Maalivahdit:
Kasper Schmeichel
GK/30v
41/0****½
Edelleen kaikki kaikessa. Huvittavia kommentteja toisinaan medialta, kun Mahreziin tai Vardyyn liittyvissä uutisoinneissa edellä mainittuja arvostetaan joukkueen tärkeimmiksi pelaajiksi, vaikka todellisuudessa kaikki suurimmat ylisanat ansaitsisi mennä tolppien väliin. Kasper on edelleen kaikilla mahdollisilla mittareilla mitattuna huippumaalivahti Valioliigaan, jollaista Leicesterin kokoisella seuralla ei ’’pitäisi’’ ollakaan. Ainoastaan miehen seurauskollisuus ja tietynlainen organisaation kunnianhimoisuus ovat auttaneet pitämään tanskalaisen Kettujen vahvuudessa. Parilla edellisellä kaudella kolhuja on tullut, viimeksi marraskuussa käden murtuma CL-pelissä Kööpenhaminassa. Schmeichelin puuttuminen näkyy alakerrassa huomattavana epävarmuutena, eikä liene yhtään liioiteltua väittää, ettei Leicesterin puolustuksella oltaisi ikinä Valioliigaa voitettu ilman Schmeichelin harjoittamaa puolustuksen ohjaamista. Varakapteeni sai nauhan käsivarteensa Morganin ollessa pois ja osoitti heti olevansa oikea mies tehtävään. Nousu joukkueen kantavaksi tukijalaksi on tullut ilmiömäisillä reaktiotorjunnoilla, eikä kentän ulkopuolella tiedetty luonne ainakaan laske arvostusta. Tanskan ja koko Pohjoismaiden ykkösvahti ilman pienintäkään epäselvyyttä.
Ben Hamer
GK/29v
1/0 (U23-joukkueessa 2/0)*
Silkkaa huumoria. Jo vuosi sitten pois toivottu kolmosvahti jäi kun ei töitä muualtakaan saanut. Vitsiksi vedetty CL-lohkovaiheen päätöspeli Portoa vastaan tarjosi Hamerille elämän ensimmäisen ja viimeisen euro-ottelun maalissa. Turpaan tuli 0-5, vaikka ei tietenkään pelkän Hamerin takia. Sen sijaan yhdessä junnujoukkueen pelissä munaili niin, että herkemminkin on sopupeliepäilyjä herännyt. Ei tainnut olla lahjottu, se oli vain miehen nykykunto. Synkkä urakehitys lahjakkaasta Championship-veskarista tähän päivään. Vuosi sopparissa jäljellä, kolmosena menettelee.
Akatemian ykkösvahti Daniel Iversen lainataan todennäköisesti muualle.Puolustajat:
Yohan Benalouane
CB/30v
15/0**½
Aloitti kauden edellisten tapaan U23-joukkueen mukana syvällä Ranierin koirankopissa. Kesän 2015 oudoimmaksi hutihankinnaksi tuomittu tunisialainen valitti asemastaan twitterissä, kun ei meinannut päästä kokoonpanoon edes kollegoidensa töhöilystä huolimatta. Cup-höntsässä Derbya vastaan Ranieri päästi kaljun irti, mikä muutti topparikuviot kevään osalta. Asenne oli selkeästi muuta joukkuetta motivoituneempi ja räikeiden virheiden määrä monesti Morgania pienempi. Benny pelasi täydet minuutit Atlético-otteluparissa ja täytti ruutunsa paremmin kuin pelättiin. Jalalla vahvistus Morgan-Huth-duoon, ilmassa häviääkin selvemmin noille. Viimeiset pelit veti täysin vihkoon, mikä hankaloitti asemaa. Tulevaisuuden kuviot on hieman epäselvät, sillä keskuspuolustus kokee kunnon myllerryksen kesän aikana, eikä Benalouane varmasti kuulu ihanneavaukseen ensi kaudella. Sopimusta vuoteen 2019, lähtö ennen tuota kuitenkin täysin mahdollista. Kelpaisi kivasti rotaatioon, mutta tyytyykö itse siihen, jos parempaakin pahvia on allekirjoitettavana?
Benjamin Chilwell
LB/20v
18/1***
Leicesterin nuorisokaartin tunnetuin, lahjakkain ja arvokkain palanen sai nyt parikymppisenä ensimmäisen kokonaisen kautensa edustuksessa. Liverpoolin isolle tarjoukselle no thanksin sanominen oli ennen kaikkea Kettujen imagollinen juttu omiin lahjakkaisiin nuoriin panostamisen korostamisessa, mutta ilman muuta Chilwellin katsotaan olevan potentiaalinen maajoukkuepelaaja aikuisten tasolla tulevaisuudessa, ei vain lupaava nuori. Neljän alakerrassa vasempana pakkina pelaaminen ei tunnu tuovan yhtä hyvin pelaajan vahvuuksia esiin kuin mitä wingbackin rooli mahdollisesti voisi tuoda. Muutaman kerran kaverista mentiin ohi heittämällä ja taisi jokusen kerran erikoistilanteiden puolustamisessa höntyillä itsensä vastustajastaan pihalle, mutta noista virheistä oppii. Jälkimmäinen Atlético-peli oli täydellinen onnistuminen nuorukaiselta, mikä todisti häneen panostamisen tuovan vielä paljon iloa. 12 avauskertaa Valioliigassa oli jo hyvä määrä, jatkossa pystynee ottamaan enemmänkin vastuuta. Englannin U21-maajoukkueessa tulee minuutteja ja testiä kansainvälisellä tasolla. Ehti vielä toukokuussa avaamaan maalihanansa aikuisten tasolla Spursia vastaan.
Christian Fuchs
LB/31v
48/2***
Kaksijakoinen kausi, onneksi sentään parempi puolisko osui ratkaiseville hetkille. Syksy ja talvi oli hämmästyttävän hankalaa aikaa, kun itävaltalaisesta mentiin ohi kuin pyöröovista. Siinä alkoi ekaa kertaa näkymään pari kesää sitten varoiteltu ''hasardi puolustamaan'', mistä ei debyyttikaudella ollut tietoakaan. Ranierin potkut vaikuttivat selvästi positiivisesti pelaamiseen; pelaajan omasta mielestä tosin vain siksi, että tuo pisti joukkuetta miettimään omaa vastuutaan uudella tavalla. Jos vielä tammikuussa oltiin tilanteessa, jossa vaspan paikalle oli kaksi tasavahvaa vaihtoehtoa, vei Christian minuutit varmoilla otteillaan sen jälkeen. Topparipulan takia joutui kevään viimeiset pelit vetämään keskellä, mitä ei toivottavasti enää ikinä jouduta tekemään. Vasemman pakin paikka on turvattu niin pitkään kuin Fuchs ja Chilwell ovat käytettävissä, mutta onko se pitkään näin? Se ei liene mikään salaisuus, että päälle kolmekymppinen pelaaja pohtii tulevaisuuttaan, joka todennäköisesti on Amerikassa ja suuremmalla varmuudella muissa bisneksissä kuin jalkapallossa.
Robert Huth
CB/33v
43/2***
Saksalaisjärkäle ei esitä kentällä mitään ihmeellistä, mutta puuttuessaan ikävöidään takaisin. Huthilla oli omat vaikeutensa koko muun takalinjan tapaan syksyllä, onneksi kuitenkin pääsi takaisin omalle tasolleen. Jääkaappipakastimen kokoisella topparilla on erityinen kyky sitoa puolustus tiiviimmäksi ja yhtenäisemmäksi, vaikka liike on usein kömpelönnäköistä eikä hän johda puheellakaan samaan tapaan kuin Morgan - patsi ehkä vastustajien provosoinnissa. Rooli kääntyi kapteenin kanssa yllättävästi joskus jopa niin päin, että Huth oli se, joka paikkasi Morganin virheitä eikä päinvastoin. Keväällä intoutui vielä huippuvireeseensä pelaamalla muun muassa Atléticoa vastaan yhden parhaista otteluistaan seuran paidassa. Miehen hyvä vire oli erityisen tärkeä Morganin ollessa loukkaantuneena, sillä useassa loppukauden ottelussa vierellä pari vaihteli ja Huth joutui ottamaan tavallista suurempaa vastuuta. Toisaalta oliko sattumaa, että juuri tällöin pelasi parhaiten? Kelpaisi avaukseen vieläkin mainiosti, mutta ikä alkaa luoda ongelmakohtia. 33-vuotiaana ura ei ainakaan tällä tasolla voi jatkua loputtomasti. Toistaiseksi valioliigahistorian eniten otteluita pelannut Saksan kansalainen on välttynyt isommilta loukaantumisilta. Ehjänä kestäessään kartuttaa tilastoitaan vielä kaksinumeroisella ottelumäärällä.
Harry Maguire
CB/24v
36/3 (Hullissa)***½
Kesän ensimmäinen hankinta oli todella hyvä löytö putoajaporukka Hullista. Vaisun tiikerilauman nouseva ja vain osittain hiottu timantti oli kevätkaudella joukkueensa paras puolustaja, joka antoi useammassa pelissä Hullille mahdollisuuden taistella pisteistä. Aika epätyypilliseen jalkapalloilijan muottiin menevä pelaaja tankkimaisen olemuksensa vuoksi, mutta Leicesterissähän tämän kaltaisiin toppareihin on totuttu. 'Isoksi mieheksi taitava jalalla' on yksi futismaailman väsyneimmistä hokemista, Maguiren kohdalla tuo kuitenkin osuu hyvin kohdalleen. ManU-pelissä menneellä kaudella vedetty soolosuoritus omalta alueelta vastustajan boksiin pelkällä teknisellä taidolla oli videoiden perusteella loistava osoitus henkilökohtaisen kyvyn olemassa olosta. Voidaanko Leicesterissäkin pian odottaa, että topparit tekevät muutakin kuin vain makaavat syvällä ja siivoavat palloja? Maguire taklasi ja katkoi syöttöjä määrällisesti todella paljon menneellä kaudella, ja oli noilla osa-alueilla koko sarjan toiseksi paras englantilainen. Numeroita toki selittää paljon Hullin heikkous ja jatkuva vastaanottaminen omassa päässä. Sen sijaan 34 laukausta 29 liigapeliin on todella hurja luku keskuspuolustajalle. Todennäköinen loppuhinta nousi kiinnostuneiden vuoksi lähemmäs 20 miljoonaa, minkä eteen odotetaan nousevan joukkueen ehdottomaksi kivijalaksi. Toisin kuin tavallista, Maguiren hintalappu ei ole suurempaa närää herättänyt; tämä oli pakkohankinta ja sen tietää kaikki Kettujen pelejä seuranneet.
Wes Morgan ©
CB/33v
40/3***
Aika mitäänsanomaton kausi. Captain Morgan teki joulukuussa sopimuksen Captain Morganin kanssa siitä, että hänestä tulee rommimerkin mainosmies. Kentällä varsin solidia suorittamista, vaikkakin parhaat päivät on nähty. Sikäli kyllä jokaisen valmentajan unelmapelaaja, ettei asenteesta jää ikinä kiinni eikä todellisuudessa tee niin paljoa virheitä kuin yleinen mielipide vaikuttaa olevan. Kun jamaikalais-brittiläisellä pakilla on sama vaiva kuin valtaosalla Leicesterin viime kauden puolustuslinjasta eli ikääntyminen, täytyy alkaa varautua kapteenin tehtävien siirtymiseen. Huhuja on liikkunut, että Morganin perässä riittää tavoittelijoita kilpailevista seuroista, mutta on hyvin vaikea kuvitella tämän lähtöön. Morgan kärsi kevään lopulla alaselän vaivoista ja reisivammasta, mitä ennen oli pelikuntoinen oikeastaan aina viimeiset viisi kautta. Loukkaantumiskierteestä ei voi missään nimessä vielä puhua, mutta heikomman palautumisen takia samanlaisiin minuutteihin ei voi pitkällä aikavälillä enää luottaa kuin vielä vuosi-pari sitten. Toivottavasti jatkaa vielä pitkään seurassa ja tekee uransa viimeiset vuodet Wasilewskin tapaan nuorien pelaajien mentorina. Alkavalle kaudelle kuitenkin peliaikaa kertyy, vaikka topparitilanne elääkin.
Danny Simpson
RB/30v
45/0****
Niitä harvoja, jotka saattoivat jopa nostaa tasoaan mestaruuskaudesta. Taustansa takia joutuu kamppailemaan paikkansa eteen enemmän kuin muut, mutta hyvin harvoin vetää alta riman. Tilastoihin pitää tietysti aina varauksella suhtautua, mutta Simpson oli joukkueen viidenneksi paras kannattajien tekemien ottelukohtaisien arvosanojen keskiarvolla mitattuna, jättäen taakseen mm. Vardyn ja Mahrezin. Tasaisuus on avainsana, mihin miehen arvostus perustuu. Seurajohto sai kritiikkiä viime kesänä, kun oikean pakin paikalle ei hankittu merkittävää vahvistusta, mutta Simpsoniin luottaminen on osoittaunut oikeaksi vedoksi. Jotta pelaajasta saadaan vahvuudet esille, ei tämä voi nousta missään vaiheessa kovin kauas omasta maalista, toki Mahrezin kanssa samalla laidalla pelatessa siihen ei ollut tarvettakaan. Keräsi kauden aikana kaksi maalisyöttöä, jotka molemmat tulivat samassa Stoke-pelissä huhtikuussa. Osaa noiden perusteella keskittää ihan näppärästi, vaikkei tuota puolta hyödynnetä tai tarvitse hyödyntää. Menee edelleen avauksen miehenä, mutta kilpailu pelipaikasta ei tekisi ollenkaan pahaa. Onneksi ei ole kovin lasinen peluri, joten pystynee jatkossakin pelaamaan joukkueen huippuminuutteja.
Keskikenttä:
Marc Albrighton
LM/27v
47/4****½
Osaa olla hämmentävä pelaaja. Sehän oli yleisesti tunnettu fakta, että miehen taso heittelee hurjalla skaalalla ottelusta toiseen. Kuitenkin Ranierin siirryttyä sivuun, Albrighton nousi rivimiehestä miltei tähtipelaajan kastiin joukkueen sisällä. Olisi hauska tietää, miksi niin älytön tasonnosto tapahtui Shakespearin alaisuuteen vaihdettaessa, kun mikään muu häneen vaikuttava tekijä ei ole muuttunut. Ennen kauden alkua monelle tuntui olevan iso ongelma siinä, että Leicester lähtee Mestarien liigan peleihin Albrighton ykkösvaihtoehtonaan vasempaan laitaan, mutta kuin koko futiseliitin kiusaksi juuri Marc oli pelaaja, joka kantoi altavastaajaa vaikeilla hetkillä. Albrightonin nimi jäi historiankirjoihin Leicesterin ensimmäisen UCL-maalin tekijänä Brüggessa, mutta vain toinen kahdesta Champpari-osumasta jää ikuisesti mieliin. Sevillaa vastaan mies niittasi kotiyleisön riemuksi kaiken ratkaisseen maalin, mikä eittämättä olikin menneen kauden kauneimpia ja ihon isoimmin kananlihalle vetäneitä hetkiä. Työnteon määrä oli sitä mitä häneltä on totuttu näkemään kaikki nämä vuodet. Yllättävän pitkälle jalkapallossa edelleen pääsee vahvan juoksuvoiman ja keskinkertaisten teknisten ominaisuuksien kombolla, Albrighton tämän täydellisenä esimerkkinä. Vuoden pelaajan palkinto olisi ollut ansaittu symboli vuodelle, sääli kun ei sitä saanut. Marcista on varaa odottaa tulevaisuuden seuralegendaa, kunhan vauhtisokeus ei iske ja tätä hylätä liian hätäisesti. Vai kuinka, Aston Villa?
Daniel Amartey
DM/22v
35/1**
Puolentoista kauden jälkeenkään ei ole pystynyt todistamaan olevansa valioliigapelaaja. Ikää ei tietenkään ole niin paljoa, etteikö sellaiseksi vielä ehtisi, mutta Leicesterin pinna alkaa varmasti olla lopuillaan. Kööpenhaminassa ura oli vahvassa nosteessa, mutta jo tässä vaiheessa kehitys on stopannut kuin seinään ja seuraan jäämällä riski on laskusuuntaan vajoamisestakin. Turhan monessa pelissä Amarteyn panos keskikentällä on ollut löysäilyä, jossa pallottomana kadotaan kuvasta täysin ja joskus hyökkäykseen lähdettäessä ghanalainen on ollut joukkueelle enemmän rasite. Kun edelleenkään ei ole tälle tasolle erityislaatuisiksi vahvuuksiksi luokiteltavia ominaisuuksia, on ihme, jos Amarteyta jaksetaan vielä kauankin katsella varamiehen varamiehenä. Topparina häntä ei ole kovinkaan hanakasti testattu, mutta Simpsonin tuuraajana oikeana pakkina esitykset ovat olleet täysin linjassa keskikentän suorituksiin. Joulukuussa Stokea vastaan puskettu tasoitusmaali viime hetkillä oli se harvinainen valon pilkahdus, jolla sai hetkeksi siimaa kritiikiltä.
Harvey Barnes
CM/19v
0/0 (Milton Keynes Donsissa 21/6)***½
Potentiaalinen tulevaisuuden tähti. Syyspuolisko menneestä kaudesta kului seuran omassa akatemiassa, missä jälki oli vakuuttavaa joukkueen heikkoon tasoon nähden. Hyvät esitykset poikivat tammikuussa puolen vuoden lainasopimuksen MK Donsiin. Barnes heilutti maaliverkkoa heti seuraavan päivän debyytissään League Onessa ja nappasi nopeassa tahdissa paikkansa muoviseuran ihanneavauksesta. Kauden päätteeksi tilastoihin oli kertynyt huimat kuusi maalia 21 otteluun, joilla irtosi sekä lainaseuran vuoden nuoren pelaajan palkinto että Leicesterin vuoden U23-pelaajan palkinto. Omin pelipaikka on keskikentän ytimessä, mutta MKD-lainallaan joutui olosuhteiden pakosta myös kokeilemaan vasempana laiturina ja muutenkin aiempaa hyökkäävämpää roolia. Tuo selkeästi soveltui 19-vuotiaalle, eikä nyt ole täysin selvää, missä roolissa hänestä saadaan eniten irti. Raporteista on saatu lukea turhasta hätäilystä isojen syöttöjen kanssa, joten selviä kehityskohtia on tietenkin olemassa. Missä menee alkavan kauden? Lainalle lähtö lienee todennäköisintä, mutta kuinka isoihin piireihin? Championshipissa useammallakin joukkueella olisi käyttöä monipuoliselle keskikenttäpelaajalle. Olisiko toinen kausi League Onessa kuitenkin ensin paikallaan?
Danny Drinkwater
CM/27v
43/1***
Varjo parhaastaan, näin kauniisti muotoiltuna. Mestarien liigan lohkopeli Portoa vastaan joulukuussa ja siinä sattunut loukkaantuminen osoittautuivat isoksi käännekohdaksi Drinkyn kaudella, sillä ennen tätä mies oli onnistunut varsin kohtalaisesti. Drinkwater oli silti epäilemättä suurimpia pettymyksiä mestaruuskauteen nähden, kun keskikentän liideri menetti tutkaparin viereltään, eikä uusi rooli, jossa joukkueen henkinen kapteeni joutui paikkaamaan Kantélta jääneitä metrejä kentällä, sopinut hänelle yhtään toivotulla tavalla. Allekirjoittanutkin saattoi muutamaan kertaan ottaa kantaa DD:n penkittämisen puolesta, mutta näin jälkikäteen ajatellen olihan ne minuutit Drinkwaterin kuitenkin pelattava. Hankala asetelma, kun aikaisemmilla kausilla ensin huippukuntoisen Kingin, sitten nappivahvistuksen Cambiasson ja vielä maailman eliittiin nousseen Kantén viereltä sidekickin roolista täytyi ensi kertaa nousta johtavan keskikenttäpelaajan maineeseen. Johtajaksi Drinkwaterista voisi hyvin kuvitella olevankin, kunhan valmennus tietää, mitä pelaajiltaan haluaa. Ranierin heikko kausi näkyi myös Drinkyn pelaamisessa. Loppukaudesta pelaaminen näytti myös fyysisesti normaalia raskaammalta, mikä johti lopulta pelit ennen aikojaan katkaisseeseen reisivammaan. Tiedä sitten kuinka monta ottelua Dannylle ehti kertyä puolikuntoisena ennen jalan oikeasti hajoamista, useammasta kuitenkin puhutaan. Maajoukkueen portit karkasivat taas aavistuksen kauemmaksi, mutta taitotaso ja 27 vuoden ikä muistaen noihin kekkereihin ehtii vielä. Vaatii kuitenkin täydellisen seuraavan kauden isossa roolissa. Nyt mitataan ennen kaikkea mentaalipuolta, sillä avauspaikan eteen joutunee tekemään aiempaa enemmän töitä.
Demarai Gray
LW/21v
41/2***
Nuorukainen otti yhden uuden askeleen kehityksessä eteenpäin, mutta olisiko voinut harpata vielä enemmänkin? Pienikokoiseen ja linnunluiseen kroppaan ei ole ainakaan merkittävästi tullut massaa lisää, mutta fysiikka on riittänyt kohtalaisesti liigan pyörteisiin. Jalat tikkaavat hurjaa tahtia ja nälkä maalintekoon paistaa kilometrejen päähän, joukkuekavereiden huomioiminen nopeissa hyökkäyksissä on selvä kehityksen paikka. Yksi maali liigassa koko menneellä kaudella ei vain ole siihen hyökkäysintoon ja yritykseen suhteutettuna kovin mairitteleva tilasto. Aavistuksen hätäisten ja siinä mielessä epäkypsien ratkaisujen takia ei ollut vakioavauksen pelaaja jatkuvista fanejen ihmettelyistä huolimatta. Peliäly ei nuorella iällä ole (vielä?) loistanut, mutta kaikki edellytykset hyväksi valioliigapelaajaksi kasvamiselle on olemassa. Vahva usko siihen, että nuorten maajoukkuelaiturista saadaan koulittua vielä paljon enemmänkin irti, kunhan vain pelaaja itse viitsii panostaa pelaamiseen oikeassa määrin. Sivuanekdoottina huomioitakoon, että miehen somekanavia seuratessa ei voi olla kiinnittämättä huomiota hyvin mariobalotellimaiseen elämästä nauttimiseen, jossa nopeat autot ja kotibileiden järjestäminen kiinnostaa. Ei kai siinä, kunhan hallitsee homman.
Matty James
CM/26v
1/0 (Barnsleyssa 18/0)**
Kaksi viimeisintä kautta on mennyt enemmän tai vähemmän pilalle polvivamman takia. Kuntoutumisesta ei raportoitu kovinkaan kattavasti, mutta takapakkia ennusteisiin ilmeisesti tuli päätellen hitaasta siirtymisestä takaisin kentille. Viime sesonki kului vaihtelevasti junnujoukkueen mukana, toisinaan edustusjoukkueen vaihtopenkkiä lämmitellen ja lopulta kevään ajan lainalla Barnsleyssa. Championship-futikseen paluu sujui kohtalaisesti, vaikkakin ennen polven rikki menemistä nähdyltä Jamesilta voitaisiin divarissa odottaa silkkaa dominanssia. Iso kausi edessä pelaajan itsensä kannalta. Ura on iän puolesta siinä pisteessä, että jos valioliigapelaajaksi vieläkin mielii, on paluu parhaaseen iskuun tultava pian. Entisellä Englannin U20-maajoukkueen kapteenilla on taidot tallella, toinen juttu saako niitä enää täysin irti.
Bartosz Kapustka
CAM/20v
3/0 (U23-joukkueessa 10/2)**
Mysteerinen debyyttikausi. Jos vuosi sitten sopimusta julkistettaessa ihmeteltiin mikä hän on miehiään, voidaan samat kysymykset esittää edelleen. Puolan EM-kisajoukkueen pelaajalta on perusteltua odottaa enemmän kuin akatemiapeleissä tahkoamista ja niissäkin lopulta hyvin keskikertaisin tuloksin. ’’Bartek’’ pääsi näyttämään taitojaan cup-peleissä Evertonia ja Derbya vastaan, joissa näytöt olivat kuulemma muutamia syötönkatkoja lukuunottamatta heikot. Pallon kanssa taitoa riittää ja raameiltaankin kaverista pitäisi olla iloa brittifutiksessa, mutta joku tässä hiertää. Huhuja on riittänyt, että jopa AS Roma olisi (ollut) kiinnostunut hankkimaan puolalaisen itselleen. Leicesterin suunnilla ei olla niin innostuneita heti kauppaamaan poiskaan, kun rahallinen panostus pelaajaan on ollut ihan merkittävä ja parikymppistä ei todellakaan ole järkevä feidata yhden heikomman kauden perusteella. Lainalle lähettäminen Championshipiin (no, miksei mantereellekin) yksi mahdollinen temppu, mutta löytyykö kuinka helposti Kapustkan palkkoihin taipuva seura? Paikka A-maajoukkueessa on vaihtunut U21-leimaan.
Andy King
CM/28v
32/2**½
Tasaisesti parikymmentä liigapeliä joka kausi keräävä Leicester-ikoni oli vaisumpi kuin mestaruuskaudella. Teknisessä taidossa King ei kestä vertailua edes oman joukkueensa saman roolin miehiin, mutta täyttää silti paikkansa. Legendan aseman saavutettuaan walesilaiseen kohdistuvaa kritiikkiä harvemmin tarvitsee lukea, mutta nyt kun miehestä kentän puolella saatava hyöty on ollut niukanlaista, on myös Andyn tärkeyttä alettu katsomaan uudessa valossa. Pelaa edelleen isoja minuutteja siihen nähden, että merkittävin kädenjälki tapahtuu kulisseissa joukkueen henkisenä kapteenina. Kentälle Walesin maajoukkuepelaaja pääsee lähinnä silloin, kun keskikentältä tarvitaan suurempaa hyökkäysvoimaa ja penkiltä ei satu sillä hetkellä toistakaan saman pelipaikan peluria löytymään. Kymmenes kausi Leicesterin paidassa toi taas täydennystä maalisarakkeeseen, eli Andy on osunut edelleen jokaisella seurassa viettämällään kaudella. Kun puhutaan Kingyn tulevaisuudessa varmasti saamasta Testimonial-ottelusta, pääsee herkästi unohtumaan, että ikää kaverilla on vain 28 vuotta. Ei ilmeisesti sitten haikaile isompien peliminuuttien perään, kun minkäänlaisista lähtöhaluista ei puhuta. Kingillähän on Ketuissa se erittäin harvinaislaatuinen temppu tehtynä, että hän on ollut voittamassa jokaista kolmea ylintä sarjatasoa yhden seuran riveissä.
Noista pokaaleista on kiva muistutella aina kun joku on täysin tyrmäämässä Kingyn panoksen. Tällä hetkellä 13:s eniten otteluita ikinä seurassa pelannut pelaaja.
Tom Lawrence
LW/23v
0/0 (Ipswich Townissa 36/11)****
Täydellinen yllättäjä. Moni oli jo valmis lyömään postileiman perseeseen ja lähettämään vaikka Itä-Timbuktuun, mutta yksi lainavuosi Ipswichissa teki ihmeitä. Lainaporukan säälittävän hyökkääjätilanteen takia Lawrence pääsi yrittämään vaihtelevissa rooleissa, kaikkea laidoista hyökkäykseen ja kärjen taakse, ja vakiinnutti paikkansa avauksessa heti kättelyssä. Iso rooli sai pistetilit auki, eikä 11+9 kendotehot putoamista vastaan pelanneessa joukkueessa ole lainkaan hassummin. Sivuportin kautta mukaan edustusjoukkueen kaavailuihin, vaikka jämäminuutteja suuremman roolin eteen joutuu tekemään vielä paljon töitä.
Riyad Mahrez
RW/26v
48/10****
Suuriin odotuksiin iso pettymys, tähän seuraan silti jättimäinen vahvistus. Joukkueen ongelmat sysättiin kohtuuttomankin rajusti algerialaisen niskaan, kun kärkisektori ei päässyt tarjoilun vähäisyyden vuoksi mestoille. Päätös jäädä joukkueeseen saattoi olla miehen itsensä kannalta väärä ratkaisu, ja mainitsikin julkisesti haluavansa nyt muihin maisemiin. Lähtö jättäisi valtavan aukon ja muuttaisi väistämättä koko joukkueen pelitapaa. Seuran kaikkien aikojen teknisesti taitavimmaksi yksilöksi ylistetyn pelaajan poistuminen ei voi olla näkymättä, vaikka mennyt kausi olikin vaisuhko. Pitää kuitenkin muistaa, että Mahrezia on paljon kiittäminen siitä, että Leicester klaarasi CL-lohkonsa.
Nampalys Mendy
DM/25v
9/0**
’’Papy’’ oli jo vuosi sitten monien mielestä pelaaja, joka voi kostautua maailmanluokan kaappaukseksi tai historiallisen suureksi flopiksi. Tässä vaiheessa on kohtuutonta ottaa kantaa, kummalle puolelle ranskalainen lopulta paremmin sopii, sillä mitään vastauksia ei saatu. Puhtaaksi avauksen pelaajaksi hankittu Nizzan nouseva tähti rikkoi heti syksyllä nilkkansa ja missasi sen vuoksi ensin pelit joulukuuhun saakka. Kun jalka oli parsittu suurella työllä kasaan, uusiutui vamma maaliskuussa ja kausi oli lopullisesti ohi. Turhauttavaa, sillä juuri niitä kaverin vahvuuksiksi mainostettuja syötönkatkoja ja nopeita juoksuja kaivattiin keskikentälle. ’’Like a new signing’’ edelleen, mutta voidaanko miehen varaan paljoa laskea, mikäli nilkka osoittautuu uran katkaisevaksi tekijäksi? 13 miljoonan hankintahinnastakin sen jo arvaa, ettei tämän kaliiperin pelaajalle makseta palkkaa irtokarkkeina. Jos vastauksia odotuksiin ei saada pian, on palkkalistoilla yksi aika iso rasite roikkumassa.
Wilfred Ndidi
DM/20v
21/3****
Jos ei täyden kympin hankinta, niin erittäin vahvan ysin sitten. Belgialaisten kasvattama nigerialainen osoitti todellista kypsyyttä hyppäämällä joukkueeseen tammikuun puolessa välissä ja vain joitain päiviä myöhemmin luutimalla FA Cupissa avauksessa täydet minuutit. Paskamainen tilanne, kun erään ranskalaisen kanssa samaa pelipaikkaa pelaava tuore hankinta joutuu ensitöikseen kuuntelemaan medialta ja katsojilta ’’hänkö on uusi Kanté?’’ -ihmettelyä ja uusi joukkue saa samaan aikaan samoilta tahoilta rajua krittiikkiä pelaamisestaan. Rennon rempseä nigerialainen vastaili nöyrästi ja vaivaantuneesti Kanté-vertauksiin tulleensa vain täyttämään unelmaansa Englantiin. Asiantuntijapiirejen suosioon nuorukainen pelasi itsensä viimeistään Liverpoolia vastaan Shakespearen ensimmäisessä pelissä, jossa keskikentän pohjalla häärinyt Lagosin poika syötti palloa hurjalla prosentilla, ravasi kuin hullu ja katkoi vastustajan passeja kuin Kanté parhaimmillaan. Kaksi maailmanluokan kaukolaukausmaalia Derbya ja Stokea vastaan näyttivät, että laukaus lähtee hentorakenteisesta kropasta huolimatta todella tulisesti ja varsinkin helposti. Potkutekniikka ja hyvän arsenaalin syöttövalikoima ovat selviä vahvuuksia, mutta vastapainoksi muistettava myös muutamat maaleja maksaneet väärin sijoittumiset ja virhearvioinnit. Muutamia kunnon aallonpohjia puolikkaaseen kauteen silti mahtui, joista syvimpänä Spurs-peli toukokuussa - joskin tuota floppausta on turha kaataa Ndidin niskaan. Ikää on kuitenkin vasta 20 vuotta, mihin peilaten kokonaisuus on vahvan plusmerkkinen. Tulevaisuus.
Hyökkääjät:
Ahmed Musa
CF/24v
30/4**
Floppi mikä floppi. Liigan nopeimpiin pelaajiin lukeutuvasta nigerialaisesta ei ollut hirveästi iloa. Muutama positiivinen esitys, joista kirkkaimpana hetkenä ottelu Evertonia vastaan cupissa, missä mies ratkoi kahdella maalillaan jatkopaikan Ketuille. Sopeutumisongelmista englantilaiseen jalkapalloon puhuttiin kevään mittaan, vaikkakin sisääntulo joukkueeseen oli loistava. Kukaan ei varmasti osannut näin tahmaista debyyttikautta vuosi sitten, kun ’’Moose’’ alisti pre-seasonilla Barcelonaa, eikä syksyn liigapelitkään surkeita vielä olleet. Hiljalleen kävi kyllä selväksi, että kärjessä Musasta ei ole luontaiseksi maalitykiksi eikä laidalla tällä ole vauhtia lukuunottamatta mitään aseita ohittaa vastustajia. Managerin vaihdoksen jälkeen Musa pääsi kentälle enää kolme kertaa vaihdosta ja kellotti noissa yhteensä alle yhden ottelun verran peliaikaa. Ainoaksi hyväksi asiaksi Ahmedin hankinnassa osoittautuikin maajoukkueesta tutun kaverin Ndidin houkutteleminen Leicesteriin ja tämän mentoroiminen uudessa ympäristössä. Lähtö olisi kaikkien etu, jopa todennäköinen.
Islam Slimani
CF/29v
29/8***
Kahdeksan maalia on kelpo määrä siihen peilaten, että algerialainen oli debyyttikaudestaan ison osan sivussa joko nivusvaivojen tai Afconin takia ja 29:sta ottelusta lähes puolet tuli vaihdosta. Oikeastaan siinä oli kaikki avainsanat ennätyshankinnan onnistumisen arvioinnin suhteen; paljon loukkaantumisia ja usein penkillä. Jos peliaikaa kertyy vähemmän kuin Musalla, tietää todellakin pelanneensa vähän. Aivan samaan tapaan kuin Pogba-keskustelussakin, täytyy siirtosummien ja esitysten välisestä suhteesta puhua vasta myöhemmillä kausilla, mutta paljon jää Slimanilla tehtävää lähes 30 miljoonan arvoiseksi osoittautuakseen. Mies hankittiin monipuolistamaan Kettujen hyökkäysvalikoimaa, taisi kuitenkin kostautua liiankin erilaiseksi. Päällä osumatarkkuus on erittäin hyvä, Leicesterissä jalalla taitavan on helpompi menestyä hyökkääjänä. Yhteispeli Albrightonin kanssa on ollut hienoa, Slimanin kannalta olisi plussaa, jos oikeallakin olisi keskityksiä enemmän jakeleva pelaaja. Ei ole lähdössä ilman tajutonta tarjousta, mikä sopii hyvin. Jaksan yhä uskoa, että tästä jannusta on paljon iloa ehjän kauden saadessaan.
Shinji Okazaki
SS/31v
41/6***
Ei loista tilastoilla, ei aina kentälläkään, mutta on täyttä kultaa. Hymyilevä japanilainen juoksee ja sinkoilee kentällä taklauksien voimasta. Kymppipaikalla pelatessaan laskee usein yhdeksi keskikenttäpelaajaksi, minkä jälkeen voikin taas olla koko joukkueen ylin pelaaja. Kilometrejä kertyy ja patterit on yleensä käytetty 70 minuutin jälkeen. Stereotypia ahkerasta aasialaisesta elää ja voi hyvin Okazakin ansiosta, mutta kuka muukaan pystyy noihin saappaisiin astumaan? Englannissa maalimäärät ovat jääneet matalemmiksi kuin Bundesliga-vuosina, mutta onneksi Shinji on kompensoinut määrää laadulla.
Toukokuinen maali Man Citya vastaan olisi varmasti pokannut joukkueen vuoden maalin palkinnon ilman Drinkyn Liverpool-matsin onnistumista. Pelaaja lienee taas tyytyväinen rooliinsa, vaikka syksyllä ehtikin aiheellisesti ihmettelemään Ranierin jakamia katsomokomennuksia kotimaansa julkaisuissa.
Leonardo Ulloa
CF/31v
23/1**
Argentiinalaisella on elämänsä raskain kausi takana. Leicesterissä yhä arvostettu pelaaja - jopa liiankin arvostettu omasta mielestään, jos ajattelee sen siltä kannalta, ettei Ketut olleet halukkaita kauppaamaan miestä tarjotuilla summilla. Voi olla, että vähäinen vastuu yhdistettynä päälle 30 vuoden ikään tarkoittaa, että parhaat päivät on nähty. Jos noin kymmenen miljoonan tarjous tulee, sietäisi kauppaamista pohtia. Sunderlandin yhdeksän miljoonan ehdotukselle ei tammikuussa lämmetty, kun oli putoamisen uhka päällä eikä kanssakilpailijaa haluttu auttaa, mutta nyt voi lähteä minne vain.
Jamie Vardy
CF/30v
48/16****
Fantastinen pelaaja, maailmanluokan viimeistelijä. Kun mestaruuskaudella ex-tehdasduunari tehtaili 25 maalin kauden, oli olemassa huoli, pystyykö vanha koira samoilla tempuilla vielä toiseenkin huippukauteen vai onko edessä paluu normaaliin päiväjärjestykseen. 13 liigamaalia oli toki selvää laskua edellisestä, mutta kukaan maajoukkuemiehen otteita seurannut ei voi olla kokonaisuuteen pettynyt. Tarjoilu oli usein niin vaisua, että pariinkymmeneen maaliin pääsy olisi vaatinut liki yliluonnolista tehokkuutta. Paikan tullessa ratkaisu on harvoin huono, eivätkä paikatkaan ole niin suurella prosentilla vastaiskuja kuin on aiemmin totuttu. Peliäly on kehittynyt, jolloin maaleja voidaan odottaa yhä enemmän myös pidemmän hallintajakson päätteeksi. Kaverin pelikentän ulkopuolisesta älykkyydestä riittää varmaan enemmänkin keskustelemista, mutta kuten niin usein
legendaaristen maalintekijöiden kohdalla, ovat nämä vihreän veran sivulla tavallista tallaajaa omalaatuisempia. Jotkut jaksoivat lällätellä Arsenalin tarjouksen hylkäämistä menneenä kesänä kauden alkaessa heikommin, mutta Vardy itse on korostanut nauttivansa Leicesterissä pelaamisesta sen verran, ettei ole valmis ihan mitä tahansa paperia allekirjoittamaan. Kovaa vauhtia matkalla kohti seurahistorian top-10:n maalitykkejä; sinne pääsemiseen vaaditaan vielä 18 osumaa. Kaiken osuessa kohdalleen, tuo saavutus on napattavissa jo ensi sesongilla.