Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #850 : 13.10.2024 klo 11:15:57 |
|
Vuoden 1978 Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan yleisöotteluja on tutkimusten valmistuttua löytynyt ikävä kyllä melko vähän Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion ja Savon alueelle.
Kuten myös Kaakkois-Suomen alueelle vaikkakin ei ikävä kyllä kovin paljon entiselle Saimaan alueelle ja ei oikeastaan lainkaan enää Keski-Suomeen.
Pitkälti siksi kun Keski-Suomen alueen seuroista jostain syystä raportoitiin enemmän Tampereen alueen lehdissä sinä vuonna muutoin ulkopuolisen alueen asemassa olevana pitkälti Palloliiton pelillisten linjausten mukaisestikin.
Aikaisempina vuosina esimerkiksi Lahden alueen vastaavia lehtien linjauksia käytettiin yhtä vastaavasti alueittain Tampereella.
Vuodesta 1978 en aiemmin tähän sarjaan käynytkään isommin kolme vuotta sitten olleiden pikaisten vaiheiden niiden yleisötarkastuksia juurikaan läpi eikä tämän vuoden elokuussa silloin ollut paljonkaan aikaa niiden läpikäymiseen enempää.
Nyt viimein olikin hieman enemmän.
Samalla tämä vuosi onkin viime aikojen, viikkojen tai kuukausien erinäisten kausiviestien osalta puhuen viimeinen.
Vuonna 1978 viimein tapahtui se mitä oli odotettu jo kauan eli Joensuun Karpalo viimein nousi Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan pariin vuodeksi 1979 ja ensi kertaa siis Karpalona.
Karpalon osana ollut entinen JoPS silloisena nk. Uutena JoPS:na oli ollut edellinen Joensuun seura samassa sarjassa vuonna 1973 ennen tietysti lopettamistaan ja sulautumista osaksi uutta ja silloista Joensuun Karelian Palloa.
Silloinen nk. Uusi JoPS oli Joensuun Palloseurasta puhuen kuitenkin enemmän tai vähemmän oikeasti tuohon aikaan Joensuun Karpalon Reservi.
Niin tai näin vuodelle 1978 uutta väriä sarjaan toi myös vihdoin ja viimein ensikertalaisena aina kaikkien ongelmien, nousemattomuuksien tai kieltäytymisten jälkeen näin korkealle noussut JuPS Juuasta.
Vuoden 1977 erillisistä silloisesta alemman sarjan nousujuhlista ja loppuvaiheista JuPS:n osalta kirjoitan myöhemmin tähän aihealueeseen tai sinne tuonne yleisbudjettien aihealueen puolelle.
Näin nimellisenä pienenä vihjeenä kuin joskus mietin, että oliko JuPS:n 1990-luvun parhaiden aikojen eli vuosien 1995-1997 aikavälillä milloin parhaimmillaan heidät nähtiin vuonna 1996 Jalkapallon Kakkosessa yleisbudjetti kauteen esimerkiksi 100 000 Suomen Markkaa mikä olisi ollut yksi pienimpiä ellei olemattomankin heikko yleisbudjetti sen ajan Suomen jalkapalloilussa viimeistäänkin jo tuolla sarjatasolla niin näillä näkymin tuo lähempänä 100 000 Suomen Markkaa ollut summa suurimmillaan saattoi hyvinkin olla totta tai lähempänä kun sillä summalla olisi enemmänkin tarkoittanut vuoden 1996 kotimaisen jalkapallon sijaan juurikin vuoden 1978 vastaavaa jalkapalloa!
Kun JuPS sai tosiaan melkoisen kovasti erinäiset yhteisöt ja sponsorit Juuassa ja lähialueilla avaamaan kukkarot menestyksen myötä 1970-luvun lopun lähestyessä.
Siitä lisää joskus toisen kerran.
Joskin sarjapuheisesti puhuen JuPS elintärkeästi myös vakiinnutti itsensä välittömästi uuteen sarjaan eikä pudonnut tai ollut putoamisuhassa myöhempiin aikoihin nähden juuri tuolloinen.
Toki sarjavuosi 1978 jäi sille varovaisen toiveikkaaksi tunnusteluksi eikä se täten häirinnyt isompiaan ja suhdehaasteessa Joensuun Karpalolle tuntui se lähinnä vitsiltä.
Ainakin ennen kautta tai alkukaudesta.
Kotimaisen jalkapallon sarjajutuista on ennenkin kerrottu ja vuosi 1978 oli viimeinen nk. Perinteisemmän jalkapallon sarjojen pelaamisen tavan vuosi Suomessa.
Palloliiton yleisökatohädässä oltiin valmiina hyväksymään niin monia eri sarjajärjestelmän parannuskeinoja ja vaihtoehtoja joista kaukana ei ollut tulla muun muassa paljon jääkiekon puolelta useimmiten vihatut ja halveksitut Playoff-kausien pelaamiset ja jopa jäädä ennen kuin yleisökato saatiin pysähtymään.
Tosin vuoden 1978 pohjalta pelattiin vielä kerran perinteisellä kun vuodeksi 1977 sarjauudistuksia piti tulla jo Palloliiton juhlavuodelle, mutta tuolloin niistä kieltäydyttiin ja siis lykättiin vielä vuodeksi 1979.
Tosin nk. Loppusarjojen tyylillä pelaten tuloksia täytyi tulla tai muussa tapauksessa jalkapallo olisi Suomessa joutunut lähtemään niin jääkiekon kuin myös koripallon teille silloisissa puheissa.
Sittemmin jälleen muuten Palloliitto noudatti mieluummin Pesäpalloliiton/Pesisliiton teitä vaikka näilläkään kahdella ei aina Suomessa ole ollut mitenkään erityisen lämpimät välit keskenään tai ainakin useamminkin kuin kerran Palloliitto on hylännyt ne asiat joilla todella olisi voinut olla vaikutusta jalkapallon maineen parantumiseen Suomessa vain siksi kun pesäpallon puolella Pesäpalloliitto/Pesisliitto oli sitten siinä lajissa ne Palloliiton 'vierastamat' asiat toimimaan!
Muun muassa yksi erittäin, erittäin pitkään kiistelty, halveksittu ja lopulta viimein käyttöönotettu juttu oli kolmen pisteen voittosääntö vaikkakin ehtona tuollekin oli nk. Jokerikierroskielto/Jokeripistekielto eli ei saanut olla liikaa pesäpallopuolen lainalaisuuksia mukana vaikka kotimaisessa pesäpallossamme tuokin asia oli loppupelissä rajoitettu käytöltään ja hyvin otettu yleisössä vastaan sen silloin oltua käytössä kuin oli.
Vuoden 1978 asiaan nyt oikeasti palatakseni on todettava, että se oli myös ainoa kausi 1960-lukujen tai 1970-luvun vuosien tai kausien aikana jolloin selvisi erinäiset alueen oman sarjan alkamisajat tai päättymisajat kuin muiden sarjojen osalta on vielä ikävä kyllä osin valitettavaa epäselvyyttä.
Ainakin se on varmaa, että 24.9.1978 päättyi pelivuosi niin Syyskierroksen kuin koko sarjan osalta alueella ja tätä ennen 9.7.1978 oli lopullisesti päättynyt Kevätkierros alueelta tai oli jääty sarjan nk. Kesälomalle kun vastaavasti tuolloin oli siis juurikin WP-35:n/VP-35:n ottelu Joensuun Karpaloa vastaan juurikin Varkaudessa tai hyvin vanhan ajan mallin mukaan Warkaudessa tuolloin.
Kevätkierroksen oma aloitus oli aavistuksen hämärämpi juttu kuin mitä tauolle jääminen tai sarjan päättyminen, mutta siltikin se oli varmempi kuin mitä aiempina tutkimusvuosina oli ollut eli milloin tahansa 7.5.1978 eteenpäin lienee alkanut sarja kun valitettavasti aikavälillä 29.4.1978-3.5.1978 arvioituun aloittamiseen ei voitu ryhtyä huonojen kenttäolojen tai lumisateiden vuoksi vielä silloin sarjassa.
Toki syystä tai toisesta ihme kyllä muun muassa korkein sarjataso pystyi kyllä tuolloin aloittamaan arvioidulla ajalla kautensa ja kun siis mietti toteutusta niin korkein sarjataso alkoi tutkittuun sarjaan nähden aikaisemmin tutkitun sarjan alettua siis myöhemmin ja tutkittu sarja myös päättyi aiemmin siinä missä korkein sarjataso päättyi vasta lokakuun alkumetreillä 1978.
Näillä näkymin Syyskierros myös alkoi moneen muuhun vuoteen nähden odotettua selkeämmällä ilmoituskaavalla eli ihmeittä nk. Sarjalomat tai kesälomat olivat vietetty 30.7.1978 mennessä ja siitä eteenpäin olisikin sitten ottelut jatkuneet aina 24.9.1978 asti.
Joensuun Karpalolla oli toki silti muutoin yleensäkin jännitettävää kaudessa muun muassa se, että mikäli se nousisi niin sen olisi pakko päästä mieluummin Itälohkoon kuin Pohjoislohkoon puhumattakaan sitten Länsilohkosta!
JoPS:n vanhempien aikojen lopun yksi syy vuoden 1973 murhenäytelmässä ja pelitoiminnan käytännön melkein kokonaan loppumisessa oli ollut juurikin pelivuoden pelaaminen kalliilla hinnalla Pohjoislohkossa sen romahduttaessa seurataloutta ja suistaen sen erinäisiin velkoihin mitä piti selvitellä olan takaa kun luotiin Joensuun Karelian Palloakin.
Pohjoislohkoon nouseminen oli suistanut vaikeuksiin tai oli suistamassa taloudellisiin riskeihin myös Pieksämäen Savon Pallon silloisesti aiemmin sen vuoden 1976 pelaamiskaudella välillä seuran ollessa luopumisuhan alla kesken sarjan ja Juankosken Pyrkiväkin oli jäädä nousematta sarjaan vuodeksi 1978 vuoden 1977 jälkeen kun matkakilometrejä kuluineen nähtiin ennen sitten lisätakuun saantia ylitsepääsemättömänä asiana.
Sittemmin toki Juankosken Pyrkivä jäi pelaamaan, mutta Pohjoislohkossa pelaaminen ja myös sinne jääminen vuodeksi 1979 synkensivät mieltä melkoisesti.
Toki Juankosken Pyrkivä tuli hyötymään myös huippuvuodestaan 1978 mitä ei toki voinut sen alussa tietää ja mikä pelasti myös seuratalouden kun nousutoiveita eläteltiin jopa Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan pääsystä vuodeksi 1979 tai viimeistään vuodeksi 1980.
Sittemmin Juankosken Pyrkivä tuli putoamaan, mutta ihan heti sitä ei vuoden 1978 alussa voinut tietää.
Joensuun Karpalo ei kuitenkaan missään tapauksessa aikonut kärsiä Juankosken Pyrkivän tai Pieksämäen Savon Pallon talousahdinkokohtaloa vaan yritti hammasta purren loppuun asti kerätä riittävää raha-antia nousua varten vuodeksi 1979 ja siinä se onnistui.
Joskin kyllä nousu oli jo vähän pakko suorittaa kun enemmän tai vähemmän muuten olisi Joensuussa taas kerran osin erittäinkin suurten paineiden alta menneet erinäiset rahamiesten rahahanat kiinni.
Vuoden 1978 säännöt olivat nyt selkeämmät kuin aiemmin eli edellisvuoden 1977 kokeilusta poiketen nyt melkein kaikkialla olivat samat säännöt käytössä sarjaan eli yksi nousi ja seuroista viimeinen putosi suoraan ja toiseksi viimeinen joutui Putoamiskarsintaan.
Riittävän laajassa sarjassa tai alueen lohkossa olisi aina vähintään kaksi pudonnut suoraan ja kolmanneksi viimeinen olisi joutunut itse Putoamiskarsintaan tarpeen tullen isomminkin osallistujamäärin.
Pohjois-Suomen tai Lapin alueella sinä vuonna oli poikkeus joukkueiden vähyyden takia jolloin ensin vain ysipaikan joukkue erikoisesti olisi joutunut Putoamiskarsintaan yksin tai pudonnut ja kasipaikan joukkue olisi ollut edellä itse Putoamiskarsintaan, mutta kun kaikkien luopumisten jälkeen pelasi siellä päin kahdeksan joukkuetta pelkästään niin päätettiin vain yhden nousevan ja poikkeuksena yhden putoavan suoraan ilman mahdollisuutta kaiken jälkeen Putoamiskarsintaan vuodeksi 1979 Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan!
Putoaja siellä oli protesteista ja vastalauseistaan huolimatta yksin siis suoraan Kajaanin Jormuan Tarmo.
Aiemmin kun välillä oltiin luultu myös, että Pohjois-Suomen tai Lapin alueella olisi joukkueiden vähyyden takia ja suurten luovutusmäärien takia jopa kaikki säilyneet sarjassa eli kukaan ei olisi pudonnut mihinkään vuodeksi 1979 ennen kuin sitten Palloliitto muutti asiasta puhuen mielensä kesken vuoden.
Tämäkään ei Kajaanissa päin miellyttänyt ei sitten alkuunkaan eikä osin tietysti muutamia muitakaan seuroja asian suhteen kun pelikautta ja tulevaisuutta mietti Palloliiton erikoisen mielleyhtymän toiminnan seurauksena.
Palloliitolla oli tietenkin niin Joensuun Karpaloa kuin myös sen pahinta kilpailijaa Kuopion Eloa koskien jännitystä myös nk. KP-sotkun myötä kun kyse oli siis tietenkin KP-48:n asemasta Kuopiossa ja sen pelitoimiluvan laillisuudesta tai laittomuudesta ennen Palloliiton erikoislupaa sille sarjassa pelaamista varten.
Kun ongelmien myötä siis periaatteessa tämänkin alueen tai lohkon kakkostilalla pystyi nousemaan vuodeksi 1979 ylempään sarjaan.
Kabinettipaikkoihin ei kuitenkaan Joensuussa haluttu luottaa kun sieltä oli muutamankin kerran historian varrella jäänyt aina jääty tyhjän päälle oletettavia nousuja varten joten päätettiin ottaa nousu pelaamalla kausi niin hyvin läpi kun pakkotilanteessa voitiin tehdä.
Tässä viimein itse löytyneitä yleisöottelujen määriä:
Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1978
4.6.1978: Joensuun Karpalo-Juuan Palloseura/JPS Juuka/JuPS 200 katsojaa (Tämä ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Ottelu päättyi tasapeliin maalein 1-1. Tämä oli vuoden toinen ja viimeinen tasapeli Joensuun Karpalolle jolla oli alkanut olla elintärkeää menestystä siinä vaiheessa kohti ennen pitkää ollutta sarjaratkaisua ja nousua siinä missä JuPS Juuasta oli alkanut omissa kauden peleissään varovaisen hyvin.
Karpalo tosiaan Joensuusta puhuen menestyi, mutta aivan vuoden alku kaikkiaan oli ollut huono kun tuolloin siis oli hävitty ja pelattu koko vuoden kahdesta tasapelistä toinen. Sittemmin voittoputkea oli riittänyt vaikka myös yksi häviö oli tullut lisääkin välillä.
Kauden alun herjailut siis huomioiden Karpalo Joensuusta puhuen hävisi siitä eteenpäin enää uskomattoman tuntuisesti lopulta enää kolme kertaa koko vuonna 1978 ja siinä vaiheessa kun tämä vuoden toinen ja viimeinen tasapeli sattui niin Karpalo Joensuusta puhuen oli hävinnyt vasta toisen kerran kaudella eli enää kahdesti Karpalo Joensuusta tulisi häviämään ottelun.
Mielenkiintoisesti tämän ottelun tapaan ja muutenkin koko kaudesta puhuen JuPS Juuasta puhuen oli alkanut aivan liian paljon pelata kauden mittaan erinäisiä tasapelejä sen makuun. Lopultahan JuPS pelasi yhtä paljon tasapelejä kaudella kuin miten WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus kaudella oli pelannut eli viisi kertaa kuin sitten vielä näitä kahta enemmän tasapelejä koko vuonna pelasi peräti seitsemänkin kertaa sellaisen saavuttanut SuPa Suonenjoelta!
Osin juuri noiden hirveiden tasapelimäärien takia SuPa oli niin korkealla kuin oli vuoden päätteeksi, mutta toisaalta juuri tasapeleihin se oli menettänyt paljon sellaisia otteluja jotka se olisi voinut myös voittaa ja nousuakin etenkin vielä kesällä 1978 näytti olevan tarjolla Suonenjoellekin ennen sitten ikävämpiä vaikeuksia vaikka voittojakin tuli tasaisessa sarjassa heille. Ei vain ikävä kyllä tarpeeksi nousua varten.)
9.7.1978: VP-35/WP-35 Varkaus/Warkaus-Joensuun Karpalo 150 katsojaa (Ottelu pelattiin Varkauden Keskuskentällä ainakin näillä näkymin. Mahdollisesti myös muualla Varkaudessa kun ikävä kyllä aivan tarkkaan tuo kenttäkuvaus ei löytynyt.
Tästä ottelusta sen löytämisen yhteydessä tuli varmistuttua siitä, että vuoden 1978 Kevätkierros tähän sarjaan päättyi juuri tällä kyseisellä päivämäärällä yllättävänkin selväpiirteisesti moneen muuhun vuoteen nähden. Karpalo Joensuusta voitti varkautelaisten harmiksi maalein 4-0, mutta sekään voitto ei olisi riittänyt nousuun mikäli ikään kuin jo sarjan Kevätkierros olisi ratkaissut kaiken.
Karpalo olisi Kevätkierroksella ollut vielä neljäskin liian tasaisen tuntuisessa sarjassa jolloin edes silloinen ajatuksellinen kakkostilan nousu olisi jäänyt taakse. Harvat tappiot olivat tulleet pahaan paikkaan ja se olisi riittänyt jäämään.
Myönteisesti puhuen kuitenkin ennen pitkää Karpalo Joensuusta ei tulisi häviämään enää kuin kerran koko kaudella ja se olisi ollut nousun kannalta hyvä juttu kuten olikin. Karpalon edelle olisi Kevätkierroksella menneet Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat kiitos 1-0 voittonsa Etelä-Kuopion Ilveksestä, Kuopion Elo kiitos 5-0 voittonsa SuPa:sta ja SaPa Pieksämäen Savosta kiitos 3-1 voittonsa VarTP:stä.
Mikäli Kevätkierros olisi ikään kuin päättänyt sarjan niin tuolloin päättymishetkellä ikään kuin nousija olisi ollut SaPa Pieksämäen Savosta ja Kuopion Elo olisi jäänyt lähtökohtaisesti rannalle, mutta Kuopion KP:n talousvaikeuksien ja yleisen seura-aseman toimilupasotkun myötä Kuopion Elo olisi ollut käytännössä ylimääräisen nousupaikan joukkue myös jo kesällä 1978 vuotta 1979 ajatellen. Muutoin nousijoista puhuen PU-62 Porrassalmi ja FC HP-47/HP-47 Jalkapallo Heinolasta olisivat pelanneet Uusintaottelun Nousemisesta mikäli Kevätkierros olisi jo ikään kuin sarjanousut päättänyt silloin ja Kotkan Jäntevä olisi juuri joutunut jäämään rannalle sarjanoususta sitä koskien.
Syyskierroksen osalta sitten tietenkin Kotkan Jäntevä koetti kaikkensa päästäkseen voittoon ja nousuun, mutta ikävä kyllä tultiin olemaan kakkostilalla ja jäämään rannalle silloin vuoden 1979 mahdollisen nousun suhteen.
Putoamisen suhteen JuPS olisi ikävä kyllä Kevätkierroksen ikään kuin päättäessä asian pudonnut suoraan ja lisäksi olisi pelattu Uusintaottelu Putoamisesta Etelä-Kuopion Ilveksen ja Iisalmen Pallo-Veikkojen/Palloveikkojen eli IiPV:n kesken. Muutoin putoajista puhuen HaPK Haminan Pallo-Kissoina/Pallokissoina olisi pudonnut ja PaSa Imatra ja PaPe olisivat pelanneet Uusintaottelun Putoamisesta. Tietenkin kun Syyskierros oli vielä pelaamatta ja sen varsinaisesti päättäessä niin kauden, nousijat ja putoajat ei silloin vielä heinäkuussa 1978 tarvinnut aivan niin paljon pelätä tilanteita kunhan vain ymmärsi ja toivoi parasta kauden loppuihin peleihin.)
9.7.1978: JuPS-Iisalmen Pallo-Veikot/Palloveikot/IiPV Iisalmi 300 katsojaa (Ottelu pelattiin kyllä Juuassa ja mitä ilmeisimmin jollakin vanhemmalla ruohokentällä kuin esimerkiksi nk. Vanhalla Kentällä hiekkakenttänä. Ja mikäli niin pelattiin niin saa toki korjata tämän asiasta muistavat tai tietävät. Katsojamäärä oli uudelle seuralle sarjatasollaan melkoisenkin hyvää luokkaa. Kevätkierroksen ikään kuin päättäessä kaiken sen päätteeksi niin JuPS olisi pudonnut kun se hävisi tämän ottelun maalein 2-3 ja IiPV olisi sitten pelannut tämän voiton jälkeen Uusintaottelun Putoamisesta Etelä-Kuopion Ilvestä vastaan kuten yllä todettua. Tämä ottelu tietenkin ylemmän mukaan siis päätti Kevätkierroksen sinä vuonna tähän sarjaan.)
30.7.1978: JuPS-Kuopion Elo 300 katsojaa (Ottelu pelattiin kyllä yllä kerrotun IiPV:n ottelun tapaan Juuassa juurikin jollakin vanhemmalla ruohokentällä mitä ilmeisimmin kuin esimerkiksi nk. Vanhalla Kentällä hiekkakenttänä. Ja mikäli niin pelattiin niin saa toki korjata yllä olevan jutun mukaisesti asiasta muistavat tai tietävät. Edelleen katsojamäärä vieläpä toistuneena uudelle seuralle sarjatasollaan oli tervetulleen hienoa luokkaa!
JuPS vieläpä onnistui melkoisessa tempussa eli syöksi Kuopion Elon tasapeliin maalein 1-1 ja Joensuun Karpalo kiitti tästä pistemenetyksestä kun sekin tulisi vielä merkitsemään niin kovin, kovin paljon kauden päätteeksi sen itsensä eduksi. Ja Elon osalta Kuopioon tulikin siitä sitten melkoista kiihkoa syyttelyineen päivineen.
Kun tuo päivämäärä sellaisenaan löytyi niin varmistui toisaalta aiempaan nähden silloinen epävarma mahdollinen Syyskierroksen aloitus ihan oikeaksikin Syyskierroksen aloitusotteluksi. Aiemmin luuloa oli valitettavan monen muun vuoden tapaan siitä, että esimerkiksi heinäkuussa pelattu ottelu olisi joidenkin alueiden vastaavien päätösten nimissä voinut olla yksinkertainen nk. Rästiottelu mitä se ei tietenkään ollut.)
13.8.1978: Joensuun Karpalo-SuPa Suonenjoki 100 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä hieman märällä ruohokentällä. Tämän ottelun Joensuun Karpalo voitti maalein 5-1.)
20.8.1978: VarTP-Joensuun Karpalo 129 katsojaa (Ottelu pelattiin Varkauden Keskuskentällä ainakin näillä näkymin. Joensuun Karpalo oli ensin tappiolla maalein 0-1, mutta elintärkeästi käänsi sen tilanteen voitokseen maalein 2-1. Siten hyvin tasaisessa sarjassa tässä vaiheessa Karpalo ja Kuopion Elo kiistakumppaneina olivat ensin mainitun takamatkan ja Kevätkierroksen päätösahdingon jälkeen viimeinkin tasapelissä keskenään. Hyvin tasainen sarja jo mainittuna tarkoitti edelleen hyvin hienosti ja kieltämättä myös teoriassa sitä, että vieläkin jokaisella ja melkein jokaisella oli mahdollisuus niin nousta, joutua Putoamiskarsintaan tai pudota sarjasta ennen vuoden 1978 loppua!)
3.9.1978: Joensuun Karpalo-Iisalmen Pallo-Veikot/Palloveikot/IiPV Iisalmi 100 katsojaa (Ottelu pelattiin Joensuun Keskuskentällä. Tämän ottelun Joensuun Karpalo voitti maalein 6-1. Tämän ottelun myötä enää joko suoraan tai Uusintaottelulla Nousemisesta siitä puhuen pystyivät enää nousemaan Karpalo, Kuopion Elo, Pieksämäen Savon Pallo, Suonenjoen Pallo ja Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat ja huolimatta voitoistaan 2-0 ja 1-0 SaPa:aa ja NP-H:ta/N-PH:ta vastaan eivät voineet enää JuPS tai WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus enää nousta vuodeksi 1979 Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan ja he siinä samassa varmistivat myös sarjapaikkansa Juuassa tietenkin tämän ollessa suoraan kuin suuren juhlan arvoinen juttu.
Tietenkin tuolloin vielä vähäinen oli mahdollisuus Juuassa tai Varkaudessa pudota vielä erikseen Putoamiskarsintaan, mutta se olisi vaatinut kaikkien loppujen ottelujen puhdasta häviämistä silloin. Tähän otteluun mennessä Joensuun Karpalo oli hävinnyt viimeisen kerran vuonna 1978 ja sekin oli elintärkeä seikka ajatellen sarjanousua. Putoajiakin ei voinut enää olla paljon eli IiPV hävittyään taisteli enää lähinnä suoraan tai karsintojen kautta sarjapaikkansa säilymisestä ja muut putoajat enää siinä vaiheessa pystyivät olemaan vain yllätyksittä Etelä-Kuopion Ilves tai VarTP Varkaudesta.
Toisaalta muualta miettien muita nousijoita noususta taistelivat vielä PU-62 Porrassalmelta, HP-47 Heinolasta FC:nä tai Jalkapallona, Kotkan Jäntevä, Kuusankosken Kumu-Peikot/Kumupeikot ja AnLi Anjalasta tai Anjalankoskelta kun välillä sitä on vähän merkitty ikään kuin molemmista päin jollakin tapaa lähtöisin olevana. Ja erikoista kyllä PU-62 oli kiitos oman alueen tai lohkonsa tasaisuuden juuri ja juuri kaikkein surkeimmillaankin varmistanut sarjapaikkansa vuodeksi 1979 kun kaikki muut joukkueet ihan muita kärkinimiäkin miettien pystyivät vieläkin ainakin teoriassa putoamaan Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1979!)
17.9.1978: JuPS-VarTP 300 katsojaa (Ottelu pelattiin kyllä aiemminkin kertomani tapaan Juuassa juurikin jollakin vanhemmalla ruohokentällä mitä ilmeisimmin kuin esimerkiksi nk. Vanhalla Kentällä hiekkakenttänä. Ja mikäli niin pelattiin niin saa toki korjata yllä olevan jutun mukaisesti asiasta muistavat tai tietävät. Edelleen katsojamäärä vieläpä kolmannen kerran kauteen tulleena uudelle seuralle sarjatasollaan oli tervetulleen hienoa luokkaa!
JuPS oli myös välillä hävitä tämän ottelun tai joutua vain tasapeliin 1-1. Pääerotuomari eli Mauri Havukainen ennen pitkää määräsi JuPS:n eduksi sateisella kentällä rangaistupotkun suoritettavaksi minuutti ennen ottelun loppua. Siitä Timo 'Timppa' Paalanen ampui voittomaalin ja näin tuloksella 2-1 JuPS oli lopullisesti varmistanut sarjapaikkansa vuodeksi 1979 täysin niin, että ei voinut joutua enää edes Putoamiskarsintaan. VarTP hävittyään viime hetkellä ja kykenemättä saamaan edes tasapeliä joutui täten jännittämään silloin vielä sarjapaikkaa edes Uusintaottelulla Putoamisesta tai ilman Putoamiskarsinnankin suhteen. Suoraan ei edes VarTP voinut pudota kun IiPV Iisalmesta oli jo pudonnut.
JuPS:n riemujuhlien yhteydessä tähän mennessä myös Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat, SaPa ja SuPa olivat niin Pieksämäen Savoon kuin Suonenjoelle varmistaneet sarjapaikkansa. Toki ne olivat menettäneet tai olivat menettää sarjanousunsa. Ainoastaan SaPa pystyi vielä nousemaan, mutta Joensuun Karpalon ja Kuopion Elon olisi ollut hävittävä päätösottelunsa ja SaPa pakkovoiton jälkeen olisi mahdollisesti päässyt tai ollut pääsemättä Uusintaotteluun Nousemisesta vuotta 1979 koskien Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan. Karpalo ja Elo kun kiistakumppaneina olivat tuttuun tapaan jo hyvin pitkään kesää ja syksyä 1978 jatkuneessa tasapelissä joten ratkaisu jäi päätösottelusta kiinni.
Tähän mennessä muutoin puhuen PU-62 Porrassalmelta oli onnistunut jo varmistamaan nousunsa Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1979 hienona juttuna lähellä Mikkeliä tai Mikkeliin kuuluvana paikkakuntana ja vasta tuolloin Kuusankosken Kumu-Peikot/Kumupeikot ja Kotkan Jäntevä olivat harmissaan nousun menettämisestä onnistuneet varmistamaan sarjapaikkansa! Kaikki muut eli AnLi Anjalasta tai Anjalankoskeltakin välillä mainiten paikasta ja juttuyhteydestä riippuen, HP-47 Heinolasta FC:nä tai Jalkapallona, LauTP, PaPe, Kouvolan Sudet ja PaSa Imatra pystyivät kaikki vieläkin kiitos sarjan huomattavan tasaisuuden loppuun asti alueellaan tai lohkossaan putoamaan Putoamiskarsintaan.
HaPK Haminasta puhuen oli jo myös varmistuneesti putoamassa Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1979.)
24.9.1978: Joensuun Karpalo-WP-35 200 katsojaa (Tämän ottelun myötä ensi kerran sitten JoPS:n ja vuoden 1973 nähtiin Joensuusta joukkue Jalkapallon 2. Divisioonassa/2-divisioonassa vuodeksi 1979. Karpalo voitti ottelun 5-0, mutta nousu varmistui vasta kun Kuopion Elo oli hävinnyt Suonenjoen Pallolle maalein 1-4. Voittamalla ottelun SuPa:n suhteen Elo ja Karpalo olisivat vielä pelanneet Uusintaottelun Nousemisesta Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1979. Tämän olenkin maininnut ennenkin kolme vuotta sitten silloisesti syksyllä ja tämä oli myös päätösottelu koko tähän sarjaan.)
Nousijat lopulta selvisivät erinäisvaiheiden jälkeen eli ne olivat Joensuun Karpalo ja PU-62 ja myöhemmin KP-48:n sotkun selvittyä ja sen seuran päättäessä taipaleensa yhdistymiseen Kuopion Elon kanssa pystyi myös vielä 1978 syksyllä hyvin pettynyt Elokin Kuopiosta nousemaan Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1979.
Suorat putoajat olivat HaPK ja IiPV ja Putoamiskarsintaan joutuivat Uusintaottelussa Putoamisesta Putoamiskarsintaan sen jälkeen PaSa Imatra ja Etelä-Kuopion Ilves AnLi:n selvitessä tasapelistä huolimatta sittenkin omalle sijalleen turvaan sarjapaikan varmistaen vuodeksi 1979 edelleen. PaSa Imatra tosin hävittyään Uusintaottelun Putoamisesta LauTP:lle maalein 0-1.
Putoamiskarsinnassa olikin sitten melkoisen pellenäytöksen makua kun enemmän tai vähemmän lopulta PaSa Imatra säilyi sarjassa vuodeksi 1979 pelaamatta mitään siksi kun Etelä-Kuopion Ilves järjestään yksinkertaisesti luovutti talousvaikeuksiensa tai muun syynsä edessä kaikki mahdolliset pelattavaksi aiotut ottelut pudoten automaattisesti Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1979, kun muutoin yksikään muu erillisesti mietittävä joukkue ei halunnut enää haastaa PaSa Imatraa uudelleen näihin putoamiskamppailuihin ja tietenkin kun AnLi katsottiin sarjassa selvinneeksi muutoin!
Tämä sarja itsessään saattoi venyä Putoamiskarsinnat huomioiden ehkä pitkällekin lokakuuta 1978 asti muun muassa senkin takia, että ennen koko tätä tapahtumaa kaikkineen oli ollut EIF:llä ja KäPa:lla Uusintaottelun Uusintaotteluakin Nousemisesta vuodeksi 1979 Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan!
Tämä olikin viimeinen tutkittu sarjavuosi yleisömäärien suhteen ja ehkä joskus palaan vielä vuosien 1979-1986 pariin milloin ehdin tai toki myös näidenkin jo mainittujen kuten myös kerrottujenkin vuosien pariin.
Etenkin tuo vuoden 1977 Joutsenon Kullervon 750 katsojan silloinen todennäköinen yleisöennätys olisi kyllä hyvä joskus saada selville ellei se siis tietenkin ollut mahdollinen Joutsenon Kullervo-Inkeroisten Purha ottelu kauden päätöksenä silloin.
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #851 : 13.10.2024 klo 17:22:22 |
|
Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan vuoden 1972 suhteen ikään kuin toisen sarjatason otteluna laskien parhaimpien ottelujen listalle pääsevien joukkoon on löytynyt jälleen yksi ottelu.
Katsojaluku ellei muuten ole hieman väärin niin oli seuraava:
Jalkapallon 2. Divisioona/2-divisioona 1972
Helsingin Ponnistus-MiPK 1283 katsojaa (Ottelu pelattiin 16.9.1972. Ottelu oli Syyskierroksen ottelu. Ottelu oli Itälohkon ottelu.)
Saa nähdä, että löytyisikö tälle vuodelle vielä lisääkin riittävän korkeita yleisöotteluja huomioitavaksi asti. Tämä nyt löytynyt yleisöottelu kun oli suurempaa luokkaa.
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #852 : 04.01.2025 klo 05:13:56 |
|
Pitkästä aikaa olisi tulossa ja ensimmäistä kertaa tämän vuoden puolen viesteihin puhuen suunnitelmien nyt muututtua muutaman muun katsojahankkeen sijaan vuosien 1979-1986 Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan katsojalukuja ennen pitkää alkaen vuodesta 1979 ja päättyen vuoteen 1986.
