Spämmäämpä saman tekstin Azerbaidzhanistakin. On sen verran tarpeellista tietoa kuitenkin. Ottakaa vähän kannabista mukaan, niin saatte tosi pitkän matkan.
Matkustustiedotteet, 15.1.2007
Azerbaidzhan: matkustustiedote
Azerbaidzhan: matkustaminen melko turvallista lukuun ottamatta Armenian ja Azerbaidzhanin välistä raja-aluetta, jonne ei pidä matkustaa. Viisumi vaaditaan.
Kiertävä suurlähettiläs
Etelä-Kaukasia
Armenian ja Azerbaidzhanin välinen konflikti Vuoristo-Karabahista on edelleen selvittämättä. Vuoristo-Karabahin alue sekä Armenian ja Vuoristo-Karabahin välinen alue on Armenian kontrollissa. Ulkomaalaisia ei päästetä alueelle ilman Armeniasta saatavaa erityislupaa. Alueella on edelleen satunnaista ammuskelua huolimatta vuonna 1994 solmitusta tulitauosta. Lisäksi osa alueen teistä on miinoitettuja. Konfliktin seurauksena Azerbaidzhanin ja Armenian välinen raja on suljettu.
Rikollisuus
Azerbaidzhan on matkailijalle kohtuullisen turvallinen maa. Jokaisen on kuitenkin suositeltavaa noudattaa yleistä varovaisuutta. Matkailijat ovat viime aikoina joutuneet enenevässä määrin ryöstöjen ja varkauksien kohteiksi. Arvokkaat tavarat on syytä pitää poissa näkyvistä ja lompakossa ei kannata pitää suuria summia käteistä kerralla. Enemmistö matkailijoihin kohdistuneista rikoksista tapahtuu pimeän aikaan kaupungin keskustan länsimaisten ravintoloiden ja yökerhojen läheisyydessä. Pimeän aikaan onkin suositeltavaa käyttää virallisia takseja ja liikkua ryhmissä. Poliiseiksi tekeytyneet rikolliset ovat pysäyttäneet ulkomaalaisia erityisesti öisin ja varastaneet dokumentteja ja rahaa. Mikäli poliisin univormuun pukeutunut henkilö pysäyttää kadulla, kannattaa käyttäytyä yhteistyöhaluisesti mutta vaatia virkamerkki tai -kortti nähtäväksi.
Liikenne
Azerbaidzhanin tiet ovat pääosin erittäin heikossa kunnossa. Lisäksi paikallinen liikennekulttuuri on kaaosmaista. Liikennesääntöjä ei noudateta ja ylinopeudet ovat usein huomattavia. Liikenne on vaarallista niin autoilijan kuin jalankulkijankin kannalta katsottuna. Autot ovat usein huonokuntoisia ja monista autoista puuttuvat turvavyöt. Azerbaidzhanissa tapahtuukin runsaasti liikenneonnettomuuksia. Teiden heikon kunnon ja valaistuksen puutteiden vuoksi pimeään aikaan ajamista kannattaa välttää. Liikenteen promilleraja on 0.
Julkisen liikenteen kulkuvälineet ovat usein hyvin täysiä ja heikkokuntoisia. Myös myöhästelyt ja peruutukset ovat tavallisia. Bakun metron käyttö ei ole suositeltavaa.
Kulttuurisidonnaiset säännöt
Valtaosa Azerbaidzhanin väestöstä on islaminuskoista, suurin osa heistä kuuluu shiiamuslimeihin. Azerbaidzhan on sekulaarinen valtio kuten Turkki ja uskontoa pidetään yksityisasiana. Islamin oppeja ei noudateta erityisen tarkasti, joten suhtautuminen muun muassa alkoholiin on liberaalia. Vaikka maassa pukeudutaan yleisesti länsimaiseen tapaan, paljastavaa pukeutumista on kuitenkin suositeltavaa välttää.
Rangaistukset minkä tahansa huumausaineiden väärinkäytöstä ovat ankaria. Huumausaineiden käytöstä voi saada pitkiä vankilatuomioita ja huomattavan korkeita sakkoja. Rangaistus huumausaineiden salakuljetuksesta on 3-7 vuotta vankeutta.
Sotilaskohteisiin on syytä pitää välimatkaa eikä niiden valokuvaamista suositella, sillä sotilaskohteisiin tai niiden lähistölle pyrkineitä matkailijoita on toisinaan pidätetty kuulusteluja varten. Uskonnollisia kohteita kuvattaessa on hyvä pyytää siihen lupa.
Luonnonolot
Azerbaidzhan sijaitsee maanjäristysalueella, joten pienet maanjäristykset ovat yleisiä. Viimeisin isompi maanjäristys oli marraskuussa 2000, mutta sen aiheuttamat tuhot jäivät pieniksi. Useimmat kansainväliset hotellit on rakennettu kestämään maanjäristyksiä.
Terveydenhoito
Julkinen terveydenhuolto ei ole Azerbaidzhanissa länsimaisella tasolla. Sairaaloiden varustelutaso on matala ja Bakun ulkopuolella voi olla pulaa lääkkeistä ja muista sairaalatarvikkeista. Yksityisiä ja englanninkielisiä terveyspalveluita on saatavilla vain Bakussa. Etelä-Azerbaidzhanissa on esiintynyt kurkkumätää ja jonkin verran malariaa. Azerbaidzhaniin saapuvalta ulkomaalaiselta ei edellytetä pakollisia rokotuksia. On kuitenkin suositeltavaa, että jäykkäkouristus-, kurkkumätä-, polio- ja hepatiitti A -rokotukset ovat voimassa. Vesijohtovesi ei ole juomakelpoista, kaupoissa on yleisesti saatavilla pullotettua juomavettä.
Azerbaidzhanissa löydettiin helmikuussa 2006 lintuinfluenssavirusta luonnonvaraisista linnuista Kaspianmeren rannikolta. Maailman terveysjärjestö WHO on 13.3.2006 vahvistanut kolmen ihmisen kuolleen lintuinfluenssaan Azerbaidzhanissa. Azerbaidzhaniin matkustaville suositellaan tutustumista Kansanterveyslaitoksen sekä WHO:n nettisivuihin, joilta saa ajankohtaista tietoa lintuinfluenssatilanteesta.
Matkailijalla on hyvä olla voimassa laaja matkavakuutus. Sen tulisi kattaa vakavan sairaus- tai onnettomuustapauksen yhteydessä lentoevakuointi Suomeen.
Hyvä tietää
Maahantuloa varten Suomen kansalainen tarvitsee viisumin. Sen voi hankkia ennen matkaa Azerbaidzhanin edustustosta joista lähin sijaitsee Moskovassa tai ostaa Bakun kansainväliseltä lentokentältä maaahan saavuttaessa. Azerbaidzhanin maarajoilla ei myönnetä viisumeita maahan.
Passista ja viisumista on pidettävä hyvää huolta. Niistä kannattaa ottaa valokopiot, joita on hyvä pitää mukana kaiken aikaa. Jos passi katoaa, on asiasta tehtävä lähimmälle poliisiasemalle katoamisilmoitus. Poliisilta saa pyydettäessä kopion ilmoituksesta tai mahdollisesta tutkinta-asiakirjasta. Poliisiasemalta saatu kopio tulee toimittaa jonkin maassa olevaan EU-maan suurlähetystöön, josta passin kadottanut Suomen kansalainen saa kotimatka-asiakirjan jonka turvin pääsee matkustamaan takaisin kotimaahan.
Azerbaidzhanin Venäjän Federaation vastainen maaraja (Dagestan) on suljettu ulkomaalaisilta. Iraniin pääsee Astaran kautta mikäli matkailijalla on voimassa oleva viisumi Iraniin.
Saavuttaessa Azerbaidzhaniin on täytettävä tulliselvityslomake. Lomakkeeseen kannattaa merkitä tarkasti mukana olevat rahat ja muut arvoesineet. Tulliselvityslomake on esitettävä maasta poistuttaessa.
Azerbaidzhanin valuuttaa (manaatti) ei voi vaihtaa Suomessa. Matkavaluutaksi kannattaa ottaa hyvä kuntoisia euroja tai USA:n dollareita, rahanvaihtopisteitä on Bakussa runsaasti. Bakussa myös pankkiautomaateista voi nostaa manaatteja. Azerbaidzhan on hyvin pitkälle käteistalous joten luottokortit eivät aina käy maksuvälineiksi. Uusimmissa ja hienoimmissa hotelleissa ja ravintoloissa sekä isoissa kaupoissa tavalliset luottokortit käyvät. Matkashekkien vaihtaminen saattaa olla hankalaa.
GSM-puhelimet toimivat.
Maan virallinen kieli on turkin sukulaiskieli azeri. Venäjää osataan yleisesti. Englantia osataan Bakussa etenkin nuorison keskuudessa.
Suomi Azerbaidzhanissa
Suomea Azerbaidzhanissa edustaa Helsingistä käsin operoiva kiertävä suurlähettiläs. Lisäksi Bakussa on Suomen kunniakonsulaatti:
Suomen Kunniakonsuli Azerbaidzhanissa
Faik Jabiyev
565 sq. Agayev Str. 1 apt. 11, Baku
puh. +994 12 438 8384
gsm +994 12 220 6004
sähköposti:
fjabiyev@technip.comHätätilanteet
Ongelmatilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä joko lähimpään EU-maan suurlähetystöön Bakussa, Suomen Venäjän suurlähetystöön Moskovassa tai ulkoasiainministeriöön Helsingissä. Ministeriön puhelinnumero on virka-aikana +358 9 16005 ja sen ulkopuolella +358 9 1605 5555. Myös kunniakonsuli voi tarjota apua hätätilanteessa.
EU-maiden lähetystöt Azerbaidzhanissa
Saksa
15 Mamedalieva St., Baku
+994 12 4654 100
Ranska
7 Rassoul Rza, Baku
+994 12 4931 286
Iso-Britannia
45 Khagani St., Baku
+994 12 4975 188
Italia
44 Kichik Gala St., Baku
+994 12 4975 133
Kreikka
86/88 Kichik Gala St., Baku
+994 12 4920 119
Puola
65 Teymour Aliyev St., Baku
+99412 4920 114