Te näette
politiikkaa, minä urheilua. Nuo asiathan eivät kuulu yhteen eikä niitä pidä sekoittaa, joten olin jo avaamassa uuden ketjun Qatarin jalkapallomaajoukkueelle, kunnes löysin tämän ketjun, joka jo osittain käsittelee Qatarin jalkapalloa ja maajoukkuetta eikä näin ollen uudelle ketjulle ole varsinaista tarvetta.

Katsoin maaliskuun maaottelutauolla tunnin verran tulevan MM-isännän otteita Luxemburgia vastaan. Lisäksi katsoin maalit Azerbaijan ja Irlanti-otteluista. Kirjoitin reilut pari vuotta sitten ensi kerran Qatarin otteista Sveitsiä vastaan ja ajattelin nyt tehdä päivityksen siitä, missä Qatar menee pelillisesti, koska se esiintyy MM-viheriöllä kuitenkin jo 583 päivän kuluttua:
http://futisforum2.org/index.php?topic=161775.msg12019427#msg12019427Ennen tuoreimpia havaintoja vielä muutama nippelitieto lisää Qatarin jalkapallomaajoukkueesta. Nykyinen FIFA-ranking on 58. Parhaimmillaan maa on ollut rankingissa 51:s vuonna 1993 ja heikoimmillaan 113:s marraskuussa 2010. Voi siis todeta, että nykyisellään Qatar on lähestulkoon parhaassa iskussaan koskaan. Suurin voitto on 15-0 Bhutanista syyskuussa 2015. Suurin tappio tuli Kuwaitille maalein 9-0 vuonna 1973. Qatar on esiintynyt Aasian mestaruuskisoissa kymmenen kertaa. Paras tulos on mestaruus, joka irtosi vuonna 2019. Copa Americassa maa vieraili 2019 jääden alkulohkoon. Tulevana kesänä puolestaan Qatar on kutsuttuna CONCACAF Gold Cup -turnaukseen eli Pohjois-Amerikan, Keski-Amerikan ja Karibian alueen jalkapalloliittojen/maiden yhteiseen turnaukseen, jota ovat hallinneet Yhdysvallat ja Meksiko. Qatar pelaa alkulohkossa D yhdessä Panaman, Hondurasin ja Grenadan kanssa.
Vuoden 2019 Aasian mestaruus irtosi siten, että Qatar voitti alkulohkon E maalierolla 10-0. Libanon kaatui 2-0, Pohjois-Korea 0-6 ja Saudi-Arabia 2-0. Maaliskuun maaotteluissakin toisena kärkipelaajana nähty Ali Almoez iski osuman kaikissa noissa peleissä ja Pohjois-Koreaa vastaan jopa neljä. Pudotuspeleissä Qatar kaatoi ensin Irakin 1-0. Voittomaalin teki sivutoppari Al-Rawi. Puolivälierissä keskikenttäpelaaja Hatem iski voittomaalin Etelä-Korean verkkoon. Välierissä tuli selkeä 4-0 voitto Yhdistyneestä arabiemiirikunnasta. Loppuottelussa puolestaan Japani kaatui maalein 3-1. Maalit tekivät Ali, Hatem ja Afif. Koko turnauksen ainoan osuman Qatarin verkkoon iski Minamino.
Aasian mestaruuskisojen loppuottelun voittoisa kokoonpano oli (5-3-2):Ali - Afif
Madibo - Hatem - Al-Haydos
Hassan - Salman - Khoukhi - Al-Rawi - Correia
Al-Sheeb
Mitä tulee vielä pelaajaennätyksiin, eniten otteluja on pelannut Al-Haydos, joka kantaa kapteeninnauhaa. Hän on pelannut 138 maaottelua ja tehnyt 30 maalia. Nykyisistä aktiiveista Hassanilla on pelejä tasan 100, Boudiafilla 87 ja Khoukhilla 81. Noilla lukemilla ollaan kymmenen eniten maaotteluja pelanneen qatarilaisen joukossa. Eniten maaleja Qatarille on iskenyt Mubarak Mustafa, 41. Hänen maaotteluuransa kesti 12 vuotta päättyen vuonna 2004. 37-vuotias ja yhä aktiivina seuratasolla pelaava urugualaissyntyinen Sebastian Soria on listan toisena 38 osumalla 118 maaottelussa. Al-Haydosin 30 maalia oikeuttavat viidenteen sijaan. Ali on enää yhden maalin verran perässä jaetulla kuudennella sijalla. Khoukhi ja Afif puolestaan jakavat yhdeksättä sijaa 19 maaottelumaalilla.
*****
Qatar - Luxemburg 1-0 24.3.2021 (+ Qatar-Azerbaijan 2-1 & Qatar-Irlanti 1-1)Avauskokoonpano oli 5-3-2 muodossa. Viime päivityksessä muoto oli enimmäkseen sama 5-3-2 tai 5-2-3 tilanteesta riippuen, mutta viiden alakerralla Qatar edelleen pelasi. Päävalmentaja oli yhä Felix Sanchez Espanjasta. Koko puolustuslinja oli itse asiassa täysin sama kuin marraskuussa 2018 Sveitsin vieraana. Yläviisikosta luottokärki Almoez, keskikentän työmyyrä Hatem (jossain yhteyksissä hänen nimensä kirjoitetaan myös Hatim) ja kapteeni Al-Haydos olivat niin ikään avauksessa, mutta tässä pelissä Al-Haydos pelasi enimmäkseen keskikentän kolmikossa eikä noussut oikeastaan ollenkaan ylimpään prässilinjaan kuten vielä pari vuotta sitten.
Uusia kenttäpelaajia olivat viime päivitykseen nähden siis vain Muntari ja Boudiaf. Heistä Boudiaf tuli toki pari vuotta sitten vaihdosta sisään Sveitsi-pelissä, joten täysin uusi nimi oli vain Muntari. Viimekertaisista avauksen miehistä Madibo oli penkillä. Futarin olemuksen omaava teknistaitava Afif ei jostain syystä ollut tällä kertaa ryhmässä mukana ollenkaan. Seurajoukkueessaankaan hän ei ole pelannut viime aikoina, joten kyse lienee loukkaantumisesta. Maalissa pelasi viimeksi Y. Hassan, mutta nyt uunissa oli kypäräpäinen Al Sheeb, joka torjui siis Qatarille Aasian mestaruudenkin. Qatar pelasi alla olevalla avauksella sekä Luxemburgia että Irlantia vastaan, joten tuo kokoonpano on varmaankin aika lähellä ideaalia. Kokoonpano oli myös hyvin lähellä samaa, jolla Qatar otti Aasian mestaruuden. Muntari oli tosiaan vain Afifin paikalla ja keskikentällä Boudiaf korvasi Madibon. Oletettavaa on, että kun Afif palaa joukkueeseen, hän ottaa paikkansa Almoezin rinnalta.
5-3-2 vs. LuxemburgAli Almoez 19 - Mohammed Muntari 11
Abdulaziz Hatem 6 - Karim Boudiaf 12 - Hasan Al-Haydos 10
Abdelkarim Hassan 3 - Tarek Salman 5 - Boualem Khoukhi 16 - Bassam Al-Rawi 15 - Pedro Miguel Correia 2
Saad Al Sheeb 1
Qatarin maajoukkueelle ei taida olla varsinaista omaa ketjua perustettuna, joten kirjoitan sitten tähän ketjuun. Katsoin äsken ottelun Sveitsi-Qatar saadakseni ensituntuman siihen, millainen kisaisäntä on luvassa neljän vuoden kuluttua. Aion kaivaa tämän viestin ylös tuolloin ja vertailla, että onko pelitapa muuttunut tämänpäiväiseen verrattuna ja onko mukana samoja yksilöitä. Sitten asiaan eli scouttausraporttiin.
Päävalmentaja: Felix Sanchez (valitettavasti ei Dominikaanisen tasavallan 400 metrin aitajuoksija)
Paperiryhmitys: 4-3-3
#19 Ali Almoez #10 Hasan Al Haydos (C) #11 Akram Afif
#28 Assim Madibo #6 Abdulaziz Hatem Abdullah #16 Boualem Khoukhi
#3 Abdelkarim Hassan #15 Bassam Hisham Al Rawi #26 Tarek Salman #2 Pedro Miguel Correia
#21 Yousef Hassan
Todellisuus: 5-2-3
#11 Akram Afif #19 Ali Almoez #10 Hasan Al Haydos (C)
#28 Assim Madibo #6 Abdulaziz Hatem Abdullah
#3 Abdelkarim Hassan #26 Tarek Salman #16 Boualem Khoukhi #15 Bassam Hisham Al Rawi #2 Pedro Miguel Correia
#21 Yousef Hassan
Ennen tuoreita havaintoja muistutuksena muutama sananen yksilöistä reilun parin vuoden takaa. Sittemmin olen muuttanut mielipidettä joistakin pelaajista:
Yksilöt:
#11 Akram Afif
- Futarin olemus. Tekninen ja molempijalkainen yksilö, jolla pehmeä pallokosketus. Kohtalainen tempokuljettaja ja askelharhauttaja. Jaksoi seurata miestään alas asti tarvittaessa pallottomana. Räjähtävä pystyynjuoksija linjan taakse, josta lopussa palkinto. Vaihtoon lisäajalla.
#19 Ali Almoez
- Hujoppi keskushyökkääjä, jolla enemmän vauhtia kuin taitoa. Laukaukset blokkiin ja syötötkin vähän sinne päin. Lopussa siirtyi oikeaan laitaan Al Aaeldin tultua kentälle. Vaihtoon 88. minuutilla.
#10 Hasan Al Haydos
- Oli merkattu piikkiin, mutta pelasi oikeassa laidassa, vaikka on mättänyt maaleja maajoukkueelleen runsaasti. Pelasi hanskat kädessä ja antoi vapaapotkut. Ei ole pituudella pilattu, mutta on hyvä pallon kanssa sekä ketterä liikkumaan. Kapteeni, jolle peliaikaa 70 minuuttia.
#28 Assim Madibo
- Todella lyhyt pelaaja, jonka avut eivät tosiaan ole pääpalloissa, vaan nopeasti kipittävissä jaloissa ja terrierimäisyydessä keskikentän pohjalla. Tunnin kohdalla vaihtoon.
#6 Abdulaziz Hatem Abdullah
- Juoksuvoimainen pohjapelaaja, jolla gasellin jalat. Pituus riittää pääpalloissa Madiboon verrattuna. Vasenjalkainen kulmapotkuspesialisti. Vaihtoon 68. minuutilla.
#3 Abdelkarim Hassan
- Manchester Cityn Mendyn kaltainen dynaaminen vasen laitapuolustaja, joka väläytteli tempokuljetuksia ohi linjojen. Ajoittain toki hieman kömpelö. Kaksinkamppailuissa vahvahko.
#26 Tarek Salman
- Kolmen/viiden linjan vasen toppari. Lyhyin topparikolmikosta. Hintelä ylävartalo kera rosvoparran. Yksi hyvä Cruyff-käännös prässin alla.
#16 Boualem Khoukhi
- Algerian vahvistus oli keskimmäinen kolmesta topparista. Tasapaksu kaikessa. Sparvmainen olemus kaukaa katsottuna (viikinkiparta, pituus ja kyttyräselkäisyys pallottomana).
#15 Bassam Hisham Al-Rawi
- Oikea toppari, jolla hanskat kädessä. Ei ongelmia syöttää maitse prässin ohi. Salmanin tavoin ylävartalon fysiikaltaan vähän raakile.
#2 Pedro Miguel Correia
- Toinen ei-qatarilaissyntyinen pelaaja avauksessa Khoukhin lisäksi. Ajoittain vaikeuksissa 1v1-tilanteissa oikeana laitapuolustajana. Ylöspäin heikompi kuin toisen laidan Hassan. Olemukseltaan silti Hassanin tavoin dynaaminen patukka.
#21 Yousef Hassan
-Käsittämättömiä ryntäyksiä vastaan, todella epävarma sijoittuja. Silti jotenkin piti nollat torjumalla pari kertaa hyvin lähietäisyydeltä eli refleksit kunnossa.
Vaihtopelaajat
#12 Karim Boudiaf
- Sisään pohjapelaajaksi 68. minuutilla Abdullahin tilalle. Kuusinkertainen maansa mestari. Isokokoinen, mutta raskaat pohkeet pallon kanssa eli esimerkiksi sisäsyrjäsyötöissä ei ollenkaan "keveyttä", vaan osumakohta palloon paksu. Silti onnistui antamaan läpisyötön voittomaaliin.
Qatar pallottomana:Puolustus:Muoto oli siis joko 5-2-3 tai 5-3-2. Tämä riippui siitä, kuinka paljon oikea laitahyökkääjä eli alussa Al Haydos jaksoi pumpata edestakaisin ylimmän linjan ja keskikentän linjan väliä. Ohessa siitä muutama kuvaesimerkki.

Ensin hän on keskikentän linjassa.

Seuraavaksi hän lähtee prässäämään Afifin ja Almoezin rinnalle, jolloin muoto muuttuu 5-2-3:een.

Sitten hän jälleen palaa keskikentän linjaan Abdullahin ja Matibon rinnalle, jolloin muoto on taas 5-3-2.

Tässä näkyy vielä laajasta kuvasta Qatarin viiden alakerta parhaiten. Alunperin keskikentälle merkattu #16 Khoukhi oli siis keskimmäinen kolmesta topparista eikä mikään keskikenttäpelaaja. Lähimpänä kameraa ja siitä kauemmas lueteltuna kuvassa ovat puolustuslinjassa Hassan, Salman, Khoukhi, Al Rawi ja Correia. Keskikenttälinjan muodostavat lähinnä kameraa Matibo, Abdullah ja Al Haydos. Ylimpänä prässäävät lähinnä kameraa Afif ja Almoez. Näin arvon lukijat saatte myös näköhavainnot pelaajien olemuksesta, joista kerron lisää raportin lopussa yksilö-osiossa.

Qatar puolusti syvällä 5-3-1-1 muodossa. Almoez on tässä kuvassa alempana kärkiparista.

Tässä kuvassa Muntari on puolestaan alempana. Yhtä kaikki, vastustajalle jäi monesti melko iso tila hyödynnettäväksi tuohon keskikentän linjan etupuolelle. Qatarilla oli siis kahdeksan pelaajaa pallon alla ja kärkipari ei kovin aktiivisesti sitten kuitenkaan pyrkinyt prässäämään yläpuolelta vastustajia, vaan he säästelivät voimia transitioihin, jolloin valkopaidat saivat rauhassa operoida keskikentän linjan etupuolella avoimilla jaloilla.

Luxemburg hyödynsikin jonkin verran tuota tilaa. Tässä Martins Pereira keskikentän pohjalta kuljettaa vauhdilla kohti keskikentän linjaa.

Siirto sivuun ja toinen pohjapelaaja Thill pääsee ampumaan kaukolaukauksen kohti Al Sheebia. Kolme valkopaitaa on menossa irtopalloon.

Kypäräpäinen Al Sheeb sylkikin vedon eteensä.

Mutta hän ehti nousta ylös torjumaan Martinsin vasurikudin.

35. minuutilla Qatar sen sijaan oli poikkeuksellisen tiiviinä 5-3-2:ssa. Almoez prässää yläpuolelta ja Boudiafin avustuksella he ryöväävät pallon. Haluan nähdä tätä lisää jatkossa, vaikka se söisi voimia vastaiskuilta.

52. minuutilta hyvä kuva, kuinka valtava alue vastustajalla on hyödynnettävään vaihteeksi. Qatarin muodon etäisyydet venyvät siis liiaksi kahden ylimmän prässilinjan kohdalla varsinkin. Joko kahden alimman linjan pitää nostaa ylemmäs vähän rohkeammin ja jättää selustaan enemmän tilaa tai sitten kärkiparin pitää suosiolla laskeutua alemmas eikä edes yrittää prässätä palloa keskiviivalla tähän tapaan varsinkaan laukkaamalla sivurajoille saakka.

Muutaman sekunnin päästä kuva, kuinka etäisyydet ovat vähän paremmin hallinnassa, kun vasen keskikenttä Hatem prässää Martins Pereiraa. Alakahdeksikko on tutun tiivis ja nyt sen etupuolellakaan ei ole tilaa operoida, vaan tila on selustassa ja sinne kolme luxemburglaista tekeekin juoksun, mutta syöttötaito ja osaaminen ei Pereiralla riitä poimimaan noita juoksuja ja hän tyytyy liikuttamaan palloa sivuttain, joten Qatar selviää pälkähästä.

42. minuutilta vielä kuva samaan teemaan liittyen. Taas Martins Pereiralla olisi tilaa vastaanottaa pallo.

Mutta huolestuttavampaa on se, että kun Luxemburg hyökkää hetkellisesti 2-2-6:lla nostettuaan ylänelikon tueksi toisen laitapuolustajan ja pohjapelaajan, Qatarille jää 5v6 alivoima viimeiseen linjaan. Correia on kuvan alalaidassa prässäämässä turhaan vaaratonta Martinsia, kun hänen pitäisi olla Al-Rawin vierellä merkkaamassa laituri Bohnertia. Havainnointi on siis heikkoa. Nyt Al-Rawilla on 1v2 alivoima viimeisen linjan oikeassa reunassa. Qatarin alin linja on pakotettuna kaikkinensa hyvin kapealla, kun molemmat Luxemburgin laiturit ovat kaventaneet keskelle kärki Muratovicin ja kymppipaikan Sinanin lähelle. Kotijoukkueen onneksi Gerson jätti hyödyntämättä ristipallon pelaamiseen kohti vasenta laitaa ja Correia ehti palata ajoissa alas, mutta siltikin viimeinen linja oli täynnä puhtaita yksykkösiä ilman varsinaista ylivoimaa. Toki keskikentän linjasta yläpuolelta tuli apuja, mutta kuitenkin. Mitä tulee puolestaan vielä pelaajaprofiileihin, keskitoppari Khoukhi ja keskikentän keskellä pelannut Boudiaf ovat algerialaisjuurineen vähän kankeampia, mutta heidän ympärillään on mukavasti elastisuutta ja vikkelyyttä. Sivutopparitkin pystyvät tarvittaessa kuljettamaan itse hetken matkaa prässin ohi tai hakemaan seinäsyöttöjä paineen alla, vaikka Sanchez ei sellaista juuri haluakaan nähdä omalla kenttäpuoliskolla.

Ajassa 40:40 Luxemburg loi ehkä parhaan paikkansa osuen ylärimaan. Ensin se hyödyntää tilaa kahden ylimmän prässilinjan välissä. Boudiaf rikkoo selästä Pereiraa.

Vapaapotku pelattiin nopeasti. Al-Rawi ja Correia ovat hetkellisesti toisinpäin. Al-Rawi yrittää sulkea avointa jalkaa tuloksetta. Rangaistusalueella on kuitenkin nyt 4v3 ylivoima ja boksin reunallakin on 3v2 ylivoima Qatarin keskikentän kolmikolla kahta valkopaitaa vastaan.

Salman kuitenkin hävisi oman yksykkösensä ja lisäksi Khoukhi hukkasi oman miehensä, joka liikkui luomaan jopa ylivoiman boksin keskelle Salmania vastaan. Oikean laiturin Devillen pusku vaikeasta asennosta kilahti ylärimaan tosiaankin. Erikoistilanteissahan Salman on toisinaan ainoa puolustaja ilman vartiointivastuuta, mikä kielii hänen olevan heikoin lenkki ilmassa, joten eipä ihme, että Luxemburg haavoitti nimenomaan hänen aluetta keskityksellään.

Seuraavaksi pari näytettä korkeasta prässistä, jolla Qatar aiheutti avausjaksolla ongelmia valkopaidoille. Korkeassa prässissä muoto oli 5-2-1-2. Al-Haydos nousi keskikentän linjasta kärkiparin alapuolelle merkkaamaan toisen Luxemburgin pohjapelaajista. Hatem ja Boudiaf ottivat kiinni toisen pohjan ja kymppipaikan. Lisäksi aina pallollisen puolen wingback eli tässä ympyröity Alhassan tuki korkeaa prässiä.

13. minuutilla wingbackeista on Correian vuoro tukea pallon puolella prässiä.

Qatarin prässätessä ylhäältä kenttä oli periaatteessa täynnä yksykkösiä, koska se pelasi mies miestä vastaan ja esimerkiksi tässä kun Luxemburg lopulta purkaa prässin korkealla purulla yli puolen kentän, Qatarin kahdella topparilla ja painottoman puolen wingbackilla on 3v3-tilanne eikä suinkaan esimerkiksi 4v3 ylivoimaa, kun Al-Rawi kuvan alalaidassa oli täyttämässä Correian selustaan jäänyttä tilaa.

Mitä tulee kapteeni Al-Haydosiin, hänelle kyllä kertyy rutkasti kilometrejä pelin aikana, koska hän juoksee pallottomana niin laajalla säteellä. Tässäkin hän ylhäältä otettaessa prässää tiukasti toista pohjapelaajaa kuten jo ylempänä näkyi. Hän pelasi siis oikeaa keskikenttää, mutta ei epäröinyt seurata miestään vaikkapa vasemmalle laidalle.

Ja kun tilanne on ohi, Al-Haydos kipittää takaisin kohta omaa puoltaan.

Qatarin voittomaali ja pelin ainoa osuma syntyi korkean prässin tuloksena. Vasen toppari Chanot ja Luxemburgin 2-3-2-3 avausmalli vuotavat Almoezin terävän prässin takia.

Muntari säntää maalille omalta puoleltaan ja Almoez tarjoilee tyhjiin.

Rento viimeistely painuu kauniisti oikeaan yläkulmaan.

Kyllähän positiiviset tilanteenvaihdot voi laskea Qatarin vahvuudeksi. Tässä näytteessä Luxemburg yrittää itse kontrata, mutta Qatarin alin linja ei peruuta, vaan puolustaa eteenpäin. Al-Rawi pysäyttää etenemisen ja Boudiaf ottaa irtopallon. Saman tien Correia lähtee pystyyn ja saa ristipallon. Hän löytää kerrankin matalalla keskityksellä oman pelaajan. Almoez jotenkin onnistuu tuhlaamaan avopaikan ja uran 24. maaottelumaali jää syntymättä. Maaottelujahan 24-vuotias Almoez on pelannut vasta 43, joten maalimäärä on siihen nähden hyvä, vaikka vastus olisikin ajoittain kehnompi.

Puolen tunnin jälkeen Correia puolestaan luki erinomaisesti ristipallon lentoradan.

Almoez säntäsi heti pystyyn, mutta tilanne oli niukka paitsio, kun Correia lopulta sai pallon liikkeelle.

Azerbaijania vastaan 2-1 voittomaali syntyi korkean prässin jälkeisestä riistosta. Toinen kärki Alaaeldin ja Correia tekevät yhteistyötä oikealla laidalla ja vierasjoukkue sortuu harhasyöttöön. Pallo pelataan nopeasti pystyyn kapteenille ja Al-Haydos pyssytti todellisen unelmamaalin takayläkulmaan.
Qatar pallollisena:Hyökkäys:Qatar rakensi alhaalta joko 3-4-3 tai 3-2-5 muodossa. Topparikolmikko siis muodosti alimman linjan rakenteluvaiheessa. Laitapuolustajien sijainnista riippui sitten se, että oliko muoto 3-4-3 vai 3-2-5. Joskus laitapuolustajat Hassan ja Correia nousivat jopa yläkolmikon tasolle rakenteluvaiheessa, mutta useimmin he muodostivat vain pohjapelaajien Abdullahin ja Matibon kanssa neljän linjan toppareiden yläpuolelle, jolloin vain kärkikolmikko Al Haydos, Almoez ja Afif oli Sveitsin puolustuslinjan tasolla ja heistä vuorollaan joku saattoi tulla palloa vastaan kuten alemmista kuvista näkyy.

Tässä kuvassa näkyy tosiaan se, kuinka Qatar lähti avaamaan peliä alhaalta kolmella topparilla.

Hetkeä myöhemmin muoto on 3-4-3. Joskin tällä kertaa vasen laituri Afif on myös tullut alas palloa vastaan.

Muutama minuutti eteenpäin ja taas kaksi alinta linjaa on merkitty oranssilla värillä. Jälleen kuitenkin yläkolmikosta on laskeuduttu palloa vastaan jopa kahden miehen voimin eli oikealla laidalla Al Haydos on puolitilassa ja keskellä sitten Almoez. Voisi siis todeta, että permanentti oli 3-4-3, mutta aina vuorollaan joku laskeutui alemmas hakemaan palloa tarvittaessa keskikentän linjan tasolle.

Qatar avasi nyt alhaalta todella mielenkiintoisella 2-1-5-2 variaatiolla eikä 3-4-3:lla kuten sopi ehkä olettaa eli Al-Haydos ei noussut kärkiparin alapuolelle tai rinnalle juuri ollenkaan, vaan jäi keskimmäiseen tasoon. Salman ja Al-Rawi sivutopparit olivat alhaalla. Keskitoppari Khoukhi nousi heidän yläpuolelleen antaakseen enemmän tilaa maalivahdille. Koko keskikentän kolmikko Hatem-Boudiaf-Al-Haydos oli seuraavassa tasossa wingbackien Alhassanin ja Correian kanssa. Ylhäällä olivat Muntari ja Almoez, joita kohti Al Sheeb avasi kaikki pallot. Qatar ei edes yrittänyt tulla pelaamalla ohi prässin, vaan pelasi suoraan riskittä ilmassa Luxemburgin viimeiseen linjaan. Toki viime päivityksessäkin Qatar käytti 3-2-5 avausmallia, joka on hyvin lähellä nyt nähtyä 2-1-5-2:ta.

Viimeisessä linjassa Qatarilla oli usein vain 2v4 alivoima, koska Luxemburg pelasi 4-2-3-1:lla, mutta Sanchez haluaa ilmeisesti joukkueensa pelaavan riskittä ja suoraviivaisesti. Se ei ole väärin altavastaajalle.

Kärkikaksikosta kohdepelaajana toimi eritoten uusi tuttavuus Muntari, jolla on pituutta 194 senttiä, joten eipä ihme, että häntä tavoiteltiin ja kyllä hän palloja voittikin kuten tässä onnistuen pudottamaan pallon viereen Almoezille lopulta, mutta alivoimainen hyökkäys tyrehtyi nopeasti. Muntarilla on ikää 27 vuotta ja jalkaisuus on oikea. Hän oli kyllä hyvin elastinen kokoisekseen ja jalat olivat gasellimaiset. Seurajoukkueelleen Al-Duhailille hän on iskenyt viisi maalia 18 otteluun.

Onhan noissa kakkospalloissa tosiaan väkeä, jos pudotukset vain onnistuvat.

Seuraava GIF 37. minuutilta kertoo paljon Qatarin suoraviivaisesta pelikirjasta. Avoimessa pelissä Q joutuu pudottamaan pallon veskarille saakka, joka ei ota riskejä, vaan avaa pitkän pallon taas kohti Muntaria. Tämä pitää topparin selässään, pudottaa Correialle ja samalla toinen kärki Almoez spurttaa topparin selustaan jättämään tilaan. Lopulta hyökkäys kuihtui kulmalipulle, mutta yksinkertaisen tehokkaalla pelaamisella Qatar kuitenkin eteni hyökkäyskolmannekselle melko riskittä ja koko ajan pallon alla oli seitsemän pelaajaa menetyksen sattuessa.

Jos Qatar sai pallon kontrolloidusti puolessa kentässä jollain ilveellä, sen muoto oli jopa rohkea 3-1-6. Boudiaf jäi yksin topparien yläpuolelle. Sivukeskikentät Al-Haydos ja Hatem nostivat itsensä linjojen väliin välikaistoja pitkin. Wingbackit vastasivat leveyden täyttämisestä ja kärkipari viihtyi kapealla keskellä roikkuen vastustajan toppareissa.

Lopuksi muutama näyte lisää pelitilanteista. Al-Rawi välttää riskit pelinavaamisessa ja pudotuksen saatuaan kiskoo pallon viimeiseen linjaan ohi Luxemburgin yläkuusikon prässin.

Correia on ennättänyt laidallaan ylös ja pinkoo laitapuolustajan selustaan jättämään tilaan. Asetelma on 2v4:n sijasta 4v4, kun Hatem on painottoman puolen keskikenttänä noussut kärkiparin lähelle myös.

Martins ehti juosta Correian kiinni, mutta tämä veivasi jalan auki ja keskitti takaviistoon kohti kärkiparia, mutta Chanot oli toppareista välissä jalkoineen.

Tässä Boudiaf katkoo keskikentän keskellä vieraiden syötön. Qatar iskee terävästi vastaan ja Correia liittyy mukaan oikealta.

Correia saa taas kerran jalan auki lanneliikkeillään 1v1-tilanteessa, mutta matala keskitys boksiin ei taaskaan löydä omia, joten lopputuotteen viimeistelyssä hänellä on petrattavaa, mutta joka tapauksessa hänen 1v1-haastojensa hyödyntäminen oli Qatarin paras murtautumismalli. Riittääkö se sitten MM-kisoissa maailman valioita vastaan? En tiedä, mutta kun viimeksi wingbackeista dynaamisempi oli vasemman puolen köyhän miehen Mendy eli Alhassan, tässä pelissä Correia näytti rutkasti osaamistaan hyökkäyssuuntaan.

Irlanti-pelissä 1-1 tasoituksessa Correia oli niin ikään osallisena. Al Sheeb avaa alhaalta pidemmän syötön ohi Irlannin ylimpien pelaajien prässin välttääkseen riskit omalla kenttäpuoliskolla. Muntarin sijasta kohdepelaajana on sivurajalla Correia. Avausmallina on sama kuin Luxemburgia vastaan eli 3-5-2/2-1-5-2. Keskitoppari Khoukhi on tässä kuvassa samassa tasossa kuin sivutopparitkin.

Correia voittikin ykköspallon, mutta kakkospallo meni vastustajalle. Al-Haydos kuitenkin kamppaili pallon Qatarille sivurajalla ja Ali pääsi tempokuljettamaan kohti suojaamatonta Irlannin puolustuslinjaa, kun ylimmät prässilinjat oli ohitettu aluksi pidemmällä syötöllä. Boksin reunalta löytyi Muntari, joka harhautuksen jälkeen tykitti pallon vasempaan alakulmaan. Hyvin suoraviivainen osuma siis kaikkinensa.

47. minuutilta kuva, kuinka 3-1-6 muodolla Qatar ei aikaile liikaa palloa hallitessaan, vaan pyrkii pelaamaan yksinkertaista jalkapalloa. Khoukhi saa jalan auki ja silloin vasenta välikaistaa täyttävä Hatem kirmaa selustaan tyhjään tilaan Mahmutovicin ja laitapakki Jansin välistä. Qatarilla on periaatteessa jopa 6v4 ylivoima viimeisessä linjassa.

Hatem ottaa pallon koukkuun boksissa, mutta ei ammu...

... vaan pudottaa Muntarille, joka ampuu maalivahdin syliin. Helppo koppi Morrisille.

Viimeinen näyte tästä pelistä kertoo, mitä tapahtuu, jos Qatar yrittää edetä maitse alhaalta. Alhassan syötti keskelle Boudiafille melko ahtaaseen väliin. Tämä yrittää jatkaa ykkösellä laitaan, jossa Alhassania tuuraa jostain syystä Al-Haydos hetkellisesti. Syöttö ei mene perille, vaan Jans pääsee väliin.

Seurauksena on menetys ja Luxemburgin transitio. Näitä Sanchez ei halua nähdä. Alhassan yrittää vastaprässätä, mutta jättää samalla selustansa auki eikä Boudiaf ehdi sitä tukkia

Vastahyökkäys päättyy lopulta kulmapotkuun, kun keskitys blokattiin yli päädystä Boudiafin sitkeyden ansiosta. Jos hän ei olisi ehtinyt katkoon, boksissa olisi ollut kolme vastustajaa vaarallisesti sijoittuneena kolmea qatarlaista vastaan.

Toki vaikka Qatar pitäytyisi pidempien syöttöjen pelaamisessa kohti vastustajan puolustuslinjaa, omissa voi silti kolista tilanteenvaihdoissa kuten Azerbaijania vastaan. Correia nostaa tässä pallon kohti kärkiparia, mutta Azerbaijan voittaa ykköspallon ja kääntää nopeasti painopisteen toiseen päähän. Topparikolmikon selustassa on tilaa ja sinne Azerbaijan pelaakin pallon, kun kukaan qatarilainen ei ole lähelläkään hidastamassa pallollista pelaajaa. Al Bayati voitti ykköspallon, mutta pudotti sen epäonnisesti toiselle vastustajan kärjistä eli Sheydaeville, joka siirsi pallon viereen Nurieville ja häneltä Al Bayati veti jalat alta rankkarin arvoisesti, jonka Sheydaev iski reppuun. Noilla näytöillä ei varmaankaan syrjäytä avauksesta toppariosastolta Salmania, joka aloitti vaihdossa tämän pelin.
Erikoistilanteet:
Qatar puolusti kulmat 5+1+2+2 variaatiolla. Viisi pelaajaa otti vartiointiin viisi vastustajan pelaajaa. Vartioinnista vastasivat Alhassan, Boudiaf ja pilkun tuntumassa kolmikko Correia-Khoukhi-Al-Rawi. Periaatteessa siis puolustuslinjasta vain Salman oli ilman vartiointivastuuta, mutta hän puolustikin lyhyet variaatiot pois. Yksinäinen aluepuolustaja vitosen alueella oli puolestaan Muntari, joka oli muutoinkin kohdepelaaja pallollisessa vaiheessa pääpalloissa, joten hänet oli laitettu suojaamaan etutolpan aluetta, mikä oli ihan viisas veto. Hatem puolestaan puolusti boksin reunaa. Qatar laski alas vain kahdeksan pelaajaa ja jätti kylmästi tähtikaksikon Al-Haydos-Almoez ylös kärkkymään vastaiskuja. Pidin tuosta härskiydestä, koska vastustajan kulmapotkutkin ovat tilanteita, jotka Qatar voi hyödyntää tulevissa kisoissa iskemällä nopeasti vastaan.

Irlantia vastaan Qatar oli hieman muuttanut tapaansa. Vartioijia oli toki yhä viisi, mutta vitosen alueella oli kaksi pelaajaa vain yhden sijasta. Se tarkoitti sitä, että kuvan ulkopuolella oli vain yksi kärkkyjä eli omassa boksissa tai sen liepeillä oli yhdeksän pelaajaa kahdeksan sijasta.

Irlanti pelasi kulman lyhyenä. Samaan aikaan takatolpalta lähti McClean irti vartioijastaan Salmanista, joka nukahti melko totaalisesti jääden vain paikoilleen. Eipä ihme, että Luxemburgia vastaan Salmanilla ei ollut vartiointivastuuta, kun toteutus oli tätä luokkaa.

Horgan syötti keskelle luotuun tyhjään tilaan McCleanille ja tämä paukutti vasurillaan ottelun avausmaalin. Salman yritti epätoivoisesti päästä vielä blokin läpi käsiksi McCleaniin, mutta hän kaatui nurmen pintaan törmättyään ihmismuuriin.

Qatarin kulmia antoi aina tyylikäs kapteeni Al-Haydos. Boksissa oli standardinomaiset viisi kohdepelaajaa kuten monilla muilla maajoukkueilla. He olivat etutolpalle juosseet Almoez ja Muntari, keskelle liikkuneet Alhassan ja Khoukhi sekä taka-alueella päivystänyt Boudiaf. Hatem tarjosi lyhyen variaation ollen aivan kulmalipulla. Alemmas jäi varmistamaan siis kolme pelaajaa. He olivat Correia, Salman ja lähinnä boksia ollut Al-Rawi.

Al-Haydos keskitti vitosen viivalle, mutta pallo kimposi vastustajan päästä taka-alueelle Boudiafille, joka pyssytti ohi maalin.

Toisessa kulmassa ei mikään muuttunut. Al-Haydos-Hatem kaksikko oli kulmalipulla ja Hatem juoksi pallon yli hämäyksenä, mutta lopulta hän ei antanut vasurillaa sisäkierteistä palloa, vaan Al-Haydos keskitti. Boksi oli täytetty samaan tapaan kuin yllä, mutta taas vierasjoukkue voitti ykköspallon Muntarin ja Almoezin edestä viiden metrin viivalla.