FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
27.04.2024 klo 17:36:56 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1] 2 ... 4
 
Kirjoittaja Aihe: Kaikkien aikojen parhaat MM kisat?  (Luettu 5344 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Boots of Spanish Leather

Poissa Poissa


: 25.06.2008 klo 22:36:51

Vaikka nyt mennään EM kisoja niin mitkä ovat olleet kaikkien aikojen tasokkaimmat / parhaat MM kisat?

Vielä kun pystyisitte suhteuttamaan eri ajankohtia pelin tempoon yms. Pystyykö tälläista edes arvioimaan objektiivisesti? Löytyykö mistään netistä mitään öö rankingia...?

Itse muistan kisat vuodesta 1982 lähtien (1978 epämääräisesti) ja minusta parhaat ovat vuoden 1982 kisat. Myös Meksikon kisat 1986 ovat jääneet mieleen tasokkaina. Kultaako aika muistot? Enkä vuoden 2002 kisojakaan huonoina pidä. Tosin ne ehkä erilaisten hhhmmm draamojen takia ovat jääneet mieleen.

Lorenzo

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: * * * *


Vastaus #1 : 25.06.2008 klo 22:42:50

Italia '90 ::)
Gooner88

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Szczęsnyn lädiaksentti


Vastaus #2 : 25.06.2008 klo 22:44:20

Ranska '98 Tuoppi
Wesley Sneijder

Poissa Poissa


Vastaus #3 : 25.06.2008 klo 22:50:23

http://futisforum2.org/index.php?topic=47928.0

Oliko nyt ihan tarpeellinen otsikko?  Okei, kysyt MM-kisoista, mutta silti.
Boots of Spanish Leather

Poissa Poissa


Vastaus #4 : 25.06.2008 klo 23:08:20

Sori en huomannut, pistä lukkoon. Sori.
Kivironttius

Poissa Poissa


Vastaus #5 : 05.02.2009 klo 01:12:23

1966 (mestaruus jalkapallon kotimaalle)
1994 (se oli vaan niiiiin kaunista katseltavaa)
2006 (vaikka väärä maa voitti)
Lorenzo

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: * * * *


Vastaus #6 : 05.02.2009 klo 07:28:08

Globen '95.
Callit

Poissa Poissa


Vastaus #7 : 05.02.2009 klo 14:07:51

Parhaat ja parhaat... Mittariahan ei tosiaankaan ole, mutta kyllä eri kisoilla on meidän muistoissamme usein vähän erilainen kaiku, joak on todellakin subjektiivinen. Pistelen omia tuntojani niistä kisoista, joita olen itse seurannut:
Meksiko 1970: Pele on maailman paras jalkapaloilija. Noin kun sanotaan juuri ekan luokkansa päättäneelle, niin niinhän se on. Ja kisat voittaa lopulta se maa, jonka on kuulunutkin voittaa ne. Kyllä maailma on yksinkertainen. Brassien pelaajat tulivat tutuiksi, samoin Saksan ja Englannin. Muutoinkin kisoista muistaa uskomattoman paljon. - Brassien jengiä on usein väitetty maailman parhaaksi, mikä on sekin täysin vaille mittausta jäävä juttu. Pele kai on joskus väittänyt, että se olisi hävinnyt vuoden 1958 jengille, mutta Pelehän puhuu aina paskaa, joten sekin on ihan pelkkää jutustelua. Videolta katsottuna brasseilta huiketa peliä, mutta toisaalta kun olen katsonut esim. Meksikon, Neuvostoliiton ja Romanian pelaamista noista kisoista, niin on ollut pakko todeta pelaajien kehittyneen huikeasti.

Saksa 1974: Itse kahdessa matsissa paikanpäällä, ja suosikikseni kehittynyt Saksa voitti jännittävän finaalin, jonka näin Korppoossa kummisetäni kesämökillä. Huikeita muistoja sekä Saksan matkasta että kotimaassa seuraamisesta. Cruyffia, Beckenbaueria, Neeskensiä ja Mülleriä ihailtiin, ja mediassa höpöteltiin totaalisesta jalkapallosta.

Argentiina 1978: Nyt itkettiin vähä kaikesta, alkaen isäntien diktatuurista ja päättyen järjestettyihin ratkaisupelien aloitusajankohtiin. Tähtipelaajien puutetta valiteltiin, ja huononan selityksenä tarjottiin sitä, että puolustusvoittoiset taktiikat estävät tähtien syttymisen. Tämä selitys, kuten melkein kaikki "nopeasti keksityt yleiset totuudet" oli tietysti paskaa, Sinänsä on kyllä aivan totta, että noissa kisoissa ei paljon tähdet tuikkineet, vaikka esim. Platinikin jo pelasi. Mario Kempes nyt ei kuitenkaan ole mikään ihan legenda.

Espanja 1982: Kisat tulivat vähän puskista, kun pääsin juuri intistä kisojen alla. Kahdet lohkovaiheet ja ankara taktikointi matseissa aiheuttivat pahennusta, jota lohdutettiin Brasilian pelin ylistämisellä. Kun Brasilia putosi häviämällä ihan omaa tyhmyyttään nItalialle, oli itku ja valitus kovaa luokkaa. Iltalehdessä haastateltiin ihmisiä, ja joku nainen totesi, että kisat ovat varmasti jonkun miehen suunnittelemat, kun paras joukkue ei saa voittaa. Ranskan ja Saksan kamppailu finaalipaikasta oli myös huikea, ja finaalissa Italia sitten selvästi Saksaa parempi, vaikka matsi olikin pitkään aika jännittävä.

Meksiko 1986: Yövalvomista ja suomalaismedian aiempaa suurempi preesenssi, kun paikallisradiotkin oli keksitty. Maradonaa hehkutettiin  ksiojen kuninkaaksi heti kättelyssä kuten Peleä vuonna 1970, ja lopputuloskin oli ihan sama, joskin käsimaali jäi ikuisiksi ajoiksi varjostamaan muutoin niin kirkasta kuvaa. Saksa eteni etanan lailla, mutta pääsi kuitenkin finaaliin kaatamalla Ranskan ihan ansaitusti, kun Ranska oli vielä Brassien-kaatotunnelmissa. Jännittävä finaali, jossa Argentiina oli lopulta parempi.

Italia 1990: Kisat vaikuttivat jo etukäteen Saksan ja Italian kaksinkamppailulta, ja Saksahan lopulta voitti, kun Italia kompastui semissä pilkkuihin. Hirveästi muistoja, kun kisat tuli sopivaan aikaan ja muutoinkin olin seurannut futista aiempaa enemmän. Paljon jännittäviä matseja ja tähtipelaajia. Hauskimpia muistoja radiosta kuunnellut matsit Hki-Oulu-Hki väleillä. Itkun aiheuttaja oli tällä kertaa väärät joukkueet pudottanut väärä Argentiina, joka pelasi liian puolustusvoittoisesti. Tässä omassa tarkastelussani voin todeta, että tuo puolustusitku alkoi siis jo viimeistään 1978, joskin luulisin kuulleeni aiheesta jo 1974. Itsku tulee muuten poikkeuksetta ns. häviäjien leiristä.  ;)

USA 1994: Erikoiset kisat, kun eivät olleet futismaassa. Komeat puitteet kuitenkin ja yleisöennätykset ovat yhä voimassa. Brassit ensimmäisestä pelistä lähtien suvereeneja, Kolumbia floppasi, jne jne. Brassien joukkuetta haukuttiin etenkin Brasiliassa tylsäksi. Itselläni on Pekka Luhtasen analyysit kisoista, ja niissäkin todetaan, että Brasilai oli finaalissa yksiselitteisesti parempi. Tässä on se erikoisuus, että jos katselee pelaajalistoja eurooppalaisin silmin, niin Italian joukkue oli selkeästi nimekkäämpi. Arrigo Sachin johtama joukkue ei kuitenkaan millään tavoin kyennyt muuttamaan tätä hallinnaksi kentällä. Finaalissa 120 minuuttia ilman maalia, mikä ei tietenkään haittaa tosi fania. Finaalin seuraamisesta eri puolilla maailmaa on tehty loistava dokumentti. Suomen osuus on kuvattu Lapissa, jossa ukko sanaakaan sanomatta katselee matsia yöttömässä yössä. Pihalla on poro, ja puoliajalla kannetaan kossupullo paikalle. Ohjaaja on Aki tai Mika Kaurismäki.

Ranska 1998: Piti olla Brasilian ja Ronaldon juhlaa, muttei ollutkaan. Ranskaa ylistävät jutut ennen kisoja olivat kortilla, mutta äkkiä se kelkka käännettiin ja huomattiin, että siellä on paljon hyviä pelaajia. Hyvät ja jännittävät kisat kaikkiaan, joiden suurin anti oli oikeastaan se, että Ranska putkahti ns. suurten futismaiden joukkoon. Harva tietää tai muistaa kuinka poloisena futismaana Ranskaa joistakin välähdyksistä huolimatta tuohon asti pidettiin.

Korea ja Japani 2002: Brasilian ja Ronaldon juhla toteutui neljä vuotta myöhässä. Hirvittävää tuomaripeliä ja kisojen virallisena Anna Kournikovana Englannin joukkue. Kampaustaan varjellut Beckham valehtelemassa japanilaislapsille, että halauaisi pelata joskus siellä ja muuta hirveätä paskaa. Kentällä paljon huonosti valmistautuneita joukkueita, joista Ranska floppasi pahiten. Muka yllättäjinä pidetyt Turkki ja Saksa olivat omissa papereissani korkealla jo ennen kisoja, joita leimasi omissa silmissäni ihan tolkuton mediahypetys milloin mistäkin lähinnä turhasta asiasta. Myös joitain pelaajia oltiin nostamassa maailmanluokkaisiksi kahden onnistuneen lanneharhautuksen jälkeen.
el Blanco

Poissa Poissa


Vastaus #8 : 05.02.2009 klo 14:58:31

Itsekin muistan tuon Callitin mainitseman dokumentin vuoden 1994 MM-finaalista, joskus oli nauhallakin, mutta on tainnut aika ja hävitys tehdä tehtävänsä. Mies tosiaan katselee sodankyläläisessä torpassa matsia. Muita episodeja tuossa oli mm. italialainen luostari ja Copacabana ja sen pyörtyvät brassittaret Baggion vedettyä yli.

Pentuna tuli paljon katseltua kisadokumentteja, joita meidän YLE:kin on tehnyt mm. 98- ja 94-kisoista. Yksi parhaista dokumenteista on Espanjan kisoista tehty pitkä brittituotannon katsanto, jossa juontajana on Sean Connery. Paljon mielenkiintoista kuvamateriaalia, mm. Bernabéu-stadionin penkkien puhdistamista ennen finaalia, iloisia brassifaneja Barcelonan kaduilla, Uuden-Seelannin joukkueen bussissa mukana ja tietysti huikeat kamerakulmat Diego Maradonan taistelusta Italiaa vastaan. Nämä vain mainitakseni.
Riistapihvi

Poissa Poissa


Vastaus #9 : 05.02.2009 klo 18:43:07

Ranska '98 Tuoppi
Sama, oi niitä aikoja kun junnuna leikittiin Zizouta  Ylos
Timze

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Juventus, MyPa, KPV


Vastaus #10 : 05.02.2009 klo 19:58:27

94  Tuoppi Ylos
Kivironttius

Poissa Poissa


Vastaus #11 : 05.02.2009 klo 23:58:21


Pentuna tuli paljon katseltua kisadokumentteja, joita meidän YLE:kin on tehnyt mm. 98- ja 94-kisoista.


Ylen dokumentti 94-kisoista oli pitkän aikaa nauhalla ja se tuli katottua miljoonaan kertaan: Oleg Salenkon viisi maalia ja kaveri vaan menee nojaileen kulmalippuun! Andrés Escobarin murha. Valderrama! Ja tietenkin Baggion epäonnistunut rankkari!
Chidorihq

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Real Madrid


Vastaus #12 : 06.02.2009 klo 10:33:23

Sama, oi niitä aikoja kun junnuna leikittiin Zizouta  Ylos

Zizoun juvepaita löytynee vielä kaapista  Ylos taitaa olla kyllä vähän liian pieni nykyään  :(
kraiffi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: HJK


Vastaus #13 : 15.02.2009 klo 06:01:14


Espanja 1982: Kisat tulivat vähän puskista, kun pääsin juuri intistä kisojen alla. Kahdet lohkovaiheet ja ankara taktikointi matseissa aiheuttivat pahennusta, jota lohdutettiin Brasilian pelin ylistämisellä. Kun Brasilia putosi häviämällä ihan omaa tyhmyyttään nItalialle, oli itku ja valitus kovaa luokkaa. Iltalehdessä haastateltiin ihmisiä, ja joku nainen totesi, että kisat ovat varmasti jonkun miehen suunnittelemat, kun paras joukkue ei saa voittaa. Ranskan ja Saksan kamppailu finaalipaikasta oli myös huikea, ja finaalissa Italia sitten selvästi Saksaa parempi, vaikka matsi olikin pitkään aika jännittävä.


Kiitokset hienosta tarinoinnista!

Itselle nuo 1982 kisat ovat jääneet mieleen kaikkein intensiivisimmin, mutta dokumentoidaan nyt koko historia saman tien - vielä kun muisti jotenkin pelaa.

1970 - muistikuvat finaalista naapurin telkasta, koostetta pyöritettiin filmikelalta nappulaliigan syksyn päättäjäisissä useana vuotena, yksi kaikkien aikojen parhaista finaaleista edelleen.

1974 - ensimmäiset kunnolla seuratut kisat, Hollannin loistava joukkue (Cruyff, Neeskens), Länsi-Saksa-Itä-Saksa 0-1, Zaire otti pataan 0-9, Puolalta Lato ja Deyna jäivät mieleen.

1978 - paljon jännitteitä, mutta intohimoisimmat kisat ikinä!

1982 - brassien tappio Italialle tappoi sambafutiksen, katkerin tappio ikinä. Schumacher melkein tappoi Battistonin eeppisessä ottelussa. Maradona päätti kisansa kungfu-potkuun brassipelaajan alavatsaan, sinetöi asemansa omalla inhokkilistallani saman tien (toki vahvisti asemiaan myöhemmillä teoillaan, vaikka taikuri pallon kanssa olikin). Unkari antoi kyytiä El Salvadorille 10-1... Brasilian ja Ranskan jengit ei unohdu ikinä.

1986 - harvoin sitä tippa tulee linssiin kun MM-kisoissa tulee maali, mutta Diegon soolo Englantia vastaan oli liian kaunista ja täydellistä ollakseen totta. Hienot kisat, Belgialla uskomaton joukkue, Brasilia-Ranska klassikkojen klassikko, Tanskan täydellinen hyökkäyspeli Uruguayta vastaan piti suun virneessä koko loppukesän. Lädien kaikkien aikojen paras hyökkääjä Lineker kisojen maalitykki.

1990 - kenties huonoimmat/ikävimmät todistamani kisat ikinä. Saksan robottifutista ei pysäyttänyt mikään. Ruotsalainen futiskolumnisti kiteytti omat ajatukseni hyvin pohtimalla Matthäusin pelaamista: "fotbollsolycka". Englanti oli kisojen viihdyttävin joukkue, matsit Kamerunia ja Belgiaa vastaan huimia spektaakkeleita. Finaali katsottin Lontoossa, aamun lehdet revittivät isoja otsikoita: DISGRACE! Oikeassahan ne olivat.

1994 - yhdet viihdyttävimmistä kisoista pelillisesti, finaali poislukien. Argentiina-Romania huikeaa futisilotulitusta, jota Diego seurasi katsomosta nokareet nenässä. Ruotsilla kaikkien aikojen jengi, menivät melkein päätyyn asti. Bulgarian voitto Saksasta aukaisi monia patoja, romutti myytin voittamattomasta koneesta. Laimea katsomotunnelma välittyi kotiin saakka, kiihkeys puuttui, ei enää ikinä kisoja P-Amerikkaan!
 
1998 - paljon hyviä matseja, Tanskalta taas loistavaa peliä cup-vaiheessa. Brasilia koomassa finaalissa, löysin finaali kautta aikojen. Beckham-hype huipussaan.

2002 - E-Korean duracellit juoksi jalat alta myös tuomareilta. Finaalissa eka Saksa-Brasilia matsi MM-kisoissa. Isäntämaiden menestyksen synnyttämä kansanliike oli hupaisaa, jalkapalloyhteiskuntia??

2006 - erinomaiset kisat, Italialla paras jengi pitkään aikaan, halutessaan hyökkäsivät erittäin näyttävästi. Saksa-Italia kisojen suurin peli, yksi kaikkien aikojen parhaista. Hieno, dramaattinen finaali, mutta osin vääristä syistä.
jonesi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Liverpool FC, FC TPS


Vastaus #14 : 15.02.2009 klo 15:17:01

Äänestystä kehiin!  Ylos
el Blanco

Poissa Poissa


Vastaus #15 : 15.02.2009 klo 15:43:43

Tekeepä mieleni minunkin muistella omia kokemuksia ja ajatuksia MM-kisoista.

1994 ja USA olivat itselleni ne ensimmäiset kisat ja muutenkin ensimmäinen kosketus kansainvälisen jalkapalloilun tiiviiseen seuraamiseen. Pienen ihmisen mieleen jäivät erityisesti kisojen kaksi parasta pelaajaa: Roberto Baggio ja Romário. Otteluiden myöhäisestä ajankohdasta johtuen en varmasti jaksanut yhtään ottelua katsoa alusta loppuun, mutta hengessä olin kiivaasti mukana ja päivisin oli pakko päästä lähipuistoon potkimaan superteleä ja larppaamaan Romárion mahtavia kuljetuksia. Mieleen jäi myös jostakin syystä Yhdysvaltain liimatukkainen kulttimaalivahti Tony Meola sekä Romanian Hagi.

Itse finaalissa en millään tiennyt, kumpaa symppaisin enemmän, sillä pidin sekä Italiasta että Brasiliasta. Ensimmäinen puoliaika tuli nähtyä ja aamulla sain kuulla tuloksen: oikea joukkue kyllä voitti. Myöhemmin finaalin legendaarista pilkkukisaa on tullut kelailtua todella paljon ja Antero Mertarannan selostus on jäänyt mielen perukoille.

1998 ja Ranska oli turnaus, jota osasin jo odottaa kuukausia ennen avausottelua. Ronaldo oli kaikkien huulilla, myös allekirjoittaneen. Ronaldo sitä ja Ronaldo tätä. Ronaldo tuolla, Ronaldo täällä. Myös David Beckham oli ensimmäistä kertaa suuren yleisön tietoisuudessa oikein kunnolla.

Kuitenkaan Ronaldo ei onnistunut kuten ei Maradonakaan vuonna 1982, joten Brasilian paras pelaaja olikin hieman yllättäen Rivaldo, tuo uskomaton vasuri. Ja vanha herra Bebetokin oli mukana kuvioissa. Sen sijaan Romário loukkaantui harmittavasti juuri ennen kisojen alkua. Muista pelaajista elävästi mieleen jäivät Meksikon Hernández, kisojen maalikuningas Kroatian Suker, Italian härkämäinen Vieri ja Chilen Salas.

Ranska oli ehkä loppujen lopuksi hienoinen yllätysmestari. Atik Ismail hehkutti kisojen aikana YLE:n studiossa Zidanea, mutta mies osoittautui kullanarvoiseksi vasta finaalissa - ironisesti juuri oikealla hetkellä. Itse finaalihan oli eräänlainen antikliimaksi, sillä Ronaldon vaivat ja sairauskohtaus sekoittivat Brasilian pasmat täysin ja Ranska sai marssia tyylipuhtaalla 3-0-voitolla mestariksi. Toki mieleen jäivät myös Keken kyyneleet Englannin pudottua, Ortegan punainen kortti Hollantia vastaan ja Kroatian upea voitto Saksasta.

2002 Etelä-Korea ja Japani jäivät mieleen korruptiosta, josta kärsivät Italia ja Espanja. Aivan niin värikkäät kisat eivät olleet kyseessä, vaikka ihan eksoottinen turnaus olikin. Allekirjoittanut näki vain muutaman alkulohko-ottelun matkustelun vuoksi, joten kunnon kisafiilikseen tuli päästyä vasta pudotuspelien alettua. Niistä jäikin mieleen Saksan konemaiset 1-0-voitot ja Ronaldinhon leija Englantia vastaan. Ronaldo otti sitten omansa (aivan kuin Maradona 1986) ja johdatti maalikuninkaana Brasilian maailmanmestaruuteen sikäli historiallisessa finaalissa, että Brasilia ja Saksa kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa MM-kisoissa.

Mieleen kesästä 2002 jäi myös Beckhamin onnistunut paluu Argentiinaa vastaan ja Ranskan jääminen nollille. Sekä tietysti Jyrän "kaikki katsoo MM-kisoja". Ja olivatpa kisat sikäli myös historialliset, että ensimmäistä kertaa isännyys oli jaettu kahden maan kesken.

2006 ja Saksa. Ihan hienot kisat, Italian kulta oli hienoinen jokerikortti. Saksa, Argentiina ja Brasilia olivat suurimmat suosikit. Isäntämaa pelasi yllätyksettömän hyvin, mutta kaatui huikeassa semifinaaliottelussa Italiaa vastaan jatkoajalla. Argentiina jäätyi pahasti taasen pilkuissa saksalaisia vastaan ja Brasilia väsyneen Ronaldinhon johdolla oli kehno ja taipui Ranskalle. Toki historian kirjat kirjoitettiin uusiksi maalitilastossa, kun Ronaldo nousi Gerd Müllerin rinnalle ja ohi. Monien suosikki Espanja ei sittenkään ollut vielä aivan valmis suureen menestykseen... toisin kuin kaksi vuotta myöhemmin EM-kisoissa.

Saksan kisat olivat eurooppalaisten juhlaa, sillä neljän parhaan joukossa kaikki maat olivat Euroopasta; eikä vieläkään nähty todellista afrikkalaisten rynnistystä. Portugalin hyvä vire ei tullut yllätyksenä, mutta aivan eivät rahkeet finaaliin asti riittäneet. Zidane vielä uransa viimeisissä otteluissa osoitti olevansa edelleen yksi maailman parhaista, mutta viimeinen teko pelikentillä olisi voinut olle nätimpikin. Yksi mieleenpainuneimmista pelaajista oli ehdottomasti Italian Fabio Grosso, joka ratkaisi välieräottelun ja teki ratkaisevan osuman rankkarikisassa finaalissa.
Columbo

Poissa Poissa


Vastaus #16 : 16.02.2009 klo 20:10:07

Vuoden 1982 kisoja ei vielä tullut seurattua, vaikka kisojen aikaisia tapahtumia muuten onkin jäänyt mieleen.

Vuonna 1986 taisi olla kuiva alkukesä, koska pihapeleistä on muistissa nurmi joka oli kulottunutta kuin Meksikossa. Ranskan ja Brasilian eeppisessä puolivälierässä olin sambaväen puolella ja suru oli suuri kun brassit läksivät kotimatkalle. Sen jälkeen suosikiksi valikoitui Maradona ja Argentiina, kuinkas muutenkaan. Kuitenkin kaikkien hehkuttaessa
Diegon soolomaalia oli oma suosikkini Josimarin kanuuna Pohjois-Irlantia vastaan.

Italian kisojen odotus alkoi jo Jukka Pakkasen juontaman Kohti MM-Italiaa -sarjan myötä. Baggion soolomaali tsekkejä vastaan toi hieman mieleen Maradonan
tempun neljä vuotta aiemmin. Tämä tuli todistettua lomamatkalla ruotsinlaivalla. Ruotsinmaalla tuli sitten nähtyä länsinaapurin taipuminen Costa Ricaa vastaan
ja putoaminen jatkosta. Kamerun oli kisojen väriläiskä ja jonkinlaiseksi suosikiksi se nousi ainakin Englantia vastaan, vaikka taisikin pelata aika kovaotteisesti. Argentiina oli kyyninen ja eteni sumputtamalla finaaliin, jossa Saksan "kone" oli sille liikaa.

USA:n kisat olivat etukäteen mielenkiintoiset ja eksoottiset, koska pelattiin jalkapallon kannalta vieraassa maassa. Tapahtuma oli kuitenkin värikäs sekä kentällä että katsomoissa, jotka pullistelivat väkeä, vaikka stadionit olivatkin "väärälle" lajille tehtyjä. Ottelut pelattiin Meksikon kisojen tavoin keskipäivän helteessä ja kotisohvalla niiden ääressä valvottiin aamuyöstä - ja usein myös nukahdeltiin. Kolumbiaa monet veikkasivat mestariksi, ihmettelin että minkä takia. Otteet kentällä todistivat epäilyni oikeiksi. Escobarin tragedia ja Maradonan käry olivat kisojen kohutapaukset parin päivän sisällä. Amerikan hurjat helteet saapuivat kisojen lopulla Suomeenkin ja viimeinen viikko tuli nukuttua kotitalon kellarissa. Hyökkäävää ja taitavaa jalkapalloa kokonaisuudessaan, vaikka viimeiset ottelut olivatkin vähän antikliimakseja.

Ranskan kisoissa puhuttiin vain Ronaldosta, isäntien puolesta ihmeitä odotettiin puolestaan Zidanelta. Kuitenkin etukäteen kirjoitetut käsikirjoitukset eivät aina pidä ja molemmat olivat hieman vaisuhkoja ainakin ennen finaalia ja ensiksimainittu etenkin siinä. Ranska hyökkäsi laajalla rintamalla - ilman hyökkääjiä. Jostain ne tarvittavat maalit kuitenkin aina kaivettiin. Laajennettujen kisojen takia otteluita ja joukkueita oli entistäkin enemmän, ja mukana täten myös täysiä turisteja kuten Jamaika. Oma suosikkini oli värikäs Kroatia ja etenkin sen hyökkääjätähti Davor Suker. Maalikuningasveikkaukset ovat harvoin osuneet yhtä hyvin kohdalleen kuin 1998.

Aasian kisat olivat varmaankin kaikkein vaisuimmat ja menivät hieman ohi. Katsomot olivat usein vain puolillaan, vaikka isäntämaista olikin palkattu eri joukkueille "faneja" ja yleisön asiantuntemuksessa oli toivomisen varaa. Otteluiden alkamisaikojen takia ei pelejä ehtinyt tai viitsinyt aina seurata kovin tiiviisti. Isot maat ja starat olivat väsyneen tuntuisia ja suosikit pettivät yksi toisensa jälkeen, joten kissan poissaollessa hiiret pääsivät hyppimään pöydällä. Pelillisesti kehnot kisat, Senegalin, USA:n ja Turkin kaltaisten keskinkertaisuuksien jyllätessä jatkoon. Korean vipellys kiinnitti huomiota, mutta ei kuitenkaan liikaa häirinnyt; ainahan isännät ovat ylisuorittaneet. Brasilia ja Saksa lähtivät tavallista matalammalla profiililla kisoihin, mutta kestomenestyjät pystyivät isoista maista parhaiten pelaamaan tasollaan tai jopa ylittämään sen, joten finaali ei ollut kisojen edetessä enää mikään sensaatio. Ronaldo pelasi nyt sen turnauksen jota häneltä odotettiin jo neljä vuotta aiemmin.

Saksan kisoissa perinteiset jalkapallomahdit palauttivat kunniansa eivätkä yllättäjät enää juhlineet kuten edelliskisoissa. Tunnelmaltaan ja järjestelyiltään kisoja kiiteltiin, peli oli melko hyvätasoista, mutta taktiikan osuus oli kasvanut turhan suureksi minkä takia futis oli virkamiesmäistä. Viimeinen silaus eli draama puuttui, sitä nähtiin kuitenkin sitten kahden vuoden päästä EM-kisoissa. Saksan ja Italian välierä oli kisojen paras ottelu, mutta ei sekään miksikään klassikoksi kohonnut. Brasilia oli kisojen ainoa suosikki, isäntiin ei uskonut kukaan. Brassit olivat kuitenkin aneemisia ja putosivat Ranskalle kun gallivaarit innostuivat pelaamaan vielä kerran Zidanen johdolla. Saksa puolestaan kokosi itsensä ja esitti näyttävintä peliä yhdessä Argentiinan kanssa. Italian mestaruus ei lopulta yllättänyt, koska se oli edellisvuoden ajan pelannut eurooppalaisista vakuuttavimmin ja kotimaan kriisi hitsasi joukkueen yhtenäiseksi. Finaalijoukkueet eivät kuitenkaan sytyttäneet ja loppuottelusta jäikin lopulta mieleen ihan muut kuin pelilliset seikat.
« Viimeksi muokattu: 16.02.2009 klo 20:21:37 kirjoittanut Columbo »
M135hu0r4

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Big Four ja ELK


Vastaus #17 : 16.02.2009 klo 22:22:12

Hiukan vaikea sanoa, kun omat muistikuvat esim. 30-luvun kisoista ovat hatarahkot.
Pyrkka

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Sadik, Carroll & Vertainen


Vastaus #18 : 17.02.2009 klo 00:10:03

1966 ku England voitti  Ylos Tuoppi
Viinioksa

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Fingland


Vastaus #19 : 17.02.2009 klo 17:10:40

Englanti v. 1966 oli viimeinen aito MM-kisa.
Aero

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Real Madrid Club de Fútbol


Vastaus #20 : 17.02.2009 klo 19:31:38

Englanti v. 1966 oli viimeinen aito MM-kisa.

Mitä aitoa siinä oli, kun tuomari ratkaisi säälimestaruuden lädeille?
kouhi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: TPS


Vastaus #21 : 19.02.2009 klo 03:19:40

Englanti v. 1966 oli viimeinen aito MM-kisa.

Tämä tuli ns. puun takaa!  :o
feedback

Poissa Poissa


Vastaus #22 : 19.02.2009 klo 03:36:19

Tämä tuli ns. puun takaa!  :o

Seuraavia aitoja kisoja saadaankin onneksi odottaa kaaaaauuuuuuuuuuaaaaaaaaaaaaan. Ei ihan hirveästi ole pelkoa että persroiskintasaaren puujalat vielä joskus menestyisivät kisoissa 8)
Kirjoitan, vaan en lue

Poissa Poissa


Vastaus #23 : 19.02.2009 klo 04:00:14

Vaikka -86 lähtien on tullut kisoja seurattua, ensimmäiset kisat joista vieläkin muistaa jotakin ovat -94-kisat. Sinänsä jännää, että olin kuitenkin juuri itse vitutuksen takia lopettanut fudiksen pelaamisen, joka tuli aloitettua -87. Kisat kuitenkin kiinnostivat enemmän kuin koskaan. Ehkä jalkapallon mentävä tyhjiö piti täyttää jalkapallolla toisessa muodossa? Toki sekin auttoi, että oma suosikki voitti. Kesälomamatka vanhempien kanssa Itä-Suomeen, maatilamajoitus Kerimäellä, päivällä uintia ja fudista ladon seinää vasten, illalla/yöllä grillattua makkaraa ja kisoja (yksinään) maatilan päärakennuksen tuvan telkkarista. Tunnelmallista.

Toinen mikä on jäänyt mieleen erityisesti on seuraavat kisat -98 Ranskassa, kun tuli oltua Ranskassa kisojen alkulohkojen aikaan. Reissu porukoiden kanssa, Interhomen kautta vuokrattu kämppä, creppejä, mustavalkotelevisio ja ranskaksi dubatut Pelen haastattelut (>:(). Pariisin ekskursiolla Eiffel-tornin suihkulähteessä uivat kiltteihin puetut skottijannut. Vitutti vaan kun ei päässyt matseja katsomaan paikan päälle.

e. väärä nicki! :o
« Viimeksi muokattu: 19.02.2009 klo 04:01:30 kirjoittanut Kirjoitan, vaan en lue »
Bogdan

Poissa Poissa


Vastaus #24 : 19.02.2009 klo 05:15:37

En muista kunnolla kuin kolmet viime kisat. Niistä ehdottomasti parhaat ovat olleet Ranskan kisat -98, jotka sisälsivät paljon värikkäitä otteluita.

1994-kisoja en oikein muista, mutta kun on katsonut nauhoilta pelejä, niin todella hienoilta kisoilta vaikuttavat. Upeat puitteet kaikin puolin ja isot katsomot, joskin katsomotunnelma on mitä on. Romania-Argentiina on ehkä paras peli, jonka olen koskaan nähnyt. Brasilia-Hollanti on myös erinomaista viihdettä. Ylos

 
Sivuja: [1] 2 ... 4
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa