FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
19.07.2025 klo 04:56:59 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumilla päivitys 27.5.25 klo 23-24. Lisäämme GA4:n sivustolle.
 
Yhteys ylläpitoon: [email protected]

Foorumilla päivitys 27.5.25 klo 23-24. Lisäämme GA4:n sivustolle

Sivuja: 1 ... 13 [14] 15 ... 17
 
Kirjoittaja Aihe: MM-karsintaa Stadikalla: Hollanti 7.6. klo 21.45 & Puola 10.6. klo 21.45  (Luettu 67049 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Loftus

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: AC Oulu, QPR


Vastaus #325 : 07.06.2025 klo 19:01:57

-
Lehtimies

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: MANU, SJK, ILVES


Vastaus #326 : 07.06.2025 klo 20:29:42

Seuraa heitä:

Virgil van Dijk: Nimensä mukaisesti kyrpämäinen vastustaja hyökkääjille.

Frenkie de Jong: Todellinen pallodejonglööri.

Tijani Reinders: Ravaa keskikentällä kuin vauhkoontunut poro, eikä anna vastustajille "pehmeitä" paketteja.
The Real Wolf

Poissa Poissa


Vastaus #327 : 07.06.2025 klo 20:33:32

Jos maajoukkuejalkapallossa ratkaisisivat stadionit, Qatar ja Saudi-Arabia olisivat maailman huipulla...

- Hyvä huomio, kun vielä muistetaan, että EM-paikka hankittiin Ratinassa, Kupittaalla ja Töölössä. Ylos
D mies

Poissa Poissa


Vastaus #328 : 08.06.2025 klo 13:56:23

Group G
20:45 CET - Helsinki (Helsingin Olympiastadion)
FINLAND - POLAND
Referee: João Pedro da Silva Pinheiro POR
Assistant Referee 1: Bruno Miguel Alves de Jesus POR
Assistant Referee 2: Luciano António Gomes Maia POR
Fourth Official: João António Ferreira Gonçalves POR
Video Assistant Referee: Tiago Bruno Lopes Martins POR
Assistant Video Assistant Referee: Fábio Oliveira de Melo POR
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #329 : 08.06.2025 klo 18:31:11

Suomi - Hollanti 0-2 7.6 2025, MM-karsinnat

Suomi 5-4-1

Pohjanpalo 20
Antman 11 - Kairinen 14 - Peltola 16 - Lod 8
Uronen 18 - Ivanov 4 - Hoskonen 5 - Tenho 15 - Alho 17
Hradecky 1

Hollanti 4-1-4-1

Depay 10
Gakpo 11 - Reijnders 14 - Gravenberch 8 - Frimpong 12
de Jong 21
Ake 5 - van Dijk 4 - van Hecke 3 - Dumfries 22
Flekken 1

Hollannin avauksessa mietitytti etukäteen se, että olisiko Kluivert vai Simons kymppinä, Frimpong yhä yläoksalla, Hato vai van de Ven vasempana pakkina sekä tämä vai van Hecke toisena topparina. Veikkasin itse, että Frimpong-Dumfries kaksikko miehittäisi oikean laidan, Hato ja Van de Ven olisivat puolustuslinjassa ja Kluivert yhä kymppinä. Depayn, Gakpon, de Jongin, Reijndersin, Dumfriesin, VVD:n ja Flekkenin avaustontteja pidin selvinä. Noh, yllätyin, kun Reijnders olikin pallollisessa vaiheessa perinyt Kluivertin roolin vasemmalla välikaistalla, mutta siten Gravenberch mahtui avaukseen. Akeakaan en ajatellut näkeväni vasempana pakkina. Ryhmitys oli enemmän 4-1-4-1 kuin odottamani 4-2-3-1.

Suomella ajattelin Tenhon ja Hoskosen avaavan toppareina pelituntuman, vanhojen näyttöjen ja tässä pelissä tarvittavan pääpelivoiman takia (Kucys oli Tenhon taskussa maaliskuussa), mutta Friis oli lyönyt keitokseen mukaan myös Ivanovin. Viiden linja oli pettymys, kun olisin halunnut nähdä 4-3-3:n livenä ensi kertaa. Ymmärsin toki halun mätsätä Hollannin hyökkäysviisikko. Lämmittely paljasti Ivanovin olevan vasemmalla kenties ristipallotaitojensa vuoksi ja hyökkäysviisikon olevan Uronen-Antman-Pohjanpalo-Lod-Alho. Hradeckyn sadas maaottelu sentään ilahdutti, kun ennen ottelua hotkaistuun hodariinkaan ei saanut ketsuppia kaikkien kolmen putelin oltua tyhjiä. Ottelun jälkeiset tunnit aamujunaa odotellessa kuluivat yllättävän jouhevasti tätä tekstiä valmiiksi naputellessa aamuyön pimeydessä Hesburgerin pöydässä kerroateriaa nautiskellen. Vain Suomen pallollinen osio jäi puhtaaksi kirjoittamatta.

Hollanti pallollisena vs. Suomi pallottomana

Tein ennalta muistiinpanoja Hollannin peleistä Kansojen liigan puolivälierissä ja toki muistissa oli myös ennen EM-kisoja tehty pikainen scouttaustyö oranssipaitojen pelaamisesta. Ajattelin tosiaan näkeväni viheriöllä luontevaa peilausta ja suorien vastustajien löytämistä, kun vastakkain olisivat 4-1-4-1/4-3-3 ja 4-2-3-1 paperiryhmitykset, mutta Friis ja siten Koemankin päättivät toisin. Olin ajatellut pistää lapulle Hollannille maaleja reippaasti, koska ajattelin sen iskevän kaaostilanteiden jälkeisistä hetkistä kohti Suomen häkkiä tylyn tappavasti, koska Koemanin alaisuudessa Hollanti pelaa mielellään 2-4-1-3 avausmallillaan lyhyen houkuttelun jälkeen mahdollista korkeaa prässiä vastaan suoraviivaisen syötön prässin ylitse viimeiseen linjaan ja EM-karsinnoissakin Suomen kaksinkamppailuvoimaton puolustuslinja oli pulassa. Eikä minulla ollut luottoa, että kuka ikinä Suomen kutonen sitten olisikaan, pärjäisi Hollannin kymppiä vastaan Suomen puolustuslinjan edessä, vaan vastustajat kiihdyttäisivät kakkos- ja kolmospalloista hyökkäyksiä Suomen päätyyn saakka. Friis oli samaa mieltä ja käytti kahta pohjapelaajaa yhden sijasta. Espanjaa vastaan myös Depay oli mainio kohdepelaaja onnistuen tiputuksessaan ylänelikon muille jäsenille toppari selässään. Ryhmitysmuutoksesta huolimatta odotin Suomen ainakin ajoittain prässäilevän ylempää, kun olihan kyseessä Friisin kotidebyytti enkä täten olettanut näkeväni vain keskiblokissa makaamista. Lisäksi ennen EM-kisojakin Hollanti välillä hukkasi palloja lähellä omaa boksiaan avausvaiheessa eikä se Espanjaakaan vastaan virheetön ollut, kun otteluparin avausmaalissa Yamal prässäsi pallon pois Hatolta kulmalipulla ja Williams pisti pallon reppuun, joten ainakin teoriassa yläalueriistoihin oli sauma ja saihan Suomikin pilkun Liettuassa Håkansin syötönkatkosta. Keltapaitojen vieraana ylipäätään pallopaine ja kamppailupelaaminen olivat paljon paremmalla tasolla kuin Maltalla ja vastustaja joutui palauttamaan pelivälinettä puolesta kentästä monesti alaspäin veskarille asti, jonka jälkeen Suomen puolustuslinja voitti pitkän pallon omille keskiviivalla. Yhtä kaikki, Suomen ykkös- ja kakkospallojen voittoprosenttiakin oli kiintoisa seurata silloin, kun Hollanti ei edennyt alhaalta linja kerrallaan.

Espanjaa vastaan Hollanti muuten avasi alhaalta välillä 2-1-4-3/2-3-2-3 muodolla 2-4-1-3:n sijasta, kun Reijnders nosti toiseksi kasiksi Kluivertin rinnalle, joten tuo oli osoitus siitä, että hän oli se viides mies ylänelikon tukena useimmiten. Prässinpurku toimi mm. kertaalleen hyvin pelin alussa, kun Hollanti pääsi kiihdyttämään 5v5-hyökkäykseen lähes suojaamatonta puolustuslinjaa vastaan. Frimpongin keskitys suoraan juoksusta päätyi aina Gakpolle, joka leikkasi sisään ja ampui sitten taivaisiin.

Suomi enimmäkseen valui suosiolla kapeaan 5-4-1:een ja prässäsi vain noin viitisen kertaa korkealta avausjaksolla, mikä oli pettymys. Muotona oli silloin 4-4-2, kun Uronen nosti kiinni Dumfriesiin ja Ivanov liukui Frimpongiin. Se toimi osin 40. minuutilla, kun Alho aavisti De Jongin syötön kohti Gakpoa, mutta Peltola myi sitä ennen itsensä keskustassa Frenkietä vastaan rumasti. De Jongin tempokuljettamista oli vain pirskatin siistiä katsoa, kun se oli niin sulavaa. Olisin halunnut nähdä korkeaa prässiä useammin avoimessakin pelissä eikä lähes aina vain maalipotkuissa, kun Hollanti tosiaan roiski palloa lyhyen houkuttelun jälkeen kohti ylänelikkoaan, mutta avausjaksolla Tenho vei Gakpolta yhden ja Ivanov Depaylta kaksi pääpalloa, joten harvoissa kaaospallohetkissä Suomen puolustuslinja suoriutui paremmin kuin odotin. Toisen jakson alkupuolella tapahtui poikkeus noin 56. minuutilla, kun kakkospallo jäi hollantilaisille ja Depay ampaisi saman tienHoskosen selustaan puoliksi karkuun saaden pystysyötön, mutta Hradecky torjui upeasti jalallaan alakulmaan suuntautuneen vedon. Ivanov oli näemmä jälkikäteen se, joka ykköspallon voittamisen jälkeen sähläsi kakkospallossa, mutta noita sattuu joskus.

