Miten voi olla huono jossain asiassa, jos ei tiedä edes mitä se on?
Tässä taas pyöritellään näitä käsitteitä ja monilla on omat mielipiteensä niistä. Kuuluuko taito perustekniikkaan tai tekniikkaan? Jos kuuluu, on sinulla sittenkin tekniikkaa. Mitä eroa on tekniikalla ja taidolla? Nuorten keskuudessa toisella tarkoitettanee ns. tekua, kuinka hyvin pystyy riplailemaan pallolla ja tekemään hienoja kikkoja.
Taito on näistä kaikista laajin käsite. Voisit hieman selventää taito -vahvuuttasi. Onko se pelitaitoa, taitoa sijoittua oikein, taitoa hallita palloa, taitoa tekniikassa, taitoa hyökkäyksessä/puolustuksessa jne.
Itse ymmärrän/miellän perustekniikan seuraaviin osa-alueisiin: syöttö ja haltuunotto (monta variaatiota), laukaus (monta variaatiota), pääpeli. Eli yksinkertaistettuna kaikki asiat, joissa tulee kosketuksia palloon. Taktiset asiat eivät kuulu tekniikkaan vaan ennemmin taitoon.
Omasta kokemuksesta ja yleisestikin hyväksi todettu malli (perus)tekniikan kehittämiseksi on vain olla mahdollisimman paljon pallon kanssa. Ottaa se mukaan lähes minne vain. Täytyy kuitenkin muistaa, jos menee esim. kentälle, että pelkkä pallon potkiminen maaliin ei kehitä paskaakaan mitään, ehkä sitä laukaisua, mutta vain liikkumattomasta pallosta. Sen sijaan erilaiset riplailut pallon kanssa juoksten antaa sellaista tietynlaista tatsia ja pikku hiljaa kosketus palloon paranee koko ajan. Harjoittele erilaisia haltuunottoja esim. potkaisemalla pallo korkealle ilmaan ja ota se alas jalalla, rinnalla, reidellä jne. Pikku hiljaa sitten vain nostamaan haastavuustasoa esim. ottamalla pallon päällä haltuun ja puskemalla sen juoksuun jne. Vielä pitää muistaa, että kaikessa ei toki tarvitse olla hyvä. Esim. riittää vallan hyvin, jos osaat "vain" 2-3 harhautusta/kikkaa. Pointti siinä on se, että ne osaa hyvin ja ovat toiminnallisia. Tuloksia ei sitten tapahdu päivissä ja pitkäjänteisyys on tässäkin tärkeää. Kyllä se palkinto sitten tulee, ennemmin tai myöhemmin. Tässä vielä tiivistettynä kaksi tärkeintä asiaa (perus)tekniikan kehittämiseksi:
1)
Ole mahdollisimman paljon pallon kanssa - Ole myös monipuolinen sen kanssa
2)
Pitkäjänteisyys -Mitä enemmän jaksat tehdä, sitä paremmaksi tulet. Tekniikan oppimisen kannalta avainasemassa on toistojen määrä. Kun et onnistu suunnitellussasi jutussa, yritä uudelleen. Pikku hiljaa suoritus paranee ja paranee, kunnes se menee jo loistavasti. Kuitenkaan vielä ei sovi jättää kyseistä harjoitetta vaan toista sitä, vaikka se olisikin jo helppo. Näin tulee rutiinia ja seuraavaksi voisi sen tehdä jo vasurilla
.
Tuli aika hätäisesti kirjoitettua, mutta toivottavasti oli apua. Nyt sitten vain katsomaan Suomen peliä ja katsomaan pelaajien suorituksia. Myös taktista puolta voi kehittää, ihan jo katselemallakin muita pelaajia. Katso miten ammattilaiset liikkuvat kentällä, miten sijoittuvat erilaisissa tilanteissa ja kuinka nousevat/puolustavat.