Anteeksi vain, mutta tuo nyt on täyttä potaskaa, eikä todellakaan ole mikään henkilökohtainen asia.
Jossain määrin Ilves Edustus Oyn toimistolla ovat ansainneet nämä foorumilla edelleen jatkuvat FC-hassuttelut, koska pöhinäkiimassa Hockeyn puolelta tulleet änäriä ja valjua ihailevat brändiuudistajat julkaisivat ennen viime kauden alkua uutisen Ilves FC -brändistä. Asia tyrmättiin täysin joukkueen kannattajien toimesta ja edustusjoukkueen toimistollakin jouduttiin ottamaan askel taaksepäin. Viime kaudella tapahtui paljon hyvää, mutta tuo FC-sekoilu ei kuulunut niihin asioihin. Valitettavasti Yle ei ilmeisesti ehtinyt reilun kuukauden aikana saada muistiota brändimuutoksen perumisesta, vaan onnistui käyttämään vielä jopa 1990-luvulla käytössä ollutta versiota nimestä. Ei edes sitä, jonka Ilves Edustus ilmoitti helmikuussa 2024. Yle ei ole muutenkaan mikään ehdoton auktoriteetti nimiasioissa, kun sponsorinimillä varustetut stadionitkin saavat heidän uutisissaan uudet nimet jollain satunnaisgeneraattorilla.
Ilveksen miesten jalkapalloedustusjoukkue on ollut FC Ilves viimeksi 1990-luvulla. Tuo nimi katosi, kun miesten edustusjoukkue luovutti sarjapaikkansa Tampere Unitedille, jonka piti syntyessään olla Ilveksen ja TPV:n miesten edustusjoukkueiden fuusio. No, ei ollut, mutta Ilveksen miesten joukkue katosi jalkapallokartalta 10 vuodeksi. Sen sijaan Tampereen Ilves on ollut Tampereen Ilves seuran perustamisesta asti eli huhtikuusta 1931, jolloin perustettiin Ilves ry. Jalkapallo oli monilajiseuran ensimmäinen laji ja alkuvuosikymmenten jalkapallotoiminnan hiivuttua laji palasi seuran lajivalikoimaan uudestaan fuusiossa 1974 Ilves-Kissojen ja Tampellan Pallon kanssa. Tuon jälkeen Ilveksessä on pelattu jalkapalloa yhtäjaksoisesti tähän asti. Vain miesten edustusjoukkueella oli tuo 10 vuoden katkos historiassa.
Rajallisissa tapauksissa FC Ilves on oikea nimi, jos puhutaan vaikka 1990-luvun Veikkausliigan sarjataulukosta, millaisena se on aikanaan laadittu. Sen sijaan lähes kaikissa muissa yhteyksissä Tampereen Ilves tai Ilves on oikea versio nimestä. Silloin 1990-luvullakin oli kyse ihan samasta organisaatiosta, mutta ajan hengen mukaisesti brändinimeen vain lisättiin tuo FC-etuliite. Miesten joukkueen 2000-luvun uuden tulemisen ajan taustalla on toiminut Ilves Edustus Oy, jonka ainoana omistajana toimi Ilves ry viimeisimpään omistajuusjärjestelyyn asti. Silloin ry jäi vähemmistöosakkaan asemaan ja pääomistajaksi siirtyi Ilves-Hockey Oy. Omistajistoon tuli uutena myös ryhmä piensijoittaja.
Tämä asia menee täysin otsikon aiheen ohi, mutta pakko tähän FC-hassutteluun on silti puuttua täällä, missä sitä esiintyy.
Miten kukin asian näkee sellaisenaan.
Ja mikäli FC on Suomessa jotenkin hassuttelua (Kansainvälisiin otteluihin on nimetty kauan ennen tätäkin tuotakin etuliitettä käyttäen joskus hyvinkin huvittavasti näin suomalaisena.) niin sitten tuota syntiä oikein viime kädessä saisi kaivaa Keikyä-Aetsän/Äetsä-Keikyän FC-57:sta asti tavallaan, mutta koska tuohan oli kemiantehtaan mukaan vielä puhuttu juttu nimenä niin käytännön ensimmäinen 'hassuttelija' Suomessa oli sitten muuan FC Honka vuodesta 1975 lähtien eli 50 vuoden ajan yhä kasvavissa määrissä on ollut hassuttelijaseuroja.
Milloin enemmän ja milloin vähemmän, mutta on kuitenkin ollut.
Ilves tässä tapauksessa nyt käyttäen vaikka Ilves Jalkapalloa vanhempien aikojen nimeä myös mukaillen tuon kertomasi seuranimen lisäksi on ajankuvasta ja vuodesta riippuen käyttänyt tosiaan enemmän ja sitten välillä tietenkin vähän vähemmänkin tuota etuliitettä FC.
Ilveksellä oli tuo nimitys käytössä Jalkapallon Futisliigan aikana ja jossain kohtaa suuremmin myös jo Jalkapallon SM-Sarjan loppuvuosina tai ehkä kauankin ennen sitä riippuen vähän vuodesta milloin sitä sitten etuliitteenä kasvavasti alettiin käyttämään.
Mitä tulee vertailuna kokonaisuutena asiaan niin tilanne on todella vaihteleva käytäntönä ajankuvassa seuroittain ympäri Suomea.
Siis verrattuna muihin seuroihin eli löytyy Ilvestä vähemmänkin käyttäneitä, mutta sitten on tuntuvasti enemmänkin käyttäneitä seuroja nimekkeen FC osalta.
Yksi muita varhaisia 'hassuttelun' edelläkävijöitä oli myös FC Kuusysi Lahdesta, mutta sen tapaus on tosiaan erikoisempi ja joskus vaikeammin määriteltävä kun nimitys oli ajoittain vain puolivirallinen ja toisinaan täysin virallinen sen vajaat 10 ensimmäisen vuoden ajan kun sitä jatkuvan viimein alettiin käyttämään seuran nimeä nimikkeen FC sisältävänä.
Ensimmäiset kerrat olivat jo vuosien 1976 tai 1977 milloin tuota alettiin käyttää yhä kasvavammin eteenpäin.
Tätä ennen tosin oli ollut nimekkeenä muun muassa Palloseura/Palloiluseura 69 väliviivalla tai ilman tai lyhenteenä PS Kuusysi Lahti välillä numeronimellä tai ilman.
Muillakin paikkakunnilla on ollut seuroja joiden nimeen sitten FC on ollut käytössä tai sitten ei muuna kuin muuna helpottavana kutsumanimenä kansainvälisiin peleihin tai muun muassa juurikin erotukseksi taustayhtiön takia hieman niistä vanhempien aikojen muista tilanteistaan tai seuraajistaan.
Ulkomaiset tilanteet huomioiden ruotsinkielisilläkin alueilla on ollutkin joillekin ihan kotimaisille seuroille niistä raportoidessa suomalaisittain niin nimilyhenne FB tai FF eli Fotboll tai seurana vaikkapa FF Jaro toisin kuin vaikka ihan alkuaikojen JPS/JPY Jaro tai Palloseura Jaro/PS Jaro.
Ja entisen nk. Itäblokin alueen slaavilaiskielissä melko usein suomenkielisille seuroille saattaa olla nimitys jälleen vähän huvittava nimilyhenteenä FK.
Porin alueen seurojen suhteen kerran etenkin oli jossain kohtaa ihan jokin vuosi sitten melkoista väittelyä tuolla seurahistorian tai yleisömäärien aihealueen puolella muun muassa Ässät Jalkapallon loppuaikoja kohti mennessä kun tuolloin mitä lähemmäksi alkoi seuran loppu jalkapallossa tulla niin silloin esiintyi myös nimitys FC Ässät kerrottuna mistä sitten tuli melkoista väittelyä silloin mitä ilmeisimmin nuorempien nimimerkkien kanssa siitä FC-etuliitteen kuulemisesta.