Toisella jaksolla Suomi muutti prässinsä 4-1-4-1:een, kun se muutti ryhmitystään. Hollanti puolestaan alkoi avata entistä toisteisemmin Espanjaakin vastaan ajoittain nähdyllä 2-3-2-3:lla, vaikka se sitä avausjaksollakin jo käytti ensi kertaa yhdeksännellä minuutilla. Avausjakson peruuttelu oli minusta Suomelta virhe ja annan siitä miinuksen Friisille, kun lopun parissakymmenessäkin minuutissa Hollanti osoitti, ettei se edelleenkään ollut virheetön linja kerrallaan edetessään ja Suomen yksilöt yhä kahdessa alimmassa linjassa yllättävän kamppailuvahvoja 1v1-tilanteissa. 85. minuutilla Frimpong tuli vastaan, mutta Uronen oli selässä kiinni kammeten suoran vastustajansa irti pallosta. Jatkotilanteessa Antman sai jalan auki boksissa ampuen Flekkeniä päin. Lisäajan alussa puolestaan Kairinen voitti kaksinkamppailun ilmassa kymppiä Kluivertia vastaan osoittaen vääräksi etukäteisoletukseni mahdollsista ongelmista taistelupalloissa ja riistosta vastustajan puoliskolla pallo pelattiin Kamaran kautta Uroselle, joka haki takaviistosta Jenseniä, mutta keskitys ei mennyt perille, vaikka muutoin boksin täyttö oli maaliskuun tapaan mallikasta ja tarjolla 3-4 kohdetta lähes parhaalla sektorilla.

Maaliskuussahan Suomi puolusti kapealla 4-3-3:lla tukkien välikaistojen välistä tilaa, jolloin vastustajalle jäi tilaa leveyteen (eritoten puolenvaihdoilla painottomaan laitaan) ja selustaan. Oletin etukäteen ennen kokoonpanojen julkistusta laitureiden prässäävän tikkauskone Antmanin johdolla Hollannin toppareihin ja Jollen miesvartioivan joko de Jongin tai Reijndersin pois pelistä, mutta jälkimmäinen olikin siis ylempänä valmiiksi. Kasipaikkojen pelaajien roolituksesta en etukäteen ollut varma eikä sellaisia systeemissä ollutkaan ennen toisen jakson muutosta, mutta pohdin, että makaisivatko he kk-linjassa kiinni Hollannin välikaistapelaajissa sallien alataskuissa avoimet jalat hollantilaisille vai iskisivätkö he ylimpien pelaajien vanavedessä kiinni Hollannin leveyspelaajiin, jolloin välikaistoille jäisi vastustajalle tilaa pallon liikuttamiseen, jos syöttövarjo kastuisi. Hollannin vasen pakki Hato ainakin tuli Espanjan prässin alta monesti pois näyttävästi kuljettamalla suoran vastustajansa Yamalin ohitse, joten sikäli pohdin avaukset nähtyäni, ettei Lodin ehkä kannattaisi koko aikaa rynniä Akea kohden myöhässä ja toppareista van Dijkiakaan ei kyllä huimannut maaliskuussa ohittaa oman boksin tuntumassa tätä kohden lähestynyttä prässääjää kuljettamalla. Mikäli kasipaikat pysyisivät ankkurin lähettyvillä, turhautuisivatko Hollannin ylätaskupelaajat ja putoaisivat hakemaan palloa välillä muodon ulkopuolelta? Pidin sitä mahdollisena, kun Maltallakin Suomen kasit pystyivät pysymään monesti ankkurin lähellä, koska laiturit ehtivät vielä usein yläpuolelta prässäämään alataskuja eikä Malta saanut kierrätettyä palloa varsinkaan avausjaksolla heidän ohitseen tarpeeksi nopeasti, kun Suomi oli keskiblokissa. Ainakin de Jongin ennakoin välillä putoavan toppareiden väliin rakentamaan peliä, kun hän teki sitä jo maaliskuussa. Syvällähän Suomi sitten puolusti 4-3-2-1:lla ja viimeiset puolisen tuntia 5-3-2:lla ryhmityksen muututtua Maltalla.

Viime kesänä Hollanti rakenteli usein 3-4-2-1/3-2-5 muodolla. Pelistä riippuen leveydessä olivat LW ja RB tai LB ja RW. Espanjaa vastaan se oli konservatiivisempi ja siirtymä 2-4-1-3:sta rakentelumalliin (2-3-5/3-2-5) kesti monesti aika kauan eli lähinnä sen viidennen miehen tuominen ylös. Gakpo ja Frimpong pitivät leveyden ja Kluivert haahuili usein vasemmalla välikaistalla tai sitten Depayn alapuolella. Reijndersin vastuulla oli periaatteessa sitten nostaa täyttämään oikea välikaista, jolloin yhä viime kesän tapaan Hollanti puolusti ja hyökkäsi viidellä pelaajalla noin karrikoidusti hitaissa hyökkäyksissään säilyttäen siten riittävän tasapainon, mutta välillä tuore City-hankinta hieman arkaili nousta kahden alimman linjan väliin. Toinen laitapakeista liikkui välillä de Jongin rinnalle keskikentän pohjalle täyttämään Reijndersin jättämää aukkoa ja toinen jäi ikään kuin kolmanneksi toppariksi tuohon 3-2-5 muotoon tai sitten he molemmat olivat alataskuissa ja de Jong yksin keskellä (2-3-5). Kun näin Hollannin avauksen, oletin, että viimeinen linja olisi Ake-Gakpo-Depay-Reijnders-Frimpong (LB ja RW siis leveys), keskitaso de Jong-Gravenberch-Dumfries ja topparit sitten vielä tietysti näiden alapuolella eli mallina ennemmin 2-3-5, jossa Dumfries liittyisi toisinaan kuudenneksi mieheksi ylös tehden taustakiertoja tai muutoin rotatoiden Frimpongin kanssa. Eikä Suomen ylimpien prässilinjojen puristuksiin ollut järkevää uhrata yhtä houkutuslintua enempää. Espanjaa vastaan vieraissakin 2-3-5 oli todellisuutta hyökkäyskolmanneksella varsinkin.

"Isoksi" maaksihan en pitänyt ennen EM-kisoja Hollannin rakenteluvaihetta mitenkään kaksisena, kun pallotempo ei vakuuttanut ja sille sattui joitain menetyksiäkin puolessa kentässä, mutta itse kisoissa se toki löysi tehoja vähän paremmin ja mm. Gakpon haastot eivät olleet niin mielikuvituksettomia kuin aiemmin. Malta-pelissä Suomi myös oli pulassa juuri vasemmalta tulleissa sisäkierteisissä keskityksissä, joten oletin Hollanninkin siltä laidalta vyöryvän, kun se sille muutenkin sopi Gakpon myötä. Maltalla Jensenin antama pallopaine oli löysää ja pari kertaa hän ihan puhtaasti päästi vain suoran vastustajansa liian helposti leikkaamaan keskustaan. Toisinaan tuki oli vieläpä lähellä ankkurin ja laitapakin toimesta, mutta silti Suomi hävisi laidalla 2v1/3v2-tilanteita muutamia. Kun samalla vielä Ollila nukahti pari kertaa pimeän puolen havainnoinnissaan, omissa oli soida. Liettuassa sen sijaan Lod suoriutui huomattavasti paremmin alaspäin ja tuki Alhoa mainiosti kuten jo Kanervan alaisuudessa. Keskityksiä oli joka tapauksessa luvassa, kun Espanjaakin vastaan kotona molemmat osumat tulivat niistä. 1-1 tasoitusta edelsi se, että Frimpong tuplattuna löysi Pedrin ja Cucurellan välistä syöttöväylän välikaistalle Reijndersille, jonka keskitys jäi topparin päähän, mutta Hato vastaprässäsi pallon takaisin isännille, Kluivert siirsi sen Gakpolle ja tämä viimeisteli lujaa etualakulmaan. Avausjakson lopussa puolestaan Reijnders tälläsi itse kuudentoista rajalta puolivolleyn niukasti yli maalin Frimpongin keskityksestä, mutta heti toisen jakson alussa hän viimeisteli tarkasti maitse taka-alakulmaan johto-osuman, kun Frimpong livahti seinäpelillä Cucurellan selustaan. Vierasmatsissa Hollanti sai vuorostaan rankkarin, kun Depayta revittiin Frimpongin keskitettyä pallon vitosen viivalle.

Suomen valinta oli kapea 5-4-1, joten välikaistojen välinen tila oli tukossa, vaikka ryhmitys oli eri. Suomi ei prässännyt keskiblokissa maatessaan toppareita kuin satunnaisesti Antmanin toimesta, vaan Pohjanpalo keskittyi tosiaan merkkaamaan de Jongin pois pelistä ja laiturit putosivat kk-linjaan irroten prässäämään vasta alataskupelaajia, kun näille kierrätettiin peliväline. Puolustussuunnitelma muistutti siten Tanska-kotipeliä, jossa maaliton tasuri olisi ollut ansaittu tulos. Hollantihan rakensi odotetusti 2-3-5 muodolla, mutta Ake ei ollutkaan viimeisessä linjassa, vaan se oli muodossa Gakpo-Reijnders-Depay-Gravenberch/Dumfries-Frimpong, joten maaliskuun tapaan Gakpo ja Frimpong jatkoivat leveydessä ja kasipaikat sitten täyttivät välikaistat. Gravenberch ja Dumfries tosin vaihtelivat paikkoja tosi sujuvasti avausjaksolla ollen vuorotellen oikeassa ylätaskussa. Reijnders otti Kluivertin paikan yksyhteen vasemmasta ylätaskusta eikä tällä kertaa ollut oikealla välikaistalla. Keskitasossa olivat Ake, de Jong ja Dumfries/Gravenberch. Hollanti tutusti siis hyökkäsi ja puolusti viidellä säilyttäen paperilla selvän miesylivoiman pallonmenetyksien varalta. Ake käväisi avausjaksolla vain pari kertaa viimeisessä linjassa ja Gakpo/Reijndeers pudotti tällöin keskitasoon. Hollantilaisten kollektiivinen joukkoäly oli nättiä ja jouhevaa seurattavaa. Jokainen osasi havainnoida ympäristöä ja tarpeen tullen pudottaa vuorollaan keskitasoon säilyttämään viiden miehen puolustusvalmiuden, jos esim. toisella laidalla joku nousi ylemmäs. En muista yhtään hetkeä, etteikö Hollannin tasapaino olisi ollut sikäli kunnossa, jos unohdetaan ne hetket, kun Dumfries keskitystilanteissa rynni boksiin kuudenneksi mieheksi painottomalta puolelta. Eri asia on sitten se, että onnistuivatko kulloiset viisi pelaajaa silti hidastamaan vastaiskuja kunnolla vai eivät.

De Jongilla oli todella vapaa rooli. Hän odotetusti oli monesti topparien välissä rakentamassa peliä tullen pois Pohjanpalon vartioinnista ja Suomen yläviisikon puristuksista. Ja jo avauskympillä hän kertaalleen muodon ulkopuolelle pudottuaan kuljetti pelivälineen Jollen ohi vasemmalta puolelta isäntien puoliskolle. Hän oli uskomaton kapellimestari ja saippuamainen pideltävä. Toisellakin jaksolla hän piti vartaloharhautuksillaan pilkkanaan Peltolaa ja Källmania, kun Suomi yritti ottaa ylempää kiinni. Ja rakenteluvaiheessa hän sieti prässiä loistavasti silloin, kun hän oli yläviisikon keskellä eikä menettänyt palloa, vaan Hollanti pääsi vaihtamaan puolta ja pelaamaan seiniä kolmannelle hänen kauttaan. Jos ja kun Jolle vuoti syöttövarjoon jättämisessä, Peltolan tehtävä oli nostaa kiinni de Jongiin, mutta oli noissa hetkissä melkeinpä aina myöhässä riistoa ajatellen. Avausjakson lopussa ja toisen jakson alussa de Jong myös kävi muutamia kertoja 10-alueella rotatoiden Gravenberchin kanssa, joten vapaa rooli ulottui toppareiden välistä pallon hakemisesta 10-alueella seikkailemiseen. En ollut aiemmin osannut arvostaa häntä tarpeeksi, mutta kokemus paikan päällä sai hahmottamaan hänen hyvyytensä futarina. Reijnders oli puolestaan se pelaaja, joka turhautui ylätaskupelaajista ja putosi avausjaksolla jo useasti muodon ulkopuolelle vasempaan alataskuun Aken liepeille saadakseen pallokosketuksia, kun 10-alueelta häntä ei oikein löydetty. Sikäli Lodin sijoittuminen onnistui kk-linjassa.

Tässä matsissa Hollannin leveyden käyttö oli tutun runsasta. Kun Suomi kerran käytti kapeaa muotoa, tyhjä tila jäi leveyteen ja selustaan. Hollanti otti sen, mitä sille tarjottiin. Gakpokin heti parin minuutin kohdalla leikkasi sisään saaden jalkansa auki tuplattunakin, mutta se keskitys ei vielä johtanut mihinkään, kun Uronen voitti pääpallon Dumfriesilta. Frimpong jäi tuolloin alemmas varmistamaan. Suomi kyllä tuplasi jatkuvasti Hollannin leveyspelaajat Gakpon ja Frimpongin, kun laiturit Lod ja Antman auttoivat kurinalaisesti wingbackeja Alhoa ja Urosta. Mutta samalla sitten keskitason laitimmaiset miehet Ake ja Dumfries/Gravenberch jäivät auki noissa hetkissä ja Hollanti pääsi keskittämään välikaistoiltakin boksiin, jos Lod ja Antman eivät ehtineet ravata takaisin noihin keskitason hollantilaisiin sulkemaan avoimia jalkoja. Onneksi Gravenberchin nostoista boksiin uupui laatu ja Ake ei oikeastaan edes koskaan keskittänyt vasurillaan.

Frimpongin haastot Suomi hyydytti kyllä hienosti Urosen ja Antmanin voimin. Vasemman laidan puolustaminen oli jopa kiitettävää, kun tuo kaksikko ehkäisi keskityksiä niin hywin. Toki Frimpong olisi ehkä voinut haastaa enemmän laidan puolelta vahvemmalle jalalleen, mutta päätti kuitenkin lähes aina tyytyä pudotukseen keskitason vapaaksi jääneelle pelurille, mutta Gravenberchin nostot eivät tosiaan olleet kovin uhkaavia. Paras niistä oli 64. minuutilla, kun hän oli itse asiassa vasemmalla puolella keskitasossa, mutta Uronen pysyi takatolpalla miehensä Dumfriesin ja pallon välissä. Denzel on hitusen Frimpongia raamikkaampi ja fyysisempi, joten sikäli oli luontevaa, että hän niitä takatolppanousuja teki vielä Frimpongia enemmän ja tämä jäi keskitasoon paikkaamaan. Toisella jaksolla Suomen vaihdettua 4-1-4-1:een ja Antmanin autettua Källmania toppareiden prässäämisessä tappiolla, nämä kyllä kierrättivät pallon nopeasti alataskuun Dumfriesille ja sitten kun Glen prässäsi tätä myöhässä, hänellä oli jo kiire jatkaa liikettään tuplaamaan Frimpong, mutta Uronen selvitti hyvin nuo hetkelliset 1v1-tilanteet ennen tuen saapumista hidastaen riittämiin Leverkusen-ikonia. Tämä mm. 77. minuutilla yritti epätoivoisesti päästä Glenin ja Urosen välistä rangaistusalueelle.

Toisella laidalla Gakpoa sen sijaan Suomi ei saanut kuriin tuplaamallakaan ja toki jotkin Aken tai Reijndersin pystyjuoksut tekivät noista tilanteista 2v2-tasavoimaisia vieden Alhon huomiota. 11. minuutilla Gakpon sisäkierrenamu putosi takatolpalle, mutta Frimpong ei ihan saanut tuupattua palloa verkkoon Urosen kynsistä, vaan Hradecky ryösti ystävänsä. Alhon hyppy keskitystä peittäessä oli aika surkuhupaisa. 0-2 maalissa puolestaan Ake juuri teki juoksullaan tuplauksesta 2v2-tilanteen eikä Lod saanut avointa jalkaa suljettua vuorostaan Gakpon leikattua sisään. Uronen nukahti pimeän puolen havainnoinnissa, kun Dumfries hyökkäsi keskimmäisestä tasosta boksiin ikään kuin kuudenneksi mieheksi viimeiseen linjaan. Frimpong oli Ivanovin hallussa, joten ehkä se aiheutti Uroselle valheellisen hyvän olon tunteen siitä, että tilanne olisi hallussa. Jälkikäteen itse asiassa vasta näin nauhalta sen, että Ivanov näemmä jotenkin kyykistyi pois pallon tieltä. Muutoin Jere oli taka-aluekeskitysten puolustamisessa hywä ja lähes sillä EM-kisojen eliittitasollaan. Ero ainakin Ollilan näyttöihin Maltalla oli suuri. Mutta noiden keskitysten ehkäisyyn Suomen tulee yhä panostaa. Urosen ja Antmanin pallopaine saa minulta kehut, mutta Alholla ja Lodilla se ei ollut riittävää kuten ei Jensenilläkään Maltalla. Toki jo Kanervan aikakauden lopussa matalalla puolustaessa intensiteetti ei ollut riittävää, joten ongelma ei ole uusi. Dumfries puolestaan jo ennen maaliaan kertaalleen aiemmin rynnisti hyvin boksiin ja Frimpong oli silloin kulman jälkeen vasemmalla päästen ohi miehestään juuri laidan puolelta, mutta Denzelin pusku meni vielä silloin reippaasti ohi maalin.

Hollanti yritti jonkun verran hyödyntää selustassa ollutta tilaakin. Espanjaa vastaan Kluivert teki monia aloitteita vasenta välikaistaa pitkin pystyyn, mutta silloin niitä ei aina poimittu ja nyt hän oli penkillä. Laitureilta odotin tätem pystyliikkeitä maaliskuun tapaan, jos Suomen pallopaine jäisi kesyksi ja hollantilaisille avoimia jalkoja. Liettuan suoraviivaiset pystysyötöt Suomen puolustuslinja selvitti ihan hyvin, kun vastus niitä viljeli eritoten Tenhon taakse. Eniten pystyaloitteita teki Gakpo tuuraten siten Kluivertin jättämää aukkoa hyökkäyspelissä. Hän spurttasi juuri vasenta välikaistaa pitkin selustaan ollen paitsiossa heti alussa, mutta 36. minuutilla ilman prässiä taas olleen van Dijkin nosto tavoitti hänet ja Tenho jäi jälkeen, mutta Gakpo ampui yhdellä kosketuksella pomppupallosta taivaisiin. Suomen onneksi muutoin VVD ja Hecke tyytyivät peruskierrättämiseen eivätkä sen enempää hakeneet läpisyöttöjä selustaan. Toisella jaksolla jäi mieleen Depayn yksi aloite keskeltä, mutta de Jongin chippi karkasi Lukelle asti. Myös Frimpong teki tutusti pari spurttia linjan taakse ja teki ne eritoten Urosen selustaan, mutta eipä hän päässyt keskittämään suoraan juoksustakaan, kun Ivanov luki ne hyvin kaventaen tilan juuri ajoissa veks eikä liukutaklausten tuloksena ollut aina edes kulmapotkua vieraille. Noissa katkoissa ja pelinluvussa Ivanov on toppareista ylivoimaisesti paras. Hän osaa puolustaa laitapakkien/wingbackien selustaa toden teolla.

Liettua rankoi Suomea kertaalleen kahden alimman linjan välissä olleesta tilasta, kun Gineitis livahti Kamaralta karkuun ja tykitti upean kaukolaukauksen verkkoon. Tässä pelissä kahden alimman linjan välinen tila oli sen sijaan tukossa mallikkaasti ja niin pitikin, kun muoto oli kapea. Hollannin vahvuus on laitapelaaminen, joten sikäli olisin koutsina miettinyt leveämpää muotoa ja ikään kuin pakottanut Hollannin ennemmin murtautumaan keskeltä tai ajamaan umpikujaan keskustaan. En toki tiedä, että olisiko se toiminut kuin teoriassa. Palatakseni 10-alueen suojaamiseen, topparit pomppasivat minusta hyvin eteenpäin linjasta eikä esim. Depayta päästetty avausjaksolla kääntymään. Toki tämä jakoi silti palloa laitoihin hyvin Hoskosen edestä. Oikeastaan vasta avausjakson lisäajalla Reijnders oli livahtaa pohjapelaajien välistä positiiviseen peliasentoon otettuaan murtavan syötön mukaansa upealla kosketuksella, mutta viime hetken tökkäys johti kuitenkin pallonmenetykseen. Silti minusta Reijnders on pätevä optio kympiksikin jatkossa juuri tuon pallotatsinsa takia (peliväline pysyy ihanasti koukussa tiukoissa suunnanmuutoksissa) ja osoittihan hän maaliskuussa viimeistelytaitojaan paikan saadessaan. Kluivertin paikka lienee jatkossakin vaihtopelaajana, jotta Gravenberch mahtuu avaukseen.

Siitä päästään aasinsillalla siihen, että toisella puoliajalla Hollanti löysi hiljalleen enemmän tiloja Suomen muodon sisästäkin. Toki jo avausjaksolla Gravenberch yritti parilla kuljetuksellaan rikkoa muotoa, mutta oli onnistua siinä ensi kertaa kunnolla 53. minuutilla, kun hän pyörähti Kairisen ohi ja ohitti Peltolankin jalalla. Vapauttava passi vastaan irronneen topparin taakse Reijndersille ei kuitenkaan aivan mennyt perille aukosta. Depay-Reijnders -yhteys toimi kertaalleen heti tuon perään. Reijnders hyökkäsi topparin jättämään aukkoon, mutta ampui niukasti ohi vasemman alakulman. Oli silti kiva nähdä edes yksi väläys tuon kaksikon potentiaalista. Tuo oli melkeinpä ainoita kertoja, kun isäntien topparit epäonnistuivat tukkimaan kk-linjan takana olleen tilan. 63. minuutilla puolestaan de Jong antoi keskitasosta murtavan syötön viimeiseen linjaan, kun pallopaine ei ollut kuosissa. Dumfries oli silloin oikeassa ylätaskussa ja pyörähti boksiin, mutta Ivanov pysyi kyydissä välikaistalla blokaten keskityksen kulmaksi. Ja hetken päästä hän blokkasi Depayn kudin, kun tämä pienellä kikalla seisovin jaloin pääsi kääntymään linjojen väleissä ennen vaihtokomennustaan.

Yleisesti sanoisin, että Hollannin pallotempo oli huomattavasti parempaa vrt. EM-kisoja edeltäneeseen aikaan eikä niin laiskaa. Pallovarmuus oli myös rakenteluvaiheessa minusta edistynyt. Toki avausmaali ajoissa varmasti rentoutti heitä, mutta kyllä rakentelu- ja murtautumisvaiheesta jäi paljon aiempaa parempi kuva. Kk-kolmikossa on vähän kaikkea ja jokaisella omat hienot erityispiirteensä. EM-skaboissa Hollanti meni vääryydellä pitkälle kaavion ansiosta, mutta MM-kisoissa se voi jopa ansaitakin sen. Siltikään keskeltä Hollanti ei oikein osaa tulla edelleenkään toisteisesti läpi ja se on sille heikkous. Ei toki keskeltä murtautuminen ole helppoa jollekin Espanjallekaan, jos Olmo istuu penkillä, heh. Mutta tuohonkin peilaten olisin halunnut nähdä, että Hollantia olisi enemmän ajatettu umpikujaan keskustaan leveämmällä muodolla.

Suomen voittomaali Maltalla syntyi positiivisesta tilanteenvaihdosta, kun Källman leikkasi sisään ja Antman siivosi karat sisään. Williams oli rankoa Hollantia vähän vastaavasta tilanteesta maaliskuussa, kun hän hyökkäsi oikean pakin jättämään tilaan, mutta veskari ryösti laukauksen alakulmasta. Toisella jaksolla 2-1 maali syntyi samaan tapaan, kun topparit eivät saaneet tukittua Geertruidan jättämää tilaa ja Williams kuljetti boksiin asti ennen tarjoiluaan viereen Oyarzabalille. Oletukseni oli se, että juuri Frimpongin ja Dumfriesin laidalta olisi sauma haavoittaa sinipaitoja suunnanmuutoshetkissä. Toisaalta sitten Hollannin vastaprässi kyllä tuotti maalin Espanjaa vastaan vieraissakin kotimatsin tapaan, joten sikäli puntit menivät tasan tällä osa-alueella.

Suomi oli tehnyt läksyt ja Antman oli tarkoituksella vasemmalla puolella eritoten transitioita ajatellen. Ilmeisesti se yllätti Koemanin. Syvältä lähteneet positiiviset tilanteenvaihdot olivat yksi Suomen plussan arvoisista pelin osa-alueista tässä mittelössä ja siitä voi antaa sulan Friisinkin kaljuun. Antmanille lähetettiin juoksupalloja toisteisesti Dumfriesin selustaan kuten pitikin. 24. minuutilla Jollen siirrosta Antman eteni boksiin asti ampuen kaiketi Suomen ensimmäisen vedon kohti maalia pienestä kulmasta. Neljän minuutin päästä Jolle itse hyökkäsi Dumfriesin taakse ja van Hecke tukki tilan rahtusen myöhässä. Jolle ehti tökätä pallon tämän ohi ja vastaanottaa sitten kovan tällin yläkroppaansa. Ansaitusti vastus sai keltaisen lapun. 43. minuutilla Antman oli taas vauhdissa. Dumfries ehti toki kipittämään hänet kiinni van Hecken avuksi, mutta jotenkin Oliver punnersi heidän välistään rankkarialueelle, mutta Siebert ei antanut pilkkua kaatumisesta ja jatkotilanteessa Antman ampui seisovilta jaloilta päin puolustajia.

Toisen jakson alussa vielä hienon matsin uurastanut Ivanov luki Frimpongin ja Dumfriesin seinäpelin päästen katkoon. Vastaiskussa hän hieman aikaili syötössään eteenpäin, mutta lopulta tuossakin tilanteessa Jolle rynni aina boksiin saakka. Vain viimeinen ratkaisu jäi uupumaan. Muutoin sitten Hollannin vastaprässi yläalueilla oli vahvaa kuten maaliskuun TV-kuvissa. Van Dijk alimmassa tasosta jopa pari kertaa nappasi pallon takaisin boksin tuntumassa. Noissa hetkissä Suomi kuitenkin organisoitui Espanjaa paremmin eikä omissa soinut. Jossiteltavaa jäi siitä, että olisiko Huuhkajat päässyt tulostaululle, jos vielä vähän Antmania nopeammat Keskinen ja Håkans olisivat olleet käytettävissä ja saaneet samanlaisia juoksupalloja tilanteenvaihdoissa. Toki Antman oli silti TOP3-huuhkaja Ivanovin ja Urosen ohella. Yksittäinen arviointivirhe tai pari mokailua syöttöjensä kanssa ei sinällään jälkikäteen vaikuttanut näkemykseeni Ivanovin väkevästä iltapuhteesta eritoten Frimpongia vastaan.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #330 : 08.06.2025 klo 18:32:05

Suomi pallollisena vs. Hollanti pallottomana

Suomi ei avannutkaan alhaalta 2-1-4-3/2-3-2-3:lla vastassaan 4-2-3-1 kuten sopi odottaa, muttei avausmuotona myöskään ollut 3-4-2-1 viiden alakerrasta huolimatta. Espanjaa vastaan kotipelissä Hollannin keskiblokki (4-4-1-1) kesti ihan kivasti eritoten avausjaksolla ja se sai Espanjan monesti syöttelemään alaspäin puolesta kentästä, kun tilaa edetä ei vain ollut hollantilaisen oltua nopeasti espanjalaisen naaman edessä. Hollanti myös valitsi viisaasti ne hetket, kun kannatti otti ylempääkin kiinni. Tuolloin vapaa pelaaja oli kulloinkin pääosin toinen toppari, kun Depay oli yksin piikissä ja hänen alapuolellaan Kluivert merkkasi Espanjan ankkurin ja kaksi pohjapelaajaa sitten olivat kiinni Espanjan kaseissa. Hollannin laiturit iskivät välikaistoilta laitakaistoille, jos ja kun Espanja kierrätti pelivälineen laitapakeilleen. Viimeisessä linjassa oli luonnollisesti 4v3-ylivoima Espanjan yläkolmikkoa vastaan. Odotusarvo oli tosiaan ennalta se, että sama toistuisi Olympiastadionilla Suomen 4-3-3:a vastaan ja Pohjanpalokin pääsisi painimaan 1v2-alivoimaisena toppareita vastaan. Niin kutatuinkin kävi pelin alussa.

Seurasin, uskaltaisivatko Tenho ja Hoskonen vapaana ollessaan ottaa tyhjän tilan pois ja kuskata tarpeeksi lähelle vastustajan toista prässilinjaa ennen murtavan syötön antamista kuten Ivanov teki maaliskuussa. Sekin olisi ollut kiinnostavaa, että ravaisiko välillä toinen Hollannin laitureista (esim. Gakpo) kahden tulen välissä toisen topparin ja laitapakin väliä antaakseen toisinaan tukea Depaylle, jolloin kymppipaikan yksilö voisi pysyä tiiviimmin ankkurissa ja vapaaksi pelaajaksi jäisikin toinen Suomen laitapakeista, mutta Friis ei sallinut minun sitä näkevän. Espanjaa vastaan Gakpo nimittäin joitain kertoja jätti vastustajan oikean pakin auki ja silloin Simon veskarina yrittikin heti puolipitkää syöttöä tätä kohden, joten Hradeckynkin havainnoinnin harteilla olisi ollut paljon Hollannin prässinpurussa ja oli toki yhä. Oletukseni oli silti se, että aiempien maaotteluiden tapaan Hollanti kyllä korkealla prässillään saisi usein riiston aikaan viimeistään keskiviivalla pakotetun roiskaisun jälkeisen pitkän pallon voittamalla ja Depayn johdolla ylimmät pelaajat tekisivät keskellä väkevää prässityötä pakottaen nimenomaan noihin hätäisempiin pitkiin avauksiin.

Toisaalta sitten Maltalla ja Liettuassakin Suomi purki löyhän prässin hyvin siten, että esim. Alho käänsi painopisteen painottomalle vapaalle topparille, joka pääsi kuljettamaan tyhjää kenttää pitkin jopa yli puolen kentän, joten Hradecky-Alho-Ivanov -reittiä pidin etukäteen potentiaalisena tässäkin matsissa, jos Gakpo tosiaan pomppaisi Alhon luota välillä oikeaan toppariin (Tenho), mutta todellisuus oli eri ryhmityksen vuoksi. Tarkkailin kuitenkin, että houkutteleeko Suomi Hollannin toiseen laitaan ja kääntää sitten sieltä puolenvaihdolla painopisteen painottomalle puolelle topparille. Toisaalta ennakoin myös, että vapaan pelaajan käyttämisen sijaan Hradecky myös poimisi aiempien maaotteluiden tapaan useasti Pohjanpalon ilmassa keskiympyrästä siirtäen painopisteen Hollannin puoliskolle. Englantiahan vastaan Jolle oli targettina vaikkapa huomattavasti Källmania voitokkaampi eikä toki kukaan muukaan suomalainen ole hänen veroisensa kohdepelaaja tappelemaan ykköspalloista ilmassa avausvaiheessa. Maaliskuussa välillä myös laitapakit avasivat suoraan kohti Jollea joko maassa tai ilmassa, jos prässi kävi liian kovaksi, joten Pohjanpalon paikka avauksessa oli täten perusteltu, vaikka muutamat haltuunotot maaliskuussa olivatkin louhikkoisia, kun Uronen/Alho löysivät hänet kovalla laakapallolla nurmea pitkin, joten siksi kaikki hyökkäykset eivät optimaalisesti päässeet kiihtymään pohjaan saakka, kun Jolle ei päässyt levittämään peliä laitaan.

Suomi avasi alhaalta 2-4-4/2-4-1-3 muodolla. Alho nosti laituriksi viimeiseen linjaan ja Lod kavensi kympiksi Jollen rinnalle tai alapuolelle. Tenho oli oikea pakki. Eipä tuokaan uusi juttu ollut, vaan käytössä jo Riven aikana tarvittaessa eritoten maalipotkuissa. Hollannin prässivastuut olivat sellaiset, että Depay piikissä oli 1v2-alivoimainen Hoskosta ja Ivanovia vastaan. Kk-linjassa oli 4v4-tasavoima ja alas Hollanti jätti tutusti yhden miehen 5v4-ylivoiman. Ihan alkuun Gakpo tosin jätti Tenhon auki ja oli lähempänä Alhoa, kunnes sai Koemanilta ohjeen ottaa ylempää kiinni ja Ake tarvittaessa pomppasi Alhoon. Tuota ennen Tenho avoimella jalallaan ehti tavoitella suoraviivaisesti Pohjanpaloa kuten maaliskuussakin tapahtui, mutta syöttö oli epätarkka. Toisessa prässinpurussa puolestaan pallo kierrätettiin vapaan topparin Ivanovin kuskauksen jälkeen ohi ei-kenenkään-maalle jääneen Frimpongin, joka empi mennäkö vastaan vai pysyä Urosessa. Hän ei tehnyt kumpaakaan, mutta Urosenkaan kova passi nurmea viistäen ei mennyt Jollen lapaan. Seitsemännellä minuutilla puolestaan Gakpo oli jo noussut Tenhoon, mutta otti pari askelta tästä irti keskemmäs ja katkaisi vapaan topparin Hoskosen avauksen kohti Lodia. Irtopallo kimposi kuitenkin onneksi Peltolalle eikä Hollanti tuosta yläaluekatkosta luonut uhkaa.

Avausjakson edetessä Frimpong oli entistä useammin laitureista kahden tulen välissä ja alkoi ahdistaa Ivanovia lähempää, jolloin Dumfries puolestaan nosti lähemmäs Urosta, mutta Denzel pysyi kuitenkin sen verran lähellä Antmania, että pystyi tarvittaessa peruuttamaan nopeasti pallon alapuolelle. Hollanti sitten muokkasi prässiään siten, että se alkoi prässätä koko kentän vartioinnilla, kun Frimpong oli Ivanovissa, Dumfries Urosessa ja van Hecke liukui Antmaniin, jolloin van Dijk hoiti yksin Pohjanpalon ja de Jong putosi puolustuslinjaan vasemmaksi toppariksi ollen kiinni Lodissa eikä Frenkie enää ollut ekstrana suojaamassa vain puolustuslinjan edustaa. Ake tietysti kontrolloi Alhoa omalla laidallaan. Hollannin kasit puolustivat keskellä Peltolaa ja Kairista.

Noin puolen tunnin kohdalla parin minuutin sisään nähtiin Suomen kaksi parasta prässinpurkua. Ensimmäisellä kertaa avausmalli oli enemmän 2-4-1-3, kun Lod oli Pohjanpalon alapuolella. Ivanovin puolipitkä avaus tavoitti hänet ja hän pyörähti pois de Jongin kahleista jatkaen pallon laitaan. Van Hecke ei uskaltanut täysin sitoutua eteenpäin puolustamiseen ja Antman pääsi leikkaamaan sisään. Alho kavensi keskikaistalle ja pudotti Aken edestä pallon Jollelle, joka jatkoi sen Aken jättämään tilaan. Sinne hyökkäsi Tenho ja samalla Gakpo nukkui tämän seuraamisessa, kun tämä nousi oikeaa laitaa pitkin ylöspäin ja päätti hyvin kiihdytetyn hyökkäyksen aikaiseen keskitykseen, mutta van Dijk ylsi siihen niukasti väliin ennen taka-alueella kytännyttä Antmania, äsh. Jälkimmäisessä tilanteessa Peltola käväisi muodon ulkopuolella hakemassa pallon ja pelasi seinän Tenhon kanssa. Reijndersia ei kiinnostanut Masan seuraaminen ja Gakponkin prässi oli myöhässä. Suomi pääsi sahaamaan Hollannin nippuun, kun Alho ja Jolle pelasivat seinän kolmannelle Masan jatkettua liikettään Aken ja van Dijkin jättämistä aukoista selustaan. VVD kuitenkin juoksi Peltolan kiinni ja blokkasi myöhäisen keskityksen kulmapotkuksi. Ylipäätään pitää todeta, että Pohjanpalo oli petrannut maaliskuusta operointiaan puolustuslinjan edessä ja haltuunotot olivat rutkasti parempia, jolloin hyökkäykset pystyivät kiihtymään siten kuin ne vaikkapa näissä parissa tilanteessa tekivät. Se lupaa hyvää jatkoon, kun Friisin alaisuudessa prässiä puretaan mielellään Jollea suoraviivaisesti tavoittelemalla. Hradecky toki tässä pelissä pelasi odotuksiani vähemmän pitkiä avauksia kohti kultakutria, mutta yksi niistä oli tuottaa jotain, kun 16. minuutilla kenties tahallaan Pohjanpalo päästi pallon lävitseen ja Alho irtosi Akesta yrittäen päästä läpi toppareiden selustaan, mutta nämä olivat hereillä pistäen Alhon hodarin sisään eikä läpiajoa syntynyt.

Muutoin Hollanti sai katkoja aikaan viimeistään keskiviivalla, joten sen korkea prässi toimi Espanja-matsien tapaan ja puolustuslinja kamppaili vahvasti, vaikka Pohjanpalo muutamia hyviä tiputuksia ja jatkoja onnistuikin tekemään, mutta esim. toisen jakson alussa van Dijk alisti häntä ilmassa. Eikä oikein enää toisella jaksolla Suomi päässyt prässin alta samaan tapaan pois kuin avausjakson parissa väläytyksessä. 59. minuutilla Källman tosin voitti ensimmäisen pääpallonsa VVD:tä vastaan ja Suomi sai painopisteen siirrettyä Hollannin puoliskolle, mutta nopeasti vieraat ryhmittyivät pallon alle 4-4-1-1:een. En silti ole Källmanista täysin vakuuttunut targettina kovia maita vastaan. Ja mitä tulee niihin Suomen houkutteluihin toiseen laitaan ja sitten puolenvaihtoihin tyhjään tilaan painottomalle puolelle, Hollanti liikkui paljon Maltaa ja Liettuaa paremmin sivusuunnassakin, joten Suomen puolenvaihdot näyttivät aika hitailta maaliskuuhun verrattuna ja toki eipä siellä aina edes mitään selkeästi vapaata pelaajaa ollut, jos vastus käytti koko kentän vartiointia.

Kun Suomi muutti ryhmitystään ja alkoi sitten avata alhaalta maaliskuun tapaan 2-1-4-3/2-3-2-3:lla, Hollantikin muunsi muotonsa siihen jo ennen matsia olettamaani 4-2-3-1:een. Weghorst ja Kluivert olivat 2v3-alivoimaisina toppareita Peltolaa ja Hoskosta sekä ankkuri Kairista vastaan. Källman paini yksin toppareita vastaan alivoimaisina. Muutoin suorat vastustajat olivat tietysti selvät. 82. minuutilta jäi mieleen se, että kun Hollanti sai pakotettua Suomen palauttamaan pallon Lukelle, de Jong nosti kiinni Kairiseen luoden 3v3-asetelman ja Luke huomasi sen, mutta chippi Frenkien yli vapaaksi jääneelle Valakarille ei auttanut, kun van Dijk pomppasi tähän ajoissa voittaen kaksinkamppailun puolessa kentässä ja seuranneesta käännöstä de Jong taisi olla se, joka sai vetopaikan boksissa, mutta vasurilaaki viuhui niukasti ohi takanurkan. Toisaalta hetkeä aiemmin Suomi taisi esittää toisen jakson parhaan prässinpurun, kun Peltola avoimella jalallaan poimi Valakarin, joka oli irtaantunut Frenkiestä tullen ylimiehittämään vasenta välikaistaa lodmaisesti. Onni pääsi kuskaamaan avointa kaistaa pitkin aina hyökkäyskolmannekselle asti, kun Kamara sitoi Gravenberchia, mutta sitten Jensenin syöttö Niskaselle meni mereen ja se hyökkäys kuihtui siihen. Oli kuitenkin ihan kiva nähdä edes parikymmentä minuuttia se asetelma, jonka oletin näkeväni pelin alusta asti, kun Suomi olisi pallollisena ja Hollanti pallottomana.

Rakentelumuoto Suomella piti olla 2-3-5 odotetusti Hollannin 4-4-1-1/4-4-2:ta vastaan. Olin pohtinut sitä, että uskaltaisiko Uronen nousta viimeiseen linjaan, kun Frimpong kärkkyi vastaiskuja hänen selustaansa. Maaliskuun matseissahan laitapakit pysyivät lähtökohtaisesti alataskuissa ja laiturit pitivät leveyden, kun kasipaikat nousivat välikaistoille, mutta useasti kyllä Uronenkin käväisi viimeisessä linjassa ja Kairinen/Kamara rotatoi varmistamaan säilyttäen 2-3-5 muodon. Vasta 20. minuutilla Maltallakin ensi kertaa molemmat pakit olivat yhtä aikaa ylhäällä ja muoto hetkellisesti 2-2-6, mutta en uskonut Suomen hulluttelevan samaan tapaan Hollantia vastaan, vaan Urosen himmailevan ja pysyvän Frimpongin lähellä, jolloin Källman ei kaventaisi niin usein sisään lähelle Pohjanpaloa kuin maaliskuussa. Antman luonnollisesti pitäisi leveyden oikealla ja Lod nousisi ylätaskuun kahden alimman linjan väliin.

Totuus oli se, että Suomi rakensi 3-2-5:llä. Wingbackit pitivät tosiaan leveyden ja Lod nousi oikeaan ylätaskuun, kun Antman oli vasemmalla. Ivanovin vastuulla oli Frimpongin hidastaminen negatiivisissa tilanteenvaihdoissa, kun Uronen oli viimeisessä linjassa. Kovin harvoin kuitenkin Suomi edes ehti siirtyä rakentelumuotoonsa varsinkaan avausjaksolla.

Ainakin ennen EM-kisoja vastustajat halusivat haavoittaa Hollantia sen oikean pakin selustasta, joten minun piti tarkkailla sitä, että spurttaako Källman Dumfriesin taakse ahkerasti vai ei ja saako hän ristipalloja sinne, mutta eihän Benkku edes ollut avauksessa ja Uroselta oli turha odottaa pystyjuoksuja. Toki nyt Geertruidakin oli penkillä ja hän oli se, jota vastustajat olivat eritoten pitäneet heikkona lenkkinä aiemmin eikä niinkään Dumfries, mutta sitten 2-2 tasoituksessa viimeiseen linjaan valunut Frimpong ei saanut kuriin 1v1-haastossa Williamsia, jonka laukauksen Verbruggen sylki eteensä ja Merino puttasi paluupallon pömpeliin. Espanjaa vastaan Hollannin linja oli korkealla keskiblokissa ja selustassa kyllä rutkasti tilaa, jonne olisin halunnut nähdä Keskisen spurttaavan, mutta hän oli valitettavasti junnujoukkueen matkassa. A. Pohjan tapaan olisin ilman muuta priorisoinut MM-kisapaikasta pelaavaa maajoukkuetta junnukisojen sijaan, kun Håkanskin meni loukkaantumaan. Toki Maltalla Källman pari kertaa pääsi nopeudellaan ohi vastustajastaan ja Liettuassakin pystyaloitteestaan puoliksi karkuun Ivanovin tarjoilusta, mutta nyt oli kuitenkin vastassa Dumfriesin tasoinen laatuori. Oyarzabal livahti kertaalleen piikistä toppareilta karkuun maaliskuussa maalaten alakulmaan, mutta oli niukasti paitsiossa. Jatkoajalla Yamalin pystyliikkeestä seurasi johtomaali, joten sekin vain osoitti, että vikkelille laitureille olisi ollut käyttöä tässä pelissä.

Onneksi sentään sitten Friis oli älynnyt siirtää Antmanin vasempaan laitaan transitioitakin ajatellen. Kun Håkans ja Keskinen eivät olleet käytettävissä, aika vähän Suomi sinne selustaan yritti hyökätä puolen kentän pallonhallinnoissaan. Ensimmäinen kokeilu taisi olla joskus 17. minuutilla, kun Antman spurttasi välikaistalta pystyyn, mutta Kairinen nosto osui päin lähintä hollantilaista. Jälkikäteen en oikein edes muista muita tilanteita, vaan ne selustaan murtautumiset tulivat nopeiden kombinaatioiden jälkeen avausvaiheessa ollen perattuna jo ylempänä.

Luonnollisesti ajattelin ennen avauskokoonpanojen julkaisua, että Suomi haluaisi luoda vastustajan muotoa venyttäneille leveyspelaajilleen 1v1-tilanteita laitakaistoille ja täyttää sitten boksin 3-4 kohteella kuten maaliskuussa vaikkapa Liettua-pelin avausmaalissa. Espanjaa vastaan Hato otti kuitenkin Yamalilta hyvin tilan ja ajan pois monesti ennakoimalla kierrätyksen leveyteen ja estäen kääntymisen positiiviseen peliasentoon ajoissa, joten sikäli tuskin Antmanille olisi ollut helppoa iltaa luvassa oikealle laidalle eristettynäkään, vaikka vastassa olisikin ollut Ake. Oli silti kiintoisa seurata jatkuisiko volyymin kasvattaminen vrt. Kanervan aikakauteen ja pyrkisikö Suomi yhä saamaan enemmän maalintekoyrityksiä ja keskityksiä viimeiseen asti hinkkaamisen sijaan. Se oli toivottavaa ainakin. Sanoisin, että Alho pari kertaa kyllä vanhasta muistista aikaili keskitystilanteissa saatuaan kierrätyksen omalle laidalleen, mutta Antman sitten haki sisäkaistaltakin chippejä boksiin pariin otteeseen. Van Dijk kuitenkin oli ilmatilan herra avausjakson lopussakin, kun Ivanov nosti pallon rankkarialueelle kohti Jollea. Antman pysyi joitain kertoja leveydessä eikä avausvaiheen jälkeen tehnyt tilaa Urosen nousuille. Eräs kerta johti siihen, että Uronen ymmärsi välikaistajuoksullaan viedä Gravencberchin mukanaan ja Antman sai eristetyn 1v1-tilanteen Dumfriesia vastaan, mutta sotkeutui sitten ennemmin omiin jalkoihinsa. Parhaat haastonsa Antman esittelikin tilanteenvaihtohetkissä kiusaten ihan kivasti Dumfriesia ja van Heckea eikä toki hitaissa hyökkäyksissä niitä tilaisuuksia edes montaa tullut, kun pallonhallinta oli 40%-60%

Muodon sisään pelatessa seurasin, että uskaltaisiko Suomen kk-kolmikko yrittää pyörähtää suorien vastustajiensa ohitse ja luoda siten etua. Hyödyntäisikö Suomi ne 3-4 hetkeä pelin aikana, kun 10-alueella olisi hetkellisesti tarpeeksi tilaa kombinaatiopelaamiselle ja pääsisikö se keskeltä läpi murtautumaan maalipaikkaan? Ja hakisiko Suomi ylipäätään kombinaatioita muodon sisässä vai ennemmin sisältä-ulos -syöttöjä tehden lisätilaa keskityksille laidoilta, kun Espanjaakin vastaan Hollannin puolustuslinja pumppasi ihan hyvin eteenpäin tukkimaan tilaa 10-alueella tehden riistoja ja käynnistäen sitten nopeita vastaiskuja? Toki jälkimmäisessä osassa Hecke puolusti eteenpäin rahtusen myöhässä kuudentoista rajalla aiheuttaen rankkarin. Entä ylimiehittäisikö Lod jälleen esim. vasenta välikaistaa hiivittyään sinne omalta puoleltaan Kanervan aikakauden jäänteenä? Hän teki sitä Liettuassa ja Jensen puolestaan Maltalla. Tuon toimintatavan jatkaminen olisi ennalta mietittynä ollut toki luontevaa, kun sillä tavoin Antman olisi saatu entistä paremmin eristettyä oikeaan laitaan 1v1-tilanteisiin, jos tämä olisi siellä jatkanut. Maltallahan mm. puolen tunnin kohdalla Ivanovin ristipallo tavoitti Antmanin, joka sai jalan auki ennen kuin Maltan pakki sai tuen lähelle. Pohjanpalo puski avopaikasta päin veskaria ja Källman nosti riparin yli maalin, joten tuota murtautumismallia odotin kokeiltavan tässäkin ottelussa. Nyt kun Antman ei oikealla ollut, Ivanovkaan ei Alholle lähtenyt ristipalloja pelaamaan.

Hollannin muodon sisään Suomi ei kyllä hitaissa hyökkäyksissä päässyt, vaan topparit kierrättivät aika varovaisesti keskenään puolessa kentässä eivätkä haastaneet prässilinjoja ihan niin hanakasti kuin unelmoin. Wingbackitkin palauttivat palloa alaspäin leveydestä. Pohjanpalon löytäminen tiiviin muodon sisästä oli haastavaa vrt. ne hetket, kun Hollanti oli vähän löyhempi prässäten ylempää. Ei se häpeä silti ollut, kun eipä Espanjallakaan helppoa ollut Hollannin keskiblokkia vastaan. Valakarista jäi mini-Lodina mieleen kyllä se, että tämä otti ylimiehitysroolin omakseen sen yhden komean prässinpurkuhetken ulkopuolellakin juuri rakenteluvaiheessa. Tavallaan on hyvä, että kaikkea Kanervan aikakauden jäänteitä ei ole heitetty romukoppaan ja ainakin teoriassa Antmanin ollessa oikealla tämän eristäminen sinne entistä vahvemmin on hyvä idea, mutta onko Suomi sitten kuitenkaan saanut tarpeeksi tehoja aikaan sillä, että oikealta puolelta valuu välikaistapelaaja vasemmalle puolelle pelaamaan kombinaatioita lyhyemmin etäisyyksin? Noh, ehkä Friiskin haluaa vielä nähdä, että voisiko se toimia ja helpottaa muodon sisässä operointia. Mitä tulee Kairiseen, tältä nähtiin pari puolittaista kierähdystä miehensä ohitse, mutta jotenkin ne kuljetukset sitten muodon sisään jäävät vähän aroiksi sen jälkeen eikä hän oikein luota itseensä täysin tai sitoudu täysillä syntyneen tilan hyödyntämiseen. Gravenberch verrokkina pyörähdettyään miehestään ohi ei sen jälkeen himmannut enää, vaan kuljetti eteenpäin kävi miten kävi eikä vilkuillut heti sivuilleen syöttösaumaa etsiäkseen. On Kairinen joka tapauksessa paras suomalaisista kk-pelaajista rikkomaan muotoa ja irrottamaan sieltä pelaajia vastaan kuljettamalla, mutta hän voisi tehdä sitä vielä päättäväisemmin. Noiden hetkien hyödyntäminen tuppaa jäämään hitusen puolitiehen.

Negatiivisissa tilanteenvaihdoissa Frimpongin pikakiituriuden oletin tosiaan aiheuttavan harmaita hiuksia ja siksi Suomen vastaprässin purevuus oli ensiarvoisen tärkeää, jottei Hollanti pääsisi ensimmäisen prässin ohitse hyökkäämään isoihin tiloihin samaan tapaan kuin vaikkapa Malta ensimmäisen puolituntisen aikana, jolloin Peltolakin joutui ottamaan varoituksen taktisesta rikkeestä. Toki Espanjaa vastaan Hollannin tehtyä riistoja keskiblokissaan Espanjankaan vastaprässi ei edes ehtinyt toimia, kun pallo jo pelattiin vauhtiin Frimpongin juoksulinjalle, joten Suomen pallovarmuuden tuli olla korkealuokkaista hitaissa hyökkäyksissä. Sitä se olikin. Vasta joskus puolen tunnin kohdalla tapahtui ensimmäinen pahempi pallonmenetys (toki Suomella ei niitä rakenteluhetkiäkään pahemmin avausjaksolla ollut) ja Depay oli se, joka siirsi pelivälineen heti Urosen jättämään tilaan kohti Frimpongia, mutta Ivanov ohjasi tämän melko pieneen kulmaan ja lussu veto maita pitkin oli marja Hradeckylle. Vartin kohdalta jäi mieleen se, että Alho puolestaan pysäytti viisaasti vastaiskun 20 metrissä, kun vastaprässi ylempänä oli vuotanut. Ja sitä ennen Hollannin avausmaali tuli tilanteenvaihdosta, jossa vastaprässi ei ehtinyt edes käynnistyä, kun Kairinen lahjoitti pelivälineen Depaylle. Pallovarmuus ei ollut riittävää rintakuoletuksessa, mutta sitäkin edelsi muuten kamppailuvoitto puolustuslinjassa, kun Hoskonen voitti ykköspallon Depayn naamarin edestä, joten rohkeampi prässi ja Hollannin pakottaminen pidempiin syöttöihin ei olisi ollut pahitteeksi. Matsin lopussa jäi mieleen van de Venin rynniminen boksiin vastaiskun lopuksi, mutta hänetkin ohjattiin tuplattuna pieneen kulmaan ja veto epäonnistui. Tilanteenvaihtotaistossa Suomi oli mielestäni tietyllä tapaa ohuesti etevämpi, kun se puolusti syvältä lähteneet vastaiskut Hollantia tarkemmin tai ainakaan kukaan hollantilainen ei ollut antmanmainen uhka.

Erikoistilanteet

Hollanti käytti maaliskuussa kulmissa 2+4 variaatiota. Topparit, Hato ja Gakpo olivat kohteina pilkun maastossa ja Geertuida+Reijnders vitosen alueella. Geertruida teki eritoten blokeillaan tilaa roikkupallolle taka-alueelle. de Jong tarjosi lyhyen vaihtoehdon ja Depay oli pallolla. Kluivert oli boksin reunalla kakkospallovalmiudessa ja Frimpong varmisti. Van Dijk kertaalleen laukoi hankalasta asennosta yli maalin Gakpon tiputuksesta. Kanervan aikakausi puolestaan päättyi siihen, että Suomi puolusti kulmat 4+5+1 -hybridillä. Neljää aluepuolustajaahan olin toivonut jo pitkään EM-karsintojen jälkeen ja siihen suuntaan uusi syysvalmennuskin lopulta meni. Maaliskuussa erikoistilannevalmentaja Almenara oli lisännyt vielä yhden aluepuolustajan lisää (5+3+2) ja esim. Maltalla Alho-Källman-Pohjanpalo-Tenho-Uronen oli viisikkona vitosen viivalla (Alho toki hieman muista irti puoliksi etualueella), kun Ivanov, Peltola ja Jensen olivat vartiointikolmikko. Kairinen oli piilotettu kulmalipulle estämään lyhyt variaatio ja Antman kärkkyi vastaiskuja boksin reunalla. Suomi jätti suosiolla Maltan pilkun maastossa olleita kohdepelaajia vapaaksi 1-2 kpl riippuen siitä, oliko koko kohdeviisikko taaempana vai vain neljä pelaajaa ja oletin saman toistuvan nyt Hollantia vastaan. Malta yritti ehkä eniten haavoittaa takatolpalla ollutta Urosta, mutta kohtalaisesti tämä pärjäsi pääpalloissa ja sai ainakin pompattua tarpeeksi ilmaan häiritäkseen vastustajaa puskemasta kunnolla. Källman myös hoiti erään keskityksen tyylikkäästi pois, joten tuo viiden linja Hradeckyn edessä läpäisi ainakin ensitestit maaliskuussa eikä vuotanut. Toki jo Englanti-peleissä aluepuolustusnelikon toiminta oli jämptiä, joten sikäli olen tällä hetkellä paljon EM-karsintoja luottavaisempi Suomen erikoistilannepuolustamiseen. Liettua sai puolestaan pari kulmapotkua ja niistä ensimmäisessä puskupaikka vitosen viivalta tuli, kun Kamaran vartioima mies peruutti Hradeckyn edestä etäämmälle ja Glen jäi käsituntumasta huolimatta pääpallossa kakkoseksi. Tuokaan puskupaikka ei kuitenkaan johtunut siis aluepuolustajien vuotamisesta.

Hollannilla oli kuusi kulmaa. Se oli muokannut variaationsa 1+5:een saadakseen Maltan tapaan jopa kaksi merkkaamatonta kohdetta. Dumfries oli ainakin toinen ja Gakpo yksin vitosen alueella. Toista vapaata pelaajaa en kaukaa erottanut, mutta nauhalta nähtynä se oli Reijnders, kun topparit ja Ake olivat vartioinnissa. Ensimmäisen kulman Hollanti pelasi lyhyenä. Se meni vihkoon Depay-de Jong-Gravenberch kolmikolta. Tutusti Depay oli siis pallolla ja Frenkie tarjosi lyhyen. Suomi puolusti hywin kulmalipulla Kairisen, Alhon ja Antmanin voimin. Muista kulmista jäi käteen aluepuolustajien jämptiyden jatkuminen. Hollannin toisen kulman purki Tenho vitosen viivalta. Toisella jaksolla Antman liittyi neljänneksi vartioijaksi ja vain Dumfries oli enää auki kohteista pilkun maastossa. Hollanti keskitti kuitenkin yhä maalinedussumppuun. Hoskonen ja Niskanen purkivat vuoron perään Depayn ja Kluivertin keskitykset. Luottoni erikoistilannepuolustamiseen vahvistui entisestään enkä usko sen olevan enää kummoinenkaan ongelma, kun aluepuolustajia on nyt lisätty tarpeeksi viime vuodesta alkaen, hyvä niin.

Suomi käytti Maltalla 3+3-variaatiota kulmissaan. Alho/Kairinen keskitti sisäänpäin ja Kairinen/Alho oli reunalla Antmanin kanssa. Uronen varmisti. Topparit ja Källman olivat boksissa taaimmainen kolmikko, kun Pohjanpalo, Jensen/Lod ja Peltola olivat vitosen alueella. Myös Liettuassa oli käytössä sama asetelma ja esim. Kamara Peltolan korvikkeena vitosen alueella yhtenä kolmesta pelaajasta. Suomi antoi kaikki kulmat sisäänpäin. Alho haki joko etualueelle vastaan juossutta Pohjanpaloa (tarkoituksena jatkaa pallo maalille kohti muuta viisikkoa) tai sitten nosti korkean roikun kohti takatolppaa. Kairinen kaiketi yritti keskittää enemmän keskelle boksia kohti Ivanovia tai Källmania. Laatu oli kuitenkin surkeaa. Kairisen kulmat jäivät molemmissa peleissä aluepuolustajaan vitosen viivalla. Ne olivat vajaita lentääkseen Ivanoville/Källmanille, mutta samalla liian korkeita Pohjanpalon liipattavaksi. Sama päti Alhoon. Tämän pari liippauspalloa Jollelle olivat liian korkeita eikä esim. Liettuassa Kamarakaan päässyt vitosen alueella käsiksi läpi tulleeseen palloon. Alhon molemmat takatolpparoikut olivat maaliskuussa myös surkeita, kun veskari pääsi nyrkkeilemään niihin ennen kuin ne tavoittivat ainakin Maltalla takatolpalle juosseen Tenhon. Liettuassa Antman toki boksin reunalta nosti sitten kakkospallon takaisin boksiin, mutta Ivanov ei saanut pidettynä kunnon puskua enää aikaan. Oliverhan pääsi sivuvapaapotkuista tälläämään pari kertaa mukavasti kakkospalloista, joten sikäli hänelle määrätty sijoittuminen oli hyvä. Paras kulma oli se, kun Alhokin kertaalleen keskitti kohti Ivanovia keskustaan ja tämä kadotti vartioijansa, mutta puski taivaisiin ja tilanteessa oli toki rikekin jonkun muun tekemänä. Heikoimmin pelattu kulma oli puolestaan se, kun Maltalla jälkitilanteessa Urosen passi viereen varmistajana oli hiljainen ja sitten oli kiire omiin päin, mutta Ivanovin mahablokki pelasti vieraat takaiskulta.

Niinpä odotin tässä pelissä näkeväni sitä, että Alhon ja Kairisen kulmat ovat paljon tarkempia ja siten noiden erikoistilannekuvioiden toimivuuden toden teolla näkisi. Vastassa oli Hollannin hybridi, jossa Suomen tapaan aluepuolustajia oli viisi (de Jong, Gakpo, topparit ja Hato), vartioijia maaliskuun kolmen sijasta neljä ja Frimpong yhä hidastamassa lyhyitä variaatioita tai boksin reunalla. Ainakin Espanjaa vastaan Hollannin aluepuolustusviisikko voitti pääpalloja hyvin. Suomi sai vain yhden kulman ja juuri silloin joku meni edestäni, joten jouduin turvautumaan nauhaan jälkikäteen, mutta Kairinen tutusti keskitti sisäänpäin ja variaationa oli 3+3:n sijaan 2+4, jotta Suomikin olisi saanut yhden vartioimattoman pelaajan, mutta Hollanti tosiaan reagoi siihen tuomalla neljännen vartioijan mukaan boksin reunalta, joten Suomella ei ollut vapaata kohdetta. Toki miehien jako jotenkin epäonnistui ja Pohjanpalo oli käytännössä täysin vapaa ennen kuin Depay reagoi häneen. Tämä oli siirtynyt pilkun maastoon ja häntä kohden vitosen viivalle sisäkierteinen pallo putosi, mutta VVD hoiti ykköspallon. Plussaa oli se, että Kairinen tarjoili maaliskuuta parempaa laatua, mutta yksi maailman parhaista toppareista vain vei pidemmän korren. Jatkumoa oli se, että Kaanin pallot putoavat aika lailla keskisektorille tai sinne ne on tarkoitettu.
kilon_paino

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Alasarjat ja tunne. EsPa.


Vastaus #331 : 08.06.2025 klo 18:45:52

Asiaa

Häränkullin kokoinen Ylos ja Tuoppi
BandW

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Lena Oberdorf, Pedri


Vastaus #332 : 08.06.2025 klo 19:44:06

Ymmärrän kyllä, että valmentaja haluaa ajatella peliä taktisesti, yksityiskohtien, puolustusmuodon ja hyökkäysmallien kautta. Hakea etua ja onnistumisia sitä kautta, sekä näyttää omaa osaamistaan. Se on arkipäivää tämän päivän huippu jalkapallossa.

Itselle kyllä paremmin kelpaisi nyky Huuhkajien materiaalin kanssa, että taktinen puoli vähenisi ja olisi vain suoraviivaisempaa taistelupalloa ja avoimempaa peliä. Nyt viime vuodet on vain liikaa tapettu peliä pois pallon kanssa tai ilman. Kyvyt ei riitä hyökkämään tehokkaasti pallokontrollin kautta ja puolustus ei kuitenkaan kestä muodossa.

Friisille annan kyllä aikaa näyttää mikä on miehiään ja toivotaan toki parasta. Vielä ei ole hirveästi mitään positiivisia asioita näkynyt, mutta lähtötilanne oli aika hankala. Se on myös hyvä asia, että tulevaisuudessa siellä voisi olla esim. Honsu/Lehkosuo käytettävissä mikäli sellainen tarve tulee.

Ja uudet nuoret pelaajat tuovat jatkossa lisää mielenkiintoa, vaikka pelilliset ongelmat jatkuisivat.
Fin_Gooner

Poissa Poissa


Vastaus #333 : 08.06.2025 klo 20:21:00

Friisille annan kyllä aikaa näyttää mikä on miehiään ja toivotaan toki parasta. Vielä ei ole hirveästi mitään positiivisia asioita näkynyt, mutta lähtötilanne oli aika hankala. Se on myös hyvä asia, että tulevaisuudessa siellä voisi olla esim. Honsu/Lehkosuo käytettävissä mikäli sellainen tarve tulee.

Lähtötilanne on helvetin hankala... tämä taitaa olla huonoin Suomen maajoukkueen materiaali todella pitkään aikaan.
Metsän poika

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: RoPS, TPV


Vastaus #334 : 08.06.2025 klo 22:25:59

Itselle kyllä paremmin kelpaisi nyky Huuhkajien materiaalin kanssa, että taktinen puoli vähenisi ja olisi vain suoraviivaisempaa taistelupalloa ja avoimempaa peliä. Nyt viime vuodet on vain liikaa tapettu peliä pois pallon kanssa tai ilman. Kyvyt ei riitä hyökkämään tehokkaasti pallokontrollin kautta ja puolustus ei kuitenkaan kestä muodossa.
Tuokin on taktinen valinta.
BandW

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Lena Oberdorf, Pedri


Vastaus #335 : 08.06.2025 klo 22:35:20

Tuokin on taktinen valinta.
"taktinen puoli vähenisi".

En meinannut, että taktiikka tarvitsee heittää romukoppaan ja juosta kentällä kuin Ellun kanat. Ja onhan sekin toki taktinen valinta...
Molden enkeli

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Paulus Arajuuri


Vastaus #336 : 08.06.2025 klo 23:06:21

Lewandowski ilmoitti juuri eläköityvänsä maajoukkueesta. Jotain kränää tullut valmentajan kanssa, joka päätti sitten ottaa Lewan kapteeninnauhan pois. Lewa veti tästä herneen nenään ja ilmoitti tosiaan, että majupelit oli siinä.
kyynaama

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tšekki 2004, Kreikka 2014


Vastaus #337 : 08.06.2025 klo 23:12:10

Lewandowski ilmoitti juuri eläköityvänsä maajoukkueesta. Jotain kränää tullut valmentajan kanssa, joka päätti sitten ottaa Lewan kapteeninnauhan pois. Lewa veti tästä herneen nenään ja ilmoitti tosiaan, että majupelit oli siinä.

Siis ilmoitti, ettei pelaa niin pitkään kuin nykyinen valmentaja puikoissa.
Seeteufel

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Röda, Stock Aitken Waterman


Vastaus #338 : 08.06.2025 klo 23:18:32

Siis ilmoitti, ettei pelaa niin pitkään kuin nykyinen valmentaja puikoissa.
Jep.

Varsinkin mikäli Probierz sattuisi saamaan monoa Puolan hävittyä Huuhkajille, niin voi jäädä lyhyeksi eläköitymiseksi.
Molden enkeli

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Paulus Arajuuri


Vastaus #339 : 08.06.2025 klo 23:22:19

Siis ilmoitti, ettei pelaa niin pitkään kuin nykyinen valmentaja puikoissa.

Okei. Hyvä tarkennus. Ilmeisesti somessa tuosta ilmoitti eikä itseltä noita grameja ja twittereitä ole niin ei päässyt lukasemaan ihan tarkkaan tuota ilmoitusta.
W.A. Watanabe

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Maajoukkueet, Potkupallopessimismi


Vastaus #340 : 08.06.2025 klo 23:27:58

Taisi olla Probierzille kuoleman suudelma tämä, ei ole ollut kauhean pidetty eikä ole saanut Puolan peliä oikeen uomiin vaikka paransikin katastrofi-Santosin ajasta.. ennustan että lentää pihalle ja Lewa nähdään jo syksyllä takaisin majussa
Juuninho

Poissa Poissa


Vastaus #341 : 08.06.2025 klo 23:28:20

Puolalaisten kannattaisi siis tehdä taktinen häviö Suomea vastaan, jotta pääsevät valmentajasta eroon ja saavat herra Lewandowskin takaisin.
Vltavan kokoinen Johnson

Poissa Poissa


Vastaus #342 : 08.06.2025 klo 23:28:23

Puolalaisilla majun ympärillä draamaa ja fokus osin ulkopelillisissä seikoissa. Nyt nuo pitää stadikalla kaataa, jos koskaan.
Valonheitin

Poissa Poissa


Vastaus #343 : 08.06.2025 klo 23:33:00

Hieno analyysi. Mietin juuri ennen 2-0 maalia, että koskahan Suomi ymmärtää, että keskitykset tulevat jatkuvasti takatolpalle. Siinä oli jo useampi vaarallisempi tilanne ennen maalia, mutta ilmeisesti kentällä ei ollut ns. oppiva organisaatio. Lisäksi ymmärrän kapeana pelaamisen, mutta syvältä välikaistalta ei saisi kyllä päästää vastustajaa keskittämään noin usein.
13ergkamp

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Slavia Sofia


Vastaus #344 : 08.06.2025 klo 23:37:43

En meinannut, että taktiikka tarvitsee heittää romukoppaan ja juosta kentällä kuin Ellun kanat. Ja onhan sekin toki taktinen valinta...

Kulunut sanonta on että jalkapallo on "vihreän veran shakkia".
Varmaan tällä halutaan korostaa jalkapallon taktista luonnetta varsinkin jos yleinen ajatus on, että se on pallon perässä juoksemista.

Oma näkemys on että laajemmat taktiset mahdollisuudet aukeavat vasta kun perusasiat näiden alla ovat kunnossa.
Esim. Hollannilla oli eilen totaalinen kontrolli ja kuljettivat pelin luonnetta juuri niin kuin halusivat.
Suomen perusasiat riittivät siihen, että saatiin muutaman kerran ihan näppäriä synkronoituja syöttökombinaatioita keskialueella (eivät johtaneet mihinkään) ja muutaman kerran kovaa dribblailua kulmalipun suuntaan (eivät johtaneet mihinkään).

Voisi kuvitella että valmentamisen suurimpia haasteita on tiedostaa mikä on perusasioiden taso ja säätää taktisten asioiden taso sen mukaiseksi.
Itsekin tykkäisin jos asioita tehtäisiin (tällä materiaalilla) yksinkertaistamisen ja mentaalisen puolen kautta. Toki nyt on menossa tutustumisvaihe, ei tiedä mitä sieltä vielä tulee.

Pahoin kyllä pelkään että Palloliitolta on tullut jonkinlaista ohjeistusta miten asiat kuuluisi toteuttaa. Muistelen joidenkin juttujen (vähintäänkin rivien välien) perusteella että kisojen jälkeen sieltä suunnalta tuli painetta pyrkiä viedä peliä pallollisesti aktiivisempaan suuntaan. Menestys ehkä häikäisi ja nähtiin että pitää pystyä itsevarmempaan tekemiseen, jonka avulla pysytään pnnalla kun ei enää päästä iskemään altavastaajan asemasta?

Noh, siinä kävi miten kävi ja toivottavasti virheistä on opittu ja tiedostetaan että altavastaajuus on normaali olotila jota ei kannata lähteä lyhytaikaisen menestyksen nousuhumalassa unohtamaan.
Giantkilleri

Poissa Poissa


Vastaus #345 : 09.06.2025 klo 00:33:19

Lewandowski ei suostu pelaamaan.

https://www.iltalehti.fi/jalkapallo/a/c4bbbbb4-d657-4342-8c06-5434749c70c2
Ike76

Poissa Poissa


Vastaus #346 : 09.06.2025 klo 01:09:14

Kuten jo viime syksynä totesin, maajoukkueen koutsiksi voisi tulla vaikka Ancelotti, niin pelaajamateriaali ei vaan riitä.

Tämähän oli jo tiedossa, mutta on tässä kuitenkin ihan lupa miettiä, että miten ihmeessä peli oli sellaista ”ihmettelyfutista”, jolloin katsellaan passiivisesti vieressä, mitä vastustaja tekee.

Ja sitten kun pallo saatiin omille, missä oli liike? Kenelle hitossa pakit voivat avata, kun keskikenttä ja hyökkääjät kävelevät, kun pitäisi hakea vapaata paikkaa? Missä oli liike syöttäjältä syötön jälkeen?

Joku viisaampi tuli viime syksynä toteamaan tänne, että onhan se päävalmentajan vastuu pistää joukkueensa kunnon taistelumoodiin heti pelin alusta alkaen. Onkohan tämä kaveri tullut ihmettelemään lauantain matsin jälkeen samaa asiaa?
Röyhkeä vasuri

Poissa Poissa


Vastaus #347 : 09.06.2025 klo 01:50:27

Kuten jo viime syksynä totesin, maajoukkueen koutsiksi voisi tulla vaikka Ancelotti, niin pelaajamateriaali ei vaan riitä.

Tämähän oli jo tiedossa, mutta on tässä kuitenkin ihan lupa miettiä, että miten ihmeessä peli oli sellaista ”ihmettelyfutista”, jolloin katsellaan passiivisesti vieressä, mitä vastustaja tekee.

Ja sitten kun pallo saatiin omille, missä oli liike? Kenelle hitossa pakit voivat avata, kun keskikenttä ja hyökkääjät kävelevät, kun pitäisi hakea vapaata paikkaa? Missä oli liike syöttäjältä syötön jälkeen?

Joku viisaampi tuli viime syksynä toteamaan tänne, että onhan se päävalmentajan vastuu pistää joukkueensa kunnon taistelumoodiin heti pelin alusta alkaen. Onkohan tämä kaveri tullut ihmettelemään lauantain matsin jälkeen samaa asiaa?
Olit siis viime syksynä väärässä ja olet yhä edelleen. Materiaali ei riitä HOLLANTIA vastaan. Mutta katsotaan nyt toi Puola-matsi riittääkö vaikka siihen? Puola on tosin suosikki, samoin kuin Suomi oli suosikki Liettuaa vastaan. Tasapeliin jäätiin. Ja tottakai se on valmentajan vastuulla saada "taistelumoodi" päälle alusta alkaen, joten miksei sitä voisi ihmetellä lauantain matsin jälkeen? Erikoista kommentointia...
Ike76

Poissa Poissa


Vastaus #348 : 09.06.2025 klo 02:05:57

Olit siis viime syksynä väärässä ja olet yhä edelleen. Materiaali ei riitä HOLLANTIA vastaan. Mutta katsotaan nyt toi Puola-matsi riittääkö vaikka siihen? Puola on tosin suosikki, samoin kuin Suomi oli suosikki Liettuaa vastaan. Tasapeliin jäätiin. Ja tottakai se on valmentajan vastuulla saada "taistelumoodi" päälle alusta alkaen, joten miksei sitä voisi ihmetellä lauantain matsin jälkeen? Erikoista kommentointia...

Sieltähän sinä tulitkin!

Olisi totisesti mielenkiintoista tietää, mikä kirjoituksessani oli niin erikoista.

Jos sinun mielestä lauantain ensimmäisen puoliajan kävely oli taistelua, niin se on sitten sinun näkemyksesi futiksesta, jolla ilmeisesti voidaan tehdä vastustajan peli hankalaksi.
Röyhkeä vasuri

Poissa Poissa


Vastaus #349 : 09.06.2025 klo 02:18:49

Sieltähän sinä tulitkin!

Olisi totisesti mielenkiintoista tietää, mikä kirjoituksessani oli niin erikoista.

Jos sinun mielestä lauantain ensimmäisen puoliajan kävely oli taistelua, niin se on sitten sinun näkemyksesi futiksesta, jolla ilmeisesti voidaan tehdä vastustajan peli hankalaksi.
Jonkin sortin väärinymmärryksestä lienee kyse? Pidin erikoisena sitä, ettei mielestäsi valmentajan tehtävä ole saada "taistelumoodi" päälle. Näin ymmärsin - ilmeisesti väärin? Kenen tehtävä se siis mielestäsi on? En missään kohtaan väittänyt, että taistelumoodi olisi ollut päällä Hollanti pelissä. Näinhän ei ollut. Toki jos saivarrellaan lisää, niin kävely ja hidas tempo varmasti olis ollu ja useimmiten on nimenomaan huonomman joukkueen (tässä tapauksesa Suomi) etu. Mitä kovempi tempo, sen varmemmin huonompi joukkue (tässäkin tapauksessa Suomi) putoaa kelkasta. Mutta joo, heikkoa peliähän se oli.

 
Sivuja: 1 ... 13 [14] 15 ... 17
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa