FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
30.11.2024 klo 21:34:56 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1]
 
Kirjoittaja Aihe: Miten kehittää perustekniikkaa?  (Luettu 3770 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Pyrska

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Hull City, FC Espoo


: 06.06.2009 klo 13:27:54

Mitä osa-alueita perustekniikkaan kuuluu ja miten perustekniikkaa voi kehittää?

Itselläni on perustekniikka pienoinen ongelma, taas kun vahvuuksia ovat asenne, taklaukset ja taito.
Kepes

Poissa Poissa


Vastaus #1 : 06.06.2009 klo 16:14:41

Miten voi olla huono jossain asiassa, jos ei tiedä edes mitä se on? :D

Tässä taas pyöritellään näitä käsitteitä ja monilla on omat mielipiteensä niistä. Kuuluuko taito perustekniikkaan tai tekniikkaan? Jos kuuluu, on sinulla sittenkin tekniikkaa. Mitä eroa on tekniikalla ja taidolla? Nuorten keskuudessa toisella tarkoitettanee ns. tekua, kuinka hyvin pystyy riplailemaan pallolla ja tekemään hienoja kikkoja.

Taito on näistä kaikista laajin käsite. Voisit hieman selventää taito -vahvuuttasi. Onko se pelitaitoa, taitoa sijoittua oikein, taitoa hallita palloa, taitoa tekniikassa, taitoa hyökkäyksessä/puolustuksessa jne.

Itse ymmärrän/miellän perustekniikan seuraaviin osa-alueisiin: syöttö ja haltuunotto (monta variaatiota), laukaus (monta variaatiota), pääpeli. Eli yksinkertaistettuna kaikki asiat, joissa tulee kosketuksia palloon. Taktiset asiat eivät kuulu tekniikkaan vaan ennemmin taitoon.

Omasta kokemuksesta ja yleisestikin hyväksi todettu malli (perus)tekniikan kehittämiseksi on vain olla mahdollisimman paljon pallon kanssa. Ottaa se mukaan lähes minne vain. Täytyy kuitenkin muistaa, jos menee esim. kentälle, että pelkkä pallon potkiminen maaliin ei kehitä paskaakaan mitään, ehkä sitä laukaisua, mutta vain liikkumattomasta pallosta. Sen sijaan erilaiset riplailut pallon kanssa juoksten antaa sellaista tietynlaista tatsia ja pikku hiljaa kosketus palloon paranee koko ajan. Harjoittele erilaisia haltuunottoja esim. potkaisemalla pallo korkealle ilmaan ja ota se alas jalalla, rinnalla, reidellä jne. Pikku hiljaa sitten vain nostamaan haastavuustasoa esim. ottamalla pallon päällä haltuun ja puskemalla sen juoksuun jne. Vielä pitää muistaa, että kaikessa ei toki tarvitse olla hyvä. Esim. riittää vallan hyvin, jos osaat "vain" 2-3 harhautusta/kikkaa. Pointti siinä on se, että ne osaa hyvin ja ovat toiminnallisia. Tuloksia ei sitten tapahdu päivissä ja pitkäjänteisyys on tässäkin tärkeää. Kyllä se palkinto sitten tulee, ennemmin tai myöhemmin. Tässä vielä tiivistettynä kaksi tärkeintä asiaa (perus)tekniikan kehittämiseksi:

1) Ole mahdollisimman paljon pallon kanssa
  - Ole myös monipuolinen sen kanssa

2) Pitkäjänteisyys
  -Mitä enemmän jaksat tehdä, sitä paremmaksi tulet. Tekniikan oppimisen kannalta avainasemassa on toistojen määrä. Kun et onnistu suunnitellussasi jutussa, yritä uudelleen. Pikku hiljaa suoritus paranee ja paranee, kunnes se menee jo loistavasti. Kuitenkaan vielä ei sovi jättää kyseistä harjoitetta vaan toista sitä, vaikka se olisikin jo helppo. Näin tulee rutiinia ja seuraavaksi voisi sen tehdä jo vasurilla 8).

Tuli aika hätäisesti kirjoitettua, mutta toivottavasti oli apua. Nyt sitten vain katsomaan Suomen peliä ja katsomaan pelaajien suorituksia. Myös taktista puolta voi kehittää, ihan jo katselemallakin muita pelaajia. Katso miten ammattilaiset liikkuvat kentällä, miten sijoittuvat erilaisissa tilanteissa ja kuinka nousevat/puolustavat.
Hylje

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Charles "Charlie" Charles ja Bielsan Bilbao


Vastaus #2 : 06.06.2009 klo 16:40:53

Kaiken a ja o on kuitenkin se, ettet vietä sitä aikaa kahdestaan pallon kanssa, vaan otat mukaan kaverin/kavereita. Pitkiä syöttöjä, lyhyitä syöttöjä, 1vs1 riplailua ja pelaamista. Suomessa on jo nyt niin paljon sellaisia ripluja, jotka osaavat heittää vähän kristiinakikkaa yksinään, mutta pelissä sitten menevät kuin ravihevoset laput silmillä, yrittäen väkisin yksin.
Fabe

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: SJK


Vastaus #3 : 06.06.2009 klo 22:05:02

Vahvuudet taito, heikkoudet tekniikka... Hmm ???

E: Kyllä, oli pakko :)
« Viimeksi muokattu: 06.06.2009 klo 22:11:12 kirjoittanut Fabe »
defcon1

Poissa Poissa


Vastaus #4 : 06.06.2009 klo 22:45:10

Perustekniikat: haltuunotto, syöttö, kuljetus ja maalinteko (mä en halua sanoa "laukaus", kun sitten pommitetaan pilvenreunoja eikä maaliverkkoa - ja maalinteko sisältää myöspääpelin).
Kahteen ekaan saa hyvin tuntumaa yksinkin: pallo ja seinä joka pompauttaa sen takasin. Kuljetus ja laukaus kehittyy parhaiten pelissä, 1v1-4v4 jutut on hyviä kaikenikäisille.

OffTopic: Yks juttu muuten junnujen valmennuksessa mitä minusta pitäis välttää niin pitkälle kuin mahdollista: niitten ufojen kiertely kuljetusharjoitteissa suuntaan ja toiseen opettaa pelissä vaan kuljettamaan hölkkätahdilla ja liian päin vastustajaa. Rajamerkkeinä ne on kyllä kivoja laittaa ja kerätä...
morcenardo

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Kuwait


Vastaus #5 : 07.06.2009 klo 22:23:14

Toistoja, toistoja ja vielä kerran toistoja oikealla tekniikalla. ::)
Henning

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Ebanks-Blake, "Silakka" Rosenberg


Vastaus #6 : 08.06.2009 klo 21:08:07

OffTopic: Yks juttu muuten junnujen valmennuksessa mitä minusta pitäis välttää niin pitkälle kuin mahdollista: niitten ufojen kiertely kuljetusharjoitteissa suuntaan ja toiseen opettaa pelissä vaan kuljettamaan hölkkätahdilla ja liian päin vastustajaa. Rajamerkkeinä ne on kyllä kivoja laittaa ja kerätä...

Hm, eiköhän tolla ihan hyvän pallokontrollin itselleen kehitä. Ja nopeutta toki voi lisätä jos liian helpolta tuntuu. Kosketus pehmenee jne.

Itsehän en ole ikinä ollut hyvä kiertelemään noita... Alas
Atmosphere

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Man Utd, Notts Co., Hirsilän Pyrkivä, Daltonit,


Vastaus #7 : 09.06.2009 klo 00:23:14

Vältän kanssa tollasia "pujotteluja" kun treenejä vedän..
Johonkiin laukasuhajotteeseen sellasen voi ujuttaa niin saa samalla enemmän kosketuksia palloon ja vedon liikkuvasta pallosta.
mrp

Poissa Poissa


Vastaus #8 : 11.06.2009 klo 20:52:10

Kyllä itsekin lasken perustekniikkaan syötöt,haltuunotot,pallon kuljettamisen yms. Mutta tokihan noitakin yksin voi harjoitella, jos kavereilla ei kiinnosta harjoitella tai niitä ei ole. Hommaa jostain syöttöseinän, eli esineen johon potkaisemalla pallo tulee takaisin. Sitä voi käyttää monipuolisesti, ja yhdistellä vaikkapa vetoharjoitukseen ja pujotteluun. Myös sellaiset seinät on erinomaisia joihin potkaisemalla pallo tulee ilmassa takaisin, näin pallon haltuunottamista ilmasta saa harjoiteltua hyvin.
Toki myös jonkun jo mainitsema pallon kanssa oleminen on hyödyllistä. Palloa vaan ilmaan ja reisille ja päälle, potkuja korkealle ja haltuun ja pomputtelun jatkamista, voi myös hyvin liittää vetoharjoitteeseen.
aleks1

Poissa Poissa


Vastaus #9 : 28.06.2009 klo 14:13:43

Paskalla sorakentällä pelaaminen ala-asteen välituntipeleissä kehitti oman tekniikkani huipuksi.

Parasta harjoittelua on kaikennäköinen pujottelu, pallon kanssa juokseminen, kääntyily. Nämä siis niin, että pallo aina mahdollisimman lähellä itseä. Sitten aina kovempi vauhti mitä paremmin pallo alkaa pysyä jalassa. Syöttöjen haltuunotot (eritoten korkeat syötöt), ja kaikennäköinen pieni riplaus paikallaan pallon kanssa (pomputtelu, harhautusten reenailu). Vaatii paljon aikaa ja toistoja. Mitä enemmän kosketuksia palloon sen parempi. Ja kaikkein tärkeimpinä varmaankin harjoittelu pienessä tilassa.
Hong Song

Poissa Poissa


Vastaus #10 : 28.06.2009 klo 15:02:36

Paskalla sorakentällä pelaaminen ala-asteen välituntipeleissä kehitti oman tekniikkani huipuksi.

Kyllähän tuossa on se tärkein pointti. Ei ehkä niinkään paska kenttä, vaan nimenomaan se PELAAMINEN. Vaikka hankkisit kuinka hyvän tekun vapaa-ajalla, mutta jos tämä harjoittelu on tapahtunut suurimmaksi osaksi yksin niin se ei välttämättä takaa menestystä todellisissa pelitilanteissa. Kun vapaa-ajan harjoittelussakin on aina ns. vastustaja -elementti mukana, kehittyy tekniikka pelinomaiseen suuntaan.

Se, miten jatkuva vapaa-ajalla pelaaminen kehittää peliälyä (vrt. yksin potkiskelu), vasta iso juttu onkin mutta sille asialle voisi perustaa melkeinpä oman topikin.

 
Sivuja: [1]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa