FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
27.11.2021 klo 01:03:35 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
FF2-kauppa:kauppa.ff2.fi, Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1] 2 ... 30
 
Kirjoittaja Aihe: Stadionrakentaminen Suomessa - missä pelaa?  (Luettu 151667 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
valloittaja

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: AFC Ajax & Idän Punaiset


: 21.04.2009 klo 14:20:33

Vuonomaassa sekä Ruotsissa ja Tanskassa on 2000-luvulla rakennettu kasapäin uusia, toinen toistaan tyylikkäämpiä jalkapallopyhättöjä. Tyypillinen kokoluokka lienee 8000-12000 katsojan areena. Kulut on olleet esim. Tippeligaenin Sandefjordin Komplett.no Arenalla 100 miljoonaa turskakruunua (nykykurssilla noin 11,4 M€), mutta on myönnettävä, että ko. areena on ollut selvästi halvimmasta päästä. Samaan aikaan Suomessa ei ole (muistaakseni) saatu aikaiseksi mitään muuta kuin onneton Finnair Stadium, Veritas-stadioni osittain, Myyrmäen stadioni ja Kuopion tynkä-Magnum.

Tässä esimerkiksi Lilleströmin stadioni:


Suomessa aina futisihmiset vain tuskailee, miten vähän pelimerkkejä täällä kendolandiassa on käytettävissä futiksen kehittämiseksi ylipäänsä saati sitten uusiin stadionhankkeisiin. Lienee totta pitkälti, mutta silti mietityttää välillä, miten paljon on kiinni munattomuudesta, tahdon ja uskon puutteesta.

Nyt lama-aikana rakentamisen kulut syöksyy alamäkeen, ja rohkeilla investoinneilla voitaisiin viedä jalkapallon olosuhteita nopeasti eteenpäin ainakin paikoitellen. Varmasti osataan nähdä, että olosuhteet, yleisön kiinnostus, pelin taso ja monet muut asiat kulkevat aika pitkälle käsi kädessä. Jostakin syystä vain hankkeita ei synny tai ne jää hatariksi visioiksi, eikä pyörät ala pyöriä siihen malliin, että areenoita alkaisi nousta meillekin.

Onko sitä paitsi noin 10-20 miljoonaa iso raha rakennusinvestointina? Montako keskimääräistä kerrostaloa samalla rahalla pystyttää, montako kilometriä moottoritietä sillä rakentaa? Rahaahan myös tulee heti esim. myymällä areenan nimi 10 vuodeksi, muutamia vip-aitioita sekä varsinkin areenan yhteyteen rakennettavia toimisto-, ravintola- ja kuntosalitiloja.

Jos kunnollinen uusi jalkapallostadioni kalliissa Norjassa maksaa himpun yli 10 miljoonaa euroa, ei vastaavan Suomessa pitäisi maksaa aivan yhtä paljon - jos kulut osataan pitää kurissa alusta alkaen. Finnair Stadiumiin saatiin uppoamaan laatuun nähden käsittämättömät 18,5 miljoonaa, ja millainen viheliäisen sietämätön paikka sillä rahalla saatiin niin katsojien kuin pelaajien kannalta (katsomo on erittäin tuulinen ja aivan liian loiva, pelialusta jatkuvasti paska). Kokemattomuus stadionrakentamisessa ja jonkinasteinen ammattitaidottomuus vaativat selvästi veronsa, liekö edes kilpailutettu kunnolla. Fiksuinta olisi uusissa hankkeissa suoraan ostaa piirustukset jostakin, missä on hyväksi todettu areena, ja vaikkapa yrittää palkata työnjohtoon jokunen ko. projektissa keskeisesti mukana ollut. Tästä norjalaisfirmasta voisi saada erinomaisen ratkaisun, ainakin kokemusta löytyy.

Niin, itse tietysti näen valveillakin unta, miten FC Viikingit jonakin päivänä (mahdollisimman pikaisesti toki) marssii pankinjohtajan juttusille muutaman rahoittajakumppanin, Helsingin kaupungin osatakauksen ja tonttivarauksen kanssa, ja rakennuttaa Vuosaareen tai muualle Itä-Helsinkiin oman, vaatimattoman noin 4000-paikkaisen areenan... :)
« Viimeksi muokattu: 21.04.2009 klo 19:16:13 kirjoittanut valloittaja »
WiZ

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: KPV, Reima, Huuhkajat


Vastaus #1 : 21.04.2009 klo 14:22:42

Seurat ovat liian köyhiä ja Suomi on lätkän ihmemaa, valitettavasti.
valloittaja

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: AFC Ajax & Idän Punaiset


Vastaus #2 : 21.04.2009 klo 14:31:51

Seurat ovat liian köyhiä <clip>.

Niinpä, kellään ei ole tallessa pesämunaa investointeja varten, eletään kädestä suuhun. Tosin eipä Norjassakaan seurat ole omia rahoja lyöneet likoon luultavasti missään, vaan ne on ottaneet velkaa ja olleet vain osakkaina hankkeissa. Muutamat stadionit on alun alkaen rahoittaneet paikalliset pankit, kunnat ja yritykset. Seurot on paikoin vain päävuokralaisina keräämässä entistä paljon enemmän rahaa kasvavien lippu-, sponsori- ja tv-tulojen muodossa, ja siten ne voivat maksaa parempia liksoja entistä paremmille pelaajille ja tarjota katsojille parempaa tuotetta. Syntyy myönteisiä kierteitä, joissa raha tulee rahan luokse.

Mistä löytyisi Suomessa samanlaista rohkeutta?
shots

Poissa Poissa


Vastaus #3 : 21.04.2009 klo 14:39:09

Uutinen
Tampereella suunnitellaan uutta monitoimihallia. Halliin mahtuisi noin 10 000 katsojaa ja sen on tarkoitus valmistua vuonna 2012. Silloin jääkiekon MM-kisat voitaisiin pitää Tampereella upouudessa hallissa.

Tampereen Keskusareena -työnimellä kulkeva halli tulisi yliopiston viereen, poliisitalon tuntumaan, ja se rakennettaisiin osittain junaradan päälle.

Hankkeen puuhamiehinä ovat Rikard Bjurström ja Hjallis Harkimo. Harkimo tunnetaan muun muassa Helsinki Areenan rakennuttajana. Bjurström on tamperelainen urheiluvaikuttaja ja uuden halliyhtiön toimitusjohtaja.

Alustava kustannusarvio on 70 miljoonaa euroa. Summa on tarkoitus kerätä lähinnä yksityisiltä sijoittajilta, mutta valtionapuakin pyritään saamaan.

SM-liigaseurat Ilves ja Tappara pelaavat nyt Suomen vanhimmassa jäähallissa Hakametsässä, joka valmistui vuoden 1965 MM-kisoihin.

IS - STT


Valtio auttaa kun uutta kendopyhättöä pistetään pystyyn Ylos
Maanantaivalmentaja

Poissa Poissa


Vastaus #4 : 21.04.2009 klo 14:43:52

Mistä löytyisi Suomessa samanlaista rohkeutta?

Eikös se Miiga Ouluun puuhaa harjoituskeskusta ja omaa stadionia?
keravan jokerit

Poissa Poissa


Vastaus #5 : 21.04.2009 klo 14:44:08

Vuonomaassa sekä Ruotsissa ja Tanskassa on 2000-luvulla rakennettu kasapäin uusia, toinen toistaan tyylikkäämpiä jalkapallopyhättöjä. Tyypillinen kokoluokka lienee 8000-12000 katsojan areena.

Suomessa ei nyt yksinkertaisesti ole tarvetta (olemassa olevien lisäksi) näin suurille potkisstadioneille.
Rikkiviisas

Poissa Poissa


Vastaus #6 : 21.04.2009 klo 14:45:28

Mistä löytyisi Suomessa samanlaista rohkeutta?

Suomessa "rohkeus" jalkapallossa on päättynyt konkurssiin.
shots

Poissa Poissa


Vastaus #7 : 21.04.2009 klo 14:50:20

Suomessahan on ihan hyviä futisstadikoiden alkuja. Yksi valmiskin on olemassa, mutta sijaitsee vain 30 kilsaa liian pohjoisessa (Myyrmäki). En ole tutustunut mutta Kisapuistossa olisi erinomaiset pohjat hyväksi futisstadioniksi. Samoiten Tammela on jo olemassa. En ole käynyt muutamaan vuoteen mutta varmasti jollain remonteilla siitäkin saataisiin ihan tyydyttävä pelipaikka. Ja Tehtaankenttä on mielestäni ihan ok, vaikkakin pääkatsomo on pirun kaukana kentästä.
Hiljainen kostaja

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: TuPV, FC Inter, FC Inter M35


Vastaus #8 : 21.04.2009 klo 14:50:44

Vuonomaassa sekä Ruotsissa ja Tanskassa on 2000-luvulla rakennettu kasapäin uusia, toinen toistaan tyylikkäämpiä jalkapallopyhättöjä. Tyypillinen kokoluokka lienee 8000-12000 katsojan areena. Kulut on olleet esim. Tippeligaenin Sandefjordin Komplett.no Arenalla 100 miljoonaa turskakruunua (nykykurssilla noin 11,4 M€), mutta on myönnettävä, että ko. areena on ollut selvästi halvimmasta päästä. Samaan aikaan Suomessa ei ole (muistaakseni) saatu aikaiseksi yhtikäs mitään muuta kuin onneton Finnair Stadium ja Kuopion tynkä-Magnum.
Veritas stadion, missä pelaa? 2003 rakennettiin pääkatsomo ja parhaillaan rakennetaan kesällä valmistuvaa päätykatsomoa.
valloittaja

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: AFC Ajax & Idän Punaiset


Vastaus #9 : 21.04.2009 klo 14:53:22

Veritas stadion, missä pelaa? 2003 rakennettiin pääkatsomo ja parhaillaan rakennetaan kesällä valmistuvaa päätykatsomoa.

Lisätty. (aloitusviestissä vähän anelinkin muistin virkistystä, kiitos!)
Luís Fernando

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Pupelluksen mestarit 2008, 2009


Vastaus #10 : 21.04.2009 klo 15:00:56

Ideaa olisi siinä, että stadion ei olisi pelkästään stadion, vaan samassa yhteydessä olisi reilusti vuokrattavaa tilaa yrityksille ja yritysten pitäisi lähteä mukaan hommaan. Suomessa on ainakin jääkiekkohallien nimet ahkerasti muuttuneet ja jonkinlaista remppaa on ollut monessa suunnassa. Sen sijaan futisrintamalla on hiljaista, vaikka moni paikka kaipaisi remonttia ja uusia tiloja.

Avausviestin loppuun sen verran, että mitä tulee Viikinkien kotikenttään, niin toivon paikan olevan sama jatkossakin, mutta uuden aurinkokatsomon ja uudistetun pääkatsomon kera. Unohtamatta huoltorakennusta, lämmitystä ja valoja. Tällaiset ovat vaan vaikeita rahoitettavaksi ja toteutettavaksi, kun rakennelmat tönöttävät 99,9 prosenttia vuodesta tyhjillään. Ehkä silloin kaivataan jotain Hjallista tai firmoja taustalle.
« Viimeksi muokattu: 21.04.2009 klo 15:07:09 kirjoittanut Luís Fernando »
valloittaja

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: AFC Ajax & Idän Punaiset


Vastaus #11 : 21.04.2009 klo 15:21:40

Suomessahan on ihan hyviä futisstadikoiden alkuja. Yksi valmiskin on olemassa, mutta sijaitsee vain 30 kilsaa liian pohjoisessa (Myyrmäki). En ole tutustunut mutta Kisapuistossa olisi erinomaiset pohjat hyväksi futisstadioniksi. Samoiten Tammela on jo olemassa. En ole käynyt muutamaan vuoteen mutta varmasti jollain remonteilla siitäkin saataisiin ihan tyydyttävä pelipaikka. Ja Tehtaankenttä on mielestäni ihan ok, vaikkakin pääkatsomo on pirun kaukana kentästä.

No, en jaksanut noteerata vanhempia stadionintynkiä, kun uutta rakentamista tai sen puutetta rupesin miettimään naapurimaihin verrattuna. Tammela on aivan tolkuttoman vanha ja rapistunut, mutta siitä saisi perusteellisella remontilla ja mittavalla uudisrakentamisella varmasti loistavan futisareenan. Ratinahan on hirveä paikka jalkapallolle kaikin puolin.

Myyrmäen ISS-stadion tosiaan on ilman muuta harvinainen 2000-luvulla valmistunut suomalainen uudisareena (pitää tietenkin lisätä aloitusviestiin). Sääli vain, että se on Allianssi-keissin jälkeen jäänyt pahasti vajaakäyttöiseksi, ja nähtäväksi jää, minä vuonna kansa kenties löytää tiensä PK-35 Vantaan peleihin. Ko. areenassa harmillista on myös sen sijoittaminen sivuun kaikesta metsänreunaan niin, että rahoitusta varten ei voitu myydä mitään sijainniltaan houkuttavia liiketiloja. Kunpa areena olisi liikenteellisesti otollisessa paikassa valtaväylien varrella esim. kauppakeskus Jumbon ja lentoaseman tienoolla.
« Viimeksi muokattu: 21.04.2009 klo 15:25:49 kirjoittanut valloittaja »
valloittaja

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: AFC Ajax & Idän Punaiset


Vastaus #12 : 21.04.2009 klo 15:27:58

Ideaa olisi siinä, että stadion ei olisi pelkästään stadion, vaan samassa yhteydessä olisi reilusti vuokrattavaa tilaa yrityksille ja yritysten pitäisi lähteä mukaan hommaan. Suomessa on ainakin jääkiekkohallien nimet ahkerasti muuttuneet ja jonkinlaista remppaa on ollut monessa suunnassa. Sen sijaan futisrintamalla on hiljaista, vaikka moni paikka kaipaisi remonttia ja uusia tiloja.

Avausviestin loppuun sen verran, että mitä tulee Viikinkien kotikenttään, niin toivon paikan olevan sama jatkossakin, mutta uuden aurinkokatsomon ja uudistetun pääkatsomon kera. Unohtamatta huoltorakennusta, lämmitystä ja valoja. Tällaiset ovat vaan vaikeita rahoitettavaksi ja toteutettavaksi, kun rakennelmat tönöttävät 99,9 prosenttia vuodesta tyhjillään. Ehkä silloin kaivataan jotain Hjallista tai firmoja taustalle.

Hmm, mietipä loogista ristiriitaa viestisi kahden tekstikappaleen pohdiskelussa, eli miten saadaan aikaan järkevä ja rahaa myös poikiva, eikä vain nielevä rakennusprojekti... ;)
Basement apes

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: JäPS


Vastaus #13 : 21.04.2009 klo 15:30:27

Suomessa "rohkeus" jalkapallossa on päättynyt konkurssiin.

Niinpä, hjalliksella oli rohkeutta, mutta lopun kaikki tietääkin. En tiedä onko hjallis mitenkään mukana enää finskissä, mutta tuskin, sillä miten semmonen rakennelma voi tuottaa mitään voittoa joka ammottaa tyhjillään lähes koko vuoden. Varmasti löytyy semmosia penkkejä sieltä missä ei ole moneen vuoteen kukaan istunut. Finski onkin hyvä esimerkki siitä että Suomessa ei tuollaisille ole lisäkysyntää. Ruotsissa ja Norjassa tarvetta varmasti on ollut. Norjassa jalkapallolla ei edes ole sellaista kilpailijaa kuin jääkiekko.
ras

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: KuPS


Vastaus #14 : 21.04.2009 klo 15:34:53

Lieneekö noita merkittäviä kendohallejakaan rakennettu kovin montaa viime vuosina?
Pienempiä ja koruttomampia hallejahan on toki noussut kaikenlaisiin tuppukyliin.

Rovaniemellä?
« Viimeksi muokattu: 21.04.2009 klo 15:36:48 kirjoittanut ras »
Basement apes

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: JäPS


Vastaus #15 : 21.04.2009 klo 15:36:08

Myyrmäen ISS-stadion tosiaan on ilman muuta harvinainen 2000-luvulla valmistunut suomalainen uudisareena (pitää tietenkin lisätä aloitusviestiin). Sääli vain, että se on Allianssi-keissin jälkeen jäänyt pahasti vajaakäyttöiseksi, ja nähtäväksi jää, minä vuonna kansa kenties löytää tiensä PK-35 Vantaan peleihin. Ko. areenassa harmillista on myös sen sijoittaminen sivuun kaikesta metsänreunaan niin, että rahoitusta varten ei voitu myydä mitään sijainniltaan houkuttavia liiketiloja. Kunpa areena olisi liikenteellisesti otollisessa paikassa valtaväylien varrella esim. kauppakeskus Jumbon ja lentoaseman tienoolla.

Eiköhän se metsikkö rakenneta tulevaisuudessa täyteen. Hyvät yhteydethän siitä on joka suuntaan. Autolla siitä pääsee näppärästi joka suuntaan pääkaupunkiseutua.
WiZ

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: KPV, Reima, Huuhkajat


Vastaus #16 : 21.04.2009 klo 15:45:36

Lieneekö noita merkittäviä kendohallejakaan rakennettu kovin montaa viime vuosina?
Pienempiä ja koruttomampia hallejahan on toki noussut kaikenlaisiin tuppukyliin.

Rovaniemellä?

Viimeisen 15 vuoden aikana noussut toinen toistaan uudempia halleja ja vanhoja kunnostettu.
Espoossa, Helsingissä, Lahdessa, Raumalla, Hämeenlinnassa, Rovaniemellä, Oulussa, Kouvolassa, Kotkassa, Vaasassa, Turussa ja Jyväskylässä joko uusi halli tai vanhaa kunnostettu miljoonilla. Kohta kai Tampereellekkin nousee joku pyhättö.
Rehellisesti sanoen futisstadionit Suomessa on aivan onnettomia räpellyksiä kun verrataan esim. Norjaan ja Ruotsiin. :(
valloittaja

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: AFC Ajax & Idän Punaiset


Vastaus #17 : 21.04.2009 klo 16:08:32

Niinpä, hjalliksella oli rohkeutta, mutta lopun kaikki tietääkin. En tiedä onko hjallis mitenkään mukana enää finskissä, mutta tuskin, sillä miten semmonen rakennelma voi tuottaa mitään voittoa joka ammottaa tyhjillään lähes koko vuoden. Varmasti löytyy semmosia penkkejä sieltä missä ei ole moneen vuoteen kukaan istunut. Finski onkin hyvä esimerkki siitä että Suomessa ei tuollaisille ole lisäkysyntää. Ruotsissa ja Norjassa tarvetta varmasti on ollut. Norjassa jalkapallolla ei edes ole sellaista kilpailijaa kuin jääkiekko.

Finski on toisaalta huono esimerkki. Se on paskasti suunniteltu tuulitunneli, eikä sitä osattu millään lailla gryndata niin, että samassa sijaitsee rutkasti kovalla rahalla myytyjä toimistotiloja. Kaupungiltakin tämä osoittaa luokattoman heikkoa kaavoitusta ja rahoitusajattelua. Finski sijaitsee jossakin takamailla Töölössä sivussa sieltä, missä ihmiset Helsingissä normaalisti liikkuu, ja itselleni sen kalsean tuulinen kylmyys on selkeä ei-ei-tekijä mennä mihinkään peliin, vaikka saisi liput ilmaiseksi.

Tässä Norjan liigan pikkukaupunkiseuran Molden stadioni antaa loistavan mallin siitä, miten stadioni kannattaa rakentaa sillä tavalla täysin umpeen, ettei tuuli pääse ollenkaan viuhumaan läpi areenan:Suomessa arkkitehtipellet ei vain koskaan ajattele ilmasto-oloja eikä rakennelman käyttötarkoitusta pennin vertaa, vaan lähtee aina siitä oletuksesta, että täällä on Välimeren leppeä ilmasto ympäri vuoden. Suunnitelmien ostajat ei osaa käyttää aivojaan senkään vertaa, että osaisivat vaatia jotakin käytännössä tärkeää, vaan menevät arkkitehtijargonin edessä polvilleen (arkkitehti = jumalasta seuraava). Lisäksi kaavoittaja antaa tomppelimaisia määräyksiä räystäskorkeuksista sun muusta, jotka torpedoi osaltaan kai myös Finskiä.

Toisaalta Finski on otteluissa valtaosin tyhjä sen takia, että Veikkausliiga ei nauti kansan syvien rivien minkäänlaista arvostusta (arvostaako edes ff2:n porukka? No eipä juuri paitsi muutama intoilija). Koko Veikkausliigan pikkuongelma taas on se, että sarjapelejä on liian vähän - sekin tietää useampia iltoja, joina kukaan ei istu millään penkillä, ja mikä vakavampaa vähentää joukkueiden liikevaihtoa ja kassavirtaa.

Niin, ja unohdetaan välillä se iänikuinen Hjallis. Ei mikään stadionhanke tarvitse yhtä ainoaa kummisetää, katsokaa vaikka tuonne länsinaapureihin, miten siellä on osattu rahoittaa projekteja (esim. Sandefjordissa oli myyty pelkkiä liiketiloja noin 40 miljoonalla kruunulla stadionin maksaessa 100 miljoonaa). Kummisetien perään itkeminen tappaa hankkeet alkuunsa, kyse on huonosta itsetunnosta ja siinä rypemisessä, tuhkan ripottelusta heti, kun jokin ideanpuolikas esitetään. Miten vielä 21. vuosisadalla Suomessa eletään edelleen tehtaanpatruuna-aikakautta? Asenteet on jämähtäneet niin, että ajatuksetkin kulkee yhtä kapeaa ränniä pitkin viidellä miljoonalla ihmisellä.
« Viimeksi muokattu: 21.04.2009 klo 16:09:47 kirjoittanut valloittaja »
Ior Bock

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: HJK, Ajax Amsterdam. Winnipeg Jets


Vastaus #18 : 21.04.2009 klo 17:03:32

Mitään tarvetta stadioneille ei tulekaan jos nykyiset ovat mukamas hyviä. 4000-6000 lämmin ja tiivis stadion toimisi joka ainoalla paikkakunnalla sekä profiilin että yleisökeskiarvon nostattajana. Parasta on että nykytekniikalla stadionit saadaan helposti suurennettua tarvittaessa, yhteyteen vaan muutama liike jokunen toimistotila ja ravintola niin iso osa rahoituksestakin saadaan kuitattua.

Isommille paikkakunnille toki isompia stadikoita. (Lahti, Tampere, Espoo)


Paljonkos tuo kajaanin katsomo maksoi?
« Viimeksi muokattu: 21.04.2009 klo 17:07:17 kirjoittanut Ior Bock »
SirLoser

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Taktiikan takapajulat


Vastaus #19 : 21.04.2009 klo 18:56:01

Paljonkos tuo kajaanin katsomo maksoi?

Nopeasti googletin, niin katsomon osuus kustannusarviosta oli 860 000€ (sis alv.). En tiedä toteutuneista kustannuksista.
valloittaja

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: AFC Ajax & Idän Punaiset


Vastaus #20 : 21.04.2009 klo 19:01:04

Mitään tarvetta stadioneille ei tulekaan jos nykyiset ovat mukamas hyviä. 4000-6000 lämmin ja tiivis stadion toimisi joka ainoalla paikkakunnalla sekä profiilin että yleisökeskiarvon nostattajana. Parasta on että nykytekniikalla stadionit saadaan helposti suurennettua tarvittaessa, yhteyteen vaan muutama liike jokunen toimistotila ja ravintola niin iso osa rahoituksestakin saadaan kuitattua.

Isommille paikkakunnille toki isompia stadikoita. (Lahti, Tampere, Espoo)

Juuri näin! Jos olevaan tyydytään, kehitystä ei tapahdu. Profiilin nosto vaatii nimenomaan sen, että sopivan kokoisia MODERNEJA jalkapallolle pyhitettyjä areenoita on useimmissa liigakaupungeissa, eikä vain parin kolmen seuran käytössä. Oletusarvona Veikkausliiga-areenan pitäisi olla rakenteeltaan tiivis ja sillä tavoin lämmin, että tuuli ei pääse läpi, kuten Finskillä.

Olettaen, että Helsingissä ja Turussa on "siedettävät" olosuhteet (vaikka on kaikkea muuta kuin tiiviit areenat), niin jos isoimmista kaupungeista näillä olisi kunnolliset futisareenat, niin jo kahdeksan nykyistä liigaseuraa olisi tässä suhteessa 2000-luvulla: Espoo, Lahti, Tampere, Vaasa ja Jyväskylä. Kuopiossa Magnum on muuten ok, mutta aika lailla puolikkaaksi sitä voi sanoa. Pienemmistä kaupungeista Myllykoskella, Valkeakoskella, Pietarsaaressa ja Maarianhaminassa lienee turha kuvitella mitään tällä saralla. Rovaniemi luokkaa no hope.

Ykkösen joukkueiden kaupungeista voisi nostaa esiin Oulun, Porin, Vantaan, Kokkolan ja Kotkan. Oululla olisi kai teoriassa paras potentiaali, mutta siellä on tehty megaluokan kämmi ja päätetty kunnostaa museoluokan Raatti juoksuratoineen futisareenaksi. Porissa olisi myös hyvää potentiaalia, ja kenties jonakin päivänä sinne nousee ihka aito jalkapallostadioni. Stadion-olosuhteet on ajan tasalla PK-35 Vantaalla, vaikka ei sekään ole sillä tavoin tiivis kuin pitäisi, eikä toimi bisneskonseptina lainkaan. Kokkola olisi kohtuullisen kokoinen kaupunki futisareenalle. Kotkassa on hyvä pääkatsomo, mutta "aurinkokatsomo" on lahoneen oloinen puupenkkirakennelma.

Muista Ykkösen seuroista TPV ja FC Kiisto olisivat kartalla, jos ko. kaupungeissa syntyisi uusi areena. Viikingit taas tarvitsisi monesta syystä areenan Itä-Helsinkiin, ja mielestäni mieluiten puhtaalta pöydältä vain jalkapalloa ajatellen (sama areena toki voisi palvella useampia Itä-Helsingin seuroja, jos se sijoitetaan keskeiseen paikkaan eli Itäkeskuksen liepeille). Hämeenlinnassa olisi hyvät lähtökohdat tehdä viihtyisi areena, mutta iso ongelma on jääkoronan musertava ylivalta. Kemillä ja Torniolla on historiaa liigatasolta ilman kiekko-ongelmaa, mutta kaupungit ovat niin pieniä ja ne lienevät pitkälti näivettyviä syrjäseutuja, joten siellä voi stadionhaaveet jättää sikseen.

Paljonkos tuo kajaanin katsomo maksoi?

Kajjaanilaiset, herätys! Lähettäkää hinnan lisäksi tieto kapasiteetista. Tuo vaikuttaa varsin mallikkaalta lähtökohdalta pienempien areenoiden luomiseksi. Esim. Vuosaareen modifioidun version tuosta voisi pystyttää joko neitseelliselle maalle Kartanon tulevan tekonurmen reunalle (Ykkösen lisenssi silloin pitkälti kunnossa) tai Hettarille suoraan rinteeseen paaluttamalla.
valloittaja

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: AFC Ajax & Idän Punaiset


Vastaus #21 : 21.04.2009 klo 19:02:59

Nopeasti googletin, niin katsomon osuus kustannusarviosta oli 860 000€ (sis alv.). En tiedä toteutuneista kustannuksista.

Voi jumaliste, tuohan on pikkuraha! Helsingin kaupunki aikoo upottaa Vuosaaressa pelkkään uuteen huoltorakennukseen yli miljoona euroa - eikä mitään ole luvassa itse areenan saattamiseksi edes Ykkösen lisenssiehtojen mukaiseksi (500 katettua istumapaikkaa).
SirLoser

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Taktiikan takapajulat


Vastaus #22 : 21.04.2009 klo 19:17:08

Kajjaanilaiset, herätys! Lähettäkää hinnan lisäksi tieto kapasiteetista.

En ole Kajaanista (luojan kiitos), mutta n. 690 paikkaa pääkatsomossa hankesuunnitelmassa.
Hylje

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Charles "Charlie" Charles ja Bielsan Bilbao


Vastaus #23 : 21.04.2009 klo 19:19:07

Toisaalta Finski on otteluissa valtaosin tyhjä sen takia, että Veikkausliiga ei nauti kansan syvien rivien minkäänlaista arvostusta (arvostaako edes ff2:n porukka? No eipä juuri paitsi muutama intoilija). Koko Veikkausliigan pikkuongelma taas on se, että sarjapelejä on liian vähän - sekin tietää useampia iltoja, joina kukaan ei istu millään penkillä, ja mikä vakavampaa vähentää joukkueiden liikevaihtoa ja kassavirtaa.
Itse näkisin yhä mieluusti ensimmäisenä sen tilanteen, jossa Veikkausliigassa pelattaisiin yhteneväisinä pelipäivinä, eikä "vähän miten sattuu". Näin ihmisille tulisi selkeä käsitys koska pelataan ja koska ei, eikä aina tarvitsisi arpoa. Vakiintunut pelipäivä -> yleisön tietoisuus -> enemmän yleisöä -> enemmän rahaa. Kun yleisömäärät on saatu vakiinnutettua, voidaan ruveta harkitsemaan niiden pelimäärien lisäämistä.

Kyllä niille stadioneille sitten voidaan lyödä pelaamaan niitä ykkösen ja kakkosen seuroja (tai vaikka A-/B-SM) jolloin taas vapautuu muita kenttiä alempien sarjojen joukkueille. Ei se muovi käyttämällä kulu ja hyväkuntoisella nurmellakin pystyy pelaamaan useampia pelejä viikossa.
valloittaja

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: AFC Ajax & Idän Punaiset


Vastaus #24 : 21.04.2009 klo 19:37:35

Itse näkisin yhä mieluusti ensimmäisenä sen tilanteen, jossa Veikkausliigassa pelattaisiin yhteneväisinä pelipäivinä, eikä "vähän miten sattuu". Näin ihmisille tulisi selkeä käsitys koska pelataan ja koska ei, eikä aina tarvitsisi arpoa. Vakiintunut pelipäivä -> yleisön tietoisuus -> enemmän yleisöä -> enemmän rahaa. Kun yleisömäärät on saatu vakiinnutettua, voidaan ruveta harkitsemaan niiden pelimäärien lisäämistä.

Hyvä huomio. Hienojen stadionin mahdollisesti tuoma noste valuisi äkkiä hukkaan, jos pelipäivät on liigassa nykyiseen tapaan milloin sattuu. Mutta sinänsä tämä on topicin otsikon kannalta OT.

 
Sivuja: [1] 2 ... 30
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa