FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
01.12.2020 klo 03:39:38 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Joulupata 2020, FF2-kauppa:kauppa.ff2.fi, Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 50 [51] 52
 
Kirjoittaja Aihe: Jalkapalloaiheiset kirjat  (Luettu 189463 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Neponen

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Moralisch Weltklasse


Vastaus #1250 : 06.06.2020 klo 20:52:16

Itse asiassa sekä Apusen että Lindgrenin tekstit olivat varsin sympaattisia. Tuossa juuri yhden kaverin kanssa juteltiin, miten hämmentävän mukava kuva Apusesta voisi tuon jutun perusteella tulla ellei tietäisi tyyppiä :D
powderfinger

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Jämsänkosken Ilves, Huuhkajat, Newcastle United


Vastaus #1251 : 11.06.2020 klo 09:21:43

Soccernomics lähtisi suomennettuna halvalla. Suomennuksen tasosta en tiedä, mutta tilaukseen lähti ainakin täältä

https://kauppa.minervakustannus.fi/sivu/tuote/9789523121201

Kiitos vinkistä Ylos Tämä on ollut jo pitkään listalla, ja nyt tuli vihdoin hankittua. Ekan sadan sivun perusteella ainakin oikein mielenkiintoinen teos. Ei toki yllätä, koska Simon Kuper Ylos
Ryu

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Ivfc.net & Arsenal


Vastaus #1252 : 12.06.2020 klo 08:14:43

Sieltähän löytyi muutenkin kiinnostavaa suomennosta Ylos Suarez, Van Gaal ja ZZ pariin euroon kipale.
Thouni

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: HJK, Artsakh, M'well, Zapresic boys.


Vastaus #1253 : 12.06.2020 klo 08:49:53

Tämä vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta joten lähtee lomalukemiseksi https://www.amazon.co.uk/gp/product/1785905112?pf_rd_r=P8SRRXHD4GM0ZYRBYA73&pf_rd_p=e632fea2-678f-4848-9a97-bcecda59cb4e.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #1254 : 08.07.2020 klo 07:23:51

Itse omistan Jalkapallokirjat 1977-2009. Tuossa ensimmäisessä omistamassani on jopa Nelosen otteluohjelma/taulukot. Myöhemminkin Kolmonen mukana monta vuotta.

Vaikka tämä kieltämättä on erittäin vanha viesti niin ajattelin vastata siihen.

Vastaus perustui pitkälti tuohon Jalkapallon nk. Neloseen eli oikeammin aikanaan olleeseen Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan.

Kun vuoden 1977 jälkeenkin niitä otteluohjelmia/taulukoita vielä oli muutaman kerran.

Itse asiassa Jalkapallokirjoissa on varmuudella ainakin vuoden 1980 Jalkapallokirjaan ja muutoin enintään sinne vuosille 1981-1982 asti ulottuen silloiset Jalkapallon 4. Divisioonan/4-divisioonan otteluohjelmat ja taulukot.

Mahdollisesti oli pidemmällekin aina siihen asti kunnes se joutui pois liiton alaisuudesta vain piirien järjestettäväksi eli vuonna 1987 viimeistään.

Tosin välillä myös jo vuoden 1986 sanottiin olleen viimeinen kun sitä noteerattiin isommin.

Vuoden 1980 Jalkapallokirjassa oli myös omalla tavallaan hieno ja innokkaasti tehty pienartikkeli kaikista nk. Suomen Mestaruuden voittaneista joukkueista sinne asti kahdessa osassa eli vuosilta 1930-1951 ja 1952-1980 asti. Taisi olla myös jo silloin ja viimeistään vuosien 1981 ja 1982 aikaisiin Jalkapallokirjoihin lisättiin tuon vuoden 1980 Jalkapallokirjan juhla-artikkelin korjauksen yhteydessä myös ennen sarjamuotoista historiaa pelattujen vuosien yhteydessä niin itsenäisyyden kuin ajalta ennen sitäkin.

Mikäli ei jo vuoden 1980 Jalkapallokirjassa korjattu tai ollut lisätty jo valmiiksi noita ennen sarjamuotoista historiaa olleita kausia.

Juhla-artikkelissa kävi ilmi tosiaan mestaruuden voittaneiden joukkueiden kokoonpanot ja useampi valokuvakin oli eri pelaajista sikäli kun muistan oikein vaikkakin pääpaino keskittyi silloiseen tuoreempaan aikaan ja taisivat kuvat olla vielä useimmiten mustavalkoisiakin.

Juhla-artikkelin korjaus koski osin myös silloista nk. Jalkapallon Mestaruus-Cupia, niiden mestareiden asemaa kuin myös nk. Mestareiden Mestarien Turnausta eli käytännössä tietääkseni ja äkkiseltään muistikuvien pohjalta siis SPL:n ja TUL:n omia yleismestaruusotteluja joiden päätteeksi sitten julistettiin Suomen Mestari kullekin niille vuodelle kuin pelattiin tai ainakin sellaisinaan mestareita voitiin niin pitää.

Myöhemminkin Jalkapallokirjoissa tuohon sota-aikaisiin melko sekaviinkin tilanteisiin on palattu ja muun muassa tosiaan erikseen myöhemmin lisätty vuoden 1945 nk. SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan/Sotasarjan Karsinta olemaan jo kuin yksi omanlaisensa kausi.
« Viimeksi muokattu: 08.07.2020 klo 07:25:52 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Roger Kuitti

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Pateniemen Vesa


Vastaus #1255 : 09.07.2020 klo 08:30:49

https://www.ropskauppa.fi/product/161/poron-voimalla--kirja

Uutinen
Poron voimalla on tarina menestyksestä mutta myös kirvelevistä tappioista. Se kertoo omaleimaisen jalkapallokulttuurin kehittymisestä Lappiin ja Rovaniemen kasvusta yhdeksi Suomen merkittävimmistä jalkapallokaupungeista. Rovaniemen Palloseura eli RoPS perustettiin vuonna 1950. Olosuhteet olivat karut ja alkeelliset, mutta Lapin aukean hiekalta ja saviselta Keskuskentältä ponnistettiin Suomen cupin finaaliin jo 1960-luvun alussa.

Kirjassa pääsevät ääneen rovaniemeläisen jalkapallon legendat. Napapiirin jalkapallon historia on tarina, josta ei hauskoja sattumuksia puutu. Mukana ovat kamppailu kaupungin ykkösseuran asemasta, RoPSin nousu suomalaisen jalkapallon pääsarjaan puolalaisvelho Jerzy Masztalerin opein, Suomen cupin voitot, tarunhohtoiset eurocupin ottelut Marseillea vastaan sekä menestysvuodet SM-sarjassa.

RoPS on kohdannut myös vaikeita aikoja. Kirjassa käydään läpi ”muukalaislegioonan” synty, putoaminen Veikkausliigasta ja seuraa ravistellut vedonlyöntiskandaali vuonna 2011. Uuden ajan RoPS on kuitenkin onnistunut nousemaan tuhon partaalta yhdeksi Veikkausliigan kovimmista joukkueista.

Teoksen kirjoittajat Juha Kanerva, Markku Saukko ja Mika Wickström ovat kokeneita urheilukirjoittajia.
suomifutiksen Janne Tähkä

Poissa Poissa


Vastaus #1256 : 20.07.2020 klo 00:35:00

Sain tämän viikonloppuna lueskeltua. Varmaan sellaiselle, joka haluaa tutustua lajiin ihan perusasioista lähtien (kuten taktiikat ja eri pelipaikkojen roolit jne.) tuo on oikein hyvä, tällaiselle futista pidempään seuranneelle parasta antia olivat ehdottomasti Gullitin anekdootit ja muistelot omalta peliuraltaan. Yksi ongelma kirjassa on se, että hän analysoi todella paljon nykyhetken parhaita pelaajia ja joukkueita - tällä hetkellä noita on tietenkin mukava lukea kun pelaajat ovat tuttuja ja tarkastellut pelit tuoreessa muistissa, mutta vuosikymmenen päästä tuo on auttamatta vanhentunut ja vaatisi päivitystä.

Mutta kyllähän tuon lukaisi ihan mielellään ja Litmanenkin mainittiin, joten 3/5.

Luin itsekin pitkästä aikaa futiskirjan eli tämän yllä arvioidun Ruud Gullitin Miten katsoa jalkapalloa -opuksen, ja aika pitkälti täytyy olla Neposen kanssa samoilla linjoilla. Kummallisinta teoksessa oli, että nimestään huolimatta siinä puhuttiin hyvin vähän siitä, millaisiin asioihin Gullitin mielestä jalkapalloa katsoessa kannattaa kiinnittää huomiota. Enemmän kyseessä oli melko monipuolisesti erilaisista jalkapallon perusasioista kertova kirja, joka varmasti toimii loistavasti nuorelle tai muutoin uudelle lajin seuraajalle, mutta kokeneelle futisfriikille kirja tuntuu monesti vanhojen tuttujen asioiden kertaamiselta. Tosi paljon kirjassa myös viitattiin johonkin edelliskauden UCL-matseihin ja kirjoitushetken kokoonpanoihin, joten vaikka alkuperäisteoksen julkaisusta on vain neljä vuotta niin kirja tuntui jo vähän vanhentuneelta. Miinusta myös heikosta suomennoksesta, ilmeisesti kyseessä on suomentajansa ensimmäinen teos ja sen paremmin kääntäjä, editoija kuin oikolukijakaan ei ole ollut millään tavalla kartalla jalkapallosta, koska sanaston osalta ollaan kuutamolla ensimmäisestä sivusta viimeiseen.

Litmasesta puheen ollen se kyllä ihmetytti, että Gullitin puhuessa kostautuneista viime hetken yrityksistä tehdä lisää maaleja sen sijaan, että pallo vietäisiin kulmalipulle, hän otti esimerkiksi Bulgarian paikan vuoden 1994 MM-kisoihin ratkaisseen karsintapelin Ranskaa vastaan eikä vuoden 2004 liigacup-finaalia Allianssi-Lahti. Ehkä Gullitin arvostus Litmasta kohtaan on niin kova, että halusi tuon ottelun painuvan unholaan.
Lisbie

Poissa Poissa


Vastaus #1257 : 20.07.2020 klo 16:02:59

https://www.wsoy.fi/kirja/tommi-melender/kentanvaltaajat/9789510451892

Tommi Melender (toim.), Karo Hämäläinen (toim.)
Kentänvaltaajat
Rakkautena jalkapallo

Usein hyvään elämään ei muuta tarvita kuin 22 pelaajaa häikäisevänvihreällä pelikentällä ja jalkapallo.

Kentänvaltaajissa joukko tunnettuja suomalaisia kirjoittajia käy läpi suhdettaan pallopeleistä jaloimpaan. He kertovat, mitä jalkapallo heille merkitsee ja on merkinnyt, kuinka rakkaus lajiin on syntynyt ja miten suhde kukoistaa tulevaisuudessakin. Käsitellyiksi tulevat muun muassa suomalaisen valioliigafanin taudinkuva sekä syvä imagojuopa kotimaisen sarjafutiksen ja kansainvälisten sarjojen välillä. Kuinka jalkapallo muuttaa maailmaa ja ihmistä?


Lukaisin tämän tuossa taannoin töitä vältellessä. Aika heppoinen oli, varsin yhdentekevää lätinää olivat useimmat "esseet". Maradonan maalit Englantia vastaan, Aulis Virtanen ja Englannin liigaa jo 70-luvulla telkkarista blaa blaa blaa. Toivottavasti ei mene maalittamisen puolelle, mutta juuri nuo etukäteen jo kammoamani Apusen ja Father Metron tekstit olivat aivan karmivaa myötähäpeää. :D Nevanlinnan teksti oli ihan jees vähemmän yllättäen ja Juha Kanervankin teksti myös ainakin ihan kelpo tsuurnalismia.

Vähän sellainen hukatun mahdollisuuden maku tästä jäi. Olisikin jollain pienkustantamolla iskun paikka tehdä tämä pieteetillä vähän tyylikkäämmin ja vähän reteämmällä kirjoittajajoukolla. Koronahan toi ainakin vuoden lisäaikaa, jos Huuhkaja-huumaan halutaan ehtiä. ;)


Lasitten

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: JIPPO & TPV


Vastaus #1258 : 29.07.2020 klo 22:08:09

Itse asiassa sekä Apusen että Lindgrenin tekstit olivat varsin sympaattisia. Tuossa juuri yhden kaverin kanssa juteltiin, miten hämmentävän mukava kuva Apusesta voisi tuon jutun perusteella tulla ellei tietäisi tyyppiä :D

Itelle ei uponnut Apusen teksti yhtään. Toinen tuskaisa oli Rehnin namedropping heti kirjan alussa. Tykkäsin kuitenkin sen verran paljon, että kahdelta istumalta ahmin kirjan. Erityisesti Luoma-Ahon ja Nordlingin teksteistä. Silleen 4/5 kokemus.
D mies

Poissa Poissa


Vastaus #1259 : 09.08.2020 klo 11:09:30

15. elokuuta ilmestyy Kimmo Muttilaisen kirjoittama elämäkerta Arto Tolsa – yksi yhdestätoista (VK-kustannus). Sitä peesaa Hesarin tämän päivän juttu: https://www.hs.fi/urheilu/art-2000006596358.html

E: Jaa, olin tähän asti elänyt käsityksessä, että Tolsa olisi kuollut ns. viinaan, mutta onkin mennyt oman käden kautta.
« Viimeksi muokattu: 09.08.2020 klo 11:25:41 kirjoittanut D mies »
Jalitsumies

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Nigel Winterburnin munat ja pekoni


Vastaus #1260 : 09.08.2020 klo 12:49:01

E: Jaa, olin tähän asti elänyt käsityksessä, että Tolsa olisi kuollut ns. viinaan, mutta onkin mennyt oman käden kautta.
Sama. Olin tuota myös ihmetellyt, että miten nopeasti huippu-urheilijan elimistö petti.

Hieman haikea tuo Tolsan tarina on. Ilmeisesti ei löytänyt elämälle mitään merkitystä, kun jalkapalloilijan ura päättyi.

Kaiken kaikkiaan todella hyvin kirjoitettu artikkeli Arto Tolsasta Ylos
pallonalle

Poissa Poissa


Vastaus #1261 : 21.08.2020 klo 11:04:52

Saku-Pekka Sundelinin Brittifutis-kirjaa luettu nyt ensimmäinen kolmannes. Vaikuttaa oikein hyvältä ja viihdyttävältä. Toki täälläkin varmaan alkaa mieshuorahöpinät tuosta=) Sundelinillä on kirjassa hyvää pohdintaa siitä, kuinka jalkapalloa "mukapitäisi" seurata ja kannustaa.

Tuossa linnki ostoksille, näkyy olevan painos loppu, mutta tulee varmaan lisää.

https://www.booky.fi/tuote/saku_pekka/brittifutis/9789520416744

« Viimeksi muokattu: 21.08.2020 klo 11:36:23 kirjoittanut pallonalle »
Hasan Sas

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: HJK


Vastaus #1262 : 21.08.2020 klo 11:20:38

Saku-Pekka Sundelinin Brittifutis-kirjaa luettu nyt ensimmäinen kolmannes. Vaikuttaa oikein hyvältä ja viihdyttävältä. Toki täälläkin varmaan alkaa mieshuorahöpinät tuosta=) Sundelinillä on kirjassa hyvää pohdintaa siitä, kuinka jalkapalloa "pitäis" seurata ja kannustaa.

Tuossa linnki ostoksille, näkyy olevan painos loppu, mutta tulee varmaan lisää.

https://www.booky.fi/tuote/saku_pekka/brittifutis/9789520416744Oli positiivinen yllätys tämä kirja. Odotukset eivät olleet kovin korkealla, mutta niin vain Sundelin on saanut kirjoitettua selvästi omannäköisensä teoksen hyvinkin puhkikulutetusta aiheesta. Sundelin on haastatellut ihan mielenkiintoisia birttifutikseen eri tavoilla liittyviä hahmoja, joilta irtoaa paikoitellen oikein hupaisia anekdootteja ja kiintoisaa näkökulmaa pallokorvien futisskeneen. Kirjan lopussa olevaa erittäin puutteellista "tilastoa" Englannissa pelanneista suomalaisista jäin tosin ihmettelemään, kun siitä on jäänyt pois aika monia nimiä.
shots

Poissa Poissa


Vastaus #1263 : 21.08.2020 klo 11:21:37

Oli positiivinen yllätys tämä kirja. Odotukset eivät olleen kovin korkealla, mutta niin vain Sundelin on saanut kirjoitettua selvästi omannäköisensä teoksen hyvinkin puhkikulutetusta aiheesta. Sundelin on haastatellut ihan mielenkiintoisia birttifutikseen eri tavoilla liittyviä hahmoja, joilta irtoaa paikoitellen oikein hupaisia anekdootteja ja kiintoisaa näkökulmaa pallokorvien futisskeneen. Kirjan lopussa olevaa erittäin puutteellista "tilastoa" Englannissa pelanneista suomalaisista jäin tosin ihmettelemään, kun siitä on jäänyt pois aika monia nimiä.

Ketäs siellä on jäänyt uupumaan?
Hasan Sas

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: HJK


Vastaus #1264 : 21.08.2020 klo 11:22:52

Ketäs siellä on jäänyt uupumaan?


Ei ole kirjaa tässä käsillä, mutta muistelisin, että esimerkiksi Tatti-Laurin ja DOS:in tilastot puuttuvat. Oli noita muitakin, mutta en nyt suoralta kädeltä muista että keitä.
shots

Poissa Poissa


Vastaus #1265 : 21.08.2020 klo 11:44:30

Sundelinilta pieni vilkaisu tänne niin tuota ongelmaa ei olisi. Tuon pitäisi olla täydellinen lista.
TheBlues

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Chelsea, Kaisa Mäkäräinen


Vastaus #1266 : 23.08.2020 klo 18:26:39

15. elokuuta ilmestyy Kimmo Muttilaisen kirjoittama elämäkerta Arto Tolsa – yksi yhdestätoista (VK-kustannus). Sitä peesaa Hesarin tämän päivän juttu: https://www.hs.fi/urheilu/art-2000006596358.html

E: Jaa, olin tähän asti elänyt käsityksessä, että Tolsa olisi kuollut ns. viinaan, mutta onkin mennyt oman käden kautta.

Tuli jo luettua kyseinen kirja. Täytyy kyllä vaan ihmetellä kuinka pitkälle helsinkiläinen media ja jalkapallokansa meni käytöksellään Tolsaa kohtaan. Se oli tiedossa, että koskaan ei "landelta" maajoukkueeseen ilmestynyt Tolsa saanut sitä kunnioitusta mitä olisi ansainnut, mutta nämä jatkuvat viheltelyt ja hävyttömät huutelut omilta kannattajilta oli kyllä aika yllätys. Hävetkää saatanan stadilaiset. Alas
« Viimeksi muokattu: 23.08.2020 klo 18:29:58 kirjoittanut TheBlues »
Pallopoika23

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Suomi, Saksa, Manchester United


Vastaus #1267 : 24.08.2020 klo 10:14:44

Hyllystäni löytyvät.

- Pelien peli. Jonathan Wilson
- The Treasurs of the World Cup. Keir Radnege, Mark Bushnell
- Minä Zlatna Ibrahimovic, David Lagercrantz
- Lionel Messi - Poika, josta tuli jalkapallolegenda. Luc Caioli
- Jalkapallotähdet 2002 ja 2003.
- Barca, enemmän kuin seura. Guillem Balague
Lippa

Poissa Poissa


Vastaus #1268 : 26.08.2020 klo 14:30:28

https://kimbook.fi/tuote/pieni-kirja-george-bestista/

Tässä on mukava kirjanen George Bestin parhaista vuosista. Laadukkaasti kirjoitettu, nimensä mukaisesti pieni kirja. Eikä ole hinnan kiroissa. Tue pienkustantajaa!
tiomila

Poissa Poissa


Vastaus #1269 : 27.08.2020 klo 18:20:57

Kivinen kisamatka taitaa olla nyt saatavilla:
https://docendo.fi/sivu/tuote/kivinen-kisamatka/2721418

Erotuomari viheltää kolmesti pilliinsä hieman ennen ilta-yhdeksää loppuunmyydyllä Töölön jalkapallostadionilla 15. marraskuuta 2019. Pelaajat ryntäävät kentälle, katsojat ryntäävät kentälle, ilotulitteet paukkuvat taivaalla. Sadattuhannet suomalaiset juhlivat kaupunkien keskustojen katsomoissa ja kotisohvillaan. Kauan odotettu unelma on totta. Huuhkajat pelaa jalkapallon EM-kisoissa 2020!

Kivinen kisamatka on kertomus Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen pitkästä matkasta ensimmäisiin jalkapallon arvokisoihinsa. Tätä ennen maajoukkue ehti osallistua tuloksetta 13 EM-karsintaan ja 19 MM-karsintaan. Teos kuljettaa lukijan maajoukkuejalkapallon alkuvihellyksestä 1911 marraskuun 2019 kansanjuhliin. Tutkittuun tietoon perustuva teos pureutuu maajoukkuehistoriaan aiempia kirjoja syvemmältä.

Legendaaristen pelaajien, valmentajien ja otteluiden lisäksi valokeilaan nostetaan valmennusmenetelmien ja harjoitusolosuhteiden muutokset, kannattajakulttuurin kehittyminen ja siirtymä amatööripelaajien ajasta ammattilaisuuteen.

Uutta tilastotietoa ovat Suomen ja sen vastustajien kokoonpanot kaikista pelatuista A-maaotteluista. Lisäksi tarjolla on listaus A-maajoukkuepelaajista sekä 33 karsintaprojektin ottelut ja sarjataulukot. Kokonaisuuden viimeistelee näyttävä kuvitus, jossa arkiston helmet yhdistyvät Suomen eturivin valokuvaajien parhaisiin otoksiin.

Juha Kanerva on urheiluhistorian syvällisesti tunteva Ilta-Sanomien urheilutoimittaja. Kirjoittajatiimissä on kolme Urheilumuseon erikoistutkijaa: Vesa Tikander on tallentanut ja kirjoittanut suomalaista urheiluhistoriaa päätyönään. Väitöskirjatutkija Kalle Rantala on kirjoittanut urheiluhistoriaa monipuolisesti suunnistuksesta e-urheiluun. Väitöskirjatutkija Jouni Lavikainen tutkii parhaillaan suomalaisen urheilun ammattilaistumisen historiaa. Markku Kasila on suomalaisen jalkapallotilastoinnin ykkösosaaja.

Nimeke:   Kivinen kisamatka — Miesten jalkapallomaajoukkueen historia
Tekijät:   Kanerva, Juha (Kirjoittaja)
Kasila, Markku (Kirjoittaja)
Lavikainen, Jouni (Kirjoittaja)
Rantala, Kalle (Kirjoittaja)
Tikander, Vesa (Kirjoittaja)
rytkönen

Poissa Poissa


Vastaus #1270 : 02.11.2020 klo 15:18:40

Syksyllä julkaistu Heikki Suhos-kirja tuli lukaistua. Rakenteeltaan tietysti hyvin geneerinen pelaajan muistelmateos: pihapelit, hakeutuminen junioritoimintaan, läpilyönti edustukseen ja sitten niitä tähtihetkiä ja hieman vastoinkäymisiäkin, unohtamatta alleviivailla luonteenpiirteiden aiheuttamia mahdollisia konflikteja. Kelvollisesti toimitettu (Matias Strozyk, kuka lienee) kyllä, teksti kulkee töksähtelemättä.

TPS:n 70-luvun alun kultavuodet sekä 80-luvun korkea pelillinen taso useine enemmän tai vähemmän täpärästi menetettyine mestaruuksineen ovat oivallista ylöspanoa suomalaisen jalkapallon historiasta. Valmennusvuosien puolelta San Siron ihme ja Tommy Lindholmin upea taktinen voitto Trapattonista avataan seikkaperäisesti ja FC Oulun kompuroiva puuhastelu kuvautuu tragikoomisena.

Kritiikkiä annan kuvitukselle. Sitä on vähänlaisesti ja sen sijoittelussa olisin toivonut tekstin sisältöä noudattelevaa kronologiaa.


Päätin kirjastossa poukata ex tempore urheiluhyllylle vilkaisemaan, olisiko tuoreehko Tolsa-elämäkerta jo vapaana. Eihän se tietenkään ollut.
Mutta silmääni sattui tuo Matias Strozykin haamukirjoittama ja editoima (Suhonen siis kertojana minä-muodossa) Suhos-elämäkerta Super-Hessu. En ollut tiennyt koko kirjasta mitään.

Noh, kyllähän 206 SM-sarjamaalin mies (ennätys jäänee lyömättömäksi) kirjansa ansaitsee, vaikka Suhonen jäi pelkästään SM-sarjan tähdeksi (1969-86). Miehen maajoukkueurakin oli varsin vaatimaton, hiukan yli 20 ottelua (useimmiten vaihdosta kentälle), joissa kaksi maalia. Yhtä pelikautta lukuunottamatta Super-Hessu oli myös Tepsin mies. Piipahdus HJK:ssa 1973 toi myös Suomen mestaruuden kolmen Tepsi-kullan lisäksi.

Eräistä läheltä ja kaukaa vilahtaneista tarinansäikeistä olin aikaisemmin päätellyt, että Suhonen olisi ollut ns. leuhka jätkä. Kun juttelin aikoinaan Hessun vanhan pelikaverin kanssa, tämä arvioi hiukan pilke silmäkulmassa, ettei Hessu lähtenyt aktiiviuransa jälkeen pelaamaan edes ikämiehiin, koska hänen kunniansa ei olisi kestänyt sitä, että joku vanha alasarjapelaaja olisi ottanut häneltä pallon pois... Staran piti aina olla stara.

Kirja näyttää vahvistavan tätä käsitystä. Suhonen päihitti tappelussa luokan isoimman korston, oli aina kovin harjoittelija ja paras pelaaja - ja sitä paitsi
kova jätkä, joka pisti tavan takaa sanoillaan ja teoillaan muille jauhot suuhun, olivatpa he omia tai vieraita, pelaajia, valmentajia, seurajohtajia tai katsojia. Kuopiossa (ja Kotkassa, Kokkolassa jne) yleisö soitti suutaan, mutta siinähän huutelivat, kun Super-Hessu niittasi hattutempun.

Näin on saattanut toki ollakin. Maalintekohan jo osoittaa jonkinlaista leuhkuutta, vastustajajoukkuetta ja sen pelaajia pistetään siinä alta lipan. Taitojen ja fysiikan lisäksi tarvitaan usein tietynlaista luonnetta - jopa röyhkeyttä.

Mutta onhan se saumattoman itsekorostuksen lukeminen ihan jumalattoman yksitoikkoista ja puuduttavaa. Supersankaruus on tylsää, jos siinä ei ole inhimillisiä särmiä, ja se pätee Super-Hessuunkin.
Edes lapsuuden pihapeleistä puhuttaessa Suhonen ei osoita heikkouksia. Siksi tuntuu virkistävältä, kun saman rapun ikä- ja pelikaveri, myöhemmin TPS:n jääkiekkojoukkueen kapteeniksi noussut Rauli Tammelin sanoo, että jääkiekossa Hessu oli porukan huonoin luistelija.

Mutta teoksen loppupuolella Suhonen saa minulta jo enemmän ymmärrystä ja hiukan sympatiaakin. Super-Hessun valmentajaura ei lähtenyt oikein missään vaiheessa lentoon, vaikka mies avoimesti myöntää tähdänneensä huippuvalmentajaksi pelaamisen lopetettuaan.
Moni voisi sanoa valmennusuraa jopa flopiksi: potkut Tepsistä ja FinnPa:sta, ja muutamissa muissa seuroissa sopimusta ei enää jatkettu, kun se oli päättynyt.

Mutta uskon kyllä, että Suhosella oli kosolti huonoa tuuriakin tai sitten hänelle vain pelattiin käteen kortit, joilla ei voinut pärjätä. Erityisesti potkut Tepsistä tuntuvat hiertävän häntä kovasti, ja kieltämättä hänen kohtelunsa tuntuu minustakin epäoikeudenmukaiselta, vaikka joku voisi siihenkin tarjota toista totuutta.

Ehkä jonkinlainen itsekeskeisyys - maailman, Suomen tai vähintään Turun napana oleminen - on vain tyypillistä niille, jotka pyrkivät kynsin ja hampain huipulle.
Mutta olisi aika kauheaa ajatella, että se olisi jopa välttämätöntä.
« Viimeksi muokattu: 02.11.2020 klo 15:49:49 kirjoittanut rytkönen »
john white

Poissa Poissa


Vastaus #1271 : 02.11.2020 klo 18:24:18

https://www.suomalainen.com/products/minun-tottenham-hotspur?fbclid=IwAR0-cHpX9n53bpmTTptzXVOnuQhHID_3PtTqowO8SFVYaWNdEqeBzaWkY3Q#

Pitää hankkia.

Rhythm Carp

Poissa Poissa


Vastaus #1272 : 02.11.2020 klo 18:47:53


Enemmän http://futisforum2.org/index.php?topic=88823.10275 ketjun kamaa.
Virallinen

Poissa Poissa


Vastaus #1273 : 03.11.2020 klo 01:44:08

Kielellisesti hirveä nimi Lilyn kirjalla.
john white

Poissa Poissa


Vastaus #1274 : 03.11.2020 klo 09:15:06

Kielellisesti hirveä nimi Lilyn kirjalla.

Ei ole Lilyn eikä minun.


 
Sivuja: 1 ... 50 [51] 52
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines