Järjestys:
HJK
Ilves
SJK
KuPS
Oulu
Inter
Gnisu
Jaro
VPS
Haka
IFKM
KTP
SJK:n kohdalla todetaan seuraavaa:
"SJK:n sijoitus listalla riippuu täysin siitä, kuinka pelaajakehityksen Suomessa määrittää. Jos sen alle lasketaan kuuluvan perinteisen ajatusmallin mukaan “omat pojat” – pelaajat, jotka ovat tahkonneet seurassa useamman juniorivuodenkin – valahtaa SJK häntäpäähän. Jos taas hyväksytään tilanne, jossa seura luottaa pitkälti nuoriin, mutta muualta hankittuihin pelaajiin erinomaisella pelaajaputkellaan, on SJK Suomen eliittiä. Aitio antaa painoarvoa jälkimmäiselle."
Alueen potentiaalia on huomioitu analyyseissä. Laajemmin kuvaus kuuluu:
"Aition jalkapallokirjoittajien Erkko Meren ja Tuukka Kotimäen suurennuslasit on kiillotettu. Kaksikko arvioi jokaisen liigaseuran pelaajakehitystyön laatua ja asettaa organisaatiot järjestykseen kokonaisarvion perusteella.
Arvioitavia osa-alueita ovat muun muassa nuorisomaajoukkuepelaajien määrä, pelaajakaupat ulkomaille, menestys juniorisarjoissa, pelaajapolun yhtenäisyys sekä alle 21-vuotiaiden ja nuorempien suomalaispelaajien lukumäärä ja peliaika viimeisimmillä kausilla.
Tarkastelussa on otettu huomioon myös seurojen mahdolliset reservi- ja yhteistyöseurat ja niiden tasot, seuralle maksetut kasvattajarahakorvaukset, yleiskuva seuran valmennuksesta, tärkeimmät strategiset valinnat sekä muut tekijät, joihin on laskettu esimerkiksi harjoittelupuitteet, kouluyhteistyö sekä mahdollinen pelaajarekrytointi- ja analyysitoiminta.
Arvioinnissa on annettu merkitystä paitsi viime vuosien näytöille myös seuran tulevaisuuden näkymille."
Klubista:
"Kyynisesti voisi ajatella, että yksikään suomalaisseura ei ansaitsisi paikkaa listan ykkösenä. Helsingin Jalkapalloklubin asemaa kärjessä on kuitenkin vaikeaa kyseenalaistaa.
Vuoden 2024 aikana noin 30 HJK:n mies- ja poikapelaajaa kantoi Suomi-paitaa Pikkuhuuhkajissa tai nuoremmissa ikäluokissa. Kaava on ollut jo pitkään samantyyppinen: juuri Klubista nousee vuosittain eniten pelaajia poikamaajoukkueisiin. Mylly on jauhanut jo pitkään varsin tasalaatuisesti.
Menestys juniorisarjoissakin on ollut totutun vahvaa, vaikka nuoremmissa ikäluokissa onkin ollut aikaisempaa enemmän haasteita: vuonna 2024 seuran palkintokaappiin päätyivät kenties ne kaksi tärkeintä juniorititteliä, B-poikien Suomen mestaruus ja 15-vuotiaiden Kai Pahlmanin voitto."
Kuten aina, myös kritiikkiä tulee:
"Juuri nyt HJK:n pelaajaputken loppupään toiminta näyttää perustuvan enemmän sattumaan kuin systemaattisuuteen. Kuka seurassa kantaa vastuun ja huolehtii siitä, että lupaavalle B-juniorille on tarjolla looginen ja suunniteltu polku liigaan seuraavan parin vuoden aikana? Viime vuosina tällaista reittiä ei ole ollut selvästi näköpiirissä ja sen takia monet kehityskelpoiset nuoret ovat valinneet ulkomaisen akatemiaympäristön. Samalla HJK on menettänyt tilaisuuden mahdollisesti suurempiin siirtokorvauksiin tulevaisuudessa.
Ei ole liioiteltu sanoa, että kyse on jopa HJK:n uskottavuudesta pelaajakasvattajana. Kuinka hyvin seuran avaintekijät pystyvät käyttämään hyväkseen seuraavat kuukaudet, jotta esimerkiksi David Ezehin (s. 2006), Pyry Mentun (s. 2006) tai Aaro Soiniemen (s. 2005) kaltaisilla pelaajilla olisi mahdollisuus läpimurtoon liigassa? Päävalmentaja Toni Korkeakunnaksen viime vuosien näytöt eivät ole järin vakuuttavat, joten kysymysmerkkejä on ilmassa."
Kokonaisuudessaan pitkä ja mielenkiintoinen paketti.