Suurin mielenkiinto mielestäni silti on siinä miten FIFA oikeasti ratkaisee tuon sijoitettujen lohkon.
Jos siis käytetään pelkkää Fifa-rankia kahdeksas sijoitettu joukkue on Hollanti. Jos kriteerinä on sekä aiempien kisojen menestys että ranking, kahdeksas maa on Ranska. Sellainen pieni epäilys on, että Fifa muistaa keskiviikkoillan kriteeriä päätettäessä ja ykköskorissa on Hollanti.
Sijoitetut joukkueet menevät lohkoihin todennäköisesti seuraavasti:
A Etelä-Afrikka
B Englanti/Ranska/(Argentiina)
C Espanja/Ranska/Englanti/Hollanti
D Brasilia
E Argentiina/Espanja/Ranska/Englanti/Hollanti
F Italia
G Saksa
H Argentiina/Espanja/Ranska/Englanti/Hollanti
jolloin Etelä-Afrikan oletetaan selviytyvän lohkostaan jatkoon kakkosena ja siksi sille laitetaan helpoin lohkovoittajakandidaatti neljännesvälierävastustajaksi. Todennäköisesti se ei ole kuitenkaan Argentiina, koska argoja ei sijoiteta Brasilian polkuun.
Ideahan menee siis niin, että kun isäntä on A-lohkossa, mestari laitetaan F- tai H-lohkoon, joka on kaaviollisesti niin kaukana isännästä kuin mahdollista. Todennäköisempi vaihtoehto on Saksan kisojen malliin F, koska silloin mestari pääsee aloittamaan kisat päivää aiemmin.
Nyt on siis saatu (etenkin Etelä-Afrikan tapauksessa purely teoretic) finaalikaavio isäntä-mestari. Näille sijoitetaan oletetettaviksi välierävastuksiksi kaksi kovaa maata, jotka eivät ole samasta maanosasta - toisin sanoen Italia saa Brasilian joka on siis lohkossa B tai D, käytännössä D koska Brassit eivät mene E-Afrikan neljännesvälierävastustajaksi. Etelä-Afrikan polkuun tulee kova eurooppalaismaa eli kaiken järjen mukaan Saksa, joka sijoitettaneen siten, että se ei voi kohdata Italiaa neljännesvälierissä vaikka jompikumpi jäisikin lohkonsa kakkoseksi - siis E:hen jos Italia on H:ssa ja G:hen jos Italia on F:ssä.
Itse en usko, että arvontoja manipuloidaan juurikaan tämän enempää, mitä nyt kakkoskorissa laitetaan Slovakian ja Slovenian pallot päällimmäisiksi ja Portugalin sekä Ranskan/Hollannin pohjimmaiseksi. Jos kuitenkin pääsisin juonittelemaan lohkot täsmälleen toiveiden (omien ja isäntien) mukaiseksi, niistä tulisi seuraavanlaiset:
A: Etelä-Afrikka, Slovakia, Uruguay, Uusi-Seelanti. Kornin helppo lohko johon Uruguay tuo vanhana mestarina kuitenkin vähän arvovaltaa.
B: Englanti, Slovenia, Nigeria, Yhdysvallat. Joukkueita, joita vastaan E-Afrikalla on edes teoriassa mahdollisuudet mutta jotka ovat kuitenkin sen verran kovia ettei niistä kahden pääsy puolivälieriin olisi huutava vääryys.
C: Hollanti, Ranska, Algeria, Honduras. Ei tarvitse pohtia, kumpi olisi ansainnut ykköskoripaikan. Tasapuolisuuden nimissä muista lohkoista sitten mahdollisimman heikot vastukset ja joukkueet lohkojaon alkupäähän, jotta lepoaikaa tulee myöhemmin vähän enemmän. Lohkokakkoselle kyllä luvassa toisen kierroksen kuolemanottelussa Brasilia, mutta lohkovoittaja saa toisaalta helpon jatko-ohjelman.
D: Brasilia, Tanska, Kamerun, Pohjois-Korea. Kisojen värikkäin alkulohko.
E: Espanja, Serbia, Chile, Japani. Tasainen ja moni-ilmeinen lohko, jossa Espanjankaan jatkopaikka ei ole kiveen hakattu.
F: Italia, Sveitsi, Norsunluurannikko, Meksiko. Täysin arvaamaton lohko tämäkin. Mielenkiintoinen sekoitus puolustavia ja hyökkääviä joukkueita.
G: Saksa, Kreikka, Paraguay, Australia. Taktiikkalohko jos mikä. Hienostelulla ei pärjää.
H: Argentiina, Portugali, Ghana, Etelä-Korea. Vähän kuolemanlohkon tapainen, mutta loppupeleissä mikään joukkueista ei kuitenkaan ole kivikova. Mielenkiintoinen lohko, jossa kaikki on varsin auki.