Jälleen tuttuun tapaan Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion ja Savon alueelta tarkoittaen enimmäkseen Itä-Suomen ja Kaakkois-Suomen alueelta.
Joinakin satunnaisina vuosina mukana olisi katsojalukuja myös Keski-Suomen ja Saimaan alueeltakin.
Mahdolliset muutokset kerrotaan erillisesti vuosittain eri niiden tarkoitettuihin viesteihin niistä kysyttäessä tai mikäli ne askarruttaisivat tilannetta pohtivia nimimerkkejä.
Pääsääntöisesti lyhin vuosi heti alkuun myös ehkä jossiteltavimpana olisi vuosi 1979 kun tuolloin ottelukierroksia oli tuntuvasti vähemmän kuin muina vuosina noina alueilla.
Toisaalta pisimmät vuodet noina alueilla yhtäläisesti pelattiin vain vuosina 1981-1982 kun vuodesta 1983 lähtien Itä-Suomen alueelle päin oli aina vähemmän ottelukierroksia kauteen kuin Kaakkois-Suomen alueelle.
Aivan kaikkea sinänsä en ole muutenkaan vielä käynyt läpi sinänsä edes kausittain kun välillä vain joinakin vuosina oli lehdissä mainituilla alueilla kiinnostusta seurata tätä kyseistä sarjaa ja muina vuosina vain jos oli aikaa.
Yleensä varmimmin seurattiin mikäli oli niin Joensuun tai Joensuun lähialueille seuroja samaan aikaan pelaamassa vaikka ei esimerkiksi JuPS:n tilannetta Juuassa unohdettu myöskään.
Vuosina 1979-1986 tietenkin aiempien tutkimusten valossa Joensuun Karpalo pelasi tietenkin Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa ja parhaimmillaan Jalkapallon 1. Divisioonaa/1-divisioonaa vuosina 1984-1985.
Alueen lippulaivan ollessa viettämässä parhaimpia vuosia ja ylimpiä sarjojaan koskaan seurana erilaisten lehtien seuranta muille pienemmille joukkueille oli täten kenties heikompaa, mutta se selvinnee lopullisemmin tutkimusten aikana tai kun ne ovat lopussa.
Vuosien 1979-1984 tilannetta auttaa vielä se, että Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan suhteen on vielä vertailukelpoisia yleisempiä katsojalukuja tilastoineen käytettävissä.
Vuosien 1985-1986 tilanne onkin sitten synkempi kun niitä ei enää ole vastaavasti samalla tapaa käytössä.
Sen näkee sitten, että miten asia tulee kehittymään.
Vuoden 1979 tilanneselvitys yritetään saada aikaan vielä tänään lyhyytensä takia ja loput vuodet riippuvat tilanteen mukaan tuleviksi tänään, huomisen ja lähipäivien aikana mikäli mahdollista.
Ennen kuin aloitan tuota vuoden 1979 tilanneselvitystä tekemään tästä sarjasta lopullisemmin kun viimeksi näitä on ohimennen käyty läpi päättyneen viime vuoden näkökulmasta katsoen kolme vuotta ja ennen pitkää tämän vuoden kuluessa mietittäessä neljä vuotta sitten silloin muun muassa JuPS:n kauden avausottelun katsojaluvun selvitessä pitää kertoa tuonne toiselle aihealueelle eräästä toisesta tilanteesta mikä voi hankaloittaa etsintöjä ja vertailuja tulevaan.
Muita vuosia ei niin ole käytykään vaikkakin pari vuotta sitten päättyneen vuoden näkökulmalla ja ennen pitkää tämän vuoden kuluessa mietittäessä kolme vuotta sitten kävin poikkeuksena myös läpi vuoden 1985 vastaavaa ohimennen sitten silloin muun muassa JoPS:n eli Joensuun Karpalon Reservin silloisesti ja JuPS:n kauden avausottelujen katsojalukujen selvitessä.
Vuoden 1979 suhteen aletaan tätä kaikkea kertoa melko pian ja muutoin päivän aikana!
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #853 : 04.01.2025 klo 06:07:11 |
|
Tosiaan ennen tätä nyt tulevaa Jalkapallon 3. Divisioonaa/3-divisioonaa yleisömäärien kertomista vuoden 1979 suhteen paikallisesti puhuen tuli tosiaan tultua katsomassa yleensä niin kausista ja ainakin edes alempien jalkapallosarjojen suhteen kotimaisesti niiden sarjataulukoita yleensä kertovan sivuston eli Finlandfootball.netin tilannetta ja se ei järin hyvältä näytä.
Sinne toki vielä pääsee tilastoja katsomaan, mutta ei kovinkaan helposti ja aina pitää olla sivustonimi ja päälle vuosi mitä haluaa katsoa.
Mikäli sitä ei halua noudattaa niin hyvällä tuurilla ehkä vielä koko sivuston aloitukseen pääsee sivuvalikkona, mutta kaikki muu on poistunut/poistumassa viitaten siis muka uudelle sivumuutolle ja sinnekään uuteen palveluun ei sitten enää pääse.
Jotenkin tulee hieman tuosta sivustosta mieleen, että se on samassa vaiheessa kun silloin tällöin Jukka Joutsen kotimaisen jalkapallon sivut niidenkin oltua välillä poissa tai erittäin hankalasti korkeintaan käytössä sivustoremontin vuoksi näinä vuosina.
Samaa sivustoremonttia tai vaihtoehtoisesti todella hankalaa ja ehkä pilalle mennyttä sivustomuuttoa veikkaisin noiden vaikeuksien takia.
Mikäli tuo hyvä sivusto poistuisi niin olisi todella hankalaa katsoa sitten erinäisiä tilanteita reilusti alempien sarjojen tilanteita eri joukkueille vuosien varrelta sarjataulukkojen suhteen.
Etenkin kun tuonnekin sivustolle jossain vaiheessa mikäli sen ylläpitäjälle vain käy niin pitänee aikaisempaa suuremmin ilman muuta lähettää noita ihan todella alhaistenkin kotimaisten sarjojen suhteen ainakin yleisempiä joukkuetietoja kun niitä ei ole tuolle sivulle vain ehditty aina merkitä.
Tämän enempää toki murheellisesta tilanteesta puhumatta varmaankin jo viime vuoden loppupuolella Finlandfootball.netin suhteen alkaneena aion ryhtyä puhumaan tosiaan Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan katsojaluvuista vuodelle 1979 ja toivottavasti yleisömääriä löytyisi verraten mukavasti joidenkin aiempien vuosien tapaan, mutta sen näkee sitten!
Sen jälkeen olisi vielä myöhemmin edessä 1980-luvun vuodet vuoteen 1986 asti. Tai ehkä vähemmänkin mikäli jostain syystä ei olisi Joensuun, Kuopion ja Etelä-Karjalan alueen lehdet halunneet niin mainita joinakin vuosina paljoa mitään noita alueotteluja ja jos otteluja ehkä vielä niin sitten niiden katsojaluvut tuntuivat aina jääneen mainitsematta huonoina vuosina kokonaan tai ainakin ne olivat hämäräperäisesti ilmaistu.
Se murheista ja vuoden 1979 pariin siis!
|
|
« Viimeksi muokattu: 04.01.2025 klo 06:09:59 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
|
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #854 : 04.01.2025 klo 10:39:58 |
|
Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan vuoden 1979 katsojalukuja olenkin laittamassa tähän jo aiemmin kerrotuista tutuista alueista niiltä osin kuin miten niitä sattui löytymään.
Tuttujen alueiden lohkonumerot jäi mainitsematta ja ne olivat vuosina 1979-1986 välisellä tutkimusajalla Kaakkois-Suomeen alueellisesti puhuen useimmiten ilman muutoksia ellei päälle mainita muitakin alueita niin numero kuusi ja Itä-Suomeen alueellisesti puhuen useimmiten ilman muutoksia ellei päälle mainita muitakin alueita niin numero seitsemän.
Erilaisia sarjatilanteita juttuineen voisi puhua vaikka kuinka kun Joensuun Karpalo, mutta myös Kuopion Elo oli kuin olikin ensin mainitun osalla noussut ja toinen oli saanut erikseen kutsunousun ylemmän sarjan pariin vuodeksi 1979 ja tietenkin kun tuli uudet Noususarjat ja Putoamissarjat kotimaiseen jalkapalloon pelattavaksi!
Niistä tosin osa on kerrottu ennenkin vastaavassa tilanteessa joten yritetään keskittyä tässä viestissä kuten seuraavissakin ehkä kenties vain yleisömääriin päivämäärineen kuin miten niitä löytyy.
Tietenkin huomioitavaa on, että molemmille alueille jäi seurojen puutteen takia tietenkin ne vajaiksi ja useita ottelukierroksia täyttä sarjaa pienemmäksi vuodeksi 1979 ja tälläkin oli vaikutuksensa kauden kulkuun ja etenkin Itä-Suomessa päin kuten myös Keski-Suomessa päin.
Ihmeittä sarja alkoi alueellisesti puhuen sellaisenaan Kevätkierroksen osalta ainakin 29.4.1979 lähtien vaikka suuremmin 6.5.1979 eteenpäin nähtiinkin otteluja sitten senkin edestä!
Kevätkierros päättyi alueellisesti puhuen ihmeittä näillä näkymin 8.7.1979 mennessä siinä vaiheessa. Sarjan osalta puhuen mikäli Kevätkierros olisi määrännyt sarjanousut niin Kaakkois-Suomessa päin alueellisesti puhuttuna Savilahden Urheilijat ja SiU Simpele olisivat menneet itse Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Noususarjan pariin ja tietenkin edeltävän vuoden eli 1978 säännöillä silloisesti Savilahden Urheilijat elleivät oli jälleen joidenkin vuosien takaisen tapaan kieltäytyneet noususta niin olisivat muuten nousseet Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1980 mitä ei tietenkään sääntömuutoksen nimissä olisi tapahtunut joten SiU Simpele pääsi tai olisi päässyt vielä karsimaan.
Tietenkin edeltävän vuoden eli 1978 säännöillä Inkeroisten Purha olisi pudonnut Kevätkierroksen jo ratkaistaessa Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1980 ja LauTP olisi joutunut menemään Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Putoamiskarsintaan tai myös vastaavaan Putoamissarjaan, mutta muuttunein säännöin ja ellei Syyskierros olisi muutosta tuonut niin molemmat sääntömuutosten vuoksi olisivat pudonneet vuodeksi 1980 Jalkapallon 4. Divisioonan/4-divisioonan pariin.
Itä-Suomessa päin mikäli Kevätkierros olisi määrännyt sarjanousut niin JuPS ja Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat eli N-PH/NP-H olisivat menneet itse Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Noususarjan pariin ja tietenkin edeltävän vuoden eli 1978 säännöillä silloisesti JuPS olisi noussut yksin Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1980 mitä ei tietenkään ikävä kyllä sääntömuutoksen nimissä olisi tapahtunut joten Pallo-Haukat/Pallohaukat Nilsiästä pääsi tai olisi päässyt vielä karsimaan.
Tietenkin edeltävän vuoden 1978 säännöillä VarTP olisi pudonnut Kevätkierroksen jo ratkaistaessa Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1980 ja Rautavaaran Raiku olisi joutunut menemään Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Putoamiskarsintaan tai myös vastaavaan Putoamissarjaan, mutta muuttunein säännöin ja ellei Syyskierros olisi muutosta tuonut niin molemmat sääntömuutosten vuoksi olisivat pudonneet vuodeksi 1980 Jalkapallon 4. Divisioonan/4-divisioonan pariin.
Kaakkois-Suomen alueella ottelukierrosten vähyyden vuoksi jossittelua Kevätkierroksella toivat Kouvolan Susien, Kuusankosken Kumu-Peikkojen/Kumupeikkojen ja Kotkan Jäntevän sijoitukset kun yhdelläkin ottelukierroksella lisää täysin voitoin jokainen olisi voinut haastaa noususta päästen ehkä Uusintaotteluun Nousemisesta Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Noususarjaan ja tietenkin edellisvuoden säännöillä suorakin nousu olisi ollut mahdollinen Uusintaottelulla Nousemisesta Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1980. Uusintaottelu Putoamisesta Suoraan tai Putoamiskarsintaan myös vastaavalla Putoamissarjalla tunnettuna vuodeksi 1980 Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan olisivat jossittelussa kilvoitelleet Kevätkierroksen perusteella Inkeroisten Purha, LauTP ja Nastolan Nopsa siinä järjestyksessä riippuen vähän sääntötilanteesta vanhalla tai uudella säännöllä ja muutoin lähinnä ongelma oli Nopsan ja LauTP:n välinen.
Itä-Suomen alueella ottelukierrosten vähyyden vuoksi etenkin vähän enemmänkin jossittelua Kevätkierroksella toivat SaPa Pieksämäen Savosta tunnettuna, SuPa Suonenjoelta, RiU Riistavedeltä, Suolahden Urho ja Äänekosken Huima kun he vielä olisivat voineet vielä päästä nousuun tai Uusintaotteluun Nousemisesta kiinni enemmällä määrällä ottelukierroksia. Edes pelkällä Kaakkois-Suomen vastaavalla kierrosmäärällä kauteen ilman ongelmia alennettunakin tuosta viisikosta kaikki paitsi Huima olisivat voineet periaatteessa myös nousta.
Uusintaottelu Putoamisesta Suoraan tai Putoamiskarsintaan myös vastaavana Putoamissarjana tunnettuna vuodeksi 1980 Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan oli uhkana Kevätkierroksen perusteella lähinnä jossiteltavasti ottelukierroksen tuntuvista vähyyksistä riippumattakin VarTP:n, Rautavaaran Raikun, WP-35:n/VP-35:n Varkautena tai Warkautena ja Äänekosken Huiman heiniä. Siitä asemasta kaikki nuo joukkueet pyrkivät eroon vaikkakin VarTP tuntui pysyvän heikkona läpi kauden ja näin oli käymässä Syyskierroksestakin puhuttaessa. Uusilla säännöillä tai ei.
Näillä näkymin ihmeittä lyhyen nk. Kesäloman jälkeen jo niinkin aikaisin kuin 15.7.1979 käynnistyikin tämän sarjan Syyskierros molemmilla alueilla ja Syyskierros normaalimman sarjan osalta päättyi vaihtelevasti vähän seurakohtaisesti kuitenkin ehkä hieman päivämäärien 22.9.1979-23.9.1979 jälkeisellä ajalla takarajanaan kuitenkin ennen tämän kyseisen sarjan Noususarjaa tai myös välillä Nousuottelujen nimellä tunnettuja tapahtumia ennen vuoden 1979 syyskuun ehdotonta loppua kun tuolloin ne olisivat alkaneet. Ja jatkuneet ilman muuta reilusti lokakuulle 1979 asti siitä venyen enintään Uusintaottelujen määrästä riippuen aina tuon vuoden talven ehdottomaan alkuun asti.
Jalkapallon 4. Divisioona/4-divisioona samoilla alueilla puhuen oli käynnistynyt varhaisimpien ottelujen osalta jo päivää aiemmin eli 28.4.1979, mutta suuremmat muut aloitukset otteluissa jäivät hämärän peittoon ja muutenkin toisen kerran hommaksi selvittää!
Yleisömääriä löytyi niistä puhuttaessa seuraavasti näin:
Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1979
JuPS-Suolahden Urho 350 katsojaa (Ottelu pelattiin 6.5.1979. Tämän olenkin maininnut aiemmin 29.10.2021 ohimennen sellaisenaan.)
PaSa Imatra-Kuusankosken Kumu-Peikot/Kumupeikot 200 katsojaa (Ottelu pelattiin 13.5.1979. Tämä ja tästä eteenpäin kerrotut ottelut ovat aina uusia ottelulöytöjä.)
WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus-JuPS 186 katsojaa (Ottelu pelattiin 17.6.1979.)
Suolahden Urho-JuPS 300 katsojaa (Ottelu pelattiin 15.7.1979. Siinä missä nuo kolme ensin kerrottua ottelua ovat olleet Kevätkierroksen otteluja niin tämä oli mielestäni ilman jotain todella muuta äärimmäisen selvää näyttöä niin Syyskierroksen ottelu vieläpä avausotteluna alueelleen.)
SiU Simpele-Kotkan Jäntevä 400 katsojaa (Ottelu pelattiin 22.9.1979. SiU Simpele olisi tarvinnut pakkovoiton noustakseen vielä Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Noususarjaan. Ikävä kyllä Noususarjan tai joskus myös niiksi rinnastettavien Nousuottelujen pariin ei Simpeleen Urheilijat nousseet vaan pelasivat katkeran tasapelin maalein 2-2 rannalle jääden siinä missä Kotkan Jäntevä sitten vuorostaan tasapelistä huolimatta sai nousta vastaavaan sarjaan lisäpisteen turvin. Ottelu oli viimeisten kierrosten otteluja normaalimpaan sarjaan Syyskierroksella ja varmaankin vuorenvarmuudella ihmeittä Simpeleen Urheilijoiden kauden viimeinen ottelu tuolloin.)
Kaakkois-Suomen alueelle kaiken jälkeen puhuttaessa sarjojen päätteeksi vuoden 1979 suhteen Noususarjaan tai Nousuotteluihin koskien Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa 1980 nousivat Kuusankosken Kumu-Peikot/Kumupeikot ja Kotkan Jäntevä täpärästi niin Kouvolan Susien kun juuri kerrotun SiU Simpeleen jäätyä rannalle niistä. Edellisvuoden silloisesti eli vuoden 1978 säännöillä Kumu-Peikot/Kumupeikot olisivat nousseet yksin ylempään sarjaan vuodeksi 1980. Vastaavasti vuoden 1978 säännöillä Inkeroisten Purha olisi pudonnut suoraan yksin ja Nastolan Nopsa olisi pelannut vielä Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Putoamiskarsinnassa tai vastaavasti Putoamissarjassa nimityksestä riippuen säilymisestä tai putoamisesta Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1980.
Kun säännöt olivat muuttuneet niin Purha kuin Nopsa putosivat siis alempaan sarjaan vuodeksi 1980.
Kuitenkin täyden sarjan täysillä ottelukierroksilla vielä avaimet nousuun tai Uusintaotteluun Nousemisesta olisivat ilman muuta olleet vielä käytössä Kouvolan Susilla, SiU Simpeleellä ja täpärästi kaiken jälkeenkin Savilahden Urheilijoilla. Täpärästi putoamispuolella olisi vuoden 1978 säännöin tai ilman nähty täten Nastolan Nopsan ja Anjalankosken tai Anjalan nimityksestä riippuen siis Apsin välinen Uusintaottelu Putoamisesta alempaan sarjaan vuodeksi 1980 siinä missä Purha oli täysin tuhoon tuomittu putoamaan.
Itä-Suomen alueella vastaavasti kaiken jälkeen sarjojen päätteeksi nousivat vastaaviin tilanteisiin Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat ja JuPS Juuasta varsinkin jälkimmäisen osalta puhuen silloin melko sensaatiomaisesti. Toisaalta vuoden 1978 säännöillä vähemmän yllättäen JuPS olisi jäänyt rannalle suorasta noususta, mutta ei paljon niinkään. Äänekosken Huima jäi rannalle näistä nousukuvioista. Kun ottelukierroksia olisi pelattu vähän enemmän niin edes Kaakkois-Suomen alueen ottelukierrosten määrillä myös WP-35/VP-35 Varkautena tai Warkautena olisi liittynyt mukaan vielä nousukuvioihin ja mikäli olisi ollut reippaan täysi sarja ottelukierroksineen niin Huima, WP-35/VP-35, RiU Riistavesi ja Suolahden Urhokin olisivat voineet vielä päästä nousuun kiinni suoraan tai Uusintaotteluun Nousemisesta siitä puhuen.
Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1980 putoajat olisivat olleet ja myös olivat VarTP ja Rautavaaran Raiku joista puhuen VarTP tuntui kovin elinkelvottomalta joukkueelta suoritustasolla puhuen läpi vuoden. Raiku oli sentään vähän lähempänä säilymistä ja vuoden 1978 säännöillä tuolloin vanhoina sääntöinä Raiku Rautavaarasta olisi joutunut Putoamiskarsintaan tai vaihtoehtoisesti puhuen Putoamissarjan pariin. Näin ei ikävä kyllä käynyt uusin säännöin.
Lisäksi Raiku ja VarTP kärsivät tuntuvasta ottelukierrosvajeestakin.
Lähempänä täyttä sarjaa tai täyden ottelukierroksen sarjalla Itä-Suomessa päin putoamisuhan alla olisivat olleet VarTP:n säilyessä putoajana joskin täpärämmin näin muun muassa mahdollisen viime hetken voittoputken turvin niin Raiku, SaPa, SuPa, Suolahden Urho, Riistaveden Urheilijat eli RiU ja vielä WP-35/VP-35 Varkautena tai Warkautena.
Näillä kuitenkin mentiin millä päästiin ja tietenkin monilla joukkueilla nousu jäi saavuttamatta ja näin kävi myös JuPS:llekin ennen pitkää.
Vuotta 1980 alettiin siis odottaa melkoisen innolla Juuasta puhuen kuten muillakin vähän yllätysmenestyneillä paikkakunnilla tietämättä, että monien tämän vuoden yllättäjien kaudesta tulisi tulemaan vain hirvittävä pannukakku.
Ihan loppuun on todettava, että lähtökohtaisesti riippuen Uusintaotteluista loppupuolella Noususarjoja tai myös Nousuotteluina tunnettuja tapahtumia lähtökohtainen kauden päätös oli lokakuussa 1979 puhuen 13.10.1979-15.10.1979 välisenä aikana, vähän ennen tätä tai hyvin, hyvin vähän tämän kaiken jälkeen kun tuota muuta kauden lopetusta yritettiin saada päättymään ennen Jalkapallon Suomen Cupin Loppuottelua silloin.
Ja pienenä muuna vihjeenä Jalkapallon 4. Divisioonan/4-divisioonan päättymisestä vuodeksi 1979 oli vain se, että verraten hyvin syyskuun 1979 lopulla tai äärimmillään hyvin lokakuun 1979 alussa näin olisi käynyt kun sielläkin kausi oli venähtänyt pidemmäksi erinäköisten Uusintaottelujen pelaamisen syistä johtuen.
Vuoteen 1980 yritetään pureutua yleisöottelujen löytymisen nimissä näille kyseiselle alueille kun lopulta vuoden 1979 katsojalukuja yleisöotteluineen ei löytynytkään kovin montaa kappaletta.
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #855 : 04.01.2025 klo 22:45:21 |
|
Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan vuoden 1980 katsojalukuja olenkin laittamassa tähän jo aiemmin kerrotuista tutuista alueista niiltä osin kuin miten niitä sattui löytymään.
Aluelohkoista puhuen niiden numerot pysyivät samoina, mutta erona oli tosin Itä-Suomen alueen oleminen nyt pelkästään sellaisenaan sen alueen joukkueita sisältävä kuin edeltävänä vuonna vielä oli ollut myös Keski-Suomen alueen joukkueita mukana siellä päin.
Vuodelle 1980 nämä lohkot sellaisenaan sarjaan olivat melkein viimein lähes täysiä tai täysiä.
Kaakkois-Suomen alueella pelattiin kausi täytenä jolloin jossittelun varaa ei jäänyt, mutta ikävä kyllä Itä-Suomen alueella pelattiin vähän vajaampana kauden otteluja läpi jolloin sen mahdollisesti parikin tärkeää ottelukierrosta kauteen jäi pelaamatta.
Siten mahdollisesti vaikuttaen kauden suorituksiin omilla tavoillaan.
Kausi alkoi yllättävänkin yhtäläisesti kerrotuilla alueilla ylempien sarjojen kanssa.
Pientä vaihtelevuutta toki toi eri ottelujen alkaminen vaihtelevasti niin 26.4.1980 kuin myös 27.4.1980.
Kevätkierroksen osalta siis puhuen. Erilaiset Noususarjat ja Putoamissarjat jäivät voimaan ja pysyivät tästä eteenpäin monta vuotta yleisenä osana käytännöllisesti katsoen kaikkia Suomen sarjajalkapallon nk. Liiton Sarjoja.
Jalkapallon 4. Divisioona/4-divisioona varmaankin vuodeksi 1980 alkoi näihin aikoihin tai sitten ei ja ennen pitkää se päättyi varmaankin saman vuoden eli vuoden 1980 syyskuussa, mutta tarkempi tutkimus myös lopetukseltaan lienee toisen kerran juttuja se.
Kevätkierros tähän tutkittuun sarjaan päättyi näillä näkymin ihmeittä yllättävän myönteisesti yhteisesti tai käytännön yhteisesti 29.6.1980 mennessä. Sarjassa oli tuttuun tapaan sen oma nk. Kesäloma verraten lyhyenä sellaisena ja Syyskierros alkoi ihmeittä samoin tähän tutkittuun sarjaan 6.7.1980 alkaen.
Syyskierros näillä näkymin tähän tutkittuun sarjaan ihmeittä päättyi vähän vaihtelevammin kuitenkin enimmäkseen päivämäärinä 20.9.1980-21.9.1980 välisellä ajalla tai vähän sen jälkeen tilanteista riippuen.
Noususarjat tai myös Nousuottelujen nimellä tunnetut tapahtumat yritettiin saada alkamaan vuoden 1980 syyskuun loppuun mennessä ja päättymään lokakuun alkupäivinä ihmeittä. Jonkin verran tuosta aikataulusta jouduttiin tinkimään senkin muodossa, että tähän sarjaan saatiin vielä Uusintaotteluja Nousemisesta ja Uusintaotteluja Putoamisesta.
Tarkka päivämäärä on vähän hämärä, mutta mielellään 5.10.1980 eteenpäin aina noin oletettuun Jalkapallon Suomen Cupin Loppuotteluun mennessä mieluusti sarjan piti olla ohi ja muutoin täydellisen lopullisesti kuitenkin ennen tuon kyseisen vuoden talven tuloa.
JuPS Juuasta järkyttävästi putosi sitten kokonaan alempaan sarjaan ja Juankosken Pyrkivältä tähän sarjaan pudoten ylempää käsin oli niin lähellä paluu sen sitten jäädessä tyhjäksi kun Noususarjasta tai välillä myös Nousuotteluina tunnetusta tapahtumasta jäätiin täpärästi rannalle vuotta 1981 koskien.
Joensuulaisväriä sarjaan toi JoPT/JPT Joensuu ja senkään kausi ei sujunut oikeastaan hyvin vähäisiä näyttöjä huomioimatta mitenkään kovin ruusuisesti. Toki tästä huolimatta oli melkein katkeraan loppuun asti säilyttää sarjapaikkansakin ennen sitten putoamistaan vuodeksi 1981 Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan takaisinkin.
Mikäli Kevätkierros olisi päättänyt eri tilanteita sarjaan niin Kaakkois-Suomessa sen alueella täydellä sarjalla jossittelun varaa ei olisi jäänyt ja Kouvolan Sudet ja Loviisan IF Tor olisivat päässeet Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Noususarjaan tai myös Nousuotteluina tunnettuun kokonaistapahtumaan PaSa Imatran jäädessä rannalle yhdessä LauTP:n ja Kuusankosken Kumu-Peikkojen/Kumupeikkojen kanssa mahdollisesti vähäisemmin vielä lisäten Anjalankosken Apsilla välillä tietenkin nimeten vain Anjalan Apsina. Pudonneet joukkueet Kevätkierroksen perusteella vuoden 1981 Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan olisivat olleet noilla perustein Kaipiaisten Kajastus ja HaPK Haminasta siinä vaiheessa täpärästi siinä missä HP-47 Heinolasta Jalkapallona tai FC:nä olisi säilyttänyt täpärästi sarjapaikkansa Lahden Sammon ja PaPe:n tapaan.
Mikäli Kevätkierros olisi päättänyt eri tilanteita sarjaan toki Itä-Suomen alueella sen suhteen vähäisesti vajaalla sarjalla pelaten niin PK-37 Iisalmi ja SuPa Suonenjoelta olisivat nousseet molemmat Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisionan Noususarjaan tai myös Nousuotteluina tunnettuun kokonaistapahtumaan IiPV:n eli Iisalmen Pallo-Veikkojen/Palloveikkojen ja Juankosken Pyrkivän jäädessä siitä täpärästi rannalle. Yhdellä lisäottelukierroksella kauteen PK-37 Iisalmi ja SuPa olisivat voineet karata kärkeen entisestään, mutta myös hävitä ja täten IiPV Iisalmesta ja Juankosken Pyrkivä olisivat voineet kiriä kiinni tasapeliin päästen jolloin olisivat olleet luvassa Uusintaottelut Nousemisesta.
Putoamisen suhteen puhuen Savilahden Urheilijat eli SavU/SavvU olisi pudonnut yksin ja Uusintaottelu Putoamisesta Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1981 olisi pelattu RiU Riistaveden ja JuPS:n kesken toisen putoajan määrittämiseksi. Yhdellä lisäottelukierroksella kauteen Uusintaottelu Putoamisesta olisi ollut mahdollinen vielä Savilahden Urheilijoille ja sitä vähän parempana niin Riistavedelle kuin Juukaan WP-35:n/VP-35:n kiinnisaamiseksi Varkautena tai Warkautena tuntien ja tuolla muutoksella myös Varkauteenkin sarjapaikka olisi ollut siis vaarassa enemmänkin. Tosin Savilahden Urheilijoiden tapauksessa sillä olisi ollut pakkovoitto edessä eikä juuri edellä olevat olisi saaneet saada enää pistettäkään siinä tilanteessa. Ennen pitkää sitten huonosti käyneelle JoPT:lle Joensuuhun Kevätkierroksella vielä sille olisi pelastunut sarjapaikka siinä vaiheessa kun vuoden 1981 nk. Kesälomalle tässä sarjassa lähdettiin.
Niiden tunnelmia käydään lisää läpi tämän viestin kestäessä, mutta tässä katsojalukuja:
Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1980
JoPT/JoPeTo/JPT Joensuu-RiU Riistavesi 100 katsojaa (Ottelu pelattiin 27.4.1980. Ottelu oli ensimmäisiä alueen Kevätkierroksen otteluja mitä pelattiin vaikka aiemminkin kausi on voitu aloittaa tilanteesta riippuen muiden seurojen osalta kuten esimerkiksi jo 26.4.1980.)
JoPT/JoPeTo/JPT Joensuu-IiPV Iisalmi 13 katsojaa (Ottelu pelattiin 20.7.1980. Ottelu oli Syyskierrokselle kuuluva ainakin mielestäni yhtenä sen otteluista puhuen. Tilanne oli jo tuolloin heikko Joensuuhun ja niin oli katsojalukukin.)
Kaakkois-Suomen alueelle kaiken jälkeen puhuttaessa sarjojen päätteeksi vuoden 1980 suhteen Noususarjaan tai Nousuotteluihin koskien Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa 1981 nousivat Kouvolan Sudet ja Kuusankosken Kumu-Peikot/Kumupeikot ja Loviisan IF Tor yhdessä PaSa Imatran kanssa jäätyä rannalle niistä.
Putoajat Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1981 tällä alueella olivat HaPK Haminaan ja Anjalankosken Apsi välillä myös pelkkänä Anjalan Apsina HP-47:n säilyttäessä Jalkapallona tai FC:nä nimittäen paikkansa sarjassa verraten täpärästi yhdessä Kaipiaisten Kajastuksen ja Simpeleen Urheilijoiden kanssa. Täyteen sarjaan ei jäänyt jossittelua.
Itä-Suomen alueelle kaiken jälkeen puhuttaessa sarjojen päätteeksi vuoden 1980 suhteen Noususarjaan tai Nousuotteluihin koskien Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa 1981 nousivat SuPa Suonenjoelta ja Uusintaottelun Nousemisesta Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Noususarjaan sen voittanut IiPV Iisalmi PK-37 Iisalmen ja Juankosken Pyrkivän jääden rannalle yhdessä RiU Riistaveden kanssa jäätyä kanssa siitä kaikesta.
Sijat olivat hyvin täpäriä ja niin Juankoskelle kuin Riistavedelle pelikausi oli jo murheellisesti päättynyt ottelukierroksien osalta jolloin nousua ei voinut enää toteuttaa yrityksenäkään.
Putoajat olivat murheellisesti viime hetken kalkkiviivoilla JoPT Joensuusta ja huomattavan selvästi aikapäiviä aiemmin jo JuPS Juuasta siihen mitä Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan tuli vuoden 1981 osalta.
Mikäli ihan täysi sarja Itä-Suomen alueella olisi ottelukierroksissa pelattu niin silloin tosiaan jännitystä olisi nousun tai nousuyrityksen suhteen riittänyt vielä vähäksi aikaa enemmän niin Juankoskelle kuin Riistavedellekin.
Ja samalla kertaa Itä-Suomen alueella putoamisen suhteen Jalkapallon 4. Divisioonan/4-divisioonan suhteen vuodeksi 1981 sinne jännitystä olisi riittänyt JoPT:n lisäksi myös Savilahden Urheilijoille eli SavU:lle tai myös SavvU:lle, Rautavaaran Raikulle, WP-35:lle/VP-35:lle Varkautena tai Warkautena tuntien ja Pieksämäen Savon Pallolle.
Suurimmalle osalle lähinnä Uusintaottelulla Putoamisesta ja sen muodossa.
Tämäkään kaikki ei olisi JuPS:ia auttanut riittämään säilymiseen tässä sarjassa katastrofilta kuin miten oli käynyt vuodeksi 1980 pelikaudella.
Vuoteen 1981 yritetään pureutua yleisöottelujen löytymisen nimissä näille kyseiselle alueille kun lopulta vuoden 1980 katsojalukuja yleisöotteluineen ei löytynytkään kuin pari kappaletta toistaiseksi perin erittäin heikosti raportoituina muutenkin tai vaihtoehtoisesti toisinaan unohdettuna kun niin monta muuta merkittävääkin urheilutapahtumaa aina osui päällekkäin näiden tämän sarjan ottelujen kanssa vieden niiltä raportointitilaa. Niin Jalkapallon EM kuin myös Moskovan Kesäolympialaiset silloin vuodeksi 1980 veivät aina niille viikoille sattuneena todella paljon kerronnan palstatilaa.
Toivottavasti tähän nähden vuosi 1981 toisi hieman lisää yleisömäärätietoa. Sen tosin näkee vasta sitten kunhan tutkimukset on siitäkin vuodesta suoritettu.
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #856 : 05.01.2025 klo 11:03:09 |
|
Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan vuoden 1981 katsojalukuja olenkin laittamassa tähän jo aiemmin kerrotuista tutuista alueista niiltä osin kuin miten niitä sattui löytymään.
Aluelohkoista puhuen niiden numerot pysyivät samoina, mutta erona oli tosin Itä-Suomen alueen oleminen nyt taas yhdessä Keski-Suomen alueen joukkueiden kanssa niitäkin sisältävinä kun edeltävänä vuonna se oli ollut yksin ja toissa vuonna kun vielä oli ollut myös Keski-Suomen alueen joukkueita mukana siellä päin samaan tapaan.
Vuodelle 1981 nämä lohkot sellaisenaan sarjaan olivat viimein täysiä.
Molempien osalta puhuen.
Siten mitään jossiteltavaa kaudesta ei jäänyt ottelukierroksista puhuttaessa.
Tutkimuksista puhuen tämä vuosi vuoden 1982 kanssa onkin sitten pisin sellaisenaan ollut selvitellä.
Vuodeksi 1981 tietenkin mielenkiintonsa loi jälleen niin kovin täpärästi Juankosken Pyrkivän ulos jääminen tämän tutkittavan sarjan omasta Noususarjasta tai myös Nousuotteluina tunnetusta tapahtumasta ja mielenkiintoisena erona nimityksensä Estura poisjättänyt, yleensä STPS Savonlinnana tunnettu aluejoukkueseura pelasikin yhden muista hienoimmista kausistaan vaikuttaen palaavan Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan pariin vuodeksi 1982 ja kun tietenkin se oli päässyt tuohon yllä kerrottuun tapahtumaan mukaan.
Ikävä kyllä tämän nousumahdollisuuden ja kautensa se pystyi ikävä kyllä pilaamaan juhlansa ja sinettinsä kynnyksellä Lahden Sammolle.
Tämän jälkeen vaikka välillä hyviä otteita STPS Savonlinna esittikin niin Savonlinnan 'Tepsi' sai juhlia seuraavan kerran mitään nousua parempaan sarjaan vasta vuodeksi 1990 vuotta 1991 koskien!
Tuolloin sitä ei vain voinut kuitenkaan tietää kuten ei sellaisenaan tulevia vuosiakaan.
Ennakkoluuloja tälle kaudelle oli jonkin verran kun ei ollut JuPS Juuasta mukana eikä ainuttakaan Joensuun alueen suoraa tai käytännössä lähiseutujen joukkueita mukana jolloin pelkäsin katsojalukujen jäävän tai jääneen melko olemattomalle seurannalle tai huomiolle.
Onneksi menettelevästi yleisömääriä löytyi.
Kausi alkoi yllättävänkin yhtäläisesti kerrotuilla alueilla ylempien sarjojen kanssa.
26.4.1981 enimmäkseen alkoi kausi monissa eri jalkapallosarjoissa silloin ympäri Suomea eikä ainakaan näillä alueilla pelaten Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona vuodeksi 1981 ollut siihen nähden poikkeus. Kevätkierroksen kestosta näin siis arvelin kertoa sen alun taustoja.
Kevätkierros tähän tutkittuun sarjaan päättyi näillä näkymin ihmeittä yllättävän myönteisesti yhteisesti tai käytännön yhteisesti 28.6.1981 mennessä. Sarjassa oli tuttuun tapaan sen oma nk. Kesäloma verraten lyhyenä sellaisena ja Syyskierros alkoi ihmeittä samoin tähän tutkittuun sarjaan 5.7.1981 alkaen.
Välillä joitakin yksittäisjoukkueita olivat jotka kai kenties pelasivat omia yksittäisottelujaan ennen aikojaan ennen muuta nk. Kesälomaa tai jo nk. Varaslähtönä Syyskierrokseen ja mikäli näin mahdollisesti oli tai mihin varauduttiin niin käymään niin niillä yksittäisjoukkueilla olisi sitten ollut vähän pidempi nk. Kesäloma aiemmasta lomittajana mitä vastustajiin tuli tai pelaavana kotijoukkueena ja sen myötä sellaisen mahdollisesti pelanneiden yksittäisjoukkueiden kausi olisi alkanut vasta vähän myöhemminkin heinäkuussa 1981 tuntemattomalla ajankohdalla tällä hetkellä.
Mielestäni kaikki joukkueet pystyivät sovittamaan ottelut ja aikataulut noilla alueilla jolloin tuohon menettelyyn ei tarvinnut turvautua, mutta korjaan kyllä virheeni mikäli sellaisia vain sitten löytyy niin tuosta pelaamisen ja nk. Lomittamisen suhteen tapahtuneesta tilannekuvasta!
Syyskierros näillä näkymin tähän tutkittuun sarjaan ihmeittä päättyi vähän vaihtelevammin kuitenkin enimmäkseen päivämäärinä 19.9.1981-20.9.1981 välisellä ajalla tai vähän sen jälkeen tilanteista riippuen.
Noususarjat tai myös Nousuottelujen nimellä tunnetut tapahtumat yritettiin saada alkamaan vuoden 1981 syyskuun loppuun mennessä ja päättymään lokakuun alkupäivinä ihmeittä. Jonkin verran tuosta aikataulusta jouduttiin tinkimään senkin muodossa, että tähän sarjaan saatiin vielä Uusintaotteluja Nousemisesta ja Uusintaotteluja Putoamisesta.
Tarkka päivämäärä on vähän hämärä, mutta mielellään 11.10.1981 eteenpäin aina noin oletettuun Jalkapallon Suomen Cupin Loppuotteluun mennessä mieluusti sarjan piti olla ohi ja muutoin täydellisen lopullisesti kuitenkin ennen tuon kyseisen vuoden talven tuloa.
Mikäli Kevätkierros olisi tuonut jo sarjan päätöskuviot nousijoineen ja putoajineen jo tuolloin vastaaviin tilanteisiin niin Kaakkois-Suomessa päin STPS Savonlinna ja LauTP olisivat päässeet Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Noususarjaan tai myös tietenkin Nousuotteluina tunnettujen tapahtumakokonaisuuksien piiriin ja FC Kotka olisi pudonnut Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1982 ja seuraa FC Kotka olisi saanut Uusintaottelussa Putoamisesta vuoden 1982 Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan hävinneestä joukkueesta sen siis ollessa silloisin miettein ja ajatuksin joko Lappeenrannan Rengas-Pallo/Rengaspallo eli RePa tai SiU Simpele.
Mikäli Kevätkierros olisi tuonut jo sarjan päätöskuviot nousijoineen ja putoajineen jo tuolloin vastaaviin tilanteisiin niin Itä-Suomessa päin kuten myös Keski-Suomessa päin Äänekosken Huima ja Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat eli N-PH/NP-H Nilsiästä olisivat päässeet Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Noususarjaan tai myös tietenkin Nousuotteluina tunnettujen tapahtumakokonaisuuksien piiriin ja SuPa Suonenjoelta ja RiU Riistavesi olisivat pudonneet Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1982 silloisin miettein.
Joukkueiden tunnelmia käydään lisää läpi tämän viestin kestäessä, mutta tässä katsojalukuja:
Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1981
Kaipiaisten Kajastus-STPS Savonlinna 150 katsojaa (Ottelu pelattiin 20.5.1981.)
STPS Savonlinna-PaPe 120 katsojaa (Ottelu pelattiin 23.6.1981. Katsojahuippu otteluun oli 200 katsojaa ennen kuin paljastui, että porukasta sen 80 katsojan verran oli enemmänkin ottelusta tai ottelualueelta ennen pitkää karkuun lähteneitä 'vapaalippulaisia' ellei peräti suoraan sanottuna melkoisia pummeja järjestämässä rettelöintiä alueella myös tuon vuoden Juhannuksen jälkitunnelmissa.)
Kaakkois-Suomen alueelle kaiken jälkeen puhuttaessa sarjojen päätteeksi vuoden 1981 suhteen Noususarjaan tai Nousuotteluihin koskien Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa 1982 nousivat STPS Savonlinna ja LauTP ja Kuusankosken Kumu-Peikot/Kumupeikot yhdessä PU-62 Porrassalmen kanssa jäätyä rannalle niistä.
Putoajat Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1982 tällä alueella olivat SiU Simpeleelle ja Lappeenrannan Rengas-Pallo/Rengaspallo eli RePa Kaipiaisten Kajastuksen ja FC Kotkan kanssa olleesta tiukasta taistelusta johtuen. Täyteen sarjaan ei jäänyt jossittelua.
Itä-Suomen kuten siinä sivussa myös Keski-Suomen alueelle kaiken jälkeen puhuttaessa sarjojen päätteeksi vuoden 1981 suhteen Noususarjaan tai Nousuotteluihin koskien Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa 1982 nousivat Huima Äänekoskelta ja Pallo-Haukat/Pallohaukat Nilsiästä ja Juankosken Pyrkivä jäi jälleen rannalle yhdessä Pieksämäen Savon Pallon kanssa eli SaPa:n kanssa jäätyä kanssa siitä kaikesta.
Sijat olivat hyvin täpäriä ja niin Juankoskelle kuin Pieksämäelle pelikausi oli jo murheellisesti päättynyt ottelukierroksien osalta jolloin nousua ei voinut enää toteuttaa yrityksenäkään.
Putoajat olivat murheellisesti viime hetken kalkkiviivoilla Rautavaaran Raiku ja huomattavan selvästi aikapäiviä aiemmin jo RiU Riistavedeltä siihen mitä Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan tuli vuoden 1982 osalta.
Vuoteen 1982 yritetään pureutua yleisöottelujen löytymisen nimissä näille kyseiselle alueille kun lopulta vuoden 1981 katsojalukuja yleisöotteluineen ei löytynytkään kuin pari kappaletta toistaiseksi perin erittäin heikosti raportoituina muutenkin tai vaihtoehtoisesti toisinaan unohdettuna kun niin monta muuta merkittävääkin urheilutapahtumaa aina osui päällekkäin näiden tämän sarjan ottelujen kanssa vieden niiltä raportointitilaa.
Toivottavasti tähän nähden vuosi 1982 toisi hieman lisää yleisömäärätietoa. Sen tosin näkee vasta sitten kunhan tutkimukset on siitäkin vuodesta suoritettu.
|
|
« Viimeksi muokattu: 05.01.2025 klo 11:05:39 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
|
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #857 : 05.01.2025 klo 11:24:16 |
|
Kun vallan unohtui tuohon edelliseen pitkään viestiin mainita niin mainitaan tähän, että vuoden 1981 osalta puhuen STPS Savonlinnalla oli tuon vuoden Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Noususarjan tai myös Nousuotteluina tunnetusta tapahtumakokonaisuudesta puhuttaessa ainakin yhteen otteluun 150 katsojaa ja se oli varmaankin sen kestäessä ollut ensimmäinen ottelu Lahden Sampoa vastaan.
Ratkaisuottelu sitten ennen pitkää oli melkoinen harmitus STPS Savonlinnalle kun 10 minuuttia ennen loppua yritetty rangaistuspotku päätyi maalintekoyrityksenä tolppaan ja kun ei vain muuten ehditty enää nousta ylimääräiseen tasapeliin tai selkeään voittoon niin siinä meni sitten vuotta 1982 koskeva nousu saamatta Lahden Sammon sen nousun sitten saadessa.
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #858 : 06.01.2025 klo 10:08:03 |
|
Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan vuoden 1982 katsojalukuja olenkin laittamassa tähän jo aiemmin kerrotuista tutuista alueista niiltä osin kuin miten niitä sattui löytymään.
Aluelohkoista puhuen niiden numerot pysyivät samoina, mutta erona oli tosin Itä-Suomen alueen oleminen nyt taas yhdessä Keski-Suomen alueen joukkueiden kanssa niitäkin sisältävinä kun edeltävänä vuonna se oli ollut yksin ja toissa vuonna kun vielä oli ollut myös Keski-Suomen alueen joukkueita mukana siellä päin samaan tapaan ja kaikkeen tähän toi vielä lisää ajateltavaa myös Saimaan alueen oleminen mukana koko tätä yhteistouhua joukkueineen päivineen.
Vuodelle 1982 nämä lohkot sellaisenaan sarjaan olivat edelleen täysiä, mutta tutkimusajalle ikävä kyllä viimeistä kertaa.
Molempien osalta puhuen varsinkin samanaikaisesti.
Siten mitään jossiteltavaa kaudesta ei edelleen jäänyt ottelukierroksista puhuttaessa.
Tutkimuksista puhuen tämä vuosi vuoden 1981 kanssa onkin sitten pisin sellaisenaan ollut selvitellä.
Kauteen mielenkiintonsa toi Juankosken Pyrkivän alkaessa taipua vähän samalla tapaa STPS Savonlinnan ylempään sarjaan pääsemisen havittelu runsainkin yrityskeinoin. Puhuttiinkin, että STPS Savonlinna yrittää Pyrkiväksi Pyrkivän paikalle siinä mitä sarjanousuihin tuli!
JuPS Juuasta palasi tähän sarjaan ja päälle tuli myös Joensuun lähiseuduista puhuen Outokummun Vesakin pelaamaan. OuVe:n tai joskus myös OutVe:n kausi ei ollut mikään paras mahdollinen ja putoaminen Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1983 tuli lopulta eteen.
Ei Outokummun Vesa tilannetta toki sinänsä ihan lopuksi helpoksi tehnyt kenellekään ja JuPS sai myös suorittaa kokonaisen pelillisen tason 'päivätyön' säilyäkseen sarjassa.
Sitä kuten mitään monta muutakaan kuviota ei ollut helppoa havaita vielä vuoden 1982 huhtikuussa pelivuoden ollessa Palloliiton 75-vuotisjuhlavuosi silloisesti puhuen niin sen aikana ja sen alussa!
Monet kuviot selkenivät ennen pitkää pelivuoden mittaan ajallaan milloin murheellisesti ja milloin myönteisemmin eri joukkueille.
Kausi alkoi yllättävänkin yhtäläisesti kerrotuilla alueilla ylempien sarjojen kanssa.
24.4.1982 ja 25.4.1982 enimmäkseen alkoi kausi monissa eri jalkapallosarjoissa noina kahtena päivämääränä silloin ympäri Suomea eikä ainakaan näillä alueilla pelaten Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona vuodeksi 1982 ollut siihen nähden poikkeus. Kevätkierroksen kestosta näin siis arvelin kertoa sen alun taustoja.
Kevätkierros tähän tutkittuun sarjaan päättyi näillä näkymin vähän yllättävän ikävän hämärästi täten kielteisen suurin piirtein yhteisesti tai käytännön yhteisesti 30.6.1982 alkaen lähtökohtaisesti 3.7.1982 mennessä ja lopullisesti sarjan piti olla Kevätkierrokseltaan ohi 5.7.1982 mennessä. Sarjassa oli tuttuun tapaan sen oma nk. Kesäloma verraten tällä erää pitkänäkin sellaisena varmaankin Jalkapallon MM 1982 loppuhetkien katsomiseksi Espanjasta siitä puhuen.
Syyskierros alkoi ihmeittä samoin tähän tutkittuun sarjaan sentään Kevätkierroksen hämärää ja viivytettyä loppua vasten selkeämmin 17.7.1982-18.7.1982 alkaen riippuen lähinnä enintään otteluperuutuksista kuitenkin niin, että ottelut peruuntuneina täytyi sitten pelata seuraavana päivänä viimeistään eli jos ei 17.7.1982 ottelupäiväksi maistunut niin 18.7.1982 täytyi pelata ne perutut ottelut sitten kun muuten olisi tullut jälkiseurauksia.
Syyskierros näillä näkymin tähän tutkittuun sarjaan ihmeittä päättyi näillä näkymin 18.9.1982 mennessä tai enintään hyvin vähän sen jälkeen tilanteista riippuen.
Noususarjat tai myös Nousuottelujen nimellä tunnetut tapahtumat yritettiin saada alkamaan vuoden 1982 syyskuun loppuun mennessä ja päättymään lokakuun alkupäivinä ihmeittä. Jonkin verran tuosta aikataulusta jouduttiin tinkimään senkin muodossa, että tähän sarjaan saatiin vielä Uusintaotteluja Nousemisesta ja Uusintaotteluja Putoamisesta.
Tarkka päivämäärä on vähän hämärä, mutta mielellään 10.10.1982 eteenpäin aina noin oletettuun Jalkapallon Suomen Cupin Loppuotteluun mennessä mieluusti sarjan piti olla ohi ja muutoin täydellisen lopullisesti kuitenkin ennen tuon kyseisen vuoden talven tuloa.
Kevätkierroksesta hieman muutoin puhuen:
Jalkapallon 4. Divisioona/4-divisioona suurin piirtein alkoi myös noihin muidenkin sarjojen aikoihin tai siirtyi vuoden 1982 Vapun/Vappupäivän tietämille tilanteen mukaan kun siellä sinä vuonna oli sarjan alussa lisäksi ei ongelmia vain keliolosuhteista tai kenttäoloista vaan myös yksinkertaisesti puutteellisen kotimaisen tiedotustoiminnan ongelmista!
Muun muassa tuolloisen juhlavuoden oma sarjaohjelmallinen Jalkapallokirja 1982 ei ollut ilmestynyt eikä ollut tullut ilmestymään vielä toukokuun alkupäivinä 1982 pelikauden ollessa jo menossa milloin alempiin sarjoihin sen välillä ylempiinkin sarjoihin vähän koetuksella ollut kotimainen sarjatiedottaminen ja otteluohjelmahoito oli tietenkin vallan murheellisella tasolla puutteellinen ellei perin olematontakin välillä kun ei ollut aina tiedetty, että onko mitään otteluja pelattavanakaan vai alkaisiko kausi sittenkin jonkin verran myöhemmin kuitenkin?!
Ylempiin sarjoihin lähinnä joskus tuli tuon kaiken hässäkän vuoksi muuten toimivana ja toimitettavaksi määrättynä pelivuotena varsinkin alkupuolella sitä jokin muu puutteellinen ottelutulos, puuttuva pelaajanimi tai Teksti-TV:n tuolloin vielä erityisen harvinaisena ollut asia ottelutiedotukseltaan saattoi ja myös julkaisi väärien ottelujen yhtä vääriä yksityiskohtia!
Tosin Teksti-TV itsekin vuonna 1982 oli harvinainen sinänsä kautta vuoden, mutta toki ihan loppuvuoteen mennessä se oli jo kerännyt jotain tunnettavuutta ja tunnettavuus kasvoi entisestään vuoden aikana.
Sitten joskus kummallisesti joillakin alueilla muun muassa Aluepääsihteeri sai ottelutietoja kyllä haltuunsa seuroittain ja yleensäkin asiaan vihkiytyneiltä tilivelvollisilta, mutta yksinkertaisesti ei vain nähnyt järkeä tietojen luovuttamista varten eteenpäin tai muutoin suuremmin pitänyt yhteyttä erikseen tiedotusvastaaviin Palloliittoon.
Näin kävi muun muassa Joensuussa ja keskellä tuon vuoden alkukaaosta käytettiin vähän huvittavasti vielä edellisen vuoden eli Jalkapallokirjaa 1981 erinäisten päivämääräkorjailujen ja arvioiden taholta puutteellisiin tai suurin piirtein paikkansa pitäviin, mutta kenties muuttuneisiin kilpailutoimintaa ja otteluohjelmaa koskeviin uutisiin!
Ennen pitkää Jalkapallokirja 1982 tuli toki viimein kuten tuli ja seuraaja eli Jalkapallokirja 1983 oli tietysti myös tuloillaan aikaisemmin hässäkästä opittuna, mutta vahinko oli sinänsä kuvallisesti kiusallinen ja kovaääninen riitasointu juhlavuotta viettäneelle Palloliitolle!
Tiedä sitten, että miten paljon kunnolla Jalkapallokirja 1982 myöhästyi ja eihän se ainutkertainen tilanne ollut. Etenkin kun 1980-luvun aikana vielä muun muassa vuosina 1987-1989 oli joka vuosi Jalkapallokirja myöhässä kutakin esitysvuotta kohti ja se tuotti päänvaivaa ja jätti melkoisia merkintäaukkoja seuroille joihinkin asioihin kyseistä kirjaa koskien. Yleisömääristä etenkin jäi puuttumaan merkintöjä tai vaihtoehtoisesti vieläkin kirjan mentyä painoon oli edelleen joitakin ottelutilityksiä yleisömääristä varmennuksineen puhuttaessa Palloliitossa menossa.
Jolloin ne eivät ehtineet vuosipainoksen mukaan halusi sitä tai sitten ehkä peitellen välillä ei kun joillakin seuroilla oli edelleen kiusallista määritellä, että oliko sitten joissakin kauden peleissä todella käynyt katsojia vai ei!
Jalkapallon 4. Divisioonan/4-divisioonan kauden selvittely on kuitenkin ehkä suuremmin jonkin toisen kerran tehtävää se.
Joukkueiden tunnelmia käydään lisää läpi tämän viestin kestäessä, mutta tässä katsojalukuja:
Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1982
STPS Savonlinna-SuPa Suonenjoki 234 katsojaa (Ottelu pelattiin 13.6.1982. Jalkapallon MM 1982 alkoi kyseisenä päivänä ennen pitkää illalla kun alkoi. Niin tai näin niin tämän kyseisen ottelun katsojaluvun sanottiin vähäisyydessään olleen tuossa vaiheessa STPS Savonlinnan kauden parhaiten katsottu yleisöottelu. Jäikö myös kauden parhaimmaksi niin se on kieltämättä avoin kysymys.
Murheellisesti tämänkin tuossa vaiheessa parhaimman yleisöottelunsa mahdollisesti myös koko kautta ajatellen siksi jääneenä STPS Savonlinna hävisi sen maalein 1-3. Mielenkiintoisesti SuPa ei ollut hävinnyt tuossa vaiheessa kauttaan ottelun otteluakaan ja STPS oli hävinnyt siis tämän ottelun myötä juuri kolmannen kerran kaudella.
Toisin kertoen STPS hävisi lopulta Suonenjoen oman seuran koko vuoden 1982 tappio-ottelut määrältään jo tuolloin. STPS:n peli toki ryhdistäytyi edelleen, mutta ikävä kyllä valitettavasti pelikauden aikana tuli vielä viisikin lisätappiota usein vältettävissä olleista otteluista ja tämän myötä sitten loppumäärä oli kahdeksan tappion veroinen vuoteen 1982. Tuona samana päivänä PaSa Imatra hävisi itsekin ensi kertaa koko vuonna 1982 eikä kärsinyt enempää tuon tappion jälkeen hävittyään LauTP:lle silloin enää kuin vain kolme kertaa lisää eli neljä tappiota tuli Imatralle koko loppuvuonna.
Sekin ehkä aavistuksen liiallisen tasapelaamisputken takia tuli maksamaan Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Noususarjaan tai myös Nousuotteluina tunnettuun tapahtumaan pääsypaikan vuotta 1983 koskien ehkä pääsyä Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan. Sitä ei vain silloin vielä voinut tietää Imatralla eikä sitä ollut helppoa nähdä kun oli niin pahuksen tasainen sarjakin kaudelle!
Mielenkiintoisesti tuolloin ei ollut vielä hävinnyt LauTP eikä IF Tor Loviisasta puhuen mitään eikä ne tulisikaan häviämään kuin vain kerran ja enintään kaksi kertaa näiden seurojen osalta vähän tilanteesta riippuen koko pelivuonna ja Kouvolan Susillakin oli juuri tuolloin vielä mitä mainioin vuosi meneillään kun heillä oli Kouvolaan vain yksi ainut tappio vuodelle, mutta vuoden 1982 päätteeksi vielä rumemmat tappiolukemat kuin Savonlinnaan eli kahdeksan lisätappion myötä yhteensä yhdeksän tappiota!)
Juankosken Pyrkivä/JuPy-Outokummun Vesa/OuVe/OutVe/O-Vesa/OV Outokumpu 428 katsojaa (Ottelu pelattiin 27.6.1982 vuoden 1982 Juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina. Tämän aika hyvinkin katsotun ottelun voitti Juankosken Pyrkivä maalein 2-1.)
Mikäli Kevätkierros olisi tuonut jo sarjan päätöskuviot nousijoineen ja putoajineen jo tuolloin vastaaviin tilanteisiin niin Kaakkois-Suomessa päin Loviisan IF Tor ja LauTP olisivat päässeet Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Noususarjaan tai myös tietenkin Nousuotteluina tunnettujen tapahtumakokonaisuuksien piiriin ja FC Wilma olisi pudonnut Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1983 ja seuraa FC Wilma olisi saanut Kotkan Jäntevästä.
Itä-Suomen kuten siinä sivussa myös Keski-Suomen ja Saimaan alueelle kaiken jälkeen puhuttaessa Kevätkierroksen päätteeksi vuoden 1982 suhteen Noususarjaan tai Nousuotteluihin koskien Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa 1983 olisivat nousseet siinä vaiheessa SuPa Suonenjoelta ja Toivalan Urheilijat eli ToU Toivalasta ja Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan olisivat siinä vaiheessa pudonneet vuodeksi 1983 ilman todella tuntuvaa ponnistelua loppuvuodeksi Syyskierrosta koskien sitten Kevätkierroksen päätteeksi Outokummun Vesa eli OuVe/OutVe/O-Vesa/OV Outokumpu ja Savilahden Urheilijat eli SavU/SavvU.
Kaakkois-Suomen alueelle kaiken jälkeen puhuttaessa sarjojen päätteeksi vuoden 1982 suhteen Noususarjaan tai Nousuotteluihin koskien Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa 1983 nousivat LauTP ja Loviisan Tor hyvin selvästi PaSa Imatran oltua kolmostilalla silti siitä kaikesta puhuen selkeästi rannalla kun vaikka enää ei juuri hävitty niin voitoista ja tasapeleistä huolimatta LauTP ja Loviisan Tor vain aina käytännössä melkein yhtä aina voittivat ottelun toisensa perään tai pelasivat perin harvoin tasapelejä töin tuskin koskaan häviten ja se oli Imatralle suuri pettymys. Pahiten kuitenkin kaudella tuntui kaikesta tästä kärsivän Syyskierroksella siitä puhuen jopa lähtökohtaisesti Kevätkierroksen perusteella varovaisen toiveikasta nousua itselleen havitellut Kouvolan Sudet.
Syyskierroksella Kouvolan Sudet sitten hävisi otteluja huonoimmillaan putkeenkin ja joka tapauksessa epämiellyttävän usein ja jotkut voitettavat ottelutkin muuttuivat 'parhaina päivinä' enintään tasapeleiksi.
Kouvolan Susia vaivasi tosiaan myös kaikkiaan melko krooninen tasapelikyvyttömyyskin pelipäivinään vastustajiin nähden ja kun itsepäisyyttä piti ehkä joskus vähän liikaakin yrittää sitä voittoa tasapeleihin tyytymisen ja sarjataulukon kokonaistilanteen ajattelemisen sijaan.
Siten Kouvolan Sudet tuntui putoavan selkeiden sijojen 2-3 päätteeksi kun välttämättä ihan kärkeen ei aina asiaa ollut ja kun enemmän ehkä Uusintaotteluun Nousemisesta oli tähdätty lopulta kuitenkin niin loppusijalle 6 ja kiitos tappioputken alettiin lähestyä epämiellyttävästi jopa putoamisrajaakin ennen ihan loppukauden muuta paremmuutta ja toisaalta sarjaputoajien heikkouskin piti huolen siitä, että ei Kouvolan Susien tarvinnut pudota sentään!
Putoajat Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1983 tällä alueella olivat ehkä jopa omia aluevoittajia sitäkin selkeämmin vailla oikein mitenkään toivoa säilymisestä Lappeenrannan FC Wilma ja Kotkan Jäntevä. Täyteen sarjaan ei jäänyt edeltävän vuoden tapaan jossittelua.
Itä-Suomen kuten siinä sivussa myös Keski-Suomen ja Saimaankin alueelle kaiken jälkeen puhuttaessa sarjojen päätteeksi vuoden 1982 suhteen Noususarjaan tai Nousuotteluihin koskien Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa 1983 nousivat SuPa Suonenjoelta ja ToU eli Toivalan Urheilijat Toivalasta ja STPS Savonlinna jäi rannalle yhdessä sitäkin selvemmin rannalle jääneen Juankosken Pyrkivän kanssa JuPy:n hävittyä yhtä rumasti ja usein lopulta kaudella kuin miten Kouvolan Sudet niin tekivät. STPS Savonlinnan taival oli siitäkin synkkä, että Syyskierroksella se ei hävinnyt ottelun otteluakaan ennen koko sarjan lähtökohtaisen oletettavaa toiseksi viimeistä kierrosta!
STPS Savonlinna ei vain kohtalokkaasti voittojensa vastineeksi onnistunut saamaan koskaan tasapelejä kroonisesti lähes tasapelikyvyttömänä joukkueelle koko kaudella. Lisäksi tosiaan SuPa ja Toivalan Urheilijat keräsivät voittoja toisensa perään pelaten sitten 'huonompinakin' päivinään tasapelejä ja vain aniharvoin jos juuri lainkaan hävisivät ottelujaan. Myöskään LauTP:n ja IF Torin tapaan SuPa:n tai Toivalan Urheilijoiden huippusuoritukset Kevätkierrokseltakaan eivät voineet olla näkymättä Syyskierroksellakin.
Juankosken Pyrkivä Kouvolan Susiin nähden oli sentään viides, mutta nöyryytys tuntui kun olisi oltu tuplaten alempana kymppipaikalla lähempänä putoamista kun nousupaineet olivat ilmenevässä jo ehkä ylisuuriksikin ja Juankosken alueen sponsorimiesten mahdolliset soraäänet olivat alkamassa seuralle kun ei oltu edes niissä puheina olleissa tärkeissä muissa nousua määrittävissä otteluissa kausittain mukana mikäli ei vain sitten millään muuten voitu nousta ylempään sarjaan.
Putoajat olivat murheellisesti viime hetken kalkkiviivoilla loppuun asti tasoeron ongelmistaan huolimatta sinnitellyt Outokummun Vesa eli OuVe/OutVe/O-Vesa/OV Outokumpu ja verraten häiritsevästi jonkin aikaa aiemmin ennen sarjan oletettavaa päätöstä jo kaikkeen tähän nähden SavU/SavvU Savilahdesta siihen mitä Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan tuli vuoden 1983 osalta.
JuPS Juuasta sentään viime hetkellä sai myös omaa puhdettaan parempaan päin Syyskierroksella ja kykeni säilymään luomaan ainakin kuvan lähtökohtaisen myönteisenä jatkon osalta vuotta 1983 miettien.
Outokummun Vesa muutamalla eri nimellään tunnettuna oli siitä erikoinen ja myös murheellinen joukkue, että sillä ei ollut lainkaan vuoden 1982 jalkapallovuoteen tällä sarjatasolla ja alueen seuroista puhuen lainkaan yhtäkään tasapeliä pelattuna kauteen ja tasapelien kuningas jalkapallovuodeksi 1982 vastaavasti alueella seuroista puhuen oli ehkä osin niidenkin turvin koko kautensa ja sarjapaikkansa sinänsä juuri senkin vuoksi turvannut ja olevinaan osin niin hyvin 'noususuhtaisena' paistatellut PeKa peräti 10 tasapelin voimin!
PeKa tosin oli joskus kenttäsuoritteiltaan viheriöllä ihan yhtä ankean onneton joukkue kauteen vuodeksi 1982 kuin usein moititut putoajat sarjassa tuolla alueella ja voitti lopulta perin onnettomien ja jopa ehkä joskus ansaitsemattomien sattumien kautta yhtä lopulta vain kolmesti koko vuoteen toisaalta siis säilyen silti vuodeksi 1983.
Uskomatonta juuri putoajien huonoutta vasten on sekin, että vuodeksi 1983 olisi PeKa:n sarjapaikka säilynyt vaikka se ei olisi lopulta toteutunein tuloksin vuodeksi 1982 voittanut yhtä ainuttakaan otteluaan!
PeKa:n voittotaso vastasi siis Savilahden Urheilijoiden luokkaa harvinaisuudessaan, mutta Urheilijoille Savilahteen heillä oli kauteen selvästi vähemmän tasapelejä toisin kuin PeKa:lla.
Tämäkin ei voinut olla näkymättä pistetaulukoissa ja ihmismielissä kuten ehkä myös myöhemmin muistoissa vuotta 1982 peilaten jälkikäteen.
JuPS:lla oli myös turhauttavaa se Palloliiton juhlavuodeksi 1982, että senkin sarjapaikka oli ajoittain vaarassa kaudella juuri tasapelikyvyttömyyden takia ja kun sitten monet muut joukkueet olivat sitä edellä kuin olivat.
Toisaalta elintärkeästi muun muassa Savilahden Urheilijoiden luokkaa olleista tasapelimääristä kauteen ajatellen se sentään siitä huolimatta voitti verraten tuntuvan useammin kuin voitti.
Juuri voittomääräkin pelasti JuPS:n sarjapaikan omalla tavallaan kuin pelasti.
Omalla alueellaan JuPS tosin päätyi samaan sijaan kuin PeKa eli kymppipaikalle kuitenkin aivan täysin toisella tapaa viettäen kauden!
Vuoteen 1983 yritetään pureutua yleisöottelujen löytymisen nimissä näille kyseiselle alueille kun lopulta vuoden 1982 katsojalukuja yleisöotteluineen ei löytynytkään kuin pari kappaletta toistaiseksi perin erittäin heikosti raportoituina muutenkin tai vaihtoehtoisesti toisinaan unohdettuna kun niin monta muuta merkittävääkin urheilutapahtumaa aina osui päällekkäin näiden tämän sarjan ottelujen kanssa vieden niiltä raportointitilaa.
Lähinnä kesän 1982 Jalkapallon MM, mutta kyllä muitakin tapahtumia oli tämän sarjan edelle mennen toisistakin lajeista raportoitavaksi.
Toivottavasti tähän nähden vuosi 1983 toisi hieman lisää yleisömäärätietoa. Sen tosin näkee vasta sitten kunhan tutkimukset on siitäkin vuodesta suoritettu.
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #859 : 07.01.2025 klo 12:26:27 |
|
Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan vuoden 1983 katsojalukuja olenkin laittamassa tähän jo aiemmin kerrotuista tutuista alueista niiltä osin kuin miten niitä sattui löytymään.
Aluelohkoista puhuen niiden numerot pysyivät samoina, mutta erona oli tosin Itä-Suomen alueen oleminen nyt enää yhdessä pelkästään Saimaan alueen joukkueiden kanssa kun Keski-Suomen alueen joukkueet poistuivat omalle alueelleen tai siirtyivät toiseen lohkoon jolloin tutkimusaikana ne eivät enää palanneet tähän kyseiseen aluelohkoon.
Vuodeksi 1983 ikävä kyllä oli joukkuevajausta niin Kaakkois-Suomeen kuin Itä-Suomeen yhdessä Saimaan alueellekin.
Siten ottelukierroksia jäi puuttumaan kauteen pari mahdollisesti elintärkeätäkin kierrosta ja jätti tulevaisuuteen jossiteltavaa ennen pitkää myös historiallisiin katsantoihinkin.
Myös vuodeksi 1984 tilanne tulisi vielä ennen pitkää olemaan sama, mutta tuolloin sitä ei voinut tietää.
Kauteen mielenkiintonsa taas toi STPS Savonlinnan tiukka tavoite yrittää päästä nousemista koskeviin tapahtumiin kiinni, mutta nyt loppuikin sitten aika kesken sen pari ottelukierrosta lyhyemmässä sarjassa kesken ja edellä olleet seurat päättyivät kovin dramaattiseen kolmen suunnan tasapeliin asti mistä tulikin sitten lyhyempäänkin sarjaan Uusintaottelu Nousemisesta siitä puhuen!
JuPS Juuasta puhuen pysyi sarjassa vähän myös parantaen suoritustaan, mutta uutena mukaan tuli vaikeuksissa ollut Lehmon Pallo eli LePa/LehPa Lehmosta läheltä Kontiolahtea tai myös Kontiorantaakin läheltä. Kuten myös Iisalmen hyvin vähän PK-37:aa vanhempi paikallinen seura ja kilpailija eli Klubi-36/K-36 Iisalmi. Klubi-36:lla Iisalmesta oli tietenkin myös omat vaikeutensa kauden mittaan.
Vuodeksi 1983 se oli viimeinen vuosi jolloin oli erilaisia nousemisia ja putoamista koskevia sarjoja ihan korkeimpiin sarjoihin ja vähän alempiinkin toiseksi viimeinen vuosi.
Mahdollisia mietintöjä tapahtumakulkuineen käydään läpi tähän sarjaan jo nyt tai vaihtoehtoisesti vuoden 1984 käsittelyn yhteydessä silloisiin ymmärrettäviin ja odotettavissa silloin olleisiin sääntömuutoksiin.
Hieman lyhyemmästä kaudesta puhuen se oli edelleen verraten yllättäen hyvin yhteneväinen sarja ylempienkin kanssa tutkimuksien perusteella mikä ehkä hieman toi kotimaista jalkapallo askeleen kohti nykypäivää ja ei ollut aivan niin vaikeaa muu ohjelma-aikataulullinen kompurointi.
Toisaalta kyllä parannettavaa silti oli ja ongelmia riitti vaihtelevasti monella aihealueella.
Jalkapallon 4. Divisioonasta/4-divisioonasta ei paljonkaan vuoden 1983 pohjalta ole sanottavaa, mutta se saattoi alkaa hieman muita sarjoja myöhemmin vuoden 1983 Vapun/Vappupäivän jälkeen ja tuosta sarjasta tietysti vuodeksi 1984 Jalkapallon 3. Divisioonaan/3-divisioonaan nousi nk. Uusi JoPS eli käytännössä huolimatta silloisena uutena JoPS:na/JPS:nä tai Joensuun Palloseurana olemisesta kyseessä tietysti oli käytännössä sen ajan mukaisesti oikeasti pikemminkin Joensuun Karpalon Reservi omalla muulla kutsumanimellään.
Tuolla kyseisellä seuralla oli mahdollisesti vuonna 1983 tai sitten ei ollut edes sittenkään viimeistä kertaa sen 123 katsojaa tai enemmän paras katsottu yleisöottelu vuoteen tai vuosiin kun vuoden 1983 jälkeen mihinkään sen peliin kuten ei ehkä välttämättä myös vuonna 1983 ollut tullut noinkaan paljoa katsojia ja yleensä reilusti alle 100 katsojan otteluja oli katsottu vuoden peleistä puhuen.
Vasta vuoden 1985 kauden avaus keräsi tälle seuralle aiemmin mainittuna tuon vertailussa olleen 123 katsojaa ja juuri sen sanottiin siis olleen katsotuin ainakin sitten vuoden 1983 ellei enemmänkin olleeseen vuoteen verraten. Enemmän asiaa tuosta seurasta tulee vuoden 1984 tutkimuksen aikana kuten myös vuoden 1985 tutkimuksen aikana joten ei siitä sen enempää tähän viestiin.
Kausi alkoi yllättävänkin yhtäläisesti kerrotuilla alueilla ylempien sarjojen kanssa.
23.4.1983 ja 24.4.1983 enimmäkseen alkoi kausi monissa eri jalkapallosarjoissa noina kahtena päivämääränä silloin ympäri Suomea eikä ainakaan näillä alueilla pelaten Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona vuodeksi 1983 ollut siihen nähden poikkeus. Kevätkierroksen kestosta näin siis arvelin kertoa sen alun taustoja.
Tuona vuotena Kevätkierros päättyi ihmeittä näillä näkymin Kaakkois-Suomen alueella 4.7.1983, mutta ei paljonkaan sen jälkeen pisimmillään eli varmaankin 6.7.1983 jälkeen milloin tahansa.
Tuona vuotena Kevätkierros vertailuksi päättyi ihmeittä näillä näkymin Itä-Suomen alueella kuten myös Saimaan alueella 6.7.1983, mutta ei paljonkaan sen jälkeen pisimmillään kun tuo päivämäärä 6.7.1983 oli jo pelkästään Kaakkois-Suomen alueen muiden pelien päättymispäivämäärä ja seuroilla täytyi olla jälleen oma nk. Kesäloma jossakin kohtaa lyhyenä sellaisena joka tapauksessa.
Sarjasta puhuen vuoden 1983 nk. Kesäloma sitä koskien oli vuoden 1982 Jalkapallon MM:n nk. Kesälomaan nähden lyhyempi kun tuolloin oli peräti sen kaksikin viikkoa nk. Takuulomana ja vuonna 1983 huonoimmillaan nk. Takuuloma oli jopa lyhyempi kuin oletetun viikon verran.
Mahdollisille nk. Lomittajille seuroina toimien siis vastoin luvattua sarjaohjelmaa oli luvassa tietysti vähän myöhäisempi Syyskierros ja vaihtoehtoisesti sovitettava nk. Kesäloma tilanteen tullen. Vähäisesti vuonna 1983 tällaisia tilanteita saattoi olla, mutta toistaiseksi nk. Lomittajaseuroja en ole vielä harmittavasti saanut selville.
Syyskierros alkoi ihmeittä kuitenkin tähän tutkittuun sarjaan yhteisesti alueesta riippumatta 10.7.1983 pois lukien tai unohtaen nk. Lomittajaseurat kun niillä aikaisin päivämäärä oli 12.7.1983 ja tarpeen tullen vielä menettelevänkin paljon myöhemmin, mutta ei tietenkään kohtuuttoman paljon myöhemmin enää heinäkuussa 1983.
Eli varmaankin vähän puolenvälin 1983 jälkeen heinäkuussa tai lopullisen viimeistään heinäkuun lopulla 1983 viimeistenkin nk. Kesälomaa viettäneiden seurojen olisi ollut palattava viheriölle silloin. Yksi muu ongelma sarjaohjelman suhteen laatijoilla, pomoilla tai kiirehtijöillä oli tutkitussa sarjassa pelkona vielä yksi muu tapahtuma:
Nimittäin Yleisurheilun MM 1983 Helsingissä Suomen saadessa sen kunnian pitää silloisen Länsi-Saksan sijaan ensimmäisenä ja tämäkin täytyi etenkin elokuussa 1983 ottaa huomioon. Yleisökatoa tai nk. Pitkää Kesälomaa pelättiin vähän liian paljon seurojen piirissä ja mikäli se itsessään ei ollut ongelma niin yleisökatoa pelättiin silti melkoisesti tuolloin!
Syyskierros näillä näkymin tähän tutkittuun sarjaan ihmeittä päättyi näillä näkymin vähän vaihtelevasti eli 17.9.1983 tai vähän tätä ennen ja viimeistään 18.9.1983 mennessä tai enintään hyvin vähän sen jälkeen tilanteista riippuen.
Lopetus sarjaan vaikutti olevan joukkuekohtainen ottaen huomioon erinäiset loppukauden protestit ja vastaprotestit joita tuntui tuona kyseisenä pelivuotena riittävän niin ylempiin kuin alempiin sarjoihin Suomessa yllättävänkin paljon muutamaan muuhun vuoteen nähden!
Noususarjat tai myös Nousuottelujen nimellä tunnetut tapahtumat yritettiin saada alkamaan vuoden 1983 syyskuun loppuun mennessä ja päättymään lokakuun alkupäivinä ihmeittä. Jonkin verran tuosta aikataulusta jouduttiin tinkimään senkin muodossa, että tähän sarjaan saatiin vielä Uusintaotteluja Nousemisesta ja Uusintaotteluja Putoamisesta.
Tarkka päivämäärä on vähän hämärä, mutta mielellään 9.10.1983 eteenpäin aina noin oletettuun Jalkapallon Suomen Cupin Loppuotteluun mennessä mieluusti sarjan piti olla ohi ja muutoin täydellisen lopullisesti kuitenkin ennen tuon kyseisen vuoden talven tuloa.
Joukkueiden tunnelmia käydään lisää läpi tämän viestin kestäessä, mutta tässä katsojalukuja:
Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1983
LePa/LehPa/Lehmon Pallo-Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat/N-PH/NP-H Nilsiä 12 katsojaa (Ottelu pelattiin 24.4.1983 eli heti koko sarjan avausotteluksi näillä näkymin omalla alueellaan seuralle itselleen vaikka tätä aiempiakin otteluja oli edeltävänä päivänä pelattu muiden seurojen toimesta. Ylempään sarjaan päästyään lehmolaiset olivat välittömästi hätää kärsimässä ja vain ihme esti tappiota olemasta suurempikin kuin 0-5!)
LauTP-FC Kotka 285 katsojaa (Ottelu pelattiin 5.6.1983. Täysin suvereeniin Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Noususarjaan tai myös Nousuotteluina tunnettuun tapahtumaan matkalla jo tuolloin ollut LauTP voitti kyllä FC Kotkan maalein 2-0.
Tämä ei ollut ihmetys tai kummallisuus vaan se, että tuossa vaiheessa kautta LauTP:n verkkoon ei ollut mennyt millään tavalla maalin maaliakaan yleisesti ottaen joko voittona tai maalittomana tasapelinä tarkoittaen.
Ja eihän sellaista eli maalitonta tasapeliäkään tuolloin ollut LauTP:llä kun se oli voittanut kaikki ottelunsa siihen mennessä kautta jolloin juurikin tuo kohuna ollut maaliero oli 22-0 eli +22 Lauritsalan merkkiseuran eduksi! Tämä ottelu lienee ollut LauTP:n mahdollisesti paras yleisöottelu ehkä sarjaan tai sitten ehkä kenties ei ollut. Mene ja tiedä vielä tässä vaiheessa.
Tuo maaliero viimein vähän vähentyi eli toisin kertoen ensimmäistä kertaa LauTP päästi vuonna 1983 maalin taakseen millään tapaa vasta 19.6.1983 Kuusankosken Kumu-Peikkoja/Kumupeikkoja vastaan pelatessaan ja senkin ottelun se voitti maalein 3-1. Vieläkään ei ollut siihen mennessä maalitonta tai vaikka ehkä viimein puhuen maalillista tasapeliäkään. Tuolloin maaliero oli ensin pitkään 30-0 ja viimein 31-1 ja edelleen kasvuista tai heikennyksistä huolimatta merkillepantava +30 Lauritsalan merkkiseuran eduksi!)
PU-62 Porrassalmi-LePa/LehPa/Lehmon Pallo 100 katsojaa (Ottelu pelattiin 18.6.1983.)
WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus-LePa/LehPa/Lehmon Pallo 50 katsojaa (Ottelu pelattiin 4.9.1983. Ottelu oli muihin mainittuihin otteluihin nähden Syyskierroksen ottelu.)
Kevätkierroksen lopuksi puhuen ennen Syyskierrosta LauTP tosiaan voitti kaikki ottelunsa häviämättä kertaakaan ja joutumatta edes tasapeliinkään maaleitta tai maalillisina. LauTP päästi taakseen vain kolme maalia kun 7-2 voitto-ottelussaan LauTP joutui ihmeiden ihmeenä silloin päästämään 3.7.1983 pelattuun otteluun HaPK:ia vastaan siis kaksikin maalia. HaPK olisi saattanut saada tuossa ottelussa vielä parikin maalia lisää, mutta he mokasivat kaksikin hyvää rangaistuspotkupaikkaa maaleista puhuen. Siten lopullinen maaliero oli 37-3 tuloksella +34 Lauritsalan merkkiseuran eduksi!
Mikäli Kevätkierros olisi tuonut jo sarjan päätöskuviot nousijoineen ja putoajineen jo tuolloin vastaaviin tilanteisiin niin Kaakkois-Suomessa päin LauTP ja Kuusankosken Kumu-Peikot/Kumupeikot olisivat päässeet Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Noususarjaan tai myös tietenkin Nousuotteluina tunnettujen tapahtumakokonaisuuksien piiriin HaPK:n jäädessä rannalle ja Kaipiaisten Kajastus olisi pudonnut Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1984 ja seuraa Kaipiaisten Kajastus olisi saanut HP-47:sta Heinolasta Jalkapallona tai FC:nä.
Itä-Suomen kuten siinä sivussa myös ja enää vain Saimaan alueelle kaiken jälkeen puhuttaessa Kevätkierroksen päätteeksi vuoden 1983 suhteen Noususarjaan tai Nousuotteluihin koskien Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa 1984 olisivat nousseet siinä vaiheessa Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat eli N-PH/NP-H Nilsiä ja Toivalan Urheilijat eli PU-62 Porrassalmesta ja Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan olisivat siinä vaiheessa pudonneet vuodeksi 1984 ilman todella tuntuvaa ponnistelua loppuvuodeksi Syyskierrosta koskien sitten Kevätkierroksen päätteeksi Otavan Viesti ja Lehmon Pallo eli LePa/LehPa.
Mikäli kuitenkin oli kieltämättä vähäisesti jossiteltavaan sarjaan pelattu ihan täytenä sarjana se näille alueille niin HaPK yhdessä Kouvolan Susien ja FC Kotkan kanssa olisivat voineet tuoda vähäisesti haastetta nousua koskien Kevätkierroksella Kaakkois-Suomeen ja putoamista varten jännitystä olisivat voineet vielä tuoda PaSa ja PaPe huonojen ottelujensa takia ja varauksella PeKa ja SiU Simpele. Lähinnä toki osaa näistä koski tai olisi koskenut täydessä sarjassa ajatuksellakin vain täydellinen mokaaminen ennen joutumista mahdolliseen Uusintaotteluun Putoamisesta ja suurilta osin näiden seurojen uskottiin toki kykenevän säilyttämään sarjapaikkansa.
Itä-Suomen kuten siinä sivussa myös ja enää vain Saimaan alueelle mietittäessä ihan täytenä sarjana näille alueille jännitystä olisivat voineet tuoda vielä nousua koskien WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus, JuPS Juuka ja STPS Savonlinna. Näistä tosin vain Varkauden edustajat olivat lähempänä Uusintaottelua Nousemisesta puhuen ja putoamista varten Klubi-36/K-36 Iisalmi ja IiPV myös Iisalmeen olivat äärimmäisellä vaaravyöhykkeelle kun Otavan Viestin ja Lehmon Pallon voittaessa vähänkin pidemmässä sarjassa noiden kahden jäädessä pisteittä olisi tullut pisteräknäys vertaansa vailla ja Uusintaottelu Putoamisesta joka tapauksessa tavalla tai toisella.
Vasta onnettoman Kevätkierroksen kuitenkin sarjassa säilyen siinä vaiheessa pelannut ja ollut Juankosken Pyrkivä/JuPy oli näitä seuroja sentään vähäisesti edellä joka tapauksessa. Kuitenkin Syyskierrosta koskien Juankoskella oli enemmän tai vähemmän tuossa vaiheessa kesää 1983 paniikkia ilmassa heinäkuun parhailla keleillä siitä, että pudotaanko jopa alempaan sarjaan vuodeksi 1984!
Syyskierrokselle ennen nyt suurempaa mietettä loppuun LauTP kärsi vuoden 1983 ensimmäisen pistemenetyksen lopulta ainoana tasapelinään koko vuoteen PaSa Imatraa vastaan 24.7.1983 maalein 1-1. Voitto tai maaliton tasapeli ennen loppulukemia oli enemmän olla tosiasia, mutta PaSa Imatra sai kun saikin pelin ennen sen loppua tasapeliin ja ennen pitkää tasapeliin oli tyydyttävä lopputuloksissa. Silti LauTP oli ylivoimainen läpi muunkin kauden loppuun asti. Ennen pitkää vielä yksi tappio kauteen käytännön merkityksettömänä sellaisena ei juuri haitannut.
Kaakkois-Suomen alueelle kaiken jälkeen puhuttaessa sarjojen päätteeksi vuoden 1983 suhteen Noususarjaan tai Nousuotteluihin koskien Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa 1984 nousivat LauTP ja Kuusankosken Kumu-Peikot/Kumupeikot hyvin selvästi Kouvolan Susien oltua kolmostilalla silti siitä kaikesta puhuen selkeästi rannalla kun vaikka enää ei juuri hävitty niin voitoista ja tasapeleistä huolimatta LauTP ja Kuusankosken Kumu-Peikot/Kumupeikot vain aina käytännössä melkein yhtä aina voittivat ottelun toisensa perään tai pelasivat perin harvoin tasapelejä töin tuskin koskaan häviten ja se oli Kouvolan Susille suuri pettymys. Kumu-Peikoille/Kumupeikoille Kuusankoskelle ei muuten koskaan koko pelivuonna 1983 tullut edes tasapeliä!
Pahiten kuitenkin kaudella tuntui kaikesta tästä kärsivän Syyskierroksella siitä puhuen jopa lähtökohtaisesti Kevätkierroksen perusteella varovaisen toiveikasta nousua itselleen havitellut HaPK Haminasta puhuen.
Syyskierroksella HaPK Haminasta sitten hävisi otteluja huonoimmillaan putkeenkin ja joka tapauksessa epämiellyttävän usein ja jotkut voitettavat ottelutkin muuttuivat 'parhaina päivinä' enintään tasapeleiksi.
HaPK:ia vaivasi tosiaan myös kaikkiaan melko krooninen tasapelikyvyttömyyskin pelipäivinään vastustajiin nähden ja kun itsepäisyyttä piti ehkä joskus vähän liikaakin yrittää sitä voittoa tasapeleihin tyytymisen ja sarjataulukon kokonaistilanteen ajattelemisen sijaan.
Siten HaPK tuntui putoavan selkeiden sijojen 2-3 päätteeksi kun välttämättä ihan kärkeen ei aina asiaa ollut ja kun enemmän ehkä Uusintaotteluun Nousemisesta oli tähdätty lopulta kuitenkin niin loppusijalle 4 ja kiitos tappioputken alettiin lähestyä epämiellyttävästi jopa putoamisrajaakin ennen ihan loppukauden muuta paremmuutta ja toisaalta sarjaputoajien heikkouskin piti huolen siitä, että ei HaPK:n tarvinnut pudota sentään!
Putoajat Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1984 tällä alueella olivat ehkä jopa omia aluevoittajia sitäkin selkeämmin vailla oikein mitenkään toivoa säilymisestä Kaipiaisten Kajastus ja HP-47 Heinolasta Jalkapallona tai FC:nä. Jossittelua kuitenkin hieman jäi sarjaan muutenkin kuin vain Kaipiaisten Kajastuksen putoamisessa vain ja vasta ainoastaan Uusintaottelussa Putoamisesta ja sen jälkeen kun Kajastus hävisi tuolloin PaSa Imatralle vasta rangaistuspotkukilpailun jälkeen.
Vähän pidempään sarjaan nousijaehdokkaita kunnollakin ei olisi mikään koskenut täydessä sarjassa, mutta täyden mitan sarjassa myös FC Kotka, PaPe Voikkaalta päin Pallo-Peikkoina/Pallopeikkoina ja SiU Simpeleeltä olisivat voineet pudota tai joutua Uusintaotteluun Putoamisesta.
Itä-Suomen kuten siinä sivussa Saimaankin alueelle kaiken jälkeen puhuttaessa sarjojen päätteeksi vuoden 1983 suhteen Noususarjaan tai Nousuotteluihin koskien Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa 1984 nousivat PU-62 Porrassalmelta ja WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus ja Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat eli myös N-PH/NP-H Nilsiä lyhennenimeä käyttäen jäi rannalle yhdessä ensin erittäin täpärästi jälleen katkerasti viimeisen ottelunsa hävinneen STPS Savonlinnan ja sitten sitäkin selvemmin rannalle jääneen Juankosken Pyrkivän kanssa JuPy:n hävittyä yhtä rumasti ja usein lopulta liikaakin. STPS Savonlinnan taival oli siitäkin synkkä, että Syyskierroksella se ei hävinnyt ottelun otteluakaan ennen koko sarjan lähtökohtaisen selkeän oletettavaa viimeistä kierrosta!
STPS Savonlinna ei vain kohtalokkaasti voittojensa vastineeksi onnistunut saamaan koskaan tasapelejä kroonisesti lähes tasapelikyvyttömänä joukkueelle koko kaudella. Ja kun sai niin luku oli yhä melko harvinainen ja ne tulivat liian myöhään. Lisäksi tosiaan WP-35/VP-35 Varkautena tai Warkautena ja Pallo-Haukat/Pallohaukat Nilsiään keräsivät voittoja toisensa perään pelaten sitten 'huonompinakin' päivinään tasapelejä ja vain aniharvoin jos juuri lainkaan hävisivät ottelujaan. Myöskään LauTP:n ja Kuusankosken Kumu-Peikkojen/Kumupeikkojen tapaan WP-35:n/VP-35:n tai Nilsiän Pallo-Haukkojen/Pallohaukkojen huippusuoritukset Kevätkierrokseltakaan eivät voineet olla näkymättä Syyskierroksellakin.
Juankosken Pyrkivä oli sentään viides, mutta nöyryytys tuntui kun olisi oltu tuplaten alempana kymppipaikalla lähempänä putoamista kun nousupaineet olivat ilmenevässä jo ehkä ylisuuriksikin vaarallisen lähellä täysräjähdystä runsasta Juankosken alueen sponsorimiesten soraäänten kasvamista kohti huutamispistettä ja joukkovetäytymistä rahoituksen osalta olivat alkamassa ja ehkä osin silloisen edeltävän vuoden eli 1982 tapaan jatkumassa seuralle kun ei oltu edes niissä puheina olleissa tärkeissä muissa nousua määrittävissä otteluissa kausittain mukana mikäli ei vain sitten millään muuten voitu nousta ylempään sarjaan.
Putoajat olivat murheellisesti viime hetken kalkkiviivoilla loppuun asti tasoeron ongelmistaan huolimatta sinnitelleet IiPV Iisalmesta sen tosin kärsiessä karmaisevan heikosta Syyskierroksesta Kevätkierrokseen nähden muutenkin ja Otavan Viesti Mikkelin alueelta päin siihen mitä Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan tuli vuoden 1984 osalta.
Lopulta kun mietti vielä STPS Savonlinnan kohtaloa niin sillä oli tasapelejä yhtä monta kappaletta kuin häviöitäkin kauteen eli neljä kertaa, mutta oikeastaan jokainen niistä tuli käytännössä hyvin ei-toivottuun paikkaan.
Pahin oli tietysti päätöskierroksen häviö kun voitolla ja ehkä mahdollisesti tasapelillä toki pakkotilanteen edessä olisi silti päästy mukaan neljäntenä joukkueena kärkikolmikon pisteräknäykseen ja mahdollisesti päästy sitten Uusintaotteluun Nousemisesta ja yrittämään niitä Noususarjan tai Nousuotteluiden nimelläkin tunnettua erikoistapahtumaa!
Vähän tavallista lyhyempi sarja riitti tämän alueen otteluista puhuttaessa vähään aikaan myös jossiteltavaakin.
Vähänkin pidemmässä sarjassa STPS Savonlinna olisi saanut vielä sen parikin tilaisuutta täyttä sarjaa kohti päästä Uusintaotteluun Nousemisesta, mutta koko tasoihin dramaattisesti jääneen kärkikolmikon ei olisi tarvinnut saada enää kuin piste tai kaksi niin STPS:n toivo Savonlinnaan olisi ollut tuolloinkin mennyttä. Putoamisen suhteen ei paljon tarvinnut jossitella, mutta ehkä LePa/LehPa/Lehmon Pallo olisi saattanut itse joutua Uusintaotteluun Putoamisesta ja ehkä se olisi pudonnut alempaan sarjaan vuodeksi 1984 tai sitten ei IiPV:n ja Otavan Viestin kanssa riippuen sitten osapuolihäviäjästä Uusintaottelussa Putoamisesta tai sitten ei.
JuPS Juuasta siitä puhuen paransi otteita kaudellaan vuodeksi 1983 etenkin vuoteen 1982 nähden, mutta joukkuetta vaivasi yhä melko selvästi tasapelikyvyttömyys ja lopulta oli vain kolme tasapeliä kaudella useita tarpeettomia tappioita kohti haaveiltaessa paremmasta.
Toki ilman muuta lopulta kuutostila sarjaan jaettuna lopulta omalla seiskapaikallaan edellään SuPa Suonenjoelta oli silti edeltävän vuoden kymppipaikkaa ja jopa putoamispelkoa vasten sinänsä menettelevän tyydyttävä, hyvä tai jopa erinomainen suoritus sarjataulukkoon. Ehkä sijat 5-6 tai vähän vielä niitäkin parempi suoritus olisi ollut se ihan huippukauden takaava suoritus arvostuksena joukkueelle, mutta kyllä kärki vielä silloin meni tuolla alueella sarjassaan täysin omia menojaan. Siihen nähden JuPS Juuasta puhuen alkoi rauhoittua ja miettiä mieluummin pelivuotta 1984 tai sitäkin pidempää kehitysaikaa.
JuPS:n ohella myös Klubi-36/K-36 Iisalmi säilytti sarjapaikkansa vuodeksi 1984 melko samansuuntaisissa tunnelmissa kuin miten JuPS oli oman kautensa hoitanut aavistuksen toki huonommalla taulukkosijoituksella toimintoineen päivineen.
Vuoteen 1984 yritetään pureutua yleisöottelujen löytymisen nimissä näille kyseiselle alueille kun lopulta vuoden 1983 katsojalukuja yleisöotteluineen ei löytynytkään kuin neljä kappaletta toistaiseksi perin erittäin heikosti raportoituina muutenkin tai vaihtoehtoisesti toisinaan unohdettuna kun niin monta muuta merkittävääkin urheilutapahtumaa aina osui päällekkäin näiden tämän sarjan ottelujen kanssa vieden niiltä raportointitilaa.
Lähinnä kesän 1983 Yleisurheilun MM Suomessa etenkin, mutta kyllä muitakin tapahtumia oli tämän sarjan edelle mennen toisistakin lajeista raportoitavaksi.
Toivottavasti tähän nähden vuosi 1984 toisi hieman lisää yleisömäärätietoa. Sen tosin näkee vasta sitten kunhan tutkimukset on siitäkin vuodesta vähän yli 40 vuoden takaa eli tarkemmin sanottuna 41 vuoden takaa suoritettu.
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #860 : 07.01.2025 klo 12:41:16 |
|
Kun vallan unohtui tuohon edelliseen pitkään viestiin mainita niin mainitaan tähän, että joitakin tiettyjä asioita unohtui mainita mielenkiintoisuudessaan!
Pienenä sivuhuomiona Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Noususarjan nk. Ratkaisevassa Ottelussa vuodeksi 1984 Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan pääsystä puhuen Lauritsalan Työväen Palloilijoilla eli LauTP:llä oli omassa nousujuhlassaan 180 katsojaa ottelussaan WP-35:n/VP-35:n kanssa Varkauteen tai Warkauteen siihen nähden.
Tämä ottelu pelattiin suurin piirtein niihin aikoihin ellei täsmälleen samalla päivämäärällä kun Joensuussa oli jo valmiiksi juhlittu tai juhlittiin niin nk. Uuden JoPS:n eli siis tunnetumman JoPS:n uuden tulemisen myötä kuitenkin mutkan kautta niin Joensuun Karpalon Reservin nousua Jalkapallon 3. Divisioonaan/3-divisioonaan kuin itse Joensuun Karpalon Pääjoukkueen nousua Jalkapallon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan vuodeksi 1984!
Tämä kaikki toki on mainittu aiemminkin 30.10.2021 tälläkin aihealueella.
Sitten on uudempaakin tietoa löytyneenä.
Tuttuun tapaan vuodeksi 1983 Jalkapallon 3. Divisioonaan/3-divisioonaan löytyi normaaliin sarjaan tai Nousukarsintaan tai myös Nousuotteluina tunnettuun tapahtumasarjaan erikoisia pelaajia.
Pekka 'Peki' Nissinen oli yksi hahmo Lehmon Pallossa. Hän kun normaalisti pelasi Lehmossa, Kontiolahdella, Kontiorannassa tai Joensuussa jääkiekkoa enemmän kuin jalkapalloa ja Kuopion Pallo-Kerholla/Pallokerholla eli KuPK:lla/KPK:lla Kuopioon oli mielenkiintoisesti heidän rivissään eräs hyvinkin tunnettu silloinen nuori mies kuitenkin muun urheilun puolelta paremmin:
Mäkihyppääjä Mika Kojonkoski sattui tuohon aikaan eli vuonna 1983 olemaan tietenkin mukana KuPK:n/KPK:n riveissä Kuopiossa ja oli mahdollisesti ihan aikaisemminkin mahdollisissa seuraotteluissa.
Ikävästi osin epätarkkojen pelaajahavaintojen tai muistojen perusteella ehkä niinkin aikaisin kuin jo vuonna 1979 hän olisi pelannut joko tuon seuran tai vastaavasti jonkun muun todella alasarjalaisen Kuopion joukkueen riveissä, mutta vaihtoehtoisesti nuo ovat olleet vielä junioriaikojen pelejä ja ehkä se ura vakavampana edustuspelaajana vaikka sitten alasarjajalkapalloon lienee alkanut ehkä tosiaan vasta vuosina 1980-1982.
Välillä on väläytelty jo ennen vuotta 1979 olleita pelejä hänelle, mutta sitten alkaisi olla jonkun 1970-luvun lopun vuoden kohdalla puhuttuna Kojonkoski olla kerran ollut sitten jo ehkä nk. Suomen Nuorin Edustusjalkapalloilija mikäli näin niin sarjapeleissä!
Eli varmaan ehkä muutoin järkevämmin puhuen se varhaisin vuosi lienee ollut 1979, mutta eihän sitä tiedä ennen kuin saisi kattavasti selville tilanteet asiasta.
Toki aiemminkin olen maininnut hänet muun muassa vuoden 1986 tilanteiden suhteen kyllä pelaajana, mutta en vain aiemmin näin varhain.
Tuollaisia erikoisia tapahtumia jäi mainitsematta tuohon pitkään viestiin näin jälkikäteen.
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #861 : 09.01.2025 klo 13:52:31 |
|
Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan vuoden 1984 eli vähän yli 40 vuoden takaisia ja tarkemmin sanottuna tasan 41 vuoden takaisia katsojalukuja olenkin laittamassa tähän jo aiemmin kerrotuista tutuista alueista niiltä osin kuin miten niitä sattui löytymään.
Aluelohkoista puhuen niiden numerot pysyivät samoina, mutta erona oli tosin Itä-Suomen alueen oleminen nyt enää täysin yksin kun vielä edeltävänä vuonna ne olivat olleet yhdessä pelkästään Saimaan alueen joukkueiden kanssa kun sitä toissa vuonna oli vielä olleet mukana Keski-Suomen alueen joukkueet.
Saimaankin alueen joukkueet poistuivat Keski-Suomen alueen joukkueiden vastaavaan tapaan sen viitoittamalle tielle omalle alueelleen tai siirtyivät toiseen lohkoon jolloin tutkimusaikana ne molemmat ja tuolloin tuoreempana Saimaan alueen vastaavat seurat eivät enää palanneet tähän kyseiseen aluelohkoon.
Vuodeksi 1984 tuonne tasan 41 vuoden taakse ikävä kyllä oli joukkuevajausta niin Kaakkois-Suomeen kuin Itä-Suomeen.
Siten ottelukierroksia jäi puuttumaan kauteen pari mahdollisesti elintärkeätäkin kierrosta ja jätti tulevaisuuteen jossiteltavaa ennen pitkää myös historiallisiin katsantoihinkin.
Tuolloin tosin viimeistä kertaa tutkimusajalle yhteisesti kun Kaakkois-Suomen alueet tulisivat vuodeksi 1985 saamaan täydennystä, mutta Itä-Suomi tulisi jäämään ilman myös koko lopuksi osaksi tutkimusaikaa.
Tuolloin sitä toki ei voinut vielä tietää!
Yksi syy ehdottomasti joukkuevajeeseen oli Mikkelin Pallo-Kissojen/Pallokissojen eli MiPK:n näin tuttavallisesti puhuen ollut alkuperäinen täyskonkurssi. Väliaikaisella peliluvalla äärimmäisen vähin rahoin tuo kyseisen seura oli hieman surkuhupaisasti puhuen saanut kaikkien vaiheiden ja aiempien kieltäytymisten jälkeen sitten kuitenkin saanut aloittaa kauden, mutta 6.5.1984 mennessä sen suoritus täyden konkurssin myötä hylättiin muun muassa sen pelaamasta tai ainakin äärimmäisen vahvasti pelattavaksi aiottua JyPK:iä eli Jyväskyllän Pallo-Kerhoa/Pallokerhoa vastaan ja JyPK:lle tuomittiin luovutusvoitto täysin pistein.
Ennen kaikkea tuotakin oli tapahtumia riittänyt ja pallottelua sijoitukseltaan, että mihin aluelohkoon tai yleiseen sarjaan koko seura olisi pitänyt laittaa! Pallottelua riitti sijoittamiselta joko Lahden ja Keski-Suomen alueelle, Kaakkois-Suomen alueelle ja Itä-Suomen alueelle joista eniten joko ensimmäiseksi mainittuun ja tai viimeksi mainittuun.
Aivan kauden kynnyksellä oli päätetty, että MiPK tai aivan tulemaisillaan ollut korvaaja eli MiKi eli Mikkelin Kissat pelaisivat omituisessa yhdistelmäseurassa tai sellaisenaan vielä viimeisen vuoden ajan MiPK:n nimellä ennen vuotta 1985 siirtymistä täysipainoisesti pelaamaan Mikkelin Kissoina edelleen Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa tai sitten aloittamaan vähän huonommalla tuurilla kuitenkin pelillisesti Jalkapallon 4. Divisioonasta/4-divisioonasta eikä täysin pohjalta!
Sittemmin seura siis viimein jo kerrottujen kieltämisten tai sallimisten peruutusten jälkeen sai tosiaan aloittaa kauden tuolla Lahden ja Keski-Suomen alueella melkoisen katastrofaalisin seurauksin.
Mikäli seura ehti pelata mitään oikeastikaan ja näillä näkymin niin tulokset olivat karmeita pois lukien voittoaan vielä kerran Suurmäen Pallosta eli SurPa:sta/SuurPa:sta maalein 6-0 ja jos ei pelannut ainakaan tiettävästi yhtään tuon mainitun suurvoiton jälkeen enää niin seura yksinkertaisesti rahapulassaan tai muiden paikkakunnan seurojen evätessä vararikkoiselta seuralta pelaamisen alueellaan jätti pelaamatta niitä luovuttaen tietyn aikamäärän puitteissa kerran toisensa jälkeen.
Toisaalta hieman mielenkiintoisesti Osmo Kaitokarin selvityksessä Kuopion alueelta oli tullut myöntävä vastaus seuran pelaamiselta siellä, mutta Saimaan alueen seurat olivat vastustaneet nk. Uuden MiPK:n tai tulevan MiKi:n pelaamista alueellaan joten kieltäytymisten ollessa liian rankkoja seuraa ei voitu enää laskea kaudelle pelaamaan. Edes sovitetulla aikataululla missä olisi sovitettu useampi ottelu luovutetuksi nollilta aloittaen, mutta kuitenkin kunnon siirtymäajalla sarjapaikan säilyttäen loppukauden pelaamista varten ja kunhan ei sitten olisi luovutettu enää kertaakaan kuitenkin pelikauden aikataulut uudelleen sovittaen.
Huolimatta tästä kaikesta Kaitokari ei ollut erityisen pidetty Mikkelissä!
Hän kun oli tuolloin itse evännyt talvella 1984 vähän väliä peliluvat ja milloin oli suostunutkin niin kokoaikainen empiminen ja arpominen olivat siellä käyneet hermoon pahoin.
Samalla Kaitokarin itse sanottiin liikaa vaikuttaneen sarjavaliokunnan toimintaan, häärineen kulisseissa taloudellisissa sotkuissa avustaen kuopiolaisia seuroja taloudellisessa turmeluksessa rikollista hyötyä koettaen ja yrittäen (Muutamaa vuotta myöhemmin ollut nk. Kopari-Ketkujen juttu ja paljon muitakin Kuopiossa tai lähialueilla sattuneita viittä vaille nk. Poliisiasioita Syyttäjänviraston mielenkiinnon herättäen olleita juttuja senkin edestä!) ja yksinkertaisen itsepäisesti mies oli itse ollut kieltäytynyt myöntämästä alueelle sarjan alkamista kohtaan järkevää lisäaikaa antaen sitä sitten kuitenkin senkin edestä Oulun ja Pohjois-Suomen vastaaville alueille!
Epämääräisesti Kaitokari puhui aina vain hikikarpalot otsallaan 'sarjan alkuun mennessä' noistakin lupa-asioiden selvittämisessä kun vähänkin kovemmin noista asioista kyseltiin silloin.
Mikäli lisäaikaa olisi keväällä 1984 tai lopputalvesta 1984 myönnetty kuten pyydettiin niin MiPK:n/MiKi:n sotkujen suhteen olisi saatettu vielä päästä ehkä jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen ja sovitukseen kun siirtymäajan puitteissa aikaisin mahdollinenkin sarja-aloitusaika olisi ollut enemmän Pohjois-Suomen ja Oulun alueen tapainen tai sinne suuntaan eli aivan vähintään 15.5.1984 tai vielä sitäkin kauemmin olisi voitu asioita sovittaa ja saada asiaan ratkaisu ilman mitään turhaa lehdistön lisädramaattisuutta asiaan!
Toki väistämättä takaraja olisi varmaankin ollut jonnekin sinne ihan kevään 1984 loppuun tai alkukesään mennessä kuitenkin sarjojen alulta ihan Pohjois-Suomen tai Oulunkin alueen tilanteet muistaen.
Näin ei kuitenkaan toimittu ja 15.5.1984 mennessä alettiin lähinnä kirjoittaa alkuperäisen MiPK:n päätöstä ja MiKi:n aloitusta jalkapalloon silloin ja siten Lahdessa ja Keski-Suomen alueella jouduttiin pelaamaan entistä vähemmin ottelukierroksia kauteen eikä myöskään Kaakkois-Suomessa tai Itä-Suomessa hurrattu päätöksestä.
Myöskin tässä yhteydessä Kaitokarin krokotiilinkyyneleet julkisuudessa sarja-avauksen ja alun vaikeudesta olivat kuohuttavaa kaikessa naurettavuudessaan. Kun niin olevinaan asiat ehkä olisi voitu ratkaista ennen sarjan alkua, mutta sarjassa itsessään kaikki oli niin muka yhtä olevinaan kovin vaikeaa ja itse oli kuitenkin mies jarruttanut muutaman ystävänsä kanssa valiokunnan toimintaa tai ollut milloin milläkin nk. Hiihtolomalla tavoittamattomissa kun olisi pitänyt istua valiokunnan kokouksessa asian käsittelyssä sitä läpi.
Mitäpä sitten tekivät Kaitokarin nk. Omat Pomot tai Palloliitto?
Vähemmän yllättäen yrittävät pestä kätensä kohusta ja Kaitokarin nk. Omien Pomojen jatkaessa Kaitokarin kärvistellessä syytteissä ja kohussa toinen toisensa perään mahdollista rikollisen rahan käärimistä taskuunsa sopivin väliajoin nk. Etuuksia Kuopion Poliisille ja Syyttäjänvirastolle tarjoten yhtä sopivia nk. Unohduksia varten!
Toki sitten enää muutaman vuoden päästä ei Kuopiossa enää nuo laillisuudesta vastaavat tahot tai tuomarit enää nk. Unohtaneet näitä asioita ja sitten tulikin kieltämättä Kuopioon oma murheensa ja kohunsa siitäkin.
Se oli toisaalta oma tarinansa sitten sekin jälleen mustaten pahoin kotimaisen jalkapallon mainetta.
MiPK:n murhe ja kaatuminen vuonna 1984 oli tietenkin juurisyiltään osin vuosien 1974-1979 aikaisten velkojen kertymisestä ja maksamattomuudesta silloin tai niin, että vaikka lyhennyksiä oli niin ne eivät vain voineet riittää kun muutakin toimintaa haluttiin niin väen välttämättä pitää yllä silloin seurassa!
Vuosina 1974-1979 MiPK oli Jalkapallon SM-Sarjassa/Mestaruussarjassa ja täten velkaa kerääntyi velkapääoman nk. Kovan Summan osalta puhuen lyhentymättömänä ainakin vähintään 650 000 Suomen Markkaa ellei enemmänkin kaikkiaan.
Se oli kestämätöntä kun ei vain vielä tuolloin ollut sellaista suurempaa päänsponsoria silloin Mikkelissä edes korkeimmassa sarjassa pelaamisesta huolimatta niin paljon tukemassa kuin olisi pitänyt.
Loppuvuotensa 1980-1984 tai oikeammin vain kunnolla vuoteen 1983 asti pelaten se oli viimeiseen asti koettanut ja ajoittain rajustikin maksellut velkojaan pois, mutta se joutui maksamaan paljon myös erinäisiä kielteisiä velkavelvoitemaksuja, debentuurikauppojen maksuja, korkoja ja koron korkojakin päälle liikaa.
Siten vuosien 1974-1979 ajan velkapääoman nk. Kova Summa pieneni enintäänkin tuolla välin 300 000 Suomen Markan verran jos sitäkään.
Mikäli kuitenkin välillä pieneni inhimilliseksi asti tai siedettäväksi asti niin 1980-luvun alku ei silti Mikkeliin ollut tuonut helpotusta ja sitä varten suuremmat tai pienemmät sponsorit olivat haluttomia Mikkelissä julistautumaan seuralle kunnon pääsponsoriksi asti ja summat kerättiin kauteen milloin mitenkin mistäkin.
Lopulta vuoden 1983 jälkeen ja vuoden 1984 alkuun mennessä kohti tuolloista lopullista konkurssihetkeä aiemman velkapääoman nk. Kova Summa oli jälleen kiinteänä osuutena noussut tai ollut siis 350 000 Suomen Markkaa.
Suurin velkoja sellaisenaan oli ollut vähän epäselvänä lähteestä riippuen milloin jokin tietty Mikkelin alueen suuryritys sponsoreineen, milloin Palloliitto ja välillä jopa ihan vain jo pelkkä valtiokin kun MiPK ei ollut urheiluseurana huolehtinut erilaisia muita Suomen urheilun ja vapaa-ajan alueen yhdistysten saatavien silloisia veroja tai veroluonteisia maksuja jälkiveroineen!
Maksuineen nuo kun olisi saatu sopimukseen niin 200 000 Suomen Markkaa olisi lähtenyt pois nk. Kovasta Summasta ja loput 150 000 Suomen Markkaa olisi ehkä saatettu kyetä maksamaan ajan kanssa pois verraten muulla huonolla taloustilanteella siitä huolimattakin. Toki ongelmana tuossa oli, että vaikka joku Mikkelin suuryritys olisikin alueella antanut asian anteeksi tuosta summasta puhuen tai Palloliitto niin ikävä kyllä moni pienempi Mikkelin yritys ei ikinä olisi hyväksynyt noin suuren summan anteeksiantoa eikä oikein kyllä kohtuullistamistakaan.
MiPK:n konkurssi tai ongelma kun olisi tullut vain vuottakin myöhemmin ja muutoin ehkä vähän myöhemmin kuitenkin vuosien 1985-1991 olleella nk. Rahaonnelan ajalla noin vuoden 1984 lopusta puhuen periaatteessa alkaen niin huonon ajoituksen katastrofi olisi voitu välttää tai siirtää myöhemmäksi. Seura ehkä olisi selvinnyt tai ehkä ei. Se jäi ikävä kyllä historiaan vastaamattomana kysymyksenä.
Asiaa ja selviämistä vaikeutti 5.5.1984 tullut kielteinen vastaus alustavasti jatkopeleille ja 12.5.1984-15.5.1984 käytyjen kokousten jälkeen eri Palloliiton valiokunnissa tulleet kielteiset vastaukset kauden lykkäämisestä tai Mikkelin Kissojen poikkeusluvalla pelaaminen ja se oli MiPK:n loppu alkuperäisenä.
Toki vuoden 1984 loppu on tunnettu, mutta olipa MiPK:n taival päättyä jo kaksi ja puoli vuotta aiemminkin ennen vuoden 1984 toukokuuta!
Tuolloinkin käytiin niin lähellä konkurssia, että aivan eräpäivään mennessä tiettävästi tulivat tuolloin pelastavat rahat ja silloiset velkasumman osuusmaksut lyhennyksineen päivineen tuolloin myönteisellä velkavelvoitemaksulla päälle ja toimintaa voitiin jatkaa.
Ehto sille kuitenkin oli se velkojilta hyväksyntään, että kaikki sen hetken pelaajat allekirjoittivat erinäiset myötä-vakuutta koskevat paperit asiaan ja samalla itse asiassa siirtyivät mikäli koskaan tuolloin konkurssi koittaisi seuralle sillä hetkellä tai silloiseen tulevaisuuteen niin tuon oletetut konkurssihetken pelaajat olisivat olleet myös tuolloin silloiset kaksi ja puoli vuotta sitten tuolloin toki lähinnä vain paperille perustetun Mikkelin Kissojen jäseniä!
Asia olisi ollut hyvä juttu periaatetasolla, mutta huonoimmillaan heillä olisi ollut jonkinlainen osavastuu tarpeen tullen uuden seurankin veloista tilanteen tullen ja se ei totisesti houkutellut liikaa vaikka asioista yhteisymmärrykseen päästiinkin!
Palloliiton valiokuntiin ja myös liittohallitukseen vuodeksi 1984 riitti siis sen vuoden keväälle ja kesälle kokouksia ennen lopullista murhepäätöstä MiPK:n konkurssista ja Mikkelin Kissojen joutuessa pelaamaan tulevana lopullisen uutena seurana oltuaan siis kaksi ja puoli vuotta vain paperilla olemassa niin aivan alimpia sarjoja mitä vain löytyi.
Sittemmin 3.6.1984 tuli päätös, että Mikkelin Kissat aloittaisi mikäli aloittaisi ollenkaan pelaamista niin vielä ehkä poikkeusluvalla jo samana vuonna pelaamisen sitten jälkikäteen liittyen kesken kauden Jalkapallon 5. Divisioonaan/5-divisioonaan tai vaihtoehtoisesti samaan sarjaan vuodeksi 1985 huolellisten muiden konkurssimaksujen loppuun saattamisten jälkeen ja uuden seuran muiden alkuvelkojen jälkeen kun tuohon mennessä siis MiPK oli kuollut ja haudattu ja sentään aivan muut alimmat sarjat nähtiin Mikkelin Kissojen tapauksessa mikäli niitä oli noilla alueilla niin liian suhteessa seuraan nähden liian alkeelliseksi Mikkelin Kissojen pudottamista varten sinne asti.
10.6.1984 oli tietenkin vielä kokous siitä, että pystyikö Mikkelin Kissat vielä aloittamaan kauden poikkeusluvalla jälkikäteen ihan kunnollakin koskien Jalkapallon 5. Divisioonaa/5-divisioonaa vuonna 1984 vai ei.
Tuossakin kokouksessa kuten muutenkin ajatellen niin silloinen tuore edesmennyt MiPK kuin uusi tuore MiKi silloin olivat TUL:n seuroja ja tämäkin juttu nousi rahasotkujen lisäksi Palloliiton kokouksissa asian tiimoilta esille ja mistä sitten välillä syytettiin Osmo Kaitokaria eli toki ihan oikeiden rahasotkujen ja hämäräpuuhien lisäksi myös 'TUL-vastaisuudesta'.
Myöhempiin oikeisiin kohuihin nähden 'TUL-vastaisuus' toi ikävämpiä kaikuja ehkä takavuosikymmeninä ennen 1980-lukua lähinnä lähempänä sotien jälkeistä itään päin suurempaa kumartelua vaikkakin 1970-luvulla vielä oli renessanssia sinne itään päin kumartelussa tavallaan kuin uudelleen koettukin.
Vuodeksi 1984 se oli viimeinen vuosi lopullisesti alempiinkin sarjoihin jolloin oli erilaisia nousemisia ja putoamista koskevia sarjoja.
Ihan korkeimpiin sarjoihin meno oli jo uusi ja Jalkapallon SM-Sarjassa tulivat kuin tulivatkin käyttöön empimisten ja siirtojen jälkeen nk. Kapean Mallin Playoff-kausi pelattavaksi kotimaiseen jalkapalloon!
Tuolloin melkoisena kohuna ja vielä ihan tutkimusajan lopulle ei siten voitu pitää sopimuksenmukaista vuotta 1986 pelattavaksi noin kuten piti tai yrittää myös nk. Laajan Mallin Playoff-kautta vaikka kertaluontoisena juttuna vaan palattiin silloin entiseen 'normaaliin' kausisarjan pelaamiseen toki ilman muita ylimääräisiä Mitalisarjoja tai Putoamissarjoja.
Ihan heti tuotakaan kaikkea ei voinut tietää.
Mitä alempiin sarjoihin ja nyt tähän Jalkapallon 3. Divisioonaan/3-divisioonaan tulee niin siinäkin jännitettävää lyhyempiinkin sarjoihin riitti silti.
Mahdollisia mietintöjä tapahtumakulkuineen käydään läpi tähän sarjaan tälle vuodelle silloisiin ymmärrettäviin ja odotettavissa silloin olleisiin sääntömuutoksiin vuodeksi 1985 kun ylemmissä sarjoissa jossiteltavaa olisi riittänyt jo edellisen vuoden läpikäynnin yhteydessä sen toki vielä osin ulottuessa myös vuoteen 1984, mutta niiden jutuista voidaan käydä isompaa tarkastelua jonkin aivan toisen kerran yhteydessä.
Kausi alkoi yllättävänkin yhtäläisesti kerrotuilla alueilla ylempien sarjojen kanssa.
28.4.1984 ja 29.4.1984 enimmäkseen alkoi kausi monissa eri jalkapallosarjoissa noina kahtena päivämääränä silloin ympäri Suomea eikä ainakaan näillä alueilla pelaten Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona vuodeksi 1984 vähän yli 40 vuoden taakse ja tasan tarkalleen 41 vuoden taakse ollut siihen nähden poikkeus. Kevätkierroksen kestosta näin siis arvelin kertoa sen alun taustoja.
JoPS:n/JPS Joensuun uusi tuleminen Joensuun Palloseurana, mutta käytännössä Joensuun Karpalon Reservinä on tietysti aiemminkin kerrottu. Ellei mahdollista Jalkapallon 4. Divisioonan/4-divisioonan Noususarjan tai myös Nousuottelujen mahdollisesti tuolloinkin aiempaan ja vuoden 1985 raja-arvoina kerran kerrottujen lukujen yhteydessä ehkä löytynyt parempaa yleisömäärää kerrottavaksi asti niin vuodeksi 1984 tilanne pysyi vaatimattomana yleisömääriltään seurasta puhuen läpi kauden.
Vaikeaa oli heille, mutta he säilyivät siinä missä Joensuun Karpalon Pääjoukkue kykeni Jalkapallon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa pelaamaan uskomattoman kauden mitä suurin piirtein vastaavasti Joensuusta puhuen alueena tai kaupunkina nautittiin sen seurojen keskuudessa vasta 40 vuotta myöhemmin juurikin viime vuonna eri kausista puhuen Joensuun JIPPO:n yhteydessä.
Onko tuo menestys paljon puhuvaa ja toistuuko Joensuun JIPPO:lle Joensuun Karpalon kohtalo täsmälleen nyt tälle vuodelle 40 vuoden takaisena niin vain aika näyttää!
Tuolloin 40 vuotta sitten vuonna 1985 Joensuun Karpalo putosi aloittaen putoamiskierteen muullakin syöksykierteellä eikä ennen pitkää vuodesta 1987 lähtien eteenpäin vuoden 1994 lopulliseen hautaukseen asti vuotta 1995 koskien ollut enää koskaan entisensä.
Niin huonolta JIPPO:n tilanne ei silti näytä, mutta ei kyllä ihan välttämättä ei tuota viime vuoden menestystä välttämättä olla toistamassa mielestäni.
Toivoisin toki mielelläni olevani väärässä, mutta ei siltä ihmeittä näytä.
Sen enempää nykyhetkestä puhumatta vuodeksi 1984 moni muukin seura paransi asemiaan tai oli menettelevän hyvä tai vähän taantunut. Yllättäjä oli Pyhäjärven Pohti sellaisenaan olemalla peräti sarjanelonen ennen pitkää alueellaan. Sittemmin toki heilläkin asema alkoi huonontua tutkimusajalla.
Tuona vuotena Kevätkierros päättyi ihmeittä näillä näkymin 8.7.1984 yhteisestikin, mutta ei paljonkaan sen jälkeen pisimmillään eli varmaankin 21.7.1984 tai 22.7.1984 jälkeen milloin tahansa.
Syy mahdollisiin viiveisiin olivat muun muassa useita kertoja peruttu ja uudelleen soviteltavaksi päätynyt ottelu WP-35:n/VP-35:n kanssa Varkautena tai Warkautena Joensuun JoPS:n tai myös Joensuun Karpalo Reservin kanssa tuolloin.
Peruttuja kertoja olivat ainakin 3.6.1984 ja 13.6.1984 olleet ottelut kun ensin oli ollut niin Varkauden seuran Neuvostoliiton ottelumatkaa ja sittemmin muuta kesäviiveperumista.
Heinäkuulle 1984 olikin sitten vaikeaa päättää tai ainakin sinänsä löytää sitä seikkaa, että milloin tarkalleen Itä-Suomen alueelle olisi tuo lopetus pelattu Kevätkierrokselle peruutuspelinä muiden seurojen ollessa vielä sarjan suhteen nk. Kesälomilla tai jopa jo tilanteen mukaan aloittamassa vuoden 1984 Syyskierrostakin sarjassa.
Syyskierroksen aloitus kun olisi ollut alkujaan juuri tuolloin 21.7.1984 tai 22.7.1984 tilanteen mukaan, mutta sehän tilanne saattoi vähän muuttua, mutta ei liikaa varmaankaan heinäkuun lopun 1984 tai elokuun 1984 alun jälkeiselle ajalle sen pidemmälle.
Syyskierros alkoikin siten hieman epäselvästi tuona vuotena johtuen tuosta tilanteesta, mutta muu arvioitu huhuissa vahvimmin kerrottu alkamispäivä näillä näkymin olisi ollut 25.7.1984. Voi olla kyllä, että olen tuosta ehkä myös väärässäkin.
Lisätutkinnoilla asia ehkä selviäisi, mutta aikaa sille ei juuri nyt ole. Kuten ei melko hämärälle tuon vuoden Jalkapallon 4. Divisioonalle/4-divisioonalle kun se vuodeksi 1984 muutenkin alkoi vähän kaikkea sanottua myöhemmin varmaankin myös päättyen myöhemmin verrattuna ylempiin sarjoihin oman Kevätkierroksensa osalta mikäli niin.
Seuroista puhuen Kevätkierros päättyi kieltämättä jossittelun alaisena lyhyemmässä sarjassa sen ottelukierrosta lyhyempänä kuten tavallista. Kaakkois-Suomen alueelle Kouvolan Sudet ja SiU Simpele olivat menossa ikään kuin mikäli Kevätkierros olisi päättänyt kaiken nousun ja putoamisten suhteen niin itse Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Noususarjaan tai myös Nousuotteluina tunnettuun tapahtumaan ja mikäli olisivat olleet jo seuraavan vuoden säännöt käytössä silloisesti niin Kouvolan Sudet olisivat täpärästi nousseet itse yksin Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1985.
Tietenkin täytenä sarjana olisi ollut FC Akilleksella Porvooseen, STPS Savonlinnalla, PeKa:lla ja HaPK:lla Haminaan mahdollisuudet päästä Uusintaotteluun Nousemisesta noihin eri nousua koskeviin tilanteisiin tai sarjanousuunkin asti. Pistetilanteen valossa toki uusin säännöin HaPK olisi ollut jo reilummin ulkona kaikesta ja muutkin olisivat olleet silloisin uusin säännöin vuodeksi 1985 Uusintaottelusta Nousemisesta siitä riippuvaisia.
Kevätkierroksen ikään kuin päättäessä myös putoajat vähän lyhyempään sarjaan niin tälle alueelle puhuen PaSa Imatra olisi pudonnut ja Uusintaottelussa Putoamisesta Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1985 olisi pudonnut tilanteen mukaan joko PaPe Voikkaalta tai Futis-82 Lappeenrannasta. Tietenkin täytenä sarjana olisi ollut FC Wilmalla ja FC Kotkalla hätää kärsittävänään joko suoran putoamisen tai Uusintaottelulla Putoamisesta koskevaa pelkoa. Putoamisen määriin kun eivät vuoden 1985 silloiset uudet säännöt olisi niin koskeneet toisin kuin miten nousemiseen.
Itä-Suomen alueelle vastaavasti Kevätkierros päättyi kieltämättä jossittelun alaisena lyhyemmässä sarjassa sen ottelukierrosta lyhyempänä kuten tavallista. Itä-Suomen alueelle Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat ja ToU Toivala olivat menossa ikään kuin mikäli Kevätkierros olisi päättänyt kaiken nousun ja putoamisten suhteen niin itse Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Noususarjaan tai myös Nousuotteluina tunnettuun tapahtumaan ja mikäli olisivat olleet jo seuraavan vuoden säännöt käytössä silloisesti niin Pallo-Haukat/Pallohaukat Nilsiästä olisivat täpärästi joutuneet pelaamaan Uusintaottelun Nousemisesta Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1985 Toivalan Urheilijoita vastaan.
Tietenkin täytenä sarjana olisi ollut vain Pieksämäen Savon Pallolla eli SaPa:lla mahdollisuuksia siinä vaiheessa enää päästä Uusintaotteluun Nousemisesta tai jopa suoraan nousuun. Yllättäjä Pyhäjärven Pohti kun oli juuri niin täpärästi ulkona nousua koskeviin juttuihin ja takana huohotti sitten muita turhaan noususta puhuen kauempana sarjataulukossa siinä vaiheessa.
Kevätkierroksen ikään kuin päättäessä myös putoajat vähän lyhyempään sarjaan niin tälle alueelle puhuen Klubi-36/K-36 Iisalmi olisi pudonnut murheellisen pelottavan selvästi Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1985 kun ei ollut siinä vaiheessa ottelun otteluakaan sillä voitettuna ja Uusintaottelussa Putoamisesta Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1985 olisi pudonnut tilanteen mukaan joko LePa/LehPa Lehmosta, Riistaveden Urheilijat ja JoPS tai myös Joensuun Karpalo Reservi tietenkin Joensuusta. Tietenkin täytenä sarjana olisi ollut Juankosken Pyrkivällä myös hätää kärsittävänään joko suoran putoamisen tai Uusintaottelulla Putoamisesta koskevaa pelkoa. Putoamisen määriin kun eivät vuoden 1985 silloiset uudet säännöt olisi niin koskeneet toisin kuin miten nousemiseen.
JuPS oli myönteisesti sarjan keskivaiheilla tai lähempänä kärkisijoja joskin ei niin hyvällä menolla mukana mitä Pyhäjärven Pohti oli, mutta ikävä kyllä sarjan tasaisuuden vuoksi pelkoa oli vähäisesti myös Syyskierrokselle ehkä putoamisestakin kun sarjatilanteessa oli niin kinkkisesti vaikeaa sovittaa tappioita sarjavastaaviin voittoihin nähden yksittäisen ottelun kannalta sopivaksi ja tasapelejä ei vielä tuolloin JuPS:lla ollut ainuttakaan!
Joukkueiden tunnelmia käydään lisää läpi tämän viestin kestäessä, mutta tässä katsojalukuja vähän yli 40 vuoden ja tasan 41 vuoden takaa:
Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1984
STPS Savonlinna-FC Wilma Lappeenranta 200 katsojaa (Ottelu pelattiin 10.6.1984. Ottelu pelattiin pitkästä aikaa löydettävien tai löytyneiden kenttätietojen mukaan Kyrönniemen Kentällä.)
JoPS/JPS Joensuu/Joensuun Palloseura/Joensuun Karpalo Reservi-WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus 11 katsojaa (Ottelu pelattiin 16.9.1984. Ottelu oli yllä mainittuun ensimmäiseen otteluun Syyskierroksen ottelu ja tämä ennen pitkää sai päätökseensä ne katsojaluvut mitä sitten Joensuun Palloseura myös Joensuun Karpalon Reservinä tuolloin kauteen saikaan murheelliseen kauteensa kuitenkin 4-0 voitolla säilyen tähän kyseiseen sarjaan vuodeksi 1985.)
Syyskierros päättyi näillä näkymin vähän vaihtelevasti kuitenkin niin, että 22.9.1984 mennessä Kaakkois-Suomen alueella aiottiin pelata päätösottelut ja Itä-Suomen alueella aiottiin pelata päätösottelut 23.9.1984 mennessä.
Jalkapallon 4. Divisioona/4-divisioona vuodeksi 1984 oli 41 vuoden taakse tarkalleen päättynyt jonkin aikaa tiettävästi aiemmin syyskuulle tai hyvin elokuun lopulle 1984, mutta muussa tapauksessa luonnollisesti sarja vielä jatkui tuolloin lähestyen muita loppumetrejään kun edessä niin siihen sarjaan kuin tähän tutkittuun sarjaan olivat joka tapauksessa olleet edessä omat vastaavat Noususarjat tai myös Nousuotteluina tunnetut tapahtumat vielä kerran.
Kaiken jälkeen Syyskierroksen päätteeksi Kaakkois-Suomen alueelle puhuen Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Noususarjaan tai Nousuotteluihin viimeistä kertaa sellaisenakin tunnettuna tapahtumana pääsivät siis vuotta 1985 Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa koskien mukaan Kouvolan Sudet ja Syyskierroksella mainiosti otteittaan, mutta melko täpärästi parannuksistaan huolimatta siihen paikkaan silti yltänyt PeKa.
Sääntömuutoksin jossiteltavaan sarjaan vuodeksi 1985 PeKa olisi jäänyt rannalle yhdessä monen muun yrittäjän kanssa ja Kouvolan Sudet olisivat nousseet yksin ylempään sarjaan. Vielä vanhoilla säännöillä kuitenkin rannalle täpärästi jäivät FC Akilles Porvoosta lähes loppuun asti paikasta jatkoon taistelleena ja Haminan Pallo-Kissat/Pallokissat eli HaPK. FC Akilles Porvoosta oli ainoa joka olisi voinut ihan sellaisenaan päästä myös Uusintaotteluun Nousemisesta kiinni mitä tuli noita jatkoon päässeitä ottelua koskien PeKa:aa vastaan miettien.
Putoaminen oli yksinkertaista ja ei niin yksinkertaista tällä alueella Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1985:
Futis-82 Lappeenrannasta kyllä tippui vähemmän yllättäen hyvinkin suoraan eikä edes sääntömuutokset tai täyden sarjan jossittelut sitä olisi pelastaneet, mutta FC Wilma tippui myös Lappeenrannasta puhuen enää vain todella täpärästi alempaan sarjaan. FC Kotka ja PaSa Imatra töin tuskin välttyivät putoamasta suoraan tai Uusintaottelusta Putoamisesta Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1985!
Mikäli täysi sarja olisi pelattu niin putoaminen suoraan tai Uusintaottelulla Putoamisesta olisi ollut uhkana aina PaPe:lle Voikkaalle, STPS Savonlinnalle ja SiU Simpeleellekin!
Niin tasaista oli silloin Kaakkois-Suomessa loppuun asti ajatellen.
Kaiken jälkeen Syyskierroksen päätteeksi Itä-Suomen alueelle puhuen Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Noususarjaan tai Nousuotteluihin viimeistä kertaa sellaisenakin tunnettuna tapahtumana pääsivät siis vuotta 1985 Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa koskien mukaan Toivalan Urheilijat eli ToU Toivala ja Syyskierroksella mainiosti otteittaan, mutta melko täpärästi parannuksistaan huolimatta siihen paikkaan silti yltänyt Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat eli N-PH/NP-H Nilsiä.
Sääntömuutoksin jossiteltavaan sarjaan vuodeksi 1985 Pallo-Haukat/Pallohaukat olisi jäänyt rannalle yhdessä monen muun yrittäjän kanssa ja ToU Toivalasta olisi noussut yksin ylempään sarjaan. Vielä vanhoilla säännöillä kuitenkin rannalle täpärästi jäivät SaPa Pieksämäen Savon Pallona lähes loppuun asti paikasta jatkoon taistelleena ja sarjayllättäjä vähän kaukaisempana eli Pyhäjärven Pohti PyPo:na tai PyhPo:na. SaPa oli ainoa joka olisi voinut ihan sellaisenaan päästä myös Uusintaotteluun Nousemisesta kiinni mitä tuli noita jatkoon päässeitä ottelua koskien N-PH:ta/NP-H:ta vastaan miettien. Nilsiäläiset eivät varmastikaan olisi olleet helppo vastustaja sellaisessakaan erikoistilanteessa.
Putoaminen oli yksinkertaista ja ei niin yksinkertaista tällä alueella Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1985:
Klubi-36/K-36 Iisalmesta kyllä tippui vähemmän yllättäen hyvinkin suoraan eikä edes sääntömuutokset tai täyden sarjan jossittelut sitä olisi pelastaneet kun Iisalmeen ei liiennyt kuin sen pari voittoa koko vuonna muutenkin umpisurkein pistemäärin lähinnä yleensä tasapelien jämäpisteillä, mutta LePa/LehPa/Lehmon Pallo tippui vertailuksi puhuen enää vain todella täpärästi alempaan sarjaan. Riistaveden Urheilijat eli RiU, JuPS Juuka ja JoPS/JPS Joensuu/Joensuun Palloseura myös Joensuun Karpalon Reservinä töin tuskin välttyivät putoamasta suoraan tai Uusintaottelusta Putoamisesta Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1985!
Mikäli täysi sarja olisi pelattu niin putoaminen suoraan tai Uusintaottelulla Putoamisesta olisi ollut uhkana aina vielä Juankosken Pyrkivälle eli JuPy:lle asti!
Niin tasaista oli silloin Itä-Suomessa loppuun asti ajatellen. Vasta WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus olisi varmistanut sarjapaikkansa täydelläkin sarjalla pelattaessa tuolla alueella.
Itä-Suomessa jännitystä lisäsi myös LePa:n/LehPa:n/Lehmon Pallon ajama loppuvuoden 1984 protesti mistä ei tullut mitään kun Palloliitto sen lopulta hylkäsi.
Mikäli Palloliitto olisi hyväksynyt protestin niin joko olisi vielä ihan sarjavuoden loppuun 1984 pelattu ennen mitään jatkopelejä yksi uusi ylimääräinen uusintaottelu Lehmon Pallon ja protestissa mukana esiintyneen seuran eli mielestäni ellen erehdy niin JoPS:n/Joensuun Karpalo Reservin tai JuPS:n kanssa ennen muuta lopullista sarjataulukkoa tai mikäli siis muutoin tietenkin sarja olisi päätetty jo lopettaa niin protestin ollessa myönteinen Lehmon Pallo olisi saanut täydet pisteet ja varmistanut sarjapaikan vuodeksi 1985 ja tästä huolimatta olisi nähty sitten Uusintaottelu Putoamisesta Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1984 uuden pistelaskutoimituksen jälkeen.
Pisteräknäyksessä mihin lähdettiin lähtötilanteessa tarpeen mukaan niin Joensuuhun olisi ollut paras maaliero tai muut vastaavat erillispisteet suorituksina kauteen jolloin pelkkä tasapeli muilla tavoin olisi jo Joensuuhun varsinkin maalittomana tai riittävän pienillä maalimäärillä riittänyt sarjapaikan varmistukseen uusinnassakin ja ilman Uusintaottelua Putoamisesta. Totta kai puhtaalla tappiolla muutoin uudelleenlaskenta olisi saattanut tuoda Uusintaottelun Putoamisesta uudelleen ajankohtaiseksi.
Juukaan ja Riistavedelle ei olisi ollut samaa etua tarjolla ja juukalaisilla olisi ollut pakkovoitto mahdollisessa erillisessä uusinnassa Lehmon Palloa vastaan edessä tai muu pistesijoittuminen. Muussa tapauksessa Uusintaottelu Putoamisesta Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1985 olisi tarkoittanut ottelua JuPS-RiU tai RiU-JuPS siinä ajankuvassa!
Palloliiton hylätessä protestin joka tapauksessa saatiin Joensuussa, Juuassa ja Riistavedellä huokaista helpotuksesta ja näin oli Lehmon Pallo pudonnut alempaan sarjaan vuodeksi 1985.
Noususarjat tai myös Nousuottelujen nimellä tunnetut tapahtumat yritettiin saada alkamaan vuoden 1984 syyskuun loppuun mennessä ja päättymään lokakuun alkupäivinä ihmeittä. Jonkin verran tuosta aikataulusta jouduttiin tinkimään senkin muodossa, että tähän sarjaan saatiin vielä Uusintaotteluja Nousemisesta ja Uusintaotteluja Putoamisesta.
Tarkka päivämäärä on vähän hämärä, mutta mielellään 14.10.1984 eteenpäin aina noin oletettuun Jalkapallon Suomen Cupin Loppuotteluun mennessä mieluusti sarjan piti olla ohi ja muutoin täydellisen lopullisesti kuitenkin ennen tuon kyseisen vuoden talven tuloa.
Vuoteen 1985 yritetään pureutua yleisöottelujen löytymisen nimissä näille kyseiselle alueille kun lopulta vuoden 1984 katsojalukuja yleisöotteluineen ei löytynytkään kuin neljä kappaletta toistaiseksi perin erittäin heikosti raportoituina muutenkin tai vaihtoehtoisesti toisinaan unohdettuna kun niin monta muuta merkittävääkin urheilutapahtumaa aina osui päällekkäin näiden tämän sarjan ottelujen kanssa vieden niiltä raportointitilaa.
Lähinnä kesän 1984 Kesäolympialaiset Yhdysvalloissa Los Angelesista puhuen etenkin päiväuusintoineen, mutta kyllä muitakin tapahtumia oli tämän sarjan edelle mennen toisistakin lajeista raportoitavaksi kuten tätäkin ennen Jalkapallon EM 1984 Ranskasta siitä puhuen vei seurannoissa tai lehtitilanteissa huomattavia määriä palstatilaa.
Toivottavasti tähän nähden vuosi 1985 toisi hieman lisää yleisömäärätietoa. Sen tosin näkee vasta sitten kunhan tutkimukset on siitäkin vuodesta tasan 40 vuoden takaa suoritettu.
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #862 : 11.01.2025 klo 09:25:49 |
|
Vähän ennen kuin viimein isommin kerron nuo pari viimeistä vuotta eli 1985 ja 1986 Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan suhteen niin on muistettava, että ihmeittä vain vuoteen 1984 asti on löytynyt sellaisenaan myös kokonaisyleisömääriä tähän sarjaan.
Eli siihen asti on ollut myös yleensä melko helppo sisäistää vaadittava katsojalukujen tasokin sellaisenaan.
Jalkapallon 4. Divisioonaa/4-divisioonaa koski sama asia.
Vuodet 1979 ja 1980 olivat sinänsä tutkitun sarjan aikavälin parhaimmat yleisövuodet ja alemman sarjan kohdalta sellaisenaan vuosi 1981 yksinään.
Vuoden 1984 aikaan tilanne olikin jo lohduton alempaan sarjaan, mutta varsinainen tutkittu sarja tutkimusaikanakaan voinut paljon hurrata omasta tilanteestaan taantuvana tuolloin.
Vuosina 1985 ja 1986 tilanne onkin ongelmallinen ja hämäräperäisempi kun ei ole ollut noiden vuosien suurempia ja selvempiä kokonaisia yleisömääriä löytyneenä käytössä.
Vuodeksi 1985 mikäli kuitenkin nyrkkisääntönä pitäisi vuoden 1984 katsojalukujen kokonaismäärää mittarina niin Närpiön Kraft olisi omilla kausiluvuillaan yksin alemmassa sarjassa vastannut sitten jo kerralla sen neljäsosan, viidesosan tai ehkä kuudesosan koko sarjankin katsojaluvuista siitä puhuen!
JuPS:n ja JoPS:n myös Joensuun Karpalon Reservinä tuolloin tuntien vuoden 1985 katsojaluvut olivat mahdollisesti samat hieman eri keskimääräisin yleisömäärin ottelua kohti ollein painoittein.
Vuoden 1985 tilanne selviää kuitenkin vielä tämän päivän sisään ja vuoden 1986 tilanne ihmeittä vielä todella myöhään tänään tai huomiseen mennessä ennen ylihuomista.
Sitten onkin tämä vuosien 1979-1986 tutkimusväli viimein saatu pakettiin.
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #863 : 12.01.2025 klo 09:21:14 |
|
Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan vuoden 1985 eli 40 vuoden takaisia katsojalukuja olenkin laittamassa tähän jo aiemmin kerrotuista tutuista alueista niiltä osin kuin miten niitä sattui löytymään.
Aluelohkot pysyivät numeroineen samana eli Kaakkois-Suomen alueen ja Itä-Suomen alueen seurojen tilannetta tietenkin katsojalukuineen tutkitaan tuttuun tapaan kun lisäyksiä eikä vähennyksiä tullut.
Kaakkois-Suomessa päin täydennystä tuli ja tutkimusajan loppuun asti nyt voitiin pelata täysi sarja täysin joukkuein joten jossiteltavaa ei jäänyt melkein mitenkään tai mitenkään näkökannasta riippuen.
Ikävä kyllä Itä-Suomessa joukkuevajetta jäi olemaan niin tälle kyseiselle vuodelle kuin seuraavalle vuodelle eli vuodeksi 1986 tutkimusajan loppuun asti joten sinne jossiteltavaa jäi enemmän.
Siten ottelukierroksia jäi puuttumaan kauteen pari mahdollisesti elintärkeätäkin kierrosta ja jätti tulevaisuuteen jossiteltavaa ennen pitkää myös historiallisiin katsantoihinkin.
Vuodeksi 1985 kaikki muutkin tärkeimmät jalkapallosarjat Suomessa lopettivat erilaisten Noususarjojen ja Putoamissarjojen käyttämisen vähäksi aikaa sellaisenaan ainakin. Lisäksi kun palattiin enemmän tai vähemmän suurin piirtein vuoden 1978 asti olleen tilanteen mukaisiin yleisempiin sääntöihin niin vain yksi joukkue sai nousta vuoden päätteeksi ylempään sarjaan ja kakkostilan joukkueet jäivät rannalle.
Kun vielä edeltäväksi vuodeksi 1984 oli käytössä ylemmistä sarjoista jo sitä edellisenä vuonna eli 1983 silloisesti päättynyt menetelmä minkä johdosta myös kakkostilan joukkueet olivat aina päässeet Nousukarsintaan tai silloin tällöin myös Nousuotteluina tunnettuihin tapahtumiin mukaan.
Viimeinen kompromissi eli kakkostilallisten omat keskinäiset karsinnat pelkästään parhaiden noustessa suoraan kokonaisuudessaan, lyhentäen tai kaikkein parhaimpien vastaavien kakkostilan joukkueiden osalta vielä vuoden 1985 ajan ennen sitten menoa normaaliin tilanteen mukaan vuodeksi 1986 tai vasta vuodeksi 1987 ei kelvannut.
Tai vaihtoehtoisesti tuo uudistus saatettiin peruakin, mutta niin tai näin niin tilanne oli se mikä oli ja jossittelua ja hammasten kiristystä riitti.
Ainakin Nilsiässä Pallo-Haukkojen/Pallohaukkojen parissa etsintä-ajan lopulle milloin heitä alettiin pitää eräänlaisina 'ikuisina kakkosina' mitä olisi pitänyt tulla sarjanousuihin tai pääsyihin ylemmäs nousua koskien kun aina aiemmin ja vielä vuodeksi 1984 tahti oli riittänyt juurikin Nousukarsintaan tai myös Nousuotteluina tunnettuihin tapahtumaan asti hyvinkin!
Vuodeksi 1985 tilanne oli omanlaisensa myös muuallekin. JuPS Juukaan oli vaarassa pudota kun vuodeksi 1984 tilanne sentään oli jaettu seiskapaikan veroinen omalla kasipaikallaan säilyen kyllä sarjassa toki silti omanlaisella jännityksellään jo kerrotun protestiuhan jälkeenkin. Vuodeksi 1985 tilanne olikin huonompi heille ja JoPS sen ajan uudella tulemisellaan myös Joensuun Karpalon Reservinä tietäen sitten oli katkerassa taistelussa myös JuPS:n kanssa puhuen putoamisesta kunnes sitten joensuulaiset itse putosivat viimein.
Joensuun Karpalon Pääjoukkue kärsi myös edeltävän upeankin hienon vuoden jälkeen täydellisen tai suurilta osin ainakin täydellisen penkin alle menemisen vuoden 1985 suhteen pudoten sitten Jalkapallon 1. Divisioonasta/1-divisioonasta vuodeksi 1986 Jalkapallon 2. Divisioonan/2-divisioonan pariin pääsemättä enää ikinä niin ylös ja kun vielä vuodeksi 1987 palattiin tai tuon ajan kuvassa tietenkin tultaisiin palaamaan vielä ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1978 Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan pariin pudoten niin se jäikin kohtalonsarjaksi sille Joensuuhun.
Tuota kaikkea tosin ei voinut tietää vielä tuolloin vuoden 1985 alkumetreillä!
Kausi alkoi yllättävänkin yhtäläisesti kerrotuilla alueilla ylempien sarjojen kanssa.
28.4.1985 alkoi kausi monissa eri jalkapallosarjoissa silloin ympäri Suomea eikä ainakaan näillä alueilla pelaten Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona vuodeksi 1985 tasan 40 vuoden taakse ollut siihen nähden poikkeus. Kevätkierroksen kestosta näin siis arvelin kertoa sen alun taustoja.
Jalkapallon 4. Divisioonan/4-divisioonan vuoden 1985 alkamisineen päivineen oli hieman ongelmallisempi kun ottelusiirtoja tiettävästi oli aika paljonkin ja se saattoi alultaan viivästyä pidemmällekin päätä toukokuuta 1985, mutta sen selvittäminen on toisen kerran työtä sitten se!
Joukkueiden tunnelmia käydään lisää läpi tämän viestin kestäessä, mutta tässä katsojalukuja tasan 40 vuoden takaa joista etenkin ihan alkumetrejä löytämieni sellaisten osalta olenkin puhunut viimeksi 12.6.2022 ja sitä ennen jotenkin yleisesti ottaen sivunnut 12.9.2021 molempien ollessa siis nk. Korona-ajalta viesteinä kirjoitettuna:
Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1985
28.4.1985: JoPS/Joensuun Karpalo Reservi-WP-35 Varkaus/Warkaus 123 katsojaa (Kauden avausottelu pelattiin huonojen kelien vuoksi Mehtimäen Hiekkakentällä. JoPS:sta puhuen myös Joensuun Karpalon Reservinä tietäen tämä yleisöottelu oli itse asiassa sen paras sitten vuoden 1983 kun myöskään yksikään vuoden 1984 yleisöottelu ei ollut päässyt edes tähänkään yleisömäärään!
Vuonna 1983 JoPS tai myös Joensuun Karpalon Reservi pelasi tuolloin vieläpä Jalkapallon 4. Divisioonaa/4-divisioonaa ja vuonna 1984 se oli jo pelannut Jalkapallon 3. Divisioonaa/3-divisioonaa. Tämän jälkeen tiettävästi yleisömäärät jäivät surkean pieneksi kautta vuoden kun menestystä ei tullut. Löydettyjen epämääräisten tietojen mukaan kokonaismäärä yleisöä vastasi vuoteen suurin piirtein JuPS:n tasoa hieman kuitenkin paremmalla keskimääräisellä jäljellä oleville otteluille olleella katsojaluvulla. Eli ei paljoa parempi kai ole ollut kuin JuPS. Mahdollisesti tämäkin jo kerrottu ottelu saattoi olla hyvinkin todennäköisesti koko vuoden paras yleisöottelu JoPS:lle/Joensuun Karpalo Reserville.
Mikäli oletetaan lähemmäksi kolme vuotta ja neljä kuukautta sitten syksyllä kertomani mukaan, että kokonaismäärä yleisöä JuPS:lle oli sen 1000 katsojaa kaudelle niin loppuja otteluja koko vuonna seurasi 877 katsojaa eli keskimäärin jäljellä oleville otteluille sen 97 katsojaa ottelulta. Eli ei paljon, mutta myöhempää kautta ajatellen vähän enemmän kuin JuPS:lla kuitenkin olisi ollut ottelua kohti periaatteessa katsojia. Tämän ottelun olenkin maininnut aiemmin 12.6.2022.)
5.5.1985: JuPS-Kuopion Pallokerho/Kuopion Pallo-Kerho/KuoPK/KuPK/KPK Kuopio 250 katsojaa (Kauden avausottelu hyvin todennäköisesti oli JuPS:lle paras koko vuoteen sillä tämän jälkeen tiettävästi yleisömäärät heikkenivät tai jäivät hyvin pieneksi. Mikäli oletetaan viime syksynä kertomani mukaan, että kokonaismäärä yleisöä JuPS:lle oli sen 1000 katsojaa kaudelle niin loppuja otteluja koko vuonna seurasi 750 katsojaa eli keskimäärin jäljellä oleville otteluille sen 83 katsojaa ottelulta. Eli ei paljon.
Tämän ottelun olenkin maininnut aiemmin 12.6.2022 ja kokonaistilannetta vuodeksi 1985 JuPS:lle tätä aiemmin olen maininnut eli 12.9.2021 minkä vuoksi kirjoituksessa puhutaan ikään kuin viime syksystä vaikka oikeasti tuosta kaikesta tulee ennen pitkää neljä vuotta syksyllä ja parin kuukauden kuluttuakin tulisi täyteen jo kolme ja puoli vuotta.)
21.7.1985: JoPS/Joensuun Karpalo Reservi-SuPa Suonenjoki 100 katsojaa (Ottelu pelattiin ihmeittä Joensuun Keskuskentällä vaikka erityisen hyvin tuota kenttätietoa ei käynyt ilmi sellaisenaan harmittavasti. Tämä ottelu saattoi hyvinkin olla tämän seuran vuoden toiseksi paras yleisöottelu kun yleisesti ottaen katsojaluvut olivat huonoja läpi kauden. JoPS:n tai myös Joensuun Karpalon Reservinä tämän seuran muistaen uudesta tulemisestaan huolimatta silloin siitä puhuen tämä oli heidän avausottelunsa Syyskierroksella.
JoPS/Joensuun Karpalo Reservi keräsi tai on nähtävästi kerännyt saman verran katsojia otteluihinsa kaudessa kuin miten JuPS on kerännyt. Mikäli oletetaan kolme vuotta ja neljä kuukautta sitten syksyllä kertomani mukaan, että kokonaismäärä yleisöä JuPS:lle oli sen 1000 katsojaa kaudelle saman koskiessa myös JoPS:ia/Joensuun Karpalo Reserviä tässä tapauksessa niin loppuja otteluja koko vuonna seurasi 777 katsojaa eli keskimäärin jäljellä oleville otteluille sen 97 katsojaa ottelulta. Eli ei paljon, mutta JuPS:ia periaatteessa ottelua kohti silti paremmin olisi seurattu niitä heikentyneenäkin.
28.7.1985: JuPS-SaPa 100 katsojaa (JuPS:lle oma Syyskierroksen avausottelu saattoi hyvinkin olla tämän seuran vuoden toiseksi paras yleisöottelu kun yleisesti ottaen katsojaluvut olivat myös tunnetun huonoja läpi kauden. Mikäli oletetaan kolme vuotta ja neljä kuukautta sitten syksyllä kertomani mukaan, että kokonaismäärä yleisöä JuPS:lle oli sen 1000 katsojaa kaudelle niin loppuja otteluja koko vuonna seurasi 650 katsojaa eli keskimäärin jäljellä oleville otteluille sen 81 katsojaa ottelulta. Eli ei paljon.)
Kevätkierros päättyi pääosin yhteisesti, mutta hieman eriävästi aivan viimeisten ottelujen myötä sellaisenaan tutkituille alueille vuodeksi 1985.
Kaakkois-Suomen alueelle puhuen Kevätkierros päättyi 7.7.1985 ja 8.7.1985 välisellä ajalla takarajan ollessa 9.7.1985 ja näin enimmäkseen meneteltiin Itä-Suomen alueellakin.
Kuitenkin Itä-Suomen alueella oli lopullinen päätös omalla tavallaan merkittävästi Kevätkierrokselle kiitos yksittäisottelujen paljouden ja erinäisten aiemman sarjan aikana sattuneiden peruutusten vasta 14.7.1985.
Kevätkierroksesta puhuen Kuusankosken Kumu-Peikot/Kumupeikot olivat täysin suvereeni joukkue nousemaan suoraan Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1986 ja olisi ollut vanhoilla säännöilläkin silloisesti suvereenisti mukana myös Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Noususarjassa tai myös Nousuotteluihin verrattavassa tapahtumassa siksikin kutsuttuna. Kumu-Peikot/Kumupeikot eivät olleet hävinneet kertaakaan Kevätkierroksella eikä itse asiassa koskaan hävinneetkään vuonna 1985 lopulta ainuttakaan ottelua!
Vain kolme tasapeliä Kumu-Peikot/Kumupeikot olivat pelanneet Kevätkierroksella ja Syyskierrokselle tuli vaivaiset kaksi tasapeliä kauden lisää ja loppuyhteisluvuksi oli tasapeleinä siis viisi kappaletta tasapelejä muuten täysin puhtaaseen voittoon ja nousuun päättyneessä vuodessa 1985.
Mikäli Kevätkierros olisi päättänyt kaiken nousujen ja putoamisten suhteen jo tuolloin niin HaPK Haminasta olisi ollut vanhoin säännöin mukana Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Noususarjassa tai myös Nousuotteluihin verrattavassa tapahtumassa, mutta kiitos sääntömuutosten silloisin uusin säännöin jo tuolloin täpärästi rannalla nousemisesta Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1986.
Myöhempään Syyskierrokseen verrattuna takamatka Kuusankosken Kumu-Peikkoihin/Kumupeikkoihin oli vielä silloin pienin mahdollinen. Vain yksi tasapeli ja pari tappiota oli tullut Haminaan. Syyskierroksella Pallo-Kissoille/Pallokissoille Haminaan nähtiin ikävä kyllä pari tasapeliä lisää ja samoin pari tappiota ja tämä riitti tai tulisi riittämään kokonaan rannalle jäämiseen sarjassa vaikka sitä ei vielä silloin haluttu näin nähdä.
Muut joukkueet PU-62:sta Porrassalmelta puhuen taaksepäin tälle alueelle olivat aivan liian kaukana jo silloin mitään nousuhaastettakaan ajatellen. Putoamisen suhteen puhuen Savilahden Urheilijat eli SavU/SavvU ja Loviisan IF Tor olisivat pudonneet joskin täpärästi niin tuolloin Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1986 jo ikään kuin Kevätkierroksen ratkaistaessa kaiken. IF Torin erotti vain piste Uusintaottelusta Putoamisesta Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1986 tuolloin.
Silti vielä silloin niin Loviisassa kuin myös Savilahdessa uskottiin, että tilanne kääntyisi parempaan päin. Ja vääräksi osoittautui etenkin Savilahden Urheilijoiden toiveet säilymisestä. Vain kaksi lisävoittoa ja yksi ainut tasapeli koko loppuvuoteen senkin oltua ainoa koko vuonna varmisti putoamisen selvästi. Loviisassa IF Tor tai joskus myös Loviisan Tor, FC Tor tai Tor Jalkapallo pystyi Syyskierrokseen mennessä kuitenkin huomattavasti parantamaan otteitaan.
Myöhempään kauteen nähden HP-47 Heinolaan FC:nä tai Jalkapallona olisi kyennyt säilyttämään sarjapaikkansa FC Kotkan kanssa yhdessä. Putoamista ajatellen tuolloin vielä turvassa eivät olleet Voikkaan Pallo-Peikot/Pallopeikot, SiU Simpele tai edes STPS Savonlinnakaan! Niin tasaista oli Kevätkierroksen päätteeksi Kaakkois-Suomeen Syyskierrosta kohti mennen.
Itä-Suomen alueella vuorostaan Pieksämäen Savon Pallo eli SaPa oli ikään kuin Kevätkierroksen päättäessä kaiken myös kieltämättä jossiteltavana asiana vähän lyhyempään sarjaan kun ottelukierroksia puuttui sen ratkaisevan verran kenties niin hyvin suvereenina myös menossa kohti silloisten uusien sääntöjen mukaista suoraa nousua kohti vuodeksi 1986 Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa ja vanhoilla säännöillä olisi ollut mukana Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan Nousukarsinnassa tai myös Nousuotteluiksi käsitettävässä tapahtumassa.
Takana oli kuitenkin hyvin pienen eron päässä lopulta kissa-hiiri-jahtia läpi kauden nousun suhteen kintereillä pysytellyt Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat. Nilsiään huono uutinen tosiaan oli sääntömuutos, että kakkostilalla ei voinut enää nousta toisin kuin aiemmin olisi päässyt jatkoa koskeviin tapahtumiin.
Nilsiässä oli arvosteltu minkä vain pystyi niin myös Palloliiton asennetta olla tekemättä mahdollisista nousukarsinnoista vielä koeajan ajaksi pelkkien lohkokakkosten välisiä sellaisenaan tai vain parhaimpien sellaisten nostettavien osalta keskinäisotteluja varten vastineeksi sitten tukien joko vuodesta 1986 tai 1987 lähtien sitten sitä mitä Palloliitto tai useimmat muut seurat sitten lopulta olivat siirtyneet kannattamaan eli suoran nousun politiikkaa kakkostilan joukkueiden jäädessä rannalle. Uusintaottelua Nousemisesta lähtivät Pallo-Haukat/Pallohaukat siis tavoittelemaan kun ihan kärkeen ei tuntunut tahti riittävän.
Molemmille nousun tavoittelijoille Pieksämäen Savoon ja Nilsiään ainoat vuoden tappiot olivat jo koettu Kevätkierroksella ja samoin yksi tasapeli ja kaksi tasapeliä järjestyksen mukaisesti Pieksämäen Savosta Nilsiään ja näille molemmille paikkakunnille ei tullut enää tappioita koko vuotena 1985 enää ollenkaan, mutta kolme tasapeliä kuitenkin molemmille tuli vielä Syyskierrokselle loppulukemina neljä SaPa:lle ja viisi N-PH:lle/NP-H:lle.
Täytenä sarjana puhuen vain Nilsiän oma merkkiseura olisi saattanut kyetä ohittamaan siinä vaiheessa SaPa:n. Kevätkierroksella hienosti pärjäsi myös Kuopion JeSP ikävä kyllä jonkin verran taantuen sitten Syyskierroksella yhdessä Kuopion KPK:n kanssa. KuPK:sta kun oli kyse ja samassa seurassa muuten vuodeksi 1985 edelleen pelasi enemmänkin mäkihyppääjänä tunnettu Mika Kojonkoski!
Kuopiolaisille yllättäjille ainakin osittain tuon vuoden sarjassa ei tullut JeSP:n osalta enää lainkaan tasapelejä, mutta kolme tappiota tuli lisää Syyskierroksella Kevätkierrokseen nähden ja KuPK:n osalta puhuen samat kolme tappiota tuli sarjaan, mutta myös kaksi tasapeliä lisää.
Muilla joukkueilla ei juuri mahdollisuuksia ollut jatkoon tai noususuhdanteeseen ja Pyhäjärven Pohdin tiettyä taantumusta pohdittiin selvästi, mutta vuoden 1984 yllätystäkään enää uudelleen sille ei povattu joka tapauksessa aivan vuoden 1985 alkua huomioimatta. Niin isot olivat kyllä nousutason erot muistaen kärkeen ja ehkä myös vähän ylempään keskikastiin sarjassa.
Mikäli Kevätkierros olisi ratkaissut Itä-Suomen alueelle jo tuolloin myös putoamiset toki jossittelun muistaen niin vuodeksi 1986 Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan olisivat pudonneet täysin tai ainakin hyvin lähelle täysin elinkelvotonta jalkapalloa pelannut WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus kun ei ollut kun tasan yksi ainut tasapelin piste kaudella, vaivaiset kuusi tehtyä maalia ja jo 25 päästettyä maalia! Järin hehkeää toivoa Varkauteen ei ollut edes Syyskierroksella kun silloin sentään tuli jopa parikin voittoa, mutta vain yksi ainut tasapeli ennen lopullisen selvää putoamista alempaan sarjaan vuodeksi 1986 kun mahdolliset lisäkierroksetkin sarjaan eivät olisi muuttaneet mitään varkautelaisten ahdingossa ja ikävä kyllä myös JoPS uuden tulonsa myötä toki tuntien myös Joensuun Karpalo Reservinä.
JoPS uuden tulonsa myötä silloin myös Joensuun Karpalo Reservinä tuntien oli saanut Kevätkierroksella pelkästään toki kolme voittoa, mutta ei lainkaan tasapelejä. Syyskierros meni sitäkin enemmän penkin alle kun oli vain vaivainen yksi voitto ja sitten viimein yksi tasapeli, mutta ei mitään muuta jolloin putoaminen oli vieläkin varmempaa kuin miten Kevätkierroksen päätteeksi oli vielä ollut. JuPS oli myös ahdingossa, mutta jo tuolloin säilymässä sarjassa. Kolme voittoa oli, mutta myös yksi tasapelikin. Syyskierroksella JuPS sai melkoisen hätäisesti tasapelejä kasaan, mutta myös pelastavan voiton ennen pitkää kauden viimeisenä käytännössä siis säilyen seuraavaksi vuodeksikin.
Mikäli sarja olisi pelattu Itä-Suomeen Kevätkierrokselle täytenä niin tuolloin Uusintaottelussa Putoamisesta Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1986 kiinni olivat vielä siis JoPS/Joensuun Karpalo Reservi, JuPS ja SuPa Suonenjoelta. Juankosken Pyrkivä olisi täpärästi ollut täydelläkin sarjalla jo varmistanut sarjapaikkansa siinä vaiheessa!
Tasaisuuden vuoksi ajateltiin kuitenkin loppuvuoden 1985 tuovan muitakin putoajaehdokkaita kun Pyhäjärven Pohti/PyPo/PyhPo ja Riistaveden Urheilijat eli RiU Riistavesi ei järin vahvalta vaikuttaneet tai vielä juuri silloin kärsivät vaikeuksista toinen toisensa perään etenkin Riistavedelle ajatellen.
Syyskierros tästä syystä oli aloitukseltaan poikkeuksellisesti jo suorilta tein täysin eri näille alueille.
Kaakkois-Suomen alueen nk. Kesäloma päättyi jo 14.7.1985 jolloin aloitettiin siis Syyskierros, mutta vastaavasti Itä-Suomen alueella otettiin Syyskierrokselle nk. Kesäloman päätteeksi nk. Varaslähtö 20.7.1985 ja lopullinen kunnon aloitus kaikkien muiden jäljellä olleiden ottelujen osalta puhuen vasta 21.7.1985.
Syyskierroksen päätteeksi ja samalla koko sarjojen päätteeksi olivat tietenkin myös erilaiset päättymisajatkin.
Kaakkois-Suomessa sille alueelle puhuen Syyskierroksen päätös enimmäkseen oli 28.9.1985 ja Itä-Suomen alueelle päätös oli selvemmin Kaakkois-Suomeen nähden 29.9.1985.
Eroa siis oli aiempiin vuosiin ja kautta oli hieman erinäisten väliviikkojen takia jouduttu osin pidentämään ja osin kauteen vaikutti tietysti myös kun ei ollut enää nousemista tai putoamista koskevia sarjoja.
Uusintaottelu Putoamisesta tuli tietenkin Kaakkois-Suomessa päin HP-47 Heinolalle Jalkapallona tai FC:nä tuntien ja vastassa oli FC Kotka.
Heinolaan tuli voitto ja säilyminen ja Kotkaan pettymys ja putoaminen Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1986.
Uusintaottelu Putoamisesta pelattiin näillä näkymin mahdollisten muiden yksittäisottelujen tai peruutusottelujen kanssa samalla kertaa tai kun muut nk. Irto-ottelut pelattiin kyseisen päivän ja lähtökohtaisen normaalikauden päättymisenä välisenä aikana.
Varmaankin kai päivämäärinä 28.9.1985-29.9.1985 välisenä aikana enimmäkseen sarjaohjelmien ajateltua tapaa noudattaen niin putoamista koskeva tapahtuma pelattiin alueilleen viimeisenä mahdollisena otteluna mitenkään kauteen ellei sitten olisi tullut vielä Uusintaottelun Uusintaottelua Putoamisesta Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1986 eteen niin 5.10.1985.
Kaakkois-Suomen alueelle tosiaan nousu oli yksin Kuusankosken Kumu-Peikkojen/Kumupeikkojen Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1986 kiitos muuttuneiden sääntöjen HaPK:n Haminasta puhuen jääden rannalle kun nyt ei tullut edes tämän sarjan Noususarjaa tai myös Nousuotteluina tunnettuun tapahtumaan pääsyä heille. PU-62 Porrassalmelta ja PaSa Imatra pelasivat sarjatilallisen tasapelin noususta kaukana, mutta melko lähellä kakkostilaa Porrassalmen seuran ollessa omalla tilallaan kolmas ja Imatran seuran ollessa tasapelitilanteessa lopulta neljäs. STPS Savonlinna oli viides.
Rangaistuspotkuilla vasta FC Kotka putosi ja selvempi putoaja Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1986 oli Savilahden Urheilijat eli SavU/SavvU.
HP-47 Heinolasta sai säilyä, mutta sen arveltiin silti putoavan alempaan sarjaan viimeistään vuodeksi 1987 mikäli ei otteet pian olisivat parantuneet.
Kevätkierroksella pahoin kangerrellut Loviisan IF Tor oli lopulta oikeastaan seiskapaikallaan melko hyväkin joukkue sarjaan sitten Syyskierroksella. Täysi sarja ei muilta osin jossitteluja siis jättänyt.
Itä-Suomen alueella vuorostaan käytiin katkeraa kilpajuoksua loppuun asti noususta SaPa:n ja Nilsiän Pallo-Haukkojen/Pallohaukkojen kanssa, mutta N-PH/NP-H sai jäädä rannalle kun ei voinut enää uusien sääntöjen mukaisesti kakkostilalliset nousta. Noususarjaan tai myös Nousuotteluina tunnettuun tapahtumaan olisivat vanhoilla säännöillä nilsiäläiset saaneet päästä. Jossittelun varaan jäivät ne kaksi elintärkeää puuttunutta kierrosta kauteen kun niiden turvin olisi se nousu voinut vielä mennä Nilsiään tai olisi voitu pelata etenkin jo muutenkin kauteen tähdätty Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1986.
Nousu jäi kahden pisteen päähän suoraan ja pisteen päähän Uusintaotteluun Nousemisesta jäätiin lopulta vuoden 1985 päätteeksi.
JeSP ja KuPK Kuopiosta miehittivät sijat 3 ja 4 omalle alueelleen taulukkoon. Täydessä sarjassa JeSP oli lähempänä sinänsä ihanteellista nousua tai Uusintaottelua Nousemisesta, mutta kyllä ero liian suuri olisi ollut täydellä sarjalla ja parilla lisävoitollakin kauteen lopulta todellisemmin mihinkään loppuhaasteeseen ikävä kyllä.
JeSP:lle varmaankin maksoi tasapelikyvyttömyys myös paljon vuoden 1985 aikana kun oli vain yksi ainut tasapeli siinä missä KuPK:lla oli esimerkiksi peräti neljä vastaavaa ja SuPa:lle Suonenjoelle oli peräti jo kuusikin tasapeliä.
Putoajat olivat JoPS tai myös Joensuun Karpalo Reservinä tunnettu seura Joensuun Palloseuran uuden tulemisenkin aikana ja WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus vuodeksi 1986 Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan.
WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus oli vähän etäisempi kun ihan täydelläkään sarjalla se ei olisi enää voinut päästä Uusintaotteluun Putoamisesta vuodeksi 1986 Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan, mutta JoPS/Joensuun Karpalo Reservi olisi voinut päästä ja ehkä jopa sarjapaikan säilymiseenkin kiinni.
WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus sai lopulta Syyskierroksella vähän paremmin pelinsä sujumaan kaudella toisin kuin Kevätkierroksella jolloin loppulukemiksi tuli edes sentään 23 tehtyä maalia ja 59 päästettyä maalia, mutta eihän niitä tietenkään paljon voinut kehua.
JuPS Juuasta säilyi sarjassa vuodeksi 1986 ysipaikalle ja samoin Juankosken Pyrkivä/JuPy kasipaikalle, mutta näiden kaudet olivat myös onnettomankin huonoja ajoittain. JuPS olisi myös etenkin ihan täydessä sarjassa siitä puhuen voinut pudota mikäli vähänkin olisi ollut eli sen parin kappaleen verran niitä lisäottelukierroksia kauteen! Joensuuhun se ehkä olisi ollutkin ilo säilyä vuodeksi 1986 sarjaansa sellaisenaan.
Näin ei kuitenkaan käynyt ja JuPS:lle ei alkujaan odotukset olleet järin valoisia vuodeksi 1986 tähän sarjaan, mutta jälleen uskomattomasti kaikkea ennakkopelkoa tai odotusta vasten oltaisiin sinne luomassa yhtä kaikkien aikojen kausista juuri heille sellaisenaan!
Ikävä kyllä tähän sarjaan ei edelleenkään tutkimusväliltä puhuen löytynyt juurikaan katsojalukuja.
Vuoteen 1986 yritetään pureutua yleisöottelujen löytymisen nimissä näille kyseiselle alueille kun lopulta vuoden 1985 katsojalukuja yleisöotteluineen ei löytynytkään kuin neljä kappaletta toistaiseksi perin erittäin heikosti raportoituina muutenkin tai vaihtoehtoisesti toisinaan unohdettuna kun niin monta muuta merkittävääkin urheilutapahtumaa aina osui päällekkäin näiden tämän sarjan ottelujen kanssa vieden niiltä raportointitilaa.
Toivottavasti tähän nähden vuosi 1986 toisi hieman lisää yleisömäärätietoa. Sen tosin näkee vasta sitten kunhan tutkimukset on siitäkin vuodesta melkein 40 vuoden takaa eli tasan tarkalleen 39 vuoden takaa suoritettu.
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #864 : 12.01.2025 klo 09:39:39 |
|
Teknisten häiriöiden ja vikojen vuoksi tuota vuoden 1985 osuutta en jo eilen erittäin myöhään illalla tai yöllä saanut laitettua niin viivästyi sitten laitto tähän aamuun.
Vuoden 1986 osuus yritetään laittaa vielä tänään tai oikein huonoimmillaan sitten venyy huomisen puolelle jo näillä puhein.
Onneksi siinä sarja on normaalimpi, säännötkin jäi ennalleen ja ei muuta jossittelua ole vaikkakin Itä-Suomen alueelle vielä jäikin jossiteltavaa kun oli pari ottelukierrosta vähemmän kauteen pelattavaa.
Vuodeksi 1985 loppupuheina kun en viitsinyt tuohon pitkään tekstiin enää liittää niin melko reilusti kai ehkä vielä silloinkin hyvällä onnella on ollut Jalkapallon 3. Divisioonaan/3-divisioonaan katsojalukuja. Kun ei nousua muun muassa Kraftille hävinnyt VIFK:kään ollut mikään ihan heikoimmasta päästä yleisöä kerännyt joukkue silloisesti puhuen.
Vuodeksi 1985 Joensuuhun kieltämättä oli synkkä jalkapallovuosi sellaisenaan tasan 40 vuotta sitten ajatellen ja toivon mukaan ei vain sama historia toistu sitten tälle vuodelle 40 vuoden jälkeen sellaisenaan!
Vuonna 1985 Joensuun Karpalo kun putosi Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1986 ei niin pitkän ajan jälkeen silloisesti puhuen kun viimeksi oli ollut vuonna 1983 siinä sarjassa, JoPS/JPS Joensuu Joensuun Palloseuran silloisena uutena tulemisena oli kuitenkin käytännössä Joensuun Karpalon Reservi ja se taas putosi Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1986 ja sitten oli tietysti vielä yksi muu surkeus putoamisten suhteen Joensuuhun eli FC JMP/JMP Jalkapallo eli FC Joensuun Maila-Pojat/Mailapojat/Joensuun Maila-Pojat/Mailapojat Jalkapallo uutena tulemisenaan silloin oli kuitenkin käytännössä Joensuun Karpalon Reservin Reservinä se viimeinen pudonnut joukkue!
JMP Joensuuhun FC:nä tai Jalkapallona kuten myös Joensuun Karpalon Reservin Reservinä putosi kuten todettua, mutta eri tavalla eli se vielä erikseen nöyryyttävästi luovutti Palloliiton mielestä ehkä osin äkkivääränä ja osin ihan oikeastikin aivan liian törkeän monesti ottelujaan joten se katsottiin sarjasta luopuneeksi ja putosi siis Jalkapallon 5. Divisioonaan/5-divisioonaan vuodeksi 1986.
Sarjatasot Joensuun Karpalon kolmelle tärkeimmälle joukkueelle yhden ollessa selkeä Pääjoukkue ja kahden muun Reservejä alenevin arvomääritelmin olivat vuodeksi 1985 olleet Jalkapallon 1. Divisioona/1-divisioona, Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona ja Jalkapallon 4. Divisioona/4-divisioona.
Viimeinen muu juttu mikä vuodeksi 1984 unohtui ajallaan mainita oli Mikkelin Kissat eli MiKi.
MiKi näillä näkymin muuten oikeasti mikäli vain olen ymmärtänyt oikein niin sai kun saikin liittyä kai kesken kauden Jalkapallon 5. Divisioonaan/5-divisioonaan vuodeksi 1984 kesken pelivuoden!
MiKi on vähän hämärä seura siitä, että missä se oikein tarkalleen pelasi juuri tuolloin?
Ellen ihmeittä erehdy ja mikäli ei ole ollut erillistä muuta sijoituslohkoa ja on ollut vain yksi ainoa pieni sarja tai yksilohkoisuus käytössä sillä alueella niin MiKi olisi pelannut sitä soraäänin ja valituksin siitä huolimatta Saimaan Alueella tai Piirissä.
Vaihtoehtoisesti tuolla alueella oli paljonkin seuroja, mutta ei tarpeeksi useampaa lohkoa varten tai ajoittaisista vaatimuksista huolimatta Jalkapallon 6. Divisioonan/6-divisioonan luomista varten. Ehkä ensi kertaa sitten vanhempien päivien Jalkapallon Perussarjan Saimaan vastaavan sellaisen aikanaan päätyttyä kun tuon sarjan perillinen alueistaan piittaamatta Jalkapallon 6. Divisioona/6-divisioona silloisesti oli.
Vaihtoehtoisesti Jalkapallon 5. Divisioona/5-divisioona vuodeksi 1984 Saimaan Alueella tai Piirissä olisi ehkä kuitenkin alkanut jonkin verran jo valmiiksi myöhässä olleena sille vuodelle entistä enemmänkin myöhässä ihan alusta nollilta liikkeelle lähtien varmaankin kesäkuussa 1984 tuossa vuoden 1984 viestin yhteydessä kuvailemieni päivämäärien jälkeen.
Takaraja lienee ollut viiveinkin alkamisen suhteen Juhannus 1984, mutta mene ja tiedä.
Mikäli sarja alkoi vuodeksi 1984 kuin alkoi ja MiKi Mikkelistä olisi liittynyt sarjaan siis todella jälkikäteen niin uskomattomasti MiKi saattoi tehdä ajallaan melkoista historiaa harvoin sitä ennenkään sattuneena tai sellaisenaan toistettuna:
Jäljessä olostaan huolimatta sarjan muihin mahdollisiin seuroihin nähden MiKi siis olisi ottelukierrosten vähyydestä huolimatta enää lopulle puolelle vuotta 1984 myöhäisliittyjänäkin kirinyt muut seurat kiinni, voittanut ja noussut Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1985!
Vuonna 1985 voitettiin sitten jo Jalkapallon 4. Divisioona/4-divisioonakin ylivoimaisesti nousten Jalkapallon 3. Divisioonaan/3-divisioonaan vuodeksi 1986 yhtä rakettimaisesti!
Vuoden 1984 MiKi:n vastustajista Jalkapallon 5. Divisioonaan/5-divisioonaan ei niin hirveämmin ole juttuja näkynyt tai kuulumisia muistikuvissa, mutta Parikkalan Urheilijat pelasivat tietääkseni noihin aikoihin ja useamman vuoden tuon jälkeen tuolla mainitulla alueella.
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #865 : 14.01.2025 klo 19:40:24 |
|
Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan vuoden 1986 eli melkein 40 vuoden takaisia ja tasan tarkalleen 39 vuoden takaisia katsojalukuja olenkin laittamassa tähän jo aiemmin kerrotuista tutuista alueista niiltä osin kuin miten niitä sattui löytymään.
Viimeistä kertaa kun tämä lopettaa vuosien 1979-1986 viimeaikaiset viestit koskien tuttujen alueiden kokonaiskuvaa Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion, Savon ja Saimaan alueelta sellaisenaan lisäten toki välillä myös Keski-Suomen alueenkin seuroja katsojalukuineen noilta vuosilta puhuen.
Kaakkois-Suomen alueella sarja oli täysi joten jossiteltavaa ei jäänyt ja tietenkin vuonna 1986 olivat ja lopullisesti jäivät voimaan myös vuoden 1985 silloiset uudet säännöt joten niistäkään ei voinut enää valittaa.
Toisin kertoen sarjasta puhuen yksi nousi ja kaksi putosi joukkueina ajatellen ylempään ja alempaan sarjaan.
Itä-Suomen alueella valitettavasti jäi joukkuevajetta tutkitun ajanjakson viimeisellekin vuodelle joten siitä jäi jossiteltavaa murheellisesti sitten enemmän toki sielläkin jo kerrottujen sääntöjen voimaan jäätyä tuolle vuodelle se sentään vähensi jossittelua osittain.
Vuodeksi 1986 Jalkapallon SM-Sarjassa korkeimpana sarjana palattiin vastoin ennakkoa ja viimeistä sovittua vuotta sittenkin nk. Kapean Mallin Play-Off-kaudesta ja niiden pelaamisista lopullisesti pitkästä aikaa vuoden 1978 loppuun asti käytössä olleeseen perinteisen normaalin sarjan malliin kun vuosina 1979-1983 olivat käytössä olleet niin voittamista koskevat ja putoamista koskevat sarjat ja vuosina 1984-1985 olikin jo olleet käytössä arvostelua saaneet nk. Kapean Mallin Play-Off-kaudet.
Toki mietinnän varaan tulevaisuuteen jäi harmittavasti silloinen mahdollisuus olla edes yrittämättä tuolloin ajankohtaisesti tai vielä sitten siirrettynä yhden välivuoden jälkeen seuraavaksi vuodeksi eli vuodeksi 1987 kaiken jälkeen heti perään edes yhtä kokeilukautta nk. Laajan Mallin Play-Off-kaudella pelaamisesta.
Tämäkin kokeiltiin viimein, mutta vasta vuodeksi 1990 Jalkapallon Futisliigaan sen aloituskaudelle.
Mikäli tuo sopimuskausi olisi vuoteen 1986 vielä pidetty nk. Normaalilla tavalla kuten sovittiin niin vuodeksi 1987 olisi sitten kyllä palattu tavallisen kausisarjan pelaamiseen ja muutoin viimeistään vuodeksi 1988 mikäli ensin olisi pidetty nk. Kapean Mallin Play-Off-kausi sopimuksineen loppuun ja sitten yksi vuosi vielä pelattu nk. Laajan Mallin Play-Off-kaudella kokeiluluontoisena yrityksenä.
Näin ei käynyt ja tavallaan se oli hyvä juttu, mutta sitten jätti silloin tietenkin ikävä kyllä ajattelun valloilleen sittenkin edes yrittämiskokeilusta silloiseen tulevaisuuteen.
Jalkapallon 2. Divisioonasta/2-divisioonasta puhuen lyhyesti sinne oli liittynyt sitten vuoden 1983 jälleen mukaan Joensuun Karpalo ja sen suhteen puhuen kausi jälleen nousun, muun huippusijan tai edes menettelevän keskinkertaisen välikauden viettäen säilyen vuodeksi 1987 olikin vain edessä sitten putoaminen vuodeksi 1987 Jalkapallon 3. Divisioonaan/3-divisioonaan ja siitä seura ei monesti ennenkin kerrottuna enää koskaan noussut takaisin ylemmäs vaikka sitä ei silloin voinutkaan suuremmin ennustaa tai tietää!
Jalkapallon 3. Divisioonasta/3-divisioonasta puhuen muuten sarjana JuPS:lla olikin sitten yksi kaikkien aikojen hienoimmista vuosistaan vuodeksi 1986 aina sarjaputoamisen uhasta alkukautta ajatellen manattuna sarjakolmosiksi asti yltäen vaikka sekin oli tasapeli lopulta omalla sijoituksellaan!
Toivalan Urheilijoille taas lähtökohtaisen sarjanousun tai edes huonoimmillaan reippaasti sarjapaikan säilyttäen vuorostaan tuli putoaminen Jalkapallon 4. Divisioonan/4-divisioonan pariin vuodeksi 1987!
LaPa ei myöskään onnistunut vastoin suuria odotuksia itsekään nousemaan takaisin ylempään sarjaan vuodeksi 1987 vaan joutui jäämään noususta puhuen rannalle ja jopa selvin luvuin olemalla omalla alueellaan käytännössä suurkatastrofin tuntuisesti viides kun olisi pitänyt olla voittaja tai edes rannalle jäänyt kakkostilallinen!
LaPa:n järkytykseen nähden ainakin menettelevän pitkästä aikaa koettelevien vuosien jälkeen hyvän kauden pelasi myös STPS Savonlinna tuolloista 40-vuotisjuhlavuottaan viettäen. STPS Savonlinna oli kolmostilallinen itse ennen pitkää kaudella ja sitä voitiin pitää hyvänä juttuna vaikka ei noustukaan.
STPS Savonlinnan oman Pääjoukkueen lisäksi tuohon aikaan ainakin juhlavuoden kunniaksi Jalkapallon 5. Divisioonassa/5-divisioonassa pelasi myös mahdollisesti Savonlinnan Estura käytännössä kuitenkin siis STPS Savonlinnan Reservinä.
Mahdollisesti STPS Savonlinna Reservi käytti Esturan nimeä tai sitten ei. Joissakin muissa yhteydessä kun Esturan nimi oli Savonlinnassa vuodeksi 1981 poistunut kartalta Pääjoukkueen nimenä käytöstä niin sitten STPS Savonlinna Reservi siirtyi tuon käyttöön ainakin vielä silloin, mutta saattoi sen myös poistaa välillä käytöstäkin.
Tuo on välillä ollut erikoista kun ajoittain Estura on ollut Savonlinnassa ihan kuin kokonaan oma joukkueensa ja välillä vain pelkkä muu sponsoriedustusnimi tai muu edustusnimi esimerkiksi saman seuran reservijoukkueille myös sattumanvaraisesti STPS Savonlinnan Reservin Reserville.
Täpäräksi veti myös Nilsiän Pallo-Haukoilla/Pallohaukoilla taas kerran kauden suhteen jäädä rannalle noususta. Nousun vei yhtä täpärästi ylempään sarjaan KuPK Kuopiosta.
Kausi alkoi yllättävänkin yhtäläisesti kerrotuilla alueilla ylempien sarjojen kanssa kuitenkin pienin eroin.
27.4.1986 alkoi kausi monissa eri jalkapallosarjoissa silloin ympäri Suomea eikä ainakaan näillä alueilla pelaten Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona vuodeksi 1986 melkein 40 vuoden ja tasan tarkalleen 39 vuoden taakse ollut siihen nähden poikkeus. Kevätkierroksen kestosta näin siis arvelin kertoa sen alun taustoja, mutta pienenä erona tosiaan ylempiin sarjoihin nähden myös jo 26.4.1986 pelattiin tässä sarjassa poikkeuksena otteluja niihin nähden.
Jalkapallon 4. Divisioonan/4-divisioonan vuoden 1986 alkamisineen päivineen oli hieman ongelmallisempi kun ottelusiirtoja tiettävästi oli aika paljonkin ja se saattoi alultaan viivästyä pidemmällekin päätä toukokuuta 1986, mutta sen selvittäminen on toisen kerran työtä sitten se!
Kevätkierros päättyi jälleen hieman eri tavalla yhtä eri alueilla vaikka pääosin päättyminen tapahtui yhteisesti 6.7.1986 mennessä.
Kaakkois-Suomen alueella yhteisesti enimmäkseen tilanne päättyi tuolloin mainitulla päivämäärällä, mutta yksittäisotteluja pelattiin kuitenkin tarpeen tullen 16.7.1986 asti näillä näkymin ihmeittä. Tilanteen tullen oltiin myös valmiita viivytyksiin heinäkuun 1986 kuluessa, mutta ei kuitenkaan liikaa arvioitua Syyskierrosta myöhemmin kun Syyskierroksen piti alkaa 20.7.1986 mennessä ihmeittä.
Lomittajaseuroista puhuen mahdollisesti ylimääräotteluille ja yksittäisotteluille olivat PaSa Imatra ja PeKa. Näilläkin pelaamista riitti, mutta välttämättä ei niin vallan suuresti kuitenkaan. Ja mikäli oli niin näillä kahdella seuralla oli sitten vastineeksi vähän muita joukkueita pidempi nk. Kesälomakausi sitten ajan kuluessa heinäkuussa 1986 eli 20.7.1986 mikäli siihen mennessä oli ollut noilla kahdella seuralla lomituksia niin vastaavasti heidän nk. Kesälomakausi päättyi vastaavasti heinäkuun 1986 lopulla kuitenkin viimeistään elokuun 1986 alkuun mennessä.
Itä-Suomen alueella Kevätkierroksen päättäminen oli helpompaa kun sarja itsessään oli vähän lyhyempi ja juurikin tuohon 6.7.1986 mennessä.
Mikäli Kevätkierros olisi päättänyt kaikki asianmukaiset nousut ja putoamiset niin Kaakkois-Suomen alueelle Mikkelin Kissat eli MiKi oli äärimmäisen rakettimaisesti jo tuolloin varmistelemassa sarjanousua kohti vuoden 1987 Jalkapallon 2. Divisioonaa/2-divisioonaa, mutta ei aivan vielä niin sellaisenaan ylivoimaisessa johdossa tavallaan. MiKi oli pelannut vain kahdesti tasapelin ja se ei koskaan Kevätkierroksella vuonna 1986 hävinnyt! Syyskierroksella sitten tietysti tuli vielä kolmesti tasapeli ja viimein yksi tappio koko vuodeksi, mutta silloin sitä ei vain voinut tietää.
STPS Savonlinna oli toisena, mutta yksi tasapeli lisää ja peräti viisi tappiota pudotti Kevätkierrokselta sarjasijoitusta kolmanneksi asti. Voikkaan Pallo-Peikot/Pallopeikot eli PaPe vuorostaan nosti tasoa kun voittoja tuli Syyskierrokselle jolloin nelostila parani kakkostilaan asti vain kolmen tasapelin ja kahden tappion muodossa silloin.
LaPa vuorostaan menetti asemiaan selvän nousijan aseman sijaan vain entisestään Syyskierroksella. Etenkin kun tuli neljä tasapeliä ja neljä tappiota jolloin kolmostila vaihtui viitostilaan. HaPK nosti itseään kahden tasapelin ja kolmen tappion voimin Syyskierroksella paremmaksi Kevätkierrokseen nähden pääsemällä ennen pitkää kuutostilalta nelostilalle saakka.
SiU Simpele taantui hieman eli viitostilalta pudottiin kuudenneksi Kevätkierrokselta Syyskierrokselle mennen ja pari tasapeliä yhdessä neljän tappion kanssa lisää merkitsivät kovin paljon sitten heillekin ikävällä tavalla.
Kaakkois-Suomen alueella putoajista puhuen mikäli Kevätkierros olisi sen päättänyt niin putoajat olisivat olleet Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1987 täpärästi ensin Uusintaottelussa Putoamisessa Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1987 joko PeKa tai Loviisan IF Tor ja PU-62 Porrassalmi. Toki putoamisesta kaukana eivät olleet Inkeroisten Purha, HP-47 Heinolaan Jalkapallona tai FC:nä ja PaSa Imatra näiden kaikkien edellä siinä vaiheessa. Syyskierrokseksi odotettiin menon muodostuvan tiukaksi ja tukalaksi kaikin puolin.
Itä-Suomen alueella taas jossiteltavaa riitti, mutta mikäli jo Kevätkierros olisi nousut ja putoamiset päättänyt niin KuPK Kuopiosta olisi täpärästi noussut Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1987 ja takana rannalle sarjanoususta olisivat kuitenkin hengittäneet hyvin jossiteltavasti vähänkin pidempään sarjaan kaikkien kolmen muun ollessa tasoissa niin Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat, Kuopion Kings SC:nä tai ilman ja Pyhäjärven Pohti eli PyPo/PyhPo. Vähänkin pidemmässä sarjassa kaikki nämä joukkueet olisivat voineet haastaa KPK Kuopion sarjanoususta puhuen Uusintaottelulla Nousemisesta tai päästä ohikin siinä vaiheessa. Vähän pidennetty sarja tosin ei olisi täysin ottelukierroksin enää riittänyt nostamaan JeSP:iä ja OuPa:aa eli Outokummun Palloa ylempään sarjaan. JeSP yhdessä Toivalan Urheilijoiden kanssa ei ollut pelannut lainkaan tasapelejä Kevätkierroksella. Syyskierrokselle odotettiin jännitystä siinä vaiheessa paljonkin.
KPK Kuopioon oli pelannut vuoden ainoan tasapelinsä, mutta tuli häviämään vielä kaksi kertaa vuoden 1986 aikana Syyskierroksella, N-PH:lle/NP-H:lle Nilsiään tiedossa oli vielä kolme tasapeliä lisää tuhoisasti tiukkaan sarjaan Syyskierrokselle kun tappiot häviön tuntein oli vietetty läpi jo Kevätkierroksella silloisen odotuksen mukaisesti, Kuopion Kingsillä oli yksi tasapeli lisää, mutta myös kolme lisätappiota Syyskierrokselle tiedossa siten vieden unelmat ehkä nousuhaasteesta ja Pyhäjärven Pohdille tuli enää yksi ainut tasapeli siihen sitten ahdingossa rypien peräti kuudella lisätappiolla Syyskierroksella tuhoten Kuopion Kingsiäkin tehokkaammin ajatuksellisen sarjanousun heiltä.
JeSP:lle ennen pitkää tuli pari tasapeliä Syyskierroksella, mutta myös neljä tappiota lopettaen heidän sarjanousuhaasteen tai hyvän kauden yrityksen ja Outokummun Pallolle tuli Syyskierroksella yksi tasapeli, mutta myös sitäkin paljon puhuvammin jo viisi tappiota.
Eniten vaikeuksissa tuntui olevan Kevätkierroksen perusteella toki sarjapaikkansa siinä vaiheessa säilyttämässä ollut JuPS kun oli vain yksi ainut tasapeli viidellä tappiolla, mutta elintärkeästi Kevätkierroksen jälkeen Syyskierrokselle lähdettäessä JuPS ei enää koskaan hävinnyt ottelun otteluakaan vuonna 1986!
SuPa Suonenjoelta oli säilyttämässä myös sarjapaikkansa toistaiseksi, mutta joutui Syyskierroksella ikävä kyllä myös jatkamaan sarjapaikan säilyttämistä.
Itä-Suomen alueella putoajat mikäli Kevätkierros olisi sen jo päättänyt jossitteluinkin niin ne olisivat olleet Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1987 lähtevinä siinä vaiheessa Juankosken Pyrkivä eli JuPy ja Toivalan Urheilijat eli ToU ja jossitteluin täydellä sarjalla ajatellen RiU Riistavesi tietenkin Riistaveden Urheilijoina olisivat voineet säilyä suoraan sarjassa tai joutua pelaamaan Uusintaottelun Putoamisesta Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1987.
Tämänkin kaiken vuoksi jännitys tuntui säilyvän loppuun asti vuoden 1986 osalta puhuen.
Syyskierros alkoi molemmilla alueilla yhteisesti ennen pitkää 20.7.1986 eteenpäin
Joukkueiden tunnelmia käydään lisää läpi tämän viestin kestäessä, mutta tässä katsojalukuja melkein 40 vuoden takaa ja tasan tarkalleen 39 vuoden takaa joista etenkin ihan alkumetrejä löytämieni sellaisten osalta olenkin puhunut viimeksi 15.6.2023 ja sitä ennen jotenkin yleisesti ottaen sivunnut 30.10.2021 toisen näistä ollessa siis nk. Korona-ajalta viestinä kirjoitettuna:
Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1986
27.4.1986: Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat-Outokummun Pallo/OuPa/OP Outokumpu 400 katsojaa (Tämän ottelun olenkin maininnut aiemmin 30.10.2021 eli ennen pitkää lokakuussa tästä tulisi täyteen neljä vuotta sitten syksylle tultaessa.)
8.6.1986: Outokummun Pallo/OuPa/OP Outokumpu-Kuopion Pallokerho/KuoPK/KuPK/KPK Kuopio 100 katsojaa (Tässä ei muuta erikoista ollut mitä nyt yleisemmin mäkihyppääjänä tunnettu Mika Kojonkoski oli tässä ottelussa pelaamassakin viheriöllä. Tämän ottelun olenkin maininnut aiemmin 15.6.2023 eli kahden päivän kuluttua vuosi ja seitsemän kuukautta sitten kun ennen pitkää kolmen vuorokauden ja siitä tasan viiden kuukauden kuluttua tulisi täyteen tasan kaksi vuotta tulevalle kesälle.)
29.6.1986: Outokummun Pallo/OuPa/OP Outokumpu-Pyhäjärven Pohti/PyPo/PyhPo 100 katsojaa (Tämän ottelun olenkin maininnut aiemmin 15.6.2023 eli kolmen päivän kuluttua vuosi ja seitsemän kuukautta sitten kun ennen pitkää kahden vuorokauden ja siitä tasan viiden kuukauden kuluttua tulisi täyteen tasan kaksi vuotta tulevalle kesälle.)
20.7.1986: Outokummun Pallo/OuPa/OP Outokumpu-Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat 100 katsojaa (Tämä ottelu oli Syyskierroksen ottelu kun muut ylläolevat kolme ottelua olivat Kevätkierroksen otteluja aiemmin mainittuina sellaisina.)
27.7.1986: JuPS-Kuopion Pallokerho/KuoPK/KuPK/KPK Kuopio 100 katsojaa (Tämä ottelu oli myös Syyskierroksen ottelu ja toisin kuin vuotta aiemmin vuonna 1985 niin silloisen Kevätkierroksen ja hyvin alkuvuoden otteluun nähden tämä ottelu ei ollut yleisömenestys. Yleisesti ottaen toki tämä oli JuPS:lle voitto-ottelu, mutta ihan vielä niin vuoden 1986 Syyskierroksen alussa ajatellen vielä usko ja luulo JuPS:n menestyksestä oli toista luokkaa ja siksikään ei katsojia tullut vielä paljonkaan muun muassa tähän otteluun. Jatkoon onkin mielenkiintoista, että miten yleisömäärät katsojalukuja ajatellen mahdollisesti lähtivät kehittymään!)
27.7.1986: Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat-Riistaveden Urheilijat/RiU Riistavesi 200 katsojaa (Tämä ottelu oli myös Syyskierroksen ottelu ja ikävä kyllä viimeinen löytynyt yleisöottelu tässä vaiheessa. Murheellisesti tämä ottelu Nilsiään päin oli sen puolet heikompi katsojaluvuiltaan kauden avausotteluun Kevätkierrokselle aiemmin kerrottuna verraten vaikka seura oli tietenkin noususta paljonkin kamppaileva seura. Mahdollisesti myöhemmin loppuvuotta 1986 kohden noususta kamppaillen katsojaluvut olivat paljonkin suurempia siitä puhuen. Tämä ottelu oli yksi monista aivan kauden lopussa olleen protestivuoren 'kohuottelusta' joiden turvin Nilsiään yritettiin saada lisäpisteitä suoraa nousua tai Uusintaottelua Nousemisesta siitä puhuen sitten KPK Kuopiota vastaan ajatellen vuotta 1987!)
Syyskierroksen päätteeksi yhteisesti niin Kaakkois-Suomen alueella kuin Itä-Suomen alueella 21.9.1986 mennessä (Jalkapallon 3. Divisioonassa/3-divisioonassa vuodeksi 1986 kaikkiaan kausi vielä saattoi hyvinkin jatkua muilla alueilla syyskuun 1986 lopulla kuten myös lokakuun alussa 1986 kun oli tietenkin vielä Uusintaottelu Putoamisestakin eräässä lohkossa ja tietyillä alueilla saattoi olla vielä muita otteluja kesken.) nousijat ja putoajat olivat selviä koko sarjankin loppuun mennessä.
Mikkelin Kissat eli MiKi nousi kuin nousikin hyvinkin yksin ja entistäkin selvemmin Kevätkierrokseen nähden Kaakkois-Suomen alueella Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1987 täyden sarjan suhteen ja Voikkaan Pallo-Peikot/Pallopeikot eli PaPe jäi tuntuvana sarjakakkosena selvästi taakse rannalle. Yhtään sen alemmilla joukkueilla ei ollut sitä vähääkään toivoa haastavansa MiKi:ä kauden aikana enää yhtään.
Putoajat olivat Kaakkois-Suomen alueella Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1987 lopulta selvinä Loviisan IF Tor ja Inkeroisten Purha äärimmäisen murheellisen huonon Syyskierroksen päätteeksi kun Kevätkierroksella Purha olisi säilynyt vuodeksi 1987 tähän sarjaan.
Mikäli putoajista haluaa ajatella ajatuksellista säilymistä niin IF Tor Loviisaan olisi vähän paremmalla onnella voinut säilyä tai haastaa säilyneiden joukkueiden häntäpäätä eli HP-47:aa Heinolasta FC:nä tai ilman, PaSa Imatraa ja PeKa:aa kun jokainen näistä joukkueista oli vuoden päätteeksi tasapelissä keskenään vaihdellen sijoituksiaan vähän mitenkin sitten kun säilyminen heille viimeinkin oli varmaa.
Itä-Suomessa nousukamppailu jatkui katkeraan loppuun asti ja jännitystä siihen toi myös JuPS Juuasta harmittavasti ihan loppua kohti etäisenä siksikin kun ottelukierrokset loppuivat lyhennetyssä sarjassa kesken!
JuPS ei hävinnyt kertaakaan Syyskierroksella ja voitti kaikki ottelunsa kolmea lukuun ottamatta niidenkin ollessa tasapelejä jolloin hienoin otteluvuosi sitten vuoden 1979 Juukaan tuotti kolmostilan. Tasapeliin ylsi ihan viime hetken voitolla JuPS:n kanssa lyhyempään sarjaan myös selvästi parantanut Kuopion Kings joskin päätöskierroksen voitto tarvittiin siihenkin pääsyyn.
Kuopion Pallo-Kerho/Pallokerho tai lyhyemmin KuPK tai myös KPK Kuopio ja Nilsiän Pallo-Haukat/Pallohaukat kävivät loppuun asti äärimmäisen tunteikasta ja kuohuvaa kamppailua noususta. Ikävä kyllä sitäkin täpärämmin kuohuvaan Nilsiään sarjavoitto oli lyhennettyyn sarjaan jossiteltavasti PK:lle Kuopioon nousuineen päivineen Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1987.
Tilannetta ei yhtään helpottanut lyhennetty sarja jonka kahden ottelukierroksen puitteissa lisää olisi saatu vielä yhtä suurta lisäjännitystä kauden huipentamista varten!
Kun oli ollut harmittavia pistepotin puolituksia tai tappioita niin Juukaan kuin Kuopioon nk. Kuninkaille tai nk. Kurkoille eli Kingsille niin lisäkierroksinkaan ilman ihan viime hetken keskinäisiä muita pisteitä Nilsiään ja Kuopioon PK:lle eivät JuPS tai Kings olisi voineet lisäkierroksinkaan ihan päästä nousuun suoraan tai Uusintaotteluun Nousemisesta kiinni.
Viimeinen jännitystilanne olikin sitten Nilsiän tekemä protesti kauden aikaisista muista otteluista edes jotenkin lisäpisteiden saamiseksi.
Eniten protestoitiin RiU Riistaveden kanssa pelattua ottelua vaikka muitakin kiistaotteluja joko oikein syin tai tekosyin oli vuodeksi 1986 puitu tarkkaan läpi.
Protestiottelusta Pallo-Haukat/Pallohaukat Nilsiään hakivat yleensä ehdotonta voittoa vaikka joskus myös ottelun tunnustaminen tasapeliksi 'sovulla' olisi riittänyt:
Suoralla voitolla protestipistein Nilsiään olisi tullut nousu sitten kabinettien kautta tai tasapelin kautta milloin kohu nk. Kabinettinousulla olisi ollut liikaa niin olisi nähty edes kilpailumielessä parempi ja samoin pelillinen Uusintaottelu Nousemisesta Jalkapallon 2. Divisioonaan/2-divisioonaan vuodeksi 1987 parivaljakkona vielä kerran N-PH/NP-H Nilsiä-KPK Kuopio tai toisin päin osapuoliltaan miten vain tahansa.
Putoajat vuodeksi 1987 olivat Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan myös selvät Itä-Suomen alueella vaikkakin vuoden 1986 tilannetta vähän pidempi kausi tuolle alueelle lisäottelukierroksin olisi voinut vielä tuoda lievää jännitystä putoamisenkin suhteen.
Urheilijat niin järkytykseksi kauden kuvaan nähden Toivalaan kuin myös Riistavedelle eli ToU ja RiU putosivat molemmat Jalkapallon 4. Divisioonaan/4-divisioonaan vuodeksi 1987.
Lisäkierroksin näistä puhuen ToU oli lähempänä vielä ehkä kenties pudottaa Juankosken Pyrkivän ja Suonenjoen Pallon, mutta ihan eivät kierrokset olisi riittäneet nekään siihen seikkaan. Muista taantuneista seuroista puhuen Pyhäjärven Pohdille pelastui kyllä myös vuoden 1986 mittaan sarjapaikka vuodeksi 1987, mutta ei vuoden 1984 yllätykseen tuntunut jatkossa enää voimavarat riittävän.
Riistaveden Urheilijat saivat kuin saivatkin pitää omat pisteensä vaikka välillä kuin lyötyä lyödyn oloisesti heiltä uhattiin viedä Nilsiään päin pari pistettä tai ainakin yksi piste protestin kautta. Toisaalta välillä Palloliitto oli myöntää Riistavedelle huvittavan tuntuisesti parikin lisäpistettä sarjataulukkoon kun Palloliitossa alettiin nähdä punaista liikaa Nilsiän jatkuvista valituksista sinne päin.
Vuoden 1986 jalkapallokauden muuhun loppuun mennessä kuitenkin varmaan ennen Jalkapallon Suomen Cupia tai vuoden 1986 talven lumien tuloa Palloliitto hylkäsi lopullisesti Nilsiän Pallo-Haukkojen/Pallohaukkojen protestiäänet kauden peleistä niin Riistaveden Urheilijoita tai mitä tahansa muutakin joukkuetta vastaan jättäen pelilliset tulokset voimaan ja minkä myötä KuPK Kuopio oli noussut ylempään sarjaan vuodeksi 1987.
Tämän myötä vuosien 1979-1986 välinen katsojalukujen etsintätyö onkin päättynyt pääosin vaikka ehkä se joskus jatkuu mikäli vain katsojalukuja löytyy lisää tähän sarjaan. Ei ole hirveän helppoa eikä todennäköistä, että löytyisi kun jo tähän sarjaan ja puhumattakaan enää yhtään tämän alemmaksi vuodesta 1984 eteenpäin tälle välille puhuen katsojalukuja ei vain enää niin vain enää ilmoitettu tai merkitty lehtiin samalla tapaa enää kuin aiemmin.
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #866 : 14.01.2025 klo 19:46:24 |
|
Pahoittelut tosiaan tuon vuoden 1986 etsintätyön viestin julkaisun myöhästymisestä vielä sen päivällä myöhemmin ilmoituksesta kaikkiaan ehkä vajaankin parin päivän verran myöhässä kun jälleen tuo viestinlaitto oikutteli pahemman kerran ja olin välillä jättää noita pidempiä tuota vuotta koskevia jälkiselostuksia mietteineen kokonaan pois.
Onneksi sentään nuo vuosien 1979-1986 tutkimukset ja sitä myötä aiemmin viime vuonna tehdyt hyvin laajat tutkimukset kaikkiaan mutkien kautta aikaväliltä 1961-1989 noista vuosista puhuen ovat tulleet päätökseensä noille ilmoitetuille alueille Pohjois-Karjalaan, Etelä-Karjalaan, Savoon, Kuopioon ja Saimaan alueelle toki Keski-Suomenkin alueen seuroja välillä sisältäen.
Mikäli olisin tiennyt, että pääsääntöisesti etenkin jo vuosilta 1979-1986 ei paljon suurempia ilmoituksia yleisömääristä olisi löytynyt lähtökohtaisen varmoista sellaisesta niin ehkä en olisi etsinyt niitä tällä erää mikäli ehkä lainkaan.
Etenkin yhtään vuoden 1984 jälkeen puhuen kun niiden se muukin ilmoitettavuus eri lehdissä heikkeni erittäin jyrkästi siihen vuoteen asti edes jotenkin olleesta selvästä ja hyvästä käytännöstä puhuen!
On paha sanoa, että millainen tilanne tosiaan jatkoon on vaikka pitänee ehkä pitää jonkinlainen lyhyt tauko noista suuremmista etsinnöistä hetkeksi mitä tulee vanhempien päivien yleisömääriin.
Ellei sitten nyt jotain hyvin yksinkertaisia todella pieniä tutkimuksia vielä tekisi jostakin, täydentäisi jotain jo aiemmin julkaistua juttua tai kysyisi pienemmissä määrissä eri nimimerkeiltä joitakin aiemmin julkaisemattomia yleisömääriä joita olen kysynyt ennenkin, mutta ei vain ole oikein tullut niihin noita vastauksia.
|
|
« Viimeksi muokattu: 14.01.2025 klo 19:48:32 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
|
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #867 : 21.01.2025 klo 18:10:27 |
|
Vuoden 1978 Jalkapallon 3. Divisioonan/3-divisioonan yleisöotteluja on jälleen olleiden lisätutkimusten valmistuttua löytynyt ikävä kyllä melko vähän Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan, Kuopion ja Savon alueelle.
Kuten myös Kaakkois-Suomen alueelle vaikkakin ei ikävä kyllä kovin paljon entiselle Saimaan alueelle ja ei oikeastaan lainkaan enää Keski-Suomeen.
Pitkälti siksi kun Keski-Suomen alueen seuroista jostain syystä raportoitiin enemmän Tampereen alueen lehdissä sinä vuonna muutoin ulkopuolisen alueen asemassa olevana pitkälti Palloliiton pelillisten linjausten mukaisestikin.
Aikaisempina vuosina esimerkiksi Lahden alueen vastaavia lehtien linjauksia käytettiin yhtä vastaavasti alueittain Tampereella.
Aikaisempaan tutkimukseen nähden on kuitenkin uutta:
Vuosille 1978-1980 ja 1982-1989 olisi tulossa nimittäin yleisöottelujen täydennystä ehkä paljonkin tai sitten melko vähän, mutta kuitenkin tulee!
Ajan kanssa noilta vuosilta ja osin oikeastaan jo aikaisemmilta vuosilta alemmasta sarjasta eli Jalkapallon 4. Divisioonasta/4-divisioonasta on löytynyt yleisömääriä rajallisempi määrä ja voi löytyä jo todetusti ajan kanssa lisääkin, mutta sen sarjan miettiminen ja läpikäyminen on ikävä kyllä rajojen epäselvyydestä johtuen paljon mittavampaa.
Yleisbudjettien tietojakin on löytynyt tai löytymässä varauksella eli niitä katsellaan tapauskohtaisesti mikäli niitä on löytyäkseen.
Mitä tulee uusiin yleisöotteluihin niin tilanne olisi tämä:
Nimittäin Juuan Palloseuran eli JuPS:n yleisöotteluja on noille vuosille löytynyt sittenkin yllättävänkin paljon ja melko yksityiskohtaisesti tuoden nyt paljon enemmän tietoa suurin piirtein siitä, että milloin tietyt alueet selvemmin aloittivat kutakin vuotta kohden omat yhtä selvät sarjaottelunsa kautta koskien.
Vähintään nyt selviävät siis seurojen tai oikeammin nyt puhuen ainakin juuri kyseessä olevan seuran kausiavaukset tai päätökset paremmin kuin tähän asti.
JuPS:n pelien lisäksi yleisöotteluista puhuen silloin tällöin on lisänä mukana aina myös JuPS:n kulloisesti pelaaman vierasottelun katsojalukukin selvillä.
Muun muassa jo heti vuoden 1978 kausiavaukseen Kuopion Elolle löytyi myös katsojaluku. Kuopion Elo kun sattui siinä ottelussa olemaan kotijoukkue ja JuPS vastaavasti itse oli vierailija.
Löytyykö vierasottelujen katsojalukuja enemmän niin sen näyttää vain aika, mutta tässä vaiheessa näyttää todella hyvältä.
Mikäli kuitenkin tilanne myöhemmin osoittautuu pettymykseksi niin perun sitten mahdollisesti liian ylimyönteiset puheeni. Sen näkee sitten.
Näiltä vuosilta puhuen vain vuosi 1981 jää välistä kun silloin JuPS pelasi Jalkapallon 4. Divisioonassa/4-divisioonassa nousten reippaasti kuitenkin vuodeksi 1982 heti takaisin ylempään nyt tutkittavaan sarjaan.
Näillä näkymin ja juuri nyt viisainta lienee laittaa yleisömääriä nyt pelkästään erikseen näitä uusia löytöjä koskien ilman turhaa lisäkerrontaa ja ajan kanssa tai sitten erikseen julkaisisin päivitetymmän suuremman viestin. Joko kokonaan uutena myös lyhyemmällä lisäkerronnalla tai sitten päivittäen vanhan viestin sitten enimmäkseen yleisöottelujen katsojalukuja lisäten vaikkakin siinä yhteydessä ennestään suuri viestimitta voi suurentua ehkä paljonkin riippuen miltä tilanne näyttää.
Näillä tunnelmin aloitetaan vuodesta 1978 heti seuraavaan viestiin!
|
|
« Viimeksi muokattu: 21.01.2025 klo 18:12:51 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
|
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #868 : 21.01.2025 klo 20:01:23 |
|
Jalkapallon 3. Divisioonaan/3-divisioonaan vuodeksi 1978 tulee aiemmin mainituille alueille uusia yleisöotteluja omilla kerronnoillaan kausipeleihin niitä koskien, mutta lähtökohtaisesti viestipituuden hillitsemiseksi lähinnä kunkin uuden yleisöottelun yleisömäärä löydettäessä ja tarvittaessa muita vähäisiä taustatietoja.
JuPS:n omat ottelut ja mahdolliset vierasottelujen katsojaluvut tulevat niin tässä kun jo viime viestissä mainittujen vuosien päivityksen yhteydessä enemmän selville kuin aiemmin.
Pidemmittä puheitta vuosi 1978 tuleekin nyt lisättynä päivityksin ja tarvittaessa mikäli jokin vanha JuPS:n ottelu tai selkeä vierasottelu on aiemmin kerrottu niin mahdollisesti tässä yhteydessä korjautuu tarpeen tullen niiden katsojalukukin uudeksi!
Tässä siis yleisömäärät eri uusista löydetyistä yleisöotteluista:
Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1978
6.5.1978: Kuopion Elo-Juuan Palloseura/JPS Juuka/JuPS 200 katsojaa (Kauden avausottelu Kuopion Elolle JuPS:n ollessa vierailija.)
18.6.1978: Juuan Palloseura/JPS Juuka/JuPS-WP-35/VP-35 Varkaus/Warkaus 350 katsojaa
27.8.1978: Juuan Palloseura/JPS Juuka/JuPS-Joensuun Karpalo 400 katsojaa (Tämä hyvin todennäköisesti oli vuoden 1978 katsotuin yleisöottelu seuralle ja mahdollisesti itse asiassa saattoi olla jopa ehkä koko seuran silloinen yleisöennätyskin ja vieläpä voittoon 2-1 päättyen!)
3.9.1978: Juuan Palloseura/JPS Juuka/JuPS-SavPa/SaPa Pieksämäen Savo 300 katsojaa (Tämäkin ottelu oli JuPS:n voitto maalein 2-0.)
Vuoden 1986 osuus tulee seuraavaan viestiin.
PS. Viestiä muutettu kun vuosien 1979-1980 ja vuosien 1982-1985 tilanne tällä hetkellä on kovin ikävä ja epäselvä joskin toki niillekin tietoja on rajallisesti käytössä.
|
|
« Viimeksi muokattu: 26.01.2025 klo 17:44:51 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
|
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #869 : 26.01.2025 klo 17:50:39 |
|
Jalkapallon 3. Divisioonaan/3-divisioonaan tulee poikkeuksellisesti vuodeksi 1986 tulee aiemmin mainituille Itä-Suomen alueelle uusia yleisöotteluja omilla kerronnoillaan kausipeleihin niitä koskien, mutta lähtökohtaisesti viestipituuden hillitsemiseksi lähinnä kunkin uuden yleisöottelun yleisömäärä löydettäessä ja tarvittaessa muita vähäisiä taustatietoja.
Vuodet 1979-1980 ja 1982-1985 jäävät pois vastoin ennakkoon sanomaani kun sittenkin katsoin noita katsojalukuja uudelleen ja niitä ei juuri mainittu tai ne olivat niin epämääräisesti ilmaistuja, että järkevää yleisömääräkerrontaa en nähnyt aiheelliseksi niille vuosille poikkeuksellisesti JuPS:n suhteen ensin menestyksestä ja sittemmin ongelmistaan huolimatta ottelukaudella kertoa.
JuPS:n omat ottelut ja mahdolliset vierasottelujen katsojaluvut tulevat niin tässä kun jo viime ja toissa viestissä mainittujen vuosien päivityksen yhteydessä enemmän selville kuin aiemmin.
Pidemmittä puheitta vuosi 1986 tuleekin nyt vuosien 1979-1980, vuosien 1982-1984 ja 1985 sijaan lisättynä päivityksin ja tarvittaessa mikäli jokin vanha JuPS:n ottelu tai selkeä vierasottelu on aiemmin kerrottu niin mahdollisesti tässä yhteydessä korjautuu tarpeen tullen niiden katsojalukukin uudeksi!
Tässä siis yleisömäärät eri uusista löydetyistä yleisöotteluista:
Jalkapallon 3. Divisioona/3-divisioona 1986
27.4.1986: JuPS-SuPa Suonenjoki 200 katsojaa (Tämän vuoden 1986 avausottelun JuPS voitti maalein 1-0. Ottelussa muuta erikoista ei ollut paitsi se, että molemmat joukkueet olivat eräässä vaiheessa haluta julistaa ottelua tuloksettomaksi ja uudelleen pelattavaksi jonain muuna kertana!
JuPS voitostaan huolimatta ja SuPa ottelun häviäjänä. Syy ei ollut rikkeissä jonkinlaiseen joukkotappeluun yltyen, tuomarien räikeissä virheissä tai missään muussa sellaisessa vaan yksinkertaisesti aivan liian paljon pelin kulkuun vaikuttaneissa luokattoman huonoissa kenttäolosuhteissa.
Juuassa tämä ottelu pelattiin nk. Vanhalla Kentällä eli toisin kertoen hiekkakentällä joka kuitenkin viime hetken lumisateiden runsauden ja niiden sitten sulaessa kevätauringossa pois aiheutti luokattoman paljon alueelle tulleita vesilammikoita joita ei saanut kuivatettua ajoissa ennen ottelua eikä oikein tuleviin otteluihin sen jälkeenkään hetkeen.
Yksikin valtavimmista vesilammikoista tuhosi JuPS:lta mahdollisuudet monta kertaa ottelussa johdon kasvattamiseen, mutta samalla tapaa myös SuPa:n kavennuksen tasapeliin tai itse voittoon pääsemiseen.
Pallo kun vaikka kuinka olisi potkaistu tai yritetty kiertäen ja kaartaen ilmassa potkia haluttuun suuntaan kohti maalin suuntaa yli tai ainakin pois vesilammikon niin ei vain onnistunut kun pallo pomppasi tai jäi pyörimään ylikostealla ja perin liukkaalla hiekkakentällä sitten yleensä pysähtyen siihen suurin piirtein kentän viimeisen neljänneksen kohdalla lähellä maalivahdin aluetta olleeseen suureen ja kuivumattomaan lammikkoon!
Ottelun Pääerotuomari Jukka Harikoski toki harkitsi asiaa mitä tuli ottelun tuloksettomaksi julistamiseen, mutta kieltäytyi ja kun painostuksen alla myöntyi niin lopullisen tuomion tästä erikoisesta asiasta teki tietenkin sitten ottelun lopputuloksen jäädessä tästä vakavastakin keskusteluongelmasta huolimatta voimaan Pääerotuomari Harikosken oma pomo ottelun Erotuomariesimiehenä.
Kuten myös tuota kyseistä pomoa ylemmät tahot niin Piirihallinnossa kuin Palloliitossakin missä vastaisuudessa toivottiin ja oltiin valmiita vaikka sitten myöhempään kauden avaukseen kuin, että noin ilmiselvä ja ajoittain hyvinkin nolo erikoisuus (Pelaajien kanssa meni vähän sopupeliksi aina kyseisen lammikon kohdalla kun ei saanut kaksintaistelua pallosta tehdä kenellä se oli hallussa, kun liukasteltiin, pallolle oli pakkovienti tiettyyn rajaan asti minkä jälkeen taas sai tuomariohjauksen nimissä pelata normaalisti ja kun yleinen muukin pelattavuus muita pienempiäkin lammikkoja täynnä olleella kuravesikentällä oli perin heikon huono.) ei enää vastaisuudessa olisi haitannut ottelun läpivientiä ja ollut todella niin mahdollisesti valitettava asia kauden lopussa.)
29.6.1986: Juankosken Pyrkivä/JuPy-JuPS 200 katsojaa (Tämän ottelun Juankosken Pyrkivä hävisi maalein 1-4 ja vastaavasti JuPS itse voitti maalein 4-1.)
Tässä vaiheessa tosiaan vuodet 1979-1980 ja vuodet 1982-1985 ovat valitettavan epäselviä tai niiden tietojen varmentamisessa on ollut ongelmia.
Tämä kaikki tulee ja on jo tullut viivästyttämään vuosien 1987-1989 uusien yleisöottelujen kertomista katsojalukuineen.
Lisäksi on vielä murheellisesti ollut muitakin erinäisiä katsojalukuihin kuten myös eri seurojen seurahistoriaan/historioihin liittyviä tietoselvityspyyntöjä niidenkin viedessä ikävä kyllä aikaa jolloin tämä asia JuPS:ia koskien kuten muitakin alueseuroja on valitettavasti joutunut jäämään tauolle.
Ainakin toistaiseksi ja ennen kuin asiat muilla tavoin selviäisivät. Murheellista on ollut käytäntökin. Ehkä sen ilmoittamattomuuden tai 'ongelmista' kertoa ymmärtäisi paremmin seuran/seurojen huonompina pelivuosina näihin alempiin sarjoihin, mutta välillä on ollut huippuvuosia ja lähes nousuvuosiakin ja silti ei juuri ole riittävän selväsanaisesti kerrottu vaan mieluummin kovin epämääräisesti ja vihjailevasti milloin mitenkin!
Ehkäpä asiat selviävät, mutta tämän asian kanssa toistaiseksi tilanne on tämä.
Varmaankin nyt lähiajoille tai jatkoon teen jotain helpommin löydettävää yleisömäärätutkimusta tai vaihtoehtoisesti pitää kysyä jälleen eräitä helppoja katsojalukuasioita joihin ei ole murheellisesti edelleenkään vastattu.
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #870 : 26.01.2025 klo 19:43:03 |
|
HJK:n vuoden 1982 tilanteeseen liittyvästä ongelmasta kysyin 6.9 viime vuonna, mutta kysytään pois uudestaan kun tähän varmaan vastaus löytyisi paljon helpommin kuin moneen muuhun pienempään vanhemman ajan ongelmaan:
HJK:n vuoden 1982 suhteen ongelmana on siis, että olisiko jokin ottelu/otteluja ehkä ollut väärin yleisömääriltään?
HJK:n sen vuoden paras ottelu tunnettuna nk. Kymppitonniotteluna KuPS:n suhteen on oikein yleisömäärissä ihmeittä, mutta ongelmana ovat kauden muu/muut ottelu/ottelut ja niiden mahdollisesti tuoma katsojavajaus ja tältä näyttää siis HJK:n kausi vuodeksi 1982 ennen kysymyksen ratkaisua yleisömäärissä normipuolelle kun Mitalisarja on onneksi kunnossa mitä yleisömääriin tulee:
HJK: Haka 3120, OPS 1553, KuPS 12 915, Sepsi-78 2360, FC Kuusysi 2019, KTP 2117, Ilves Jalkapallo/FC Ilves 1686, TPS Jalkapallo/FC TPS 2405, KPV 1882, Koparit 4015 ja Kuopion Elo 1080 katsojaa
Tuohon ongelmaan selvennystä siis kaipaisin ja toivottavasti viiveistä huolimatta sen nyt saisi selville.
Eli kun vajausta ihmeittä tulee niin mihin otteluihin erityisesti HJK oikein sitten yleensäkin sai lisäystä kaikkiaan?
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #871 : 02.02.2025 klo 03:18:34 |
|
Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan 1950-luvun eri kausien suhteen puhuen aivan viime päivinä ja kunhan ehdin muuta aineistoa varmistaa niin voi jälleen vihdoin ja viimein eri yleisömäärien suhteen vuoden 1964 Länsilohkon lisäksi viimein täydentää melkoisenkin reippaita määriä!
Tähän kaikkeen auttaa tietenkin TPS:n eli myöhemmän FC TPS:n vaikka totta kai myös nk. Alkuperäisen TPS Jalkapallon yleisömäärien löytämiset tuohon kyseiseen sarjaan noille vuosille milloin se oli mukana enimmäkseen eli vuosille 1953-1956.
Noiden vuosien Länsilohko tulee siis laajana mukaan kun aiemmin mahdolliset yleisömäärien täydennykset olisivat koskeneet vain yksin Itälohkoa ja HIFK:ä tai myös HIFK Jalkapalloa/HIFK Fotbollia.
Ja mikäli tietenkin aina olisin julkaissut vain pelkästään yhtä joukkuetta ja sen omia otteluja satunnaisesti muilla seuroilla lisäten vain yhteen lohkoon eikä välttämättä niin kovin monelle vuodelle niin tuolloisten nk. Korona-aikana suoritettujen sarjan laajojen muidenkin kerrontojen aikaan niille päivityksille ei olisi ollut niin paljon perusteita ja ne olisivat vieneet aivan liian paljon aikaa ja tilaa päivittää aiheuttaen sitten niin vähäiseen päivitykseen nähden varmasti melkoisen ikäviä vastalauseita.
Ja mikäli ei niin silloin se tietysti olisi ollut luettavuudeltaan ja puutteiltaan kovin hankalaa katsottavaa.
Toki näidenkin päivitysten jälkeen puutteita yhä 1950-luvulle kokonaisuudessaan jää, mutta aina vain entistä vähemmän myöskin ja erinäisiä nk. Kysymysmerkkiseuroja ei enää juuri ole kohta lainkaan tätä menoa erittäin ilahduttavana asiana!
TPS/TPS Jalkapallo myös myöhempänä FC TPS:nä tuntien saa tietysti näistä Länsilohkon seuroista eniten lisäystä, mutta myös muillekin joukkueille tulee aina vähän lisää päivitystä.
TPS/TPS Jalkapallo saa omat täydet ottelumääränsä yleisömäärineen kauteen kokonaan vuosille 1953-1954 selventyneinä ja vuodesta 1954 puhuen nyt aiemmin tiedetty ja kerrottu kokonaisyleisöraja on helpompi hahmottaa vaikkakin hieman erinäiset nk. Katsojahuiput Turun alueen lehdissä olivat sokaista asiaa kun ihan niin hyvin ikävän huonoon yleisövuoteen ei kyllä TPS/TPS Jalkapallo saanut yleisöä otteluihinsa.
Vuodet 1955-1956 ovat myös Turun Palloseuralle yleisömääristä puhuen eri ilmentymistään puhuen jalkapalloon myös täysiä Kevätkierrokselle ja Syyskierrosten osalta puhuen melkein koko sarjaan kiitos selvinneen uuden tutkimustiedon, mutta yksien ottelujen jäädessä puuttumaan siis aivan ihan koko täyttä vuotta/vuosia tämä seura ikävä kyllä ei saa itselleen.
Toki väistämättä se oli etenkin jälkimmäisellä noista vuosista Länsilohkon katsotuin yleisöjoukkue jo näillä puhein.
Puuttuvat ottelut ikävä kyllä ovat vuodelle 1955 TPS/TPS Jalkapallo-OTP ja vuodelle 1956 kieltämättä hyvin pulmallinen TPS-KPV jonka oletin selviävän tuon löytyessä viimeistään Turun alueen omista lehdistä.
Mikäli niitä ei kuitenkaan ole merkitty sinnekään ajankuvassa niin siitä uhkaa tulla yksi vaikeimmin selvitettäviä yleisöotteluja koskaan tai ainakin tähän asti.
Ruotsinkielisen rannikon alueen lehtiin kun ikävä kyllä tuota vuoden 1956 viimeistä puuttuvaa ottelua ei ollut merkitty pitkälti vierasottelun aseman vuoksi.
Mitä tulee TPS:n/TPS Jalkapallon omiin vastustajiin niin yleisesti ottaen kiitos uusien tutkimusten lähes jokainen joukkue tulee saamaan yleisömääriinsä päivitystä ja tämän myötä useampi aiempi kysymysmerkkien alainen seura muuttuu yleisömääriltään kerrottavaksi seuraksi!
Ainoat poikkeukset sääntöön ovat molemmat vuodelle 1955 eli R-Pallo Rauma ja Tampereen Ilves-Kissat eivät ikävä kyllä tule saamaan otteluihinsa mitään päivitystä tästä syystä johtuen siinä missä muut hyvinkin erikoiset seurat tulevat saamaan kyllä vuosien 1953-1956 välillä päivitystä hienona juttuna!
Itälohkoon ja HIFK Jalkapallon/HIFK Fotbollin tilanteeseen puhuen sinnekin tulee päivitystä ja jo aiempiinkin vuosiin verrattuna TPS:n/TPS Jalkapallon tilaan nähden, mutta toki vielä myös vähän myöhempäänkin aikaan 1950-luvulla.
Tosin Itälohko ei ole murheellisen seikkaperäisesti ihan niin paljon päivittyvä suhteessa näihin Länsilohkon nyt selvästi enemmän päivittyviin tilanteisiin nähden.
Toki jo valmiiksi hyvin ja yhdessä Länsilohkon kanssa viimeinkin riittävästi ainakin lopullisen varmasti suurta päivitystä varten!
HIFK Jalkapallo/HIFK Fotboll saa näillä näkymin myös kausipeleihinsä katsojalukunsa päivityksen yhteydessä lopullisesti tai vaihtoehtoisesti päästään hyvin, hyvin lähelle täysiä katsojalukujen määriä kulloisellekin loppuvuodelleen.
Muille seuroille tilanne on vaikeampi, mutta sentään nyt mukavan paljon enemmän selviävämpi kuin tähän asti!
Katson vielä tilannekuvaa ja tilastojani, mutta sanoisin pian tulevan päivitystä.
Ei varmaankaan tänään, mutta huomenna tai viimeistään hyvin lähipäivinä kunhan ottelujärjestykset ja mahdolliset nk. Aave-ottelut vanhemmilta 1950-luvun päiviltä on varmistettu olemaan paikoilleen laitettavia niin noista lähipäivistä eteenpäin laitan viimein päivityksen suuresti miltä tähän asti olen pidättäytynyt.
Lähinnä kiireiden vuoksi ja siksikin, että välillä mukavankin paljon aina löytyy uutta tietoa juuri kun noita aikoo/aikoisi laittaa näkyville!
Palataan pian asiaan vaikka vielä seuraavaan viestiin tuleekin asiaa vuoden 1982 HJK:n yleisömäärien kysymykseen ja sen suhteen. Sen kun haluaisin mielelläni saada selville ennen tätä 1950-luvun suurpäivitystä kun sen pitäisi olla helpompi juttu tietää/muistaa/kertoa niin ei tarvitsisi sen suhteen liian pitkään valmiiksi odotella.
TPS4everille tietenkin myös tuosta TPS Jalkapallon yleisemmästä tilanteesta ja myöhemmästä ilmentymästä tai seuraajasta huolimatta varsinkin vuoden 1994 TPS-j:n jälkeen suuret kiitokset noiden asioiden selvittämisestä mitä on tullut seuran kokonaiskuvaan!
PS. TPS4everin kehut ja kiitokset lisätty pienenä jälkijuttuna asiaan.
|
|
« Viimeksi muokattu: 02.02.2025 klo 03:24:00 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
|
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #872 : 02.02.2025 klo 03:26:48 |
|
HJK:n vuoden 1982 tilanteeseen liittyvästä ongelmasta kysyin 6.9 viime vuonna ja myös 26.1 tänä vuonna melko vastoittain, mutta kysytään pois uudestaan kun tähän varmaan vastaus löytyisi paljon helpommin kuin moneen muuhun pienempään vanhemman ajan ongelmaan:
HJK:n vuoden 1982 suhteen ongelmana on siis, että olisiko jokin ottelu/otteluja ehkä ollut väärin yleisömääriltään?
Tässä kysymyksessä ei oteta huomioon katsojalukua TPS Jalkapallo/FC TPS:n vastaavaa lukua sen äärimmäisen suuritta ihmeittä varmistuttua oikeaksi ja paikkansa pitäväksi!
HJK:n sen vuoden paras ottelu tunnettuna nk. Kymppitonniotteluna KuPS:n suhteen on oikein yleisömäärissä ihmeittä, mutta ongelmana ovat kauden muu/muut ottelu/ottelut juuri kerrottua TPS-ottelua huomioimatta ja niiden mahdollisesti tuoma katsojavajaus ja tältä näyttää siis HJK:n kausi vuodeksi 1982 ennen kysymyksen ratkaisua yleisömäärissä normipuolelle kun Mitalisarja on onneksi kunnossa mitä yleisömääriin tulee jäljellä oleviin ongelmaotteluihin:
HJK: Haka 3120, OPS 1553, KuPS 12 915, Sepsi-78 2360, FC Kuusysi 2019, KTP 2117, Ilves Jalkapallo/FC Ilves 1686, KPV 1882, Koparit 4015 ja Kuopion Elo 1080 katsojaa
Tuohon ongelmaan selvennystä siis kaipaisin ja toivottavasti viiveistä huolimatta sen nyt saisi selville.
Eli kun vajausta ihmeittä tulee niin mihin otteluihin erityisesti HJK oikein sitten yleensäkin sai lisäystä kaikkiaan?
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #873 : 03.02.2025 klo 19:17:16 |
|
Ei ihan vielä Jalkapallon Suomen Sarjaa/Suomensarjaa sitä koskevien 1950-luvun vuosien korjausten tai täydennysten urakkaa, mutta sitä ennen pienenä lisähuomiona löytyivät katsojaluvut pariin vanhaan TPS:n/TPS Jalkapallon myöhemmin myös FC TPS:nä tuntien tuon kyseisen seuran otteluun.
Jostain syystä kun vuoden 1965 Turun Palloseuran ja sen eri ilmentymien vaiheiden mietinnöissä pohtien tuota sarjaa eri lehdet tuntuivat melko järjestelmällisesti unohtavan parikin eri ottelua katsojalukuineen siltä vuodelta kertomatta niin nämä ottelut tuon vuoden Länsilohkoon yleisömäärällään tulevat nyt tähän alle mikäli esimerkiksi HS Aikakoneen lukijoille tulee harmia asiasta kun aikanaan noiden kahden ottelun osalta ainakin siihen jäivät mainitsematta!
Ottelut joka tapauksessa ovat nämä:
25.7.1965: TPS/TPS Jalkapallo-HyPS Hyvinkää 772 katsojaa (Alustava luku olisi ollut 778 katsojaa, mutta vain tuolla yhdellä ensimmäisellä kerrotulla luvulla täsmäisi vuoden 1965 lopulliseen katsojalukujen kokonaismäärään. Korjattu aiemmin tehtyä yleisömäärää sillä, että aivan vuoden parhaimpaan yleisöotteluun TPS/TPS Jalkapallolla oli vielä ihan vähän lisää yleisöä toisin kuin miten virheellisesti on kirjoitettu muun muassa tuonne Turun Palloseuran sivulle tuohon kauden päätösotteluunkin sen yleisömääräksi. Siten tulivat oikeat lopulliset lukemat.)
30.7.1965: TPS/TPS Jalkapallo-HIK Hanko 776 katsojaa (Alustava luku olisi ollut 782 katsojaa, mutta vain tuolla yhdellä ensimmäisellä kerrotulla luvulla täsmäisi vuoden 1965 lopulliseen katsojalukujen kokonaismäärään. Korjattu aiemmin tehtyä yleisömäärää sillä, että aivan vuoden parhaimpaan yleisöotteluun TPS/TPS Jalkapallolla oli vielä ihan vähän lisää yleisöä toisin kuin miten virheellisesti on kirjoitettu muun muassa tuonne Turun Palloseuran sivulle tuohon kauden päätösotteluunkin sen yleisömääräksi. Siten tulivat oikeat lopulliset lukemat.)
Muutamissa muiden eri alueiden lehdissä oli noihin otteluihin liian vähän katsojia tai sitten yksinkertaisen räikeän liikaa tai hyvin epämääräisesti ilmaistuna puhuen lähemmäksi tuhatta katsojaa.
Tuolle vuodelle toki yleisesti ottaen 60 vuoden taakse katsojaluvut jo mainittiinkin kaikille seuroille. Toki silti joillekin joukkueille varsinkin Länsilohkossa on vielä omat murheelliset näkymänsä. Esimerkiksi IFFK Finströmsille jokunen ottelu on vahvojen epäilysten alla, että onko heillä todella ollut niin korkeita katsojalukuja vai ei.
Lähinnä 27.6.1965 pelattu IFFK Finströms-R-Iirot Rauma tietenkin Rauman Iiroina ja 12.9.1965 pelattu IFFK Finströms-HyPS Hyvinkää ovat vahvojen kysymysmerkkien alla yleisömääriltään kaikkein epävarmimpana.
Nähtäväksi jää jatko mahdollisesti tähän sarjaan ja tietenkin lisätietoa saa kertoa vuoteen 1965, mutta kun esimerkiksi vuodelle 1965 tai siitä eteenpäin ilmoitettua katsojalukujen tietoa on enemmän saatavilla niin vuosien 1950-1964 varmennukset ovat lähempänä sitä enemmän todennäköisesti tehtävää tai tietenkin jo valmiina täydennettävää hanketta.
Varsinkin vuosiin 1950-1964 saa sitäkin enemmän kertoa lisätietoa aivan koska tahansa ja milloin vain kun vain sitä joku pystyy löytämään tai kertomaan!
PS. Korjattu noita kahta ottelua uudelleentarkastusten jälkeen kun kyseessä olisi ollut sittenkin pieni vähennys ja lisäys kauden päätökseen ja ei toisin päin, että äärimmäisen vähäisesti lisätään kahteen otteluun yleisöä ja jätetään väärä yleisömäärä ennalleen. Onneksi tuli tuokin huomattua eikä puhuttua ihan vallan sivu suun.
|
|
« Viimeksi muokattu: 04.02.2025 klo 10:14:20 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
|
|
|
|
|
Piippu-Virtanen
Poissa
|
 |
Vastaus #874 : 04.02.2025 klo 16:25:26 |
|
Ennen varsinaisesti tuota 1950-luvun vuosien korjausten tai täydennysten urakkaa Jalkapallon Suomen Sarjan/Suomensarjan osalta olisi seuraavaan pariin viestiin tulossa täydennystä vähäisesti silti merkittävänä asiana saman sarjan muuten niin kovin melkein valmiiseen yleisövuoteen perin kokonaan eli vuoteen 1964.
Täydennys koskisi pitkästä aikaa tuohon vuoteen puhuen Länsilohkoa ja sen Kevätkierrosta kun muutenkin niin Länsilohkoon kuin Itälohkoon puuttuu edelleen joitakin kappaleita yksittäisotteluja.
Vuoden 1964 Länsilohkoa ja Kevätkierrosta on viimeksi päivitetty millään tapaa 6.7.2020 senkin oltua keskellä nk. Korona-aikaa eli aikaa on vierähtänyt kieltämättä.
Seuraavaan viestiin tulisi se sitten päivitettynä kun kiitos päivitysten TPS/TPS Jalkapallo myös myöhempänä FC TPS:nä tuntien ja TKT/TKT Jalkapallo myös myöhempänä FC TKT:nä tuntien saavat nyt täydet katsojalukunsa tuolle vuodelle.
Laitankin sen näillä puhein heti kun sitten sen viestin jälkeen tulee vielä koko vuoden 1964 päivitys yhteisenä koontina.
|
|
|
|
|
|