FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
24.11.2024 klo 21:40:04 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 5 [6]
 
Kirjoittaja Aihe: Matka Englantiin 27.2-5.3.2015  (Luettu 22981 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
J0han

Poissa Poissa


Vastaus #125 : 04.04.2014 klo 20:26:54

Näköjään samalla menolennolla tuli sitten oltua. QPR-Wigan oli täälläkin ohjelmistossa tiistaina. Keskiviikkona puolestaan West Ham-Hull City Upton Parkilla. Lauantaina oli vähän suunnitelmissa käydä Millwallin pelissä, mutta olinkin vain pyörimässä Emiratesin ympäristössä ennen Arsenal-City peliä. 200 punnan mustanpörssin lippuja ei ollut tarkoituskaan ostaa. Eli loppuviikko pitkälti meni laatupubeissa eli kuten näköjään tässäkin ketjussa mainitussa The Harpissa tuli käytyä.

VAUX

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Sunderland


Vastaus #126 : 09.04.2014 klo 17:25:02

Hieno rapska terwari, vajaan kolmen viikon kuluttua lähteekin tällä kertaa satsi Mignon-munia Wearsidelle! ;)
« Viimeksi muokattu: 09.04.2014 klo 17:34:34 kirjoittanut VAUX »
terwari

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tervarit, Liverpool, QPR


Vastaus #127 : 11.09.2014 klo 22:03:05

Huomenna otetaan jälleen kerran suunta kohti saaria, edessä kauden ensimmäinen reissu ja tällä kertaa kesto on yhdeksän päivää.

Ottelulista näyttää seuraavalta:

13.9 Liverpool-Aston Villa
14.9 ManU-QPR
16.9 Liverpool-Ludogorets
17.9 Nottingham-Fulham
18.9 Everton-Wolfsburg
20.9 QPR-Stoke (14.45)

ja mikäli onnistun hankkimaan lipun Travelling Kopin katsomonosasta ja tai pelipäivänä Upton Parkilta niin...

20.9 West Ham-Liverpool (19.30)

Aiemmista reissuista poiketen matkalla on tällä kertaa peräti kaksi päivää (matkapäivät poislukien) jolloin livefutista ei ole tarjolla. Perjantaina 19.9 ei ilmeisesti pelejä liene tarjolla lainkaan mutta 15.9 olisi Hull-West Ham. Hull sijaitsee kuitenkin itärannikolla ja kun itse olen länsirannikolla Liverpoolissa niin jopa entusiastille on liikaa matkustaa mannerta rannikolta toiselle (ihan kun en olisi sitä aiemmilla matkoilla tehnyt), etenkin kun keskiviikkona tulee käytyä Nottinghamin pikavisiitillä. Mietinnässä oli pitkään myös mennä katsomaan lauantaina 13.9 pelattava Birmingham-Leeds, mutta mikäli aikatauluissa olisi tapahtunut pienikin viivästys olisin myöhästynyt Liverpool-Aston Villasta joka on kuitenkin eräs matkan pääotteluista. Kai ikääntyminen on tuonut sen että tulee pelattua varman päälle.
terwari

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tervarit, Liverpool, QPR


Vastaus #128 : 19.09.2014 klo 02:32:01

Perjantaina piti hoitaa tyopaiva alta ennenkuin paasi lahtemaan. Toiden jalkeen piti kayda viela ostamassa uusi matkalaukku Anttilasta kun huomasin vanhasta laukusta vetoketjun menneen sellaiseen kuntoon ettei sita voinut edes ajatella mukaan reissuun. Suuntasin Helsinki-Vantaalle hyvissa ajoin mutta kentalla huomasin etta olin unohtanut molemmat QPR:n otteluliput kotiin vaikka takuuvarmasti olin laittanut ne matkapaperieni joukkoon. No, hata ei ollut tamannakoinen: Soitto QPR:n lipputoimistoon ja asioiden jarjestaminen siten etta pystyin saamaan kotiottelun lipun Loftus Roadilta ja vierasottelun lippu vietiin Old Traffordin lipputoimistoon. Lento itsessaan meni nukkuen ja polvivaivoista karsien, viime aikoina lentomatkat ovat alkaneet tuntua tuskallisilta kun polvia sarkee koko ajan.

Lontoossa suuntana oli tuttu hostelli, Royal Bayswater ja heti astuttuani sisaan huomasin respassa tutunnakoiset naiset, samat naiset olivat aiemmillakin reissuilla olleet tyovuoroissa saavuttuani hostelliin ja eihan edellisesta matkastani ole puolta vuottakaan. Tavarat huoneeseen jonka jalkeen piti alkaa valitsemaan missa ottaa matkan ensimmaiset juomat. Vaihtoehtoina olivat Charing Crossilla sijaitseva The Harp ja Eustonin aseman vieressa oleva Bree Louise. Koska viime matkalla Harp jai valiin niin paatin menna talla kertaa sinne. Siiderivalikoima oli pysynyt ennallaan ja suuresta valikoimasta johtuen nautin half pintteja taysien sijasta. Ulkona oli sen verran lamminta etta paatin menna nauttimaan siita ulkopuolella ja terassin virkaa toimitti pubin takana ollut kapea kaytava josta porukkaa kulki jatkuvasti ohi, olihan kyseessa julkinen liikennevayla. Parissa tunnissa ehdin nauttia sen verran juomia etta niista sai hyvan nousun, mutten jaksanut lahtea mihinkaan yokerhoon vaan menin puolilta oin nukkumaan ja valmistautumaan seuraavan paivan haasteisiin.

13.9 Lauantai

Aamu alkoi yllattavan kovalla paansarylla mika hammastytti minua suuresti, yleensa siiderin nauttimisesta ei ole tullut samanlaista oloa kun kirkkaiden ottamisen jalkeen. Buranan ja aamiaiseksi syodyn Subin patongin jalkeen olo alkoi kuitenkin normalisoitua ja lahdin Eustoniin. Ennen junan lahtoa aikaa puoli tuntia joten hyvin kayda edella mainitsemassani Bree Louisessa ottamassa yhden tuopin maittavaa siideria. Junamatka Liverpooliin kulki Crewen kautta, olisihan tuonne suoriakin linjoja ollut mutta varasin menomatkan sen verran myohaan etta vaihtoyhteyden valitsemalla sain 25 punnan voiton suoraan verrattuna. Matkaa suunnitellessani mietin etta olisin kaynyt ennen Liverpooliin menoa Birminghamissa katsomassa otteluun Birmingham-Leeds. Aikataulut olisivat periaatteessa mahdollistaneet molempien otteluiden nakemisen, mutta koska mukana oli matkatavarat eika aikataulut olisi antaneet mahdollisille myohastymisille juurikaan pelivaraa paatin pelata varmanpaalle ja menna suoraan Liverpooliin. Kai tassa on ikaantymisen myota on tullut jonkin verran mukavuudenhalua, olisin todennakoisesti tehnyt toisin.

Liverpoolissa hostellini oli Hatters ja siellakin vastassa oli tuttu nainen, tummapintainen neiti muisti minut jalleen ja olo oli kuin kotiin olisi tullut. Tavarat huoneeseen ja hetken samoilun jalkeen yhteys Villa-otteluun saapuneisiin suomalaisiin. Suomalaisseurue loytyi Lion-nimisesta pubista ja siella ehdin ottaa yhden ennen kuin lahdimme Anfieldin suuntaan.

Anfieidilla viiden ottelun putki Kopissa katkesi ja talla kertaa paikkani oli Main Standilla. Pelin katsomisen kannaltahan paikka oli paras missa olen koskaan ollut, perspektiivi oli aika lailla samanlainen kuin TV:sta katsottuna. Tunnelma ei tietenkaan ollut samaa luokkaa, ymparillani olleet vanhemmat herrasmiehet kylla elivat pelin tapahtumissa aktiivisti mukana ja ennen pelia laulettiin You'll never walk alonea mutta luonnollisesti mitaan organisoitua kannustamista ei ollut. Kop ei ollut parhaassa iskussaan ja pakko myontaa etta katsomossa Villan vierasfanit veivat pelia aika selvasti, toki varhainen johtomaali innoitti birminghamilaiset hyvaan iskuun. Toki toisella jaksolla kotikatsomo lahti joukkueen tueksi, mutta kun pelin taso oli punaisilla varsin vaatimatonta, pallonsiirtely oli lahinna sivuttaissuuntaista ja joukkue naytti neuvottomalta Villan puolustuksen edessa niin yleison turhautuminen oli kasin kosketeltavaa.

Pelin paattymisen jalkeen mieli oli todella synkka ja apea. Tapasin suomalaiset Shanklyn patsaan edessa ja paatimme kayda Parkissa pelin jalkeen jossa bongasimme lisaa maanmiehia. Tunnelma ei luonnollisesti ollut samanlainen kuin voittopelien jalkeen, porukkaa oli selkasti vahemman eika laulut raikuneet tuttuun malliin. Itse olimme tosi lampimasta illasta johtuen takapihalla. Sielta jatkoimme hetkeksi Albertiin josta jatkoimme taksilla keskustaan Ship & Mitreen. Mitressa join yhden jonka jalkeen osa porukasta lahti hotellilleen ja itsekin otin suunnan kohti hostellia. Ajattelin kuitenkin kayda katsomassa yokerhoalueen tunnelmaa mutta ennen kuin paasin sinne asti ohitin paikan Smoking Mo jossa vaikutti olevan hyva tunnelma. Koska paikka oli varsin lahella hostelliani paatin menna sinne. Paikan ikarakenne oli aika vanhaa, itse olin nuorimmasta paasta mutta huomattavasti parempi niin, en itse erityisemmin valita paikoista joissa porukka on paaosin alle 25-vuotiasta. Maturemammoilla oli hyva tunnelma paalla ja muutaman kanssa tuli juteltuakin mutta luonnollisestikaan mitaan laheisempaa kontakia ei syntynyt enka nyt suuremmin mitaan sellaista ollut etsimassakaan. Baarissa tuli oltua valomerkkiin asti ja kadun toisella puolella olevan kebabpaikan kautta hostellille nukkumaan.

14.9 sunnuntai

Edellisesta aamusta viisastuneena otin Buranan ennen nukkumaanmenoa ja se auttoikin sen verran etta olo oli selkeasti parempi kuin paivaa aiemmin. Nukuin aika pitkaan, nousin ylos vasta joskus puolenpaivan jalkeen enka aamupalan jalkeen ehtinytkaan tehda juuri muuta kuin ottaa suunnan kohti seuraava ottelua. Kohteena oli henkilokohtainen helvettini, eli Manchester Unitedin Old Toilet. Olin kaynyt stadionilla kerran aikaisemmin jonka jalkeen olin vannonut etten kay siella enaa koskaan ellei Liverpool tai QPR ole vieraana ja saa lippua vieraskatsomoon. No, talla kertaa molemmat vaatimukset tayttyivat, joten eihan siina muukaan auttanut kuin lahtea kannustamaan seuraani. Juna oli jo Liverpoolista lahdettaessa aika taynna ja porukkaa alkoi tulla lisaa mita lahemmaksi Manchesteria saavuttiin. Oxford Roadilla ulos junasta ja ratikalla stadionille. Ennen ottelua piti kayda hakemassa lippu kotiin unohtamani piletin tilalle, QPR:n lipputoimisto oli infonnut kotijoukkuetta ja homma sujui vaivattomasti.

Lontoosta oli saapunut vierailijoita noin 1500. Aanta pidettiin jonkin verran mutta se jai kylla selvasti kotijoukkueen volyymitason jalkoihin. Ottelun mielenkiintoa lisasi kotijoukkueen nakokulmasta usean pelaajan debyytti tai ensimmainen peli kotistadionilla (Di Maria, Falcao, Rojo ainakin). Ennen pelia muistettiin myos erasta entista pelaajaa, silla Rio Ferdinand palasi ensimmaista kertaa pitka-aikaisen seuransa stadionille. Kotiyleiso osoitti suosiotaan seisaltaan ja "RIO! RIO! RIO!"-chantit lahtivat molempien joukkueiden kannattajien suunnalta aanekkaasti.

Pelista itsestaan ei nyt QPR:n kannattajana ole paljoakaan kerrottavaa, ottelu oli kamalaa katsottavaa ja vahvisti entisestaan kasitystani siita etta Harry Redknappin olisi aika siirtya elakkeelle, Valioliigajoukkueen hyokkayspelin taktiikka ei voi olla ketsuppipullon poytaan iskeminen ja kommentti "Juoskaa ja pelatkaa, pojat"! Myos katsomossa kotijoukkueen kannattajat pitivat yllattavankin hyvin aanta, olisin odottanut huomattavasti vaisumpaa panosta mutta etenkin Alex Ferguson Standin ja East Standin kulmassa oleva ryhma jaksoi laulaa miltei koko ottelun ajan. Toisella jaksolla tunnelma ehka oli vahan vaisumpi kotijoukkueen selvan johtoaseman johdosta, mutta etenkin Falcaon vaihtaminen kentalle sai aikaan paivan kovimmat aplodit, ilmeisesti hanesta odotetaan seuralle uutta messiasta yhdessa Di Marian kanssa. QPR:n kannattajat olivat luonnollisesti aika hiljaa, kuka nyt jaksaa hirveasti innostua kun omaa joukkuetta pahoinpidellaan vieraskentalla niinkin selvasti. Lopussa stadionin ollessa hiljainen lahti muutamia itseironisia chantteja jotka saivat aikaan jonkinasteista hilpeaa palautetta kotijoukkueen kannattajien suunnalta.

Pelin jalkeen olo oli jalleen aika apea, en nyt odottanutkaan taytta pistepottia mutta olisin halunnut nahda Arrilta huomattavasti ryhdikkaamman esityksen. Old Traffordin ratikka-asemalla jonot olivat huikeat, mutta paasin kolmannella ratikalla keskustaan. En lahtenyt kuitenkaan suoraan takaisin Liverpooliin vaan ajattelin kayda tutustumassa kaupungin siideripubien tarjontaan. Googlettamalla oli loytynyt muutama kiinnostavan oloinen keidas keskustassa ja ensimmaisena kohteena oli aivan Oxford Roadin rautatieaseman valittomassa laheisyydessa oleva The Font. Font palvelikin jalon juoman ystavia viiden eri hanan (tai useinhan nuo siiderit ovat myos laatikoissa hanojen vieressa) voimin ja erityisesti mieltani ilahdutti etta listalta loytyi walesilainen Gwynt Y ddraigin "Black Dragon"-siideria, joka on siiderien ylinta aatelia. Kolme tuoppia tuli nautittua ja samalla nautittua maukas burrito joka vei nalan tehokkaasti pois. Fontin jalkeen lahdin kavelemaan kohti tuttua paikkaa, Manchesterin Hatters-hostellia jossa on tullut yovyttya useaan otteeseen. Hyvia pubeja etsiessani olin nimittain havainnut etta Hattersin vieresessa korttelissa oli paikka nimelta Port Street Beer House enka aiemmilla matkoillani ollut tiennyt mitaan ko. paikan olemassaolosta. No, vahinko tuli korjattua nyt. Olin kuitenkin vahan pettynyt, silla sielta ei loytynyt kuin yksi ainoa oikea siideri, paikka keskittyy nimensa mukaisesti enemman olutpuoleen. No, ehka oli hyvakin etta juomia ei ollut enempaa, silla yhden jalkeen menin asemalle ja lahdin junalla takaisin Liverpooliin.

15.9 maanantai

Maanantai ja otteluton paiva. Tai olisihan saarilla ollut peli tarjolla mutta kuten aiemmassa viestissani kerroin, lansirannikko-itarannikko sahaaminen perakkaisina paivina olisi ollut sen verran raskasta ja jarjetontakin etta paatin katsoa ottelun TV:n valityksella. Nukuin jalleen pitkaan, johonkin puolille paivin jonka jalkeen lahdin kiertamaan kaupungille. Ensimmaisena kohteenani oli Evertonin keskustassa sijaitseva Everton Two-kauppa. Siella on fanituotteiden ohella myos lippupiste josta kavin ostamassa piletin torstai-illan EL-otteluun Wolfsburgia vastaan. Olin jattanyt lipun ostamatta General Salen alettua koska ajattelin etta ottelua kohtaan kiinnostus ei ole CL-ottelun tasolla ja niinhan myos oli, jokaiseen katsomonosaan oli lippuja tarjolla. Pyysin lippua mahdollisimman hyvalta paikalta ja sainkin aika keskelta Top Balconysta (pitkalla sivulla oleva ylakatsomo).

Paamaarattomasti pyorittyani ja muutaman vaatekaupan hintoja taivastellessani minua alkoi janottaa joten paatin tehda pubikierroksen paikoissa joissa en ollut ennen kaynyt ja jotka olivat aika lahella toisiaan. Kierros kulki reittia Dispensary-Belvedere-Caledonia jonka jalkeen oli aika menna hetkeksi levahtamaan hostelille. Levon jalkeen oli aika jatkaa kaatamista ja menna paikalliseen suosikkipubiini, Augustus Johniin. Aiemmissa matkaraporteissani olen kehunut jo kyseista paikkaa maasta taivaisiin ja samat sanat patevat edelleen. Juomavalikoima on edelleen murskaava kilpailijoihinsa verrattuna ja kun kyseessa on opiskelijapubi niin juomien hinnat ovat edulliset, pintin hinta on edelleen alle kolme puntaa.
Black Dragonia loytyi taaltakin kuten myos muita laatumerkkeja ja niita nautiskellessa oli mukava katsoa Hullin ja West Hamin taistelua sarjapisteista. Pisteet kotiin vei myos pubin henkilokunta joka sulki ottelun alettua musiikin ja laittoi selostuksen kuuluviinl. Tama johtui ehka siita etta olin baarin kahdesta sisalla istuneesta asiakkasta se toinen. Pihan terassilla oli myos jonkin verran vakea kun ilma oli erinomainen. Ottelun jalkeen menin takaisin hostellille ja nukkumaan.

Ja niin menen nytkin, kello alkaa olla sen verran paljon etta silmat alkavat painua umpeen. Joten jatkan tarinaa viimeistaan siina vaiheessa kun paasen kotikoneelle, ehka jo aiemmin jos aikaa jaa kirjoittamiselle.
Ziggemby

Poissa Poissa


Vastaus #129 : 27.09.2014 klo 22:22:02

Loistavaa tarinointia. Laitahan loputkin kun ehdit.
terwari

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tervarit, Liverpool, QPR


Vastaus #130 : 12.11.2014 klo 23:29:02

Jostain syystä on ollut hirveän vaikea löytää kirjoitusmotivaatiota matkan jälkeen, mutta pikku hiljaa kirjoitellen on tämän saanut rustattua. Toivottavasti edes joku jaksaa lukea vaikka tarina ei olekaan enää kovin tuoretta kun matkasta on kulunut jo pari kuukautta.

16.9 Tiistai

Edellisiltana nautitusta runsaasta siiderimäärästä huolimatta olo ei ollut mitenkään huono perinteisistä parannuskeinoista johtuen. Ja kun olin edellisenä iltana mennyt varsin aikaisin (jo puolilta öin) nukkumaan niin heräsin jo 8.30. Aamutoimien jälkeen lähdin varsin nopeasti ulos sillä tarkoituksenani oli mennä aikaisin Anfieldille. Ajattelin käydä ostamassa fanikaupasta muutamia tuotteita ja katsella samalla onko stadionin ympäristössä paljonkin porukkaa ottelupäivän aamuna. Keltaliivistä henkilökuntaa näkyi jonkin verran mutta fanikaupassa ei ollut kuin muutama ihminen lisäkseni. Suunnitelmani onnistui siis täydellisesti ja vältin ennen pelin alkua olevan ruuhkan. Mukaan lähti pari tuoppia, viime kauden kausivideo ja seuran psykologi Steve Petersin kirja "The Chimp Paradox".

Keskustaan päästyäni heitin tavarat hostellille, vein ottelulipun eräälle Liverpooliin saapuneen suomalaiskaksikon toiselle osapuolelle Crowniin ja pikaisen jutustelun jälkeen menin kadun toiselle puolen Lime Streetin asemalle sillä edessä oli matka St. Helensiin. Olin nimittäin kuullut että siellä pelattaisiin Liverpoolin ja Ludogorets U19-vuotiaiden Mestarien Liigan ottelu (Mestarien liigaan päässeiden joukkueiden akatemiat pelaavat omaa liigaansa) ja kun iltapäivällä ei ollut mitään tähdellistä niin ajattelin suunnata otteluun, eihän matkaa ollut paikallisjunalla kuin puolisen tuntia.

St. Helensiin tultuani lähdin etsimään stadionia joka löytyikin varsin nopeasti. Stadion oli paikallisen rugbyseuran kotistadion ja juuri sellainen joka miellyttää itseäni suuresti: Pitkillä sivuilla istumakatsomot ja päädyissä seisomakatsomot. Eli juuri sellainen old school-stadion jollaiset pitäisi sallia Valioliigassakin. Ilma oli todella kuuma, en nähnyt lämpömittaria mutta veikkaan että ilma oli 23-24 asteen tienoilla joten mukaan ottamani nahkatakki pysyi viereisellä penkillä koko ottelun ajan. Katsojia ei paikalle ollut tullut kovinkaan paljoa, arvioni on 200-300 paikkeilla.

Peli itsessään oli varsin yksipuolista katsottavaa, Ludogorets oli todella vaatimaton joukkue ja ainoa tapa rakentaa peliä oli lyödä pitkää palloa yksinäiselle kärkimiehelle. Sellainen taktiikka ei nykypäivänä toimi eikä toiminut tässäkään pelissä. Liverpoolin hallinnasta huolimatta avausmaalia saatiin odottaa puolen tunnin kohdalle jolloin Jerome Sinclair vei punaiset 1-0-johtoon. Kymmenen minuuttia myöhemmin ottelu ratkaistiin lopullisesti kun kotijoukkue teki kaksi maalia yhtä monen minuutin sisään. Toinen jakso olikin sitten aika leppoisaa pelailua joka meni aika lailla samoissa merkeissä kuin ensimmäinenkin, vaikka punaistenkaan ei tarvinnut esittää parastaan. Jerome Sinclair iski vielä yhden maalin ja peli päättyi 4-0. Pelaajista tuli seurattua Liverpoolin uudeksi Steven Gerrardiksi odotettua Jordan Rossiteria ja oli silmiinpistävää kuinka heidän pelityylinsä muistuttivat toisiaan.

Pelin jälkeen kävelin St.Helensin keskustaan ja ajattelin löytää ruokapaikan, josta saisi muutakin kuin hampurilaisia, pizzaa tai kebabia. Tehtävä osoittautuikin haasteelliseksi tai sitten kuljin vääriä latuja mutta vaikutti siltä että suurin osa ruokaravintoloista oli mennyt lounasajan jälkeen kiinni auetakseen vasta viiden aikoihin uudelleen. Ruokaa ei löytynyt mutta päivän ensimmäinen siideri kylläkin. En millään muista pubin nimeä mutta pari real cideriä löytyi hanasta ja paikassa oli erittäin laadukas musiikkitarjonta (levyltä soi mm. Relax, Lick it Up ja November Rain).

Junalla takaisin Liverpooliin ja etsimään ruokapaikkaa. Edellisenä päivänä oli intialainen ruoka maistunut joten päätin jatkaa hyväksi havaitsemallani linjalla ja paikka löytyikin Bold Streetiltä. Vaikka sanoinkin että haluan mahdollisimman mietoa ruokaa niin ensimmäiseksi pöytään tuodut alkupalat olivat sen verran tulisia että olin polttaa suuni siihen paikkaan. Onneksi kuitenkin naanleivän avustuksella sain pahimmat lieskat poltettua ja varsinaiset alkupalat (chicken tikka masala) ja pääruoka (jotain lammasta) olivatkin varsin herkullisia. Ruoan jälkeen turpea terwari lähti bussipysäkille ja siitä Anfieldille. Olin sopinut suomalaisseurueen kanssa näkeväni ennen peliä Albertissa mutta tullessani sinne heitä ei täpötäydessä pubissa näkynyt. Pian tulikin viesti jossa he kertoivat olevansa katsomossa joten menin sinne itsekin. Ensin piti kuitenkin käydä ostamassa katukojusta Liverpoolin huivi kun omani olivat jääneet Suomeen.

European Nights at Anfield on käsite jolla on tarunhohtoinen maine. CL-iltoina stadionilla on yleensä erittäin hyvä tunnelma ja kun edessä oli ensimmäinen CL-ottelu viiteen vuoteen niin odotukset olivat korkealla. Ja tunnelma olikin tapissa jo ennen ottelun alkua. Laulut raikuivat kovempaa kuin kertaakaan paikalla ollessani (OK, ehkä ManU-ottelu Kopissa vetää vertoja) ja ennen peliä toteutettu mosaikkitifo onnistui varsin hyvin. You'll never walk alone lähti niinikään tunteella ja meteli oli niin kova että Mestarien Liigan hymni ennen pelin alkua jäi kuulematta. Ensimmäiset 20 minuuttia oli aivan huikeaa, lauluissa oli variaatiota ja tunnelma aivan tapissaan. Sellaista tunnelmaa harva ryhmä jaksaa pitää koko ajan yllä ja äänitaso hieman laski jakson edetessä jolloin sai kuulla että paikalle saapuneet bulgarialaisetkin osasivat tunnelman luonnin.

Toisella jaksolla tunnelma pysyi hyvänä molemmissa päädyissä mutta jakson edetessä maalittomana kannattajat alkoivat hermostua ja painetila nousta, olihan tästä ottelusta odotettu helppoa voittoa. Kymmenen minuuttia ennen loppua Balotelli lopulta teki ottelun avausmaalin ja samalla ensimmäisensä Liverpoolin paidassa ja sähköisti tunnelman uudelleen huippuunsa. Ottelu eteni kohti loppuaan ja kannattajat alkoivat tuudittautua varmaan voittoon mutta kuin salama kirkkaalta taivaalta Ludogorets sai tasoitettua ottelun samalla hetkellä kun neljäs erotuomari oli näyttämässä lisäminuutteja. Kop mykistyi välittömästi Ludogoretsin kannattajien seotessa onnesta, mutta hetken tauon jälkeen Kop lähti antamaan vielä tukea lisäaikaminuuteiksi. Ja hetkeä myöhemmin palloa vietiinkin rankkaripilkulle kun vaarattoman näköisessä tilanteessa Ludogoretsin maalivahti menetti pallon ja joutui kaatamaan karvaamassa olleen Liverpoolin pelaajan rankkarialueella. Pallon taakse asettui Gerrard ja Kop pidätteli henkeään. Stevie G ei pettänyt odotuksia vaan pisti rankkarin sisään ja kotikatsomon sekaisin.

Pelin jälkeen mietimme jäädäkö Parkiin tai Albertiin, mutta kun kello jo aika paljon ja ilta mukavan lämmin, päätimme lähteä kävelemään kohti keskustaa ja ottaa after match-pintit Ship & Mitressä. Kävelyssä meni n. 35-40 minuuttia ja ehdimme hyvin juoda pari pinttiä ennen paikan sulkemista. Sieltä jatkoin suoraan hostellille, jossain yökerhoalueen pubeissa olisi varmasti ollut menoa 2-3 asti mutta päivä oli ollut pitkä ja halusin suihkuun ja nukkumaan.

17.9 Keskiviikko

Keskiviikkoaamuna tuli nukuttua yhdeksään. Aamutoimien jälkeen vein isomman matkalaukkuni säilytykseen ja tein check-outin, sillä edessä oli yhden yön visiitti Sherwoodin metsien kupeeseen, Nottinghamiin. Vaikka olen matkustellut aika lailla saarivaltiossa (kuten raporteista voinee huomata) oli Nottingham jäänyt toistaiseksi väliin. Huomatessani että keskiviikon varsin vähäisessä ottelutarjonnassa oli mahdollisuus mennä katsomaan Nottingham-Fulham päätin tarttua mahdollisuuteen ja lähteä katsomaan pelin ohella kaupunkia.

Junamatka meni hyvin nukutusta yöstä huolimatta pitkälti torkkuen. Kaupunkiin saavuttuani lähdin etsimään hostellia ja se olikin varsin hankala tehtävä. Olin etsinyt hostelworld.comista reittiohjeet, mutta hyvän alun jälkeen Market Squarelle päästessäni ohje muuttui sen verran ylimalkaiseksi etten kyennyt löytämään hostelliani. Osasin kuitenkin lähteä oikeaan suuntaan ja jonkin aikaa pyörittyäni päätin kysyä paikalliselta poliisilta neuvoa. Hän antoi oikeat koordinaatit ja löysin paikan. MidTown hostel oli aika pieni paikka ja pettymyksekseni siellä ei ollut tietokonehuonetta. WiFi-yhteys olisi ollut, mutta koska en ikinä ota läppäriäni mukaan matkoille eikä vanhan liiton miehenä puhelimessani ole minkäänlaista nettiyhteyttä aloin miettiä mikä neuvoksi. Ainoaksi vaihtoehdoksi tuli mennä paikalliseen kirjastoon jossa otin tunnin ajan. Sieltä sain myös keskustan kartan johon merkitsin kaupungin laadukkaiden siideripubien sijainnin ja muutamien yökerhojen sillä ajattelin tehdä pelin jälkeen tutustumisen kaupungin yöelämään.

Kirjastovisiitin jälkeen menin syömään kiinalaiseen jonka jälkeen alkoikin nestetasapainon täyttäminen. Ensimmäinen paikka oli Langtry jossa juomavalikoima olikin hyvä. Parin pintin jälkeen lähdin kävelemään kulttuurihistoriallisesti merkittävään pubiin, Ye Olde Trip to Jerusalemiin. Pubi pitää itseään maailman vanhimpana edelleen toiminnassa olevana pubina, onhan se ollut toiminnassa kuulemma vuodesta 1189 alkaen. Pubin vieressä on Nottinghamin linna, mutta siellä en ehtinyt käymään, pitänee kuitenkin vierailla seuraavan kerran jos Nottinghamissa tulee piipahdettua. Real cideria ei valitettavasti löytynyt, mutta Aspallsin Vintage Cyderia löytyi joten valinta kohdistui siihen. Ajattelin kuitenkin jatkaa pubikierrosta vielä yhteen kohteeseen ja se olikin todellinen löytö. Vat & Fiddle sijaitsee rautatieaseman lähellä vain n. 150 metrin päässä päärakennuksen uloskäynnistä. Pubissa oli mukavan leppoisa tunnelma, paikalla oli jonkin verran Forestin kannattajia jotka olivat hieman vanhempaa porukkaa. Pubi oli myös ehkä aavistuksen nuhjuinen joka on mielestäni vain hyvä asia, en todellakaan viihdy missään sliipatuissa pintapubeissa. Tarjoilu oli esimerkillisen nopeaa ja mikä parasta, siideritarjonta oli hyvin runsas. En yleensä ala kirjoittamaan merkkejä ylös sillä muuten tästä raportista tulisi pelkkää siideribrändien luettelointia, mutta tällä kertaa tein poikkeuksen. Hanoista löytyi omenasiidereinä Fiery Foxia, Haymakeria ja Black Dragonia ja päärynöinä Two Treesia ja Henry Westons Country Perryä. Täysiä pinttejä en voinut ottaa sillä muuten olisin humaltunut aivan liikaa joten keskityin vain half pinttien juomiseen. Hieman seitsemän jälkeen piti kuitenkin lopettaa ja suunnata kohti stadionia. Olin saanut forumin nimimerkki Tricky Treeltä vihjeitä stadionin välittömässä läheisyydessä olevista pubeista mutta tällä kertaa ne jäivät testaamatta kun Vat & Fiddlessä oli sen verran viihtyisää. Matkalla City Groundille tuli myös bongattua Notts Countyn Meadow Lane ja ovathan nuo stadionit kyllä huomattavan lähellä toisiaan, ei tosin aivan yhtä lähekkäin kuin Dundeessa.

En ollut ostanut lippua ennakkoon koska tiesin ettei viikkopeli Fulhamia vastaan tule olemaan lähellekään loppuunmyyty. Lippuja kyllä löytyikin, mutta jono lipputoimistoon oli todella pitkä. Muutama jonottaja hermostuikin ja huusi järjestysmiehille "This is fucking joke" yms. Jono eteni kyllä nopeasti, mutta ottelun alku lähestyi vielä nopeammin. Lopulta sain lipun ja pääsin stadionille kun peliä oli pelattu 7 minuuttia. Tricky tree kertoi viestissään äänekkäimmän katsomonosan olevan Main Standin A-blockissa, ja kun sinne löytyi paikkoja niin valinta ei ollut vaikea.

Tunnelma olikin erinomainen, ääntä löytyi niin omasta katsomonosastani kuten myös vieressä olevasta Bridgford standista. Samassa päädyssä oli myös Fulhamin varsin vähälukuinen kannattajajoukko, heikot alkukauden esitykset ja viikko-ottelu olivat luonnollisesti karsineet matkasta pois muut kuin innokkaimmat kannattajat. Ääntä heiltä ei kuitenkaan juuri kuulunut, varsinkaan sen jälkeen kun Forest meni avausjaksolla varsin nopeasti 2-0 johtoon Britt Assombalongan tehdessä molemmat maalit, jälkimmäisen pilkulta. Fulham sai kuitenkin kavennuksen Ross McCormackin komeasta vapaapotkusta mutta muutoin kyllä avausjakso oli kotijoukkueen heiniä.

Toisella jaksolla sarjajumbona ollut vierasjoukkue tuli kentälle uudestisyntyneenä ja sai hyvin painetta aikaan kotijoukkueen päätyyn. Liekö hyvä avausjakso tuudittanut punapaidat varmaan kolmeen pisteeseen, mutta toisen jakson puolivälissä Forest huomasi olevansa 2-3-tappiolla kun Hugo Rodallega ja McCormack olivat osuneet vierailijoille ja saanut myös heidän faniryhmäänsä jonkin verran eloa. Kotijoukkue kannattajiaan myöten oli hieman lamaantuneena, mutta vartti ennen loppua tunnelma tiivistyi kun Michail Antonio otti todella tyylikkäästi Forestin topparin pitkän syötön haltuun ja sijoitti pallon tarkasti ohi vastaantulevan maalivahdin. Tästä vain kaksi minuuttia eteenpäin kotiyleisö sai lisää juhlittavaa kun ottelun hahmo Assombalonga teki ottelun voittomaaliksi jääneen 4-3-osuman ja City Groundin meteli oli korviahuumaavaa. Ottelun loppuhetkillä Paterson teki vielä 5-3. Ottelu jäi samalla Felix Magathin viimeiseksi otteluksi Fulhamin peräsimessä, seuraavana päivänä hän sai potkut Cottagersin managerin paikalta.

Pelin jälkeinen kohde oli selvä, suuntana oli sama pubi kuin ennen ottelua. Vat & Fiddlessä oli hieman vähemmän porukkaa kuin ennen ottelua ja tunnelma varsin rauhallinen. Juomat menivät alas hyvään tahtiin ja juttuseurana oli joku paikallinen metallifani jolta aloin kyselemään keskustan menopaikoista. Hän suositteli Turf Tavernia joten lähdin kävelemään kohti keskustaa. Paikka oli helppo löytää sillä se sijaitsi Langtryn vieressä. Kyllähän kyseissä pubissa soikin ihan hyvää musiikkia mutta siitä ei ollut paljoa iloa sillä paikassa oli lisäkseni kaksi henkilöä. Nautin siellä yhden Carlingin jonka jälkeen lähdin etsimään paikkoja joissa olisi hieman enemmän väkeä. Valitettavasti keskustan alueella turhan moni paikka oli kiinni keskiviikkona joten vaihtoehdot olivat vähissä. Kävin parissa paikassa pyörähtämässä mutta ne olivat juuri sellaisia opiskelijoiden suosimia volyyminuppi kaakossa olevia paikkoja jossa juomavalikoimaan ei ole juurikaan panostettu. Joskus sellaisessa saattaa viihtyäkin, mutta tällä kertaa katsoin paremmaksi vaihtoehdoksi mennä McDonaldsin kautta hostellille ja vuoteeseen.

18.9 Torstai

Vaikka edellisiltana olikin tullut nautittua juomia isolla kädellä niin olo oli pienestä pöhnästä huolimatta ihan OK. Aamiaisen virkaa toimitti Subwayn patonki jonka jälkeen suuntasin asemalta takaisin kohti Liverpoolia.

Liverpooliin päästyäni lähdin kaupungille ja aloin etsimään ruokapaikkaa. Olin netissä törmännyt ravintolaan nimeltä Bem Brasil jonka konsepti vaikutti kiinnostavalta. Päätin siis suunnata sinne kun buffetinkin sai lounashinnoin (13 puntaa). Ja ravintola olikin mielenkiintoinen kokemus. Lihan lisukkeet (riisit, perunat, salaatit yms.) olivat salin laidalla mutta lihat tarjoiltiin suoraan pöytään. Tarjoilijat toivat ison lihakimpaleen josta leikkasivat paksuja siivuja niin paljon kuin halusi. Lisäksi pöydässä oli "liikennevalon" virkaa toimittava lappu: Kun käänsi vihreän puolen, tarjoilija tuli pöytään, mutta mikäli käänsi lapun punaisen puolen, tarjoilija osasi jättää pöydän väliin. Tarjolla oli nautaa, lammasta, kanaa ja possua eli jos liha maistuu, voin suositella ko. ravintolaa vilpittömästi. Liverpoolin ohella Bem Brasil löytyy myös Manchesterista peräti kolmen ravintolan voimin (Northern Quarter, Deansgate, Altrincham).

Ruokailun jälkeen lähdin vyörymään kohti hostelliani, sillä vaikka olin nukkunut melkein koko junamatkan sai raskas ateria oloni sen verran väsyneeksi että halusin huoneeseeni pötköttelemään. Siellä menikin parisen tuntia välillä torkkuen mutta lopulta kello oli sen verran paljon että oli aika lähteä kohti Goodison Parkia. Goodisonille oli kyllä menossa suoraan stadionille liikennöiviä busseja mutta kun omalle kohdalleni sattui juuri tulemaan oikea paikallisliikenteen vuoro päätin hypätä siihen.

En jaksanut käydä lähistön pubeissa kun olin päättänyt pitää päivän täysin alkoholittomana joten menin suoraan stadionille. Paikkani oli ylimmän katsomonosan (Top Balcony) alimmalla rivillä joten näkyvyys oli suhteellisen hyvä, etenkin kun paikka sijaitsi aika lähellä keskiviivaa.

Ottelu oli tasainen, molemmilla joukkueilla oli paljon tekopaikkoja mutta kun viimeistelyssä oli valtava ero kotijoukkueen hyväksi päättyi ottelu Evertonin 4-1-voittoon. Pelin aikana tulikin keskityttyä ottelun seuraamisen ohella myös kannattajakulttuurin eroihin. Wolfsburgin suhteellisen vähälukuinen kannattajajoukko piti kokoonsa nähden hyvin ääntä ja lauloi selkeässä tappioasemassakin kotijoukkueen kannattajia enemmän mutta toki kotijoukkueen kannattajistakin lähti ajoittain hyvinkin äänekästä tukea omilleen. Pelin jälkeen otin ensimmäisen keskustaan suuntaavan bussin ja ikuisuudelta (ainakin jos vertaa matkaa Anfieldilta keskustaan) tuntuvan bussimatkan jälkeen oltiin Lime Streetilla. Jatkoin matkaa Tescon kautta hostellille jossa tutustuin paikallisten mikroruokien tasoon ja kirjoitin matkaraportin ensimmäistä osaa. Taustahälynä kuului TV:stä tuleva Bond-elokuva Live And Let Die, jossa pysyi hyvin kärryillä pelkkiä repliikkejä kuunnellen, onhan tuo tullut sen verran monta kertaa nähtyä.

19.9 Perjantai

Hyvin nukutun yön ja alkoholittoman päivän jälkeen olo oli mitä mainioin. Edessä oli lähtö Liverpoolista kohti Lontoota mutta aikaa ennen junan lähtöä oli varsin paljon joten päätin kokeilla aamiaisen suhteen jotain uutta ja erikoista. Yleensä olen ottanut aamiaiseksi joko Subwayn patongin tai McDonaldsin tuotteita, mutta nyt päätin rohkaista mieleni ja kokeilla ensimmäistä kertaa Full English Breakfastia. Tosin sellaisella poikkeuksella että kananmunan halusin kovaksi keitettynä koska keltuainen on saatava pois allergiani johdosta. Paikkana tälle kokemukselle oli Ravintola Cimos joka sijaitsee Mount Pleasantilla hyvin lyhyen kävelymatkan päässä Hattersista. Aamiainen meni alas hyvällä ruokahalulla ja huomasin että ko. ruokalajin dissaaminen oli ollut aivan turhanpäiväistä. Joten veikkaankin että tulevilla Englannin reissuilla tulee perinteistä aamupalaa nautittua kerran jos toisenkin.

Lontoossa vein tavarat ensin tuttuun murjuun, en kai muualle osaa enää majoittuakaan kuin Royal Bayswater Hostelliin. Sieltä jatkoin Loftus Roadille hakemaan lipun seuraavan päivän Stoke-otteluun ja tekemään fanikaupasta ostokset sillä parempihan ne oli tehdä ilman aivan liian pitkää jonotusta. Mukaan tarttui viime kauden kausivideo, tuoppi ja pikeepaita joten varsin perinteisellä kaavalla mentiin. Länsi-Lontoosta hyppäsin metroon ja seuraava pysäkki olikin aivan toisella puolen Lontoota. Central Linella pääsi mukavasti Mile Endiin saakka josta vaihtamalla District Linen metroon olikin vähän ajan päästä Upton Parkilla. Olin nimittäin katsonut netistä Liverpoolista lähtiessäni että seuraavan päivän West Ham-Liverpool - otteluun oli vielä lippuja tarjolla joten päätin ottaa riskin ja ostaa lipun Hammersin kannattajien katsomonosasta vaikka kannatankin vierasjoukkuetta täydestä sydämestäni. Liput olivat järjettömän hintaisia (65-75 puntaa) ja valitsin paikan Bobby Moore Standin yläosasta. Sinällään paikka on hyvinkin tuttu, siellä on kuitenkin tullut nähtyä kaikki kolme West Hamin ottelua ennen Liverpool-ottelua joka oli siis neljäs peli itä-Lontoossa.

Stadionilta lähdin kävelemään metroasemalle, en kuitenkaan stadionin välittömässä läheisyydessä olevalle Upton Parkin asemalle vaan East Hamiin. Syy moiseen oli katsoa, kuinka pitkä matka sinne on, sillä ottelun jälkeen Upton Parkille on järjettömän pitkät jonot ja kun East Hamin asema on ennen UP:ta niin siellä pääsee hyppäämään liki tyhjään metroon ennen saapumista UP:lle. Lähdin kävelemään Barking Roadia pitkin mutta kun olin kävellyt liki puoli tuntia aloin ihmetellä miksei asemaa tule vastaan. Ja kun katukylteissä alkoi Barking lähestyä uhkaavaa vauhtia niin huomasin kävelleeni reilusti risteyksen ohi josta käännytään asemalle. No, ei muuta kuin takaisinpäin ja kyllähän se asema sitten löytyikin.

Keskustaan päästyäni kohteena oli kirjakauppa Foyles. Siellä on tullut käytyä liki jokaisella matkalla täydentämässä jalkapalloaiheista kirjastoa, ja tälläkin kertaa mukaan tarttui kolme teosta: QPR:n ja Spursin historiikit ja Tor - The story of German football. Shoppailureissun ostokset hostellille ja syömään Bayswaterin metroasemaa vastapäätä olevaan italialaisravintolaan joka herätti monia muistoja, siellä tuli käytyä syömässä ensimmäisillä matkoillani vuonna 1995 ja 1996 lähes päivittäin ja annos oli joka kerta sama, Spaghetti Bolognese ja juomana Sprite. Joten perinteiden kunnioittamisen nimissä minun oli aivan pakko ottaa sama annos uudelleen ja päivitellä kuinka paljon kallimpaa syöminen on nyt kuin 20 vuotta sitten.

Vatsa oli täynnä ja kello hieman vaille yhdeksän joten seuraavana tehtävänä oli tyydyttää nestevajaus, olihan edellisestä siideristä kulunut liki 2 vuorokautta. Parista hyvästä vaihtoehdosta kohteekseni valikoitua Bree Louise Eustonissa. Kymmenessä erilaisessa Real Ciderissa riitti nautittavaa ja vaikka tilasinkin pelkkiä puolikkaita pinttejä (0,28l) niin en kertakaikkiaan pystynyt testaamaan jokaista merkkiä, seitsemännen kohdalla tajusin että nyt lienee parempi lopettaa, olihan edessä kahden ottelun päivä. Senpä vuoksi otin metron hostelliin ja unten maille.

20.9  Lauantai + Sunnuntai

Viimeinen täysinäinen matkapäivä ja edessä kahden ottelun matchday. Matkaa suunnitellessani huomasin ilokseni että jälkimmäisen lauantain TV-ottelut olivat molemmat Lontoossa ja kun stadionitkin olivat varsin helpon metromatkan päässä toisistaan niin ainahan sitä mieluummin kaksi kuin yhden ottelun katsoo. Aamutoimien ja Subwayn aamupalan jälkeen kävin pikavisiitillä keskustassa, mm. HMV:ssä, mutta aika pian lähdin kuitenkin länsi-Lontoota kohti. Shepherd's Bushin asemalla pois, pre-match pint (Old Rosieta) Greenissä ja stadionille.

Loftus Roadin stadion on Valioliigan pienin. Kun kapasiteetti on n. 18000 luulisi sen olevan joka ottelussa täynnä, mutta suureksi pettymyksekseni tyhjiä paikkoja näkyi toisessa päädyssä aivan liikaa. Stoke oli tuonut vierasfaneja vain puolet School Endin yläosan kapasiteetista eikä myöskään alaosaa saatu myytyä loppuun, liekö aikainen alkamisaika, televisiointi ja alkukauden huonot esitykset laimentaneet ihmisten kiinnostusta. No, oma paikkani Block R:ssä oli samoilla kohdilla kuin aiemmalla reissulla ja ääntä oli tuttuun tyyliin ihan mukavasti, harmi vaan ettei muista katsomonosista tulitukea tullut juuri lainkaan.

Eikä ottelun alku antanut siihen aihettakaan, sillä vierailijat siirtyivät kymmenen minuutin jälkeen johtoon Peter Crouchin pudotettua korkean keskityksen Mame Biram Dioufille joka siirsi pallon ohi Robert Greenin. QPR:n hampaaton hyökkäyspeli ei juuri antanut aihetta hurraahuutoihin ja chäntit kohdistuivatkin Stoken manageri Mark Hughesille jonka surkeasti sujunutta aikakautta QPR:n managerina eivät kannattajat ole antaneet anteeksi. Jakson lopulla kuitenkin nähtiin tasoitus kun Steven Caulker puski kulmasta pallon verkkoon.

Toinen puoliaika alkoi samaan malliin kuin ensimmäinenkin, Victor Moses pyöritti Mauricio Islaa laidallaan ja Peter Crouch iski suoraan syötöstä 1-2. Stokella oli hyviä paikkoja lisämaaleihinkin, mutta huono viimeistely ja muutama viime hetken katko pitivät Ärrät ottelussa mukana. Mikään ei kuitenkaan viitannut tasoitukseen pelinrakentelun ollessa heikkoa ja maalipaikkojen ollessa lähinnä epätoivoisia kaukolaukauksia yli/ohi maalin. Yleisö alkoi turhautua ja tappio häämötti kunnes pari minuuttia ennen täyttä aikaa QPR sai vapaapotkun n. 25 metristä. Pallon taakse asettui Niko Kranjcar. Kaunis ja tarkka kierteinen veto yli muurin upposi vastustamattomasti ohi Asmir Begovicin Loftus Roadin päätykatsomon edessä ja yleisö räjähti. Heikosta esityksestä huolimatta kauden neljäs piste oli tosiasia joten kotiyleisö saattoi lähteä kohtuullisin mielin miljoonakaupungin iltapäivään.

Allekirjoittanut oli kuitenkin vasta ottelupäivänsä puolivälissä ja aloin suunnitella matkalla kaupungin toiselle puolelle. Ensin piti kuitenkin käydä syömässä ja kohteena oli thaibuffet lähellä Shepherds Bushin asemaa. Olen aiemminkin käynyt (ja kirjoittanut) kyseisestä paikasta ja edelleenkin ihmettelin miten kasvisbuffetina itseään pitävä paikka pitää listallaan nautaa ja kanaa mutta kai ne sitten ovat soijasta tehtyjä versioita. Eipä sillä väliä, ruoka oli maittavaa ja kun sitä oli tullut ahdattua tarpeeksi ei muuta kuin metrolle ja kohti itä-Lontoota.

Kuten aiemmin kirjoitin, Upton Parkille pääsee QPR:n stadionilta varsin vaivattomasti ja olinkin stadionin ympäristössä hyvissä ajoin ennen ottelun alkua. Vaikka minulla olikin lippu niin mielessäni pyöri silti ajatus josko löytäisin lipun Liverpoolin fanien katsomonosasta. Stadionin lähellä eräs henkilö kauppasi Liverpoolin fanien "Red all over the land"-fanzineita. Ostin yhden ja kysyin tietäisikö hän ketään jolta voisi ostaa lipun mutta vastaus oli kieltävä. Kuulin että Liverpoolin faneja on aika paljon Central-pubissa joka on hieman kauempana kuin perinteiset Queens ja Boleyn jotka ovat vain kotijoukkueen kannattajille tarkoitettuja mutta päästyäni sinne en bongannut heitä juurikaan. Menin vielä ennen ottelua hengailemaan vieraskannattajien katsomonosan portille jonne saapui useampikin kannattajien bussi mutta kun ylimääräisiä lippuja ei tuntunut löytyvän joudun toteamaan tappioni ja menemään Bobby Moore Standiin.

Paikka sinällään oli erittäin hyvä, se oli suunnilleen samoilla kohdin jossa istuin kaudella 2010/11 kun olin katsomassa West Ham-Newcastle ottelua: Bobby Moore Standin (päätykatsomo) yläkatsomon alimmilla riveillä. Tunsin kuitenkin koko ajan olevani täysin väärässä paikassa, minun olisi pitänyt olla toisella puolella kenttää punaisten joukossa. Osallistuin kuitenkin ennen peliä "I'm forever blowing bubblesin" laulamiseen, onhan kyseessä kuitenkin eräs hienoimmista lauluista joita saarivaltion liigakentillä kuulee.

Ottelun alku oli karmea, kahdeksan minuutin kohdalla West Ham johti jo 2-0 ja tunnelma ympärilläni oli sen mukainen. Annoin vaisut aplodit molemmille maaleille vaikka sisälläni vitutti suunnattomasti. Heikko alku piti myös Travelling Kopin todella hiljaisena kun taas kotijoukkueen kannattajat olivat ekstaasissa. Liverpoolkin pääsi vähitellen peliin mukaan ja puolen tunnin jälkeen Sterling kavensi 2-1:een. Onnistuin kuitenkin pitämään itseni tyynenä, ilmeisesti mielenhallintani onkin yllättävän hyvällä tasolla kun pystyn olemaan riemuitsematta Liverpoolin maalista. Ehkä henkilökohtainen turvallisuus kuitenkin ajaa urheilullisten näkökohtien edelle.

Toisella puoliajalla Liverpool haki tasoitusta, mutta kokonaisuutena pelin taso oli punaisilta varsin heikkoa. Muutamia kohtalaisia tekopaikkoja oli, mutta mitään pitkää painostusjaksoa tai kunnon loppukiriä ei vierailijoilta tullut Travelling Kopin tuesta huolimatta vaan Morgan Amalfitano pääsi pari minuuttia ennen loppua vapauttamaan kotiyleisön piinasta ja teki 3-1 voittolukemat.

Pelin jälkeen lähdin kohti East Hamia mutta satuin pahaksi onnekseni osumaan ruuhkaisaan paikkaan josta poispääsy kesti muutamia minuutteja. Vähitellen kuitenkin tilanne laukesi ja tällä kertaa osasin myös kääntyä oikeasta risteyksestä metroasemalle. Edessä oli matkan viimeinen ilta ja päätin ottaa sen kunniaksi pubikierroksen joten keskustaan päästyäni ensimmäinen etappi oli Bree Louise. BL:ssä oli jo aika paljon väkeä mutta kyllä sinne aina yksi siiderinjanoinen suomalainen mahtui joukkoon muutaman tuopin kanssa. Mitään ihmiskontakteja ei toki syntynyt vaan lueskelin ostamaani fanzinea ja nautin hyvistä juomista. Parin jälkeen päätin jatkaa matkaa parinsadan metrin päässä olevaan Cider Tapiin jonka Eustonin asemalla käyneet varmasti tietävät. Paikka on varsin mielenkiintoinen sillä nimensä mukaisesti siellä ei tarjota mitään muuta kuin siideriä ja omenasiideristä tislaamalla valmistettavaa calvadosta. Oluen ystäville on tarjolla tien toisella puolella oleva Euston Tap. Cider Tap oli puolillaan ja juomat sai varsin nopeasti jonottamatta. Olen sen verran paljon kiertänyt siideripubeja että keskisuuret tuottajat alkavat vähitellen tulla nimen puolesta tutuiksi mutta CT:n juomat ja panimot olivat minullekin tuntemattomia. Mikä tärkeintä, juomien taso oli varsin hyvä ja sielläkin kelpasi olla parin tuopin nauttimisen ajan. Tunnelma oli alakerrassa aika rauhallinen, mutta yläkerrassa oli sitten ääntä enemmän. Siellä oli joku ensimmäisen vuoden opiskelijoiden illanvietto menossa ja nuoriso alkoi olla jo sen verran siidereissään että volyymitaso oli hyvässä nousussa.

Ei kahta ilman kolmatta ja sen vuoksi päätin lopettaa juopotteluni sieltä mistä se viikkoa aikaisemmin alkoi eli Harpista. 11 hanaa (osa toki laatikoita) odottivat juojaansa ja humaltuminen jatkui hyvässä seurassa sillä päädyin juttelemaan parin Irlannista kotoisin olevan opettajan kanssa jotka kuitenkin työskentelivät Lontoossa. Keskustelunaiheet vaihtelivat aina Lontoosta ja jalkapallosta Suomen sotahistoriaan. Kun naispuolinen opettaja kuuli että Suomessa on ollut Lapin sota hän huvittui suuresti, sillä hänelle tuli mielikuva joulupukista sotatantereella. Siidereitä kului ja sen lisäksi tarjosimme toisillemme jotain irlantilaista viskiä. Luonnollisesti se kumottiin yhdellä huikalla ja opetin heille mitä Suomessa sanotaan siinä vaiheessa: "Pohjanmaan kautta!". Hieman ennen sulkemisaikaa hyvästelin irlantilaiset ja lähdin Piccadillyn kautta metroasemalle. Juodessa oli kuitenkin tullut nälkä joten nautin joitain katukeittiön pizzasliceja ja sen jälkeen huomasin etten enää ehdi viimeiseen metroon. Mietin hetken pitäisikö lähteä käymään jossain yökerhossa, mutta koska en Englannin reissuilla (varsinkaan Lontoossa) ole hirveästi yökerhoissa käynyt, päätin kävellä Sohon läpi ja ottaa Oxford Streetiltä bussi kohti Bayswateria. Pääsin hostellille joskus 1.30 ja pakkaamisen jälkeen unten maille vähän kahden jälkeen. Aamulla herätys oli 7.15, junalla Gatwickiin ja koneella takaisin Helsinkiin.
SSL20

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Suomi, Liverpool, Pioneeriryhmä ja Hämeenlinna


Vastaus #131 : 13.11.2014 klo 23:13:30

Ylos
Spili

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Suomi, Tervarit, AC Oulu


Vastaus #132 : 14.11.2014 klo 02:23:09

Ylos

Sama
Lilywhite

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Niin myötä- kuin vastoinkäymisissäkin.


Vastaus #133 : 17.11.2014 klo 10:54:39

Turpean terwarin matkarapolle Ylos

Full English Breakfast on legenda, joka tulee kyllä jokaisella reissulla, kestosta riippuen, ainakin kertaalleen nautittua. Toki noissa on eroja pubista riippuen, mutta harvoinpa pettää ja setti antaa kyllä mukavasti energiaa pitkien päivien koitoksia varten. Pubissa kun tuollaisen nauttii, niin mikäs sen mukavampaa, kuin nuolaista siihen vielä jälkiruuaksi laadukas tuopponen, kun on jo valmiiksi pubissakin.
Monelle tuntuu aamupala olevan se "must" juttu hotellia valittaessa, mutta Lontoossa on varsin mukava lähteä talsimaan kadulle ja käydä jossain muualla aamiaisella, sillä hotellien tarjoamiin aamupaloihin ei ole luottamista. Runsaammin tähdin varustelluissa hotelleissa tilanne kuitenkin on toki aivan eri, mutta eipä niitä juuri tule harrastettuakaan.

Suosit selvästi reissuilla etnisiä ravintoloita sekä pikaruokaa, mutta aamiaisen lisäksi myös muutenkin varsin aliarvostettuun pubisafkaan kannattaa tutustua. Niissä niitä eroavaisuuksia vasta onkin (kuten ravintoloissakin), mutta jos etukäteen otat selvää hyvistä siideripubeista, niin tsekkaa ihmeessä myös vähän ruokapuolen suosituksia, niin pystyy helposti suunnittelemaan syömisenkin tuohon pubeilun yhteyteen. Kyllä hyvä pubikeittiö laittaa ihan tasaväkisesti kampoihin perus rafloille ja on yleensä vielä selvästi edullisempi vaihtoehto. Ruokalistatkin ovat yleensä helposti luettavissa liitutauluilta. ;)

Itse kun tulee Lontoossa käytyä, niin täytyi googlettaa tuo käyttämäsi Royal Bayswater Hostel. Yllätyin miten paskaa palautetta kyseinen murju on saanut, joten kannattanee uhrata muutama hetki seuraavalla kerralla majoituksen etsimiseen, niin löytyy kyllä varmasti parempaakin, vaikka tuonne Bayswateriin selvästi jokin tunneside näyttää syntyneen.

Harpille edelleen Ylos
terwari

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tervarit, Liverpool, QPR


Vastaus #134 : 26.02.2015 klo 19:05:51

Puoli vuotta on kulunut ja urakointeja tehty ympäri Helsinkiä runsaasti joten nyt on aika hieman hengähtää ja nauttia työn hedelmistä. Suuntana siis saaret toisen kerran kuluvan kauden aikana ja tarjolla seuraavanlainen ottelulista:

28.2 West Bromwich-Southampton
1.3 Liverpool-Man.City
2.3 Liverpool-Chelsea (U21)
3.3 Aston Villa-West Bromwich
4.3 Liverpool-Burnley

Eli matka menee tällä kertaa Liverpool-Birmingham-akselilla eikä Lontoossa tule vietettyä aikaa juuri lainkaan. Punaisten pelejä tulee nähtyä kolmen ottelun verran ja groundhopperin näkökulmasta saan listalle kolme uutta stadionia kun suur-Birminghamin alueen molempien pääsarjaseurojen stadionien lisäksi Liverpoolin nuorten ottelu pelataan Chesterin Deva Stadiumilla. Ainoa harmi matkalla on se, ettei QPR:n pelit sopineet aikatauluihin. No, mahdollisesti loppukaudesta tulee tehtyä yksi vkl-reissu joten ehkä Loftus Roadillakin tulee vielä tämän kauden aikana vierailtua. Joten huomenna Lontooseen ja...

Harpille edelleen Ylos

...tuolta se reissu taas starttaa.
das Hund

Poissa Poissa


Vastaus #135 : 27.02.2015 klo 12:44:42

Puoli vuotta on kulunut ja urakointeja tehty ympäri Helsinkiä runsaasti joten nyt on aika hieman hengähtää ja nauttia työn hedelmistä. Suuntana siis saaret toisen kerran kuluvan kauden aikana ja tarjolla seuraavanlainen ottelulista:

28.2 West Bromwich-Southampton
1.3 Liverpool-Man.City
2.3 Liverpool-Chelsea (U21)
3.3 Aston Villa-West Bromwich
4.3 Liverpool-Burnley

Eli matka menee tällä kertaa Liverpool-Birmingham-akselilla eikä Lontoossa tule vietettyä aikaa juuri lainkaan. Punaisten pelejä tulee nähtyä kolmen ottelun verran ja groundhopperin näkökulmasta saan listalle kolme uutta stadionia kun suur-Birminghamin alueen molempien pääsarjaseurojen stadionien lisäksi Liverpoolin nuorten ottelu pelataan Chesterin Deva Stadiumilla. Ainoa harmi matkalla on se, ettei QPR:n pelit sopineet aikatauluihin. No, mahdollisesti loppukaudesta tulee tehtyä yksi vkl-reissu joten ehkä Loftus Roadillakin tulee vielä tämän kauden aikana vierailtua. Joten huomenna Lontooseen ja...

...tuolta se reissu taas starttaa.

Kuulostaa hienolta reissulta. Olen myös kiinnostunut parin Lontoon reissun jälkeen lähtemään seuraavaksi Liverpool-Manchester -akselille, ehkä ensi kaudella sitten. Miten helposti Liverpoolin kotipeleihin saa lippuja, riittääkö ihan peruskeinot, eli jäsenyys ja myynnin alkaessa hereillä ja aina saa lipun kouraan? Everton ja ManC pitäisi ainakin olla helpohkoja lipunsaannin osalta, ellei kyseessä ole paikallispeli.
linko

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Alasarjalutuuri


Vastaus #136 : 09.04.2015 klo 08:54:41

Missäs turpean terwarin matkarapo luuraa? Yllättävälle kohtaamiselle Hattersin portailla Ylos
AndyLove

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: JäPS & Liverpool


Vastaus #137 : 10.05.2015 klo 09:42:22

Onkos terwari selvinnyt vielä edes kotiin vai onko raportin kirjoittaminen pidempi urakka? :) Eikä ole privaviestiä vielä myöskään tippunut. :( Harpers oli kyllä kivan brittiläinen välipysäkki matkalla lentokentälle. Tuoppi Liverpoolin pubi tarjonnan tarkastelu jäi ikävästi yhteen Anfieldin vieressä sijanneeseen, kun oli viikkopeli ja tiukat aikataulut.

Ja silti terwari juotti minut niin humalaan, etten päässyt heiluttamaan peittoja vieläkään ulkomailla (emännän kanssa joka oli mukana!) kun yöllä nukahti heti ja aamulla sai vain vaivoin pidettyä itsensä kasassa ja vatsan sisällön alhaalla.

Kuulostaa hienolta reissulta. Olen myös kiinnostunut parin Lontoon reissun jälkeen lähtemään seuraavaksi Liverpool-Manchester -akselille, ehkä ensi kaudella sitten. Miten helposti Liverpoolin kotipeleihin saa lippuja, riittääkö ihan peruskeinot, eli jäsenyys ja myynnin alkaessa hereillä ja aina saa lipun kouraan? Everton ja ManC pitäisi ainakin olla helpohkoja lipunsaannin osalta, ellei kyseessä ole paikallispeli.

Voin oman ainoan kokemuksen perusteella ainakin suositella tuota hospitality pakettia, johon siis paketista riippuen kuuluu joko pre tai post match ruokailu ja joihinkin museo käynnit tai stadion kiertelyt ja itse ottelulippu tottakai. Hinnat on jotain 120 £ muistaakseni halvimmillaan ja olisiko kallein ollut n. 200 £. Mutta omasta mielestä toi, ainakin Liverpool fanille, rahan arvosta lisää koko kokemukseen ja oli myös äärettömän vaivaton tapa hommata liput.

Boot Roomissa pääsi hyvin tunnelmaan ensin ruokailemalla (ja juomalla Carlsbergiä) ja sai hieman myös vaihdella mielipiteitä niin englantilaisten kuin pöydässämme istuneiden israelilaisten kanssa.
« Viimeksi muokattu: 10.05.2015 klo 09:48:03 kirjoittanut AndyLove »
MÄPS

Poissa Poissa


Vastaus #138 : 20.05.2015 klo 12:24:21

Pitäisi opettaa poika pienestä pitäen futismatkailun alkeisiin ja aloittaa se syksyllä ManU pelistä.
Onko jollain hajua, että täytyykö pojalle ostaa oma membership vai voinko omallani ostaa 2 lippua?
Membershipillä halutaan varmistaa haluttu peli ja istumapaikat.
terwari

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tervarit, Liverpool, QPR


Vastaus #139 : 11.07.2015 klo 13:22:13

Nelisen kuukautta on kulunut maaliskuisesta Englannin matkasta ja kun välillä tämän matkaraportin kirjoittamisessa on tullut pitkiäkin taukoja niin sain vasta nyt stoorin kirjoitettua loppuun. Onhan tässä välillä tullut tehtyä uusikin reissu josta raportti tulee lähiaikoina ulos, siinä on vähemmän kirjoitettavaa koska se kesti vain kolme päivää. Toivottavasti edes joku jaksaa lukea monotonisen selostuksen, myönnän että nämä tarinani toistavat hieman itseään mutta mielikuvituksettomana ihmisenä matkat kulkevat yleensä tuttua latuja. Viesti on tullut myös Suomen Liverpoolin kannattajien forumille joten voi olla että joukossa on tuntemattomia nimimerkkejä mutta se tuskin häiritsee. Joten tässä tarinaa Englannista välillä 27.2-5.3, olkaapa hyvät.

27.2 Perjantai

Perjantaina oli lähtö ja aikataulu oli sama kuin aiemmillakin reissuilla eli lähtö 17.10. Ajankohta oli tällä kertaa sinänsä hieman harmillinen, kun miesten 4*10 km MM-hiihtoviesti meni päällekkäin kentälle matkustamisen kanssa. No, matkan aikana Suomen hyvät mitalisaumat vaihtuivat taisteluun sijoista ynnä muut ja kentälle saavuttuani näin sopivasti maalintulon joten asia ei haitannut enää sen jälkeen.

Lontooseen päästyäni kohteena ei tällä kertaa ollutkaan tuttu kohteeni Royal Bayswater Hostel, vaan päätin antaa tällä kertaa tilaisuuden toiselle vaihtoehdolle. Itselleni tärkein asia hostellin valinnassa on sijainti ja hostelworldin sivuja katsoessani huomasin että aivan hiljattain oli avattu uusi paikka SoHostel ja nimensä mukaisesti se sijaitsi Sohon alueella Lontoon sydämessä. Hinta oli korkeampi kuin Bayswaterin alueen murjuissa mutta kun kyse oli yhdestä yöstä niin päätin valita sen. Ja paikka olikin varsin hyvä, ainakin siihen toiseen Lontoon vaihtoehtoon verrattuna. Ensimmäisen kerran huoneeseen mennessäni tosin tuntui että mitenkähän tänne löytää sillä matka oli varsin sokkeloinen ja sinne mentiin useamman oven läpi mutten kertaakaan eksynyt. Huoneet olivat erittäin siistit, mutta varsin pienet ja WC:t ja suihkut sijaitsivat käytävällä.

Tavaroiden jättämisen jälkeen oli aika alkaa etsimään ruokapaikkaa. Vaikka Sohossa on lukemattomia ruokapaikkoja niin perjantai-illasta johtuen paikan löytäminen oli helpommin sanottu kuin tehty. Kaikki paikat näyttivät kadulta katsoen sen verran täysiltä että ruoan saamiseen olisi taatusti kulunut iäisyys ja minulla oli hieman kiire. Aikani kierreltyäni päädyin Chinatownin alueelle ja tiesin että siihen saattoi luottaa. Ensimmäinen vastaantuleva ravintola oli puolillaan joten kävin täyttämässä siellä nälkäni naudanlihalla ja riisillä.

Seuraava asia oli saada nestetasapaino kohdilleen (siitä johtui tuo aiemmin mainittu kiireeni) ja jos joku on jaksanut lukea aiempia matkaraporttejani, suosikkipubini Lontoossa on the Harp. Harp sijaitsi lyhyen kävelymatkan päässä ja oven avatessani tuntui jälleen kuin kotiin olisi päässyt. Ja vaikken olekaan siellä käynyt kuin ehkä 5-6 kertaa niin olin ilmeisesti jäänyt joillekin mieleen, sillä Harpin tummaihoinen baarimikko muisti jutelleensa kanssani ja sen että olen enemmän siiderien ystävä. Onnittelin häntä erittäin hyvästä ulkonäkömuistista ja hän sanoi muistavansa kasvot loistavasti mutta nimet huonosti joten meillä on täysin erilaiset ominaisuudet muistamisen suhteen. Tällä kertaa pieni pettymys oli se, että hanasiidereitä oli tosin vain 6 tarjolla mutta toisaalta ne riittivät kyllä aivan mainiosti janoni tyydyttämiseen. Em. baarimikon kanssa tuli juteltua jonkin aikaa mutta muutoin juttuseuraa ei löytynyt joten hieman ennen puoltayötä poistuin ja parin Leicester Squaren katukeittiöstä ostamani pizzaslicen nauttimisen jälkeen menin hostellille unten pariin. Yö oli hieman rauhaton sillä huoneiden äänieristys ei ollut parasta laatua ja naapurihuoneessa oli jonkun pariskunnan välinen liikuntaharrastus sen verran äänekästä että heräsin pari kertaa yön aikana. Nukahdan kuitenkin helposti uudestaan joten sain kuitenkin sellaiset 7 tunnin yöunet.

Lauantai 28.2

Herätys oli aamulla 8.30 ja nopeiden aamutoimien jälkeen lähdin kohti Eustonin asemaa. Olin siellä hyvissä ajoin joten hienoiset ongelmat junalippujen tulostamisessa automaatista ei haitanneet. Aamupalaksi kelpasivat mainiosti Upper Crustin patongit ja junalukemiseksi lähti mukaan Daily Mirror. Junassa huomasin että samassa vaunussa oli aika paljon nuoria, jalkapallokannattajan oloisia henkilöitä. Brentfordin kannattajat olivat nimittäin matkalla Birminghamiin suosikkijoukkueensa otteluun. Sama matkakohde oli minullakin, mutta pelinä oli Birminghamin esikaupungissa West Bromwichissa pelattava WBA-Southampton.

Kaupunkiin saavuttuani vein matkalaukkuni matkatavarasäilytykseen, ja lähdin kävelemään kaupungille. Jonkin verran kierreltyäni mm. aseman lähellä olevassa Bullringin kauppakeskuksessa oli tullut aika nauttia ensimmäiset pre-match pintit ja suuntasin edelliseltä reissulta tuttuun pubiin, The Wellingtoniin. Wellington ei ole mikään varsinainen futispubi vaan Birminghamin paras Real Ale-paikka. Koska ajankohta oli kuitenkin lauantain alkuiltapäivä oli paikka pääasiassa jalkapallokatsojien kansoittamaa. Punavalkoraitaiset värit hallitsivat paikkaa ja luulin aluksi että kyseessä oli Southamptonin kannattajia mutta tarkemmin paitoja katsoessani huomasin logosta että Brentfordin fanit olivat ehtineet sinnekin. Myös West Bromwichin faneja oli jonkin verran mutta Birminghamin pelipaitoja en nähnyt ensimmäistäkään.

Aiemmalla reissulla olin ilahtanut Wellingtonin hyvästä siideritarjonnasta joten minulle oli suuri pettymys että paikasta löytyi vain kolmea erilaista real cideria. Onneksi yksi vaihtoehdoista oli skottilainen laatumerkki Thistly Cross joten sillä oli hyvä aloitella päivää. Juttuseurana oli aluksi eräs WBA:n kausikortin omistaja John joka kertoi käyneensä otteluissa 1970-luvun alkuvuosista lähtien. Kyselin häneltä mm. WBA:n stadionin läheisyydessä olevista pubeista johon hän mainitsi että pre-match pintit kannattaa ottaa Birminghamin keskustassa ja sitten jatkaa junalla Hawthornsin asemalle. Johnin liittyessä kaveriensa seuraan menin toiseen pöytään jossa ajauduin juttelemaan erään Brentfordia kannattavan pariskunnan kanssa. Heidän kanssaan keskustelut koskivat lähinnä seuran nykytilannetta ja hyvää kehityskaarta. Mainitessani olevani QPR:n kannattaja ilmeet muuttuivat nyrpeämmäksi ja heiltä tuli palautetta ettei seuran nimeä saa edes mainita. Tiesin kyllä että seurojen kannattajien välit eivät ole lämpimimmästä päästä mutta juttua riitti aina siihen asti kunnes heidän tuli aika lähteä kohti St. Andrewsin stadionia. Itsekin otin suunnan kohti Snow Hillin asemaa ja otin paikallisjunan Hawthornsille.

Hawthornsin asema sijaitsee aika lähellä samannimistä stadionia, kävelymatka kesti viitisen minuuttia. Ensitöikseni lähdin katsomaan onko stadionin välittömässä läheisyydessä jotain pubia, mutta vedin vesiperän. Pelin alkuun oli kuitenkin hieman aikaa joten päätin käydä katsomassa millainen fanikauppa seuralla oli. Kaupasta löytyi kaikki normaalit fanitavarat mutta suurimman mielenkiintoni herätti miehekkään kokoinen kolpakko, jonka tilavuus oli kaksi pinttiä (1,13l). En ollut aiemmin nähnytkään saman kokoluokan tuoppia joten ajattelin käydä hakemassa sen muutamaa päivää myöhemmin jolloin olisin uudemman kerran Birminghamissa. Pikapuolin siirryin kuitenkin katsomoon ja olin paikallani pari minuuttia ennen joukkueiden kentälle saapumista.

Paikkani oli Smethwick Endin päätykatsomossa, joka on kuulemma WBA:n äänekkäimpien fanien katsomonosa. Samaan katsomonosaan on sijoitettu myös vieraskannattajat. Kotikannattajat saivatkin äänijänteensä auki heti ottelun alkuun kun Saido Berahino vei Baggiesin johtoon ennen kuin toinen minuutti oli ehtinyt täyttyä. Alku oli muutenkin WBA:n hallintaa mutta muuten ottelu oli niin tyypillistä Pulis-footballia kuin olla saattaa: Pallonhallinta oli vierasjoukkueella kun kotijoukkue keskittyi tiiviiseen puolustamiseen ja nopeisiin vastaiskuihin. Southampton oli kuitenkin varsin hampaaton eikä päässyt laatupaikoille joten ottelu päättyi kotijoukkueen 1-0-voittoon. Tunnelma oli kohtalainen kotikannattajien aktiivisuuden vuoksi ja etenkin paikalliskilpailija Aston Villaa muistettiin lauluissa useaan otteeseen, olihan seuraavalla viikolla edessä kaksi vierailua Villa Parkille, tiistaina liigassa ja lauantaina cupissa. Itse olin hieman yllättynyt ettei Wolvesia muistettu chänteillä lainkaan, onhan Molineuxin ylpeys kuitenkin WBA:n päävihollinen. Erään muutaman vuoden takaisen tutkimuksen mukaan seurojen välinen "Black Country derby" on Englannin kuumin paikallisottelu.

Pelin jälkeen otin pikamarssin kohti asemaa ja ensimmäisellä junalla kohti keskustaa. Kohteena oli sama kuin ennen ottelua eli Wellington. Saatuani ensimmäisen tuopin kouraani aloin etsimään paikkaa ja yht'äkkiä kuulinkin sohvalta varsin tutunkuuloista kieltä. Lyöttäydyin seuraan ja aloitin juttelun maanmiehen ja -naisen kanssa. Kyseinen kaksikko oli sattunut pubiin sattumalta päiväreissullaan Birminghamiin, he asuivat Stokessa ja olivat sosiaalialan opiskeluun liittyvässä työharjoittelussa. Mies ei ollut mikään erityinen futisfani mutta sanoi käyneensä kerran Stoken kotiottelussa koska työpaikan johtajalla oli pari kausikorttia Stoken peleihin. Hän kehui suuresti Stoken pelien tunnelmaa ja sitä kuinka esim. ko. johtaja eläytyi ja huusi törkeyksiä aivan samoin kuin muukin yleisö. Muutenkin keskustelimme paljon kaupungista ja he kertoivat Stoken olevan aika hurja paikka ylipäätään. Sinällään se ei liene yllättävää koska globaalin talouden rakennemuutos on koetellut myös Stokea ja työttömyyslukemat kaupungissa ovat aika korkeat.

Parin tuopin jälkeen oli aika lähteä kohti New Streetin asemaa ja jatkaa matkaa Liverpooliin. Kaupunkiin saavuttuani lähdin kohti tuttua hostellia ja päästessäni ovelle kuulin jonkun kutsuvan minua sukunimelläni. Käännyin katsomaan ja huomasin edessäni forumistin. Linko oli lähtenyt kaveriporukalla Liverpooliin Manchester City-otteluun ja sattunut vieläpä samaan majapaikkaan. Vaikka tiedänkin miehen varsin hyvin oululaisista futispiireistä ja olemme nähneet useaan otteeseen, emme ole kuitenkaan niin paljoa tekemisissä että olisin tiennyt hänen olevan samaan aikaan matkalla. Maailma tuntuu toisinaan sangen pieneltä paikalta.

Kirjauduttuani ja vietyäni kamat huoneeseen otin nopean suihkun ja suuntasin jälleen kerran Ship & Mitren. Kun opiskelijapubi Augustus John on viikonloppuisin kiinni on siiderin ystävälle Mitre paras vaihtoehto. Paikka oli luonnollisesti lauantai-illalle ominaiseen tyyliin täynnä, mutta eräästä nurkkapöydästä löytyi paikka jossa oli hyvä kaataa jaloa juomaa kurkkuun. Pubi kuitenkin sulki ovensa puoliltaöin joten kävin katsomassa paikallisen mummotunnelin (Smokie Mo's) meiningin ja sieltä jatkoin vielä Reflexiin mutta kummassakaan en jaksanut viettää kauaa aikaa joten lähdin nukkumaan koska aamulla piti herätä suht' aikaisin.

Eräs yksityiskohta mikä jäi mieleen oli vodkadrinkkien hintataso. Siinä missä olut ja muut hanatuotteet ovat selvästi edullisempia kuin Suomessa, oli vodkaRedBullin hinta Smokiessa peräti 8.40 £! Eli euroiksi muutettuna liki 12 euroa! En tosin ole Suomessa ostanut drinkkejä baarissa useaan vuoteen joten en tiedä nykyistä hintatasoa mutta käsittääkseni jotain Namua lukuunottamatta hinta lienee jonkin verran alhaisempi.

Sunnuntai 1.3

Sunnuntaiaamuna piti tosiaan herätä varsin aikaisin eli jo hieman yhdeksän jälkeen koska edessä oli matkan pääottelu, Liverpool-Manchester City. Jostain käsittämättömästä syystä ottelulle oli laitettu täysin järjetön alkamisaika, eli peli alkoi puoleltäpäivin. Vaikka olinkin odottanut matkallani pääseväni kunnon brittiaamiaisen pariin jouduin tällä kertaa jättämään sen väliin koska pelkäsin ettei edellisenä iltana alkoholilla kuritettu vatsani kestäisi sitä. Senpä vuoksi otin perinteisemmän vaihtoehdon eli Subwayn patongin. Nälän tyydyttämisen jälkeen suuntasin bussille ja otin suunnaksi Anfieldin. Stadionille päästyäni kävin ensimmäiseksi varaamassa paikan seuraavan päivän stadionkierrokselle ja sen jälkeen meninkin katsomoon.

Paikkani oli jälleen kerran Kopissa ja sinne on aina mukava päästä, mutta tällä kertaa paikka ei kyllä ollut aivan paras mahdollinen. Se oli nimittäin aivan ylimmällä rivillä. Ja vaikka tunnelma oli alusta lähtien hyvä ja laulut lähtivät niin itseltäni kuin lähikannattajilta äänekkäästi ei paikasta johtuen meteli tuntunut samalta kuin esim. vuoden takaisessa Spurs-pelissä jossa Kopin luoma äänivalli suorastaan vyöryi alarivien ylitse kentälle. Ääntä kuitenkin riitti hyvin ja myös itse ottelu alkoi vauhdikkaasti ja punaisten hallinnassa. Pallo olikin ensimmäisen kerran jo muutaman minuutin pelin jälkeen, mutta Adam Lallanan maali hylättiin hieman kyseenalaisena paitsiona. Hallinta kuitenkin palkittiin 10 minuutin kohdalla kun Henderson laukoi aivan loistavan laukauksen ylänurkkaan vieden punaiset johtoon. Koko avausjakso oli hienoa hyökkäävää jalkapalloa, harmi vain että puolen tunnin jälkeen City tuli tasoihin kun Dzeko pääsi läheltä iskemään tasoituksen ohi Mignoletin. Se olikin ainoita kertoja kun Cityn kannattajien ääntä kuului, paikasta johtuen heitä ei juuri katsomon toisesta päästä edes nähnyt. Onneksi sentään kenttä näkyi kokonaan.

Toisella puoliajalla Liverpool hyökkäsi Kopin suuntaan mutta tunnelma ei ehkä ollut yhtä äänekäs kuin avausjaksolla. Tunnelma oli pikemminkin odottava ja pelissäkään ei ollut vauhtia ja vaarallisia tilanteita samaan tahtiin kuin avausjaksolla. Etenkin Cityn hyökkäyspeli oli hampaatonta ja tilanteet olivat pääosin vierailijoiden maalinedustalla. Kun 75 minuuttia oli pelattu siirtyi kotijoukkue uudemman kerran johtoon kun Coutinho laukoi liki yhtä komean laukauksen kuin Henderson ja sähköisti Kopin tunnelman välittömästi. Maalin myötä Liverpool siirtyi puolustuskannalle mutta City ei saanut pari paikkaa enempää tilanteita luotua ja arvokkaat pisteet jäivät kotijoukkueelle ja unelmat nelossijan saavuttamisesta saivat uutta pontta.

Pelin jälkeen odottelimme katsomon tyhjentymistä ennenkuin itse lähdimme kävelemään alas, ylimmältä riviltä olisi ollut turhaa lähteä rynnimään. Sain kaveriltani Spililtä viestin jossa hän kommentoi että "vaikka sää onkin surkea niin fiilis lienee hyvä." Ihmettelin moista kommenttia sillä itse en ollut huomannut säässä mitään erikoista. Kun pääsin stadionin ulkopuolelle huomasin mistä hän oli puhunut sillä sadekuuro oli jälleen kerran rannikkokaupungin vieraana. Huomattuani sen en voinut olla nauramatta kun Suomessa oleva kaverini tietää sään paremmin kuin minä joka olin paikanpäällä. Mutta ei siellä ylimmällä rivillä ja katoksen suojassa mitään huomannut kun sadekaan ei ollut mikään rankkasade. Sateeseen ei huvittanut jäädä joten menimme suomalaisten kanssa tuttuun tyyliin Parkiin. Baarissa oli toki tungos, etenkin kun takapihan terassilla ei säästä johtuen ollut kuin muutama henkilö katoksen suojassa mutta ei siellä mitään lauantaiotteluiden veroista ryysistä ollut. Iltapäivä oli vasta aluillaan ja etenkin paikalliset lähtivät koteihinsa valmistautumaan tulevan työviikon rasituksiin. Baariin tuli muitakin tuttuja kuten useita Suomen Liverpool-forumin kirjoittajia. Siellä tuli vietettyä pari tuntia juoden ja sivusilmällä Arsenal-Everton peliä katsellen. Neljän jälkeen lähdimme kohti keskustaa ja vetäydyimme majapaikkoihimme huilaamaan hetkeksi sopien kuitenkin näkevämme hieman myöhemmin ruokailun merkeissä.

Kuuden aikoihin näimmekin Belvederessä ja vaikka monen mielestä ko. pubi on varsin hyvä paikka niin itselleni se oli pettymys, real cideria ei nimittäin löytynyt. No, juomisesta olikin hyvä pitää taukoa ja keskittyä syömiseen. Menimme johonkin täynnä olevaan italialaisravintolaan (nimeä en nyt kuollaksenikaan muista) josta hetken odotettuamme löytyi pöytä. Ruoan odottelussa meni tovi jos toinenkin mutta odottamisen kesti kun seura oli hyvää ja juttu luisti mainiosti. Ruoatkin tuli aikanaan ja kyllähän ne annokset hintansa väärtejä olivat. Kun mitään kiirettä ei ollut niin ruokailussa meni aikaa sen verran että olimme lopulta viimeiset asiakkaat jotka ravintolasta lähtivät. Kello ei kuitenkaan ollut kuin vasta yhdeksän joten päätimme lähteä Lion Taverniin kumoamaan muutamat tuopit. En ollut käynyt Tavernissa kuin kerran läpikulkumatkalla enkä ollut aivan vakuuttunut paikan siideritarjonnasta mutta onneksi tiskin takana olevista laatikoista löytyi Old Rosieta ja Rosie's Pigia joten pitihän Westonsin tuttuja tuotteita maistaa. Kuplivista juomista löytyi Addlestonesia joten juomien puolesta siellä tulee varmaan vierailtua uudemmankin kerran, etenkin kun se on käsittääkseni aika monen branchiläisen suosiossa. Pubissa oli myös muutamia muita stadionilla olleita suomalaisia (mm. eräs hyvinkin tunnettu suomalainen näyttelijä) jotka eivät olleet tulleet syömään vaan olivat hoitaneet ravinnonsaannin keittolounaan merkeissä. Ja täytyy sanoa että hyvin olivat hoitaneetkin. Vähitellen kuitenkin alkoi väsymys voittamaan raskaan päivän jälkeen joten lähdimme kohti majapaikkojamme ja päästyäni Hattersiin ei tarvinnut odottaa kauaa nukahtamista.

2.3 Maanantai

Uusi viikko valkeni aurinkoisena mutta tuulisena. Aamutoimien ja aamupalan jälkeen menin bussipysäkille ja otin suunnan kohti hieman harvinaisempaa matkakohdetta, nimittäin sen toisen paikallisen seuran stadionia. Ajattelin nimittäin lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla: Evertonin stadionkierros alkoi klo 11 ja edellisenä päivänä olin varannut Anfieldin kierroksen klo 13. Stadionithan ovat tunnetusti aika lähellä toisiaan joten välimatkakaan ei olisi pitkä.

Kerran aiemmin Goodison Parkilla käyneenä stadion löytyi helposti ja menin respaan ilmoittautumaan kierrokselle. Minua pyydettiin odottelemaan ja hetken kuluttua oppaamme tuli hakemaan ryhmän (8 henkeä) kierrokselle. Eivät he mitään lippua edes kyselleet joten kierros oli näin ollen minulle ilmainen. Kierros oli hyvin tavanomainen ja kaikki aiemmiltakin stadioneilta tutut kohteet nähtiin kuten Directors Boxit, VIP-vieraiden tilat, pukuhuoneet ym . Kierroksilla on harvemmin ollut oppaana nainen mutta tällä kertaa tällainenkin ihme tuli bongattua. N. 60-vuotias rouva osasi hommansa erinomaisesti ja kertoi hauskoja yksityiskohtia mm. Evertonin historian suurimmasta pelaajasta Dixie Deanista. Myös se, ettei kierroksella tullut mitään offensiivista kommenttia kaupungin ykkösseurasta lämmitti mieltäni, siihenkin olin mentaalisesti osannut varautua kun olin Bittersin kotiluolassa.

Kierroksen päätyttyä lähdin kulkemaan Anfieldille ja matka ei tosiaankaan ollut pitkä, reippaalla kävelyvauhdilla siihen meni vajaat 15 minuuttia. Olin siellä sen verran hyvissä ajoin että päätin vaihtaa kierroksen puolta tuntia aikaisemmin lähtevään eli 12.30. Olin käynyt kerran aikaisemminkin kierroksella mutta nyt sitä oli hieman muutettu. Shanklyn patsaalta mentiin ensiksi Kopin sisäänkäynnin vieressä sojottavan maston luokse ja sain kuulla että ko. masto on alunperin ollut SS Great Eastern-laivassa joka 19. vuosisadan puolivälin jälkeen seilasi Liverpoolin ja uuden mantereen väliä. Kierroksella nähtiin useita muitakin yksityiskohtia joita en ollut huomannut ja tarinat niiden takana olivat kiinnostavia. Toki kaikki tutut paikat kierrettiin, "This is Anfield"-kylttiä koskettiin ja kierros päättyi Kopiin. Kierroksen päätteeksi opas puhui Kopin seisomakatsomosta ja kysyi ketä vastaan seisomakatsomon aikakauden viimeinen peli pelattiin ja kuka teki viimeisen maalin Kopin päätyyn. Kukaan ei tiennyt vastausta paitsi eräs suomalainen. Vastustajahan oli Norwich ja maalintekijä oli Jeremy Goss. Muistan ottelun hyvin koska ottelu näkyi myös YLE2:n kanavalla Antero Mertarannan ja Jukka Röngän selostuksella ryyditettynä. Kysyin muilta tiesivätkö he kuka Liverpoolin pelaaja teki viimeisen maalin Kopin päätyyn ja opasta lukuunottamatta vastausta ei kuulunut (Julian Dicks).

Kierroksen jälkeen lähdin takaisin kaupunkiin ja kiertelin kaupungilla hetken ennenkuin nälkä pääsi yllättämään. Olin edellisellä matkalla käynyt "Bem Brasil"-ravintolassa (aiemmasta raportista löytyy arvioni) ja uusintakierros päättyi samaan kuin viimeksi eli ähkyyn joten kävelin hostellille lepäämään hetkeksi ennen illan koitosta.

Illan otteluna oli U21-vuotiaiden ottelu Liverpool-Chelsea. Alunperin ottelu piti pelata St.Helensissa, mutta jostain syystä peli olikin siirretty Chesteriin. Minua asia ei haitannut, tiedossa oli ainakin uusi stadionbongaus. Olin sopinut erään kolmihenkisen oululaisseurueen (joukossa myös AC Oulun päävalmentaja) kanssa tapaamisen Liverpool Centralin asemalla josta otimme paikallisjunan Chesteriin. Kaupunkiin saavuttuamme kello oli sen verran paljon että pre-match pinttien ottaminen jäi väliin ja ajoimme taksilla suoraan Deva Stadiumille jossa seuraamme liittyi puoliajalla eräs vanhempi suomalainen LFC:n kannattaja.

Matkan jokaisena päivänä oli ollut varsin navakka tuuli, mutta Chesterissa illan viileys yhdistettynä kovaan tuuleen sai olon tuntumaan todella kylmältä ja ehdin moneen kertaan kirota pitkien kalsarien jättämistä Helsinkiin, nyt niitä olisi todella tarvittu. Mietin useaan kertaan jättääkö peli kesken ja suunnata kaupungin pubeihin lämpimään mutta vähitellen kroppa alkoi turtua kylmään ja pari kuppia todella kuumaa teetä lämmittivät mukavasti. Peli itsessään oli selkeää Liverpoolin hallintaa ja punapaidat voittivatkin ottelun 2-0. Etenkin Jerome Sinclairin tekemä 2-0 maali oli todellinen taidonnäyte ja toivoa sopii että mies saisi näytönpaikkoja myös edustusjoukkueessa.

Ottelun jälkeen Chesterin klubitilat ja sitä myöten baari avautui hetkeksi ja päätimme mennä sinne ottamaan yhdet ennen lähtöä asemalle. Itse tilasin viskin ja siiderin. Olimme baarin melkein ainoat asiakkaat ja koska tilat olivat aivan pukukoppikäytävän läheisyydessä näkyi siinä myös Liverpoolin U21:sten henkilökuntaa. Yht'äkkiä pukukoppikäytävän ovelle ilmestyi erittäin tutunnäköinen hahmo: Jamie Carragher oli ollut katsomassa peliä ja jututti jotain henkilökunnan jäsentä ennenkuin lähti baarin läpi autolleen tervehtien meitä siinä ohessa. Joten nyt voin listata elämäntapahtumien listalle Jamie Carragherin tervehtineen minua ja kävelleen metrin päästä ohi. :) Myöhemmin kuulin että myös Robbie Fowler oli ollut katsomassa samaa peliä mutta häntä ei valitettavasti tullut bongattua. Hieman myöhemmin tilasimme taksin ja otimme aseman vieressä olevassa pubissa yhdet ennen lähtöä takaisin Liverpooliin ja hostellille.

3.3 Tiistai

Tiistaiaamuna oli aika jättää Hatters päiväksi kun lähdin kohti Birminghamia. Tuttuun tyyliin jätin ison matkalaukkuni matkatavarahuoneeseen sillä yhden päivän matkan pärjää ilman vaihtovaatteitakin. Ennen matkaa piti kuitenkin käydä nauttimassa vihdoin ja viimein matkan ensimmäinen Full English Breakfast hostellin lähellä olevassa Kimo's ravintolassa. Arkiaamuna ei ainakaan suurempaa ruuhkaa ollut sillä olin paikan ensimmäinen ja ainoa asiakas sinä aikana kun olin siellä. Ja kyllähän se jälleen kerran maistui. En usko että söisin kyseistä annosta kovinkaan usein Suomessa, mutta nyt kun olen oppinut syömään sitä niin Englannin reissuilla se kuuluu jollain lailla asiaan. Ja onhan se totta että se täyttää vatsan hyvin ja antaa energiaa pitkälle iltapäivään.

Birminghamiin päästyäni kello oli varttia vaille 12 ja kun hostelliin saattoi kirjautua vasta klo 14 jälkeen niin väliajaksi piti keksiä jotain tekemistä. Sitä tarjosi asemasta vajaan 5 minuutin päässä olevalla New Streetillä sijaitseva Post Office Vault. Aiemmin mainitsemani Wellington oli aivan lähellä mutta päätin antaa postitoimiston vieressä sijaitsevalle liki samannimiselle pubille mahdollisuuden.

Ja kyllä kannatti. En ollut uskoa silmiäni kun katsoin pubin siiderilistaa. Tarjolla oli peräti 15 (!) erilaista real cideria! Ilo vaihtui samalla myös huolenaiheeksi sillä tiesin että vaikka ottaisin pelkkiä puolikkaita niin en ehtisi testata edes puoliakaan ilman humaltumista. No, ei auttanut muuta kuin tarttua härkää sarvista ja alkaa testailemaan. Pubi oli luonnollisesti aika hiljainen kellonaika huomioonottaen mutta baarijakkaralla istuessa tuli juteltua muutamien asiakkaiden kera. Eräs herrasmies oli Stokessa asuva Paul, joka oli Stoken kausikortin haltija ja kuultuaan minun olevan Liverpoolin miehiä hän alkoi naljailemaan kuinka Liverpool tulee menettämään mahdollisuutensa päästä Mestarien liigaan viimeisellä kierroksella Stokessa (No, se tapahtui kyllä jo hyvän matkaa ennen ko. ottelua). Hän esitteli suunnittelemaansa drinkkilasia ja antoi minullekin 6 muovista ja yhden lasisen kappaleen muistoksi. Mukava mies ja erinomaista juttuseuraa.

Muutaman juotuani lähdin etsimään Aston Villan lipputoimistoa. Olin saanut lipun forumkirjoittaja xxpotkupallolta (suuret kiitokset vielä kerran asian järjestämisestä!) sillä koska illan ottelu oli paikallisderby Aston Villa-WBA, lipun saadakseen piti olla aiempaa ostohistoriaa jota minulla ei ollut. Sain lipun sähköpostiini mutta ajattelin käydä vaihtamassa sen perinteisempään lippuun. Keskustassa sijaitsevan fanikaupan löydettyäni menin sisään ja he rupesivat tenttaamaan minua. Nimen osasin sanoa oikein mutta sitten he rupesivat kysymään osoitetiedoista talon numeroa. Enhän minä ko. numeroa tiennyt joten tilanne alkoi tuntua kuumottavalta ja mietin jääkö ottelu väliin. Sen jälkeen he kysyivät olenko ostanut lipun Suomen kannattajayhdistyksen tai vastaavan kautta ja sanoin ostaneeni. Sen jälkeen lippu tuli kouraan ja ulos päästyäni huokasin kerran todella syvään ja lähdin jatkamaan juomista.

Siiderivalikoima oli sen verran maittavaa että ehdin nauttia yhteensä kahdeksan puolen pintin tuoppia ja aloin olla jo kohtuullisessa humalassa. Kielenkannatkin olivat vertyneen sen verran että jorinoitani kuunnellessa paikallisilla oli jostain syystä hyvinkin hauskaa. Olisin voinut toki jatkaa naurunalaisena olemista mutta hostelliin pääsi jo kirjautumaan joten lähdin sinne. En kuitenkaan jäänyt sinne vaan ajattelin lähteä kävelemään viileään ja tuuliseen kaupunkiin jotta humalatilani laskisi ennen ottelun alkua. Ja niinhän siinä kävikin. En tarkkaan tiedä missä kaikkialla kävelin mutta ainakin Chinatownin ja homokorttelien alueella tuli pyörittyä, ainakin ravintoloiden nimistä päätellen. Näläntunteen kävin poistamassa jossain intialaisravintolassa ja niitähän Birminghamissa riittää. Ruoan jälkeen kello alkoikin olla sen verran paljon että menin New Streetin asemalle ja otin paikallisjunan kohti stadionia.

Stadionin läheisimmät asemat ovat Aston ja Witton. Wittonista on ehkä lyhempi matka stadionille mutta jäin pois Astonissa koska xxpotkupallo oli antanut minulle pubivihjeen. Pubi löytyi helposti matkalla stadionille ja se olikin todellinen futispubi koska julkisivu oli maalattu Villan värein. Paikka oli luonnollisesti aivan täynnä kolme varttia ennen pelin alkua ja etenkin takapihalla oli tunnelma korkealla, chäntit pauhasivat täydellä volyymilla ja tihkusade ei pahemmin haitannut suurimman osan terassia ollessa katettu. Suurimman osan ajasta vietin kuitenkin sisätiloissa istumapaikan löydettyäni ja siellä oli hieman rauhallisempi tunnelma. Juomavalikoimaltaan pubi oli tavanomainen, mutta sieltä löytyi sentään Stella Artoisin siideriä hanasta josta täytyy antaa plussaa.

Yhden juotuani otin suunnan stadionille. Olin pyytänyt lipunostajaa hommaamaan lipun legendaarisesta Holte Endin päätykatsomosta hyvältä paikalta ja niin hän oli totisesti tehnyt. Paikka oli aivan loistava, sisääntuloaukolta oli paikalleni neljä askelmaa, se oli juuri oikealla korkeudella (olisiko ollut rivi 10-15) ja juuri keskellä maalia. Tunnelma oli luonnollisesti erinomainen, niin Villan kuin WBA:n kannattajaryhmät pitivät hyvin meteliä mutta hämmästyin suuresti kun katsomossa oli valtavasta tyhjiä paikkoja. Vaikka Villan esitykset olivatkin olleet suorastaan surkeita, olisin silti odottanut paikallispelin vetävän stadionin täyteen. Paikalla oli kuitenkin vain 31000 katsojaa ja kun Villa Park vetää sen 42000 ei ihme että etenkin pitkät sivut näyttivät ajoittain varsin autioilta.

Ottelun avausjakso oli täydellistä Villan hallintaa eikä WBA saanut lainkaan tilanteita. Etenkin Gabriel Agbonlahor oli erinomaisessa iskussa ja oli viedä alkuminuuteilla Villan pariinkin otteeseen johtoon, ensin Ben Foster haparoi torjunnassaan mutta sai napattua pallon maaliviivalta näppeihinsä. Hetkeä myöhemmin Agbonlahor pääsi ohittamaan jo Fosterin mutta Joleon Lescott oli tällä kertaa pelastajana ja piti numerot tasoissa. Mutta kolmatta kertaa ei Agbonlahoria enää voitu pysäyttää, Benteke vapautti Agbonlahorin läpiajoon ja hän sijoitti pallon varmasti ohi Fosterin. Villa Parkin yleisö alkoi laulamaan miehen chänttiä joka olikin siinä mielessä erikoinen etten ole aiemmin kuullut yhtään laulua lehtereillä jota laulettaisiin Culture Clubin loistavan "Karma Chameleonin" sävelellä. Villa oli lähellä lisätä johtoaan jakson lopulla, mutta Delphin laukauksen tiellä oli maalipuut joten selvästä dominoinnista huolimatta tauolle mentiin vain maalin johtoasemassa.

Toinen puoliaika oli huomattavasti tasaisempi, tosin WBA ei pystynyt luomaan juuri mitään mutta he pystyivät kuitenkin jossain määrin pysäyttämään viininpunaisten vyöryä.  Ainoat vaaralliset tilanteet tulivat erikoistilanteista ja jakson puolivälissä se tuottikin tasoituksen kun Bruntin kulmurista Berahino iski pallon ohi Guzanin räjäyttäen vieraskannattajat raivoisaan tuuletukseen. Maalin jälkeen peli jatkui tasaisena, tunteet kävivät kuumana kentällä mutta katsomossa oli kuitenkin hienokseltaan odottava tunnelma. Kello kävi mutta laatutilanteet jäivät puuttumaan ja tasapeli alkoi näyttämään vääjäämättömältä. Mutta aivan viimeisillä hetkillä WBA:n maalivahti Ben Foster nousi pääosaan. Pallo pomppi vierasjoukkueen rankkarialueella ja Foster lähti hakemaan irtopalloa vaarattoman näköisestä tilanteesta. Hän ei kuitenkaan saanut palloa haltuunsa vaan pallo ajautui tilanteeseen vauhdilla ajavaa Villan pelaajaa kohti. Foster yritti saada pallon haltuunsa mutta pallon sijasta hän osui vastustajaan kaataen hänet ja vieressä olleella tuomarilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin laittaa pallo pilkulle. Rankkaria tuli ampumaan Benteke joka vartaloharhautuksella sai Fosterin jähmettymään ja löysällä sijoituksella iski pallon maaliin. Pääty luonnollisesti sekosi ja itsekin tuulettelin muiden mukana vaikka sisällä hieman kaiversikin, ajoihin kotijoukkueen voitto QPR:n putoamisviivan alapuolelle. Hetkeä myöhemmin tuomari vihelsikin ottelun päättyneeksi.

Pelin jälkeen lähdin kohti Astonin asemaa ja parinkymmenen minuutin odottelun jälkeen pääsinkin takaisin New Streetille. Päätin jatkaa siitä mihin iltapäivällä olin jäänyt ja menin Post Office Vaultiin nauttimaan hyvistä juomista. Paikkaan oli eksynyt myös muutamia muita Villan kannattajia mutta tunnelma oli kyllä erittäin rauhallinen kuten sen kaltaisissa pubeissa yleensäkin. Ehdin ottaa viisi half pinttia ennenkuin pubi sulki ovensa ja olinkin viimeinen asiakas joka sieltä poistui. Lähellä ollut Wellington olisi ollut auki mutta lähdin kuitenkin hostellille päin. Vaikken edes ollut suuremmin humalassa lähdin kävelemään eräästä risteyksestä väärään suuntaan ja puoli tuntia kortteleita kierreltyäni jouduin nostamaan kädet pystyyn ja myöntämään etten löytänyt omin voimin hostellliin. Joten ei muuta kuin taksiin ja muutaman minuutin ajelun jälkeen pääsinkin hostellille ja yöpuulle.

4.3 Keskiviikko

Olin laittanut kelloni herättämään klo 8. Sisäinen kelloni herätti minut kuitenkin kymmentä vaille ja hyvä niin sillä muutaman minuutin vuoteessa pötköteltyäni alkoi yht'äkkiä infernaalinen meteli kun palohälyttimet alkoivat huutamaan. Ei muuta kuin sängystä ulos ja vaatetta niskaan ja nopeasti laittamaan tavaroita laukkuihin. Ahdastahan siinä tuli koska huone oli pieni ja huonetoverini ollut kiinalainen teki juuri samoin. Ennenkuin ehdimme edes lähteä huoneesta oli tilanne kuitenkin ohi, ääni lakkasi joten liekö syynä ollut taas joku leivänpaahtimeet unohtunut leipä tms. Joka tapauksessa se toimi hyvänä herättäjänä sillä uni ei tullut enää silmään joten päätin lähteä kaupungille etsimään paikkaa josta saisi Full Englishin. Ja sellainen löytyi Wellingtonin vieressä olevasta Briar Rose-pubista. Paikka oli perinteinen Wetherspoonin pubi mutta kyllä sieltä hintansa veroisen aamupalan sai, miinusta tosin siitä että kananmunaa ei saanut kovaksi keitettynä.

Aamupalan jälkeen otin suunnan kohti The Hawthornsia. Lauantaina olin huomannut fanikaupassa jotain kiinnostavaa joten minun oli pakko käydä ostamassa kaksi isoa kolpakkoa, toisen itselleni ja toisen hyvälle ystävälleni syntymäpäivälahjaksi. Samalla tarttui mukaan DVD jossa oli kokoelma WBA:n hienoista otteluista vuosien varrella. Shoppailu jatkui kun pääsin takaisin Birminghamiin, Bullringin ostoskeskushelvetissä kävin ostamassa muutaman kokoelmalevyn HMV:stä joka painottui terwarille ominaiseen tapaan 70-80-lukujen musiikkiin. Lisäksi Armanin liikkeestä piti käydä hakemassa pari t-paitaa ja kalsarit ja läheisestä Primarkin halpakaupasta kävin ostamassa pitkät kalsarit illan ottelua silmällä pitäen. Rahaa meni yllättävän paljon, n. 130 puntaa mutta koska normaalisti olen shoppailun suhteen todella harkitsevainen, jopa saita, niin annettakoon se anteeksi kun kerran reissun päällä ollaan. Ostaminen kävi sen verran kunnon päälle että kävin New Streetin italialaisravintolassa syömässä Spagetti Bolognesen ja jatkoin vielä kerran Post Office Vaultsiin nauttimaan Birminghamin reissun viimeiset siiderit. Laskin että 15 erilaisesta siideristä ehdin nauttimaan 13 erilaista joten ainakin variaatiota riitti. Pian tuli kuitenkin aika lähteä asemalle ja palata Liverpooliin.

Liverpoolissa menin hostellilta Lion Taverniin jossa forumisti God olikin istuskelemassa tuttujensa kanssa. Ehdin itsekin ottaa yhden kunnes lähdimme Godin kanssa hänen kantapaikkaansa Anfieldin alueella, King Charlesiin. Itse en ollutkaan käynyt ko. paikassa aikaisemmin joten oli mukava nähdä uusi pubi stadionin liepeiltä. Pubi on eräällä sivukadulla n. 10 minuutin kävelymatkan päässä stadionista ja varsin pieni. Liekö keskiviikko vaikuttanut asiaan, mutta se ei kuitenkaan aivan täynnä ollut joten tilauksen sai tehtyä vaivattomasti. Juomatarjonta ei ollut kummoista, mutta peruslinjasta poiketen Strongbowin tilalla oli Carlingin siideriä joka sopi hyvin.
Tuopillisen jälkeen ottamaan perinteinen Fish & Chips - annos jonka jälkeen katsomoon.

Katsomonosa oli sama kuin sunnuntaina eli Kop, mutta siihenpä ne yhtäläisyydet sitten jäivätkin. Kun viimeksi olin rivillä 72 (eli ylimmällä) oli tällä kertaa paikkani rivillä 3. Itse kyllä pidän enemmän ylemmistä katsomolohkoista, osin senkin vuoksi että tietyissä katsomonosissa seisotaan ja lauletaan koko ottelun ajan kun taas alemmissa katsomonosissa on huomattavasti rauhallisempaa.

Ottelu oli aika pitkälti samanlainen kuin edellispäivän suur-Birminghamin derby. Liverpool hallitsi ottelua ja oli tehdä avausmaalin jo puolen minuutin jälkeen kun Sturridge pakotti Tom Heatonin näyttämään parasta osaamistaan vieraiden maalinsuulla. Heaton onnistui pitämään pelin nollilla aina puolen tunnin kohdalle, kunnes Jordan Hendersonin komea laukaus vastapalloon upposi vastustamattomasti oikeaan takanurkkaan vieden punaiset johtoon. Burnley sai luotua muutaman tilanteen, mutta heikko viimeistely piti vierailijat nollilla. Toisen puoliajan alussa Sturridge teki Hendersonin keskityksestä 2-0 punaisille ja peli oli sillä selvä. Ottelu pysyi koko ajan täysin punaisten kontrollissa ja esitystä voi kuvailla rutiinisuoritukseksi niin joukkueen kuin yleisönkin osalta.

Pelin jälkeen tuttuun tyyliin Parkiin johon olin sopinut tapaamisen ensimmäistä kertaa Anfieldilla olleen Andy Loven kanssa. En ollut koskaan nähnyt ko. henkilöä ja kun hänen puhelimestaan oli akku loppunut niin olin sisällä ja yritin kuulla josko jostain kuuluisi tuttua kieltä (ei, Andy ei harrasta yksinpuhumista, hän oli naisystävänsä kanssa liikkeellä). Parkissa ei ollut arki-illasta johtuen suurempaa tungosta joten hän löytyikin varsin pian ja after match-pintteja kaatui hyvässä seurassa yksi jos toinenkin. Kovin kauaa ei pubissa kuitenkaan pystynyt olemaan sillä se sulki ovensa yhdentoista tienoilla joten itse hyppäsin juuri sopivasti kohdalle tulleen paikallisbussin kyytiin ja köröttelin keskustaan. Perinteiset jatkopaikat Mathew Streetilla (Flanagans Apple, Grapes) eivät tällä kertaa jaksaneet innostaa joten menin hakemaan kebabin tutusta paikasta Mount Pleasantin ja Lime Streetin risteyksestä ja jatkoin hostellille.

5.3 Torstai

Viimeiset yöunet saarilla menivät mukavasti ja sainkin nukuttua peräti 9 tuntia. Suihkun ja huoneen luovutuksen jälkeen oli tunti aikaa junan lähtöön joten päätin käydä nauttimassa kunnon aamiaisen naapurin Kimosissa. Vaikka englantilainen aamiainen olikin ollut hyvä valinta niin päätin tällä kertaa valita listalla olleen välimerellisen aamiaisen. Valinta oli siis huomattavasti kevyempi kuin englantilainen versio mutta maku oli vähintään yhtä hyvä ellei parempikin sillä kuka nyt fetajuustoa tai oliiveja voisi vastustaa? Aamupalan jälkeen nopea pyörähdys kaupungilla mutta aika nopeasti suuntasin kohti asemaa sillä juna pääkaupunkiin lähti hieman ennen puoltapäivää.

Saavuin Lontooseen aika tarkkaan kahden maissa. Lento lähti hieman ennen seitsemää mutta olin tarkoituksella tullut hyvissä ajoin sillä minulla oli Eustonin alueella hieman tekemistä. Viiden minuutin kuluttua junan saapumisesta asemalle istuin Bree Louisessa kaksi tuoppia edessäni (terwarin tapaan puolen pintin kokoisia) sillä valikoima oli jälleen niin runsas ja laadukas että minun olisi ollut täysin mahdotonta jättää tätä pubia väliin matkaohjelmastani. Tunnin ehdin istua yksikseni Camran erinomaista pubiopasta tutkaillen kunnes Andy Love puolisoineen saapui kaupunkiin. Minulla oli sen verran luottamusta henkilökuntaan että uskalsin jättää laukkuni heidän huomaan ja hain kaksikon asemalta jatkamaan juomista. 1,5h ehdimme istuskella mutta sen jälkeen piti lähteä metrolla Victorian asemalle ja sieltä junalla takaisin Gatwickiin. Lentoasemalla ajattelin käyttää jäljellä olevat punnat juomiin, mutta kun hyviä single malteja ei niillä rahoilla saanut niin ostin litran lekan Johnnie Walkerin tuotteita. Lento kotiin ja olin kotona yhdeltä. Ja kun kyseessä oli torstai-ilta niin jätin laukun kotiin ja suuntasin siltä seisomalta suoraan Kalleen.

Obsy

Poissa Poissa


Vastaus #140 : 11.07.2015 klo 15:03:52

Ensimmäistä matkapäiväkirjaa odotellessa! Kyllähän näistä pienellä värikynällä gonzokirjan saisi väsättyä, helpostikin,
Tipi553

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Liverpool FC


Vastaus #141 : 11.07.2015 klo 17:57:14

Hieno raportti, kuulostaa että ollut ihan lutuurireissu! :D
JMP

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tervarit


Vastaus #142 : 11.07.2015 klo 21:12:51

Terwari ollut raportista päätellen melkoisessa laitamyötäisessä koko matkan, mutta muistaa silti yksityiskohdat auringontarkasti, vaikka tapahtumista on jo aikaakin nelisen kuukautta. :D
AndyLove

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: JäPS & Liverpool


Vastaus #143 : 11.07.2015 klo 21:34:44

Terwari ollut raportista päätellen melkoisessa laitamyötäisessä koko matkan, mutta muistaa silti yksityiskohdat auringontarkasti, vaikka tapahtumista on jo aikaakin nelisen kuukautta. :D

Ei ainakaan meidän kohdatessa ollut mitenkään laitamyötäsessä vaikka taisi useammakin tuopin molemmilla kerroilla kumota. :D En tiedä mikä olo Terwarilla oli torstai aamuna, mutta itsellä meni sen verran monta olutta hyvässä seurassa että ulkomaaneitsyys pysyi - illalla yllättäneen väsymyksen ja aamulla "heikon olon" takia.. Kuuluisa englantilainen aamiainen lähinnä nosti vatsan sisältöä kohti kattoa ja pystyinkin nauttimaan vain kahvin. Tuoppi

 
Sivuja: 1 ... 5 [6]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa