Helsinki Unitediin liittyvää juttua..
HS - Urheilu - 25.4.1990 - 2024 merkkiä - 1. painos
Helsinki United omalla nimellään sarjoihin
Viime vuonna perustettu viiden helsinkiläisen jalkapalloseuran ja niiden sisarseurojen yhteenliittymä Helsinki United aloittaa sittenkin tällä kaudella pelaamisen omalla nimellään Palloliiton sarjoissa.
Miehet saavat III divisioonassa KifU:n paikan ja naisten SM-sarjassa PP-Futiksen nimi lakkaa olemasta. Samoin A-nuorten aluesarjassa nähdään Unitedin nimi.
Naisten nimimuutos on ehdollinen, sillä liittohallitus ei saanut viime kokoukseensa asiaa koskevia papereita. Periaatteessa kuitenkin on tehty PP-Futiksen osalta sellainen päätös, että sen paikan saa Helsinki United, jos se saa kaiken asiaan liittyvän paperisodan valmiiksi viikon kuluessa.
Liittohallituksen kokous oli ehdollinen myös KifU:n osalta, sillä Helsinki United ei ollut silloin vielä liiton jäsenseura. Nyt sekin asia on kunnossa, joten muodolliset edellytykset sekä KifU:n että PP-Futiksen osalta ovat poistuneet.
"Tällä kaudella Helsinki Unitedin miesten edustusjoukkueessa pelaa pääasiassa kifulaisia", sanoo puheenjohtaja Hannu Haukanhovi. "Kun viime syksynä Gnistan tai Kiffen eivät antaneetkaan paikkaansa Unitedille, vaikka asiasta oli kesällä niin sovittu (korkeimmalla oleva seura luopuu nimestään), luultiin tämän kauden jäävän Unitedilta väliin. KifU kuitenkin tarjosi paikkaansa, joten ei ollut mitään syytä jättää tilaisuutta käyttämättä."
KäPa ja Käpylä
erosivat Unitedista
Viime Unitedin vuosikokouksessa seurojen lukumäärä väheni yllättäen, sillä Käpylän Pallo ja FC Käpylä ilmoittivat erostaan. Sen vuoksi Unitediin kuuluvat nykyisin Pallo-Pojat (sisarseura PP-Futis), Gnistan (Ogeli), Kiffen (KifU) ja Malmin Palloseura (MaPa).
"Keskusteluissa ulkopuolisten seurojen puheenjohtajien kanssa on nähty mahdollisena, että Unitediin voisi tulla uusia seuroja. Mitään lopullisia päätöksiä ei muualla ole kuitenkaan tehty. Unitedin jäsenseurojen lopulliset ratkaisut odottavat vielä vuoroaan", Haukanhovi sanoo.
HS - Urheilu - 23.3.1991 - 2495 merkkiä - 1. painos
Helsinki United luopui sarjapaikastaan
Viime vuonna naisten jalkapallomestaruuden voittanut Helsinki United on luopunut SM-sarjapaikastaan rahoitus- ja pelaajavaikeuksien vuoksi. Unitedin tilalle on hyväksytty lahtelainen Kuusysi, joten sarja pelataan 10-joukkueisena.
Itse asiassa sama joukkue on kahdesti peräkkäin yltänyt Suomen mestaruuteen, sillä vuonna 1989 mestariksi tuli PP-Futis, jonka nimi muutettiin viime kaudeksi Helsinki Unitediksi. Ensimmäisen mestaruuden joukkue saavutti 1985 Kaunis Nainen Futis -nimisenä.
Pääsponsorin luovuttua sarjan loputtua 1988 Pallo-Pojat otti naiset huostaansa. Nimeksi tuli PP-Futis. Jo tällöin oli seuralla taloudellisia vaikeuksia kauden päättyessä. Sama tilanne oli viime kauden jälkeen.
Helsinki Unitedin puheenjohtaja Hannu Haukanhovi etsi sponsoria seuralle koko sen jälkeisen ajan, mutta aina tulivat eteen vaatimattomat katsojaluvut sarjaotteluissa. Kukaan ei halunnut panna rahojaan tyhjän päälle. Sen vuoksi Haukanhoville ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin sarjasta luopuminen. Se koskee myös piirisarjaa.
Viime kauden joukkueesta oli jo tämän vuoden alussa siirtynyt Ulla Kaasinen Helsingin Jalkapalloklubiin. Kyrkslätts IF:stä viime kauden jälkeen Unitediin siirtyneet Messalan sisarukset Tiia ja Tiina näkivät myös tilanteen epäsuotuisan kehityksen alkuvuodesta ja muuttivat edustusoikeutensa samoin Klubiin.
Viime kauden joukkueen kapteeni Katriina Elovirta lopetti, samoin naisten maajoukkueen valmentajaksi siirtynyt Jutta Rautiainen. Soile Ojala muutti Ruotsiin (Hammarby). Kaksi kautta joukkuetta valmentanut Nils Suomalainen ei uusinut sopimustaan. Uuden valmentajan hankkimisessa on ollut suunnattomia vaikeuksia, sillä pelaajat eivät ole hyväksyneet johdon esittämää nimeä.
Kaikki nämä tekijät yhdessä vaikuttivat luopumispäätökseen.
Unitedin pelaajat voivat siirtyä uusiin seuroihin, jos United ja uusi seura pääsevät siirtosummista sopimukseen. Käyttökelpoista ainesta on paljon. Kysymys on puhtaasti rahasta, jota United voi saada, vaikkei se enää itse pelaakaan naisten sarjoissa.
Nykyisiä tai entisiä maajoukkuepelaajia ovat Maija Raitanen, Sirpa Järnfors, Anne Virokannas ja Tuija Alakörkkö. Heidän tasoisillaan pelaajilla on millä tahansa joukkueella käyttöä.
ILKKA SUOMALAINEN
HS - Urheilu - 25.8.1992 - 4097 merkkiä - 1. painos
Jalkapallofuusiota puuhataan taas Kontulan puheenjohtaja Ari Masalin haluaa Helsingin junioriseurat yhteen
Logo:
Jalkapallo
Silloin tällöin putkahtaa esiin ajatus helsinkiläisten jalkapalloseurojen fuusiosta kovan paikalliskilpailijan saamiseksi HJK:lle. Ajatus on herännyt taas vaihteeksi henkiin, jos ei muuten, niin ainakin paperilla.
Puuhamiehenä häärii Kontulan Urheilijoitten puheenjohtaja Ari Masalin, joka on jo pitänyt alustavan palaverin yhdentoista seuran edustajien kanssa.
"Kaikki kuuntelivat mielenkiinnolla esitystäni, eikä yhtään kielteistä kannanottoa tullut suoraan. Pyysin seuroilta lopullista vastausta 15. syyskuuta mennessä", Masalin sanoi. Hän kieltäytyi arvailemasta, olisiko kielteisten kannanottojen puuttuminen merkki hankkeen toteutumismahdollisuuksista.
Edustusjoukkuetta
tuettaisiin juniorityöllä
Masalinin suunnitelmat tähtäävät siihen, että saadaan jalkeille vahva seura, joka täydentää edustusjoukkueensa pelkästään omilla junioreilla. Siksi Masalinin kutsu lähti 15 seuralle, joilla hän katsoi olevan tehokasta juniorityötä.
Juniorityön puutteellisuuden takia Masalin jätti sivuun mm. ykkösdivisioonan FinnPa:n ja kakkosdivisioonan HIFK:n sekä tietysti HJK:n, joka on kaikin puolin oma lukunsa Helsingin jalkapalloilussa.
Yhteinen budjetti
ja johtokunta
Masalinin kutsua yhteispalaveriin noudattivat Gnistan, Helsingin Palloseura, Käpylän Pallo, Malmin Palloseura, Pallokerho-35, Puistolan Urheilijat, Suurmetsän Urheilijat, Puotinkylän Valtti, Vuosaaren Viikingit, Ponnistus ja Kontulan Urheilijat. Kutsun saaneista jäivät saapumatta Pohjois-Haagan Urheilijat, Pallo-Pojat, Toukolan Teräs ja SaPa.
Masalinin suunnitelmat tähtäävät täydelliseen fuusioon.
"Mukaan lähtevillä seuroilla olisi yhteinen johtokunta ja yhteinen budjetti sekä yhteinen edustusjoukkue, A- ja B-juniorit. Seurat voisivat silti jatkaa nuorempien junioreitten toimintaa ja ylläpitää jopa edustusjoukkueita. Ne olisivat sisarseuroja ja niitten edustusjoukkueet toimisivat harrastelupohjalla vähän samaan tyyliin kuin FC Käpylä KäPa:n sisarseurana. Kaikki voimavarat keskitettäisiin fuusioseuran edustusjoukkueeseen", Masalin sanoi.
United-fuusio
tyssäsi
Masalin kertoi, että palaverissa tuli varoittavana esimerkkinä esiin muutaman vuoden takainen viiden seuran fuusiohanke Helsinki United, joka tyssäsi alkuunsa. Seura tosin pelaa kolmannessa divisioonassa, mutta ei niin laajana yhdistelmänä kuin alunperin kaavailtiin.
"Uuden fuusion lähtökohdat olisivat täysin erilaiset kuin Helsinki Unitedin, koska kyseessä olisi täydellinen fuusio. Tuntuu vähän siltä, että Unitedin johtokunnassa jäsenet ajattelivat käynnistysvaiheessa enemmänkin oman seuransa kuin fuusion etuja."
Ponnistus ja KontU
nousukamppailuissa
Masalinin esitys tulee sikäli mielenkiintoiseen aikaan, että hänen johtamansa KontU on vahvan syyskirin vauhdittamana tavoittelemassa nousua ykkösdivisioonaan. Eroa johtavaan Ponnistukseen on neljä pistettä.
"Sanon suoraan, ettei fuusiossa olisi kyse Kontulan kasvattamisesta", Masalin sanoi.
Masalin tuli KontU:n johtoon muutama vuosi sitten omien sanojensa mukaan yrittämään seuran talouden kuntoonsaamista. Nyt tehtävä on hoidettu, ja Masalin on valmis uusiin tehtäviin - kokeilemaan suurta seurafuusiota.
"Monissa seuroissa on ansiokasta ja innokasta väkeä. Uskon, että kun seurojen taloudelliset ja henkiset resurssit yhdistetään, kymmenen 'hullua' saisi enemmän aikaan yhdessä kuin kukin omilla tahoillaan", Masalin sanoi.
Ponnistuksen puheenjohtajan Jaakko Lempisen mielestä "pelinavaus on järkevä ja keskustelua kannattaa jatkaa".
"Fuusioon en kuitenkaan tältä pohjalta usko. On eri juttu, jos jatkokeskusteluissa tulee muita esityksiä", Lempinen sanoi.
Lempisen mielestä keskustelu Helsingin jalkapalloilun tulevaisuudesta ja varsinkin taloudellisista näkymistä on tärkeää juuri nyt.
TIMO JÄRVIÖ
HANNES HEIKURA
HS - Urheilu - 23.9.1992 - 3526 merkkiä - 1. painos
Suurfuusio jää haaveeksi Helsingin jalkapalloilussa Ainakin neljä seuraa valmiina jatkoneuvotteluihin
Logo:
Jalkapallo
Kontulan Urheilijoitten puheenjohtajan Ari Masalinin haaveet helsinkiläisten jalkapalloseurojen suurfuusiosta eivät toteudu ainakaan hänen toivomassaan laajuudessa. Masalin heitti koepallonsa alunperin 15 seuralle, mutta vain neljä niistä on valmiita jatkamaan neuvotteluja.
Masalinin aloitteesta elokuussa pidetystä alustavasta palaverista jäivät pois Pallo-Pojat, Toukolan Teräs, SaPa ja Pohjois-Haagan Urheilijat, joka tosin lähetti jälkeenpäin kannanottonsa. Se oli kielteinen.
Palaverissa olleilta seuroilta Masalin pyysi kirjallisia vastauksia tai toimenpide-ehdotuksia syyskuun puoliväliin mennessä. Gnistan, Suurmetsän Urheilijat, Vuosaaren Viikingit ja Ponnistus jättivät vastaamatta, ja PoHU:n tavoin kielteiselle kannalle asettuivat Pallokerho-35 ja Puistolan Urheilijat.
Ylimääräinen kokous
ratkaisee Kontulassa
Jatkoneuvotteluihin ilmoittivat valmiutensa Helsingin Palloseura, Käpylän Pallo, Puotinkylän Valtti ja Malmin Palloseura.
"Koska kyseessä on näin suuri asia, päätin kutsua koolle oman seurani Kontulan Urheilijoitten ylimääräisen kokouksen 1. lokakuuta. Tiedän, että seuran johtokunnassa on kannatusta fuusiolle, mutta haluan kuulla jäsenistön mielipiteet ennen minkäänlaista päätöstä", Masalin sanoi.
Päättääpä Kontula mitä tahansa, Masalin sanoi olevansa valmis jatkamaan fuusiohankkeen eteenpäinviemistä HPS:n, KäPan, Valtin ja MPS:n kanssa "jollain foorumilla".
"Ensin on selvitettävä Helsingin piirin kanssa, voiko se viedä eteenpäin joitakin fuusiota lievempiä muotoja, esimerkiksi yhteistyötä juniorivalmennuksessa", Masalin sanoi.
Tavoitteena yhä
täysfuusio
Masalinin päätavoite on kuitenkin seurojen täysfuusio eikä enemmän tai vähemmän epämääräisissä rajoissa kulkeva yhteistyö. Matkalla tosin voisi olla välimuotoja.
"Jos seurat eivät ole valmiita fuusioon, minulta itseltäni menee pohja pois. Olen jopa valmis jättämään Kontulan puheenjohtajuuden, jos seura ei lähde mukaan", Masalin sanoi.
"Jotkut ovat sanoneet, että oli katastrofi Kontulalle, kun se ei noussut ykköseen (jäi niukasti toiseksi Ponnistuksen jälkeen). Yhtä hyvin voi kysyä, olisiko nousu ollut katastrofi. Miten talous olisi järjestetty siinä tapauksessa", Masalin sanoi.
Helsingin jalkapalloilun tilanne on ollut vuosikaudet samanlainen. HJK on porskuttanut omassa ylhäisessä yksinäisyydessään, FinnPa on tahkonnut ykkösdivisioonassa vaihetelevalla menestyksellä, ja kakkos- ja kolmosdivisioonassa on ollut joukko vireitä seuroja, joista mikään ei ole pystynyt kuitenkaan nousemaan toistaan kummemmaksi lukuunottamatta Kontulaa, kun se käväisi ykkösdivisioonan kärkipaikoilla 80-luvun puolivälin paikkeilla.
Taloushuolet
kasvavat
Masalin näkee voimien yhdistämisen ainoana vaihtoehtona Helsingin jalkapallotason nostamisessa varsinkin nykyisessä synkässä ja yhä synkkenevässä taloudellisessa tilanteessa. Valtion suunnitelmat urheilumäärärahojen karsimiseksi ovat varoitusmerkki jo sinänsä, ja firmojen nurinmeno nykyistä vauhtia vähentää sponsoritukea.
"Miten ihmeessä seurojen toiminta voi jatkua ilman rationalisointia", Masalin kysyy ja odottaa vastausta muilta seuroilta.
Vapaaehtoinen työ on ollut Suomen urheilun vankka perusta, mutta Masalinin käsityksen mukaan sekin on vähenemässä. Silloin tarvitaan myös ihmisvoimien yhdistämistä.
TIMO JÄRVIÖ
Ja vielä juttua FC Espoon perustamisesta
HS - Urheilu - 1.5.1990 - 2215 merkkiä - 1. painos
Espoo yhdisti jalkapallovoimansa
Neljän helsinkiläisseuran (ja niitten sisarseuran) tapaan myös osa espoolaisista jalkapalloseuroista on yhdistänyt voimansa. Uutena seurana kolmannessa divisioonassa esiintyy FC Espoo -niminen yhdistelmä.
Fuusion takana ovat Honka, Espoon Palloseura, Kasiysi, HooGee, Espoon Pallo ja Espoon Tikka. Niitten muodostama FC Espoo perii EPS:n sarjapaikan, ja kuin sattuman oikusta uuden seuran ensimmäinen vastustaja on helsinkiläinen fuusioseura Helsinki United 5. toukokuuta Tapiolassa pelattavassa ottelussa.
EBK ja LePa
fuusion ulkopuolella
Espoon huomattavista jalkapalloseuroista EBK ja LePa jäivät fuusion ulkopuolelle.
FC Espoo esiintyy ensimmäisenä toimintakautenaan kolmannessa divisioonassa ja A-nuorten ensimmäisessä divisioonassa. Honka jatkaa silti toimintaansa itsenäisenä ja pelaa myös kolmosessa.
"Hongan parhaimmistoa tuli myös FC Espooseen. EPS:n ja Hongan parhaimmisto muodostaa edustusjoukkueen rungon", FC Espoon puheenjohtaja Jaakko Hyytiä kertoi.
Yksi joukkueen tukipelaajista on muutama vuosi sitten PPT:ssä pelannut britti John Gymer. Häntä on kosiskeltu muuallekin, mutta hän on päättänyt pysyä Espoossa.
Nousu
tähtäimessä
Joukkuetta valmentavat EPS:n viimevuotinen vetäjä Jouko Lahdensuu ja Ari Tiittanen, jonka johdolla Grani eteni kolme vuotta sitten SM-sarjan karsintoihin.
"Tähtäimessämme on nousta kakkosdivisioonaan mahdollisimman pian ja viiden vuoden sisällä ykkösdivisioonaan. Tien päässä häämöttää sitten liiga", puheenjohtaja Hyytiä sanoi.
Seuran taustoja järjestelemään on perustettu Espoo Jalkapallon Tuki Oy, jolle mallia on haettu Ruotsista Tukholman AIK:sta ja Djurgårdenista.
Espoolainen jalkapalloilu oli korkeimmillaan 80-luvun alussa, jolloin Honka eteni Jyrki Heliskosken valmennuksessa SM-sarjan karsintoihin asti 1981. Honka rynnisti myös 60- ja 70-luvun vaihteessa ja oli silloisen toiseksi korkeimman sarjatason suomensarjan parhaimmistoa. Nousu SM-sarjaan ei kuitenkaan toteutunut, mutta cupin loppuottelupaikka heltisi 1969. Haka voitti finaalin 2-0.
Nyt Espoon korkeimmalla tasolla pelaava seura on toisen divisioonan EBK.