FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
21.06.2018 klo 15:42:50 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
FF2-futisturnaus 2018, Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org
Sivuja: 1 ... 4 [5] 6 ... 9
 
Kirjoittaja Aihe: Erotuomariksi?  (Luettu 70530 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Jäsen-J

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Mäntän Valo, Ilves


Vastaus #100 : 25.03.2014 klo 00:40:24

Noh, ei tarvitse kuin vilkaista Ässien fanikatsomoa, niin voi jo jotain päätelmiä tehdä minkä tyyppisiä hahmoja porilaisiin urheilutapahtumiin eksyy. Katsomoon tai kentälle.

OT:
Pori = Satakunta ? Olen käynyt kummassakin Lukon ja Ässien peleissä ja ihan samanlaista porukkaa siellä käy kummassakin.
BrDead

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: John Rambo, koera


Vastaus #101 : 25.03.2014 klo 01:31:55

OT:
Pori = Satakunta ? Olen käynyt kummassakin Lukon ja Ässien peleissä ja ihan samanlaista porukkaa siellä käy kummassakin.

Porissa ja lähialueilla alasarja- ja junioritoiminta on jokseenkin vilkkaampaa, kuin Rauman seudulla. Satakunnan piirin peleistä aika suuri osa pelataan Porin kaupungin alueella.
viidakonlaki

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Gnistan IF


Vastaus #102 : 22.05.2014 klo 10:39:36

Hei! Kiinnostus heräsi tuomarointiin pääkaupunkiseudulla, mutta onko todella niin että kurssit tälle vuodelle "meni jo" ? Järjestetäänkö kurssit vain kerran vuodessa talvella/alkukeväästä ?
Velmu

Paikalla Paikalla


Vastaus #103 : 22.05.2014 klo 10:42:08

Hei! Kiinnostus heräsi tuomarointiin pääkaupunkiseudulla, mutta onko todella niin että kurssit tälle vuodelle "meni jo" ? Järjestetäänkö kurssit vain kerran vuodessa talvella/alkukeväästä ?
Yleensä järjestetään vain keväisin, mutta kannattaa paikallisista erotuomarikerhoista kysyä olisiko mahdollista jonkinlaiseen räätälöityyn koulutukseen yms.

Tuollaisia järjestetään ainakin sellaisissa paikoissa, missä on vähänkin pulaa erotuomareista. Vaatii toki yleensä sitä että on jonkinlaista pelitaustaa että lajista jotain sentään ymmärtää.
BrDead

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: John Rambo, koera


Vastaus #104 : 22.05.2014 klo 10:45:28

Hei! Kiinnostus heräsi tuomarointiin pääkaupunkiseudulla, mutta onko todella niin että kurssit tälle vuodelle "meni jo" ? Järjestetäänkö kurssit vain kerran vuodessa talvella/alkukeväästä ?

Kummanko piirin/minkä erotuomarikerhon alueella asut? Kannattaisi ottaa yhteyttä suoraan paikallisen erotuomarikerhon koulutusvastaavaan tai piirisi erotuomariasiantuntijaan (Helsinki tai Uusimaa). Mulla ei ole mitään varmaa tietoa, mutta uskoisin, että jatkuvan tuomaripulan vuoksi valmiudet uusia kursseja on varmasti järjestää jossain vaiheessa, kunhan vain kiinnostuneita on riittävästi. Ts. ilman muuta kannattaa ilmaista kiinnostuksensa järjestäville tahoille.

Erotuomarikerhojen alueet:

HEK=Helsinki
EEK=Espoo ja Länsi-Vantaa
KUJEK=Itä-Vantaa ja Keski-Uusimaa
Ketsone

Poissa Poissa


Vastaus #105 : 19.06.2014 klo 12:11:33

Terve. Suunnittelen tässä tuomaroinnin alottamista ens talvella kun kurssit alkaa. Kysyisinki minkä verran maksaa varusteet ja itse kurssit joilla pääsee/voi aloittaa "harrastus" . Ja mitä kaikkea täytyy hommata ylipäätään ?
Kiitos jo valmiiksi !
Velmu

Paikalla Paikalla


Vastaus #106 : 19.06.2014 klo 12:19:02

Terve. Suunnittelen tässä tuomaroinnin alottamista ens talvella kun kurssit alkaa. Kysyisinki minkä verran maksaa varusteet ja itse kurssit joilla pääsee/voi aloittaa "harrastus" . Ja mitä kaikkea täytyy hommata ylipäätään ?
Kiitos jo valmiiksi !
Eikös kurssit nyt aikalailla ilmaisia ole?

Varusteet saa varmastikin max satasella, jos sinulla on ennestään kelloa ja nappikset. Toki käytettyjä erotuomaripaitoja yms voi halvemmallakin saada korkeamman tason tuomareilta, jotka joutuvat noita joka vuosi uusimaan.

Itselläni taisi mennä joku 50€ (paita+shortsit+kortit). Sukat ja pillin sain erotuomarikerholta(liittymismaksu taisi olla 15€) joka kurssin järjesti.
Vanda

Poissa Poissa


Vastaus #107 : 19.06.2014 klo 12:49:14

http://www.palloliitto.fi/helsinki/koulutus/erotuomarikoulutus/peruskoulutus
vovery

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: RoPS


Vastaus #108 : 08.07.2014 klo 23:35:40

Tänä keväänä perus- ja jatkokurssin käyneenä ja nyt puolen tusinaa E-junnupeliä viheltäneenä suosittelen kyllä ehdottomasti käymään kurssit, jos tuomarointi vähänkin kiinnostaa! Raapustelen omia tuntemuksia, josko saisin mahdollisesti vielä epäröiviä rohkaistua seuraaville kursseille.

Ilmoittauduin keväällä peruskurssille aikalailla päähänpistona, selailin eräänä iltana tätä topikkia ja laitoin ilmoittautumisen menemään. Ilmaiset kurssit tarjosivat kattavan teoriapaketin säännöistä: erilaisia tilanteita käytiin paljon läpi mm. videoklipeiltä, ja me kurssilaiset pääsimme tietysti myös kysymään mieltä askarruttavia kysymyksiä. Sääntökirja saatiin heti ensimmäisenä päivänä (peruskurssi kesti siis kahtena päivänä arviolta kymmenkunta tuntia), ja kursseilla korvat auki pitämällä ja hieman sääntökirjaa kertaamalla erotuomaritesti ei vaivaa tuottanut. Pillitkin jaettiin ennen ensimmäisiä tuomarointeja. Paikallinen erotuomarikerho sponsoroi lisäksi ainakin itselleni erotuomaripaidan, joka oli hyvä avu alussa.

Tavaroista sen verran tähän väliin, että olen ostanut itse seuraavat: keltainen Addun erotuomaripaita (20€); mustat, kylläkin taskuttomat, shortsit (10€), parit mustat sukat (7,99€) ja avustavan liput (20€). Stadiumista löytyi kaikki nuo, osa myymälän Teamsales-puolelta. Olivat paita ja liput puoleen hintaan ja saimpas vielä kaikista kamoista 20% alennuksen Stadiumin jäsenpäivien vuoksi. Pilli tosiaan saatiin piiriltä tai kerholta ilmaiseksi, itseltäni löytyikin nappikset ja turffit valmiiksi ja sain vielä tutulta erotuomarikortitkin. Jos alueella pelataan paljon tekonurmella, suosittelen vähintään turffeja. Monet kokeneemmat vetävät ihan lenkkareissa/vastaavissa noilla kovemmilla alustoilla.

Ensimmäiset kaksi peliä vihellettiin junnuturnauksessa, D12-poikien pelejä. Alun hektisyyden jälkeen tuomarointi alkoi tuntua hyvältä, turnauksessa tarkkailijana olleelta kokeneemmalta tuomarilta sai puoliajoilla ja pelien jälkeen hyvää palautetta niin positiivisista kuin kehitettävistäkin asioista. Noiden pelien jälkeen tuntui heti, että tuli tehtyä oikea päätös kurssien suorittamisesta.

Jokusen sarjapelin E-junnuja olen kerennyt viheltää noiden kahden pelin lisäksi ja yhdessä toiminut myös avustavana B-tytöissä. Virheellisiäkin tuomioita on mahtunut varmasti lähes joka peliin, mutten ole pelännyt myöskään korjata virheitä, jos olen ne heti tuomion jälkeen huomannut. Ainakin tuon ikäisissä peliä saa ohjattua hyvin puhumalla ja avaamalla pelaajille erimielisyyttä herättäviä päätöksiä. Valmentajat ja muut joukkueiden toimihenkilöt ovat olleet pääasiassa positiivinen yllätys, enemmän omia näkökulmia on kuulunut katsomosta. Mitään räikeitä solvauksia ei kuitenkaan ole ainakaan rekisteriin asti päässyt, tavalliset huutamiset olen sivuuttanut alusta asti samantien.

Ei kuitenkaan kannata lannistua, vaikka kriittistä palautetta myös valmentajiltakin tulisi. Tänään sain ensimmäistä kertaa kuulla olleeni huonoin tuomari, joka kyseisen joukkueen pelejä on viheltänyt. Valmentaja ei ollut samalla linjalla kanssani paitsioista; vihelsin itse vain ne, jotka selvästi pystyin näkemään, eli puolen tusinaa kappaletta. Valmentajan mielestä paitsioita meni tietysti ohi toistakymmentä, olisiko jopa 15 ollut. Kyseisen valmentajan joukkue myös voitti ottelun, eli mikään tunteenpurkaus ei ollut kyseessä. Hiemanhan tuo tietysti harmitti pelin jälkeen, mutta parhaani mukaan yritin paitsiot katsoa ja kerroin sen myös valmentajalle. Löytyipäs tällainenkin lainaus vuosien takaa toisesta topikista:

Eipä käy kateeksi paitsioiden viheltäminen ilman avustavia.  Junnupeleissä (joissa paitsiosääntö) pitäisi mielestäni aina olla avustavat sen takia, että tarkemmalla viheltämisellä sekä puolustuslinjan pelaajat että kärjet oppivat oikeaa ajoitusta.  Summittaiset ja etenkin "varmuuden vuoksi" vihelletyt paitsiot eivät opeta muuta kuin sen, että kärjen pitää lähteä tarpeeksi hitaasti ja toisaalta linjallakaan ei ole niin kauhean tarkkaa, kun aina kumminkin pilli soi.  Tuo paitsiolinjaa vastaan pelaaminen on kuitenkin suhteellisen keskeinen osa peliä, joten soisi junnuille laadukkaan oppimisympäristön.  Ja joo, kyllähän tosi kokenut tuomari osaa ne paitsiot aika hyvin piipata keskiympyrästä käsin ilman avustaviakin, mutta useimmiten menee ns. porvoon mitalla.

Tyttöjen sarjoissa ei muuten edes B-ikäisille ole avustavia ollenkaan, pl. liiton sarjat BSM ja ehkä B1.  Opettele siinä sitten oikea-aikaisia pystyjuoksuja...::)

Paria tilannetta pelin aikana mietin hetken, mutta jätin viheltämättä. Näkökenttä ei tunnu riittävän varsinkaan noissa ristipalloissa, kun yhtäaikaisesti pitäisi pystyä katsomaan puolustajaa pallon kanssa ja hyökkääjää sekä vastustajan alinta puolustajaa vastakkaisessa kulmassa. Kentän laidalta näkeekin varmasti paremmin, sen myönnän. :) Ja kyllä valmentajilta tulee ihan niitä kehujakin pelien jälkeen, ei kannata nyt pelästyä tuota esimerkkiä.

Hyvä kunto auttaa paljon, vaikka junnuissa peliaika onkin vain 2x25 min. Pelin aikana tulee kuitenkin juostua yllättävänkin paljon, vauhti ei toki vielä näin nuorilla ole aivan aikuisten tasolla. Oma peliura (vaikka nelosta vain pelaankin) saattaa auttaa myös tuomaroinnissa, mutta ainakin kunto pysyy yllä. Niille, jotka eivät itse pelaa, suosittelen monipuolista lenkkeilyä (peruskunto-, intervalli-, ym. lenkkejä). Juoksin loppukeväästä myös liittoerotuomaritestin, joka oli ennakko-odotuksiin nähden lopulta suht vaativa, vaikka läpi menikin. Testissä juostiin seuraavat matkat: 6x40m spurtteja muistaakseni alle 6,4 sekuntiin minuutin palautuksella spurttien välissä (tämä oli se helpompi osio) ja 20x150m max. 30 sekuntiin ja 40 sekunnin palautus pätkien välillä. Tuo testi vaaditaan meidän piirissämme siis vain Kolmosta viheltäviltä. Nelosen testi on hieman alemmilla rajoilla ja sitä alemmilla tasoilla ei kuntotestejä vaadita.

Mutta noilla tasoilla ei tarvitse vielä hetkeen viheltää. Kokemusta kartuttaessa ja pelejä alle saadessaan erotuomarisertifikaattia päivitellään aika ajoin. Peliin voi pyytää tarkkailijan, joka antaa palautetta pelin jälkeen ja laatii siitä myös piirille lomakkeen. Näiden myötä sertifikaatteja ilmeisimmin päivitellään aika ajoin, itse odottelen nyt ensimmäistä päivitystä, jotta pääsisin viheltämään myös hieman vanhempien junnujen pelejä.

Palkkioista sen verran, että E-junnupeleistä saa 14€ bruttona, josta itselleni jää sivutuloveroprosentin jälkeen hieman yli kymppi. Tason mukaan nousevat myös palkkiot, junnupeleissä nuo ovat erotuomareille vielä pääasiassa 20€ molemmin puolin, mutta miehissä puhutaan jo useammista kympeistä.

Kaikin puolin mukava harrastus, josta tienaa hieman taskurahaa ja saa ennenkaikkea olla lajin parissa!
gv39

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tuomarit sekä kyläjoukkueet


Vastaus #109 : 04.08.2014 klo 14:09:41

Keväällä kyselin yleisiä asioita ja kerron nyt saatuja kokemuksia muillekin. Junnu saatu uraputkeen ja muutamia vanhemman havaintoja jakoon.

Erotuomarisetti maksoi n 60 euroa miinus 35% siinä soneran vieressä olevassa jalkapallokaupassa. Liitto määrää paitatoimittajan ja sponsaa nuo prosentit. Eli ei paha. On sillä nettikauppakin.

Junnu joutui/pääsi viheltämään muutamia linjatuomarikeikkoja, ja tuli sosiaalinen paine hankkia useita eri värejä, jotta koko tuomaristolla samanvärinen paita. No, mitäpä sitä isä ei kustantaisi lapsen harrastuksen eteen. ja kun pituuskasvu käytännössä loppunut, niin pitkäaikainen investointi. Itse olen ainakin kokenut, että nuorella tuomarilla uusi ja kiiltävä asuste nostaa itsevarmuutta ja fiilistä.

Tuli opittua myös, että päätuomarin vastuulla linjamiesten liput.

Junnu on saanut työllä omaa rahaa ja toivottavasti ymmärtää nyt paremmin rahan arvoa. Oppinut  (toivottavasti) että ne palkkiovaatimukset pitää ihan itse tehdä ja mieluummin ajoissa, jotta pääsee tuhlaamaan rahat joka 15. päivä. Palkkioiden määrä näkyy jopa netissä muistaakseni et-kerhon sivuilla ja perustaksa n 20 e noissa nuorempien junnujen peleissä. Lisenssi- ja vakuutusasioita on sitten opiskeltua koko perheen voimin. Lopputulema, että jos tuomari pelaa pelaajana, niin sisältyy pelilisenssiin + piti tarkistaa muut vakuutukset kattaako erotuomaritoiminnan. Harvinaisen hyvin tuo tieto oli piilotettu.

Odotuksien mukaisesti jokainen ottelu on tähän mennessä puhallettu väärin. Mitään käsirysyä tai muuta vakavampaa ei ole sattunut, mutta kaiketi joka ottelussa jonkun valmentajan on pakko ollut kertoa ottelun aikana tai sen jälkeen, että sivurajoja meni väärin tai paitsio oli tai ei ollut tai oli puhallettu liian innokkaasti rikkeet tai liian löysästi. Samalla kurssilla olleella kaverilla samat kokemukset. Ainakin tämä junnutuomari on kertomansa mukaan koulutettu, että puhallat vain sen minkä näet >>> sellaisia rikkeitä, mitä tuomari ei ole nähnyt (selän takana tai huono "kuvakulma") on jäänyt varmasti näkemättä ja puhaltamatta. Toinen asia mikä on jäänyt mieleen "miten tuomarointi meni"- keskusteluista on laaja tietämättömyys hyötynäkökulman soveltamisesta. Jos tuomari ei puhalla, niin aina ei ole kyse siitä, että rike on jäänyt näkemättä.

Kyllä tuomarin pitää olla sopivalla tavalla narsisti ja sadisti, että tuota vapaaehtoisesti tekee.

Vaikka en ennenkään ole kuulunut "raivotautiosaston" katsojiin, niin oma arvostus erotuomareita kohtaan on kasvanut ja yrittää pitää suunsa kiinni jos on katsojana.

Loppuhuipentumana totean, että minuun teki vaikutuksen, kun junnun kanssa katsottiin mm-kisoja ja useissa kohdissa sohvalta vierestä tuli tiukan tilanteen tai maalin aikaan reaaliaikaisesti oikeaksi osoittautunut kommentti "paitsio" ennen kuin edes selostaja alkoi spekuloimaan asiasta. Tai tuli perusteltu mielipide oliko kortti selvä tapaus vai rajatapaus. Ei voi kuin todeta, että kyllä tuomari näkee asioita eri tavalla ja tietää säännöt ja tulkintasuositukset keskivertoyleisöä tai -pelaajaa paremmin.
« Viimeksi muokattu: 04.08.2014 klo 14:15:29 kirjoittanut gv39 »
KeskikokoV

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Keltamusta espoolainen & violetti stadilainen


Vastaus #110 : 04.08.2014 klo 18:40:55

Lisää vaan piippauksia, niin kyllä se siitä. Mä aloin kunnolla nauttimaan hommasta vasta joskus kolmantena vuotena. Riittävä määrä erilaisia tilanteita ja pelejä eri sarjatasoilta niin alkaa löytymään oikeanlainen itsevarmuus ja sitäkautta suoritusvarmuus. Tämä heijastuu heti kentälle ja sen laidalle. Harmittaa vain, että tuli löydettyä niin myöhään tämä puoli futiksesta että mahdollisuudet koittaa breikata huipulle ovat olemattomaksi.

Uskomattoman paljon erotuomarointi tuo syvyyttä futiksen katsomiseen. Kuten edellisestä esimerkistä käy ilmi, tulee fudista katsottua aivan erilaisin silmin erotuomaroinnin aloittamisen jälkeen kuin ennen sitä. Jos vähänkin kiinnostaa, niin kursseille ja sisua parille ekalle vuodelle!
Bablo Aimar

Poissa Poissa


Vastaus #111 : 07.08.2014 klo 22:55:51

http://jalkapallolehti.fi/elamantapa-joka-ei-tuo-kavereita/

Tuossa on ihan mielenkiintonen juttu siitä, mitä erotuomaritoiminta on, kun se viedään pitemmälle.
törömömmö

Poissa Poissa


Vastaus #112 : 08.08.2014 klo 23:49:45

Huomenna ois "uran" ekat viheltelyt Käpylä Cupissa. Wish me luck, ja tästä kohti isompia areenoita :)

Nyt vielä hymyilyttää, ans kattoo mikä on fiilis huomenna kun on ekan kerran saanut haukut.
Vippi

Poissa Poissa


Vastaus #113 : 09.08.2014 klo 11:02:49

Tietääkö kukaan saako jostain netistä tulostettua erotuomarin tuloskortteja(oikea sana?)? Olisi siis paikat vieras- ja kotijoukkueelle sekä maalit ja varoitukset.
Hasselhoff

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: HJS, Suomen maajoukkue


Vastaus #114 : 09.08.2014 klo 11:11:35

Tietääkö kukaan saako jostain netistä tulostettua erotuomarin tuloskortteja(oikea sana?)? Olisi siis paikat vieras- ja kotijoukkueelle sekä maalit ja varoitukset.

Tuolta löytyy ainakin: http://www.ksetk.fi/materiaalit
Vippi

Poissa Poissa


Vastaus #115 : 09.08.2014 klo 17:36:20

Tuolta löytyy ainakin: http://www.ksetk.fi/materiaalit
Kiitos näyttää olevan useampia hyviä.
törömömmö

Poissa Poissa


Vastaus #116 : 02.09.2014 klo 11:01:42

Edessä ois ekaa kertaa virallisesti viheltämässä, ja pitäisi vetää neljä 2x20 min matsia putkeen, matsien välissä vain 5 minsaa. Kuulostaa aika rankalta. Onko jotain hyviä vinkkejä tuollaisesta selviämiseen? Miten kannattaa valmistautua, miten välttyy kiireeltä ja miten parhaiten säästellä voimia että jaksaa juosta?
Yli-ikäinen junnu

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: PaTo


Vastaus #117 : 15.11.2014 klo 18:14:02

Ensi viikon keskiviikkona pidettävä Turun Piirin syksyn tuomareiden peruskurssi täyttyi viidessä päivässä Ylos Tuoppi Jotain näkyy tehtäneen oikein täällä päin!
piiparinen

Poissa Poissa


Vastaus #118 : 15.11.2014 klo 23:07:21

Miten te teette sen?
linux

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Stadin buliröda, MuSan Salama, Arsenal,Galatasaray


Vastaus #119 : 06.12.2014 klo 18:06:40

Ensi viikon keskiviikkona pidettävä Turun Piirin syksyn tuomareiden peruskurssi täyttyi viidessä päivässä Ylos Tuoppi Jotain näkyy tehtäneen oikein täällä päin!

EIkös siellä jos oikein muistan, niin ollut jo vuosi sitten kova buumi? Hyvää suunnannäyttöä Ylos
referee3000

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tamperelainen jalkapallo & futsal


Vastaus #120 : 13.03.2015 klo 12:20:14

Tampereen piirissä järjestetään erotuomarien peruskurssi 21.-22.3. Hakuaika päättyy keskiviikkona 18.3. Linkin kautta löytyy lisätietoja kiinnostuneille.

http://www.palloliitto.fi/uutiset/-tampereen-piiri/haku-jalkapallon-erotuomarikurssille-kaynnissa
Karponvahti

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: 13, KarPo, SW6 ja 14.3.1978-2.3.2012


Vastaus #121 : 31.05.2015 klo 14:04:45

MItäs nää A, B ja C tarkoittikaan varoituksen syynä?
Chuck

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: kuriositeetit


Vastaus #122 : 31.05.2015 klo 14:07:25

MItäs nää A, B ja C tarkoittikaan varoituksen syynä?

A = epäurheilijamainen käytös (kuten vähäinen rikkomus, vaarallinen pelitapa tai vastustajan kiinnipitäminen)
B = erotuomariston arvostelu sanoin tai elein (tuomioiden arvostelu, protestointi)
C = jatkuva sääntöjenvastainen peli
D = pelin jatkamisen viivyttäminen
E = sääntömääräisten etäisyyksien noudattamattomuus, kulma- ja vapaapotkut 9,15 m ja rajaheitot 2 m
F = pelikentälle tulo ilman erotuomarin lupaa
G = pelikentältä poistuminen ilman erotuomarin lupaa

Kentältäpoistojen koodit
H = raaka peli (kuten kohtuuton tai järjestön voiman käyttö)
I = väkivaltainen käytös
J = vastustajan, tai jonkun muun päälle sylkeminen
K = vastustajan maalin, tai ilmeisen maalinteko-mahdollisuuden estäminen pelaamalla palloa tarkoituksellisesti käsin
L = kohti vastustajan maalia liikkuvan vastapelaajan ilmeisen maalinteko-mahdollisuuden estäminen rikkomalla tätä vapaa- tai rangaistuspotkun aiheuttamalla tavalla
M = hävytön, loukkaava tai solvaava kielenkäyttö ja/tai eleet
N = toinen varoitus samassa ottelussa
BlueJ

Poissa Poissa


Vastaus #123 : 01.06.2015 klo 14:51:23

Tampereen piirissä erotuomarikurssi ensi viikonloppuna.
http://www.palloliitto.fi/tampere/erotuomarikoulutus/jalkapallon-erotuomarikoulutus/jalkapalloerotuomarin-peruskurssit
Nordside

Poissa Poissa


Vastaus #124 : 08.06.2015 klo 04:28:57

Noniin, kirjoitellaanpas tänne vähän mietteitä omasta tuomarityöskentelystä ja ohjeita vasta-alkajille.

Useampi kausi jo takana tällä hetkellä, ja aika hyviä pelejä pääsee jo vislaamaan ja sitäkin parempia liputtamaan. Toiminta on parhaimmillaan suorastaan todella hauskaa, ja huonoimmillaankin ehkä vähän masokistisella tavalla kivaa. Kun pelejä on jo toista tai kolmatta sataa kertynyt, on oppinut tunnistamaan pelaaja- ja valmentajatyyppejä sekä tuntemaan ihan henkilökohtaisesti ongelmatapauksia sekä niitä hyviä tyyppejä. Asennetta, karismaa ja johtajuutta on tuonut lisää tämäkin "jopi" niin paljon ettei mitään rajaa. Ihan uudella tavalla oppinut myöskin käsittelemään negatiivista palautetta, reagoimaan eri mieltä kanssasi oleviin ja ylipäätänsä 'myymään' omia päätöksiä ja mielipiteitä.

Rahaa tästä voi tienata noin arviolta neljänä kuukautena ainakin 500-600 euroa kuukaudessa, ja kahtena peak-kuukautena vaikka yli tonnin. Otteluita tässä tapauksessa tietysti lähes joka päivä, mutta koukkuun tähän kyllä tietynlainen henkilö ainakin (no vaikkapa allekirjoittanut) jää. Köyhä opiskelija ei olekaan niin köyhä enää.

Enemmän tai vähemmän joutunut kuuntelemaan sitä kuuluisaa vittuilua pelaajilta, taustahenkilöiltä ja yleisöltä. Siihen kuitenkin tottuu, eikä se nykyään häiritse oikeastaan ollenkaan. Toki niitä katastrofimatseja vieläkin tulee ehkä maksimissaan kerran kuussa, mutta niissäkään ei harmita ne huutelut vaan se, mikä ne aiheutti.

Sitten niihin vinkkeihin. Pelaajakontrolli ja sen vittuilun määrä on varmaan se mikä aloittelijoita eniten kiinnostaa. Siihen auttaa huomattavasti kun ottaa käyttöön ainakin mulla toimivan "kaveri-pomo-täysmulkku" -linjan. Ensin yritetään ihan kaverina huikata ohimennen vaikkapa, että "älä nyt viitsi, pelataan tää matsi ja nautitaan pelistä, molemmat varmaan tekee parhaansa täällä". Jos tuo ei auta, voi seuraavassa tilanteessa (vaikkapa räikeä protestointi) olla se pomo ja ottaa ihan puhutteluun ja tehdä selväksi ettei tämä nyt enää kyllä käy. Jos tämänkin jälkeen vielä sama meno jatkuu, voi hyvällä omatunnolla pistää silmään sen täysmulkku-vaihteen jossa mitään ei enää kuunnella ja kovista protestoinneista nostaa sen keltaisen lappusen sanomatta pelaajalle sanaakaan.

Toisen noston liittäisin tuomarin itsetuntoon ja -luottamukseen. Kun teet päätöksiä, myy ne. Ihan sama, jos et nähnyt tilannetta parhaasta kulmasta tai tarpeeksi läheltä. Jos päätös on tehtävä, et hyödy mitään epävarmuuden näyttämisestä, vaikka epävarma olisitkin. Älä myöskään anna huuteluiden tai ottelun kehittymisen lapasesta lähdön suuntaan vaikuttaa varmuuteesi. Jos tilanne meni ns. vituiksi, ei sille jälkikäteenkään mitään voi. Säilytä se varmuus, äläkä mieti niitä huuteluita. Tärkeää on myös muistaa, että vaikkapa pilkkuun tai ulosajoon ei kärsivä osapuoli ole ikinä tyytyväinen, vaikka se olisikin ainoa oikea ratkaisu. Ole varma ja itsevarma, ole se päällikkö.

Monella vasta-alkajalla saattaa matsi riistäytyä helposti käsistä ja tilanteita saattaa tuntua menevän ohi. Jokaisestä vihellyksestä syntyy ehkä torikokous. Näissä muista säilyttää rauhallisuus, äläkä näytä ulospäin olevasi peloissasi ottelun kehityksestä. Vihellä pienemmätkin rikkeet. Jos linjan tiukentumisesta ulistaan, voit helposti kuitata sen sanomalla "Hei, yritin antaa pelata ihan kunnolla mutta jos se menee tuolla tavalla sikailuksi niin mennään sitten näin" tai muuta vastaavaa.

Monelle aloittelijalle lienee tuttu se tunne josta jo mainitsinkin, eli tilanne toisensa jälkeen tuntuu vain menevän "ohi". Jos näin käy, juokse enemmän. Varmista, että näet tilanteet tarpeeksi läheltä ja esteettömästä kulmasta. Viiden metrin päässä tapahtuva taklaus ei enää mene ohi, keskiympyrästä olutlasin läpi katseltu käsivirhe boksissa saattaa mennäkin.

Hanki kuluvan kauden varusteet, ja kolmikkopeleihin jos pääset, useammassa värissä. Bränikät kamat päällä vislatessa näytät hyvältä ja ammattimaiselta. Hyvältä näyttävä erotuomari näyttää siltä, että homma on hallussa ja kentällä ei juosta pelkästään sen fyrkan perässä. Opettele myös pillinkäyttö. Teräviä, lyhyitä, vihellyksiä saat aikaan kun pidät kieltäsi pillin puhallusaukossa ja vapautat sen ihan neljäsosasekunniksi puhaltaessasi. Vaatii harjoitusta, mutta tämän opettelu maksaa itsensä takaisin.

Viimeisenä sitten se tärkein, joka on varmaan päivänselvää muutenkin: vihellä niitä pelejä niin vitusti. Vain kymmennillä tai jopa sadoilla peleillä saat sen rutiinin ja kokemuksen ottelutapahtuman läpivientiin. Kyllä se sitä ennenkin rupeaa sujumaan, mutta hohdokasta se on vasta sitten kun pikkuasioista ei enää tarvitse stressata, kun ne hoituu ns. silmät kiinnikin. Näin pystyt keskittymään itse päätöksiin ja sulkemaan mielestäsi kaiken epäolennaisen. Liikkumisesta tulee luontevaa, ja hyvä kulma sekä oikeaoppinen tilanneläheisyys tulevat kuin luonnostaan. Itseäni ainakin jännitti urani alkuaikoina jokainen matsi ihan erikseen, eikä matsiin ollut ikinä kovin mukavaa lähteä. Nykyään ottelua ja sen tarjoamia tilanteita odottaa oikeastaan innolla.

Kirjoitin tämän, koska ainakin itse koen että olisin hyötynyt suunnattomasti jos olisin tiennyt nämäkin asiat ihan alusta lähtien. Toivottavasti tästä hyötyy edes joku.

Mukavaa kautta 2015 kaikille!

 
Sivuja: 1 ... 4 [5] 6 ... 9
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines