nice10:n muutamia erinomaisia analyyseja Englannin maajoukkueen tilasta, mutta valitettavasti nämä tekstit ovat hukkuneet muun jutustelun sekaan. Tiedän, että suur-saksat, n5:t, callitit, three lionsit ja monet muut pystyvät paljon tasokkaampaankin keskusteluun, ja toivoisin että tässä topikissa voisi ihan oikeasti keskustella Englannin maajoukkueen nykytilasta, ei siitä mitä se oli 30-luvulla. Ja ei, Hurstin veto ei tainnut ylittää maaliviivaa vuoden 1966-finaalissa...
Saa nähdä miten käy, mutta kun kerran englantilaisten seurajoukkueiden topikit pysyvät asiallisina, niin miksi siihen ei pystyttäisi myös maajoukkueen osalta, etenkin kun provoamiseen on oma topikki olemassa? Vanha topikki, lukkoon, yhdistäminen muun maailman kanssa vai vain avaajalle bannia?
--------------------
Sveitsi kaatui siis lukemin 2-1, maalintekijöinä Jenas ja Wright-Phillips. Aika odotettu tulos, ei Sveitsi kuitenkaan mikään heittopussi ole, vaikka Englannissa niin ehkä jotkut ajattelivatkin.
Ottelun alussa vaikutti siltä, että pelaajat yrittivät tehdä vaikutuksen Capelloon hirveällä juoksumäärällä ja aggressiivisella pelillä. Ehkä vartin jälkeen peli hieman rauhoittui, mutta ei Englanti saanut missään vaiheessa syöttöpeliä kuntoon, vaan harhasyöttöjä tuli aivan liian suuri määrä. Maalipaikkoja ei ekalla jaksolla tullut paljoakaan, Rooneylla puolittainen läpiajo ja sitten se Jenasin avopaikka, josta hän pisti pallon verkkoon.
Toisella jaksolla Capello otti Crouchin ja Wright-Phillipsin kentälle Joe Colen ja Jenasin tilalle, ja minusta tämän jälkeen Englannin peli alkoi kulkea paremmin. Toki tasoitus tuli heti vaihtojen jälkeen, mutta siitä eteenpäin Englanti sai luotua muutamia hyviä hyökkäyksiä. Suuri rooli tässä oli minusta Crouchilla, koska hänen ottaminen kärkeen vapautti Rooneyn laidalle/kärjen taakse, jossa hän loi hyviä paikkoja itselleen ja muille. Voittomaali tuli hienon kuvion päätteeksi: Crouch pudotti pääpallon Rooneylle, joka vapautti nostollaan Gerrardin. Stiivi pelasi epäitsekkäästi ja tarjosi SWP:lle tyhjän maalin.
David James pelasi aika varman matsin, mutta yliajalla tuli taas tuttu katastrofaalinen vastaantulo, mies ei osunut palloon ollenkaan. Pallo jäi pomppimaan alueelle, mutta Englannin onneksi Ashley Young siivosi tilanteen. Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että James on paras vaihtoehto maaliin, ei Robinson, Carson, Hart tai Kirkland sen enempää luottamusta herätä.
Puolustuksessa nähtiin yllätysvalinta, kun Upson oli avauksessa. Vierellä pelasi Ferdinand, laidoilla Brown ja Cole. Minusta kukaan ei pelannut mitään elämänsä ottelua. Upsonin avaaminen ei vakuuttanut ollenkaan, ja toisaalta Rio oli myöhässä tasoitusmaaliin johtaneessa tilanteessa. Toki läpisyötön antanut sveitsiläinenkin oli aivan vapaana, joten heikosti pelattu tilanne kokonaisuudessaan Englannilta. Laitapakkien nousut jäivät aika vähiin, ja sehän nyt tiedettiin jo etukäteen, ettei kumpikaan näistä osaa keskittää. Penkiltä tullut Bridge on aivan eri luokkaa keskittäjänä, vaikka ei eilen päässyt sitä ominaisuutta näyttämään.
Keskikenttällä kapteeni Gerrard jäi mielestäni hieman ylimääräiseksi pelaajaksi, kun keskellä oli kaksi muutakin liikkuvaa pelaajaa. Ei Gerrard missään nimessä huonosti pelannut, mutta minusta Englanti ei saa tuossa roolissa miehestä kaikkea irti. Barry pelasi jälleen ihan kivasti, mutta syöttöpeli ei vain vakuuta. Jenas oli minusta ihan oikeutetusti avauksessa, ja teki maalinkin. Ei tuo keskikenttä kuitenkaan minusta kovin kummoisesti toiminut, joskin saihan se tukittua Sveitsin pelinrakentelun, joka oli varmasti Capellon suunnitelmissa. Barryn tilalle tullut Hargreaves pelasi ihan mukavasti riistäen taas monta kertaa pallon omille.
Itselleni oli suuri yllätys, että Capello pudotti Carrickin joukkueesta, minusta hän olisi optimaalinen valinta ankkuriksi kolmen keskustalla pelattaessa. Barry kuljettelee palloa Hargreavesin tapaan liikaa, eikä kumpikaan ole syöttelijänä samaa tasoa Carrickin kanssa.
Laidoilla Joe Cole oli aika vaisu, vaikka anto hienon syötön ensimmäiseen maaliin. Toisella puolella Bentley taisteli sen minkä pystyi, ja olikin aika näkyvässä roolissa. Pari erinomaista keskitystä. Wright-Phillips ei maalin lisäksi saanut mitään aikaan, syötökin menivät minne sattuu. Young pelasi vain vähän lopusta, joten hänestä ei sen enempää.
Kärjessä Rooney pelasi omaa tuttua peliään, mutta tuolla ryhmityksellä Englanti ei kyllä saa hänestä parasta irti. Jälleen nähtiin, että viimeistelijänä hän ei ole edes joukkueensa paras, saati maailmanluokkaa. Olihan se maali toki erittäin lähellä parissa tilanteessa. Paljon näkyvämpi ja arvokkaampi hän oli eilenkin laidalla/kärjen takana pelatessaan. Rooney valuu usein tuolta kärjestä alas rakentelemaan tilanteita, ja nyt kun Crouch tuli sinne ylös, niin Englannilla oli boksissa jonkinlainen pelote.
Voitto oli varmasti helpotus Capellolle, ja tietysti pelaajille. EM-karsintojen mahalaskun jälkeen joukkue sai palautettua osan kunniastaan, ja esitys oli kohtalainen kaikki tekijät huomioon ottaen.
------------------
Heitetään vielä jotain ajatuksia Englannin tulevaisuuden näkymistä:
Capello vaikuttaa erinomaiselta valinnalta, ja tulihan sieltä heti se avausvoittokin. Pelaajien kommenteista päätellen kuri on ollut harjoituksissa ja muutenkin kentän ulkopuolella aivan toista luokkaa kuin esim. McClarenin aikakaudella, joka on ehdottomasti hyvä asia. Ensimmäinen peli on tietenkin vielä hakemista (ja muutamia avainpelaajia oli sivussa), joten siitä ei tietenkään pitäisi liikaa vetää johtopäätöksiä. Oma mielipiteeni on kuitenkin se, ettei tuo Englannin materiaali nyt miltään älyttömän vahvalta vaikuta.
Ensinnäkin maalivahtitilanne on lähinnä surkuhupaisa. Toivon toki, että vaikkapa James saa nyt koottua itsensä tuleviin karsintoihin, eikä näitä käsittämättömiä virheitä satu. Vaikea siihen on kuitenkaan uskoa, kun oikeastaan joka kisoissa/karsinnoissa peli tai pari on kaatunut maalivahdin munauksiin. Itse uskon, että Capello luottaa nyt Jamesiin, ja kuten aiemmin sanoin, en näe mitään syytä miksi näin ei kannattaisi tehdä.
Puolustuslinja on paperilla erittäin hyvä. Neville/Richards-Rio-Terry-Cole/Bridge. Minusta tuo linja on (paperilla) ehdottomasti maailmanluokkaa, eikä Englanti paljoa jää jälkeen muista suurmaista. Eilenkin Sveitsin kärjet olivat aika näkymättömiä, ja kun miettii aiempia kisoja, niin ei Englanti ole mielestäni puolustukseen kaatunut. Tosin Venäjää vastaan vieraissa puolustuspeli oli jotain käsittämätöntä, kun linja valui suunnilleen Robinsonin syliin, mutta pitää muistaa, että silloin kentällä oli Terryn ja Colen sijasta Campbell ja Lescott. Ja vaikka kuinka Richardsia hehkutetaan huippulupauksena (mitä hän onkin), niin minusta silti huippukuntoinen Neville on paljon luotettavampi vaihtoehto arvokisoja silmällä pitäen. Nevillen pelikunto on kuitenkin täydellinen arvoitus, ja voi olla että mies ei saa itseään täyteen pelikuntoon enää koskaan. Brown on ihan hyvä vaihtoehto, ja voisi ajatella että Capello tykkää tällaisesta aika isokokoisesta ja varmaotteisesta laitapakista, joka jättää hienoudet muille pelaajille.
Minkälaisia vaihtoehtoja sitten löytyy Riolle ja Terrylle? Carragher lopetti maajoukkueuransa, joten hän on poissa laskuista. King on loistava puolustaja, mutta Nevillen tapaan hänenkään varaan ei voi loukkaantumisten takia paljoa laskea. Jos Matthew Upson on Englannin kolmostoppari, niin huonosti on asiat. Sitten sieltä löytyy ainakin Spurs-kaksikko Dawson ja Woodgate, jotka ovat vähintään samaa tasoa Upsonin kanssa. Puuportin kohdalla tosin on taas sama ongelma kuin Nevillen ja Kinginkin, eikä Dawson ole viime aikoina vakuuttanut otteillaan. Richards pelaa topparia Cityssä, mutta hän on hieman "koheltaja" sillä tontilla, pelaa itsensä tilanteista ulos, mutta toisaalta paikkaa ilmiömäisellä nopeudellaan ja voimallaan.
Ja mitä taas tulee vasemman pakin tonttiin, niin minusta Chelsea-duo Cole ja Bridge hoitavat sen puolen kiitettävästi. Lescott on sitten varalla, mutta maaotteluissa hän ei ole kyllä antanut kovin hyvää kuvaa itsestään.
Surkean kärkimiestilanteen takia muodostaisin Englannin kokoonpanon aika lailla samaan muotoon kuin Capello eilen, tosin nostaisin yhtä keskikenttäpelaajaa hieman ylemmäs. Keskikentän pohjalle laittaisin Gerrardin ja sitten Carrickin. Barry on toki pelannut hyvin, mutta itse jättäisin hänet penkille. Hargreaves jäisi myös penkille, mutta tuossa olisi aika hyvä nelikko hoitamaan noita tontteja. Heidän yläpuolelleen sijoittaisin Rooneyn, joka saisi vapaat kädet pyörittää Englannin hyökkäyspeliä. Vasemmalle Joe Cole, oikealle ei sitten sellaista avaustason vaihtoehtoa löydykään. SWP on tehnyt maaleja viime aikoina, mutta hän ei tunnu pelaavan kovin ihmeellisesti kansainvälisissä otteluissa. Lennon on ehkä kaikkein mielenkiintoisin pelaaja, mutta hänen ratkaisut ovat kovin usein täysin tehottomia. Becksiin osoittaisin edelleen luottamusta, mutta ymmärrän että Capello ei häntä valinnut puuttellisen pelituntuman vuoksi. Bentley on pelannut aika hyvin Blackburnissa, mutta... Kun näitä mahdollisia vaihtoehtoja pyörittelee, niin usein tulee mietittyä, että olisiko hänestä ratkaisijaksi esim. MM-välierässä? On eri asia loistaa keskikastin (ei millään pahalla) Blackburnissa tai Villassa kuin onnistua maajoukkuepaidassa silloin, kun koko maailma katselee. Ashley Young on pelannut erinomaisen kauden Villassa ja on nuori ja lupaava pelaaja, mutta tuntuu ettei hänestä ainakaan vielä ole maajoukkueen kantavaksi voimaksi. Paljonhan hänenkin hypetys on perustunut siihen, että on ollut erikoistilanteiden antajana Villan takoessa niistä maaleja suunnilleen joka matsissa. Toki on pelannut hyvin, mutta hän ja Agbonlahor ovat minusta kuitenkin vielä raakileita.
Yksi ratkaisu olisi tietenkin siirtää Rooney laidalle ja laittaa kärjen taakse Lampard. Hänen yhteispelinsä Gerrardin kanssa ei ole toiminut, mutta toisin kuin moni väittää, minusta hän on laatupelaaja.
Kärkeen on kai sitten vain yksi vaihtoehto, Michael Owen? Nykykunnossaan hän on näyttänyt enemmänkin divaritason pelaajalta, mutta maaleja hän osaa tehdä. Ja hän on nimenomaan suurien pelien mies, jos sellainen pitää Englannin joukkueesta kaivaa. Muut vaihtoehdot: Crouch, Bent, Heskey, Johnson, Defoe... Ei kovin vakuuttava nimilista. Kaikki voivat onnistua yhdessä tai kahdessa pelissä hyvin, mutta heidänkin kohdallaan tulee sama kysymys mieleen. Kestääkö pää tiukassa paikassa? Pystyykö Darren Bent, joka esitteli kauden naurettavimman viimeistely-yrityksen derbyssä Arsua vastaan ratkaisemaan MM-kisojen puolivälierän tai välierän? Entä Emile Heskey? Andy Johnson on noista nimistä ehkä eniten "maalintekijä", mutta hän ei ole saanut minkäänlaista luottoa maajoukkueessa. Henkilökohtaisesti pidän Defoesta pelaajana, mutta onko hänessäkään sitten ainesta Englannin ykköskärjeksi? Jonkun tuo tontti kuitenkin pitää napata itselleen, jos Owen ei enää itsestään parasta irti. Vai onko sitten niin, että Capello pitää Rooneyn piikissä, ja asettelee loput pelaajat kentälle kuten eilenkin? Tulihan noillakin pelaajille 2-1 voitto Sveitsistä...
Hämmästyneenä olen lukenut aiemmasta topikista kommentteja Englannin "loistavasta" materiaalista. Onhan se hyvää tasoa, mutta etenkin kentän molemmissa päissä on hirveästi parannettavaa. Ylipäätään kun ajattelee Englannin materiaalia, niin tällaisia "ihan hyviä" puurtajia sieltä löytyy, mutta sellaisia todellisia laatupelaajia ei pahemmin ole hyökkäyspään luoviin rooleihin. Joe Cole ja Wayne Rooney ovat joukkueen "nerot", ja se kertoo kyllä paljon se. Molemmat ovat erittäin laadukkaita pelaajia, mutta jos nyt verrataan vaikkapa Brasiliaan tai Argentiinaan (joihin täällä on Englantia muutenkin verrattu), niin ero on aivan hirveä, ja nimenomaan materiaalin leveydessä. Se on monille ollut jo pitkään selvää, mutta ilmeisesti jotkut ovat ummistaneet silmänsä tältä tosiasialta. Toisaalta taas kyllähän tuo Englannin materiaali nyt laadukkaampaa on kuin moni "lädivihaaja" on antanut ymmärtää. Ehdottomasti Euroopan laadukkaimpien (top 8 ) nippujen joukossa.
Mutta eihän se mitään, karsintalohko ei vaikuta pahimmalta mahdolliselta, ja jos Englanti kisoihin asti selviää, niin ainahan sinne voi mennä kovan uhon kera hehkuttamaan, kuinka Kolme Leijonaa tulee taistelemaan itsensä pitkälle. Ja vaikka Callitin käyttämää termiä "luokka" on täällä kritisoitu, niin nimenomaan siihen sanaan minusta kiteytyy nämä Englannin viime kisojen putoamiset. Toivon, että Englanti selviytyy Etelä-Afrikan MM-kisoihin 2010, ja voihan se olla että Capello saa joukkueen todellakin pelaamaan yli rajojensa, mutta ainakaan vielä ei kannata hirveästi henkseleitä paukutella...
----------------------
Maailman parhaan maajoukkueen, Englannin, huikea menestysputki arvokisoissa:
MM-turnaukset:
1950 Jäi alkulohkoonsa josta jatkoon meni Espanja.
1954 Uruguay pudotti puolivälierissä 4-2.
1958 Jäi alkulohkoon josta jatkoon menivät Brasilia ja Neuvostoliitto.
1962 Brasilia pudotti puolivälierissä 3-1.
1966 Maailmanmestaruus Englannille.
1970 Saksa pudotti Englannin puolivälierissä 3-2 jatkoajan jälkeen.
1974 Ei turnauksessa. Englanti ei selvinnyt kisoihin, koska Puola oli liian kova pala karsinnoissa.
1978 Ei turnauksessa. Tällä kertaa Italia esti pääsyn.
1982 Putosi 2. kierroksen lohkovaiheessa kahdella 0-0 tasapelillä Espanjan ja Saksan kanssa. Länsi-Saksa meni jatkoon.
1986 Argentiina pudotti puolivälierissä lukemin 2-1.
1990 Englanti eteni aina välieriin (koska tiellä olivat helpot Belgia ja Kamerun), jossa Saksa voitti rankkareilla 4-3. Pronssiottelussa tappio Italialle 2-1.
1994 Ei turnauksessa. Englanti jäi kolmanneksi karsintalohkossa jossa edellä olivat Norja ja Hollanti.
1998 Argentiina pudotti 2. kierroksella rankkareilla 4-3.
2002 Brasilia pudotti puolivälierissä 2-1.
2006 Portugali pudotti puolivälierissä rankkareilla 3-1.
EM-turnaukset:
1964 Ei turnauksessa. Putosi karsinnoissa Ranskalle.
1968 Putosi välierissä Jugoslavialle 1-0. Voitti pronssiottelussa Neuvostoliiton 2-0.
1972 Ei turnauksessa. Putosi jatkokarsinnoissa Saksalle.
1976 Ei turnauksessa. Jäi karsintalohkoon josta Tsekkoslovakia selvisi turnaukseen.
1980 Jäi alkulohkoon Belgian ja Italian taakse.
1984 Ei turnauksessa. Jäi karsintalohkoon josta Tanska selvisi turnaukseen.
1988 Jäi alkulohkoon Neuvostoliiton ja Hollannin taakse.
1992 Jäi alkulohkoon Ruotsin ja Tanskan taakse.
1996 Välieriin joissa tappio Saksalle rankkareilla 6-5.
2000 Jäi alkulohkoon Portugalin ja Romanian taakse.
2004 Putosi puolivälierissä Portugalille rankkareilla 6-5.