Mistähän mahtaisi johtua, kenties siitä että suomalaiset huoraavat lädiseuroja?
Eteenpäin on kuitenkin menty.
Maltalaisetkin "huoraavat" lädi (ja italo) -seuroja, jopa enemmän kuin suomalaiset, mutta silti liigassa on tunnelmaa. MM-kisojen aikaanhan Malta jakaantuu kahtia: Englannin ja Italian kannattajiin.
Kaikesta huolimatta Ta'Qalilla on parempi tunnelma kuin Olympiastadionilla tai Veikkausliigassa.
http://www.youtube.com/watch?v=mP9g0GOktgk&feature=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=mNBC9_dfHrM&feature=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=6tjXBIlgWxYIrlantia vastaanhan 90-luvulla maltalaiset alkoivat polttaa tuoleja Irlannin mennessä johtoon, ja irkkukannattajat rauhoittivat tilanteen alkamalla laulaa "We love you Malta, we do."
Bengalin futiksesta sen verran, että vaikka paskalla tasolla onkin, jalkapallo on selvästi ykkösjuttu Intian West Bengalissa ja Bangladeshissa. Saksan mm-kisojen aikaan valtion sähköverkon huoltotöitä suorittavia yhtiöitä varoitettiin Bangladeshissa ajoittamaan mahdolliset sähkökatkot siten, etteivät ne osu päällekkäin mm-otteluiden kanssa. Tuloksena olisi muutoin ollut täysi kaaos yhdessä Aasian futishulluimmista maissa. En nyt muista englantilaisen jalkapallokirjan nimeä, keskittyi lajin suosioon ja lajikulttuuriin koko maailmassa, mutta siinä oli erään matkaoppaan teksti 50-luvulta, joka meni jotakuinkin seuraavasti: "It's hard to describe the Bengali enthusiasm for soccer. They discuss it when in train, they discuss it when they eat... For a big match, a Bengali may stand in queue for 2 days."
Toki krikettikin on Bengalissa iso juttu. Vaikka jalkapallo olikin vielä viime vuosisadan vaihteessa edellä kilpailijaansa lähes koko Intiassa, suurin osa intialaisista alkoi kokea tärkeäksi brittiläisten isäntien voittamista heidän omassa yläluokkaisessa lajissaan. Samansuuntainen kehityshän leimasi jonkin aikaa Karibiaakin, mutta siellä tilanne on valtaosassa maista kääntynyt päälaelleen. Esim. Jamaikaa edustaa Reggae Boys, ei mikään Länsi-Intian krikettipuppeloijat.
Jokin aika sitten googletin artikkelin Intian jalkapallosta ja sen tasosta. Artikkelissa todettiin, että jalkapallolla on iso profiili kaikkialla Intiassa (Bengali nyt ihan erikseen...), ja haastateltavana oli yksi maajoukkueen kautta aikain tärkeimmistä pelaajista. Englannissa palloillut mies valitti, että Euroopassa juniorivalmennus on aivan toisella tasolla, ja että Intiasta ei vain löydy minkään sortin know how'ta, jolla nuoresta pelaajasta saataisiin koulittua edes jonkin sortin pelimies. Toiosena painavana syynä tietenkin resurssien puute, mikä ilmenee välineissä ja olosuhteissa.