FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
08.07.2025 klo 00:43:33 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: [email protected]

Foorumilla päivitys 27.5.25 klo 23-24. Lisäämme GA4:n sivustolle

Sivuja: 1 ... 3 [4]
 
Kirjoittaja Aihe: Kansalliset jalkapallostereotypiat  (Luettu 5891 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Columbo

Poissa Poissa


Vastaus #75 : 01.01.2008 klo 20:13:49

Mitään yksiselitteistä vastausta ei varmastikaan ole, mutta ryysyistä rikkauksiin-tarina on melkein klisee joka liitetään usein etelä-amerikkalaisiin pelaajiin, vaikka kaikilla ei olekaan samanlaista taustaa kuin Maradonalla tai Carlos Tevezillä. Joka tapauksessa puhutaan usein etelä-amerikkalaisten eurooppalaisia suuremmasta "nälästä", mitä uralla etenemiseen tulee. Jos pelkkä köyhä massa ratkaisisi, niin Intia olisi maailmanmestari ja toisaalta Afrikan mailta puuttuu useimmiten liikaa, ihan perusinfrastruktuurista alkaen. Argentiinassa ja Brasiliassa on kuitenkin suhteellisen kovat kansalliset pääsarjat, joissa nuoret saavat aikaisin paljon vastuuta, kun pelaajavirta käy Eurooppaan. Lisäksi jalkapallossa nähtävästi perinteet ovat erittäin tärkeitä. Río de la Platan alueella pelattiin maailmanluokan jalkapalloa jo viime vuosisadan alkupuolella, mistä osoituksena Uruguayn näytöstyyliin Euroopasta hakemat olympiakullat 1920-luvulla sekä ensimmäinen maailmanmestaruus. Vaikka Uruguay sittemmin putosikin maailman terävimmästä kärjestä, niin sitä voi pitää väkilukuun suhteutettuna yhä kohtuullisen menestyneenä. Argentiina on sitä paitsi aika kova muutamassa muussakin palloilulajissa, voittihan se viimeksi olympiakultaa koripallossa ja ylsi MM-pronssille rugbyssa. Maasta tulee myös hyviä tenniksenpelaajia eikä lentopallomaajoukkuekaan ole kovin kaukana maailman huipusta. 
Lazy Town

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: FCK


Vastaus #76 : 01.01.2008 klo 20:18:56

Tuntuu että näitä "staroja" tulee tasan kahdesta paikasta: Argentiinasta ja Brasiliasta. Missä pelaavat esim. Chilen tai Bolivian supertähdet eurooppalaisissa seurajoukkueissa? Afrikasta näitä on jo tullut, Drogbat ja Adebayorit jne... Tuntuu, että pelaajatuotanto jakautuu vain näihin kahteen supervaltaan E-Amerikassa ja muille ei jää mitään. Vaikka niinhän se on, maat ovat menestyneimpiä maanosastaan. Tulokset näkyvät MM-kisoissa: Milloin viimeksi joku muu maa kuin Argentiina tai Brasilia on selviytynyt puolivälieriin?
Columbo

Poissa Poissa


Vastaus #77 : 01.01.2008 klo 20:27:23

Peru oli kahdeksan parhaan joukossa 1978 ja 1970. Uruguay oli neljäs vuonna 1970. Sen jälkeen kaikilla on tie katkennut neljännesvälieriin, tosin usein jotain suurmaata vastaan joka on mennyt loppuotteluun asti.
Nice10

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: I support FF


Vastaus #78 : 02.01.2008 klo 00:09:46

- Uruguaylla ja (miksei Kolumbiallakin) on ollut hyviä pelaajia 90- ja 2000-luvuilla. Uruguaylta varsinkin olen odottanut paljon parempaa kuin mitä on eri arvokisoissa nähty. Nytkin maajoukkue lähemmin tarkasteltuna vaikuttaa yllättävänkin nimivahvalta. Kilpailu korkeimmalla huipulla vain on liian kovaa.

- Vaikka taloudelliset ongelmat olisivat kuinka suuria tahansa, jokaisessa itseään kunnioittavassa lutuurimaassa (esim Argentiina) rahaa riittää tarvittavat määrät aina futikseen. Se on viimeisiä kohteita, joissa säästetään. Varsinkin valtiojohto maasta riippumatta ymmärtää aina jalkapallon merkityksen vaikeina aikoina. Ryysyistä rikkauksiin on silti tavallisin tarina, mutta niin se on sadassa muussakin maassa.

- Olen hieman eri mieltä Argojen viimeaikaisesta huikeasta pelaajatuotannosta. Mielestäni Argentiinan maajoukkue ei ole lähelläkään sitä tasoa, jota se on parhaimmillaan ollut. Uuden Maradonan metsästys alkaa vain saavuttaa liian suuria mittasuhteita. Silloin kevyemmilläkin kriteereillä tiettyjä pelaajia aletaan suitsuttaa jo varhain ehkäpä liikaakin. Argentiina on tuottanut viime vuosina monia pienikokoisia ja äärimmäisen taitavia hyökkäyspään nuoria pelaajia, mutta se ei riitä vielä mihinkään. Maalivahti, puolustus ja keskikenttä ovat aivan yhtä tärkeitä ja tuonne Argoilla ei löydy tarpeeksi kilpailukykyistä laatua.

Vielä vuosituhannen alussa Argoilla oli kovuutta, taitoa, luovuutta, ratkaisukykyä, maalivahti ja ennen kaikkea monipuolisuutta. Tällä hetkellä muutama erittäin taitava pelaaja, mutta muuten joukkue vaikuttaa fyysisesti kevyeltä ja kokemattomalta. Moni pelaaja on hieman ylihypetetty (esim Tevez, Mascherano, Gago, Aimar, Aguero) ja monelta aiheestakin hypetetyltä puuttuuvat ne näytöt kaikista kovimmissa paineissa. Puhumattakaan puolustupään keskinkertaisuudesta (suhteessa muihin suuriin maihin) ja varsinkin maalivahdeista.

Takavuosina Argot pystyivät erittäin kontrolloituun ja fyysiseen puolustuspeliin kovassakin kyydissä, nyt joukkue tuntuu olevan kovin kevyttä kauraa kun kovemman luokan vastustajat (esim Saksa ja Brassit) pistävät ison vaihteen silmään. Heikompia maita vastaan pienikokoisilla ja taitavilla yksilöillä voi nättiä peliä pelata, mutta raja tulee vastaan kun nämä pelaajat eivät kuitenkaan ole niin hyviä kuin kovia maita vastaan vaaditaan. Joku Crespo tuntuu ennakkoasetelmista huolimatta olevan se ykköspyssy edelleen tuossa nipussa, puhumattakaan jos käytössä olisi vielä joku Batigolin kaltainen todellinen tykki. Messi on kiistatta superpelaaja, mutta yhden pelaajan merkitystä liioitellaan poikkeuksetta. Messikin on iästään ja loukkaantumisherkkyydestään johtuen vielä kysymysmerkki.

Argojen kohtaloksi tuntuu koituvan uuden messiaan etsiminen väen väkisin ja kohtuuttomien paineiden lataaminen lupaavien nuorten ja pienikokoisten hyökkääjien sekä keskikenttien harteille. Esim jonkun Aimarin ja Saviolan puutteet ovat alusta asti näkyneet puolueettomissa silmissä selkeästi ja ei ole tarvinnut olla yllättynyt, kun näistä pelaajista ei ole uusia "Diegoja" tullut. Nykypäivän media vaikuttaa kaikkialla voimasuhteiden arviointiin niin hämäävästi, että väksinkin mediaseksikkäimmät pelaajat muokkaavat ihmisten ajatuksia liikaa. Se mitä kentällä ja varsinkin kovimmissa otteluissa on nähtävissä, jää usein taka-alalle. Kun pitäisi se pallo laittaa pilkulta maaliin Saksaa vastaan arvokisoissa tai Villarrealin paidassa c-liigassa, niin ei kenenkään mielipiteillä tai ennakkoasetelmilla ole mitään väliä. Silloin korkeintaan mitataan, onko puheilla pohjaa.
Viinioksa

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Fingland


Vastaus #79 : 02.01.2008 klo 17:45:51

- Olen hieman eri mieltä Argojen viimeaikaisesta huikeasta pelaajatuotannosta. Mielestäni Argentiinan maajoukkue ei ole lähelläkään sitä tasoa, jota se on parhaimmillaan ollut. Uuden Maradonan metsästys alkaa vain saavuttaa liian suuria mittasuhteita. Silloin kevyemmilläkin kriteereillä tiettyjä pelaajia aletaan suitsuttaa jo varhain ehkäpä liikaakin. Argentiina on tuottanut viime vuosina monia pienikokoisia ja äärimmäisen taitavia hyökkäyspään nuoria pelaajia, mutta se ei riitä vielä mihinkään. Maalivahti, puolustus ja keskikenttä ovat aivan yhtä tärkeitä ja tuonne Argoilla ei löydy tarpeeksi kilpailukykyistä laatua.

Eihän vaikkapa Chelsean Franco di Santo mikään lilliputti ole. Saattaa tosiaan olla, että puolustajalupausten suhteen argoilla on ihan viime ajat pidellyt hiljaisempaa. Silti se on vienyt 2 viimeistä nuorten MM-titteliä näytöstyyliin. Tähän tosin on riittänyt jo hyökkäyspeli, mikä ei enää ehkä aikuisten tasolla riitä. Kyse oli kuitenkin pelaajatuotannosta, ei maajoukkueen menestyksestä.

Lainaus
Vielä vuosituhannen alussa Argoilla oli kovuutta, taitoa, luovuutta, ratkaisukykyä, maalivahti ja ennen kaikkea monipuolisuutta. Tällä hetkellä muutama erittäin taitava pelaaja, mutta muuten joukkue vaikuttaa fyysisesti kevyeltä ja kokemattomalta. Moni pelaaja on hieman ylihypetetty (esim Tevez, Mascherano, Gago, Aimar, Aguero)

En nyt sanoisi Teveziä ja Mascheranoa ylihypetetyiksiä. Aimaria kukaan ei liene pitänyt nykyisenä tai tulevana supertähtenä aikoihin. Aguero on niin nuori, että lienee vielä turha dumata ylihypetetyksi.

Lainaus
ja monelta aiheestakin hypetetyltä puuttuuvat ne näytöt kaikista kovimmissa paineissa.

Mitä ovat kaikkein kovimmat paineet? Mestarien liigan finaaliko?

Lainaus
Takavuosina Argot pystyivät erittäin kontrolloituun ja fyysiseen puolustuspeliin kovassakin kyydissä, nyt joukkue tuntuu olevan kovin kevyttä kauraa kun kovemman luokan vastustajat (esim Saksa ja Brassit) pistävät ison vaihteen silmään.

Jos viittaat Saksalla viime MM-kisoihin, niin ei siinä kyllä missään vaiheessa mitään Saksan isoa vaihdetta nähty. Saksa vain pyristeli mukana sen minkä pystyi ja selvisi rankkareille.

Lainaus
Nykypäivän media vaikuttaa kaikkialla voimasuhteiden arviointiin niin hämäävästi, että väksinkin mediaseksikkäimmät pelaajat muokkaavat ihmisten ajatuksia liikaa. Se mitä kentällä ja varsinkin kovimmissa otteluissa on nähtävissä, jää usein taka-alalle.

Argentiina ei kuitenkaan ole mikään maailmanmahti, joka kontrolloisi maailman median kirjoittelua ja siten saisi sen hypettämään juuri argoja normaalia enemmän.

Lainaus
Kun pitäisi se pallo laittaa pilkulta maaliin Saksaa vastaan arvokisoissa tai Villarrealin paidassa c-liigassa, niin ei kenenkään mielipiteillä tai ennakkoasetelmilla ole mitään väliä. Silloin korkeintaan mitataan, onko puheilla pohjaa.

Onnistuminen rankkarikisassako on jokin suurpelaajan tärkein mittari?
« Viimeksi muokattu: 02.01.2008 klo 17:49:09 kirjoittanut Viinioksa »
Nice10

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: I support FF


Vastaus #80 : 02.01.2008 klo 18:13:18

Lainaus
Eihän vaikkapa Chelsean Franco di Santo mikään lilliputti ole. Saattaa tosiaan olla, että puolustajalupausten suhteen argoilla on ihan viime ajat pidellyt hiljaisempaa. Silti se on vienyt 2 viimeistä nuorten MM-titteliä näytöstyyliin. Tähän tosin on riittänyt jo hyökkäyspeli, mikä ei enää ehkä aikuisten tasolla riitä. Kyse oli kuitenkin pelaajatuotannosta, ei maajoukkueen menestyksestä.

Toki löytyy hyviä lupauksia, mutta mitään takeita heidän optimaalisesta tasostaan ei ole. Jos vertaat esim 1998 joukkuetta ja nykyistä sekä tulevaa, niin paljon pitää hommia tehdä, jos Argot mielivät esim maailmanmestariksi seuraavissa kisoissa. Nuorten maajoukkuemenestys on kaksipiippuinen juttu. Tavallaan se kertoo tasosta, mutta kuitenkin aikuisten maajoukkueeseen nousee 0-3 pelaajaa per ikäluokka, niin lopullisia johtopäätöksiä on vaikea tehdä pelkästään niistä. Monista huonoistakin maajoukkueista voi nousta tuo riittää määrä ja jostain mestarijoukkueesta 7 vuoden päästä kukaan ei pelaa huipulla. Toki junioreiden maailmanmestaruudet kertovat, että jotain tehdään oikein. Se ei kuitenkaan todista mitään lopullisesti.

Lainaus
En nyt sanoisi Teveziä ja Mascheranoa ylihypetetyiksiä. Aimaria kukaan ei liene pitänyt nykyisenä tai tulevana supertähtenä aikoihin. Aguero on niin nuori, että lienee vielä turha dumata ylihypetetyksi.

Teveziä ja Mascheranoa pidetään ainakin suomimediassa äärimmäisinä huippuina. Esim muuan Rönkä taisi listata Tevezin Valjun arhaaksi hyökkääjäksi ja maailman 34.(tjsp) parhaaksi urheilijaksi. Mielestäni se on ylihypetystä ja saattaa vaikka mennä läpi suomalaiselle satunnaiselle jalkapallolukijalle. En sano, etteikö esim Tevezistä voisi tulla huippu, mutta ne näytöt on vaan annettava ensin. Tulevaisuudesta on turha jauhaa jatkuvasti.

Lainaus
Mitä ovat kaikkein kovimmat paineet? Mestarien liigan finaaliko?

Sekin, samoin muut pudotuspelit c-liigassa ja ratkaisupelit kansallisissa sarjoissa. Tämän lisäksi maajoukkueen tärkeimmät karsintapelit, jotka ratkaisevat kisapaikat sekä arvokisojen pudotuspelit. Näistä ainakin pitäisi lähteä.  Huippupelaaja pelaa jatkuvasti tasollaan näissä peleissä ja jopa ratkoo juuri näitä pelejä. Toki tasaisuus on tärkeää pienemmissäkin otteluissa, mutta tittelit ratkaistaan kuitenkin niissä peleissä, joissa maailman huippujen on pystyttävä pelaamaan hyvin. Enkä tarkoita mitään yksittäisi huipputekoja tai mokia,  vaan useita pelejä. Esimerkiksi C Ronaldoa moni pitää maailman parhaana, mutta minä en mitään tuollaista tunnusta ennen kuin mies alkaa juuri näissä kovissa peleissä olemaan sitä mitä hän on Wiganeja ja Derbyjä vastaan säännöllisesti.

Lainaus
Jos viittaat Saksalla viime MM-kisoihin, niin ei siinä kyllä missään vaiheessa mitään Saksan isoa vaihdetta nähty. Saksa vain pyristeli mukana sen minkä pystyi ja selvisi rankkareille.

Saksa oli parempi osapuoli Argentiina-pelissä. Toisin väittäminen on aika huvittavaa.

Lainaus
Argentiina ei kuitenkaan ole mikään maailmanmahti, joka kontrolloisi maailman median kirjoittelua ja siten saisi sen hypettämään juuri argoja normaalia enemmän.

Ei juuri Argoja erityisemmin hypetetäkään. Sama ongelma median luomista liiallisista odotuksista on monen muunkin maan kohdalla. Media vain esim suomessa tekee Argoista suuren mm-mestariehdokkaan, vaikka viime kisojen joukkue ei sitä totta totisesti ollut. Argot itse vaan lataavat omien junioreidensa selkään jo nuorena käsittämättömiä paineita uusista Maradonista jne.

Lainaus
Onnistuminen rankkarikisassako on jokin suurpelaajan tärkein mittari?
[/quote]

Ei tietenkään yksittäiset tapaukset mitään lopullista mittaa. Kunhan vähän kiusaan. Tosin jonkun Becksin tapauksessa alkaa jo uskoa, että kovassa paineessa laittaisin pilkkua vetämään jonkun muun joka ne paineet kestää.
Columbo

Poissa Poissa


Vastaus #81 : 02.01.2008 klo 23:37:45

Saksa oli parempi osapuoli Argentiina-pelissä. Toisin väittäminen on aika huvittavaa.

No voi kai sitä noinkin asian nähdä. Tietysti Saksa meni jatkoon, joten se oli siinä mielessä parempi enkä sen paremmuutta rankkarikisassa ole kyseenalaistamassa. Ei Saksa kuitenkaan millään tavalla "pistänyt isompaa vaihdetta silmään" ja karannut Argentiinalta, varsinkin kun muistaa että saksalaisilla oli kotikenttäetu ja Argentiina joutui vaihtamaan maalivahtiaan kesken ottelun. Lisäksi erotuomari antoi isännille lievää vetoapua, ei mitenkään ratkaisevasti, mutta antoi kuitenkin.
Nice10

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: I support FF


Vastaus #82 : 03.01.2008 klo 15:14:31

No voi kai sitä noinkin asian nähdä. Tietysti Saksa meni jatkoon, joten se oli siinä mielessä parempi enkä sen paremmuutta rankkarikisassa ole kyseenalaistamassa. Ei Saksa kuitenkaan millään tavalla "pistänyt isompaa vaihdetta silmään" ja karannut Argentiinalta, varsinkin kun muistaa että saksalaisilla oli kotikenttäetu ja Argentiina joutui vaihtamaan maalivahtiaan kesken ottelun. Lisäksi erotuomari antoi isännille lievää vetoapua, ei mitenkään ratkaisevasti, mutta antoi kuitenkin.

Totta tavallaan tämäkin. Tällaisetkin pelit vain tulisi voittaa, jos mestariksi mielii. Argentiina olisi hyvin voinut voittaa, jos se olisi pyrkinyt pelaamaan samalla tavalla kuin alkulohkossaan, mutta joka kisoissa ratkaisupelien alkaessa Argot siirtyvät hyökkäävästä pelistä passiiviseen, rikkovaan ja varovaiseen peruutteluun. Hyökkäyksiin lähdetään varman päälle ja ne viedään loppuun vain muutaman pelaajan voimin. Esim Saksaa vastaan Argot aloittivatkin hyvin, mutta pelin edetessä vetäytyivät entistä enemmän kuoreensa ja satunnaisten pistohyökkäysten varaan. Saksan rankkaritaidot tuntien riskejä olisi pitänyt ottaa enemmän viimeistään jatkoajalla. Pelistä paistoi mielestäni lievä alistuneisuus Sakemannien tasoituksen jälkeen. Tämähän ei ole harvinaista.

Pitää muistaa, että Saksakaan ei ollut mestariainesta ja siten Argot ehkä vieläkin kauempana siitä tasosta. Joka tapauksessa luen Argentiinan yhdeksi historiallisesti suureksi maajoukkueeksi (Saksa, Brasilia ja Italia jne). Siihen tasoon palaaminen säännöllisesti ja varsinkin vahvaksi mestariehdokkaaksi ensi kisoissa on paljon matkaa. Yllätyksiä toki voi sattua.
Nordkapp

Poissa Poissa


Vastaus #83 : 03.01.2008 klo 17:16:08

Onko se nyt stereotypia tai ei mutta Argoilla tuo voittamineen ns. tyylillä on jotenkin veressä.Juuri tuo peruutely on oiva esimerkki siitä.Saksa peli viime kisoissa -johdetaan maalilla ja sitten Pekermanin kuningasidea JRR vaihtoon ja Cambiasso tilaalle.Jopa 86 kisoissa oltiin loppuottelussa paniikin partaalla ,tai Englanti pelissä suvereenia hallintaa 70.minsaalle asti ja sitten päästetään vastustaja vielä mukaan.Vähän OT mutta kun joku koripallon jo mainitsi niin 2002 MM kisojen loppuottelu lahjoitettiin lopulta Serbeille(no Ok Ginobili oli loukkaantunut ja viime sekunneilla tuomari hiemän munaaton)ku myös 2006 välierä Espanjalle.Ateenassa 2004 vedettiin täysillä ja kultaa tuli.
Nice10

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: I support FF


Vastaus #84 : 03.01.2008 klo 17:53:21

Onko se nyt stereotypia tai ei mutta Argoilla tuo voittamineen ns. tyylillä on jotenkin veressä.Juuri tuo peruutely on oiva esimerkki siitä.Saksa peli viime kisoissa -johdetaan maalilla ja sitten Pekermanin kuningasidea JRR vaihtoon ja Cambiasso tilaalle.Jopa 86 kisoissa oltiin loppuottelussa paniikin partaalla ,tai Englanti pelissä suvereenia hallintaa 70.minsaalle asti ja sitten päästetään vastustaja vielä mukaan.Vähän OT mutta kun joku koripallon jo mainitsi niin 2002 MM kisojen loppuottelu lahjoitettiin lopulta Serbeille(no Ok Ginobili oli loukkaantunut ja viime sekunneilla tuomari hiemän munaaton)ku myös 2006 välierä Espanjalle.Ateenassa 2004 vedettiin täysillä ja kultaa tuli.

Tällainen voi olla hyvinkin kulttuurisidonnainen asia. Toisaalta viisikään esimerkkiä ei vielä tee päätelmää validiksi. Toisaalta on vaikea sanoa, mikä on omaa munimista ja mikä vastustajan paremmuutta. Esimerkiksi kiekkopuolella aina puhutaan Suomen huonosta paineiden siedosta ja Ruotsin hannuhanhimaisuudesta. Tosiasiassa Suomi ei ole jääkiekon arvokisahistoriassa hävinnyt itseään huonommalle oikeastaan kertaakaan. Joka ikinen jatkoaika/rankkari/viimehetken tappio on ollut tulos vastustajan paremmuudesta lähes kaikilla pelin osa-alueilla. Onhan se nyt selvää, että jos esim jatkoajalla Kanada ampuu 14 kertaa kohti maalia ja Suomi kerran, että todennäköisesti ne marginaalit kääntyvät ratkaisevissa otteluissa (viimeistään finaalissa) vastustajalle jossain vaiheessa.

Futiksessa on hieman sama homma, ei ole sattumaa, että "pallo pomppii" usein Saksalle ja Brasilialle. Tarpeeksi monta kertaa kun pääsee riittävän laadukkaisiin hyökkäyksiin, keskityspaikkoihin, erikoistilanteisiin ja lopulta viimeistelypaikkoihin, niin jossain vaiheessa marginaalit kääntyvät paremmalle joukkueelle pitkässä juoksussa. Yleensä niin tapahtuu ratkaisupelien loppupuolella kun paremmuus kertautuu alakynnessä olevan joukkueen väsyessä, rikemäärän kasvaessa ja keskittymisen herpaantuessa. Varsinkin Koripallossa ja jääkiekossa tämä näkyy erittäin selvästi. Rutinoituneet ja laadukkaat joukkueet kääntävät pelit edukseen lajeissa, joissa maalipaikkoja on enemmän (tasapelejä vähemmän) ja sattumalla on pienempi merkitys (huomattavissa vedonlyönnissä, esim kiekossa lievä ennakkosuosikki voittaa useammin kuin futiksessa).

 
Sivuja: 1 ... 3 [4]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa