Ennen ensi vuoden vuosikokousta voisi miettiä yhtä pientä sääntömuutosta.
Nythän "vuosikokous valitsee hallituksen, joka valitsee keskuudestaan puheenjohtajan".
Olisiko tämä mahdollista muuttaa muotoon "vuosikokous valitsee puheenjohtajan ja hallituksen"?
Eli muutetaan vuosikokouksen toimintatapaa niin, että valitaan yksi henkilö puheenjohtajaksi ja sitten sen jälkeen muut hallituksen jäsenet (jotka voivat keskenään päättää työnjakonsa).
Perusteluita:
- Tämä on kuitenkin käytännössä aika puheenjohtajakeskeinen järjestö. Puheenjohtajan rooli on hyvin keskeinen sekä sisäisen toiminnan organisoinnissa että ulkoisten suhteiden ylläpidossa. Olisi hyvä, että vuosikokous pystyisi suoraan arvioimaan eri kanditaattien kykyä suoriutua tästä toimesta.
- SMJK:ssa on aikalailla sisäisesti hyssytelty linjakysymyksistä kuten vaikkapa suhtautumisesta Palloliittoon. Eihän näistä oikeasti puhuta yhtään mitään kun valitaan hallituksen jäseniä. Se, että puheenjohtajavaalissa olisi pari eri ehdokasta erilaisella "vaaliohjelmalla" auttaisi tekemään selkämpiä linjavalintoja.
Järkevä ehdotus!
Mitähän yhdistyksen säännöt sanovat vuosikokouksesta? Mainitaanko siellä, että "vuosikokouksessa valitaan hallitus"? Silloin sanamuodon muuttaminen muotoon "valitaan puheenjohtaja ja hallituksen muut jäsenet" saattaa vaatia jonkun sääntömutokset, joka taas voi (säännöistä riippuen) edellyttää kahden yleiskokouksen hyväksynnän ynnä maksullisen ilmon yhdistysrekisteriin (tms.).
Toki homma voidaan hoitaa kevyemmin niin, että vuosikokouksen pj. vain pitää huolen, että mainutn pykälän kohdalla käydään julkinen keskustelu pj:stä, mikä voidaa merkitä pöytäkirjaan tyyliin "Hallitukseen valittiin henkilöt 1...8. Keskusteltiin alustavasti puheenjohtajuudesta, ja kokous päätti suositella hallitusta nimeämään keskuudestaan henkilön 7 hallituksen puheenjohtajaksi".