edit:
Avauksen innoittaja:
Taitaa vielä olla aika pitkä matka Ykköseen, kun mietitään esim. seuran taloutta, organisaatiota ja oman kylän pelaajapohjaa, olosuhteista puhumattakaan. Jos kaupungista ei löydy edes minkäänlaista hallia tai tekonurmea, niin annetaan kyllä muille liian paljon tasoitusta.
Joo, tiedän että Ykköstä on aikoinaan pelattu, mutta kallista se on rahdata muualta valmiita pelimiehiä. Toki silloin oli hyvin varkautelaisiakin joukkueessa, mutta tällä hetkellä taso ei riitä siihen että runko saataisiin kasaan.
Ja sarjaa on vielä paljon jäljellä, mutta toivotaan tottakai että sijoitus pitää. Olisikin mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu, jos pojat ovat edelleen piikkipaikalla kun kaikki pelit on pelattu...
Aiheesta voisi jatkaa loputtomiin ja miettiä esim. junnutoimintaa (onko riittävän laadukasta, pitäisikö junnut ja edustus & reservi olla samaa seuraa), joukkkueen kiinnostavuutta kaupunkilaisten silmissä (vähäiset katsojamäärät menestykseen nähden), reservijoukkueen tilannetta jne.
Avasin pelin, jatkakaa. Kuten sanoin, tästä riittää kyllä keskusteltavaa ja mielellään kuulisin muidenkin ajatuksia.
Lupasin Morpheukselle palata asiaan paremmalla ajalla. Eikä Ricky unohda.
Ajattelin laittaa tämän ensin suoraan Warkaus JK:n kausiotsikkoon. Kausiotsikon seurattavuuden kannalta päätin kuitenkin puskea uuden otsikon. Kuuluisi varmaan kenties jalkapallokulttuuri-otsakkeen alle, mutta löydettävyyden vuoksi laitoin kuitenkin Kakkosen yhteyteen.
Mainitaan vielä, että Ricky kysyy ja pohtii asioita tässä yhteydessä paikallisesta jalkapallosta ja nuorison harrastusmahdollisuuksista ja -aktiivisuudesta kiinnostuneena ja huolestuneena internetpersoonana. Ei yhdenkään seuran toimijana.
Koska olen kyllästyt räksyttämään mielipiteitäni jokaisesta asiasta, yritän vääntää asiasta väkisin laajempaa keskustelua ja haastaa muut spämmäämään mielipiteensä ensin. Rickyn monologit on niin vitun nähty. Ainakin seuraavilta nimimerkeiltä tulee löytyä mielipiteitä: Liimis, Utrechtin enkeli, Morpheus, jürgen, sivurajalta ja nubster.
AlustusTässä otsikossa Ricky ei poikkeuksellisesti esitä mielipiteitä, vaan aloittaa varkautelaisen jalkapallon nykytilan kartoittamisen ja pohtii tulevaisuuden näkymiä. Rickyn pohdinta jää otsikossa kuitenkin toivottavasti vähäiseksi muiden keskustelijoiden, niin varkautelaisten kuin ulkopuolistenkin ottaessa kantaa varkautelaisen jalkapalloilun nykytilaan ja tulevaisuuden näkymiin.
Tämä teksti on hahmoteltu ensimmäisen kerran vuonna 2006 koulutehtävänä, jota on päivitetty hiukan ajanmukaisemmaksi ja forumille sopivampaan muotoon.
Historia:Varkautelaisen jalkapallon lähihistoria alkaa käytännössä vuodesta 2001, jolloin perinteiset varkautelaiset jalkapalloseurat, Varkauden Työväen Palloilijat ja Warkauden Pallo –35 yhdistyivät yhdeksi edustusjoukkueeksi, Warkauden Jalkapalloklubiksi. Samalla perustettiin itsenäinen junioriseura, WJK Juniorit ry.
Ricky keskittyi 90-luvun viimeisinä vuosina vihaamaan jalkapalloa ja pysytteli erossa kaikesta jalkapalloon liittyvästä toiminnasta, joten seuraava on vain arvailua: Kahden seuran edustus- ja junioritoiminnan pyörittäminen katsottiin ilmeisesti taloudellisten resurssien ja henkilöstökysymysten kannalta mahdottomaksi. Vastakkainasettelun aika oli talouden nousukauden aikana ohi ja resurssien yhdistämisen tuomien synergiaetujen katsottiin ajavan kilpailutilanteen luoman luonnollisen kiinnostavuuden ohi.
Kysymys 0: Oliko ajatus tämä? Onko suunnitelma toteutunut?
Seurat:Varkauden kaupungin ainoa edustusjoukkue, Warkaus JK pelaa tällä hetkellä Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Kakkosessa. Lisäksi seuran reservijoukkue pelaa Itä-Suomen Nelosta. Kaudella 2009 edustus- ja reservijoukkueen toiminnassa oli mukana noin 35 pelaajaa.
Juniorityötä Varkaudessa tekee WJK juniorit, täysin irrallinen ja omavarainen seura, joka toimii kuitenkin yhteistyössä aikuisseuran kanssa. Juniorit kattavat lähes täysin ikäluokat aina nuorimmista junioreista B-junioreihin saakka niin pojissa kuin tytöissäkin. Seuran toimintaan osallistui vuonna 2009 noin 350 junioria 18 ikäluokassa.
Näiden joukkueiden lisäksi Varkaudessa ei piirin tai liiton alaisissa sarjoissa pelaavia joukkueita ole.
Kysymys 1: kuinka monessa Varkauden kokoluokan kaupungissa alueen aikuisten ja juniorien jalkapallotoiminnasta vastaa yksi ainoa seura tahollaan? Onko monopoliasema vahvuus, vai aiheuttaako se kilpailutilanteen puuttuessa pysähtyneisyyttä tai peräti taantumista?Kuten jo mainittua, junioriseura on ainakin teoriassa täysin oma, irrallinen seuransa.
Kysymys 2 : Tuntevatko varkautelaiset juniorit Warkaus JK:n omaksi seurakseen? Löytävätkö juniorit paikalle Warkaus JK:n ottelutapahtumiin? Kokevatko juniorit haluavansa joskus edustaa Warkaus JK:n edustusjoukkuetta? Tuntevatko junioripelaajien vanhemmat yhteenkuuluvuutta Warkaus JK:n kanssa? Entä ovatko he kiinnostuneita Warkaus JK:n ottelutapahtumista?
Kysymys 3: Pitäisikö Warkaus JK:n ja WJK Juniorien pyrkiä tulevaisuudessa yhdistymään yhdeksi seuraksi? Jos pitäisi, miksi?
Pelaajat:Warkaus JK:n edustusjoukkue on pysynyt vuosien saatossa kiitettävän omavaraisena, vaikka etenkin seuran ensimmäisillä kausilla, myös vierastyöläiset olivat joukkueessa hyvin edustettuina. Tilanne on kehittynyt käytännössä, toki taloudenkin vaatimuksista, jatkuvasti parempaan suuntaan ja paikallisia junioreita on ajettu edustusjoukkueeseen sisään keskimäärin yhden tai kahden juniorin vuositahdilla.
Mutta miten on tulevaisuuden laita? Tilastot osoittavat varkautelaisten poikapelaajien määrän pudonneen hälyttävän pieneksi. Kun 1990-luvun lopussa poikapelaajista oli lähes ylitarjontaa käytännössä jokaisessa ikäluokassa kahteen eri juniorijoukkueeseen, joutuu WJK Juniorit tekemään todella töitä saadakseen täyden miehityksen yhteen joukkueeseen per ikäluokka. Samaan aikaan varkautelainen tyttöjalkapallo kukoistaa. Juniorimäärät kasvavat edelleen, tyttöpelaajat ovat tuttu näky Itä-Suomen piirin aluejoukkueissa ja piirinmestaruuksia ropisee ovista ja ikkunoista.
Kysymys 4: Miten varkautelaisen edustusjalkapalloilun omavaraisuus säilytetään? Mitä poikajunioreiden kanssa on tehty väärin? Miten tilanne saadaan korjattua ennen lopullista kuihtumista? Onko lopullinen kuihtuminen edes oikea uhka?
Olosuhteet:Varkautelaisen jalkapallon harjoitteluolosuhteet lienevät kaikkien tiedossa. Kesällä käytössä on käytännössä kaksi nurmikenttää: Keskuskenttä, jota käyttää pääasiassa ainoastaan Warkaus JK:n edustusjoukkue ja Repokangas, jota käyttävät Warkaus JK:n reservijoukkue sekä vanhemmat poika- ja tyttöjuniorit. Nuorimmat juniorit harjoittelevat ymmärrykseni mukaan Kämärin pesäpalloon tarkoitetulla hiekkatekonurmella. Lisäksi junnujen harjoituspaikkana toimii sympaattinen, mutta heikkotasoinen Sampo Parkin nurmialue.
Keväällä harjoituskenttänä käytetään Keskuskentän hiekka-aavikkoa. Tekonurmia Varkaudessa ei ole ainuttakaan.
Talviharjoittelumahdollisuudet Varkaudessa käsittävät Liikuntatalon juoksusuoran ja harvat vuorot Liikuntatalon salissa. Juniorijoukkueet harjoittelevat eri koulujen saleissa. Jalkapallohallia Varkaudessa ei ole, kuten ei tekonurmiakaan niin kuin aiemmin mainittiin.
Kysymys 5: Millaisina näet olosuhteet? Mitä olosuhteille voisi realistisesti tehdä? Paranisiko jalkapallon asema Varkaudessa vain parantamalla harjoitteluolosuhteita? Saataisiinko tällä poikajunioreiden määrä uuteen nousuun?
Kysymys 6: Kerro lisää varkautelaisen jalkapallon tilasta juuri nyt ja tulevaisuudessa?- Tukehtumista välttääkseni päätetään kartoituksen ensimmäinen osa tähän. Odotamme kärkkäitä mielipiteitä, parannusehdotuksia, kehuja ja silkkaa vittuilua.