FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
28.04.2024 klo 07:50:31 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 [2] 3 ... 5
 
Kirjoittaja Aihe: Erotuomaritoiminnasta juniorisarjoissa  (Luettu 12287 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
D mies

Poissa Poissa


Vastaus #25 : 14.09.2009 klo 14:31:22

Hyvää tekstiä jr:ltä, jonka itsekin allekirjoitan liki sanasta sanaan.

Nuo totaaliset kusipääkoutsit täytyy kyllä saada pois lajin parista. Itsekin moiseen tapaukseen törmäänyt 11-v tyttöjen pelissä. Tuommoisessa tapauksessa aivan ulkopuolistenkin olisi hyvä ottaa yhteyttä seuraan, jonka valmentaja ko. henkilö on.
Stürmer

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: YJPKKÄ & Suomen naiset.


Vastaus #26 : 14.09.2009 klo 15:07:27

Hyvää tekstiä jr:ltä, jonka itsekin allekirjoitan liki sanasta sanaan.

Nuo totaaliset kusipääkoutsit täytyy kyllä saada pois lajin parista.

Sama myöskin. Yllättävän monelta hämärtyy se tosiseikka, että junnupeleissä kaikki harjoittelevat - myös se nuori erotuomarinalku.  Itsekin tiedän tapauksia, että piippaaminen on saanut jäädä, kun aloitteleva nuori tuomari ei vaan ole jaksanut kestää kaikkea shittiä.  Ja sitten Tampereen piirissäkin valitellaan kun erotuomareista on pulaa...:o.
I am the answer

Poissa Poissa


Vastaus #27 : 14.09.2009 klo 16:45:11

Erittäin asiallista tekstiä ja toimintaa jr:ltä. Juuri noin pitäisi jokaisen tuomarin toimia pelaajien kysyessä jotain asiaa tai antaessa palautetta. Omien kokemusteni mukaan mitä korkeammalle mennään, sitä enemmän tuomareilla on verbaalista kanssakäymistä pelaajien kanssa. Kysymyksiin vastataan ja välillä huudetaan myös takaisin, kaikki tehdään tilanteen mukaan. Välillä otetaan kovaakin palautetta vastaan, mutta päätökset suhtautuminen kommentointiin tehdään tilannekohtaisesta ottaen huomioon myös sanat ja äänenpaino, jota pelaaja käyttää. Vihellysten tai viheltämättä jättämisten perusteleminen niistä kysyttäessä - miksei ilmankin, jos katsoo tilanteen niin vaativan - tuo tuomarille myös uskottavuutta ja ainakin itse pelaajana kunnioitan tuomarin ratkaisua ja samalla itse tuomaria enemmän. Jos et saa asialliseen kysymykseesi minkäänlaista vastausta tai tuomari vain käskee pysyttelemään hiljaa, on se mielestäni merkki tuomarin epävarmuudesta ja kenties myös tuomaritaidon puutteesta; pelaajalle voi jäädä fiilis, ettei tuomari itsekään tiennyt, miksi teki tietyn ratkaisun.

Ei homma toimi niin, että tuomari ainoastaan viheltää kommunikoimatta millään tavalla pelaajien kanssa. Varmasti jokainen vähintäänkin Kakkosta viheltänyt tai pelannut tietää tämän. Mielestäni tuo piiparisen tyyli kuulostaa todella typerältä, mutta tuskin mies kovin korkealla viheltääkään, kun edes säännöt eivät tunnu olevan hallussa.

« Viimeksi muokattu: 14.09.2009 klo 16:46:24 kirjoittanut I am the answer »
jr

Poissa Poissa


Vastaus #28 : 15.09.2009 klo 00:02:39

Aloittelevat tuomarit eivät pysty käsittelemään hankalia tapauksia kokeneempien tapaan ja jostakin ihmeen syystä näiden ns. kusipääkoutsien on sitten pakko päästä pätemään nimen omaan uransa alussa - valitettavasti joskus myöskin samalla sen lopussa - oleville erotuomareille. Pakko iskeä helppoihin kohteisiin? Suurin osa juniorijoukkueiden taustahenkilöistä on varsin asiallista porukkaa, jonka kanssa tulee helposti juttuun. Tunteenpurkaukset kiihkeissä pelitilanteissa ovat vielä varsin ymmärrettäviä, hieno homma, kun taustat elävät pelissä mukana. Kylmä ja laskelmoitu nuoren tuomarin lyttääminen onkin asia aivan erikseen. Monelle nuorelle ihmiselle on todennäköisesti mahdoton juttu käskeä joukkueen taustahenkilö katsomoon ensimmäisissä peleissään.

Hyppään taas hieman sivuun junioriaiheesta ja kerron omia ajatuksiani pelaajien sekä taustojen "käsittelystä". Ihmistuntemus on juttu, joka ei tuomarikursseilta mukaan tartu, mutta joka on käsitykseni mukaan yksi hyvän tuomarin ominaisuuksista. Ihmisiä, kuten peliäkin, voi lukea. Siinä missä toisen saa aisoihin järkipuheella, tarvitsee toinen "voimakeinoja" talttuakseen.

Jatkuva tuomioista kitiseminen ei kuulu kentälle ja taitava tuomari saa onnistuessaan sen katkeamaan ennen kuin edetään tilanteeseen, jossa lappu nousee suunsoitosta turhankin tiheästi. Henkilökohtaisesti inhoan varoittaa pelaajaa erotuomariston arvostelusta. Kitiseminen alkaa monesti yhdestä tai kahdesta pelaajasta (tai taustasta) ja leviää tilanteista riippuen hyvinkin nopeasti. Tärkeää onkin siis katkaista kitinä, ennen kuin se lähtee leviämään alkulähteestään. Miksi? Koska pian ollaan tilanteessa, jossa suu käy riippumatta tuomion oikeellisuudesta tai edes valittajan omasta näkemyksestä. Tällä tavoin peli lähtee erotuomarin käsistä ja niitä suunsoittovaroituksia alkaa nousta yhä enemmän ja enemmän.

Järkevät ihmiset tarvitsevat perusteluja, johan sen huomaa normaalissa elämässäkin. Järkevä ihminen tekee työnsä paljon suuremmalla motivaatiolla, kun on tiedossa miksi se tehdään ja mikä hyöty siitä on. Tämä pätee myös jalkapallokentälle. Divaritason pelaajilta saati sitten nuorilta junioreilta ei voi odottaa täydellistä sääntötuntemusta ja epäselvissä, harvoin eteen tulevissa tilanteissa perustelut ovat tärkeitä. Onpahan sitä joskus tullut todettua varoitusta nostaessa jotakin tyyliin: "Enpähän tätä mielelläni anna, mutta tästä rikkeestä on sääntöjen mukaan varoitettava." Tai: "Noin minäkin olisin tehnyt, mutta tämä pitää silti antaa." Järkeville pelaajille tämä toimii ja tilanne pysyy rauhallisena. Tuomari hoitaa vain työtään. Näitä en sitten kuuluttele tietenkään isoon ääneen, vaan sanon ihan kahden kesken varoitustilanteessa. Tuomarin on kyettävä myöntämään omat virheensä sekä oma rajallisuutensa. Kaksi silmää ei näe kaikkea, välillä ei kuusikaan vaikka todennäköisyys rikkeen havaitsemiselle onkin silloin paljon suurempi ;) Uskoakseni jokainen pelaaja ymmärtää tämän. Joskus yksinkertainen virke rauhoittaa tuomarin hetkelliseen sokeuteen hermostuneen pelaajan: "Sori, katsoin juuri pallollisen pelaajan suuntaan enkä nähnyt siellä sivussa ollutta tilannetta."

Toisille ei puhe auta. Silloin on käskettävä tai käytettävä niitä tiukkoja mahdollisuuksia, kortteja. Pelin käsissä pitämisen kannalta ensimmäisen varoituksen ajoitus, syy ja kohde on yksi tärkeimmistä jutuista. Sillä voi rauhoittaa koko pelin - tai sitten saada kahden joukkueen vihat päälleen. Peliä ja pelaajia - joskus jopa katsomoa - pitää aistia ;)

Loppukevennykseksi pieni kooste erotuomarin ja joukkueenjohtajan keskusteluista tärkeähkön junioriottelun jälkeen vanhempien täyttämän katsomon edessä:

JJ: "Oli muuten hirveen epätasainen ja ailahteleva suoritus sulta. Annoit suunsoitosta kortteja ja jäi sitten antamatta selvistä tilanteista, joissa tultiin nappulat edellä."
ET: "Siis annoin yhden varoituksen suunsoitosta."
JJ: "Entäs se veskarin vastaantulo, ihan selvä punaisen paikka!"
ET: "Oliko veskari alin pelaaja sillä hetkellä ja veiks maalintekopaikan?"
JJ: "Kyllä siellä oli ne pari puolustajaa."
ET: "Tavoitteliks veskari sun mielestä palloa?"
JJ: "Kyllähän se siihen yritti, mutta tuli sitten pelaajaa jaloille niin että se kaatu."
ET: "Tuli kuitenkin ihan edestä eikä voimaakaan ollut hirveästi."
JJ: "Niin.."
ET: "Miksi siitä olis sitten punainen pitänyt antaa?"
JJ: *Hiljaisuus*
JJ: "Mutta kyllä tän sarjan taso (C) on sen verran kova, että pitäis vähän tarkemmin kattoa keitä laitetaan viheltämään."
ET: "Noh, mulla oli viikko sitten kolmosen peli, toissapäivänä BSM:ää ja ens viikolla ASM:ää. Liigatuomarinko näin kovalle tasolle haluat?"

Tässä vaiheessa katsomo repeää nauramaan ja erotuomarin on helppo kätellä joukkueenjohtaja ja poistua takavasemmalle.

Eli älkää hyvät aloittelevat tuomarit kuunnelko ihan mitä tahansa. Asialliseen palautteeseen kannattaa kuitenkin suhtautua asiallisesti ja keskustella tilanne läpi. Joskus kusipäisyys vain peittyy asiallisuuden verhoon ;) Ylläolevassa esimerkissä erotuomarin oli helppo viedä keskustelu haluamilleen raiteille, koska kummankin joukkueen valmentajat olivat jo kiitelleet hyvästä suorituksesta, sekä katsomosta oli kuulunut paljon kiitosta. Niinpä katsomo oli jo voitettu erotuomarin "puolelle" ja jojoa oli helppo näpäyttää. Tarinan todenperäisyydestä en ota vastuuta...
susikäsi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Kung Fu Panda


Vastaus #29 : 15.09.2009 klo 06:40:47

...
« Viimeksi muokattu: 28.10.2009 klo 21:44:13 kirjoittanut susikäsi »
piiparinen

Poissa Poissa


Vastaus #30 : 15.09.2009 klo 08:06:58

"Mielestäni tuo piiparisen tyyli kuulostaa todella typerältä, mutta tuskin mies kovin korkealla viheltääkään, kun edes säännöt eivät tunnu olevan hallussa. "

Lisäperusteluja tälle? Sääntötuntemusviittausta en ymmärrä ollenkaan enkä sitä miten kirjoituksistani voi muka sarjatason tai sukupuolen päätellä. Edelleen en ole myöskään kirjoittanut ettenkö selittäisi vihellysteni syitä, vaan että teen sitä mahdollisimman harvoin ja harkiten koska edelleenkin olen sitä mieltä että selittämällä asia ei parane ja kohta ollaan tilanteessa jossa pitäisi koko ajan selittää. Mielestäni siinä ei voi olla mitään selittämistä jos kaveri potkaisee toisen jalkaan ja kuuluu kops ja sitten tullaan kysymään mikä oli muka virhe?
Wecce

Poissa Poissa


Vastaus #31 : 15.09.2009 klo 09:11:34

Viikonloppuna nähty tilanne joka pistää aina vituttamaan, tilanne on paitsio ei selkeä mutta hieman, tuomarilta tämä jää huomaamatta mutta hän kuitenkin viheltää sen kun vastustajien toimihenkilöt mesoavat, onko oikein?
Kirjoittamiseen panostaja

Poissa Poissa


Vastaus #32 : 15.09.2009 klo 09:14:19

Tapahtui eilen. Vastustajan valmentaja räksytti alusta lähtien omille pelaajille ja erityisesti tuomarille. 5min jäljellä ~15wee naiserotuomari keskeytti ottelun koska vastustajan 30-40wee iso kaljupäinen valmentaja tuli kentälle ja haukkui häntä todella rumin sanoin kun he joutuivat parin maalin tappiolle. Tyttö purskahti itkuun eikä pystynyt jatkamaan ottelua.  Mikä saa aikuisen miehen tekemään tuommoista ? Vittu että vituttaa.

Tämä siis -99 syntyneiden "hupiturnauksessa" jossa ei edes laskettu pisteitä tai sarjataulukoita.

Voi helvetti että saa raivon partaalle tällainen. Itse olen lopettanut tuomaroinnin kahden kauden jälkeen, totesin että olen liian huono ja hermot ei kestä.
Skorpioni

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Klubi-36 Bt


Vastaus #33 : 15.09.2009 klo 23:06:28


No respect, No referee, No game
« Viimeksi muokattu: 15.09.2009 klo 23:10:21 kirjoittanut Skorpioni »
ristiano14

Poissa Poissa


Vastaus #34 : 15.09.2009 klo 23:52:08

Itse olen lopettanut tuomaroinnin kahden kauden jälkeen, totesin että olen liian huono
Oi kunpa olisit Mikko Långvik, mutta valitettavasti et...
Haen juuri sitä takaa että aina vika ei ole valmentajissa ja pelaajissa vaan myös tuomari voi itse olla syy siihen ja se on ehdottomasti hatunnoston arvoinen asia kun itse ymmärtää sen tuomarina ja lopettaa.
forze

Poissa Poissa


Vastaus #35 : 15.09.2009 klo 23:57:04

Viikonloppuna nähty tilanne joka pistää aina vituttamaan, tilanne on paitsio ei selkeä mutta hieman, tuomarilta tämä jää huomaamatta mutta hän kuitenkin viheltää sen kun vastustajien toimihenkilöt mesoavat, onko oikein?
No mitäpä luulet?
jr

Poissa Poissa


Vastaus #36 : 16.09.2009 klo 00:05:52

Kannattaa muuten muistaa, että myöhäinen vihellys ei välttämättä johdu huudosta... Yksin viheltäessä paitsiovihellys kestää jo senkin vuoksi, että lähempänä tilannetta ollessa on hyvä tsekata myös se toinen laita mahdollisen alemman puolustajan varalta. Rikkeissä taasen tulee katsottua tilanteesta (kuten sarjatasosta ja pelistäkin) riippuen sekunti pari homman kehittymistä, kaikille kivempaa mikäli lopulta saa läväytettyä hyödyn kehiin ja rikotun joukkueen pelaajan yksin läpi. Mitä ylemmäksi mennään, sitä enemmän tätä hyödyn venyttämistä uskaltaa harrastaa. 
ref

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Giallorossi


Vastaus #37 : 16.09.2009 klo 00:32:39

Edelleen en ole myöskään kirjoittanut ettenkö selittäisi vihellysteni syitä, vaan että teen sitä mahdollisimman harvoin ja harkiten koska edelleenkin olen sitä mieltä että selittämällä asia ei parane ja kohta ollaan tilanteessa jossa pitäisi koko ajan selittää. Mielestäni siinä ei voi olla mitään selittämistä jos kaveri potkaisee toisen jalkaan ja kuuluu kops ja sitten tullaan kysymään mikä oli muka virhe?
Itse olen nimenomaan saanut pelaajilta myönteistä palautetta juurikin siitä, että keskustelen heidän kanssaan kentän tapahtumista ja useimmiten annan selvät suulliset perustelut vihellyksen tueksi, jos sellaisia tarvitaan. Eri asia silloin kun asiassa ei ole mitään keskusteltavaa, vaan sokea Irmakin olisi nähnyt tilanteen. Eli omien empiiristen kokemusteni myötä voisin väittää, että taitava ja asiantunteva perustelu tuomioille lisää niiden uskottavuutta sekä tuomarin auktoriteettia. Eikä ne pelaajat joka kerta niitä perusteluja kysy, kyllä hekin oppivat pikkuhiljaa. Toki jos ei ole supliikkimiehiä, kannattaa puhua ja perustella erittäin harkiten. Muuten äkkiä munaa itsensä.

Ja täällä kun on puhuttu näistä nuorista aloittelevista tuomareista ja heidän tukemisestaan, jotta jaksaisivat jatkaa valitsemalla tiellään, niin täytyy nostaa hattua näille muutamille fiksuille kommenteille asiaan liittyen. Itsekin kun aloitin jääkiekkotuomarina 15-vuotiaana lähes kymmenen vuoden ikäkausijoukkue taustalla, huomasin pelin näyttävän täysin erilaiselta tuomarin silmin ja alkuun jonkun paitsionkin kanssa oli hankaluuksia. Olin varmaan ainakin puoli kautta suht hukassa, kunnes pikkuhiljaa alkoi itseluottamus nousta ja sitä myöten pelit koveni. Kauden päätyttyä aloitin sitten myös futistuomarina ja homma natsasi oikeastaan alusta asti aivan eri tavalla kuin jääkiekkotuomarina, koska taustalla oli kuitenkin n. 60 peliä tuomarina eri lajin parissa.
teddikarhu

Poissa Poissa


Vastaus #38 : 16.09.2009 klo 09:11:03

Itse olen nimenomaan saanut pelaajilta myönteistä palautetta juurikin siitä, että keskustelen heidän kanssaan kentän tapahtumista ja useimmiten annan selvät suulliset perustelut vihellyksen tueksi, jos sellaisia tarvitaan. Eri asia silloin kun asiassa ei ole mitään keskusteltavaa, vaan sokea Irmakin olisi nähnyt tilanteen. Eli omien empiiristen kokemusteni myötä voisin väittää, että taitava ja asiantunteva perustelu tuomioille lisää niiden uskottavuutta sekä tuomarin auktoriteettia. Eikä ne pelaajat joka kerta niitä perusteluja kysy, kyllä hekin oppivat pikkuhiljaa. Toki jos ei ole supliikkimiehiä, kannattaa puhua ja perustella erittäin harkiten. Muuten äkkiä munaa itsensä.

Ja täällä kun on puhuttu näistä nuorista aloittelevista tuomareista ja heidän tukemisestaan, jotta jaksaisivat jatkaa valitsemalla tiellään, niin täytyy nostaa hattua näille muutamille fiksuille kommenteille asiaan liittyen. Itsekin kun aloitin jääkiekkotuomarina 15-vuotiaana lähes kymmenen vuoden ikäkausijoukkue taustalla, huomasin pelin näyttävän täysin erilaiselta tuomarin silmin ja alkuun jonkun paitsionkin kanssa oli hankaluuksia. Olin varmaan ainakin puoli kautta suht hukassa, kunnes pikkuhiljaa alkoi itseluottamus nousta ja sitä myöten pelit koveni. Kauden päätyttyä aloitin sitten myös futistuomarina ja homma natsasi oikeastaan alusta asti aivan eri tavalla kuin jääkiekkotuomarina, koska taustalla oli kuitenkin n. 60 peliä tuomarina eri lajin parissa.

Paitsio ei liene ongelma numero 1. Ongelma on siinä että ei osata tulkita eikä tulkita samoin perustein ottelusta otteluun. Joku näkee asiat aina eri tavalla jonka vuoksi protestointeja tapahtuu. Toinen ärsyttävä tilanne on hyötynäkökohta. Suurimmalla osalla tuomareissa puuttuu pelinäkemys sekä pelinlukutaito. Hyötyä pitää noudattaa aina siten että rikkonut joukkue ei hyödy siittä. Se olkoon tapa jolla hyötyä saadaan perille siten että se suurimmaksi osaksi menisi oikein. Paitsio tulkinta ja sen koulutus pitää muuttua siihen suuntaan että paitsiolinjaa ei tule seurata vaan kuunnella syöttöhetki. Sillä konstilla 1 sekunnin viime muuttuu todelliseksi paitsioksi. Yksinkertaista. Kun kuulet syöttöhetken, niin se hetki on todellinen paitsio. Sitten tämä uusi tulkinta koskien paitsiota, on ärsyttävä. Aina ja melkein aina seisova pelaaja paitsio asemassa vaikuttaa peliin omalla tavalla. Hän vaikuttaa tilanteeseen olemalla siinä johon vastustaja joutuu keskittymään katseella. Eikös se vaikuta paitsio tilanteeseen, ja kun hän asemastaan hyötyy esimerkiksi toimittamalla paluupallon tyhjiin, joka on jo eri tilanne, jossa maali hyväksytään. Eli hän hyötyi edellisestä tilanteesta. Tulkinta ja uusi sääntö on harkitsematon päätös joka ei ole linjassa ajattelutapaan.
AC

Poissa Poissa


Vastaus #39 : 16.09.2009 klo 10:22:23

Edelliseen paitsio kommenttiin; Pitää olla aika fakiiri että aina kuulee kun pallo potkaistaan liikkeelle.

Eri tuomarit viheltävät eritavalla pelejä, siitä ymmärtääkseni syntyy suurimmat purnaukset. Jotkut antaa pelata kovemmin kuin toiset, toiset soveltavat hyötyä enenmän, toiset taas viheltävät kaikki pienimmätkin rikkeet. Miten ne juniorit pärjäävät myöhemmin aikuisten sarjoissa, jos yhtään ei sallita "vääntämistä" peleissä? Huonosti! Pari vuotta aikuisten sarjoissa itketään kun vastustaja pelaa sikaa, vaikka todellisuudessa vaan pelaavat kovaa tilanteet. Jalkapalloon kuuluvat rikkeet ja fyysinen pelitapa. Miksi toista joukkuetta pitäisi rankaista siitä että ovat fyysisempiä kuin toisen joukkueen pelaajat? Monesti näkee että tuomarit viheltävät helpommin vapaapotkuja, jos toiset ovat fyysiseti heikompia, miksi näin?

Yleensä tällä forumilla, kentältä sekä kentän laidalta kuuluu kommentteja että tuomari oli ihan paska. Sehän on tosi rakentava kommentti. Olisi mukavaa kuulla miksi oli paska, rakentava keskustelu virheistä auttaa uusia tuomareita paljon enenmän kuin vain haukkuminen. Jos tuomari ei asiallista palautetta ota vastaan niin sitten on väärässä paikassa. Virheistä oppii ja niistä pitäisi voida asiallisesti keskustella. Myös positiivinen palaute auttaa tuomaria kehittymään tehtävässään. Valitettavasti esim. Helsingissä ei ole resursseja kehittää tuomaritoimintaa niin paljon kuin ehkä olisi tarvetta. Päivittäin on kymmeniä otteluita eikä tuomareilla ole mahdollisuutta saada "ammattimaista" palautetta erotuomaritarkkailijoilta kuin vain ehkä kerran kaudessa.

« Viimeksi muokattu: 16.09.2009 klo 10:24:34 kirjoittanut AC »
Stürmer

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: YJPKKÄ & Suomen naiset.


Vastaus #40 : 16.09.2009 klo 10:23:46


Yksin viheltäessä paitsiovihellys kestää jo senkin vuoksi, että lähempänä tilannetta ollessa on hyvä tsekata myös se toinen laita mahdollisen alemman puolustajan varalta.


Eipä käy kateeksi paitsioiden viheltäminen ilman avustavia.  Junnupeleissä (joissa paitsiosääntö) pitäisi mielestäni aina olla avustavat sen takia, että tarkemmalla viheltämisellä sekä puolustuslinjan pelaajat että kärjet oppivat oikeaa ajoitusta.  Summittaiset ja etenkin "varmuuden vuoksi" vihelletyt paitsiot eivät opeta muuta kuin sen, että kärjen pitää lähteä tarpeeksi hitaasti ja toisaalta linjallakaan ei ole niin kauhean tarkkaa, kun aina kumminkin pilli soi.  Tuo paitsiolinjaa vastaan pelaaminen on kuitenkin suhteellisen keskeinen osa peliä, joten soisi junnuille laadukkaan oppimisympäristön.  Ja joo, kyllähän tosi kokenut tuomari osaa ne paitsiot aika hyvin piipata keskiympyrästä käsin ilman avustaviakin, mutta useimmiten menee ns. porvoon mitalla.

Tyttöjen sarjoissa ei muuten edes B-ikäisille ole avustavia ollenkaan, pl. liiton sarjat BSM ja ehkä B1.  Opettele siinä sitten oikea-aikaisia pystyjuoksuja...::)
I am the answer

Poissa Poissa


Vastaus #41 : 16.09.2009 klo 10:26:38

"Mielestäni tuo piiparisen tyyli kuulostaa todella typerältä, mutta tuskin mies kovin korkealla viheltääkään, kun edes säännöt eivät tunnu olevan hallussa. "

Lisäperusteluja tälle? Sääntötuntemusviittausta en ymmärrä ollenkaan enkä sitä miten kirjoituksistani voi muka sarjatason tai sukupuolen päätellä. Edelleen en ole myöskään kirjoittanut ettenkö selittäisi vihellysteni syitä, vaan että teen sitä mahdollisimman harvoin ja harkiten koska edelleenkin olen sitä mieltä että selittämällä asia ei parane ja kohta ollaan tilanteessa jossa pitäisi koko ajan selittää. Mielestäni siinä ei voi olla mitään selittämistä jos kaveri potkaisee toisen jalkaan ja kuuluu kops ja sitten tullaan kysymään mikä oli muka virhe?


No, vihellätkö korkealla? Sääntötuntemusviittaus liittyi tuohon sammakkoosi kapteenin puheoikeudesta. Hyvä, että sentään jotain osaat selittääkin asiaa kysyttäessä, sillä moni vihellys tai viheltämättä jättäminen voi jäädä pelaajalta kokonaan näkemättä, kun on pallon pelaamisessa mukana, eikä tarkkailijana, kuten erotuomari. Otit toki mahdollisimman kärjistetyn esimerkin, jossa ei pitäisi yleensä epäselvyyttä olla, mutta jos on, niin mielestäni tuollaisessa tilanteessa tuomarin on hyvä todeta: "Potkaisit jaloille ja sillä selvä". Sen sijaan nämä "Tää ei ole mitään jääkiekkoa" -tokaisut jatkossa junttimaisinta mitä tiedät topicissa, kiitos.

Ja kuten totesin, pelaajat yleensä pitävät enemmän tuomareista, jotka perustelevat tuomionsa, jos siitä asiallisesti kysellään. Minulle on se ja sama, mitä teet, mutta jos haluat viheltämistäsi kehittää, niin kannattanee kehittää tätä puolta. Vai onko puhuminen sinulle kovin työlästä ja vaikeaa?

Elukka

Poissa Poissa


Vastaus #42 : 16.09.2009 klo 10:51:49

Paitsio tulkinta ja sen koulutus pitää muuttua siihen suuntaan että paitsiolinjaa ei tule seurata vaan kuunnella syöttöhetki. Sillä konstilla 1 sekunnin viime muuttuu todelliseksi paitsioksi. Yksinkertaista. Kun kuulet syöttöhetken, niin se hetki on todellinen paitsio.
No, ei sitä nyt ihan noinkaan voi tehdä. Jos seuraa pelkkää syöttöä, niin silloin on syöttöhetkellä jossain muualla kuin paitsiolinja, ja silloin se homma vasta vituiksi meneekin. Joten kannattaa tehdä niinkuin nykyään koulutetaan, seurataan sekä linjaa että syöttöhetkeä.

Sitten tämä uusi tulkinta koskien paitsiota, on ärsyttävä. Aina ja melkein aina seisova pelaaja paitsio asemassa vaikuttaa peliin omalla tavalla. Hän vaikuttaa tilanteeseen olemalla siinä johon vastustaja joutuu keskittymään katseella. Eikös se vaikuta paitsio tilanteeseen, ja kun hän asemastaan hyötyy esimerkiksi toimittamalla paluupallon tyhjiin, joka on jo eri tilanne, jossa maali hyväksytään. Eli hän hyötyi edellisestä tilanteesta. Tulkinta ja uusi sääntö on harkitsematon päätös joka ei ole linjassa ajattelutapaan.

Paitsion nykytulkinnasta on ihan turha syyttää tuomareita. Palaute kannattaa suunnata suoraan FIFA:lle, siellä ne päätökset tehdään.

Eipä käy kateeksi paitsioiden viheltäminen ilman avustavia.  Junnupeleissä (joissa paitsiosääntö) pitäisi mielestäni aina olla avustavat

Ideaalitilanteessa varmasti näin olisikin, mutta tuomareita ei vaan yksinkertaisesti ole riittävästi.
teddikarhu

Poissa Poissa


Vastaus #43 : 16.09.2009 klo 11:00:39

No, ei sitä nyt ihan noinkaan voi tehdä. Jos seuraa pelkkää syöttöä, niin silloin on syöttöhetkellä jossain muualla kuin paitsiolinja, ja silloin se homma vasta vituiksi meneekin. Joten kannattaa tehdä niinkuin nykyään koulutetaan, seurataan sekä linjaa että syöttöhetkeä.

Paitsion nykytulkinnasta on ihan turha syyttää tuomareita. Palaute kannattaa suunnata suoraan FIFA:lle, siellä ne päätökset tehdään.

Ideaalitilanteessa varmasti näin olisikin, mutta tuomareita ei vaan yksinkertaisesti ole riittävästi.


Tarkennus.  Tietysti avustavan tulee olla linjalla mutta ei katsoa syöttäjää vaan kuunnella syöttö. Muussa tapauksessa olet jäljessä. tämä on fakta.
No niin

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Kuvaajat


Vastaus #44 : 16.09.2009 klo 11:03:26

Paljon hyviä kommentteja aiheesta.
Tässä vielä aiheesta...

1. Tuomioiden perusteleminen
    Olen samaa mieltä. Tämäkään asia ei ole kuitenkaan ihan mustavalkoinen. Joku mainitsi, että kun
    asiallisesti kysytään..... valitettavan harvoin näin kuitenkin käy, vaan pelaaja kuitenkin on enemmän tai
    vähemmän kiihtyneessä mielentilassa, niin ei se useinkaan kovin asialliselta kuullosta.
    Tosin tässä kokeneet tuomarit osaavat suhtautua asiaan oikein.
    Perustelut tulee antaa lyhyesti. Ottelun aikana ei mitään pitkiä/kirjallisia/romaaneja/torikokouksia
    tule järjestää. Miksi niitä kuitenkin syntyy? Montako kertaa pelaaja hyväksyy tuomarin LYHYEN
    perustelun? Havaintoja muilla tästä? Väitän, että valitettavan usein pelaaja alkaa kinaamaan tuomarin
    tuomiosta, jolloin aletaankin jo olla säännöissä kohdassa erotuomarin päätösten arvosteleminen.
 

2. Ottelut joissa vain yksi tuomari
    Jokaisessa ottelussa tulisi olla kolme tuomaria. Suurimmat syyt siihen, miksi näin ei ole ovat tuomarien
    vähyys, ja kustannustekijät. Kaikkein nuorimpien osalta avustavien mukaan saaminen on pienen budjetin
    joukkueille melkoinen menoerä. Ehkä näihin ikäluokkiin voisi miettiä avustavien käyttöä koulutuksellisesti
    ajatellen, eli nuorimpien otteluihin aloittelevat avustavat harjoittelemaan pienemmillä korvauksilla?
    Harjoitteleminen hidastempoisissa otteluissa antaa paremmat valmiudet sitten toimia B ja A-junnujen
    nopeatempoisissa otteluissa.
Elukka

Poissa Poissa


Vastaus #45 : 16.09.2009 klo 12:13:37

Tarkennus.  Tietysti avustavan tulee olla linjalla mutta ei katsoa syöttäjää vaan kuunnella syöttö. Muussa tapauksessa olet jäljessä. tämä on fakta.
Ei sitä ratkaisua nyt puhtaan kuulohavainnon perusteella voi siltikään tehdä, vaikkakin siitä apua onkin. Vai pystytkö itse pelkän kuulohavainnon perusteella päättelemään potkaisiko palloa puolustaja vai hyökkääjä?
Elukka

Poissa Poissa


Vastaus #46 : 16.09.2009 klo 12:17:57

2. Ottelut joissa vain yksi tuomari
 Ehkä näihin ikäluokkiin voisi miettiä avustavien käyttöä koulutuksellisesti
 ajatellen, eli nuorimpien otteluihin aloittelevat avustavat harjoittelemaan pienemmillä korvauksilla?

Näin yritetään esim. Tampereella tehdäkkin, usein avustavat jopa ilman korvausta. Toki näinkään ei kaikkiin peleihin millään saada avustavia. Mutta tässäkin tuomaripula iskee. Aloittelijat on usein pakko heittää suoraan "oikeisiin" tehtäviin, jotta saadaan kaikkiin peleihin edes joku tuomari.
Al Pacino

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Ilves & LeKi


Vastaus #47 : 16.09.2009 klo 12:22:23

Lempäälässä yksi tänä vuonna aloittanut tuomari on ollut jo avustavana erotuomarina Nelosen pelissä.
teddikarhu

Poissa Poissa


Vastaus #48 : 16.09.2009 klo 12:25:53

Ei sitä ratkaisua nyt puhtaan kuulohavainnon perusteella voi siltikään tehdä, vaikkakin siitä apua onkin. Vai pystytkö itse pelkän kuulohavainnon perusteella päättelemään potkaisiko palloa puolustaja vai hyökkääjä?

Kyllä, jos omaa pelinlukutaidon jota tähän hommaan tarvitaan saavuttakseen jotakin suurempaa. peliä tulee seurata, osata kääntää kroppa ja säätää sitä tilanteen mukaan
Nessuno

Poissa Poissa


Vastaus #49 : 16.09.2009 klo 12:41:47

.
« Viimeksi muokattu: 11.04.2017 klo 11:04:40 kirjoittanut Nessuno »

 
Sivuja: 1 [2] 3 ... 5
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa