FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
13.08.2022 klo 22:23:43 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Futissuomi.fi, FF2-kauppa:kauppa.ff2.fi, Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 61 [62]
 
Kirjoittaja Aihe: Jalkapalloaiheiset kirjat  (Luettu 255374 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
LechW

Poissa Poissa


Vastaus #1525 : 26.07.2022 klo 15:50:25

Kuuntelin tuossa tuon Rissasen Kadut, kentät ja katsomot: jalkapalloderbyjen kiihko ja lumon ja oli kyllä hyvä. Paljon oppi ympäröivästä yhteiskunnasta ja historiasta samalla. Kysyisinkin vinkkejä samankaltaisista yhteiskuntatieteellisimmistä katsauksista jalkapalloon ja sen fanituksee.

Viime vuosilta iso suositus Vesa Vareksen Pallon herruudelle (Otava 2018). Vanhemmista edelleen iskussa on Franklin Foerin Jalkapallon maailmanselitys (Like 2006).
Lasitten

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: JIPPO & TPV & FC HERTTA


Vastaus #1526 : 26.07.2022 klo 23:47:50

Viime vuosilta iso suositus Vesa Vareksen Pallon herruudelle (Otava 2018). Vanhemmista edelleen iskussa on Franklin Foerin Jalkapallon maailmanselitys (Like 2006).

Kiitos vinkeistä vaikka nää onki jo tuttuja. Pitää lähteä kalastelemaan selkeesti englannin kielisille vesille.
Heppatiitti

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: HJK, Cella, Sirdie, Majava ja Rautaranta.


Vastaus #1527 : 27.07.2022 klo 08:00:48

Kiitos vinkeistä vaikka nää onki jo tuttuja. Pitää lähteä kalastelemaan selkeesti englannin kielisille vesille.
Jos oikein tutkimuksellinen kirja kiinnostaa, niin Harri Heinosen väitöskirja: Jalkapallon lumo (Atena 2005) käsittelee/tutkii/selvittää suomalaista Everton-fanitusta.
tactico

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: 15.11.2019


Vastaus #1528 : 27.07.2022 klo 09:07:40

Kiitos vinkeistä vaikka nää onki jo tuttuja. Pitää lähteä kalastelemaan selkeesti englannin kielisille vesille.

Täälläkin moneen otteeseen mainittu James Montaguen 1312 - Among The Ultras tarjoaa futiksen lisäksi hyvän annoksen historiaa ja sosiologiaa.
melvin

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Swing, blue notes, polyrhythms, improvisation


Vastaus #1529 : 27.07.2022 klo 11:08:51

Ainakin Leeds-faneille, miksei muillekin:

https://www.on-magazine.co.uk/yorkshire/sport/promised-land-leeds-united-2/

Anthony Clavane - Promised Land: The Reinvention of Leeds United

Katkeransuloisen nostalginen kertomus fanin silmin etäämmältä Lontoosta Leedsistä pois muuttaneena. Mukana myös seudun historiaa Länsi-Yorkshiren kaupan keskuksena.
Ilmestynyt 2009, seura silloin kolmannella sarjatasolla, takana 1960- ja 70-lukujen mahtivuodet ja 2000-luvun alun Champions Leaguen välierät ja sitä seuranneet vauhtisokeus ja farssimainen taloudellinen mahalasku. Fanipohja silti fanaattien vahvana, onhan kyseessä One Club City.
Omien rakastama, useimpien muiden vihaama, me vastaan ne-hengessä. Sitä paljon puhuttua draamaa ja rytinää ainakin ollut riittävästi yhden seuran osalle.
Heppatiitti

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: HJK, Cella, Sirdie, Majava ja Rautaranta.


Vastaus #1530 : 04.08.2022 klo 14:58:40

ARRIGO SACCHI JA LUIGI GARLANDO: THE IMMORTALS – The Season My Milan Team Reinvented Football. Italiankielinen alkuteos ilmestyi 2019. Arvostelussa vuonna 2021 ilmestynyt englanninkielinen käännös. Sivuja 174.

Taustaa kirjoittajista: Luigi Garlando on vuonna 1962 syntynyt italialainen toimittaja ja kirjailija. Hän on pitkäaikainen La Gazzetta dello Sportin toimittaja ja samaisen lehden Gazzetta-TV:n juontaja. Jalkapallon lisäksi Garlando kirjoittaa myös proosaa ja lapsille ja nuorille suunnattuja urheiluaiheisia sarjakuvakirjoja eri kuvittajille.

Arrigo Sacchi syntyi vuonna 1946 Fusignanossa Italiassa. Sacchin pelaajaura jäi vaatimattomaksi ja hän ryhtyi valmentajaksi jo 27-vuotiaana 1973. Sacchi valmensi alasarjoissa ja nuorisojoukkueita kunnes sai mahdollisuutensa AC Milanin peräsimessä 1987. Sacchi johdatti Milanin Italian mestaruuteen heti ensimmäisellä kaudellaan 1987-88. Vuosina 1989 ja 1990 AC Milan voitti sekä Euroopan cupin että Intercontinental cupin. Sacchi siirtyi Italian maajoukkueen valmentajaksi 1991 ja vuoden 1994 MM-kisoissa Italia selvisi loppuotteluun, jossa se kuitenkin hävisi Brasilialle rangaistuspotkujen jälkeen. Italian maajoukkueen jälkeen Sacchi toimi lyhyet ajat AC Milanin, Atletico Madridin ja Parman valmentajana sekä Real Madridin urheilutoimenjohtajana.

Sacchin vihamiehet kutsuivat häntä ”kenkäkauppiaaksi” koska Sacchin isä omisti kaksi kenkätehdasta ja Sacchi oli nuorukaisena kiertänyt pitkin Eurooppaa markkinoimassa tehtaan kenkiä. Sacchi kuitenkin muistetaan yhtenä suurimmista jalkapallon uudistajista. 1980-luvulta lähtien puolustusvoittoinen pelitapa oli näivettänyt ja tylsistyttänyt kansainvälisen jalkapallon, mutta Sacchin hyökkäävä pelityyli ja prässäys näytti, että myös hyökkäämällä ja viihdyttävällä pelillä voi voittaa. Jurgen Klopp sanoi Sacchin muuttaneen täysin ajattelun miten jalkapalloa pelataan. Sacchi on naimisissa ja hänellä on kaksi tytärtä.

Kirjan ajankohdasta: AC Milan oli voittanut Euroopan cupin vuonna 1963 ja 1969, mutta 80-luvulla sen menestys oli ehtynyt ja seura oli suurissa talousvaikeuksissa. 80-luvulla seura jopa putoaa kahdesti Serie B:hen. Muutos tapahtuu kun mediamoguli Silvio Berlusconi ostaa joukkueen vuonna 1986 ja alkaa panostaa seuraan. Euroopan cup eli Mestareiden liigan edeltäjä oli vuonna 1988 todellakin cup, johon saivat osallistua vain kunkin maan mestarijoukkue, eikä lohkomuotoinen, jossa suurilla liigoilla on kiintiöpaikat.

Kirjan tapahtumat: Kirja pohjautuu Sacchin kauden 1988-89 muisti- ja harjoituspäiväkirjaan. Sacchin lapsuuden sankareita ovat tehokasta hyökkäyspeliä pelanneet Unkari, Real Madrid, Brasilia ja 70-luvun alun Ajax. Sacchin valmentama Parma herättää huomiota näyttävällä pelitavallaan ja kun seura voittaa kahdesti AC Milanin palkkaa Berlusconi Sacchin Fiorentinan nenän edestä. Ensimmäinen kausi tuottaa Milanille scudetton ja seuraavaksi kaudeksi tavoite on voittaa Euroopan cup. On väitetty, että italialaiset voittavat puolustamalla, mutta Sacchi ja Berlusconi haluavat voittaa hyökkäämällä. Milan harjoittelee ankarasti koko joukkueen prässiä ja pelaajien synkronoituja liikkeitä. Pallon lähellä on koko ajan oltava paljon pelaajia ja pallottomien pelaajien liikkeet ovat yhtä tärkeitä kuin pallollisen.

Kirja vahvistaa, että Milan saattoi pelata harjoituksissa pelin täydellä kentällä ilman vastustajaa ja palloa. Etäisyyksiä opettaakseen Sacchi rakennutti häkin, jossa pallo oli koko ajan pelissä ja Sacchi roikkui tikapuilla häkin reunalla huutaen kovaääniseen ohjeita häkissä oleville pelaajille. AC Milanissa ovat jo hollantilaiset Ruud Gullit ja Marco van Basten. Alkaneelle kaudelle sallitaan Serie A:ssa kolme ulkomaalaisvahvistusta ja Berlusconi on ostanut argentiinalaisen Claudio Borghin, josta Sacchi ei pidä. Sacchi ylipuhuu Berlusconin luopumaan Borghista ja tilalle hankitaan kolmas hollantilainen Frank Rijkaard Sportingista, vaikka seuran ultrat vastustavat Rijkaardin myyntiä ja murtautuvat neuvotteluhuoneeseen ja pahoinpitelevät AC Milanin varapuheenjohtaja Adriano Galliania ja Sportingin puheenjohtaja Arieda Bradaa, joka piilottaa tuoreen sopimuksen alushousuihinsa. Rijkaard on Sacchin haluama tasapainottava pelaaja, joka osaa sekä puolustaa että tukea hyökkäyksiä. Sacchin pelitapa vaatii pelaajilta rautaista fysiikkaa. Mitä pidätte seuraavasta Sacchin muistikirjasta poimitusta harjoituksesta?
11 v 0 match. Team exercise to fine-tune the co-ordinated movement of each player
Continuos running
10 minutes of skipping and explosive starts
5 minutes of hurdles
5 minutes of 9 v 9 in the cage
10 minutes of full-pitch game, 11 v 11, with drills on pressing, zonal work, quick counter-attacks, free-kicks and corners
15 minutes of 2 x 1200 m, at a speed of 4 min 30 sec per km, 2 min 30 sec rest
Uphill running

Eurooppa-cupin ensimmäisellä kierroksella pudotetaan Vitosha (nyk. Levski) Sofia, vaikka loukkaantuneina ovat Franco Baresi, Carlo Ancelotti ja Gullit. Seuraavalla kierroksella on vastassa Belgradin Puna Tähti. Jugoslaavit pelaavat aikaa ja teeskentelevät loukkaantumisia. Milanossa ottelun lopputulos on 1-1. 9.11.1988 pelataan Belgradin Marakanalla yksi jalkapallohistorian oudoimmista otteluista. ”Arkanin” Tiikerien konekiväärituli kuuluu taustalla ja sankka sumu laskeutuu kentän ylle eikä mitään näe. Sacchille kerrotaan, että Belgrad on tehnyt maalin, jota kukaan ei ole nähnyt. Sacchi yrittää protestoida erotuomarille, mutta ei löydä tätä sumun keskeltä. Lopulta tuomari keskeyttää pelin. Pukuhuoneesta Sacchi löytää yllättäen hyökkääjä Pietro Paolo Virdisin siviilivaatteet päällä. Hänet on ajettu ulos kentältä, mutta sitäkään ei ole huomattu. Sen ajan sääntöjen mukaan keskeytetty peli mitätöidään. Uusintaottelu käydään 1-1 lähtötilanteesta ja seuraavana päivänä Marakanalle on ahtautunut 120.000 katsojaa. Evanin laukaus ylittää niukasti Belgradin maaliviivan, mutta tuomari ei uskalla hyväksyä maalia. 74.minuutilla van Basten vie Milanin johtoon, mutta Belgrad tasoittaa. Sitten Roberto Donadonia isketään yhtä aikaa päällä ja kyynärpäällä. Donadonin leuka murtuu ja hän nielaisee kielensä. Donadoni ei näytä elon merkkejä, kun Milanin lääkäri antaa hänelle suusta-suuhun elvytystä, mutta pelaajan jalat alkavat sätkiä. Ottelu venyy jatkoajalle. Kun stadionilla kuulutetaan Donadonin olevan kunnossa ”buuaavat” Tiikerit uutiselle. Rangaistuspotkukilpailussa Milan on etevämpi 4-1 ja jatkaa ontuen kolmannelle kierrokselle.

Seuraava vastustaja on Saksan mestari Werder Bremen. Jostain syystä tuomari ei hyväksy Milanin maalia ja ottelun lopputulos on 0-0, mutta Milanossa riittää van Bastenin maali viemään joukkueen jatkoon. Sacchi on tyytymätön peliin, mutta sitten alkaa jakso, joka jää jalkapallon historiaan. Semifinaalissa tulee vastaan Real Madrid. Ottelu päättyy 1-1, vaikka Milan dominoi ottelua täysin prässäämällä ja hyökkäämällä jatkuvasti. Hillsboroughin katastrofi on sattunut juuri ennen Milanin kotiottelua ja täysi San Siro laulaa tuen osoituksena ”You´ll Never Walk Alone” kuten vain italialaiset osaavat laulaa. Itse ottelussa Milan murskaa Realin 5-0. Ottelun jälkeen katsojat eivät poistu, vaan kuten teatterissa taputtavat pelaajat takaisin pukuhuoneesta kumartamaan.

Finaali pelataan Barcelonassa ja vastassa on Steaua Bukarest, joka on voittanut kolme vuotta aikaisemmin Eurooppa cupin finaalissa juuri Barcelonan. Joukkueessa pelaavat esim. Gheorghe Hagi ja Marius Lacatus. Finaali muuttuu Milanin kotiotteluksi, kun Barcelonaan matkustaa 90.000 Milanin kannattajaa. Pelkästään Milanin harjoittelua pikkustadionilla seuraa 20.000 katsojaa. Romanian Ceausescun hallitus ei salli kansalaisten matkustamista ulkomaille, joten kaikki liput ovat päätyneet Milanolaisille. Myös Jumala on Milanin puolella (lainaus kirjasta): Silvio Berlusconi joins us in the dressing room, deep in the bowels of the stadium. I tell him about our incredible bus journey. “You should have been on board with us, Mr president…”
He’s obsessed with the facilities in the ground. I say to him: “Did you know that there is even a chapel down here?”
“Really? Where?”
He disappears, returns and tells me: “Arrigo, I prayed. And I told the Heavenly Father that Steaua lot are all communists. He´ll be on our side.”

Ottelussa Milan nuijii romanialaiset nurmen pintaan. 1-0 Gullit, 2-0 van Basten, 3-0 Gullit ja 4-0 van Basten. Kahdenkymmenen vuoden odotuksen jälkeen kapteeni Franco Baresi pääsee nostamaan voittopokaalin ilmaan.

Kirjan arvostelu: Mainittakoon että tuon ajan Milan pelasi välillä 1989-95 viisi kertaa Eurooppa cupin/Mestareiden liigan finaalissa, joista voitti kolme ja hävisi kaksi. Lisäksi tuosta joukkueesta nousi peräti neljä tulevaa huippuvalmentajaa, jotka ammensivat Sacchin perinnöstä: Carlo Ancelotti, Frank Rijkaard, Marco van Basten ja Roberto Donadoni.

Muistan selanneeni tätä kirjaa semikiinnostuneena Roomassa juuri ennen korona-aikaa, mutta kirja jäi ostamatta, kun italia ei taivu minulla riittävän hyvin. Taannoin käteen tarttui englanninkielinen käännös ja luin kirjan ilman erityisen suuria odotuksia. Turhaan – sillä joskus tällaisia pieniä helmiä tulee puun takaa. Kirja etenee yhtä päättäväisesti ja vauhdilla kuin kuvaamansa joukkue, eikä pyytele mitään anteeksi ja potkii kuin villivarsa.

Luigi Garlando on kirjan toinen kirjoittaja, mutta kun kaikki perustuu Sacchin kuuluisaan ”Smemorandaan” muistikirjaan, niin autenttisuus ja Sacchin läsnäolo suorastaan huokuu kirjan sivuilta. Kirja ei ole ainoastaan Rossoneri-faneille, vaan kaikille jalkapallon ystäville, jotka haluavat ymmärtää miksi futista tänä päivänä pelataan huipputasolla kuten sitä pelataan. Vahva lukusuositus ja arvostelu on neljä ja puoli tähteä viidestä. Serie A alkaa ensi viikolla. Berlusconin ja Gallianin Monza on mielenkiintoinen. Sedät jaksaa heilua. Edellä sanotusta huolimatta – Forza Roma! Olisiko tämä viimein se vuosi?Lasitten

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: JIPPO & TPV & FC HERTTA


Vastaus #1531 : 05.08.2022 klo 22:41:06

Luin ja lopulta sitten kuuntelin Johanan Ruohosen Naisten laji -kirjan EM-kisojen innostamana ja vaikka kirja olisikin kaivannut vähän enemmän kustannustoimittamista, niin suosittleen sitä suuresti kaikille jalkapallosta kiinnostuneille. Aika paljon tahallaan tai tahattomasti unohdettua naisten jalkapallon historiaa kirjassa. Iso osa kirjasta aiheutti joko vitutusta tai hämmennystä siitä miten paljon naisten jalkapalloa on väheksytty tai sen kehitystä on tarkoituksella kampitettu. Aktiivinen ja itsenäinen nainen kentällä on koettu uhkaavana ja tämän takia mm. FA on kieltänyt naisten pelaamisen liiton alaisuudessa 50 vuodeksi.

Kirja olisi kaivannut pientä panostusta siihen, että kaikki kirjan sisältämä tieto olisi ollut paremmassa järjestyksessä. Tämä on osaltaan kirjoittajan aktiivinen päätös, koska kirja on kirjoitettu "matkakertomuksen" muotoon.

Mutta siis kokonaisuudessaan iso suositus kirjalle, itsellä se toimi lopulta paremmin kuunneltuna.

 
Sivuja: 1 ... 61 [62]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa