FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
23.02.2019 klo 02:38:44 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
FF2-kauppa:kauppa.ff2.fi, Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org
Sivuja: 1 ... 46 [47] 48
 
Kirjoittaja Aihe: Jalkapalloaiheiset kirjat  (Luettu 141988 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Maakuntasatraappi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Kauneustubetus


Vastaus #1150 : 12.01.2017 klo 09:47:08

Luin viime yönä (hieman kursorisesti, mutta suurelta osin rivi riviltä) Eremenko-kirjan (jostain syystä näemmä suom. Eremenkot).

Aloitetaan positiivisesta. Mårten Westö on selvästi aikoinaan lähtenyt projektiin innostuksella ja intohimolla tarkoituksenaan aikaansaada suuri ja positiivisessa mielessä omintakeinen jalkapallokirja. Lähtökohtahan on herkullinen: viisi päähenkilöä, lukematon määrä sivuosien esittäjiä, vuosikymmenten aikajänne, valtavia historiallisia tapahtumia viitekehyksinä, hirmuinen määrä kulttuuriympäristöjä Kreikasta Norjaan ja Neuvostoliitosta Ouluun. Westö hyökkää tämän kaiken kimppuun ennakkoluulottomasti ja samalla omaa henkilöään ja fiiliksiään tarinaan sekoittaen.

Koska kirjailija on tehnyt syvääkin tutkimustyötä ja lukenut lähdekirjallisuutta asettuu tuo kaikki jonkinlaisiin viitekehyksiin ja kirjan kronologiat pysyvät koossa aivan tyydyttävästi. Parasta yksinkertaisesti on tiedon ja yksityiskohtien määrä, oli kyse sitten siitä miten Alexei Sr:lle avautui Neuvostoliiton historia (sis. vaikkapa holodomor tai oman vaarin ammoinen katoaminen Stalinin vainoihin) tai Roman huomiot huippuammattilaisen ja supertähden arjesta modernissa Moskovassa. Jalkapallon taktisiin ja muihin lajin sisälle meneviin hienouksiin liittyvissä asioissa Westö viisaasti pidättäytyy lähinnä haastateltavien kommenteissa ottamatta kertojanäänellä juurikaan kantaa.

Negatiivista taas on, että kaiketi aihepiirin valtavuudesta johtuen on kokonaisuus hieman sirpaleinen ja epätasapainoinen. Melko mitättömissä asioissa saatetaan viipyä sivukaupalla ja toisaalta varsin merkittäviä ajanjaksoja jopa tärkeimmän ydinhenkilön eli Pappa-Jeren uralla ohitetaan hyvin nopeasti tai kokonaan. Onko tullut kiire kun kirja on pitänyt saada kustantajalle, vaikea sanoa. Outoa silti on, että esimerkiksi Papan pelaajauran viimeinen suuri nousu eli paluu penkiltä Jaron avauskokoonpanoon ja sarjapaikan säilyttämisen ehdottomaksi takuumieheksi kaudella 2004 ohitetaan semminkin kun tuohon jaksoon mahtui esimerkiksi Jeren ja Litin ensimmäinen kohtaaminen kentällä sitten vuoden 1992 ottelussa, jossa Jaro kaatoi Lahden Papan ja Roman maaleilla, Romalle osuma oli uran ensimmäinen liigamaali. Tuo matsi jäi Pietarsaaren futishistoriaan ja Eremenko-saagan osaksi, mutta kirjassa en huomannut siitä mainintaakaan (disclaimer, tuo eka lukukerta meni tosiaan kiireellä, eli saatan olla väärässä).

Lisäksi harmillisen pikaisesti ohitetaan Rostovin urheiluakatemiaan päässeen lahjakkaan 14-vuotiaan nousu ja kehitys koko valtavan Neuvostoliiton ikäkausimaajoukkueen (U18) pelintekijäksi ja kapteeniksi. Siis tavallaan koko ikäluokkansa ykköseksi maailman kovimmassa urheilumaassa, maailman suurimmassa urheilulajissa! Mitä kaikkea tapahtui, jotta noin valtavan pitkälle poika pääsi? Se jää nyt kirjassa aika lailla hämärän peittoon.

Joka tapauksessa tuollaisenaan(kin) kirja, joka ehdottomasti kannatti tehdä ja joka kannattaa lukea etenkin jos tekijän joskus hieman harmillisesti ja joskus koomisesti korostuva suomenruotsalaisuus ei häiritse. Pietarsaaressa esimerkiksi on käytetty lehdistölähteenä ainoastaan Jakobstads Tidningin/Österbottens Tidningin arkistoa, vaikka Pietarsaaressa on koko ajan ilmestynyt myös suomenkielinen paikallislehti, josta olisi löytynyt valtavasti lisää lähdemateriaalia ja anekdoottejakin. Koomiselle osastolle esim. menee Losalle esitetty kysymys siitä, oliko Pietarsaaressa hänen nuoruudessaan jossain paikoin vaarallista puhua ruotsia. Vain pk-seudulla ankkalammikkonuoruuden viettänyt voi olla tuolla tavalla pihalla Pohjanmaan ruotsinkielisenemmistöisten alueiden arjesta. :) Toki kirjaa on ollut rahoittamassa peräti neljä suomenruotsalaista säätiöitä tai vastaavaa tahoa, joten kai jonkinlaisena nyökkäyksenä noiden suuntaan tällainen.

---

Se ehkä vielä mainittava, että kun Westö kerran siteeraa meikäläisen HS-juttuja (kirjoittajakin mainiten sekä sen, että olen toiminut myös Jaron tj:nä aikana, jolloin hankin joukkueeseen pari Eremenkoa) niin olisi hän ehkä voinut meikäläisellekin soittaa. Mitään suurta lisäarvoa tarinan suuriin linjoihin meikäläisellä ei olisi ollut antaa, mutta runsaasti anekdootteja isän, Losan ja Roman kanssa touhuamisesta eri maissa ja eri tehtävissä (kuten haastattelujen tekoa pitkin ja poikin Eurooppaa) kylläkin.

---

« Viimeksi muokattu: 12.01.2017 klo 16:44:53 kirjoittanut Maakuntasatraappi »
Lounasseuralainen

Poissa Poissa


Vastaus #1151 : 12.01.2017 klo 16:10:49

Vaikuttaa kiinnostavalta. Sulla taisi mennä vuosiluku vähän pieleen? :)
Maakuntasatraappi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Kauneustubetus


Vastaus #1152 : 12.01.2017 klo 16:44:25

Vaikuttaa kiinnostavalta. Sulla taisi mennä vuosiluku vähän pieleen? :)

Korjataan, siis 2004. :D

OT, mutta sama numerosokeus 2000-luku vrt 2010-luku iskenyt ennenkin.

Virheistä puheen ollen, Eremenko(t) -kirjassa on joitain hyvin outoja virheitä, kuten että "Maidanin kansannousu tukahdutettiin verisesti helmikuussa 2014". Vallitsevan historiankäsityksen mukaan kansannousua nimenomaan ei onnistuttu tukahduttamaan, mistä oli seurauksena vallankumous. Lisäksi on nimivirheitä, kuten Mika Lehtosuo po. Lehkosuo. Anyway, uskallan tietyistä puutteista ja virheistä huolimatta kyllä suositella kirjaa aihepiiristä kiinnostuneille (joita luulisi forkalta löytyvän). Kulunutta ilmaisua käyttäen kirjan vahvuudet ovat merkittävämpiä kuin sen heikkoudet.
« Viimeksi muokattu: 12.01.2017 klo 17:07:26 kirjoittanut Maakuntasatraappi »
pallonalle

Poissa Poissa


Vastaus #1153 : 13.01.2017 klo 14:52:25

Sain joululahjaksi vaimolta Eremenko-kirjan ja aika samanlaisia ajatuksia. Ehdottomasti plussan puolelle menee kokonaisuutena, mutta lievää toimittamista ja ennen kaikkea tiivistämistä olisi vielä voinut tehdä. Hienoa totta kai, että tällaisia kirjoja tehdään ja julkaistaan Suomessa!
Olsen

Poissa Poissa


Vastaus #1154 : 15.02.2017 klo 22:25:00

Luin kirjastosta vähän sieltä täältä Mäkijärven Pyhä peli -kirjaa. Pienellä otannalla silmiin sattui ainakin kolme asiavirhettä:

- Italia voitti -82 MM-finaalin 3-0 (todellisuudessa 3-1)
- Argentiina voitti Kamerunin avausottelussa Italiassa 1990 (todellisuudessa Kamerun voitti 1-0)
- Italia saavutti Sacchin alaisuudessa välieräpaikan 1994 kisoissa (totta, mutta pääsi myös tuosta välierästä finaaliin)
Tuulenmies

Poissa Poissa


Vastaus #1155 : 30.04.2017 klo 11:18:25

Jalkapalloilijoista kirjoitetut elämäkerrat ovat valitettavan usein toimittajien nopeasti hutaisemia ja lajin seuraajille tarkoitettuja sankarinpalvontaopuksia: keskittyvät urheilusuorituksiin ja -uraan.

Itse olen tykännyt brittipuolella Denis Lawsta (kirjan nimi hukassa muistista) ja Jimmy Greavesista (Greavesie) kirjoitetuista elämänkerroista. Molemmista, mutta etenkin jälkimmäisestä, tulee hyvin ilmi myös 50-60-luvun jalkapallokulttuuria ja ammattilaisen elämää. Greaves oli itsekin vahvasti mukana kirjan tekemisessä ja niinpä kirja kuvaa hyvinkin henkilökohtaisesti myös miehen voitokasta taistelua alkoholismin kanssa.

George Bestistä on kirjoitettu paljonkin kirjoja. Erittäin hyvä on Joe Lovejoyn kirjoittama Bestie: A Portrait Of A Legend. Siinä käydään komeasti läpi urheilu-ura, mutta myös miestä henkilönä. Eikä ole tyydytty vain helppoon kokoelmaan nokkelasanaisen Bestien huulenheittoa ja kommelluksiin median ja juhlimisen kanssa.

Poikavuosien kirjoista muistan ruotsalaisen kirjoittajan pienen paikkakunnan (Harju-jokin) seurasta, jonka avuksi tuli entinen tähtipelaaja (Kannuuna-jokin) ja joka alkoi nousta ylöspäin sarja/kesä kerrallaan.

Roger Kuitti

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Pateniemen Vesa


Vastaus #1156 : 27.05.2017 klo 12:03:08

Tulossa 1. kesäkuuta: Michael Coxin The Mixer: The Story of Premier League Tactics, from Route One to False Nines

Uutinen
An absolutely essential book for every modern football fan, about the development of Premier League tactics, published to coincide with 25 years of the competition.

Back in 1992, English football was stuck in the dark ages, emerging from a five-year ban from European competition. The game was physical, bruising and attritional, based on strength over speed, aggression over finesse. It was the era of the midfield general, reducers, big men up front and getting it in the mixer; 4-4-2 was the order of the day. Few teams experimented tactically.

And then, almost overnight, it all changed. The creation of the Premier League coincided with one of the most seismic rule changes in football history: the abolition of the back-pass. Suddenly defenders had no-get-out-of-jail-free card, goalkeepers had to be able to field and play the ball and the pace of the game quickened immeasurably. Tactics evolved dramatically, helped by an increased foreign influence.

The Mixer is the first book to delve deep into the tactical story of the Premier League, and take a long view of how the game has developed over the last quarter century. From Ferguson’s directness to Keegan’s relentlessly attacking Newcastle outfit, to Mourinho’s cagey, reactive Chelsea, all the way to Ranieri’s counter-attacking champions, The Mixer is one of the most entertaining, rich and knowledgeable football books ever written.


Guardianissa ote kirjasta: https://www.theguardian.com/football/2017/may/25/premier-league-georgi-kinkladze-manchester-city-tactics
Reservin jääkäri

Poissa Poissa


Vastaus #1157 : 17.06.2017 klo 19:49:12

HPS:n historiikki ”Vihreät Jääkärit – HPS:n 100 vuoden matka mestarista kasvattajaksi 1917 – 2017” kertoo HPS:n satavuotisen matkan perustamisesta 29.11.1917 aina tähän päivään. Ja se on juuri tänään julkaistu ja hankittavissa HPS kahvilasta tai tilaamalla nettisivuilta.

http://www.hps.fi/?x174430=1164687
Lumpini

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: 1907, mes que en club, YNWA


Vastaus #1158 : 17.06.2017 klo 22:56:42

Poikavuosien kirjoista muistan ruotsalaisen kirjoittajan pienen paikkakunnan (Harju-jokin) seurasta, jonka avuksi tuli entinen tähtipelaaja (Kannuuna-jokin) ja joka alkoi nousta ylöspäin sarja/kesä kerrallaan.

Kirjailija oli Max Lundgren: https://fi.wikipedia.org/wiki/Max_Lundgren

Kirjoihin pohjautuvia sarjakuvia tavailtiin myös 70/80-luvuilla Buster-lehdestä.

« Viimeksi muokattu: 17.06.2017 klo 23:00:11 kirjoittanut Lumpini »
Kanuuna-Keen

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: KTP, KyPa


Vastaus #1159 : 18.06.2017 klo 00:27:47

Eskelisten veljesten lainasiirto ykkösdivarista Evertoniin never forget. Tuoppi
Lumpini

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: 1907, mes que en club, YNWA


Vastaus #1160 : 18.06.2017 klo 00:42:29

Nyt kun otin sarjikset puheeksi, niin eipä unohdeta 70-luvun peruslädiä ja armotonta jalkapallofania/puulaakijyrää, tuota joka ilta lähipubista poistuessaan kanavaan putoavaa Lätsää (Andy Capp).Petsari

Poissa Poissa


Vastaus #1161 : 22.06.2017 klo 07:08:35

Kaksi uutta Buster-sarjakuvakirjaa myynnissä kirjakaupoissa:

valekasi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: FC Lahti


Vastaus #1162 : 25.06.2017 klo 19:14:12

Lueskelen paraikaa Declan Hillin sopupeleistä kertovaa kirjaa Maksetut maalit. Aihe kiinnostaa, mutta tämä teos on sen verran huonosti kirjoitettua huttua, etten taida päästä loppuun asti. Osaako joku forumisti suositella asiapitoisempaa jalkapallon tai yleisemmin urheilun korruptiosta kertovaa kirjaa?
Virallinen

Poissa Poissa


Vastaus #1163 : 26.06.2017 klo 17:15:47

Lueskelen paraikaa Declan Hillin sopupeleistä kertovaa kirjaa Maksetut maalit. Aihe kiinnostaa, mutta tämä teos on sen verran huonosti kirjoitettua huttua, etten taida päästä loppuun asti. Osaako joku forumisti suositella asiapitoisempaa jalkapallon tai yleisemmin urheilun korruptiosta kertovaa kirjaa?

Alkuperäiskielinen lienee paremmin kirjoitettu kuin suomennos.
Kalle ja 12-vuotiaat

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Lopen Uupuneet


Vastaus #1164 : 27.06.2017 klo 23:18:56

Hienoja ostoksia kirjaston poistomyynnistä euron kipale: HJK Mestarien liigassa, Matka pallon ympäri ja Jalkapallon maailmanselitys. Kaks ensinmainittua olivat vielä varastokappaleita, ilman muovitusta ja kirjaston leimoja eli käytännössä täysin uusia. :)
Woland

Poissa Poissa


Vastaus #1165 : 28.06.2017 klo 08:53:42

Oho, aika kovia löytöjä.

Mårten Westön Eremenkot-kirja oli tarjouksessa ainakin Turun Akateemisessa, taisi jäädä hintaa noin 12 euroa.
Leyton Orient

Poissa Poissa


Vastaus #1166 : 05.07.2017 klo 22:59:05

Kesän lukemistot hankittuna! Ylos

  • A Life Too Short: The tragedy of Robert Enke
  • The Nowhere Men: The unknown story of football's true talent spotters
  • Living on the Volcano: The secrets of surviving as a football manager

Buffy la Cazavampiros

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: MiPK


Vastaus #1167 : 17.09.2017 klo 11:34:28

Olipa pettymys tuo Kuqin kirja. Käytännössä pelkkää banaalia "pelasimme Romford FC:tä vastaan, olin/en ollut avauksessa, tein maalin/en tehnyt maalia" -luettelointia koko parin sadan sivun läpyskä. En nyt mitään taktisia syväanalyysejä tms Shefkiin kirjaan odottanutkaan, mutta olisihan tuota journeymanin elämää ja ajatuksia the beautiful gamesta voinut avata paljon yksityiskohtaisemmin kuin muutamilla hassuilla anekdooteilla siellä täällä. Hirveä kiire oli koko ajan tekstissä kappaleesta ja asiayhteydestä toiseen, mutta ehkäpä se kuvasi sitten pelaajaa ja hänen uraa itsessäänkin. Jopa Litmanen 10 oli tätä parempi.
Santino

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: P Vuorinen


Vastaus #1168 : 18.09.2017 klo 15:13:32

  • The Nowhere Men: The unknown story of football's true talent spotters
Mitä mieltä tuosta Nowhere Menistä?
Rehellinen mustalainen

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Anti-FA


Vastaus #1169 : 18.09.2017 klo 15:32:22

Mårten Westön Eremenkot-kirja oli tarjouksessa ainakin Turun Akateemisessa, taisi jäädä hintaa noin 12 euroa.

Mulla jäi 2,5 € loppusummaksi kun Suomalaisen remppamyynnistä tuon ostin.

Ootko jo lukenut?
Woland

Poissa Poissa


Vastaus #1170 : 18.09.2017 klo 16:24:58

Joo, luin. Oli aika hyvä, Westö koetti saada mukaan vähän jalkapalloa laajempaakin näkemystä ja osin onnistuukin. Nuorempi polvi jää sivurooliin, mutta se ei suuremmin haittaa. Kannattaa kyllä lukea.
Röytän Karhu

Poissa Poissa


Vastaus #1171 : 18.09.2017 klo 18:20:55

Itsekin yllätyin positiivisesti.
Rehellinen mustalainen

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Anti-FA


Vastaus #1172 : 19.09.2017 klo 20:52:15

Hyvä kuulla. Eremenkot saa vielä odottaa kun on Atik (1,5€ :o ), H.Nykänen, Gösta ja Aarnio vielä kesken.
Ameobi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Futis


Vastaus #1173 : 27.09.2017 klo 14:31:09

Olipa pettymys tuo Kuqin kirja. Käytännössä pelkkää banaalia "pelasimme Romford FC:tä vastaan, olin/en ollut avauksessa, tein maalin/en tehnyt maalia" -luettelointia koko...

Kirjan ekat kappaleet olivat miltei ne mielenkiintoisimmat, mutta muuten keskinkertainen teos. Paljon kertoo se, että tilastoja on melkein viidesosa koko läpyskästä :o
ZZlatan

Poissa Poissa


Vastaus #1174 : 10.11.2017 klo 11:39:26

Onko joku ehtinyt lukea Johan Cruyff: Totaalista peliä?

Ilmestyi lokakuussa suomeksi.

Lähinnä kyselen, että kannattaako ostaa 70-luvulla Hollantia fanittaneelle faijalle sunnuntaiksi.

 
Sivuja: 1 ... 46 [47] 48
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines