FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
28.11.2024 klo 23:41:13 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 2 [3] 4
 
Kirjoittaja Aihe: MITEN FUTAAJAT TESTATAAN?  (Luettu 17210 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Speed King

Poissa Poissa


Vastaus #50 : 04.12.2008 klo 10:05:02

Oman kokemukseni lisäksi voin kertoa vielä kymmenen vuoden valmennuskokemuksella, että kunnollinen (according to Sportacus) voimaharjoittelu on tehnyt useista sarjatasonsa keskinkertaisuuksista sarjatasonsa huippuja ja/tai nostanut heitä siitä myös eteenpäin. Testitulokset ovat kiistattomia: Kyykkytulos nousee = lähtönopeus nousee. Sen päälle voi tehdä monia asioita, mutta tätä faktaa ei muuta mikään.

Toivon, että voimaharjoittelu pidetään jatkossa laajemminkin voimaharjoitteluna, jossa keskitytään voiman hankkimiseen. Futistreeneissä sitä voidaan sitten jalostaa pelinomaiseksi/lajinomaiseksi pallon kanssa tai ilman. Voima on raaka-aine, jota ei voi korvata millään. Hyväkään leipuri ei voi tehdä maukkaita pullia, ellei ole taikinaa. Ei vaikka kuinka kaulisi.
Surrealisti

Poissa Poissa


Vastaus #51 : 04.12.2008 klo 10:27:07

Kiitokset Sportacukselle ja Tukeemille asiapitoisesta ketjusta. Kuten Sportacus aiemmin itsekin mainitsi niin eivät herrat ole t'ärkeimmistä asioista edes eri mieltä joten painotuksia on turha lähteä ruotimaan. Speed Kingin sankaritarina salin kautta täysamatööristä  kakkosdivarijyräksi valitettavasti kertoo vain ja ainoastaan siitä mikä aladivisioonien jalkapalloilullinen taitotaso on eikä niinkään ainoasta oikeasta voimaharjoittelusta.
jykke

Poissa Poissa


Vastaus #52 : 04.12.2008 klo 10:32:44

Testitulokset ovat kiistattomia: Kyykkytulos nousee = lähtönopeus nousee.

Samalla periaatteella voisi junnuista tehdä tutkimuksen:
pituus kasvaa = maksiminopeus kasvaa
penkkipunnerrustulos nousee = lähtönopeus nousee

Molemmat toki faktoja.

Kyllähän lähtönopeuteen vaikuttavat aika paljon muutkin tekijät, kun kyykkytulos.
Sportacus

Poissa Poissa


Vastaus #53 : 04.12.2008 klo 12:59:43

Kiitokset Sportacukselle ja Tukeemille asiapitoisesta ketjusta. Kuten Sportacus aiemmin itsekin mainitsi niin eivät herrat ole t'ärkeimmistä asioista edes eri mieltä joten painotuksia on turha lähteä ruotimaan. Speed Kingin sankaritarina salin kautta täysamatööristä  kakkosdivarijyräksi valitettavasti kertoo vain ja ainoastaan siitä mikä aladivisioonien jalkapalloilullinen taitotaso on eikä niinkään ainoasta oikeasta voimaharjoittelusta.

Käsittääkseni olemme Tukeemin kanssa eri mieltä lähinnä kahdesta asiasta:
1) Voimaharjoittelun lajinomaisuuden merkitys, eli kuinka paljon voimaharjoittelussa pitää pyrkiä lajinomaisuuteen
2) Perusvoiman ja maksimivoiman tärkeys, eli paljonko voimaa kannattaa treenata ja onko siitä jotain haittaa

Tuosta lajinomaisuudesta voimaharjoittelussa en nyt ihan vielä saanut selkeätä kuvaa, että mitä Tukeem sillä käytännössä tarkoittaa, eli millaisia liikkeitä pitäisi käyttää salilla perusvoimaa ja maksimivoimaa tehdessä. Ilmeisesti Tukeem ainakin osittain tarkoitti yhden jalan liikkeitä? Voitko Tukeem pistää esimerkkejä mielestäsi sopivista liikkeistä? Miten muuttaisit vaikkapa tällaista liikevalikoimaa perusvoimaa ja maksimivoimaa treenatessa:
-rinnalleveto
-jalkakyykky
-etukyykky
-maastaveto
-askelkyykkykävely

Esimerkiksi pikajuoksijathan tekevät myöskin lajisuoritustaan yksi jalka kerrallaan, mutta silti hyvin suuri osa voimaharjoittelusta tehdään kahden jalan liikkeillä. Toki kysymys on eri lajista, mutta tämän pointin kannalta siinä ei kuitenkaan ole oleellista eroa.


Toinen juttu on sitten tuo kuinka paljon voimaharjoittelua pitäisi tehdä. Selväähän on se, että mitä alhaisemmat voimatasot pelaajalla on, sitä enemmän hän voimaharjoittelusta hyötyy. Ja sama juttu toisinpäin, hyvät voimatasot omaava pelaaja ei enää saa niin suurta lisähyötyä voimaharjoittelusta. Mutta ei todellakaan tule mieleen juurikaan suomalaisia pelaajia, jotka olisivat liikaa tehneet voimaharjoittelua. Ehkä joku Shefki on saattanut vähän liikaa punttia nostella, mutta Veikkausliigassa ei tuollaisia ole tullut vastaan. Korkeintaan sitä voimaa on voitu harjoitella väärin, mutta se ei ole sama asia kuin liikaa. Mutta kysymys on aina toki siitä, että mihin osa-alueeseen kannattaa panostaa minkäkin verran. Kyllähän lähes jokainen futaaja hyötyisi melkeinpä minkä tahansa fyysisen osa-alueen lisäharjoittelusta, mutta kaikkeen ei vaan ole aikaa ja jotkut fyysisen harjoittelun osa-alueet jopa suoranaisesti heikentävät jotain toista osa-aluetta..


Kyllähän lähtönopeuteen vaikuttavat aika paljon muutkin tekijät, kun kyykkytulos.

Toki muutkin osa-alueet vaikuttavat, eihän kukaan muuta ole väittänytkään. Muutkin osa-alueet pitää olla kunnossa, ei voimaharjoittelusta muuten välttämättä hyötyä ole. Mutta voima on se osa-alue, joka vaikkapa Veikkausliigassa aika monella pelaajalla on se, jota kehittämällä he eniten pystyisivät parantamaan nopeuttaan. Kun muut osa-alueet ovat kunnossa ja voimatasoja nostetaan, niin lähtönopeus kasvaa samalla melkeinpä automaattisesti. Kuten sanottua, ne nopeus, koordinaatio, ketteryys, jne. ominaisuudet pitäisi pääosin olla kehitettyjä jo junnuna ja vasta sen jälkeen aloitetaan varsinainen voimaharjoittelu.
Surrealisti

Poissa Poissa


Vastaus #54 : 04.12.2008 klo 16:30:14

Sepä se. Varmasti yksittäisen futarin henkilökohtaisia ominaisuuksia voidaan hioa täsmäharjoittelulla mutta aika ja resurssien puutehan siinä tulee äkkiä vastaan. Oma yksinkertaistettu mielipiteeni on että kunhan voimaharjoittelu on riittävällä tasolla on resurssit suunnattava pallon kanssa touhuamiseen ja voimaharjoittelun tarkoitus on lähinnä mahdollistaa lajinomainen harjoittelu ja pelaaminen. Niin kauan kuin kosketus on mallia louhikko näkisin että rajallisten harjoitustuntien rajahyöty sekä yksilölle itselleen että varsinkin joukkueelle on suurempi kun touhutaan lajinomaisissa harjoitteissa pallon kanssa kuin hinkkaamalla 100 metrin ennätyksestä sitä viimeistä kymmenystä tai nostamalla kyykystä uusia ennätyslukemia.

Mikään edelläolevasta ei sulje pois sitä että on hyvä jos joukkueessa on erilaisin ominaisuuksin varustettuja kavereita joista joku on erittäin nopea, toinen vahva ja kolmannella on maratoonarin kestävyys. Pallo on edelleenkin nopeampi kuin nopeinkaan mies ja nopeimmin se liikkuu päästä päähän kun sitä osataan hallita.
Speed King

Poissa Poissa


Vastaus #55 : 04.12.2008 klo 17:32:12

Lainaus
salin kautta täysamatööristä  kakkosdivarijyräksi valitettavasti kertoo vain ja ainoastaan siitä mikä aladivisioonien jalkapalloilullinen taitotaso on eikä niinkään ainoasta oikeasta voimaharjoittelusta.

 
Niin, ja Kuqin pelaaminen Valioliigassa, Englannin ykkösdivarissa ja Suomen maajoukkueessa kertoo vain niiden jalkapalloilullisesta taitotasosta...

Kyse on siitä, että kovalla fysiikalla pääsee paljon korkeammalle tasolle pelaamaan, kuin mihin tekniset taidot edellyttäisivät.

VOIMAharjoittelu nyt vaan on kaikkein simppelein tapa kehittää lähtönopeutta, ketteryyttä, kaksinkamppailuvoimaa, ponnistusvoimaa, iskukestävyyttä ja montaa muuta futiksessa tärkeää fyysistä aluetta. Jos sen tekee huonosti, antaa ihan liikaa ja turhaa tasoitusta niille, jotka tekee sen huolella.

Lainaus
Pallo on edelleenkin nopeampi kuin nopeinkaan mies ja nopeimmin se liikkuu päästä päähän kun sitä osataan hallita.

Nää on just näitä typeriä perusargumentteja, millä voimaharjoittelua mollataan. Hyvin hoidettu voimaharjoittelu ei tee kenestäkään hyvää pelajaa, mutta jokaisen (read my lips: JOKAISEN) pelaajan pelaamisen tasoa se parantaa tuntuvasti.

Olisi fiksua tehdä puntit kunnolla loka-, marras- ja joulukuussa ja keskittyä sitten taas niihin lajinomaisiin juttuihin. Tekisi fysiikan lisäksi myös pääkopalle hyvää. Teknisiä nahjuksia/vätyksiä on suomifutis pullollaan ja heistä moni pelastuisi ihan kelpo pelimiehiksi kunnollisen voimaharjoittelun avulla.

Sitäpaitsi lihaskunnon paraneminen kehittää jopa tekniikkaa.
« Viimeksi muokattu: 04.12.2008 klo 17:37:13 kirjoittanut Speed King »
Tukeem Abdullah Jafer

Poissa Poissa


Vastaus #56 : 05.12.2008 klo 15:56:28

Mutta tosiaan jenkkilästä ja muualtakin löytyy aika kovan luokan voima/nopeusvalmentajia, joilla on hieman erilainen näkemys asioista.

Voima- ja nopeusharjoittelu sekä sen asiantuntemus on aina lajispesifiä. Fyysinen harjoittelu noudattaa kuitenkin samoja periaatteita, joten esimerkiksi asiaan syvälle perehtynyt painonnostovalmentaja varmasti tuntee yleisesti voimaharjoittelun periaatteet paremmin kuin hyvin. Jalkapallossakin käytetään monesti nopeusharjoittelussa vaikkapa pikajuoksuvalmentajia. Yleensä nämä valmentajat eivät kuitenkaan käytä jalkapallojoukkueiden harjoittelussa aivan samoja metodeja kuin sprinttereitä valmentaessa. Terävimmänkin huipun nopeusvalmentajan on tutustuttava jalkapallon voimavaatimuksiin ennen kuin suunnittelee heille harjoitusohjelmaa.

Ja vielä tuosta liikojen lihasten pelosta, kuinkas paljon vaikka Veikkausliigasta löytyy pelaajia joilla on liikaa voimaa ja lihaksia? Kuinka moni olisi parempi pelaaja, jos olisi vähemmän lihaksia ja voimaa? Ei nyt äkkiä tule yhtään mieleen. Sen sijaan voimaharjoittelusta suurta hyötyä saavia löytyy pilvin pimein. Johtopäätös: voimaharjoittelua on lisättävä.

Kuten jo olen useampaan otteeseen maininnut, voimaharjoittelu on tärkeä osa pelaajien kehittymistä. On kuitenkin huomioitava minkälaista voimaa tarvitaan. Ulkonäöllisesti on myös vaikea päätellä, kuka tarvitsee lisää voimaa tai lihasmassaa. Kyse on paljolti juuri pelaajaprofiilista. Jos ajatellaan Veikkausliigaa tai muita selkeästi ammattimaisia aikuisten sarjoja, ovat pelaajien yksilölliset pelitavat jo rakentuneet melko pitkälle heidän omien vahvuuksien mukaan. Jos pidämme esimerkkinä Shefki Kuqia, hänen pelaamisensa perustuu paljolti voimaan, joka on hänen vahvuutensa. Sama pätee vaikkapa Interin Adrianoon, joka on myös puhdas voimahyökkääjä. Toisaalta voidaan ottaa myös esimerkeiksi Messi, Robinho, Crouch, Inzaghi, Benayon tai vaikkapa Rosicky, joiden ulkokuorta katsoessa ei varmasti ensimmäisenä tule mieleen voima. Silti moni näistäkin pelaajista tunnustetaan yleisesti nopeiksi ja jopa räjähtäviksi. En pysty ehdottomasti väittämään, että kyseisistä pelureista tulisi millään tapaa parempia lisäämällä heidän voimaharjoittelua tai lihasmassaa. Yksilöllisyys on kaiken perusta eikä voimaharjoittelu saa olla pelaajien kehittämistä ohjaava tekijä.

"Kunnollinen" saliharjoittelu on aika pitkälti sitä, mistä Sportacus on puhunut. Se ei tee futareista bodareita, kuten liian monet futisvalmentajat luulevat. Ei myöskään nosta kehonpainoa liian korkeaksi, jonka puolestaan liian suuri rasvaprosentti tekee hyvinkin helposti. Hyvänä vertauksena 100 metrin juoksijoiden painoindeksit siitä huolimatta, että lihasta on riittävästi.

Kuulostaa yleistykseltä. Itse en tunne ammattilais- tai puoliammattilaisjalkapallovalmentajaa, joka luulee, että Sportacuksen metodeilla futareista tulisi bodareita. Tosin on huomioitava, että Sportacuksen teksteissä ei ole harjoittelun ohjelmointiin menty sen syvemmälle. Sehän kertoo enemmän siitä, millaiseksi pelaajien vartalot lopulta muotoutuvat.

Nyt kun pikajuoksijat tuntuvat koko ajan putkahtavan esimerkeiksi, on huomioitava, että laji on täysin eri kuin jalkapallo. Yksi merkittävimmistä pointeistani on se, että ihan yleisestikin palloilulajien fyysinen – etenkin nopeuden – valmennus mukailee liikaa yleisurheilun fyysistä valmennusta. Jalkapallossa nopeuden vaatimukset ovat monella tapaa erilaiset. Jos hallijutut jätetään huomioimatta, pikajuoksun lyhinkin matka on jalkapallokentän mittainen. Jalkapallossa pääsääntöisesti spurtit ovat alle 20 metriä ja useimmat kaksinkamppailutilanteet ratkaistaan alle kymmenen metrin pyrähdyksillä, lähtöaskelilla ja terävillä suunnanmuutoksilla. Yleisurheilun juoksusuorituksen lihastyö on eteenpäin suuntaavaa – pääsääntöisesti myös kaarrejuoksussa. Jalkapallossa mennään eteen, taakse, sivulle ja ylös. Tämä on huomioitava myös voima- ja nopeusharjoittelussa, mutta myös manipuloidessa pelaajien vartaloiden mittasuhteita. Pikajuoksussa tekniikka on tiedostettua – jalkapallossa pääasiallisesti tiedostamatonta toimintaa muuttuvissa tilanteissa. Maksimaalisen nopeuden merkitys futiksessa on myös vain näennäinen, mutta kyky kontrolloituun hidastamiseen on puolestaan hyvinkin arvokas.

Varsinainen futiksen harjoitteleminen ja pelaaminen on sen verran rankkaa (nopeuskestävyyslaji), ettei lihas voi kasvaa ja kehittyä mitenkään liian suureksi. Siksi voimatasoja pitääkin pyrkiä kasvattamaan heti kauden jälkeen esim syyskuun puolivälistä tammikuun alkuun, jolloin yleensä varsinaiset joukkueharjoitukset käynnistyvät.

Mikä joukkue pitää taukoa joukkueharjoituksista yli kolme kuukautta?!?!

Oma kokemukseni on tämä: …

Lopetit jalkapallon siinä vaiheessa, kun keskimäärin lihasvoima kehittyisi vielä ilman erityistä voimaharjoitteluakin lähes sata prosenttia sen hetkisestä lähtötasosta. Kokemuksesi substanssi on siis nolla. Muutenhan jykke toikin realismin esiin testitulosten tulkinnan suhteen. Positiivisia testituloksia saadaan yleensä juuri silloin, kun tiettyä ominaisuutta kehitetään. Eri metodit tuovat vain vaihtelun tulosten skaalaan.

Voima on raaka-aine, jota ei voi korvata millään.

Pitää osittain paikkansa, mutta kyse ei ole tästä vaan siitä, että näitä korvaamattomia raaka-aineita on jalkapallossa voiman lisäksi niin monia. Kaikki on huomioitava ja useat niistä ovat voimaa tärkeämpiä. Edelleen, en ole voimaharjoittelua vastaan, mutta rajansa liioittelullakin.

Tuosta lajinomaisuudesta voimaharjoittelussa en nyt ihan vielä saanut selkeätä kuvaa, että mitä Tukeem sillä käytännössä tarkoittaa, eli millaisia liikkeitä pitäisi käyttää salilla perusvoimaa ja maksimivoimaa tehdessä. Ilmeisesti Tukeem ainakin osittain tarkoitti yhden jalan liikkeitä? Voitko Tukeem pistää esimerkkejä mielestäsi sopivista liikkeistä? Miten muuttaisit vaikkapa tällaista liikevalikoimaa perusvoimaa ja maksimivoimaa treenatessa:
-rinnalleveto
-jalkakyykky
-etukyykky
-maastaveto
-askelkyykkykävely

Ennen kuin mitään lähtee muuttamaan tai lisäämään, on tiedettävä, minkä lihasten tai lihasryhmien perus- ja maksimivoimaa haluat kehittää. Mitään en muuttaisi muuttamisen ilosta vaan punainen lanka kulkee sitä pitkin, miten yksittäinen lihas tai sen osa kehittyy tietyssä liikkeessä – eli kuinka lajinomaisesti. Nämä viisi liikettä siis tuskin ovat ainoat tehtävät lihaskuntoliikkeet, joten tarvitsen tietooni ne loputkin. Vasta sen jälkeen voin alkaa muuttamaan ja kehittämään.

Monipuolisuus on jalkapalloa ajatellen tärkein asia voimaa treenatessa. Tietyssä kulmassa tai asennossa tehdyn yksittäisen liikkeen merkitys on hyvin pieni – etenkin jos se tehdään vielä aina samalla nopeudella. Kuten täällä jo aiemmin tuli esiin, on voiman ja massan hankinnassa oltava varovainen myös siinä suhteessa, ettei se häiritse tekniikkaa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että vaikka joku pelaaja tarvitsisi lisää voimaa tai lihasmassaa, on sen hankinta suunniteltava pitkälle aikavälille. Voidaan puhua jopa viidestä vuodesta.

Lajinomaisuutta ajatellen on huomioitava myös se, että jalkapallossa useat voimaa hyödyntävät liikkeet alkavat vastaliikkeellä. On myös muistettava korostuneen jarruttavan työn merkitys vaikkapa suunnanmuutoksissa. Lisäksi ajatus voimaharjoittelun lajinomaisuudesta lähtee liikkeelle myös faktasta, jonka mukaan harjoitusjakson alkuvaiheessa kehitys kohdistuu hermostolliseen ohjausmekanismiin. Toisin sanoen kyky nostaa suurempia painoja perustuu liikkeen automatisoitumiseen eikä voiman lisääntymiseen. Vasta viikkojen harjoittelun jälkeen voidaan havaita rakenteellisia muutoksia lihassoluissa. Tämä harjoituskausien alkuaika on siis käytännössä liikkeen eikä voiman harjoittamista. Jos liike mukailee lajisuoritusta, on harjoittelu spesifimpää ja näin ollen varmasti tehokkaampaa, kun sitä voidaan hyödyntää lähes sellaisenaan myös itse pelissä.

Niin, ja Kuqin pelaaminen Valioliigassa, Englannin ykkösdivarissa ja Suomen maajoukkueessa kertoo vain niiden jalkapalloilullisesta taitotasosta...

Kyse on siitä, että kovalla fysiikalla pääsee paljon korkeammalle tasolle pelaamaan, kuin mihin tekniset taidot edellyttäisivät.

Onko tämä nyt taidon ja voiman vastakkainasettelua? Ihan yhtä simppelillä ajatuksenjuoksulla voisimme sanoa monista pelaajista, että uskomattomalla taidolla he ovat päässeet paljon korkeammalle kuin mihin fyysiset kyvyt edellyttävät.
Yourworstnightmare

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Ilves, Suomi, West Ham


Vastaus #57 : 17.12.2008 klo 10:05:49

Löytyykös tuota Palloliiton ketteryysrataa jostain, jotta osaa sen oikein rakentaa poikien testeihin? Itse en ainakaan löytänyt kun hetken etsin...
Benny Hill

Poissa Poissa


Vastaus #58 : 17.12.2008 klo 11:31:06

Löytyykös tuota Palloliiton ketteryysrataa jostain, jotta osaa sen oikein rakentaa poikien testeihin? Itse en ainakaan löytänyt kun hetken etsin...

Ei löydy kuvana, mutta koitetaan piirtää...

     ^         x  x
     -                        x
     ^         x  x

Välimatkat Lähdöstä (väkäset) ekoihin tötsiin 4,5 m, tötsät neliönä, jonka sivu on 2 metriä, ja tötsistä
kosketettavaan maalitötsään 4,5 metriä. Radan kokonaispituus 11 metriä.

Lähdön jälkeen kierretään ekat tötsät ulkokautta (oik/vasen) ja leikataan neliö diagonaalisesti ja kierretään
seuraavat tötsät myös ulkokautta. Kosketus maalitötsään ja paluu samalla tavalla.

Jaoin lähtöviivan kahtia, koska kun itse teen tätä pirkkahallissa, käytän hallin niin mainiota ajanottolaitetta
kennoineen (toimii satunnaisesti  8) ). Näin jos laittaa lähdön esim oikealta puolelta ja paluun vasemmalta puolelta,
kennot voi asetella helposti.

Lisäksi kannattaa käyttää (pirkkahallin) korkeita tötsiä tai pujottelutikkuja, koska normaalit tötsät antavat
löysiä kierron suhteen.
Yourworstnightmare

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Ilves, Suomi, West Ham


Vastaus #59 : 17.12.2008 klo 22:53:13

Juu, kiitos. Pirkkahallista löytyy myös erilliset kennot, joita on tarkoitus käyttää. Saa tehtyä tämän siellä jossain päädyssä.

Ihmeellistä kyllä, ettei tuosta löydy millään kuvaa netistä.
https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/9525/URN_NBN_fi_jyu-2006457.pdf?sequence=1 ...ilmaisesti tuossa sivulla 31 ?
Benny Hill

Poissa Poissa


Vastaus #60 : 17.12.2008 klo 23:06:25

Jep. Sama testihän se siinä. Nyt syntyy koulukuntakiista siitä, kierretäänkö päätykeppi vai kosketaanko sitä.
Muistelisin Fyysisellä kurssilta, että kosketus riitti. Toisaalta sama kait se on, jos teet kauden aikana sen samalla tavalla
myöhemmin ja vertailet.

Pirkkahallin maagisia mobilekennoja minäkin tarkoitin  :D. Ovat herkkiä vempaimia. Kerran on jäänyt mittaamatta....

Velmu

Poissa Poissa


Vastaus #61 : 26.12.2008 klo 21:14:45


Miten muuttaisit vaikkapa tällaista liikevalikoimaa perusvoimaa ja maksimivoimaa treenatessa:
-rinnalleveto
-jalkakyykky
-etukyykky
-maastaveto
-askelkyykkykävely


Itse olen monasti huomannut, että nämä on aika pitkälti korvattu erilaisilla loikilla. Itsellenikin loikista on ollut jalkapalloon huomattavasti paljon enemmän hyötyä kuin kyykyn tekemisestä. En nyt tarkoita että nämä pitäisi kokonaan korvata loikilla, mutta mielestäni kyykyt ovat jokin verran yliarvostettuja harjoitusmuotona. Toki kyykytkin ovat hyvia harjoituksia, jos niitä tehdään tarpeeksi pienillä painoilla. Maksimikyykky tuloksesta en hirveästi koe olevan hyötyä jalkapallossa. Loikkimalla oma juoksu nopeuteni nousi valtavasti(toki se on nyt jo hävinnyt), taisi 100m aika nousta 14,5-->12,1 ja 30m 4,8-->4,1

Nytkin käyn samaan aikaan yhden A-junnujoukkueen kanssa salilla ja siellä tehdään oikea fysiikkavalmentajan kanssa "tankojumppaa". Maksimissaan taitaa pojilla olla 30kg tangossa ja suurin osa tehdään pelkällä tangolla. Siihen olen kiinnittänyt huomiota, että paljon pojat treenaavat niskaa ja olkapäitä? Se on herättänyt mielenkiintoni, koska ei n.5-7 vuotta sitten itse junnu ollesani, harjoiteltu näitä alueita juuri lainkaan.

Minulla ei ole mitään hirveitä fysiologisia opintoja takanani, mutta näitä huomioita olen tehnyt omalla kohdallani sekä kuullut muilta lajia harrastavilta.
jmh77

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Sir Ryan Giggs


Vastaus #62 : 26.12.2008 klo 22:43:16

mielestäni testauksen tulisi jalkapallossakin olla tietystä ikäluokasta alkaen suhteutettuna pelaajan pelipaikkaan. tai ainakin valmennusportaan pitäisi tuloksista pystyä näkemään pelaajan fyysiset avut tietylle pelipaikalle.
topparien ponnistusvoima tulisi olla kk-pelaajia selvästi parempi. laitapelaajien nopeusarvot tulisi olla selvästi muita parempia, varsinkin laitahyökkäjien/hyökkävien laitapakkien. veskarin yleiset voima-arvot tulisivat olla joukkueen kärkipäätä jne. en tiedä paljonko nykyfutiksessa junnutasolla näitä nykyään jo seurataan, mutta ainakin aikuisten tasolla monien pelaajien pelipaikkojen muutokset tukevat näitä testitulosten arvoja. ja näin sen pitääkin olla! mikäli jollain pelaajalla ei ole fyysisiä edellytyksiä tietylle pelipaikalle, kestää suhteellisen kauan, kun sellainen pelaaja ns. tehdääm. jos jollain toisella janarilla ovat arvot jo valmiiksi paremmat, on todennäköisempää että tämä saavuttaa tietyn tason fyysisesti kehnompaa nopeammin.
toki kaikki on yksilöllistä ja esimerkiksi jokaisen pelaajan voimatasot ja kestävyys tulee olla tietyllä tasolla. sillä huonoimman/hitaimman/taitamattomimman mukaanhan tietyssä harjoituksessa edetään!
täytyy toki muistaa, että jalkapallo on loppupeleissä taitolaji, joten taidon testaaminen on jällen asia erikseen, mutta mielestäni siinäkin samat edellä mainitut asiat pitävät myös paikkaansa. jos jollain pelurilla on lahjoja (esim pallollista taitavuutta) tietylle pelipaikalle, niin siitä vain testaamaan ja kokeilemaan. kyllä ne harkkapelit aina osviittaa antaa!
mutta ettei asia olisi näin yksiselitteistä, niin henkisellä tasollahan moni ottelu myös ratkeaa. jos ei pää kestä, vaikka fyysiset testiarvot olisivat huipussaan - ei henkisesti kypsymättömästä kaverista koskaan tule pelimiestä korkealle tasolle.
kaiken kaikkiaan helevetin vaikeahan niitä pelimiehiä/naisia on tehdä - tarvitaan paljon työtä, hikeä ja kyyneleitä. unohtamatta lahjoja ja onnea - vaikea yhtälö siis.. ::)
Sportacus

Poissa Poissa


Vastaus #63 : 28.12.2008 klo 00:40:13

Itse olen monasti huomannut, että nämä on aika pitkälti korvattu erilaisilla loikilla. Itsellenikin loikista on ollut jalkapalloon huomattavasti paljon enemmän hyötyä kuin kyykyn tekemisestä. En nyt tarkoita että nämä pitäisi kokonaan korvata loikilla, mutta mielestäni kyykyt ovat jokin verran yliarvostettuja harjoitusmuotona. Toki kyykytkin ovat hyvia harjoituksia, jos niitä tehdään tarpeeksi pienillä painoilla. Maksimikyykky tuloksesta en hirveästi koe olevan hyötyä jalkapallossa. Loikkimalla oma juoksu nopeuteni nousi valtavasti(toki se on nyt jo hävinnyt), taisi 100m aika nousta 14,5-->12,1 ja 30m 4,8-->4,1

Ei voimaharjoittelua voi korvata loikilla. Kysymys on erilaisten ominaisuuksien harjoittamisesta. Loikilla ei saada aikaan läheskään kaikkia samoja harjoitusvaikutuksia kuin punttisalilla harjoittelemalla. Loikkaharjoitteluakin kannattaa tehdä, mutta ei se korvaa varsinaista voimaharjoittelua.

Miksi kyykkyä pitäisi treenata pienillä painoilla? Ei siitä silloin saada oikein mitään hyötyä lajin kannalta. Salilla pitäisi nimenomaan treenata voimaa riittävän isoilla painoilla. Toki junnujen kannattaa aloittaa voimaharjoittelulla pienillä painoilla ja hioa suoritustekniikka ja liikkuvuus kuntoon ennen suurempiin painoihin siirtymistä.
Johnny99

Poissa Poissa


Vastaus #64 : 11.01.2009 klo 23:15:34

Tukeem ja Sportacus  Ylos

Olipa virkistävää lukea hyvää keskustelua mielenkiintoisesta aiheesta ihmisiltä jotka selvästi ovat aiheeseen perehtyneet.
jiibzter

Poissa Poissa


Vastaus #65 : 12.01.2009 klo 08:22:16

Tarvitseekohan -99 syntyneet vielä mitään juoksuvalmennusta ? Tuntuvat kovin nuorilta semmoiseen.
jykke

Poissa Poissa


Vastaus #66 : 12.01.2009 klo 08:41:43

Tarvitseekohan -99 syntyneet vielä mitään juoksuvalmennusta ? Tuntuvat kovin nuorilta semmoiseen.

Tuossa iässä perustaitojen omaksuminen on kaikista nopeinta, joten ei kannata unohtaa ainakaan juoksutekniikan opettamista.
Johnny99

Poissa Poissa


Vastaus #67 : 12.01.2009 klo 14:07:06

Tarvitseekohan -99 syntyneet vielä mitään juoksuvalmennusta ? Tuntuvat kovin nuorilta semmoiseen.

Tarvitsevat.

Asiasta enemmän keskustelua esimerkiksi http://futisforum2.org/index.php?topic=60638.0
tupoleevi

Poissa Poissa


Vastaus #68 : 12.01.2009 klo 18:56:44

mielestäni testauksen tulisi jalkapallossakin olla tietystä ikäluokasta alkaen suhteutettuna pelaajan pelipaikkaan. tai ainakin valmennusportaan pitäisi tuloksista pystyä näkemään pelaajan fyysiset avut tietylle pelipaikalle.
topparien ponnistusvoima tulisi olla kk-pelaajia selvästi parempi. laitapelaajien nopeusarvot tulisi olla selvästi muita parempia, varsinkin laitahyökkäjien/hyökkävien laitapakkien. veskarin yleiset voima-arvot tulisivat olla joukkueen kärkipäätä jne. en tiedä paljonko nykyfutiksessa junnutasolla näitä nykyään jo seurataan, mutta ainakin aikuisten tasolla monien pelaajien pelipaikkojen muutokset tukevat näitä testitulosten arvoja. ja näin sen pitääkin olla! mikäli jollain pelaajalla ei ole fyysisiä edellytyksiä tietylle pelipaikalle, kestää suhteellisen kauan, kun sellainen pelaaja ns. tehdääm. jos jollain toisella janarilla ovat arvot jo valmiiksi paremmat, on todennäköisempää että tämä saavuttaa tietyn tason fyysisesti kehnompaa nopeammin.
toki kaikki on yksilöllistä ja esimerkiksi jokaisen pelaajan voimatasot ja kestävyys tulee olla tietyllä tasolla. sillä huonoimman/hitaimman/taitamattomimman mukaanhan tietyssä harjoituksessa edetään!
täytyy toki muistaa, että jalkapallo on loppupeleissä taitolaji, joten taidon testaaminen on jällen asia erikseen, mutta mielestäni siinäkin samat edellä mainitut asiat pitävät myös paikkaansa. jos jollain pelurilla on lahjoja (esim pallollista taitavuutta) tietylle pelipaikalle, niin siitä vain testaamaan ja kokeilemaan. kyllä ne harkkapelit aina osviittaa antaa!
mutta ettei asia olisi näin yksiselitteistä, niin henkisellä tasollahan moni ottelu myös ratkeaa. jos ei pää kestä, vaikka fyysiset testiarvot olisivat huipussaan - ei henkisesti kypsymättömästä kaverista koskaan tule pelimiestä korkealle tasolle.
kaiken kaikkiaan helevetin vaikeahan niitä pelimiehiä/naisia on tehdä - tarvitaan paljon työtä, hikeä ja kyyneleitä. unohtamatta lahjoja ja onnea - vaikea yhtälö siis.. ::)
Tässä oli tuotu monipuolisesti esille asioita, jotka taatusti ovat tärkeitä osatekijöitä kokonaisuudessa. Eräs asia, jota vielä tulisi todella tarkastella on pelikaverit siinä ympärillä. Kova ponnistava voimanpesä hoopo yhdessä taitavan järkipelaajan kanssa on karmeaa katseltavaa. Voimanpesä hoopo on tietysti usein sekä valmennuksen että yleisön suosikki. Huutaa, neuvoo, huhkii ja on näkyvässä osassa. Tosiasiassa ei välttämättä ole ratkaisija. Vaikka pallo usein tältä hoopolta lähteekin oikeaan osoitteeseen ja taklaukset ynnä jotkut suoritukset ovat näyttäviä, on kyseessä kuitenkin vain tetraalinen kokonaisesitys, jonka tämä hoopo osaa.

Järjestelmällinen taidon ja harkinnan mukainen peli on kuitenkin loppupeleissä se, jolla pelit voitetaan, jos nyt yleensä voitetaan. Mielelläni näkisin pelaajia, joilla on annettavaa järjellisen, taidokkaan oikea-aikaisen syöttö-, sijottumis- ja liikkumistaidon osa-alueilla kuin summittaisessa kovassa roiskimisessa ja koheltamisessa. Toki sattumalla ja kovalla yrittämiselläkin pärjätään, kun on jalkapallon perusta tiedossa, mutta pitkälle tällä tyylillä ei ole asiaa. Se on fakta. Valitettavasti.

Siis taitava ja sahapukki yhdessä on kauhistuttava yhdistelmä ???
Siksi monet joukkueet ovat ikuisia omassa sarjassaan olijoita ja siellä ne myös pysyvät, jos eivät sitten tipu. Mutta eivät ne kyllä nousekaan. Eikä peliline esitys siitä kehity. Mutapainilta usein näyttää.
Väärä Cowboy

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Väärinkannattaja


Vastaus #69 : 13.01.2009 klo 19:00:46

Itsehhän ajattelin tänään illan treeneissä pitää sykemittarin päällä. Tällä tavalla testaan vähän itseäni ja treenejäni :D
jykke

Poissa Poissa


Vastaus #70 : 14.12.2009 klo 12:17:43

Iltalehdestä:

Lainaus
Der Spiegel -lehden tutkimuksen mukaan Real Madridin Cristiano Ronaldo on maailman nopein jalkapalloilija.

Tutkimuksen mukaan Ronaldo liitää 33,6 kilometrin tuntivauhdilla.

Portugalilaisen jälkeen nopeimmin pinkovat Arjen Robben (32,9), Theo Walcott (32,7), Wayne Rooney (32,6) ja Robin Van Persie (32,1).

Maailman parhaana jalkapalloilijana palkittu Lionel Messi ei yltänyt viiden vikkelimmän joukkoon.

En löytänyt Spiegelin sivulta mitään juttua tutkimuksesta, koska luultavasti en osannut etsiä oikeasta paikasta. Kenelläkään tietoa mistä löytyisi tutkimus ja miten on toteutettu? Kovin tuntuu heikolta tuo Cristiano Ronaldonkin vauhti, kun vertaa siihen miten nopealta se kentällä näyttää. Vertailuun voi käyttää pikajuoksijoiden lentävän 20 metrin testiä, jossa 2 sekunnin aika vastaa vauhtia 36 km/h. En usko, että Ronaldolla menisi yli 2 sekuntia lentävällä 20 metrillä. Olisiko nuo maksiminopeudet mitattu sitten pelin aikana?
Callit

Poissa Poissa


Vastaus #71 : 14.12.2009 klo 18:06:12

Eritäin hyvä aihe. Ei vähiten siksi, että äärikonservatiivisessa futiksessa mentiin pitkään sellaisella "näyttää hyvältä/huonolta" linjauksella.

Saksassa otettiin joskus 70-luvulla, en muista kuka vanha pieru kehuskelee olleensa eka, ns. laktaattitesti, jolla lähes kaikki joukkueet testaavat pelaajiensa kestävyyttä. Nopeutta mitataan yleisesti 5-30metrin matkalla.

Saksan maajoukkue järjestää laajaan maajoukkuerinkiin kuuluville useampia testipäiviä vuodessa. Nytkin on tiedossa, että MM-kandidaatit testatan tammi- ja toukokuussa. Testattavana nopeuden ja kestävyyden lisäksi mitä erilaisimpia liikkuvuus- ja reaktioasioita. AInakin aiemmin on testattu myös henkistä puolta. Testituloksilla on ihan kunnon painoarvo valinnoissa ja harjoitussuunnitelmien laadinnassa. Tietääkseni testitulokset ovat salaisia, mutta - ei niin yllättäen - niistä vuotaa aina tietoja julkisuuteen. Kuka on nopein, kuka yllättäen kunnoton jne.

SportBildissä oli hiljattain taulukot Felix Magathin kidutus&kunto-ohjelmien vaikutuksesta Wolfsburgin pelaajien testituloksiin. Oli testattu nopeutta ja hapenottokykyä. 30 metrin nopeus oli puolessa vuodessa parantunut kautta linjan yhden kymmenyksen (parhaalla hivenen vähemmän, huonoimmalla kaksi kymmenystä) ja hapenottokyky "valtavasti".

Hyvä esimerkki tuosta futiksen äärikonservatiivisuudesta on se, että tietämäni mukaan juuri mikään joukkue ei ole, ainakaan viime aikoihin asti, mitannut janariensa laukausta sen paremmin kovuuden kuin tarkkuuden osalta. - Voi vee, jos mä olisin miljuunapalkkainen cöych, niin mä tietäisin tasan tarkkaan jokaisen pelaajani laukauksen kovuuden kummallakin jalalla, ja esim. kuin monta palloa sadasta se saa 20 metristä ylänurkkaan jne. Ja kaikista asioista olisi selkeä kehityssuunnitelma jokaiselle pelaajalle.
« Viimeksi muokattu: 14.12.2009 klo 18:10:17 kirjoittanut Callit »
tupoleevi

Poissa Poissa


Vastaus #72 : 05.01.2010 klo 09:14:14

"Summa summarum": mikä on pelimies ja miten se tehdään.
Hyviä kannanottoja Tukeemilta, Abdullahilta, Jaferilta ja muiltakin. Asiallisia juttuja.

Hyvä fyysinen kunto, jonka päällä lepää taitava pallonpitäjä ja -hallitsija, joka
a) näkee viheriön kauemmas kuin omiin varpaisiin
a) saa potkuillaan pallon kauskin (40 - 60 m) oikeaan osoitteeseen
a) näkee "syöttöraot" (näitä pelaajia on yllättävän vähän)
a) potkutekniikka-arsenaali on muutenkin kunnossa (tsipit ym.)
a) sisäsyrjäsyötöt vievät pallon kierteettömänä maata pitkin a) oikea-aikaisesti liikkuvalle (mm.) pelaajalle
a) pääpelaaminen hanskassa luontevasti
a) taitaa oikeaoppisen taklaamisen
a) hallitsee hermonsa
a) valmentaja on osaava, eikä tuhoava
a) valmentaja löytää taitoihin sopivan roolin
a) valmentaja löytää aidon kontaktin pelaajaan jne. jne.
Callit

Poissa Poissa


Vastaus #73 : 06.01.2010 klo 22:19:09

Yksi forumin tasokkaimmista keskusteluista, hienoa ja kiitokset.

Itse näen asian niin, että ammattilaisista puhuttaessa ei ole mitään tarvetta asettaa vastakkain fyysistä treenaamista ja taitoharjoittelua. Molempi parempi, kysykää vaikka sellaisilta supertaitavilta kavereilta kuin C.Ronaldo, Ronaldinho tai Ze Roberto, joilla on myös ns. veistoksellinen vartalo. Ja pointti on siis siinä, että ammattilaisilla on aikaa treenata kumpikin asia kuntoon.

Harrastelijoilla siihen ei ole aikaa/viitseliäisyyttä. Sam Allardyce vastaili joskus 442:ssa kysymyksiin, ja joku harrastelijavalmentaja kysyi, että kumpaan hänen tulisi keskittyä, kun janarit treenaa vain kerran viikossa. Big Sammyn vastaus oli "with out a shadow of a doubt", että fysiikkaan. Mielestäni vastaus oli järjetön, koska itse olen vastaavan kysymyksen edessä (usein) ollessani aina lähtenyt siitä, että jokainen vastaa omasta kunnostaan, eikä minulla toisaalta kerran viikossa pelaajia nähdessäni ole mahdollisuuksia muuttaa kenenkään kuntoa kauhean paljon paremmaksi, jos esim. röökiä kuluu ja pulla maistuu.

Tuo nyt ihan sivujuonteena, fyysistä valmennusta ei tosiaankaan pidä laiminlyödä. Pohdin hiljan taas sitä iänikuista ongelmaa, että mikä erottaa a-junnuiän jälkeiset läpilyöjät niistä, jotka jäävät ikuisiksi lupauksiksi. En tiedä vastausta, mutta sellaisen mielenkiintoisen havainnon tein, että parhaiten tuntemastani maassa eli Saksassa on kiitelty erityisesti Felix Magathin ja Herman Gerlandin kykyä nostaa lupauksia huipulle. - Ja mistä kumpikin on tunnettu? Armottomasta fyysisestä treenistä.
tupoleevi

Poissa Poissa


Vastaus #74 : 06.01.2010 klo 22:47:25

Näiden menettely perustuu varmaan siihen, että henkilökohtainen *taitotaso on taattua tavaraa (asia hoidettu aikoinaan), he eivät *istuskele penkillä odottelemassa vanhenemista, heillä on *rinnallaan osaavia pelureita ja *vaatimustaso on kehittymisen kannalta optimaalinen.

Lisäksi näiden futaajien ei ilmeisesti tarvitse painia turhien asioiden kanssa, kuten kilpailussa senioripelaajien kanssa pelipaikasta tai valmentajan sukulaismiehen pojan uran etenemisen jalkoihin jäämisessä jne.

 
Sivuja: 1 2 [3] 4
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa